Grond onvast onder deel Surinaamse coalitie

23

PARAMARIBO, 18 okt – De grond raakt hoe langer hoe meer onvast onder delen van de regeercoalitie. Rond Pertjajah Luhur, PL, de politieke partij van ex-parlementsvoorzitter Paul Somohardjo, laait weer nieuws op. Ook dit keer betreft het enorme lappen grond voor familie, vrienden en stichtingen.

Centrale figuur is volgens de Ware Tijd PL-functionaris Ramdew Karaya. Als topambtenaar in Nickerie gaf hij tientallen hectaren weidegrond weg. Laat Karaya nu tot het groepje ambtenaren behoren die nieuwbakken minister Martinus Satroredjo van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer recent onthief. De maatregel zette kwaad bloed bij PL.

Somohardjo was er dan ook als de kippen bij toen Satroredjo’s eigen politieke partij KTPI zijn ontslag eiste. Sastroredjo zou te veel solo gaan. Somohardjo vond het niet kunnen dat zoveel PL-gelieerde ambtenaren werden aangepakt. Die waren aangesteld in de vorige regeerperiode. PL zwaaide toen met de scepter. De solidariteit met KTPI, rivaal binnen de Surinaams-Javaanse gemeenschap, is dus niet alleen ongekend.

Ze is ook politiek geladen. De KTPI liet nooit merken of Somohardjo’s solidariteit op prijs werd gesteld. Dit kan achteraf bekeken, een geluk blijken. Of anders een meesterzet. Het laat Somohardjo alleen staan in zijn bedreiging om “in de oppositie te gaan.” Dat dan als het om het beleid van Sastroredjo gaat. Want wat als de solotoer een kruistocht blijkt tegen het stichtingenfenomeen? Een fenomeen waar Somohardjo zelf vaker aan gelinkt is.

23 REACTIES

 1. Boeven en Bandieten!

  In Saramacca is veel grond aan familie en vrienden weggegeven en nu in Nickerie ook?

  Wacht tot we weten wat er in Commewijne en Marowijne op oneerlijke wijze is toegeeigend of vergeven.

  Soms bekruipt je het gevoel dat Suriname uit
  alleen maar boeven en bandieten bestaat.
  Gelukkig is dat niet zo want mijn familie woont er ook. Die krijgen echt niets cadeau, misschien omdat ze ook niets vragen.
  Ze bezitten danook niet veel maar weten op eerlijke wijze aan hun boterham te komen.

  Daarom bewnder ik mijn familie in Suriname enorm, omdat ze vechtend voor een betere toekomst voor hun kinderen, ondanks vele tegenslagen, eerlijk en oprecht blijven.
  Heeft u ook zulke familieleden in Suriname?
  Vertel……….


  Maak melding

 2. Ik kan hier heel kort over zijn.

  Onderzoeken, afpakken en geboefte in de bak doen.

  Het wordt tijd voor een grote schoonmaak in Suriname.

  Is dit de ware reden waarom die Satroredjo weg moet.

  President Satroredjo blijft en laat hij maar alle grondroven van de afgelopen 10 jaar terugdraaien.

  Onderstaand mooi toepasselijke column. Oude politiek ten top dus.

  “Column: Onze emancipatie of mijn emancipatie? 18 Oct, 08:30
  Soms kun je veel leren over de politieke verhoudingen in een land door goed te kijken naar bepaalde details. De kwestie van minister Martinus Sastroredjo toont het functioneren van het politiek systeem in Suriname op een manier die je zelden ziet. Die kwestie roept een belangrijke vraag op over de werking van het politiek systeem in Suriname.

  Die vraag luidt: Is emancipatie van achtergestelde groepen in Suriname alleen mogelijk door corruptie of kan het ook door beleid?
  Sastroredjo is een Javaanse technocraat. Soemita en Somohardjo zijn Javaanse politieke leiders. Vroeger, in the old days toen de verschillende etnische groepen min of meer één grote etnische politieke partij hadden, was er het idee dat emancipatie van de achtergestelde etnische groepen tot stand kwam via de politiek. Die emancipatie betekende toegang tot banen bij de overheid, aandacht voor de culturele waardigheid van de eigen groep vergunningen voor grond, overheidsopdrachten en andere zaken. De politieke leiders waren de bemiddelaars voor de etnische groep als geheel, leek het. Die etnische groep als geheel bleek in de praktijk al gauw de familie- en vriendengroep van de politieke leiders. De deur naar corruptieve praktijken was opengezet.

