Meevaller voor Suriname: Staatsolie boert beter

22

PARAMARIBO, 16 okt – Staatsolie zal dit jaar ruim meer aan dividend uitkeren dan afgelopen jaar. Dit meldt het bedrijf in zijn halfjaarlijks verslag. De omzet nam in het eerste halfjaar van 2010 toe met ruim tweehonderd en tachtig miljoen dollar. Dat is ruim zestig procent meer.

De regering krijgt ruim honderd en dertig miljoen dollar aan dividend uitgekeerd. Dat is ruim het dubbele van wat de regering Venetiaan vorig jaar ving. Volgens Staatsolie is de stijging te danken aan de verhoogde aardolieprijs. De extra inkomsten zijn waarschijnlijk meer dan welkom. Het budgettekort van de overheid blijft toenemen, voornamelijk vanwege de stijgende personeelskosten.

Volgens minister Wonnie Boedhoe van Financiën is het maandelijks passen en meten. Intussen blijven de wisselkoersen stijgen. Prijzen van goederen en diensten nemen meer dan evenredig toe. De regering wil de komende jaren de productie opvoeren voor meer inkomsten. Ook levering van energie en diensten aan buurlanden moet de staatskas spekken.

22 REACTIES

 1. het heeft niet veel gescheeld of onze trots was nu in handen van daewoo, dankzij edy jharap is de verkoop die door bosje en bouterse ingang was gezet niet door gegegaan.deze regering heeft nu al laten zien dat ze het niet hebben afgeleerd ze gooie geld over de balk dat bestemd is voor de arme bevolking straks gaan ze weer met potten en pannen de straat op hun misnoegen kenbaar te maken.


  Maak melding

 2. Er zitten al heel duidelijk grote lekken in de overheids uitgaven. Niet alleen de absurde uitgaven als Tor, Inauguratie, kantoor Abrahams, etc. Nee het heeft er veel van weg dat de rekenkamer over 2 maanden weer wordt afgeschaft.


  Maak melding

 3. 16 oktober 2010

  Staats Olie Maatschappij Sur.N.V.een pronkstuk van SME en echte SME-ers.
  Met heel veel dank aan een grote zoon van SME
  Edy Jharap de geoloog en pionier/grondlegger van dit bedrijf.
  Ter herinnering.
  Gedreven door begerigheid naar geld en rijkdom besloot Wijdenbosch met in zijn kielzog de adviseur van de staat Dhr DDB om in 1998 dit berijf te verkopen(verkwanselen).
  Dhr Edy Jharap toen nog directeur v/h bedrijf verzette zich, ondanks gevaar voor eigen leven, heftig hiertegen en werd promt op staande voet ontslagen.Door tussenkomst van de rechterlijke macht die door de huidige rovers-nest niet wordt erkend, werd het ontslag ongedaan gemaakt en zo kon het bedrijf in surinaamse handen blijven en haar successtory voortzetten.
  Laten wij met zijn allen erop toezien dat het niet weer gebeurd.

  Latish.


  Maak melding

 4. Voor degenen die zich afvragen waarom de NDP altijd met bruggen, huizen en havens komt. Op auto’s en inrichting kan je weinig njang maken. Op projecten die honderden miljoenen kosten (en waarvan meer dan 10% aan provisie/smeergeld wordt betaald) des te meer. Vraag maar aan Ballast Nedam.


  Maak melding

 5. “Meevaller voor Suriname: Staatsolie boert beter”

  Mooi zo, deze meevaller zal en moet de regering gebruiken om duurzame ontwikkeling te brengen. Surinaamse middelen voor Surinaamse ontwikkeling, precies zoals we de bruggen ook met Surinaamse middelen hebben gebouwd.

  Alle voorgaande jaren heeft Staatsolie ook grote winsten gemaakt, dat soort gelden werden gebruikt om te consumeren, vanaf nu zal het anders besteed worden, voor het bouwen van huizen, bruggen en zeehavens.

  Staatsolie is trouwens een echt Surinaams bedrijf opgericht in de 80’er jaren met de slogan “Vertrouwen in eigen kunnen”.

  Aandelen verkopen van een bedrijf is nogsteeds niet helzelfde als het bedrijf verkopen, participaties heet dat met een mooi woord. Geschiedvervalsing is natuurlijk net zo Surinaams als POM.


  Maak melding

 6. Oliekinapolie!

  Als kleine jongen was ik er bang voor. Toen noemde men het “worrong-dresi!” Caster-olie was ook zo’n mooie naam om er diaree van te krijgen.

  Van Staatsolie kan je geen diaree krijgen. Doet goede zaken en het beheer is succesvol.
  Nu de opbrengst wordt verveelvoudigd zou er bij iemand in Suriname een licht moeten gaan branden. Deponeer deze opbrengst niet zomaar in de staatskas maar berg het zodanig op dat het als appeltje voor de dorst dient.

  De leider van deze regering heeft indertijd dit bedrijf willen verkopen. Het zou zonde zijn om hem de gelegenheid te geven om de opbrengsten te verbrassen. Hij en zijn vroegere kornuiten zitten al met enveloppen te wachten om ze te vullen. Om er diaree van te krijgen.


  Maak melding

 7. Dus als ik goed begrijp, gaat met de staatskas buitengewoon!!!

  Hoe zit dan met de sport, infrastrucktuur,sociale voorzieningen etc. etc. is het ook te merken na 5 jaren??

