Claim tegen Nederland na ziekte werknemers SML

19

De Nederlandse staat hangt een miljoenenclaim boven het hoofd vanwege een opvallend groot aantal gevallen van kanker bij inwoners van het Surinaamse dorpje Wageningen bij een voormalig Nederlands staatsbedrijf: de Stichting Machinale Landbouw (SML). Dat schrijft De Telegraaf vandaag.

Bij deze in 1949 door de universiteit van het Gelderse Wageningen opgezette rijstplantage, werkten door de jaren heen duizenden lokale arbeiders. Veel van de huidige zesduizend, veelal oudere, bewoners zijn nu ernstig ziek. Naast allerhande vormen van kanker kampen velen met longemfyseem schrijft de krant.

Artsen in ziekenhuizen in Paramaribo bevestigen aan de krant de opvallend grote percentages ziektes. Als oorzaak wordt het in het dorp alom aanwezige asbest genoemd. “Maar ook de bestrijdingsmiddelen die over de hoofden van de Surinaamse grondarbeiders zijn uitgestort, hebben de volksgezondheid geen goed gedaan”, melden internisten.

Lees verder in De Telegraaf.

Bekijk ook:

19 REACTIES

 1. Okee dan.
  We hebben altijd gezegd dat we gaan ze een les lere.
  Laat ze nou praaten no.
  Ik begrijp alleen niet waarom ze dat gaan zeggen in de Telegraaf.
  Dat is toch een Nederlandse krant.
  Zulke dingen moet je alleen in een Surinaamse krant zetten.
  Je moet ze gewoon geen enkele kans geven.


  Maak melding

 2. Hier begrijp ik dus helemaal niets van. Bij de onafhankelijkheid van Sur. werd de SML eigendom van de Sur. overheid. Dat is nu bijna 35 jaar geleden. In die 35 jaar is het bloeiende bedrijf mede door wanbeleid van DesPres en kornuiten de ellende ingejaagd en is vandaag verworden tot een verlaten plantage.

  Sinds Wageningen in 1951 werd gesticht, hebben tal van arbeiders hun gezinnen de vruchten geplukt en daardoor genoten van alle luxe waarover Wageningen bekend stond. Wageningen was een begrip. Iedereen kent de voorkeursbehandeling die alle Wagenaars in Paramaribo genoten. Met de komst van Bouta kwam de kentering. De verwaarlozing deed zijn intrede, de onderhouddiensten verdwenen, zij die wegkonden trokken weg en door het uitblijven van de salarissen moesten de mensen hun heil elders zoeken. Het geregelde leven was voorbij en Wageningen maakte kennis met de derdewereld status van Sur.
  De rovers a la Manglie kregen grote beloningen van o.a. Despres.

  Mijn ouders hebben toch op Despres gestemd. In Coronie wachten zij nog steeds op het in vervulling gaan van al die mooie beloften. Als ik mijn vader over Wageningen spreek, breekt er iets in die man. Zacht fluistert hij: Wanbeleid mi boi, niets dan wanbeleid. We hadden iets moois maar door die politiek is alles kapot gegaan.

  Dit brengt me bij de kankergevallen van Wageningen. Ook ik ben opgegroeid in dat paradijs. Net zoals jullie minister Lackin. Lijden alle mensen van toen nu ook aan kanker? Nee, dus. Zijn het alleen degenen die er zijn blijven wonen? Heel veel die in de broko-pranasi zijn blijven wonen.

  Wie gaat geld claimen bij de Ned. staat? Moeten zij zich niet eerder richten tot die man die dit bedrijf naar de verdoemenis hielp? Ik hoor nog steeds berichten uit Wageningen die pijn doen. In Wag. kende iedereen, iedereen.
  De ouderen worden steeds minder in aantal. Vergrijzing, zorgen, armoede: dit zijn voorbeelden van kankerverwekkers. Iemand die al jaren geen salaris heeft ontvangen, lijdt onder grote stress. Stress is een goede grond voor allerlei ziekten.

  Als het zo zou zijn dat de Ned. asbestdaken/leidingen hebben gebouwd/gelegd, met verdelgingsmiddelen hebben gestrooid, waar blijft dan verantwoordelijkheid van jullie Despres? Of rekent men hem maar vrij van schuld? Net zoals het *** lovende verhaal dat ik op een andere site las. Je zou bijna gaan geloven dat hij de onschuld zelve is.

  Had Sur. zelf in die 35 jaar helemaal geen tijd om de slechte daken/rioleringen van de Ned. te vervangen!!!? Of is die periode gebruikt om alles kapot te maken en is het nu tijd om te gaan dreigen met rechtzaken? Zo krijg je lekker ontwikkelingshulp binnen.