  Emancipatie van de etnische groep kwam neer op emancipatie van de eigen familie- en vriendengroep, waardoor binnen één etnische groep meerdere politieke partijen ontstonden niet zozeer vanwege verschillende beleidsuitgangspunten, maar vanwege verschillende familie- en vriendengroepen.
  Een minister uit de eigen groep betekende automatisch dat die de belangen van de familie- en vriendengroep moest behartigen. Want in die oude verhoudingen verwacht niemand dat een minister van een andere etnische groep de belangen zou behartigen van die achtergestelde Javanen, Hindostanen of Creolen. Dus leek het ook logisch dat de enige manier van etnische emancipatie was de controle van een ministerie door een minister uit de eigen etnische groep.
  Hier zit dan ook de kern van het probleem van Sastroredjo. Los van alle persoonlijke en politieke sentimenten tussen politieke leiders en de mensen zie ze als minister hebben voorgedragen, roept het gedrag van Sastroredjo de vraag op: is emancipatie van een etnische groep ook mogelijk door beleid i.p.v. door de oude manier van politiek voering.

  De hele zaak komt als volgt over. Sastroredjo wil als een technocraat zijn ministerie runnen op basis van beleid en niet op basis van persoonlijke voorkeuren. Beleid betekent transparantie en transparantie betekent dat het daadkrachtig aanpakken van een ergernis bij het beleid rond gronduitgifte waar een sterke geur van corruptie hangt. Als Sastroredjo een Hindostaan of Creool was geweest, konden de Javaanse politieke leiders met enig recht van spreken zeggen dat hun etnische groep wordt achtergesteld omdat die minister bij voorbaat verdacht kan worden van etnische voorkeuren voor zijn eigen groep. Maar bij deze minister kun je dat niet volhouden omdat hij uit die groep komt.

  Als een Javaanse minister openlijk de suggestie oproept dat rond de leiders uit zijn eigen groep die sterke geur van corruptie hangt omdat zij tegen dat transparante beleid zijn, dan blijft nog de vraag staan: is de emancipatie van een achtergestelde groep als Javanen gebaat bij het aanhouden van Sastroredjo of wordt deze juist geschaad als de Javaanse partijen uiteindelijk afhaken in de huidige coalitie? Is het mogelijk om grote groepen Javanen toegang te geven tot onderwijs, grond, vergunningen etc op basis van een beleid die niet discrimineert naar etnische groep of kan dat alleen op de manier die we tot nu toe altijd gekend hebben?

  Een lastig dilemma. De oude wijze Jopie Pengel had twee uitspraken die me bijgebleven zijn.
  “Wees gerust, alle komt terecht.” Daar klopt geen meter van, heeft de geschiedenis ons geleerd.
  En: “Wat niet bij elkaar hoort, zal niet bij elkaar blijven.” Deze woorden zijn nu goud waard.

  Sandew Hira

  sandewhira@amcon.nl


  Maak melding

 3. Grond!

  Oh ja! Als Somo de grond onder de voeten van deze coalitie weggeeft, dan heeft Abrahams voor niets zijn kantoor vernieuwd.

  Volgens mij duurt het niet lang meer tot er weer met vuisten gevochten wordt in de DNA.
  Is dan al die heisa voor niets geweest?


  Maak melding

 4. Somoh tapu na fufuru jij bent veels te oud voor dit soort dom doen van rotzooi…SOMOH…tap a fufuru…heb jij een vloek SOMOH !!!!!!!!!!


  Maak melding

 5. Dames en heren,
  Wang nyun winti bo wai.
  Hoe vaak zeg ik dat niet iedere verandering een verbetering is, vooral waneer het om criminele ricidivisten gaat, Negre yesi tranga.


  Maak melding

 6. Zooooooooooooo

  De aap klimt uit de boom !
  Of
  De lijken komen uit de kast .

  In een woord ; Schandalig.
  Suriname, is een soort free for all geworden.
  Hoe moet een land voor uit komen , zo weinig inwoners.
  De vorige regering Vene , is dus ook mede debet aan de ellende in het land .
  De vraag luid nu .
  Stopt de nieuwe President deze ellende ,
  of zal de nieuwe regering ook zijn steentje bijdragen aan deze ellende

  Over 5 jaar zullen wij het weten .


