Bijdrage

47

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Hallo allemaal daar aan de Noordzee, van harte gefeliciteerd met jullie nieuwe kabinet! Met jullie spierwitte kabinet. Hoe ironisch; een ‘minderheidskabinet’ waar geen vlekje is ingeruimd voor minderheden. Zelfs de post Integratie en Immigratie is niet een ‘allochtoon’ vergund. Een kabinet vol overwegend autochtone mannen, sommigen oud, verweerd en afgelebberd; nou ook niet bepaald het elan van ‘politieke vernieuwing’. Met recht een (t)rutte-kabinet.

Met afschuw – maar gelukkig van afstand – heb ik de vorming van de nieuwe Nederlandse coalitie gevolgd. Ik herken dat Nederland van de jaren zeventig en tachtig niet meer, het Nederland van hartelijk welkom en doe vooral lekker waar je zin in hebt, zolang je ons maar niet lastig valt. Dat laatste is kennelijk flink mis gegaan: met name met die ‘kut-Marokkaantjes’ die anderen lastig vallen met hun crimineel gedrag. Overigens goeddeels in de hand gewerkt door uitsluiting: val me met niets lastig; vraag me geen baan, vraag me geen handreiking, gelijke kansen of aansluiting om mee te doen. Geniet van je uitkering, kinderbijslag, huurtoeslag en allerlei toeslagen als zwijgpremie.

Ik vernam kortgeleden via de autoradio dat een groep Surinamers ergens een petitie had ingediend. Het kwam erop neer dat de discussie over de Islam de bijdrage of geluid van de Surinamers in Nederland overschaduwd dan wel overschreeuwd. Dat was toch typisch zo’n bewering waarbij Surinamers zichzelf zo lekker in de maling nemen. Welke bijdrage, welke stem? Nou, ik zie of hoor ze niet op Pauw & Witteman, niet op De Wereld Draait Door, niet bij Mooi Weer de Leeuw, niet in Ik Hou van Holland of tegenwoordig de MaDiWoDoVrijdagnogwatshow. Niet eens op lokale of regionale zenders. Oké, heel summier.

Nee, als je een Surinaams geluid wil horen dan zal je diep moeten afdalen naar de obscure spelonken van de marginaliteit, waar bijvoorbeeld Mart Radio en Radio Tamara noodgedwongen voor eigen parochie preken. Overigens zelfs daar bepaalt een witte bewindvoerder – na ‘inspraak’ – de zendkruimelindeling. Daar in die uitzichtloze diepte van uitgesloten zijn, wordt onsamenhangend een vals sentimentele betrokkenheid met het ‘verloren Vaderland’ gekoesterd. En dankzij de verkiezing van Bouterse als president heeft iedereen weer volop een mening. Maar defintief de grote oversteek maken, ho maar. Maar ja, het is een ieders goed recht. Geniet van de herfstkleuren.

Heb trouwens geen illusie hoor; hier word je ook niet meer als een volwaardige ‘echte Surinamer’ gezien, vanwege die hete aardappel die is geslopen tussen je rijstkorrels. Maar hier in Paramaribo – het hol van de wederopgestane leeuw – geniet ik tenminste elke dag lekker van de zon, de bemoedigende regen, de zoetrijpe manja’s, bacoven en watermeloenen. Ik sta vroeg op en begin de dag in de hangmat, luisterend naar het kwetterende ochtendorkest van de vogels. Dan begeef ik me naar dat ongeordende, gemotoriseerd wildweststadje, zoals het centrum zich het beste laat omschrijven. Iedereen doet maar, wat vooral tot uiting komt in al die winkelstoepen van allerlei hoogten, waarbij je vooral moet uitkijken niet je enkel te verstuiken of je nek te breken.

Enfin lieve ‘Surinamers’ aan de Noordzee, ik wens jullie veel succes met hoorbaar en zichtbaar blijven/worden. Lukt het niet dan heet Bouterse – ‘president van álle Surinamers’ – jullie van harte welkom om ‘mee te doen, mee te denken en mee te beslissen’ (ahum). Meetellen in je eigen broko pranasi of ‘gedoogd’ blijven? Denk erover na, paspoort inwisselen niet vereist. Tenzij je voorzitter wil worden van de lokale voetbalclub ‘Brokobana’. Want ‘topposities’ zijn alleen voorgehouden aan ‘echte Surinamers’ vanwege hun ongekende wereldscoop.

Groet Mark, Maxime en Geert voor me, als ze jullie tenminste vanaf het bordes zien staan of horen. En Kathleen, laat dat minderheidskabinet vooral niet vallen hoor, want anders verrijst uit het as een monsterlijk meerderheidskabinet waarbij gedogen definitief onder het puin blijft. Laat wel zo nu en dan voor de moraal een geluid horen. En als je de kans krijgt: erin koppe die Jan. Doei!

Iwan Brave

47 REACTIES

 1. Zo een regering straalt uit wat het bedoelt.Holland is voor de hollanders en niet voor anderen.Ook een duidelijk teken naar Don Quichote.No kon dja….


  Maak melding

 2. Het spreekwoord de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet, is een gedachte die bij me opkomt. Zowel Suriname als Nederland heeft nu behoefte aan bermschreeuwers, roeptoeters, noem het hoe je wil. Maar ik zie nu vooral enorme gelijken tussen het electorale klimaat tussen Nederland en Suriname. Beide volkeren lijken erg op elkaar met de keuze voor politieke leiders.


  Maak melding

 3. Ja iwan dat kun je nu wel zeggen nadat je je hebt gelaafd aan de vleespotten van nederland als taxi chauffeur ton het je slecht ging. weet je ik zou zeggen, praat niet te snel je weet maar nooit wanneer je deze veilige haven aan de ander kant van de oceaan weer nodig hebt. dan zal je met hangende pootjes terug keren. Surinaamse nederlanders maker 150miljoen per jaar over naar suriname. veel meer dan de ontwikkelingshulp. dat constante gezeur over het feit dat ze in nederland leven. IS SURINAME KLAAR OM 350000 MENSEN TE ONTVANGEN. laten we liever kijken wat voor bijdrage die vanuit hier kunnen leveren aan Suriname. Trinidad is daar al lang uit. En kijk maar wat en succes. denk je dat mensen die zijn weggevlucht voor het regie van bouterse nu zomaar terug zullen keren.