  Ik ken de velen van de getroffenen in Wageningen. Ik gun hen van harte een goede oude dag, net zoals ik het mijn ouders. Als via een juridisch steekspel geld uit Ned. los kan komen, moet het wel in handen komen van de Wagenaars (of hun nageslacht) die geleden hebben. Daarmee kunnen ze de verwaarloosde plantage heropbouwen. Want het moge duidelijk zijn dat de beloftes van Despres in zand geschreven zijn.


  Maak melding

 3. Tja, je moet wat als het geld op is…

  Dus gewoon werken voor je geld mensen, is niet leuk, maar went van zelf.

  Wel triest om dit te spelen over de rug van de zieken!
  Maar ik denk niet dat NL in deze nog iets te verwijten valt.

  De Telegraaf staat trouwens in NL uitermate slecht aangeschreven, draait slechts voornamelijk op sensatie, en bevat heel weinig echte nieuwswaarde!

  Overigens na de onafkankelijkheid, heeft men toch wel tijd genoeg gehad om dergelijke zaken zelfstandig op eigen kracht aan te pakken/onderzoeken, of niet?

  Als men echt massaal ziek wordt, dan zal dat waarschijnlijk eerder komen, door de vele verdelgings/bestijdings-middelen die men nog steeds in heel Suriname gebruikt, omdat men te lui/gierig is om gezondere/duurdere alternatieven te gebruiken.

  Dus, zolang in de “beschaafde” wereld bepaalde soorten landbouwgif zwaar verboden zijn, en dit in Suriname allemaal oogluikend wordt toegestaan, dan roep je zelf al die problemen over je af.

  Of men heeft misschien te veel visjes (vol met kwik) gegeten, met dank aan de (illegale) goudsector.

  Of men is zelf te laks geweest om asbest deskundig te laten verwijderen/afvoeren enz.

  Of men krijgt te maken met de nadelige gevolgen van de vele ilegale afvaldumpingen, welke ook de spuigaten uitloopt.

  Probleem is dat Suriname ook niet echt is ingesteld op kanker-onderzoek/behandeling, dus dan krijg je er nog een probleem bij mocht het je zelf overkomen!

  http://www.korps-politie-suriname.com/nieuws/natuur%20en%20milieu/archief%20natuur%20en%20milieu/2007/2007-04-Natuur%20en%20milieu/2007-04-Natuur%20en%20milieu.htm

  http://sranan-news.blogspot.com/2008/01/verdelgingsmiddelen-2-4-d-en-glysofaat.html


  Maak melding

 4. Veel succes maar ik geef iedereen weinig hoop. Verzekeringsmaatschappijen zijn machtig en hebben een lange adem.
  Ook in Nederland heb je veel slachtoffers t.g.v. asbest en bestrijdingsmiddelen als DDT.


  Maak melding

 5. Ik vind de actie van de heer Overdiep getuigen van liefde voor zijn land en volk.
  De klojo’s van regeringen die in de afgelopen periode de scepter in Suriname hebben gezwaaid, wordt nu een les geleedr in opkomen voor de Surinaamse mens.

  Ik heb ontzettend veel respect voor deze man, die op 8duizend km afstand zich zorgen maakt om zijn medemens in Suriname.
  Sommige reacties raken kant noch wal; deze man heeft BALLEN: hij durft, waar anderen het laten afweten.
  ZIj die niet weten wat de incubatietijd is van asbest: Ga googlen!!!
  De incubatietijd varieert van 15- 40 jaar!
  Wanneer je asbest inademt, of besmet water drinkt waarbij sprake is van asbestvezels, dan wordt het ziektepatroon pas na 30-40 jaar opmerkzaam.

  Dus tegen al die dommerikken op dit forum, die uit hun nek zitten te kletsen zou ik willen zeggen:
  Laat dit forum vrij voor serieuze reacties, en laten wij een solidariteitsactie beginnen om deze kleine gemeenschap te redden.

  Meneer Overdiep: ga zo door: aan zulke mensen heeft de wereld wat .


  Maak melding

 6. Deheg,

  Je liegt. Tijdens Revo draaide wageningen nog heel goed. Ook ik ben van wageningen en ben in 1992 vertrokken. Wageningen is kapot gemaakt door de rancuneuze handeling van VHP en NPS. door wie zijn die duizenden kilo paddi gestolen, was dat tijdens Revo?

