Kindertehuizen in Suriname zowat heilige huisjes

12

PARAMARIBO, 16 okt – Kindertehuizen hebben hebben bijna de status van heilige huisjes. Niemand komt eraan. Wetgeving op controle en toezicht laat al jaren op zich wachten. Toch beweren autoriteiten steevast dat het niet al te lang meer duurt.

“Ik zit er achteraan. Als het aan ons ligt, valt er zo gauw mogelijk een beslissing”, zegt parlementsvoorzitter Jennifer Simons tegenover de Ware Tijd. Nieuwe wetgeving ligt al jaren klaar. Op een of andere manier wordt die maar niet doorgevoerd. Intussen sijpelen in de media berichten door over misbruik. “Niemand weet wat zich achter de gesloten deuren van een kindertehuis afspeelt”, zegt psycholoog Lilian Ferrier.

Zij zet zich al lange tijd in voor meer controle. Daar is een goede reden voor. Een recent geval illustreert de noodzaak tot meer controle. De zeventienjarige Vanessa werd uit haar kindertehuis gezet na een ordinaire ruzie. Ze vond het verblijf verschrikkelijk. “Als we niet luisterden of aan het niksen waren, kregen we straf. Meestal was dit een klap of het tillen van een straattegel boven je hoofd.”

12 REACTIES

 1. Pak eerst die blanke zgn stagiares aan die daar op hun luie kont zogenaamd meeleven met die arme stakkers.Heb dit met mijn eigen ogen mogen aanschouwen.
  Vervolgens pak je die stichtingen aan die steeds uit de grond worden gestampt en dan vervolgens die ouders van die kinderen.
  Sluit ze op als hun kind op straat zwerft en pak alles van ze af.
  Hebben ze geen geld, laat ze dan desnoods de straten schoon maken en volgens mij is er voor iedreen daar in su werk.
  Laat onze surinamer maar eerts aan het werk dan laat de stagiares overkomen.
  A tang so.


  Maak melding

 2. Kolibrie (#1),

  Weer de schuld aan een ander geven? Hoe achterlijk moet je denkvermogen niet zijn om stagiaires te beschuldigen terwijl die juist goed werk verrichten? Onnozele oen!

  Doe zelf iets om de kindertehuizen beter te laten functioneren en de leiding onder zware controle te stellen. Anderen beschuldigen kan iedereen; maar zelf de janden uit de mouwen steken lukt een heleboel niet.

  De overheid moet gewoon een “commissie kindertehuizen” in leven roepen en die de vrijheid van handelen geven. Daarna rapportage aan het daarvoor bevoegde ministerie.


  Maak melding

 3. @kolibrie.
  Met jou kan ik praten.
  Goed aanpakken die kinderen.
  En geen enkele uitwisseling van kennis en inzet.
  Op onze Surinaamse manier oplossen is het beste.
  Een kalebas tak werkt heel goed tegen zielig doenerij.
  Ik kreeg thuis ook nooit brood als ik naar school ging.
  Als mijn zusjes gingen zeuren dan kregen ze die kalebas tak.
  Mijn moeder kon het goed maar mijn vader vond het leuker.
  Ze waren pas blij als het ging bloeden en dan gingen wij haar allemaal uitlachen.


  Maak melding

 4. kolibrie

  Wat raaskal je dom uit je nek. Van wie denk je het te moeten leren om goed om te gaan met deze kinderen.
  Wie heeft op zijn luie donder gezeten waardoor deze kinderen daar terecht zijn gekomen?
  Dat toezicht en controle aangepast wordt aan deze tijd hetgeen tegelijkertijd ook vraagt om duidelijke wet- en regelgeving ben ik het met iedereen eens.
  De vraag is echter of Suriname het inderdaad wenst op te lossen. Want oplossen betekend niet het verschijven naar de achtergrond omdat er geen prioriteit heeft.
  Dus zoek dit bij de regering en niet bij de verkeerde personen /groepen die duidelijk willen helpen deze arme stumpers een beter leven te geven hoe krom en scheef dit mag klinken.


  Maak melding

 5. #3. NDP FOREVER.
  Doe me een lol en maak eens een afspraak met psycholoog Lilian Ferrier. Ze wilt je vast gratis behandelen. (Kopieer jouw posting maar en neem het mee namens ons allen hier op de site.)

  #1. KOLIBRIE. (ik reageer nu alleen vanwege de naam van mijn lievelingsvogel die hier te grabbel wordt gegooid.)