  Maak melding

 4. Ai mi gadoooo Iwan wat kan je het toch heerlijk allemaal weer verwoorden, ik ben je fan ik lees je stukken graag…. ik moet het ff laten bezinken en wie weet kom ik nog met een weerwoord oid…


  Maak melding

 5. Hallo Iwan,

  Dankie, dankie voor de felicitaties!
  What’s up, mocht je effe een stukkie schrijven over de suri-neds in ruil voor…..

  Met afschuw (maar gelukkig van afstand) heb ik de vorming van de nieuwe Nederlandse coalitie gevolgd”. Verander “Nederlandse” in “Surinaamse”: voor ons gold hetzelfde.

  Vertel, heb jij ooit een Indo in het kabinet gezien?
  Waarom moeten wij suri-neds in “gado neng” , vertegenwoordigd zijn in het kabinet? We hebben al lang door, dat het helemaal niets “schuift”.
  Ons leven hangt niet af van de politiek. De afgelopen 4 maanden was Nederland stuurloos maar de wereld draaide gewoon door hoor.
  Ik heb al eerder aangegeven, dat je liever op de achtergrond je ding kunt doen(Indostyle), ipv eeuwig brullend als bv Prem bij DWDD, of Umberto bij P&W op de voorgrond. Je ziet dus, je bent te lang weg, je hebt geen idee, wie waar zit. Ze zitten er wel hoor.

  Laat die Nederlanders rustig hun eigen “sores” oplossen met die marocs. Omgekeerd zouden die marocs zich ook niet geroepen voelen om suri’s te hulp te schieten.
  Politiek hebben we niet nodig, das nou voor achtergebleven groepen, zie suri inheemsen en marrons en hiero marocs en turkjes. (uitzonderingen daargelaten). Das een middel om zich te kunnen profileren. De meeste suri-neds zijn allang geassimileerd, met of zonder kleur.

  Kijk als je al op je dertigste in een hangmat onder een awarraboom wil liggen, tsja, das nou jou keuze. Ik heb andere interesses. O, ja jij bent vijftig plus, das, zelf te jong.

  Je “trigger”, is duidelijk bedoeld voor de suri’s die jaar in jaar uit, vijftig jaar lang, elk jaar naar suri op vakantie gaan. Een uitstervend soort, de andere groep wordt steeds groter.
  De suri-ned wereld bestaat niet alleen uit Nederland en Suriname. Broeder, met het “rooie” paspoort kom je overal binnen. Kijk verder dan de Noordzee, ziedaar, ze zitten overal.

  Zelf kies ik absoluut niet voor die broko-pernasie (jou woorden).
  Wat denk jezelf?
  Mensen die huis en haard hebben verlaten en zich hebben opgebouwd in weer en wind, dat ze zomaar de boel de boel laten, om die pernasie op te bouwen.
  Hahahahaha, je brengt het hoor, die pernasie(met inhoud), heeft ons verjaagd, dus laat die pernasie zich nu zelf “bedruipen”.
  Zelfredzaamheid was ons keywoord. Wij dragen het woord graag over aan jullie:“ZELFREDZAAMHEID”.
  Kun je lekker in je hangmat over nadenken.”

  Ondertussen houden we jullie wel in de gaten en alleen in het uiterste geval zullen de troepen zich roeren, dus…

  Tang boeng
  Ciao!


  Maak melding

 6. Weer die 150miljoen,ai mi gado dan waar hebben die Surinamers die euro`s vandaan baja,zover ik weet heb je maar een handje vol Surinaamse rijken in Nederland.Of vergeet machtelly te vertellen dat het merendeel van die zg 150miljoen uit crimineel geld zal bestaan.De echte hulp die de Sur.familie uit Nederland krijgt zal heus niet daaruit bestaan,want eerlijk is eerlijk SuriNeds hebben het net zo moeilijk als de autochtonen,moelijker zelf,als je de deurwaarders moet geloven.

  Iwan,sommige Surineds willen er niet aan geloven dat ze met deze bruinhemden er bekaait vanaf komen,ze denken echt dat ze een streepje voor hebben op andere allochtonen,maar laat ze lekker verder in hun vet gaar smoren Time Will Tell.
  Die schijnheilige Verhagen heeft Turken en Surinamers in zijn partij ,kamerleden,als hij zo integer was zou hij Wilders uit kunnen proberen om een Turk of Surinamer als minister of staatssecretaris kunnen benoemen,maar dit was zeker een voorwaarde van Wilders,ik vind alles best,als jij Verhagen en Rutte absoluut geen allochtoon in jullie kabinet aanstellen.Rutte kan ik begrijpen ,want die is stiekem ook tegen allochtonen,maar die schijnheil Verhagen helemaal niet.
  Zo een groot verlies bij de verkiezingen lijden,maakt hem tot een gattelikker van Wilders,want die snodaard wilde kostte wat kost vice-premier worden.
  Sranangmang oen tang tiki,moro eh kong.
  En ja ik woon en werk in Nederland,voordat de zg Hollandlovers me gaan aanvallen.


  Maak melding

 7. Het wordt lachen geblazen, ik benne benieuwd????

  “denk je dat mensen die zijn weggevlucht voor het regie van bouterse nu zomaar terug zullen keren.”

  Niemand denkt dat ze nu terugkeren, als ze zelfs onder 20 jaar front niet zijn teruggekeerd, waarom nu??

  Velen zullen kiezen om in die uitzichtloze diepte van uitgesloten zijn te blijven, om onsamenhangend, vals en dom hier op waterkant hun zgn. liefde voor het vaderland te tonen.

  Ze zijn zo betrokken met het ‘verloren Vaderland’, dat de huidige regering onder leiding van President Bouterse geen vooruitgang en ontwikkeling mag brengen.

  Niets wat deze regering zal doen of gaat doen, zal goed blijken te zijn voor deze groep verloren schapen.

  Wat moeten ze ook anders, in Nederland niet gehoord, in Suriname niet gehoord, dan maar waterkant.


