Rechters Suriname duchten wisseling wacht

36

PARAMARIBO, 10 okt – Het rechterskorps is niet happig op de voorgenomen metamorfose van hun bewakingspersoneel. Volgens De West houden de magistraten het gaarne bij het oude. Liever de oude vertrouwde politieagent dan zo’n getrainde spion van de veiligheidsdienst. Het is een kwestie van bescherming.

Niet zozeer dan de bescherming van de lijfelijke integriteit. Die is misschien zelf het best gegarandeerd in handen van de staatsveiligheidsdienst. Het is juist de professionaliteit die de populariteit van de veiligheidsagent zo drukt. Zijn taak is namelijk ook het doorspelen van informatie. Twee vliegen dus in één klap. Je zal zo’n vlieg zijn. De rechters zijn geneigd te bedanken voor die eer.

Het zal wel bij het neigen blijven. Blijkbaar is er niet veel keus. Het is slikken als de regering doordrukt. Daar waarschuwt oud-minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie juist voor. Elk soort pressie op de rechterlijke macht kan diens onafhankelijke uitstraling onder druk zetten. Dan pas ligt de weg goed open naar manipulatie. Daar had een andere politicus juist tegen geageerd. Dat was voor de verkiezingen.


36 REACTIES

 1. Meneer de edelachtbare,
  De conclusie die moet worden getrokken is dat u nogal wat te verbergen hebt.

  Een situatie, die zich voordoet is dat consequent soortgelijken de wacht houden bijn de magistraat,die op hem/haar lijkt.

  Aan die situatie dient een einde te worden gebracht. Alle andere flauwekul ten spijt.

  CIVD’ers zijn per definitie armlastiger en zullen waarschijnlijk vaker een beroep doen op de bewaakte.

  Bovendien dient die bewaking vanuit de rechterlijke macht te worden ingesteld.


  Maak melding

 2. Santokhi,is bang voor de nieuwe weg die nu is ingeslagen,op slinkse wijze wil hij zijn werk wijze voort zetten..Hij vergeet dat hij nu niet meer aan zet is.
  .
  Heeft hij toen hij de macht had zoveel rekening gehouden met de rest.
  annet


  Maak melding

 3. @ 1 Pinto: Jouw conclusies zullen me worst wezen. Al jouw conclusies zijn gebaseerd op wantrouwen, wantrouwen en nog eens wantrouwen. Dus jij wilt dat bij iedere rechter een CIVD-er over zijn schouder meekijkt en zijn bevindingen vervolgens doorspeelt? Lekkere democratische ideeën hou je erop na.
  Dat de CIVD de lijfelijke beveiliging van de rechters op zich neemt, is geen punt. Daar zijn ze voor opgeleid. Maar daarna moeten ze gewoon buiten blijven en de wacht houden. En vooral hun mond houden. Meer niet!
  Tevens bespeur ik een gigantische racistische ondertoon in je bewering dat de rechters consequent werden beveiligd door mensen die op hun lijken.
  De suggestie dat CIVD-ers vaker een beroep zullen doen op de bewaakte, is ook al zo’n idiote veronderstelling. Of dacht je echt dat de magistraten de bewaking uit eigen zak betalen? Of moeten betalen? Of zelfs wíllen betalen?
  Laatste alinea: De politie behoort ook tot de justitiële, dus rechterlijke macht.
  Nogmaals: jouw conclusies zullen me worst wezen. Je zit jezelf bij iedere posting 33 keer tegen te spreken.


  Maak melding

 4. Op het voorhoofd van welke agent staat er gegrift dat hij geen spion is?

  Bovendien is de aanhang van Bouta binnen het politie apparaat echt niet van de lucht.

  Vastgeroeste lieden kunnen doen wat ze willen, Suriname evolueert ten faveur van de Surinamers in Suriname. En die Surneds?………aaaaach!


  Maak melding

 5. Blaka,
  Jij hebt er ook geen verstand van he?

  Opsporen van strafbare feiten is 1.
  Berechten is een heel andre zaak.

  Verder persisteer ik bij dat gelijkgelijken gedonder in het land. Ik woon, werk en zal waarschijnlijk ook in Suriname de kraaiemast blazen.