  Front heeft bewust gekozen om Wageningen te laten verpieteren ipv daarvan hadden ze het kunnen verkopen en was toch nog iets van overgebleven, mensen die wilden kopen waren geen fronter, dus mocht het niet als geheel verkocht worden.

  front heeft alles laten verwaarlozen tot het bijna niets meer waard was, daarna hebben ze alle materialen aan VHP’ers verkocht. Momenteel staat alleen de grote schuur nog.

  Wanbeleid ja, maar het is front rancune en wanbeleid.

  Ik weet het, want ik heb daar gewoond en gewerkt.

  Geschiedvervalsing is wat je nu doet. Alles is niet Desi schuld.


  Maak melding

 7. Jammer dat de inhoud van mijn artikel niet op haar merites wordt beoordeeld. De kop” megaclaim uit Suriname ” is niet door mij bedacht, maar door de journalist in kwestie. Die heeft de vrijheid zelf om een kop te bedenken.

  V.w.b. de aansprakelijkheidsstelling in deze kwestie en het verjaringstermijn wil ik velen aan herinneren, dat Nederland Japan en Duitsland niet zo lang geleden zover heeft kunnen krijgen, dat deze 2 landen de oorlogsslachtoffers hebben gecompenseerd( en de oorlogen vonden plaats lang voordat sprake was van een Wageningen (SML) in Suriname.
  Japan( de zgn.troostmeisjes) en Duitsland( het terugbetalen van al het geroofde uit Nederland).

  Waar het primair bij mij om ging was heel simpel: aandacht vragen voor mensen die door hun werk ziek zijn geworden door nalatigheid van de toenmalige bedrijfsleiding en deze compenseren. In Nederland bestaat er een asbestfonds die slachtoffers van asbest compenseert ( bij aantoonbare causaliteit.)

  Jammer dat er door velen zaken( en personen) worden betrokken die niets van doen hebben met het geval zelf. Ik kan mij de emoties wel voorstellen, maar nuchterheid in deze is wel op z’n plaats.
  Aandacht vragen voor de (toekomstige-)slachtoffers en hun familie is niet veel gevraagd.


  Maak melding

 8. Alweer de oude koeien uit de sloot. Toen Slavernij tijd. € 65.000.000.000,–(min. v Fin in SME) nu weer wat!! Hou toch op mensen!!! (trauma???) zoek hulp!!! Alleen maar kraaien en als puntje bij paaltje komt dan is het kackelen!!! Wie het laatst lacht, lacht het best en dat is Nederland!!!! onthoudt dat svp met alle respect!!! Ik vind het ook heel erg!!!

  Verklaring van Bouta: Hij wil niets van NL weten en hebben!!!! Pasta!!!!

  Wiep-Ding/Labaria


  Maak melding

 9. Dit vind ik een nuchtere weergave van het artikel. Dat de Telegraaf niet goed staat aangeschreven in SME doet niets ter zake.
  Feit is wel, dat deze krant aandacht besteedt aan een zaak dat al vele jaren doorsuddert, en waar geen enkele Regering tot nu toe wat aan gedaan heeft.

  Zij die Wageningen niet kennen( dan alleen uit horen zeggen en verhalen) wil ik adviseren nu naar toe te gaan en de mensen te spreken .
  Overdiep was op vakantie in zijn geboortedorp, zag de ellende, sprak met mensen en schakelde de pers in Suriname in( DwT).
  Hij beloofde deze zaak bespreekbaar te maken bij terugkomst in Nederland . Zo gezegd , zo gedaan.Een echte pragmaticus.

  Aan figuren uit de politiek die de plaats Wageningen bezoeken, de ellende zien en vervolgens weer richting Paramaribo verdwijnen met een ach en wee heb je niets.

  Ik ben benieuwd hoe de politiek in Den Haag tegen deze zaak aankijkt.
  Ik denk dat het bij Overdiep niet zozeer gaat om geld vanuit Nederland, maar meer om ons Surinamers wakker te schudden dat ook wij verantwoordelijk zijn voor dit soort problemen.
  Daarnaast wil hij Nederland wijzen op haar (morele-) verantwoording die zij heeft omdat dit een Nederlands Staatsbedrijf betrof .


  Maak melding

 10. Deheg,wat ben jij een gore klotehommel,je hebt het zelf over 35 jaar,kom op vertel eerlijk en oprecht wie meer regeer macht had in die periode.
  Je geeft Bouterse overal de schuld van,als je lieverdjes van Holland maar zonder schuld blijvenmaakt het jou niet uit om Bouterse de schuld te geven van dit geval,lekker makkelijk ja.
  Typische creoolse mentaliteit heb je,nu beloofd en binnen 1 seconde de belofte nakomen,wat wil je eigenlijk dat de Coronianen nu onmiddelijk door de verkiezingsbeloftes beloond worden?
  Het zou beter zijn als je je gal zou uitspugen bij die FrontStront geboefte.