  Maak melding

 8. oei, opa iwan met zijn rollator politiek commentaar in de bocht! jij stouterd, smacht je nu weer naar xxtra mediageilheid? als een arrogante verwaande kwast die teert op vergane glorie die nooit is geweest in holland, probeer je met stuntelige rambo-achtige ‘he’ man stance de surinaamse bevolking te hersenspoelen.

  wij kennen jouw ja-knikkende negritude verleden van holland maar al tegoed. schandknaapje van het neo-koloniale gedachtegoed wil zich nu in suriname profileren als ‘het geweten’ des volks – ha! wat voor zinnings kan men verwachten van een verlepte impotente intellectuele prostitiuee wiens houdbaarheids datum reeds lang verstreken is.

  sinds er van authentieke realiteitszin geen sprake meer is vanwege de aanhoudende armageddon in je brein, sluit je dan aan bij geert w(ilders)’ monsterlijke haat & verkrampte wereldvisie van neo-apartheid. schrik er dus niet van terug hem als bed maatje te hebben.

  wat zoek je uberhaupt in suriname als je de bevolking geen optimale toekomst gunt bekrachtigd met opbouwende kritiek, helende visie van eendracht, innovatie en enthousiasme.

  ach ja, door de hollanders uitgespuugd en achteloos terzijde geworpen is zoiets natuurlijk moeilijk te verkroppen.
  het is een uitputtingsslag, he die je niet te boven bent gekomen, dus ga je er maar vanuit je bittere gal als azijnpisser in suriname te verkondigen als joker der waarheid. hoe maladroit!

  suriname behoeft geen radioaktieve splijtzwammen in haar midden die stuurloos van hot naar her rent in het niemandsland van cynisme met oeverloos politiek zeiken, afzeiken, leuteren en/of lullen(have your pick). sinds concrete voorstellen voor positieve bijdrage en meerwaarde creeren geheel bij je ontbreken, krijgt men sterk de impressie dat je ergens heel comatose bent en lijdt aan chronische amnesie.
  flashback: hoe blij doolde je niet over de amsterdamse grachten als eerbetoon van het bloed, zweet & tranen werk van je voorouders. ofschoon je nooit in een grachtenpand gewoond hebt, blijft het bij een intens verlangen & onnoemelijke geestelijke dwaling naar vergane glorie die je nimmer hebt kunnen verzilveren, toch?

  flashforward: hoe marginaal was (is) jouw bestaan, met wat voor erudiete erkenning is onze gemeenschap bekend van jou? ah, schimmen van jouw twilight zone zeker, zoiets als uit stephen king’s “misery”.
  homo insectoids als jou zijn never part of the solution, always t h e problem! yet time will surprise & awe you with acute lifeshocks to bring you back to your senses, if ever.
  mastodonten als jij behoren toe aan het fossiele verleden van langvervlogen ijstijden. brrrr ….


  Maak melding

 9. De enige die op hun borst kunnen slaan dat ze Nederland hebben opgebouwd,zijn de GASTARBEIDERS,Turken,Marokkanen,Italianen,Spanjaarden en Portugezen.De meeste Surinamers en Antillianen kwamen voor alles gratis,ze kwamen hier en hun bedje was al gespreid,sociale dienst stond klaar met een uitkering zonder 1 dag gewerkt te hebben,ze kregen een woning met alles er op en er aan.
  Dus Esmerald,ga de geschiedenis beter na voordat je je gaat blij maken met andermans ding,in “weer” en “wind” opgebouwd hebben,of bedoel je die Turkjes en Marocjes,want de Suri`s hebben zich absoluut niet opgebouwd in weer en wind,het waren de gastarbeiders die onder erbarmelijke omstandigheden,wonen in een pensionnetje met z`n 10en op 1 kamer,die kunnen spreken van weer en wind,niet jouw soort,nogmaals jullie hoefden geen dag te werken,want de soos stond paraat.Ga het niet ontkennen,want elk weldenkend Nederlander zal jouw stelling de bodem inslaan.
  Net voor de Sur.onafhankelijkheid,kwamen er een hoop gelukzoekers of te wel economische vluchtelingen,geen wonder dat sommigen er niet over peinzen ooit terug te gaan naar hun gebooteland met of zonder Bouterse,want na hard labor gie ding.


  Maak melding

 10. Wel triest eigenlijk.

  Eerst parasiteren/zakken vullen in NL en dan de koorknaap gaan uithangen in Suriname!

  Om vervolgens je tijd te verspillen in een hangmat.
  Nee, da’s niet onze manier van leven.

  Maar ’t komt mij allemaal wat te bekend voor!

  1) Sergeant in NL, is nu President in Suriname.

  2) Taxichaffeur in NL, is nu columnist in Suriname.

  Slechts twee grapjassen, zou het dan toch in de genen zitten?, die in de Nederlandse samenleving totaal niks hebben voorgesteld, ondanks alle kansen die ze hebben gekregen.

  Beide heren hebben opeens ook nog eens “het licht” gezien, en dat in het donker, knap!

  Doe je roze bril eens af broeder!
  Suriname, is “slechts” een prachtig land om lekker in te leven, zolang alles maar goed (financieel & medisch) met je gaat!
  Maar dat heb je helaas niet altijd zelf in de hand.

  Bovendien zo dramatisch is het in NL nou ook weer niet hoor. Er zijn tenslote officiële statistieken om het één en ander aan te tonen.

  Zolang de levensverwachting/toekomstmogelijkheden/sociale vangnetten in NL nog veel beter zijn dan elders is de keus voor sommige SURNED niet zo moeilijk lijkt mij.

  Men weet wat men heeft en weet zeker niet wat men krijgt!


  Maak melding

 11. My sweet lord…
  Wat een comments hierboven allemaal.
  Stiekem hunkeren naar je moederland en tegelijkertijd doen alsof je hoogleraar nederlandse taal bent en mekaar afblaffen.
  Iwan bedankt voor je postings.
  Take care


  Maak melding

 12. Tjall @7 en @11,

  Twee goede postings.

  Dit is precies de reden waarom de witte Nederlander nooit enig respect zal hebben voor de Surinamers, ze weten niet eens wat ze is overkomen of nogsteeds overkomt.

  Voor 1975 hebben we de grootste trek van Surinamers naar Nederland gehad.

  Dat is precies ook de periode dat Nederland de Turken en Marokanen als contract arbeiders naar Nederland haalden.

  Voor 1975 en lang daarna kregen Surinamers dus gratis geld van de overheid, terwijl de Marokkanen en Turken moesten werken voor hun geld.

  Gratis geld? waarom zou je moeten werken dacht het gros.

  Zonder dat ze het wisten, heeft gratis geld ze dus uit het arbeidsproces gehouden.

  Ze werden dus de reserve pool in het kapitalistisch systeem, een reservepool die natuurlijk weer een deel van de bevolking aan het werk moest houden want op elke grtais geld ontvanger (uitkeringstrekker) had je namelijk 2 of 3 overheidsambthenaren in dienst hetzij bij de sociale dienst, arbeidsbureau of waar dan ook.