  Maak melding

 6. Pinto is een geestelijk gestoorde die alles los en vast babbel.@ nummer 1, 2 zijn jullie echt zo dom of kunnen jullie niet helpen hoe zit dat, nee domme pinto ze hebben niets te verbergen ze zijn bang voor jou mordenaars president die ze meerdere malen op de poduim heeft bedreigd zo zit de vork in de steel
  Bouterse stinkt naar lijken lucht pinto.


  Maak melding

 7. @ 2: Santokhi heeft het volste recht te ageren. Hij is lid van de oppositie en als oud-minister van Justitie (welke taak hij volgens mij uitmuntend heeft verricht) kent hij de spelregels. Waarom zou hij bang zijn? En wie is er slinks? Santokhi is nooit aan de macht geweest. Hij was minister. En als je niet weet waarover je praat, onthou je dan van commentaar.


  Maak melding

 8. De beste oplossing voor dit probleem is een onafhankelijke rechterlijke macht met o.a.een eigen veiligheidsdienst, dat niet door de uitvoerende macht wordt gecontroleerd.


  Maak melding

 9. In Italie heb je rechter die in dienst zijn bij de rechterlijke macht, maar stiekem hand en span diensten verrichten voor de Italiaanse mafia ten koste van de staat.


  Maak melding

 10. Wij moeten elkaar vertrouwen….als men anders denkt zit men gewoon boeboelaas te spelen…… en dat is idioot.
  Bewaking is en blijft bewaking een politie agent kan ook voor bewaking zorgen maar het kan zo zijn ..ook met andere bedoelingen…en zo is einde zoek…elkaar vertrouwen lummels…met idioot gedoe.


  Maak melding

 11. #1.
  Heeft u uw volksmilitie uniform reeds naar de stomerij gebracht? De oude (voor u gouden) tijden keren terug!

  De tijd zal het leren maar het zijn oude bekende zetten.
  De hoofdverdachte is tevens hoofd van de bewaking, het lijkt op een spannend jongensboek, de titel; de bloeddorstige bende van keizer Bigi Mofo I


  Maak melding

 12. “Het rechterskorps is niet happig op de voorgenomen metamorfose van hun bewakingspersoneel. Volgens De West houden de magistraten het gaarne bij het oude.”

  Zo dat wordt mooi, dus rechters die zich gaan bemoeien met het beleid van de regering. Misschien dat ze weer geschoold moeten worden in de scheiding der machten verhaal.

  Het beleid van de nieuwe regering is dat de beveiliging op een andere manier moet worden geregeld, het daartoe bestaande en goed geoutileerde CIVD is daartoe de beste instantie om dat te doen. Politieagenten mogen dar niet voor gebruikt worden, scheiding der machten wordt nu toegepast.

  Wat de mensen allemaal niet kunnen verzinnen, nu zijn de CIVD’ers dus ook spionnen, de politieagenten zouden dus geen spionnen kunnen zijn. Volgens mij gaat het gewoon om beveiliging van rechters, die in Suriname over het algemeen geen enkele gevaar lopen. MAW pas als het duidelijk is dat rechters bedreigd worden zou er beveiliging geregeld moeten worden. Als we dus naar de rechters van het 8 dec. proces kijken, worden ze bedreigd en zo ja door wie?

  Blka B. zegt op @3
  “De politie behoort ook tot de justitiële, dus rechterlijke macht.”

  Het gebrek aan algemene kennis is wel bedroevend hier op waterkant. Ik bedoel we hoeven niet allemaal juridische kennis te hebben maar een beetje zoeken en lezen, zou al heel veel goed kunnen maken.

  In de Trias Politica behoort de politie tot de uitvoerende macht, het zijn dus overheidsambtenaren en vallen dus onder de minister.


  Maak melding

 13. Socrates 1 | 11-10-2010 05:26:48
  WAARSCHUWING
  Indien Bouterse onverkort de veiligheidssituatie van de rechterlijke macht willens en wetens in gevaar brengt, zal dat niet zonder gevolgen blijven. Critici zullen niet geheel ten onrechte de opvatting huldigen dat Bouterse geen spier is veranderd en op deze wijze zijn macht wil consolideren. Er zal zeker een sneeuwbal effect ontstaan: investerteerders (lees:het kapitaal) zullen Suriname vermijden en geen zaken met ons willen doen. De prijzen van de goederen zullen stijgen en hiermee zal het Kabinet Bouterse in problemen komen. Een volksopstand zal de val van dit kabinet moeten inluiden!!!!