  Maak melding

 7. De president doet er goed aan grondig onderzoek in te stellen naar wat er allemaal is gebeurd bij ROGB de afgelopen 10 jaren. Het is duidelijk dat Satroredjo zich niet wil vereenzelvigen met de dief Somohardjo en aanhang. Laat de zaak bossen en sluit op wie er opgesloten moet worden, ook als het een hoge piet van een coalitiepartner betreft. Ik vraag mij in gemoede af wat er verder nog is gesjoemeld op de andere ministeries. Bouterse zei niet voor niets vaker in OCER dat de regering Vevetiaan uit gediefte en geboefte bestond. De smeurie wordt zachtjes aan zichtbaar en ik weet zeker dat de geur niet te harden zal zijn!


  Maak melding

 8. MC had nooit met Somohardjo moeten samenwerken. Met AC hadden ze al een meerderheid. Front heeft de verkiezingen verloren mede door de praktijken van Somohardjo. Deze regering neemt die erfenis over. Ze moet uitkijken dat het niet haar ondergang wordt. De mensen hadden genoeg van het diefachtig gedrag van Somohardjo en nu zitten ze er dankzij MC weer mee opgescheept. Ik zou zeggen, laat maar de oppositie in gaan. De regering houdt dan toch zijn meerderheid en krijgt meer crediet bij het volk. Dit past in de aanpak van corruptie die Bouterse heeft aangekondigd. Mi casa es su casa, maar dieven moet je je huis uit smijten, voordat ze die leegroven..


  Maak melding

 9. Suriname moet afstappen van het zo weggeven van grond. Dit is nooit goed gewest en dit kan je niet reguleren. Gewoon kappen met het weggeven van grond.

  Het ministerie moet zich alleen bezighouden met ruimtelijke ontwikkeling. Met vraagstukken over de indeling van gebieden. Wat is bouwgrond, landbouwgrond, industriegebied etc etc.

  Het weggeven van grond moet nu een halt worden toegeroepen.

  Dit gaat echt niet langer zo.


  Maak melding

 10. Dat DEZE SCHURK..SOMO,nog in de regering zit is onbegrijpelijk,eruit SODEMIETEREN,wanneer gaan we in dit land leren met dit soort corrupte lieden om te gaan,ik dacht dat er schoon schip gemaakt zou worden met dit soort gespuis en geteisem,zij zijn de houdbaarheids datum voor de politiek ver overschreden,dan krijg je dit dus weg ermee[NEW BLOOD PLEASE]dit is toch een lid van de alom bekende SCHURKEN BOEVEN BENDE van weleer,en nog steeds in de regering wordt de SURINAMER dan niet slim?hit the road men.het liefs met PEK & VEREN KOSTUUM en ver weg blijven v/h parlement.[PARASIETEN]WAAR is de flitspuit gebleven?die hebben wij nu HARD nodig!!!!!en niet te vergeten STOFFER en BLIK,VOOR DIT soort boeven.BOUTA wat doe je?er is werk a/d winkel baas.aanpakken dit GEZWEL.in de SUR politiek.dat wil t volk zien.


  Maak melding

 11. (# 2 ”Je kan er heel kort over zijn” aan je lap tekst te zien had je beter een andere openingszin kunnen nemen ?????)

  Maar mensen moeten niet zomaar grond gekregen hebben en anderen blijven ten onrrechte maar zonder zitten…. ben benieuwd waar dit nu weer zal eindigen.
  EEn onderzoek is zeer zeker op zijn plaats !
  Over de afgelopen 10 jaar…


  Maak melding

 12. @Sosoboto
  Ik zeg hartelijk bedankt voor deze verklaring hoe deze twist is ontstaan.Daarom zeg ik dat men Sastroredjo moet steunen daar hij tegen de stroom aan gaat.Dit bewijst hoe uitgebreid de corruptie in Suriname zich in vele jaren heeft voort gedaan.Het is jammer dat de corruptie een zo`n grote greep heeft over de Surinaamse gemeenschap.Venetiaan beloofde dat hij de corruptie zou bestrijden er is zeker niets van gebeurd want dat kun je niet alleen doen je moet je ministers en het volk met je mee hebben.


