Wereldbank wil praten over projecten in Suriname

24

PARAMARIBO, 22 okt – De Werelbank is bereid te praten over financiering van projecten in Suriname. Volgens minister Wonnie Boedhoe van Financiën wordt nog voor eind dit jaar een delegatie verwacht in Paramaribo. Het bezoek volgt op intensief lobbywerk van Surinaamse zijde.

Boedhoe en president Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname waren onlangs nog in Washington, in de VS. Contacten met multilaterale instellingen stonden hoog op de agenda. “We hebben geen andere keus. Bovendien past dit in het nieuwe beleid om verder te integreren in de regio en multilaterale instellingen intensiever te betrekken bij onze ontwikkelingsfinanciering”, zegt Boedhoe.

Alternatieven zijn hard nodig, ook vanwege het vrijwel geheel wegvallen van de Nederlandse ontwikkelingshulp. Hoeveel geld de Wereldbank over heeft voor Suriname is nog moeilijk te zeggen. “Voor de regering is belangrijk eerst onze doelstellingen te bepalen, voordat we over geld praten”, aldus Boedhoe. Experts zien voordelen in relaties met multilaterale instellingen, zoals lage leenrentes, lange looptijden en begeleiding.

24 REACTIES

 1. Goed nieuws. Het moge duidelijk zijn dat de huidige regering zijn ontwikkelingsbeleid goed uitgewerkt heeft.

  En zoals al bekend is, heeft ontwikkelingshulp geen ontwikkeling gebracht in Suriname, dus gaan we gewoon de markt op en onder begeleiding zonder politieke beinvloeding moet het nu wel lukken.


  Maak melding

 2. Heeft deze regering ook plannen geoppperd om het BNP van surimane op te krikken ipv het aan gaan van zo veel mogelijk Lange Termijn verplichtingen .Wie gaat …waneer deze rekeningen betalen !!!. Wordt het insolvabele probleem niet willens en wetens verlegt.

  M.D


  Maak melding

 3. Goed zo Boedhoe en president Gilmore Hoefdraad.
  En volgens de vorige front regering zou Suriname geisoleerd raken.Ik hoop dat het volk van Suriname nu inziet wat voor bedriegers en leugenaars de vorige Front-.regering was.of dachten zij dat het nog steeds het domme volk is van weleer?De tijd van bakkeljauw en zoutvlees is voorbij.De generatie van nu verkoop je geen knollen voor citroenen. De Werelbank is bereid te praten over financiering van projecten in Suriname.En Front-regering krijgt nu KA-WATRA.Weg CORRUPTIE en ZELFVERRIJKING.Nu afwachten wie o wie Baleser en die ander witwasser gaan aflossen.Time will tell.Gods molen maalt langzaam maar zeker……


  Maak melding

 4. Tot nu toe respecteer ik minister Boedhoe enorm. Echt een strakke boekhouder, maar wel heel naief en eentje die totaal niet doorheeft hoe het spel in de politiek wordt gespeeld. Een begroting is zo gemaakt, dat zal het probleem niet zijn. Een lening voor wat? is meer de kernvraag.
  Ik hoor plotseling niks meer van al die investeringsplannen voor goud industrie, palmolie en aluinaarde verwerking. Waar is Palu masterplannen voor landbouw, bosbouw en visserij exploitatie.
  Ik heb zoveel van die progresieve plannen gehoord die voor een deugdelijke financiering zouden kunnen passeren. En nu?
  Ik wacht en wacht nog steeds voor iets verfrissend en concreet en hoor alleen maar onbenulligheden uit Su. Deze regering slaat nog minder een deuk in een pak boter dan de vorige..


  Maak melding

 5. 1 van de stille verworvenheden die in de maak was en vandaar dat Obama, niet zo belangrijk was.
  Dat er wel informeel handen zijn geschut om dit gebeuren voorelkaaar te krijgen is meer dan duidelijk.
  Er komt meer aan,dus deze regering nog lang niet wegdenken, ze wisten en weten dat er tegenstand zou zijn,standvastigheid en vastberadenheid,dat is de kunst.

  Ga door en blijf alert!!
  Akka e wakti,


  Maak melding

 6. De kop van het artikel is wel een andere, namelijk, “Regering strikt wereldbank”.

  Voor wie dachten dat met Bouta het land zou worden geisoleerd is er bekaaid van af gekomen.

  Het begint te dagen in Surinamme.


  Maak melding

 7. Wereldbank wil praten,maar daar hebben we toch niets aan.Willen ze ons ook geld lenen? Op welke voorwaarden? Zullen we dat alles kunnen terugbetalen?


  Maak melding

 8. Praten!

  Praten kost niets! Zeker wanneer je je doelstellingen hebt klaarliggen en je daadje goed ligt. Dan hoeft praten niet lang te duren.