  Terwijl de 2 of 3 overheidsambtenaren wel een woning konden kopen, want ze hadden een baan, kon de gratis geld ontvanger dat niet. Die leefde bij de dag, want ze konden elk moment weer bij de sociale dienst aankloppen.
  De kinderen van deze generatie gratis geld ontvangers deden hun best ook niet op school, waarom zouden ze, he het geld is voor het oprapen, het is gratis.

  Toen deze kinderen in de mid 80er jaren iets ouder werden heeft dezelfde maatschappij iets anders bedacht nl, als je zwanger wordt, wordt je uitkering verhoogd en heb je meer kans op een eigen woning.

  Zie de geboorte van de jeugdige moeder en dus gebroken gezinnen (ontwrichting dus),

  In feite kunnen we dus de vergrijzing van de witte Nederlander een beetje dankbaar zijn, waardoor die reserve pool verkleind moest worden, een groot deel moest aan de slag om de pensioenen te blijven betalen.

  Over het algemeen blijven Surinamers stemmen op linkse partijen.

  Alles is dus verklaarbaar, ook de minderwaardige reacties hier op waterkant.

  I rest my case


  Maak melding

 13. Sosoboto
  I rest my case

  Sosoboto
  Heel goed geschreven en vertaalt nu zijn het de Oost Europeanen die de rol van de Turken en Marokkanen mogen overnemen dankzij de Verenigd Europese Unie en wordt hun geloof anno 2010 bespottelijk gemaakt.


  Maak melding

 14. “Eerst parasiteren/zakken vullen in NL en dan de koorknaap gaan uithangen in Suriname!

  Om vervolgens je tijd te verspillen in een hangmat.
  Nee, da’s niet onze manier van leven.”

  Bovenstaande bezweerd onze eigen kleine laffe johnny op @12. Je tijd verspillen in een hangmat, NEE, dat is niet onze manier van leven, zie ik deze geboren parasiet al schreeuwen.

  Tuurlijk is dat niet jouw manier van leven.

  Je hebt helemaal geen leven, je wordt geleefd johnny.

  Onderstaande schreef ik al, dit is jouw keuze lafaard.

  Velen zullen kiezen om in die uitzichtloze diepte van uitgesloten zijn te blijven, om onsamenhangend, vals en dom hier op waterkant hun zgn. liefde voor het vaderland te tonen.


  Maak melding

 15. Brave vraagt zich niet af hoe het komt dat hij als Afrikaan in de Surinaamse regering vertegenwoordigd is, maar de Inheemse bevolking niet.
  En de reden waarom de Nederlanders zich een beetje afzetten tegen de nieuwkomers, is de angst het lot van de Indianen te zullen ondergaan: de immigranten binnen te laten en gedwongen de verworpenen der aarde te moeten spelen in de reservaten.

  Wat betreft de Turken en Marokkanen die Nederland zouden hebben opgebouwd. Dat is een ernstige vergissing; Nederland heeft hun laten ontsnappen aan de gesel van armoede.

  Even ter correctie, hoewel dit mij niet ligt, Winnie Sorgdrager, exminister van justitie is Indo, exminister van integratie, of wat ze ook was, Rita Verdonck is Indo. En er zijn meer verborgen Indo’s.


  Maak melding

 16. Spierwitte kabinet,
  A kisi un mooi. Jullie hebben een land dat Suriname heet. In plaats van dat land met vereende kracht op te bouwen zitten wij het door alle tijden heen negatief te bejegenen.
  Kritiek op kritiek leveren zet in the end geen zoden aan de dijk.

  There is more to come, maak jullie borst maar nat.


  Maak melding

 17. #16 Sosoboto

  “Velen zullen kiezen om in die uitzichtloze diepte van uitgesloten zijn te blijven, om onsamenhangend, vals en dom hier op waterkant hun zgn. liefde voor het vaderland te tonen.”

  Deze “zelfreflectie” heb je inderdaad zeer mooi verwoord. Het is je allemaal zo op het lijf geschreven!

  Dus Sosoboto, waarom ga je toch niet eens wat nuttigs doen voor de samenleving?

  Op deze manier heeft toch niemand wat aan je. Je bent een ieder alleen maar tot last.

  Je zit vol met racune, daarom word je in het echte leven uitgekotst, of komt dat door je jeugdtrauma?

  Parasiteren wordt nergens gewaardeerd, niet in SR en zeker niet in NL.

  Dus wordt het tijd om eens echt te werken, luiwammes!
  Maar troost je, het zit nu eenmaal in je genen, dus je kan er niet veel aan doen, geef je voorouders dus maar de schuld van je eigen falen!

  Sommige Surinaamse bevolkingsgroepen worden namelijk wel/meer gewaardeerd dan de andere, mag jij 3x raden waarom dat zo is.


  Maak melding

 18. Mooie, enigszins met een sarcastisch sausje overgoten column richting de zogenoemde Surineds, lache man 😆 ..
  Mijn reactie zal kort zijn. Dat het volgens henzelve zo geweldige, goed geïntegreerde, vreselijk intelligente en zonder dat ze hetzelf doorhebben zich belachelijkmakend deel van de ‘Surineds met oogkleppen op’ die de realiteit in nederland volledig uit het oog verloren hebben is er psychologisch gezien heel wat aan de hand! Ik wens wel te benadrukken dat ik het over “een deel” van de Surineds heb, want laten we wel wezen, niet elke Surined is en denkt hetzelfde, niet elke Surined huppelt met oogkleppen op in bakrakondre, ik ga hier dus niet zitten generaliseren, dat voor de goede orde.

  Als men leest wat het denkpatroon van “dit specifiek deel van de Surineds” waar ik nu over heb is, begrijpt men dat er redenen te over zijn voor een gedegen psychologisch onderzoek naar de denkpatronen van dit “specifiek deel van de Surineds”. Als je leest wat ze allemaal op dit forum neerkwakken is het werkelijk om je te bescheuren, maar erger nog is het “zeer zorgelijk” is voor hun eigen psyche. Is het niet om je te bescheuren te lezen dat zo’n gitzwarte, bruine of op z’n best lichtbruine Surined het over de kutmarokkaantjes, die criminele Antillianen, die verdomde Polen, roemenen etc. en etc. heeft? Ze vinden zelfs dat er té veel buitenlanders in Nederland komen, ze vinden zelfs dat de grenzen dicht moeten voor al die buitenlanders..