  Maak melding

 11. Van welk jaartal is het bekend dat asbest gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid?

  Juist ja!

  Ik durf te wedden dat die troep nog steeds lig te verotten?

  En als ze het al verwijderen, gooien ze het waarschijnlijk op een vuilstort-erf van een onbekende SURNED.

  Men wist het al vele jaren.
  Men weet het nog steeds.
  Waarom deed men dan al die vele en vele jaren niks?
  Nu is het huilen, te laat helaas!

  Zoek “de ware” schuldige in je eigen ik!

  De mensen in het binnenland eten toch ook al vele jaren kwikvissen, er komt een tijd dat ook die flink gaan huilen, zelfde verhaal!


  Maak melding

 12. Met alle respect Colvin, als de Surinamer zich niet bekommert om de zieke bewoners van Wageningen wie is Nederland om dat wel te doen.
  Neemt niet weg dat ik het absoluut met u eens ben.


  Maak melding

 13. Beste Colvin Overdiep

  “Jammer dat de inhoud van mijn artikel niet op haar merites wordt beoordeeld.”

  Als Surinamer zou dit je toch niet mogen verbazen. Surinamers zijn en blijven krabben in en kleine pot.

  Ze zullen nooit voor zichzelf opkomen, ze hebben ook niet graag dat andere Surinamers voor ze opkomt. Als een witte man dit zou aankaarten, waren de reacties anders geweest.

  Doe je ding, met het geloof dat er genoeg mensen met een normaal denkvermogen achter je staan.

  Gratis advies, reageer niet meer op negatieve berichtgevingen, ze weten niet beter.


  Maak melding

 14. ik zelf opgegroeid in wageningen kan/mag zeggen dat ik velen ken om mij heen
  die zelf uit ningen komen en zijn gestorven aan kanker…………..
  mocht het zo zijn dat SU wist van de asbest en andere slechte dingen danhad ze allang stappem ondernomen moeten hebben.
  echter ned heeft er ook een rol in gespeeld
  maar wist men toen de gevolgen van asbest???


  Maak melding

 15. “Laat bouterse het surinaams volk compenseren voor alles wat hij met mijn volk heeft aangedaan .”

  Zal hij zeker doen, daar is hij momenteel mee bezig, hij gaat het Surinaamse volk eindelijk duurzame ontwikkeling brengen, een betere compensatie kunnen ze niet krijgen.

  Jammer dat jij niet meer tot het normaal denkend Surinaamse volk behoort.


  Maak melding

 16. @ nummer 17,
  Dat jij onwetend ben weet al een hele tijd dus relax want alles wat uit jou reaktie komt is dom en achterlijk.
  Bouterse is nog geen drie maanden aan de macht en hij gooit het geld als water over de balk miljoenen worden uitgegeven
  1) de dure kantoor in torarica.
  2) zijn buitenlandse reis naar guyana en wanshinton.
  3) abrahams met de renovatie van zijn werkkamer zijn buitenlandse reis naar china.
  4)doekie die nou in india is en badhoe en kornuiten.
  5) bouterse viert zijn verjaardag heel groot,
  6) het ministerie van openbare werking heeft voor 1,4 miljoen aan dure auto aangeschaft. Wat heeft het arme volk tot nu toe gehad niets alleen luchtballonnen.Sosoboto blijf maar lekker dromen als je wakker wordt zal je zien dat deze schurken alleen voor hun eigen belang daar zitten verders niets.


  Maak melding

 17. He ‘de weg kwijt’ op @18

  Jou vraag wat het arme volk totnutoe gehad heeft? Zo’n vraag kan alleen en ezel verzinnen. Maar goed, het is duidelijk dat je geestelijk gestoord bent, dus die vraag mag jij wel stellen.

  Antwoord: het arme volk heeft nog niets gehad, kan ook niet, want de regering is pas 13 aug. geinstalleerd, op 1 oktober is er een regeringsverklaring geweest, de begrotingsbehandeling in de DNA moet nog plaatsvinden. Wat heet arme volk nu heeft gehad is een vooruitzicht dat Suriname nu daadwerkelijk en eindelijk duurzaam ontwikkeld gaat worden.

  Mooi vooruitzicht dus. Geloof me, het arme volk in Suriname is vele malen slimmer dan jou, dus die vraag zouden ze dus nooit gesteld hebben.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.