  Zorg dat je goed beslagen ten ijs gaat, anders is het bezoek voor niets geweest.


  Maak melding

 9. Ze zouden niet meer bedelen, alles moest en kon makkelijk op eigen kracht.
  De wereldbank etc. waren allemaal instellingen die niet deugden.

  En nu gaan ze geld lenen met de reserves die Vani met moeite heeft opgebouwd.


  Maak melding

 10. Het eerste wat in mij opkwam was Dom Dom.
  Ratio is zoek bij de meeste van de mensen op dit forum blind en goed gelovig zijn zij vooral als het om NDP gaat. Suriname gaat geld lenen. Dat geld moet je terug betalen.
  Dit betekend dat de schulden zodanig oplopen waarbij eerst volgende regeringen die puin mogen gaan opruimen. Verstandiger zou zijn om ministeries terug te fluiten wanneer buitensporige bedragen worden uit gegeven.
  Maar niemand durf daar actie te ondernemen.
  Ik zie dit als dweilen met de kraan open. Wanneer het geld eris , is de vraag of het er komt, gaat me weer geld uitgeven aan andere niet relevante zaken. Dat maakt Suriname zwak. Beter zou zijn om de export sector te stimuleren.Surinamers vooral hier in holland, uitgezonderd zij die niet anders kunnen, willen niet werken maar iedere maand heel veel steun ontvangen. Ik zeg, ga iets doen ga werken. Suriname doet er goed aan om export te stimuleren dan de hand ophalen voor steun.


  Maak melding

 11. De wereldbank leent geld.
  Echter onder strikte voorwaarden en ze controleren streng.
  Dus de schulden van Suriname lopen op en de zelfstandigheid raak je voor een deel kwijt.
  Één van de controleurs is een Nederlander.
  Niet gek omdat Nederland veel geld aan de wereldbank leent.
  ====

  en brede coalitie eist herziening van de Nederlandse bijdrage aan de Wereldbank

  Op 9 april zal A SEED Europe aan minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking en aan twee parlementaire commissies een petitie aanbieden waarin wordt opgeroepen tot een herziening van de Nederlandse financiële bijdrage aan de Wereldbank [1]. De petitie is ondertekend door meer dan 50 niet-gouvernementele organisaties in Nederland. Tijdens de aanbieding zal er een publieksaktie plaatsvinden voor het parlementsgebouw [2].
  Op 9 april voeren de leden van de vaste kamercommissies voor Financiën en voor Buitenlandse Zaken met de minister overleg over de recente en tot nu toe grootste bijdrage van Nederland aan de International Development Association (IDA), onderdeel van de Wereldbank.

  De Nederlandse regering is van plan om de komende drie jaar om 698 miljoen euro uit te trekken voor de IDA [3], een substantieel onderdeel van het jaarlijkse Nederlandse budget voor internationale ontwikkelingssamenwerking. De ondertekenaars van de petitie vragen om de intrekking van de Nederlandse financiële bijdrage aan de Wereldbank zolang deze laatste via leningen economische hervormingen oplegt aan ontwikkelingslanden en doorgaat met het verschaffen van fondsen voor fossiele brandstofprojecten in het Zuiden [4].

  “De Wereldbank, met inbegrip van de IDA, legt economische hervormingen op in gevoelige sectoren (zoals de snelle privatisering van openbare diensten) en laat ontwikkelingslanden te weinig ruimte voor autonome beleidsvorming,” zegt Rob Bleijerveld van ASEED Europe. “Er is voldoende bewijs dat het beperkte aantal economische voorwaarden die de Wereldbank aan arme landen heeft voorgelegd daar niet heeft geresulteerd in de afname van de armoede, voegt hij daaraan toe.

  “Hoewel de Wereldbank pocht met een serie klimaatfondsen gaat het door met het op grote schaal financieren van fossiele brandstofprojecten,” geeft Janneke Bruil van Friends of the Earth International aan, “en dat heeft niet geleid tot verbetering van de energievoorziening van de armen. Van de 5 miljard dollar die de Wereldbank sinds 1992 uitgaf aan energieprojecten is zeker 80 % gebruikt om de energieconsumptie in het Noorden te bevredigen.”

  “De Wereldbank lijkt gewoonweg niet bereid om de kritiek ter harte te nemen. Het is daarom van cruciaal belang dat donorlanden zoals Nederland een meer kritische houding aannemen in deze kwesties en gaan dreigen met de terugtrekking van fondsen tenzij de Wereldbank zijn invloed vermindert op de Zuidelijke regeringen,” legt Bleijerveld uit, “De Noorse regering heeft al stappen gezet in die richting.”