  Het is idd zielig, maar bovenal zoals ik al eerder schreef zeer zorgelijk. Want geen van deze wanna be hollanders is blank, noch hebben ze blauwe ogen, bovendien verliezen ze uit het oog dat ze ZELF OOK BUITENLANDS ALS DE PEST uitzien!?! Op de 1 of andere wonderlijke manier/wijze denken de leden van “deze specifieke groep Surineds” dat zij zelf helemaal niet buitenlands uit zien, dat is het meest frappantste van al. dus m.a.w., ze denken hun eigen huidskleur weg en denken ook nog dat anderen het niet zien.. 😆

  En wanneer je zo’n Surined confronteerd met zijn eigen zwarte of bruine uiterlijk, hem of haar vraagt wat in hun ogen “buitenlands” is, of hoe buitenlands zij er eigenlijk zelf uitzien, staan ze meestal met een bek vol tanden. Dan worden ze boos of ze komen op de proppen met het door hen steeds vaker gebruikte adagium ;”wij zijn andersdenkenkenden”, ha ha ha ha ha ha 😆
  Tja, zielig man. :)- ..Ik weet echt niet hoe ze er op komen, maar deze Surineds hebben het idee dat de Echte witte hollander hen niet als buitenlands ziet, of erger, dat de echte nederlander hen herkent als zijnde Surined!? 😆 Werk aan de winkel voor de Surinaamse psychologen zou ik zeggen.

  En de Surinamers in Suriname worden steeds sterker in de mind, zij hoeven hun afkomst niet te verloochenen, ze denken niet dat ze hollanders zijn én hun hersenen worden niet aangetast door waandenkbeelden dat ze ontzien worden. De uiteindelijke verliezers in Nederland zullen de leden van deze specifieke groep Surineds zijn. Wat denken jullie? Die buitenlanders, de marrokaantjes, de turken en andere allochtone groepen in NL waar “dit specifiek deel van de Surineds” zo erg op afgeeft terwijl zij zélf ook zeer buitenlands uitzien, lezen zo af en toe ook wel de forumonderwerpen op de Waterkant. En geloof me, ze lachen zich rot om de manier waarop zowel de Surinaamse Afrikanen en ook de zwarte surinaamse hindoestanen meedoen aan de hetze tegen bepaalde bevolkingsgroepen in dit land. Het is dus geen wonder dat ze de Surinaamse bevolkingsgroep als een stel zielige napapegaaiers van de groep boze witte hollanders die nu de skepter in NL zwaaien beschouwen. Maar erger is dat deze “specifieke groep zielige Surineds” er voor zorgen dat men ALLE Surinamers zo als hen gaan beschouwen. Terwijl daar helemaal geen sprake van is, de meeste Surinamers in NL zijn nog bij hun positieven!

  Is het niemand opgevallen dat het forum nu bijna helemaal overgelaten is aan die “specifieke groep Surineds” die denken dat ze er niet buitenlands uitzien?? De bij de tijd gebleven Surined forummers van weleer posten niet eens meer op dit forum, of zeer af en toe, sporadisch. Vraag je eens af hoe dat komt..

  Die “specifieke groep Surineds” hier op de Waterkantforum die alle gestigmatiseerde bevolkingsgroepen in NL net zo hard als hun meesters verketteren en kwaad over hen spreken vergeten ook nog dat hun kroost als geen ander weet hoe het tegenwoordig in NL gaat als je gekleurd bent! Op straat, in het dagelijks leven wordt er n.l. echt niet gevraagd: hey neger, of bruine, of hindoestaan, ben je nou Surinaams of aziatisch of Antilliaans of Afrikaan of Kaap verdiaans? O sorry hoor, je bent dus een Surinaams zwartje, dus jou discrimineer ik niet hoor mi boi! VERGEET HET!!! ha ha ha ha ha. O god o god, werk aan de winkel voor de Surinaamse psychologen, met name voor de “andersdenkenden” onder de Surinaamse zwartjes die lustig meedoen aan de discriminatie van andere bevolkingsgroepen in NL. 😆


  Maak melding

 19. Beste Svenska,

  Ik bedoelde Indonesiërs, slip of de pen 🙂
  Je weet wel die mooi bruine mensen die lijken op onze Javanen.
  Indo’s zijn Ned-Indonesiërs.

  Willy Wortel is ook Indo, hahahahaha..

  mazzel.


  Maak melding

 20. He johnny @6

  Dit zielig hoopje mens, die waarschijnlijk nog nooit iets nuttigs gedaan heeft in zijn leven, wil Sosoboto dus gaan adviseren om iets voor de samenleving te gaan doen. Dit is de wereld op zijn kop.

  Erger wordt het wanneer deze racistische zwijn gaat vragen, waarom sommige bevolkingsgroepen meer worden gewaardeerd.

  3x raden zegt hij. Hoeft niet hoor, want je reacties hier spreken boekdelen.

  Dat dus een negatieve geboren racist als jou sommige bevolkingsgroepen meer gaat waarderen is een logisch gevolg van jou geestelijke bekrompenheid. Je bent dus geestelijk gehandicapt gecombineerd met een minderwaardigheidscomplex, het resultaat kunnen we allemaal waarnemen, kleine johnny als ziek mens. Jouw reacties lees ik dus ook alszodanig.

  Ik Sosoboto daarentegen waardeer elke bevolkingsgroep op waarde, niemand is beter dan de andere, ze hebben allemaal hun gebreken.

  Als je niet zo ziek was, zou je veel uit mijn postings kunnen leren.

  In je volgende posting verwacht ik dus meer bescheidenheid.