  Maak melding

 13. Laten we vooral niet vergeten dat dit allemaal tijdens de front regringen is gebeurd, vene met zijn emmer zonder bodem keek ernaar en kon niets doen, vraag zijn achterban maar hoeveel grond die hebben gehad.

  Een nieuwe wind waait nu in Suriname, Minister Satroredjo, zal alle gestolen gronden terug moeten eisen zonder aanzien des persoon, enne als hij het niet kan of wil. ken ik een andere minister die we met die materie gaan belasten, Abrahams komt eraan mi boi.


  Maak melding

 14. Corruptie kan door elke minister onderzocht worden. De pres en de vp zijn daartoe ook in staat. Elke minister in dit kabinet wordt gedragen en in vertrouwen genomen door de politieke partij die hem heeft voorgedragen. Want zo hoort het. Een goede minister en een goede partijman. Een goede minister die een slechte partijman is, moet het veld ruimen voor een andere. De KTPI heeft deze minister het vertrouwen opgezegd. Zo ook de PL. En ook de gehele oppositie. Hij moet dus de eer aan zichzelf houden. Indien hij een NDP minister was, dan was hij allang van het toneel verdwenen. Indien de president hem niet ontslaat, dan komt er zeker een motie van wantrouwen in de DNA. Dan is de president te kwader trouw bezig. Want de stoel waarop deze minister zit, is een KTPI stoel zoals in het regeerakkoord is overeengekomen. We benne benieuwd…


  Maak melding

 15. Lonny kan redding brengen. Deze corrupte gediefte en geboefte met zijn top rovers opknopen aan de hoogste kankantrieboom en iedereen kaalplukken van onterecht verkregen rijkdom/grond van de afgelopen 35 jaar (verjaardagscadeau van SME). Lonny weet wel raad mee. Niet alleen schoppen in DNA maar nog veel meer.


  Maak melding

 16. @Sosoboto

  Ik kan hier heel kort over zijn.

  —-

  En toen kwam er een lang niet tezaken doend verhaal waarbij ik mij ook nog afvraag of de ondertekening met Sandew Hira echt terecht is.

  Overigens heb ik ook geen hoge pet op van Sandew Hira.


  Maak melding

 17. Ai Vanity @13

  Yu kies mi, hahahaha. Die grote lap tekst is een copy, dus niet mijn eigen schrijfsel.

  Ik vond het een veels te mooie analyse, die ik forumleden niet mocht onthouden.


  Maak melding

 18. Sosoboto,

  U weet veel, maar niet genoeg blijkt.
  Als Sastroredjo het niet kan, dan gaat u Abrahams op de klus zetten?

  Weet u hoeveel grond Abrahams, Bouterse en de militaire kliek van toen zichzelf heeft toegeeigend toen ze aan de macht waren?

  Niet voor niets wilt u alleen de afgelopen 10 jaar laten onderzoeken en weer in beslag laten nemen. Vraag aan Desi op wiens grond hij zijn fort te Domburg heeft gebouwd.

  Meneer Sosoboto, het recht dat geldt voor de een zal ook voor de ander moeten gelden.

  Ik weet net als u dat er onder Front veel land is toegeeigend maar naar alle waarschijnlijkheid wil u niet weten wat er onder Desi’s bewind is geconfisceerd of tot eigen bezit gemaakt. Een korporaal had in een half jaar tijd twee discotheken. Weet u wat een sergeant, sergeant-majoor of adjudant in die tijd rijker is geworden?

  Allebei zijn strafbare feiten. Maar u ziet alleen de strafbare feiten van anderen en niet die van uw Partijleiders. Dat noemt men bewuste kortzichtigheid.

  Desi doet er goed aan om Sastroredjo te beschermen in plaats van te berispen. Maar ja, als je zelf gestolen hebt wil je Somo wel een handje helpen.
  Stelen toen en stelen nu, blijft diefstal en vooral strafbaar!


  Maak melding

 19. Sosoboto, smara.
  weet jij nog voor hoeveel geld bosje en alibux hebben gefraudeerd? op de zelfde voet gaat abrahams nou verder waar is amafo vandaag ze is nu minister.Vergeet niet dat onder bouterse de grootste corruptie schandalen hebben plaats gevonden in suriname, vergeet goedschalk alias koetie niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.