  Ik vernam vanuit Sme dat er straks verplicht wisselen wordt, tegen over de mensen die vanuit Nedl naar Sme gaan en wel € 500,– per persoon. Is dit een manier van geld aftroggelen??? Hoe zit het dan met de Surinamers zelf wier naar Nl gaan???
  € 1500,–??? want profiteurs zijn er overal en genoeg ook!!!!

  Wiep-Ding


  Maak melding

 8. Als wij het passen en meten willen terug dringen. Dan moeten we Martinus en Ramon hun klus laten afmaken en daarna raaskallen. Dit is een pilot om verder te gaan bij andere ministeries. Raaskallen op dit moment mist elk doel! Blijf gewoon kritisch volgen met opbouwend advies. Schelden en vloeken mist elk doel. Vooral vanaf Holland waar er jaarlijks zo’n 1,6 miljard aan voedsel wordt weggegooid. Hoop niet dat ’t zover komt in Suriname. Suriname voorwaarts! Toekomst gericht ook met vallen en opstaan. KRITISCH BEGELEIDEN!!!


  Maak melding

 9. Ik hou me hard al vast want die bandieten zijn jammer genoeg aan de macht ,dat ze het niet weer gaan proberen om staatsolie te verkopen .Dus ik zou zeggen Surinamers met goede bedoeling ,kom op stuur dit roooooooooot regering naar huis want al die moordenaars en rovers horen niet aan de macht .


  Maak melding

 10. Dat zegt de couveuse kindt op nummer 13 .
  De revo heeft veel baby gemaakt maar nooit voor ze gezorgd daarom lul jij als geindoctrineerd DING.wordt nou wakker pinto kijk om je heen je wordt bedonderd.


  Maak melding

 11. @Pinto

  We weten wel dat je een ongelovelijk domme leugenachtige fantast bent. Daar hoef je ons echt niet steeds aan te herinneren.

  Staat bestaat gelukkig nog ondanks de verkooppplannen van DDB.


  Maak melding

 12. Heren, denken jullie nu echt dat met die paar extra miljoenen ineens alle problemen opgelost zijn??? Laten we nu eerst maar een zorgen dat er ook meer staatsinkomsten uit de goud- en houtindustrie binnenkomen. Er is een structureel probleem dus de uitdaging ligt ook in het bedenken van een structurele oplossing.


  Maak melding

 13. Staatsolie is een blijft een revo baby, Suriname mag daar terecht de vruchten van plukken.

  Wat heeft Suriname aan front te danken, wat zijn de tastbare ontwikkelingen door front gerealiseerd.

  Niets en nogmaals niets, passen en meten daar zijn ze goed in gebleken.

  Die geschiedvervalsers zijn nu echt desperate, Staatsolie zou verkocht worden.Ze blijven leugens herhalen totdat ze zelf in gaan geloven.

  We weten ook dat je Ezels naar de kreek kan brengen om te drinken, maar je zal ze nooit kunnen dwingen te drinken.


  Maak melding

 14. “Pimba Dotie[Para Industries] WAS ook een kind van de revo…”

  Ja hoor, totdat ze werd ontmanteld door front, je weet wel die zuurpruimers die alles in Suriname vernietigen. Alleen onder front regeringen gaan Surinaamse staatsbedrijven failliet, heel erg opvallend.

  Front heeft nog nooit een Staatsbedrijf opgericht.


  Maak melding

 15. De Staatsolie is een goed voorbeeld voor velen in Suriname waarom kon men het goud niet ontginnen zoals Staatsolie op een kleine basis begonnen is met de olie?Hier een paar woorden van een Noorse econoom Erik Reinert ” No nation has ever taken the step from being poor to being wealthy exporting raw materials in the absence of a domestic manufacturing sector “.


  Maak melding

 16. Sosoboto,
  Jou reaktie op nummer 17 laat duidelijk zien dat velen van jullie mee doe met de discussie maar jullie weten niets van jou eigen land en geschiedenis af weten.
  Paramaribo, 30 december 2007.
  Verschenen. Vertrouwen in eigen kunnen.
  Een boigrafische intervieuw over de ontwikkeling van staatoliemaatschapij NV.Dit boek over een markante surinamer van eenvoudige komaf(koelie Boy uit de boiti)die uit niets een heuse petrochemische bedrijf uit de grond stamte, dat zich momenteel manifesteert als een van de belangrijkste peilers van de Surinaamse economie.dankzij de studenten en de
  surinamse volk en de aarbeiders van staatsolie suriname die zich vezet hebben tegen de verkoop van staatolie aan deawoo door wijdenbosch en bouterse, als jij dit ontkend sosoboto dan weet ik precies hoelaat het is. eingelijk laat sosoboto met zijn reaktie zien dat veel aanhangers van bouterse een zeer lage algemene ontwikkeling hebben.


  Maak melding

 17. he de weg kwijt of hoe je heet op 21.

  Het verbaasd me niet dat je blijft geloven in die des-informatie van front, ergo je bent verspreider ervan.

  Ik weet wel beter. Niets van jullie fronters zal mij meer verbazen.

  Zo weet ik nu ook al, dat we over 20 jaar zullen lezen dat de President een hersenbloeding had.

  Mi EDE nanga deng koebie djaso.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.