  Maak melding

 21. @Esmerald,
  Indo’s zijn echte indo-nederlanders, d.w.z. indonesiers of javanen uit Indonesie die vermengt zijn met hollanders, dus zoiets als halfbloedjes. Surineds zijn daarentegen gewone zwarte en bruine negers of zwarte hindustaanse Surinamers. Dus helemaal niet te vergelijken met de Indo’s. Bovendien zijn de hollanders veel meer gecharmeerd van de Indo dan van de Surinamer. Dit wilde ik ff kwijt, dat voor het geval er Surineds zijn die zich gaan vergelijken met de Indo’s. De Indo’s zijn echt geliefd, dat in tegenstelling tot de negroïde Surinamers waarvan sommigen werkelijk het idee hebben dat de hollanders ontzettend van ze houden. Neen dus, de hollanders houden van mooie sierlijke javaanse jongens en meisjes, het liefst gemixt met de hollander, de neger is veel minder in trek en ja, vaak ook lelijk! Zo is het nou eenmaal.. 😆


  Maak melding

 22. Beste Iwan,

  Ik begrijp dat je je colums schrijft naar je eigen ervaringen en denkwijzen.
  Als jij liever in de hangmat ligt ipv andere dingens doen, dan is het je recht.
  Ik woon al ruim 9 jaar in Nederland en ik moet hard werken.
  Maar ik zie dat ik beloond word voor het hard werken.
  Voor die tijd heb ik in Suriname gewoond.
  Ik werkte nog harder, in vreselijk omgeving, waar ik als enige vrouw geen echte toilet, douche tot beschikking had. De bedrijfsleider het recht had mij voor een hoer uit te maken als het hem zo uitkwam.
  Ik werkte van 7:00-17:00. ik ging om 5:00 uit huis en met enige geluk was ik om 19:30 thuis.
  Enige wat ik heb kunnen doen met mijn salaris is, mijn vervoerskosten betalen, soms een leuk iets voormezelf kopen.
  En dan verdiende ik niet eens slecht en was ook nog vrijgezel.

  Ik als ex surinaamse, ga niet elk naar suriname om de familie te bezoeken.
  Als je eenmaal in suriname bent, je land op zanderij.
  Daarvoor al in het vliegtuig, word je gek van al die mensen die denken, ik heb ticket betaald dus ik drink alcohol tot ik erbij neerval(ik ben voorstander van als ik je alcohol wil, je deze kan kopen en voor een groot bedrag).
  Dan kom je door de douane, die jou geen blik waardig keurt.
  Er kan geen eens een welkom van af, geen eens een glimlach, geen eens een groet. Die kijkt maar een halve seconde naar je, om je paspoort te verifieren.
  Dan kom je bij de bagage. Als je niet oppast word je omver gelopen door mensen die geen fatsoen hebben om netjes op hun beurt te wachten.
  Ok dan kom je naar buiten als het je eindelijk gelukt is deze te bemachtigen.
  Als je niet oppast, rent er 1 of andere venter met je bagage weg.
  Er wordt van je verwacht dat je hem betaald ondanks je hem niet gevraagd hebt te helpen.
  Met moeite maak ik hem wijs dat ik niet van zijn diensten gebruik wil maken, want ik kan mijn eigen kar zelf wel duwen.
  Dan ontmoet je je familie, dat is een prachtig moment.

  Onderweg naar je verblijfplaats, lijkt het alsof je op een F1 circuit bent.
  Je wordt overal anders behandeld omdat mensen precies weten dat je uit nederland komt.
  Alles is duurder voor ons.
  Als je gaat winkelen, lijkt het meer of je een crimineel bent, ze lopen achter je aan.
  Kom je in de paramaribo, dan ruik je overal die pislucht.
  Kom je bij je familie, dan zie je hoe zwaar het leven is, dat ze niets extra’s hebben.
  Je leest de kranten, waar bollywood en hollywood meer prioriteit krijgt, dan het lokaal nieuws. Laat staan wereldnieuws.
  Je kunt bijna niet normaal naar tv kijken, want ondanks er een tv van antenne er is, je geen eens een mooi beeld hebt.
  Smorgens van 6-8 valt er water uit de kraan.
  En dan ergens in de middag.
  Stroomt valt bijna elke week een paar keer uit.
  Je wordt boos voor al die onrecht wat aangedaan wordt aan de bevolking. Nog bozer dat ze het allemaal slikken.
  Waar je veel zaken kan regelen als je onder tafel wat betaald.
  En ja iedereen in suriname zegt men, wij leven als broers en zusters met elkaar. In harmonie. Grootste BULLSHIT dat bestaat.
  Racisme is daar groter dan je je kunt voorstellen.
  Niemand gunt je wat, maakt niet uit of het je broer of zus is. Geld moet rollen en het liefst mijn kant op, dat is deze slogan denk ik op de juiste plek.
  Al die verplichtingen, daar word je gek van.

  En ja suriname is een land met al die lekkere vruchten, en het lekkere eten. Waar je niet altijd moet werken(volgens mijn zijn er heel veel mensen die 2 banen hebben, omdat ze anders niet uitkomen met hun salaris. En de groenten die wij zo lekker vinden, daar zit zoveel rotzooi op, ongecontroleerd wordt het bespoten met alle soorten chemicalien. Vlees durf je bijna niet te eten, die je in de supermarkt koopt. Vis ook niet.
  Land met altijd mooi weer? Nou ik zie me mezelf niet in die 30(+) graden dag in dag uit.

  Nee ik kom niet terug naar suriname! Ik moet hier in nederland hard werken maar ik heb daar vrede mee.
  En nee mijn afkomst is niet vertegenwoordigd in het nieuwe kabinet.
  En nee er worden bijna geen programma’s uitgezonden van mijn afkomst.
  Maar mis ik dat? Nee!!
  Dat Suriname alleen bestond op de wereldkaart van (ex)surinamers, dat is maar een illussie.
  Ik ga liever ergens anders op vakantie, ik zie meer van de wereld.

  Als dat voor jou werkt om te luieren in je hangmat, wil niet zeggen dat iedereen dat fijn vind!

  Het laatste woord over suriname is niet gezegd en omgekeerd ook niet voor nederland.
  Men moet een schuldige hebben, en dat is voor surinameliefhebbers nederland en nederlandliefhebbers suriname.
  Ik probeer het beste te maken van mijn leven, dat is in suriname niet gelukt, in nederland lukt het steeds beter.


  Maak melding

 23. #24 Ranie
  Zeer mooi geschreven stukje, het is helaas wel de trieste realiteit.

  Maar wellicht dat er ooit een tijd komt dat het allemaal beter wordt in SR.

  Ik vermoed dat we dan wel 4 generaties verder zulen zijn, het zit gewoon in de bekrompen mentaliteit!

  De oogkleppen in SR gaan pas af, wanneer de gemiddelde SR genoeg financiële middelen heeft om ook vrijelijk over de wereld te kunnen reizen, zodat men zelf kan zien hoe het er elders aan toe gaat.

