Zorg om opslag chemicaliën in Suriname blijft

4

PARAMARIBO, 19 okt – Bewoners van het district Saramacca blijven bezorgd om de aanstaande opslag van chemicaliën in hun omgeving. Volgens minister Ginmardo Kromosoeto van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu gaat het om pesticiden. Een delegatie van het ministerie heeft met de mensen gesproken.

Het ging er vooral om te overtuigen dat alle voorzorg in acht wordt genomen. “Ik heb gezegd dat als de opslagfaciliteiten niet veilig zijn, het hele project niet doorgaat”, zegt Kromosoeto. Het betreft een project dat zijn voorganger inzette. De pesticiden zijn ooit ingevoerd, maar mogen niet meer gebruikt worden. Het spul is afgekeurd volgens milieustandaarden van de Verenigde Naties.

De grote klus was een veilige opslag te vinden. Dat schijnt gelukt te zijn. Na een openbare inschrijving is een plek met loods in Saramacca geselecteerd. Intussen hebben parlementariërs uit het district protest aangetekend. Vandaar het gesprek. “Het schijnt dat de mensen daar alle begrip hebben. Maar men heeft ons wel gevraagd er toch weer naar et kijken”, aldus Kromosoeto.

4 REACTIES

 1. Minister Kromosoetoe neemt het u de mensen van Saramacca dan kwalijk? Niemand wil de door de VN afgekeurde pesticiden in zijn directe woon- en leefomgeving.

  Waarom blijven de spullen niet gewoon in Commewijne tot aan de tijd van verscheping naar het buitenland toe? Of geldt dit weer voor onbepaalde tijd, zeg maar nooit? Zeer slechte zaak.

  Citaat artikel: “De grote klus was een veilige opslag te vinden. Dat schijnt gelukt te zijn. Na een openbare inschrijving is een plek met loods in Saramacca geselecteerd.”

  Zoek eerst uit van wie dit idee komt. Hoe kan men iets selecteren zonder de omwonende mensen vooraf te raadplegen? Onbegrijpelijk!

  Mijn sympathie gaat uit naar de mensen van Saramacca. Zij moeten zich blijven verzetten want dit hebben ze echt niet nodig.


  Maak melding

 2. Stelletje domboos in de politiek. Nu l.ll.n ze op[eens over “na een inschrijving” als of dat in deze situatie het belangrijkste is. Na de terechte kritiek op Abrahams en de auto’s hebben ze het op eens over inschrijvingen. ( waar is overigens het bewijs daarvan? Wie zag de advertentie daarover? Hoe kan het dat men desondanks volkomen verrast is over het voornemen pesticide op te slaan? Waarom stinkt de argumentatie zo erg?? )

  Erger is misschien de onkunde die er uit spreekt. Bij een dergelijke aanbesteding moet de eerste prio bij de risioc’s liggen. Dergelijke zaken horen niet in een woon omgeving.

  Misschien herinneren we ons nog de felle kritiek van de NDP op een aantal bedrijven in Parbo: benzine station, perslucht fabriek en zijn buurman die cement produceert, fabriek van zinkplaten, etc.
  Blijkbaar is het veel makkelijker om in OCER een grote bek op te zetten dan zelf iets simpels te doen.

  Die opslag mag en zal nooit op Groningen komen.


  Maak melding

 3. Als de VN deze pesticiden heeft afgekeurd dan is er niets anders te doen zich van deze pesticiden kwijt te raken dus licht de verantwoordelijkheid bij de regering van Suriname deze stoffen van Saramacca weg te halen en zien dat ze vernietigt worden.De bevolking van Saramacca moet doorgaan zich te verzetten tegen het verblijf van deze tonnen gift in hun gebied.De beste demonstratie die je kunt hebben een ton met dat giftig spul meenemen en voor de drempel van de president plaatsen met de groeten van de bewoners van Saramacca dan verdwijnen heel vlug die andere tonnen in Saramacca.


  Maak melding

 4. “Na een openbare inschrijving”
  En de inschrijvers kregen spontaan last van het “euro” virus.

  Triest dit, de overheid moet gewoon zelf zijn verantwoordelijkheid nemen in deze en zelf zijn burgers beschermen.

  Nu gaat men eerst kijken waar men het goedkoopst die zooi kan opslaan.

  Je zal er maar in de buurt wonen?
  Dus wat grote klus en veilige opslag?

  De overheid moet die zooi per direct (zonder tussentijdse opslag) afvoeren, naar een verwerkingsbedrijf.

  Als de overheid deze klus heeft geklaard, dan gaat de overheid maar achter de idioten aan die deze zooi ooit hebben geïmporteerd en/of hun goedkeuring hier aan hebben verleend, om al de schade te verhalen.

  Maar de mentaliteit kennende, over 10 jaar zou het nog wel ergens liggen te rotten.
  En dan na vele jaren later weer een zondebok zoeken, als er opeens vele mensen ernstig ziek worden!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.