  Maak melding

 14. Voor degene die toch met gesloten ogen lopen.Als CIVD de bewaking van de rechters overneemt is het zo iets als de rechters niet beschermen,maar de rechters in gijzeling nemen en houden.Al mogen de rechters gaan en staan waar ze willen maar er gaat een intimiderende uitwerking van deze bewakers uit.Want het zijn[de bewakers] de werkers van een verdachte waarover de rechters straks een uitspraak moeten doen.En die verdachte behoort tot de uitvoerende macht.Dus die misienjang heeft het weer mis.


  Maak melding

 15. Waarom valt politie eigenlijk on de ministerie van Justitie in Suriname en niet onder de ministerie van Binnelandsezaken?
  Op deze manier heb je geen volledige scheiding van machten. De politie is een uitvoerendemacht en geen rechterlijkemacht zover ik weet.


  Maak melding

 16. Het nieuwe toverwoord lijkt nu wantrouwen te zijn, juist in een stukje en situatie waarin het wantrouwen juist geventileerd wordt.

  Ergo, men hits elkaar op, niet op basis van feiten maar gewoon wantrouwen.

  Zelfs onze super jurist in Suriname kruisland, zegt gewoon doodleuk, “als het een andere president was die zo’n besluit had genomen etc. etc. etc.”

  Deze jurist weet dus te vertellen dat het een Presidentiele en geen Ministeriele besluit is, op basis waarvan, verteld hij wijselijk niet.

  Maar goed effe terug, de CIVD zijn dus een spionnen, die de rechters gaat bespioneren.

  Als de rechters niets te verbergen hebben, is er dus niets aan de hand, zou je ook kunnen denken.

  Trouwens het zal me straks niet verbazen als de volgende eis van de 4 rechters zal zijn, dat ze niet zomaar 63 agenten terug willen, maar dezelfde 63 vertrouwde agenten.

  Wantrouwen????

  Trouwens wbt hetgeen Santokie stelt.

  “Elk soort pressie op de rechterlijke macht kan diens onafhankelijke uitstraling onder druk zetten.”

  Rare redenering, als hij de Trias Politica zo hoog in het vaandel had, was de huidige regering hier niet mee opgescheept.

  Als beleidsverandering als pressie wordt gezien, daar kan de huidige regering niet zo veel aandoen, misschien moet men meer gaan vertrouwen dan WANTROUWEN.

  I rest my case.


  Maak melding

 17. #13 Sosoboto

  “In de Trias Politica behoort de politie tot de uitvoerende macht, het zijn dus overheidsambtenaren en vallen dus onder de minister.”

  Heel goed Sosoboto.

  Maar ook geldt dat “De rechterlijke macht” van de Trias Policia, recht spreekt aan de hand van de wet.

  Dus wanneer wordt het opperhoofd (en de rest v/d criminelen) nou eindelijk eens berecht voor de door hun gepleegde misdaden?

  Dan geldt het weer niet natuurlijk, want het opperhoofd is heilig verklaard door zijn delinquente volgelingen.

  Keer op keer minachting voor het proces.
  “Ja te druk met drugstransporten rechter, sorry geen tijd”.

  Hoe komt zo’n stuk onbenul (en al die andere graaiers) eigenlijk aan al hun exobitante bezittingen???

  In iedergeval is het niet verdiend door eerlijk/hard te werken, dat is zeker!
  En sparen, komt in hun woordenboek ook al niet voor, dus blijft er niet veel over.

  En ondertussen moeten de hardwerkende Surinamers nog harder werken en meer belasting betalen

  Dus Vrouwe Jusitita is in Suriname, niet alleen blind, maar tevens ook zwaar debiel.

  En dan praten over de Trias Politica als een pas afgestudeerde rechtenstudent.

  Ik vraag me af…
  Hoe moet een oprechte/eerlijke minister van Justitie, zich eigenlijk wel niet voelen, elke keer als hij de handjes schudt van zijn nieuwe collega’s, bestaande uit: moordenaars/drugsdealters/verkrachters enz.
  Het bloed/onrecht druipt er aan alle kanten uit!
  Iemand “met ballen” zou bedanken voor de eer.