  #22 Sosoboto
  Sosoboto’s onzin:

  “Ik Sosoboto daarentegen waardeer elke bevolkingsgroep op waarde, niemand is beter dan de andere, ze hebben allemaal hun gebreken.”

  Je bent een geboren hypocriet Sosoboto.
  Je verkettert iedereen meteen welke “slechts” een andere mening is toebedeeld!

  Nee knul, je moet nog een hoop leren, jammer dat je daar te oud voor bent.
  Een oude circusaap leer je immers geen nieuwe truukjes meer!

  Ik bedoelde slechts te zeggen dat je in NL zeer zeker gewaardeerd/gerespecteerd wordt als je maar gewoon deel uit wilt maken van de samenleving, met al zijn rechten en dus ook plichten!

  Je creert in NL gelukkig helemaal zelf je kansen.
  Zie #24 Ranie.

  Als men wil, dan ligt de wereld voor je open, en dan zie je dat er meer is dan SR alleen.

  Verkloot je de boel in NL, dan moet je niet zeuren en zielig doen.

  Feit is gewoon, kijk de statistieken er maar op na, en dat heeft niks met racisme te maken, maar met droge wetenschap!

  Dat sommige rassen zich nu eenmaal beter aanpassen, en dat zijn nu eenmaal veelal de hardere werkers, geldt dus ook voor SR en NL.

  En dat andere rassen juist weer uitblinken in het negatieve!, uitzonderingen daargelaten, dit is ook slechts realiteit!

  Als men wat van het leven wil maken, probeer er dan het beste van te maken, maar wel op een eerlijke manier!

  Kom je, zoals je club delinquenten, als bolletjesslikker naar NL, en word je terecht gepakt, moet je dus niet je frustraties afreageren op NL/SURNED.

  Op nietsnutten/profiteurs, zoals jij, zit dus helemaal niemand te wachten in geen enkel land.
  Daarom ben jij uitgekost in NL. dan had je je maar beter moeten gedragen net zoals ieder ander beschaafd mens.


  Maak melding

 24. Ooh God,

  Remi op #23 wil ook graag een racistische duit in de zak doen…

  Dat Nederlanders van die sierlijke Indo-typetjes houden was reeds lang bekend. Ze importeren ze massaal als stukvee uit verre oorden zoals Thailand, de Fillipijnen en Indonesie om hier het slaafse huisvrouwtje te komen spelen voor kalende uitgerangeerde witte meneren met dikke buiken.

  Wat is het gezegde..een prinses in de keuken en een *** in bed

  Voor de witte meneren die toch liever iets ondermaats willen kan je in Thailand bij opbod zesjarige meisjes en jongetjes kopen..
  jammer dat je die van de douane niet mag importeren.

  Het zou je sieren eerst na te denken voordat je dit soort racistische onzin neerschrijft.
  Niks is zieliger dan een witte wannabe..check Wilders


  Maak melding

 25. kleine johnny op 25
  Je bent en blijft een zielig hoopje mens.

  “Je verkettert iedereen meteen welke “slechts” een andere mening is toebedeeld!”

  Nee hoor, ik verketter alleen geboren racisten, hypocrieten en negatievelingen als jou.

  Je bent en blijft mijn kuma koisi dus.


  Maak melding

 26. @ Beste Jenke, #.26
  n.a.v. van jouw o zo boze bericht kan ik veel opmaken over je psyche. Ik weet nu ook zeker dat jij je een aangesproken negerin voelt. No spang, er bestaan ook mooie negerinnen (die niet dik zijn..) 😆 Waarom opeens zo afgeven op de witte man? Had je misschien een witte vent die bij nader inzien toch maar voor een mooi slank Indovrouwtje gekozen heeft? Eh, en dacht je soms dat pedofilie alleen maar bij de witte man voorkomt? geloof me, ook zwarte, bruine en hindustaanse mensen vergrijpen zich wel eens aan kleine meisjes, onder alle rassen komt pedofilie voor hoor. Toegegeven, bij de witte man loopt het zolangzamerhand de spuigaten uit. Ik wist niet dat jij je zo aangesproken zou voelen, waarschijnlijk ben je een negerin met een bolle sanka, is ook mooi hoor. Bigi bille is ook wel aantrekkelijk hoor. 😆 Treur niet, je lijkt wel jaloers op die slanke Indowijfjes. En geloof me, het was helemaal niet racistisch, maar gewoon de realiteit. En Jenke, wees er trots op dat je van Afrikaanse afkomst bent. 🙂


  Maak melding

 27. Ranie je bent zeker een economische vluchtelinge noh,alles wat je daar uitkraamt,komt eg nagemaakt arrogant over.
  Ineens ruik je pis,ineens is niets meer goed in Suriname hoe heb je dat ooit overleefd baja vertel,,na 9 jaar Nederland,wat een kul-gedachte heb je zeg.
  De mensen van de paspoortcontrole op Zanderij zijn heel aardig,zeker zette je een nagemaakte arrogante tronie op,ja dan word je zeker met de nek aangekeken net goed voor je.
  Ja blijf aub weg uit Suriname,blijkbaar word je liever door de hollanders minderwaardig behandeld en met jouw ervaringeingen probeer je je gal in Suriname te spuwen he.
  Hoe gekker kan het worden met zulke nagemaakte arrogantie door typetjes als Ranie echt zielig.Zie daar nog zo een nagemaakte arrogante zielepoot,Jhonny.
  Wij zitten zeker 3x per jaar in Suriname en hebben nooit zulke onzin meegemaakt.Johnny heeft het lef te typen dat het de realiteit is,vraag me af wat hebben jullie eigenlijk in Suriname te zoeken,ga naar India,daar zullen jullie merken dat het heel goed toeven is in Suriname.
  En nog zal ik niet zo negatief over India typen,ik ga tenminste niet met Hollandse ogen op vakantie.
  Dit slaat echt op Johnny en Ranie,Als NIETS iets wordt kent NIETS zichzelve NIET.


  Maak melding

 28. Beste Ranie (#24)

  Je maakt melding dat jouw groep niet vertegenwoordigd is in het kabinet in Suriname.
  Ik dacht dat alle groepen vertegenwoordigd waren, maar misschien ben ik verkeerd, ik hoor het graag.

  Svenska


  Maak melding

 29. Beste Ranie #24

  Je maakt melding dat jouw groep niet vertegenwoordigd is in het kabinet. Ik dacht dat alle groepen vertegenwoordigd waren, maar misschien ben ik verkeerd, ik hoor het graag.