  Maak melding

 12. Volgens mij slapen pinto en sosoboto nog.
  waar zijn al die wereldleiders die op bezoek zouden komen waar is chaves gebleven,suriname zou zich nu concentreren op zijn eigen regio dat zou het nieuwe beleid van massamoordenaar bouterse zijn de ouderen wachten nog steeds op hun verhoogde aov. bouterse heeft in het verleden laten zien met wat voor toren hoge schuld hij suriname heeft achtergelaten dankzij vene ze deze schulden nu afbetaald .


  Maak melding

 13. Bacco #6.
  Ik vind dat je een paar projecten in dat rijtje bent vergeten n.l.
  De Brug over de Corantijn
  De diepzeehaven
  De 2e luchthaven speciaal voor vracht
  En de snelweg die naar Rio de Janeiro leidt.
  Maar ik denk dat je straks weer iets zal horen over een laceerinrichting van SME-satelieten van uit het OCER gebouw.
  Pinto, Sosoboto en consorten zijn namelijk hard bezig met het ontwerp.

  Latish


  Maak melding

 14. Invloed!

  Praten met toppers van de Wereldbank doet geen pijn. De gevolgen van dit “praten” kunnen wel pijnlijk zijn als we niet bij de tijd zijn. Goede afspraken maken zodat hoop op verbetering van onze financiele positie in leven blijft.

  Volgens de belangrijke bijdrage van Reageerder #14 heeft financiele steun van de Wereldbank de armoe in aan geld verstrekte arme landen niet geholpen.

  Vervolgens is de Wereldbank niet bezig om de situatie van arme landen te verbeteren, maar doet donaties aan Noordelijke landen voor hun ozonlaagvernietigende projecten die van invloed zijn, waardoor arme landen het moeilijker krijgen en ramp op ramp moeten verdragen.

  Ik zou zeggen: PROEF, VOORDAT JE KOOPT!


  Maak melding

 15. Wonnie,denk erom dat het projecten zijn dat ze willen financieeren.En niet werkkamers of slaapkamers.De projecten moeten duidelijk het karakter hebben van vergroting van de verdien capaciteiten van Sur.Zet kundige ontwikkelaars aan het werk.Want het is geen ontwikkelings hulp dat we krijgen,maar leningen en die moeten we weer terug betalen.En laat je niet ompraten door don Quichote.Want die is steeds op eigen voordeel uit.Veel wijsheid


  Maak melding

 16. he de weg kwijt het niet bezoeken van wereldleiders is niet onze zorg, de ontwikkeling van Suriname daarentegen wel.
  Blijf je lekker bezighouden met bijzaken.

  He latish @16, het steekt heel erg dat deze regering duidelijk een ontwikkelingsvisie heeft, waarin het voor corruptelingen moeilijk stelen wordt.

  De projecten worden nl begeleid door de wereldbank, dus stelen kan niet meer, waarom denk je dat sommige in Suriname zoveel heibel maken.

  Belangen mi boi.

  Suriname voorwaarts.


  Maak melding

 17. De meeste van de posters hier snappen helemaal niks van zaken doen. Welk ondernemer leent nou geen geld bij een bank om zijn bezittingen te financieren? Dat is toch de normaalste zaken van de wereld. De meeste Surinamers zijn veels te bank om risico’s te nemen, daarom komen sommige van ze nooit vooruit. Ondernemen is risico nemen. Als je het vreemdvermogen maar goed besteedt en het netjes aflost, is er toch geen vuiltje aan de lucht? Een ander bekritiseren is gemakelijk maar om zelf actie te ondernemen? Nee hoor, dat kunnen ze niet.

  Peace out,

  Kwamma(de Saamakka)


  Maak melding

 18. @ sosoboto, pinto en de rest van de kude.
  De ware tijd 23-10- 2010.
  Reislust DNA kost kwart miljoen srd ongeveer 90.000 us dolars in zeven weken, blijven jullie maar slapen.


  Maak melding

 19. Nogeens een glasinsur opzetten lijkt mij heel geschikt.Kunnen we op een nette manier afkomen van al het glas door het te hergebruiken.Weer borden en glazen maken.Made in Surinam.Klinkt mooi.Tegels uit onze eigen klei.Bakstenen voor de woning bouw.Hout uit onze bossen.Exporteren naar de caribische eilanden.
  En staatsolie levert de energie


  Maak melding

 20. Lening afsluiten is geen kunst.Kwestie van goede planning hebben.Maar hoe,waarmee betaal je het terug?Hoop niet dat de volgende generatie de rekening gepresenteerd krygen.De wereldbank zal met een harde voorwaarde komen om geld uit te lenen.


  Maak melding

 21. ik neem aan dat iedereen weet wat caricom betekend , en wat de wereldbank is en betekend .
  de euro landen maken er gretig gebruik van om caricom landen de wint uit de zeilen te halen , dus het is niet mis als suriname ook gebruik maakt van dit onderdeel en zelf gaat zorgen voor terug betaling , dus ik wens ze het allerbeste toe .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.