  Niks tegen de persoon Misiedjan in kwestie, maar hij is natuurlijk niet voor niets minister geworden. Veel te onervaren en komt dat even goed uit!

  Laat deze minsiter van Jusitie zich eerst maar eens druk maken om belangrijke zaken, zaken waar het land/volk direct wat mee opschiet, er is genoeg onrecht in Suriname dacht ik zo.

  Één ding is zeker, gelukkig komt aan alles een eind.
  Eerlijkheid duurt tenslotte het langst, en dat geldt ook in/voor Suriname.


  Maak melding

 18. De CIVD is goed voor het beveiligen van gasten van don Quichote en anderen maar niet van leden van de rechterlijke macht.Zowel van de zittende als staande.Het terug roepen van de woordvoerster is opzich een al een rancuneuse handeling.[vals voorwendsels]
  a]geen vervoer meer
  b]geen woordvoerder meer
  c]dubieuse beveiliging nu
  d] ik wacht op wat nu volgt…


  Maak melding

 19. Veiligheids diensten hebben overal ter wereld een sinistere uitstraling.En die aura heeft ook hun directe leiding en hun opper bevelhebber.Als deze figuren in beeld komen dan zie ik hierbij af van beloofde laptop….


  Maak melding

 20. Johnny @18,

  Volgens mij zit je met ‘de uitweg’ in een weddenschap, wie van jullie twee de grootste idioot is van waterkant. Sorry hoor maar een andere conclusie kan ik niet trekken, als ik zo een idiote posting lees.

  Zo heb je het over opperhoofd, terwijl vene al een paar weken van het toneel verdwenen is.

  Verder heb je het over een onbenul die exorbitante bezittingen heeft.

  Kijk, ik heb die onbenul santokie ook nooit vertrouwd, dus die vraag heb ik mezelf ook vaker gesteld, hoe komt die man aan alle rijkdom, 90 kilo verdwenen.

  Maar goed laten we eerlijk zijn, wat heeft jou reactie nou met vooruitgang te maken vanuit het diepste van je hart.

  Het is ook nooit goed met deze fronters om alles en nog wat klagen ze. De Min. van JUSPOL heeft belangrijkere dingens te doen dan deze 4 rechters te beschermen, hij kiest oprecht om het hele volk te beschermen en heeft zijn 63 agenten daarvoor nodig, alle onrecht van de vorige front regering worden zullen hersteld worden, en het is ook niet goed.

  Met idiote negatievelingen als johnny is het water naar zee dragen, dat moge wel duidelijk zijn.


  Maak melding

 21. @ pinto en de rest van de waterdragers hier op dit net,Lees de west van maandag 11-10-2010 Ex-presidenten en ex-minsters verliezen ook hun bodygaurd, wie dit leest zal zien dat bouterse een wolf in schaapskleren is die suriname voor hele grote problemen gaat zetten met zijn beleid.Bouterse zit vol rancune hij is bloeddrorstige monster die alleen met wapen uitgeschakeld zal worden.


  Maak melding

 22. Goed zo Johnny.die koeien begrijpen nog niet dat de politie een verlengstuk is van het parket.En het parket is het hele staande magistratuur.Dus de politie is al ingekapsels in het hele rechts gebeuren en moeten hun eigen mensen kunnen beschermen.Want die maken mensen niet bang.Behalve ….


  Maak melding

 23. Ai Sranang , langzaam maar zeker ,gaan we knabbelend aan de Rechtsstaat en de Democratie over naar de Dictatuur.
  Overal worden eerst de Stromannen en Pionnen geplaatst.
  Hij weet hoe het moet, hij heeft het al eerder gedaan, good old Desiree.
  Bij de SRS zitten al de juiste mensen.
  Straks is het gedaan met de Democratie en Vrije Pers.