  1.
  Je weet duidelijk niet waar je over praat. Laat die stagiairs met rust: die jongelui doen goed werk. Ze geven de kinderen positieve aandacht, iets wat in die tehuizen ontbreekt. Bovendien zijn ze niet te beroerd om een zwabber te pakken, iets wat je echt niet aan het sur. personeel moet vragen.
  2.
  De ouders oppakken en opsluiten als het kind zwerft?
  Wat is er, teveel nectar opgesnoven Kolibrie?
  Schei toch uit. Wat bereik je daarmee? Nog meer ellende. Voeding en opvoeding zijn soms heel schaars in Sur. waardoor ouders hun kinderen gemakkelijk achterlaten bij zo’n tehuis. Zorg dat die ouders een opleiding en een baan krijgen (Belofte van Bouterse) en geef ook opvoedkundige trainingen.
  3.
  De stichtingen moeten blijven. Zij zorgen voor heel wat donaties van buitenaf, zowel materieel als immaterieel. Je mag ze controleren, moet zelfs, maar de giften vanuit het buitenland houden de zaak daar draaiende.
  4.
  Laat de overheid de tehuizen financieel en deskundig ondersteunen, in plaats van absurde verjaardagsfeesten te organiseren. Weggegooid geld toch?
  5.
  Tot slot Kolibrie, het zijn niet alleen mensen met een Sur. achtergrond die op deze site surfen. Let op dat je jezelf en indirect ons allen met loze kreten belachelijk maakt.


  Maak melding

 6. Kolibrie #1
  ik citeer>> Heb dit met mijn eigen ogen mogen aanschouwen.<<

  En wat heb jij op dat moment gedaan? Zeker niets en gewoon toegekeken.
  Lummel dat je bent !


  Maak melding

 7. @ NDPFOREVER

  Eerlijk gezegd weet ik niet of ik medelijden met je moet hebben of dat ik je door mekaar moet schudden.

  Luister jongen, het gaat hier om kinderen. Jenny Simons wil de wetgeving veranderen en zorgen dat er structurele zaken gaan veranderen. Dit allemaal in het belang van de kinderen. Verder vertelt dit bericht ons over misbruik, geweld in allerlei vormen.

  Zet jouw persoonlijk slavernij verleden maar eens aan de kant en lees dit artikel aandachtig.

  Ik had trouwens niet gedacht dat er nog kinderen werden opgevoed volgens de ADJING MASRA JANKI KIR’ DEN SOEMA PIKIN” methode, zo zie je maar. Ik hoop dat je deze regels niet hanteert voor je eigen kinderen. Want dan belanden ze zeker ook ik zulke tehuizen.

  Jenny moet zich hier echt in bewijzen. Maak toch haast met die wetgeving en naleving ervan. Mijn zegen heb je.


  Maak melding

 8. Het plan ligt al jaren klaar!!! waarom dan niet uitvoeren??? wat is dan de 1 en de andere reden?? Staatsolie boert toch goed!!!

  parlementsvoorzitter Jennifer Simons, zij zet zich al lange tijd in voor meer controle, wat komt er dan uit de Bus??

  Intussen sijpelen in de media berichten door over misbruik “Niemand weet wat zich achter de gesloten deuren van een kindertehuis afspeelt”, zegt psycholoog Lilian Ferrier

  Ik hoop niet wat er in de afgelopen tijden is gebeurd in de roomskatholieke kerken door de priesters!!!

  Vraagje?? is de zeventienjarige niet aan het puberen??? of was het terecht om geen medewerking te verlenen??

  Ik hoop in elk geval niet voor het ergste!!!

  Wiep-Ding


  Maak melding

 9. Ik heb zelf in een tehuis gewerkt, het echtpaar die verantwoordelijk was sloeg de kinderen met een plank, of ze moesten een aantal stoelen boven hun hoofd houden voor enige tijd of ze kregen geen eten.Verder was er weinig tot geen ruimte voor ontspanning, de kinderen moesten zich uitsluitend en alleen bezig houden met huiswerk, maar dat werkte averrechts, Het huishoudelijk personeel werkte wel hard trouwens, Het wordt inderdaad tijd dat de tehuizen eens flink onder de loep worden genomen, kinderen slaan is al lang en breed verboden voor -ook- de Surinaamse wet! grt.
  w`man


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.