  Maak melding

 24. @ Sosoboto, voordat je me weer gaat betichten dat ik mijn huiswerk niet heb gemaakt, het volgende:

  Onder het ministerie van Justitie en Politie vallen:

  1. Hof van Justitie tevens Ambtenarengerecht.

  2. Griffie der Kantongerechten.

  3. Kantongerecht Nickerie.

  4. Openbaar Ministerie – Parket van de Procureur-Generaal.

  5. Kantoor van de Rechter-Commissaris in Strafzaken.

  6. Parketwacht.

  Dit zijn openbare lichamen. Dus politie en justitie zijn één lichaam, Trias Politica of niet. Het is overigens opvallend dat de term “Trias Politica” nu ineens weer komt opduiken omdat het voor sommige – jou ongetwijfeld bekende – figuren goed uitkomt.


  Maak melding

 25. Santokhi Security´s persoonsbeveiliging! Met in dienst nemen van nederlandse ex agenten z.a. Jonh van de Heuvel z´n vriend. Dan kan hij zich verhuren aan rechters die het CIVD niet vertrouwen. Wel uit eigen zak betalen. Dat scheelt de regering overuren bij de politie toch? En die 60 politie agenten bij Boxel uit overheidsdienst naar Santokhi Security’s. Oude vertrouwden van het proces.Zo kunnen we ’t ambtenaren probleem oplossen toch?!


  Maak melding

 26. Blaka b. @25

  Onderstaand is echt wat je hebt geschreven hoor, lees maar weer.

  “Laatste alinea: De politie behoort ook tot de justitiële, dus rechterlijke macht.”

  Trias Politica komt niet nu ineens opduiken hoor. Als Suriname een Rechtstaat is, ontkom je er niet aan, zo simpel is dat.

  Onder front is Suriname verworden tot een bananen Republiek, waarin politieke beinvloeding en rechtspraak hand in hand gingen, van een onafhankelijke rechtsspraak was er dus geen sprake. De Trias Politica werd dus met voeten getreden.

  Hoe vaak heb je de zgn. frontleiders niet over het 8 decemberproces gehoord, zelf tijdens verkiezingscampagnes. Politieke beinvloeding dus. Rechters die kind aan huis zijn bij politieke partijen enz. enz.

  De rechterlijke macht in Suriname is door en door politiek corrupt gemaakt. Het moet grondig geherstructureerd worden. de minister is in ieder geval al meebegonnen, dat sommige mensen er iets anders van willen maken, komt waarschijnlijk omdat hun belangen geschaad worden of omdat ze gewoon hypocriet zijn, je weet wel, niets wat deze regering zal doen, zal goed blijken te zijn in hun ogen.

  Dit zijn de mensen die het hardst zullen schreeuwen dat ze de vooruitgang van Suriname voorstaan.


  Maak melding

 27. #21 Sosoboto

  In jouw (troebele) ogen is een ieder die een andere mening is toebedeeld een idoot!

  Over idioten gesproken.
  Men noemt dat gewoon vrije meningsuiting en dat mag in een democratie, wen er dus maar aan!

  Als je een land wilt op/herbouwen dan moet je altijd open staan voor kritiek!
  En jezelf daardoor, constant onder de loep blijven nemen. En altijd naar eer en geweten handelen!
  Alleen zo bereik je de echte vooruitgang!

  Er komt een tijd dat ook jij met je neus op de feiten wordt gedrukt.
  Ik hoop alleen dat het dan nog niet te laat is voor de jeugd van Suriname.

  Suriname moet vooruit gaan en dat kan alleen maar met 110% eerlijke en betrouwbare mensen.

  En dat is het grote probleem in Suriname, altijd al geweest ook!

  Een woning blijft niet staan op een verotte fundering!


  Maak melding

 28. “Suriname moet vooruit gaan en dat kan alleen maar met 110% eerlijke en betrouwbare mensen. ”

  Daar hoor jij negatieve, principeloze en racistische johnny gelukkig niet tussen.

  Maak je niet druk die verrotte fundering is de huidige regering gestaag aan het vervangen.

  Door jou soort die geen enkele wil heeft om die fundering te veranderen zal het iets langer duren, jij bent een echte fronter die goed gedijt met die verrotte fundering.

  We hebben geen illussie.

  Vrije meningsuiting die haat, openlijke racisme en achteruitgang predikt, kunnen Surinamers als kiespijn missen.

  Waarom die vije meningsuiting niet gebruiken om eenheid, vooruitgang en ontwikkeling te prediken.
  Natuurlijk niet, kan bij jou soort ook niet, die negativiteit zit gewoon in je genen, dat maakt jou dus een idioot, snappie.


  Maak melding

 29. Wat een idioten zijn die fanatieke NDP-ers toch.

  Elk normaal mens zal zonder meer erkennen dat wat hier gebeurt gelijk staat met oude oostblok praktijken waarbij de Stasi ook alles en iedereen controleerde. Het heeft er heel veel van dat deze nieuw “bewakers” vooral de priveee belangen van DDB gaan bewaken en dat er straks niemand meer die ook maar enig illegaal feit over DDB te melden heeft dit naar voren zal drurven brengen. Ook wordt het voor rechters onmogelijk om de nodige info in te winnen.

  DDB is gestart met zijn politie staat:
  – de rechters bewaakt door de Stasi.
  – de jeugd gekneveld in het leger.
  – de kranten onder zelfcensuur.
  – de politiek en andere overheidsorganen bevolkt door stromannen.

  Volgende week krijgen we een militaire parade waarin Dino als de opvolger voor DDB wordt aangewezen.


  Maak melding

 30. Ja man,de oude don Quichote is al 65.Dus moet een eventuele opvolger aangewezen worden.De zoon is geen slecht idee.Zet de boeven dynastie zich voort…de kleine geliefde lijder.


  Maak melding

 31. hahahahaha, dan heeft ook suriname zijn eigen kim jong-un en kim jong-il, zo gek iedee is het ook niet als je kijkt hoe die ndp-ers zich gedragen tegen over hun baas bouterse niemand mag en durf hem tegen te spreken.


  Maak melding

 32. Ja, ja zoals we Bokasa Vene hadden onze eigens Basja, die dacht dat hij met die presidentiele stoel was geboren en op eigen houtje had wilde overdragen aan domme Sardjoe.

  Daarom deng mang e wraak, iemand anders is met hun stoel vandoor gegaan. HAhAHAHAHa


  Maak melding

 33. Sosoboto,
  ik zal jou laten zien hoe stom en achterlijk de aanhangers van bouterse .
  Vene heeft zich keurig aan de verkiezings beloftes en uitslag gehouden .
  Maar bouterse heeft zich niet aan zijn afspraak gehouden de gevolgen zijn nog steeds voelbaar dus de vergelijking met jean-bédel bokassa met vene gaat helemaal niet op. zoek het op het internet dan zal je zien dat deze dictator veel meer gelijkenissen heeft met bouterse dan met vene.De bouterse aanhangers doen aan geschiedvervalsing.
  bokassa heeft zich tot moslim bekeerd om later weer katholiek te worden bouterse was eerst heiden en dan tot het geloof bekeerd en nu neemt hij elke dag een culturele bad.wat mij opvalt bij de aanhangers van bouterse is hun zeer beperkte algemene ontwikkeling je hoef geen geweldige scholing voor te hebben maar door lezen en luisteren wat anderen zeggen kan je een hoop opsteken nieuws kijken kranten lezen informatieve progamma bekijken en luisteren daar kan je een hoop van opsteken sosoboto.


  Maak melding

 34. “ik zal jou laten zien hoe stom en achterlijk de aanhangers van bouterse .”

  Nu weet ik waarom je nog steeds de weg kwijt bent, volgens mij wil je die psychiater ook vertellen hoe goed of slecht die is.

  “Vene heeft zich keurig aan de verkiezings beloftes en uitslag gehouden .”

  Vergeten dat hij en domme sardjoe de verkiezingsuitslag wilden stelen, “het leek alsof we hadden verloren” waren zijn letterlijke woorden.

  Boi go srebi. Vergeet vooral die pilletjes niet in te nemen.


  Maak melding

 35. Rechter Charan zal dan meteen ontslag nemen, want die heeft een boel te vrezen.

  Waar zijn ze bang voor als ze goedertrouw hun werk hebben gedaan, naar eer en geweten???

  Rechter Charan, deze man is de schakel in vele zaken waarbij Surinaamse Nederlanders die in Suriname investeren worden opgelicht.

  Een schade dat Rechter Charan onze Suriname heeft toegebracht is onvoorstelbaar. Want alle Suri inversteerders uit andere landen zijn bang om in Suri te investeren.

  Laten we hopen dat onze meneer Bouterse zijn belofte nakomt en deze rechter eruit trapt!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.