  Svenska


  Maak melding

 30. @ Tjall

  Als jij mij als economisch vluchteling ziet, dan zeg ik volmondig ja!
  Ik heb iig een beter leven dat ik ooit gedacht had.
  En nee niet ineens ruik ik alleen die pislucht dat ruik jij ook alleen doe jij alsof.
  Het is niet nu ineens dat het zo is, dat is altijd zo geweest.
  En racisme, dat is iets waar ik me niets aan aantrek.
  Als je je onzeker voelt, dan weeg je elke woord die tegen jou gezegd wordt.
  Dan vraag je je 10 keer af, of iemand het met je meent.
  Ik heb daar niet last van. Waarom zou ik op grond van mijn afkomst, voorkeur moeten krijgen?
  Ik vind het zo een laag gedachte van jouw, om tegen mij te zeggen dat ik uit suriname moet blijven.
  Ipv dat je vooroordelen probeert weg te nemen, en toe te geven, begin je met schelden.
  Schelden is in mijn ogen, een teken van zwakte.
  Men ziet wat men wil zien, als jij vind dat het voor jou prima is, dan is het toch goed. maar dan moet je anderen niet afbekken omdat zij anders denken.
  Nou als jij 3 keer per jaar in suriname zit en het daar beter is voor jou, vraag ik mij af wat jij dan hier nog doet?

  Verder kom ik niet op voor geen enkele ras, ik kom op voor mensen die ik liefheb, en het maakt mij niet uit wat voor afkomst die heeft.
  Maar wel wil ik opmerken, dat wanneer een blanke iets over een ander zegt, is het racisme, maar is als de ander zo over blanken praten is dat dan niet racisme?

  @ Svenska
  Ik bedoelde het kabinet in Nederland in reactie op Iwan.


  Maak melding

 31. Trapped for life!!!

  Laat die gasten hoor met hun “siekiesanies”.
  Ze wonen alle drie in Nederland, het land van de “witte” die ze zo haten, ze kunnen geen kant op!
  Zogenaamd van afstand suri helpen opbouwen, boi go sribie yere. Ie ne durf fo go, maar strax ben je 66 dan kun je met je ned aow terug hahaha, dan is Ned wel goed. Uit principe zou ik het geld niet aannemen, maar ja, principe is ver te zoeken, lees en huiver, google sosoboto, alias na mi.

  En die ander karoe, ai boi… ik heb zo een medelijden met hem met zijn “witte” karoe president schotte. Die makambas hebben mooi je kondre overgenomen tjeee. durf je daarom niet terug? Het blijft immers hetzelfde in Ned of in je karoeland. Maar één ding het is goed toeven in je kondre tussen de Nederlanders hoor. Aai boi ik heb genoten hoor van die stranden waar jullie karoes niet in mogen, in je eigen land, sarie torie. Zelf feesten mogen ze niet van die makambas, verboden bij wet vanwege geluidsoverlast, hahahaha… Dus remi ik zou eerst proberen, ja proberen, je kondre terug te krijgen, als het je lukt dan, ik geef je weinig kans, want die Ned blijven daar, het is ook hun land. Wielders of niet, do tang pe deng de!
  En dat ander ziek ding, zijn eigen moeder is Ned, en maar schelden tegen zijn eigen soortgenoten. Ekte siekiesanie… alias sitske, alias tjall.(wekelijks andere alias)

  Ze sporen geen van drieën, dus niet reageren, lekker in hun eigen sop gaar laten koken.
  Waste of time!!! They are trapped in there own booby-trap hahahaha…..

  Enne, tjek die reacties hierop, lachen, gieren, brullen…. Maar niet heus!

  Een dag niet gelachen, is een dag geen WKN.


  Maak melding

 32. Ach Remi #28…alleen op de wereld zijn is ook een vak…

  Blijf maar lekker raden hoor over wie en wat ik wel niet ben….met je geleuter over die bolle sanka geef je toch wel aan waar je elke dag met je hoofd..en waarschijnlijk ook je neus zit….

  Het stereotype van de sierlijke indo is net zo racistisch als je andere beschrijvingen..

  Ik heb niks tegen witte mannen…wel tegen mensen die even voor de witte mens willen gaan bepalen wie hun favoriete sexspeeltje is…

  Ik heb je redenering alleen maar wat verder voor je ingevuld..zie je vanzelf wat voor onzin eruit spuit…

  groet

  Jenke


  Maak melding

 33. Wat versta jij onder schelden Ranie?Als men je op je nummer zet ,en je nagemaakte arrogantie aan de kaak stelt noem je dat schelden.Ivb met werk zit ik zeker 3x per jaar in Suriname,wie ben jij om me te komen vertellen om daar te blijven,ik hoor hier ,hier ben ik geboren en getogen,dus dat.Jij geeft zelf aan dat je nooit meer naar Suriname gaat,dus ja blijf daar weg,je hebt er niets te zoeken,je hebt je verblijf hier zeker verkregen op leugens,dus ja dan zie je de geweldige vooruitgang in je beurs,voor hoe lang moet je je gaan afvragen als ik jou was.
  Jij bent het typische voorbeeld van:Joe kong vini boeng nah bakra kondre,mik joe eh vergitie peh joe koemba té beri,het materiele gaat boven alles bij je ,ook als je je eigen geboorte grond moet vergruizen,je doet je best maar,teh wojo jagie oen sa sjie soema seri,dan ben ik reeds lang weg hier.


  Maak melding

 34. @tjall.
  1. Je ze: “Als men je op je nummer zet ,en je nagemaakte arrogantie aan de kaak stelt noem je dat schelden”. Wat doe je : “Joe kong vini boeng nah bakra kondre,mik joe eh vergitie peh joe koemba té beri,het materiele gaat boven alles bij je ,ook als je je eigen geboorte grond moet vergruizen,je doet je best maar,teh wojo jagie oen sa sjie soema seri,dan ben ik reeds lang weg hier.”
  2. Je zegt: “wie ben jij om me te komen vertellen om daar te blijven”
  Wat doe je: Je komt de dame in kwestie zelf vertellen wat ze moet doen, nl wegblijven.
  3.Je zegt: .Ivb met werk zit ik zeker 3x per jaar in Suriname,wie ben jij om me te komen vertellen om daar te blijven,ik hoor hier ,hier ben ik geboren en getogen.
  Dat maakt je nog geen Nederlander, als je niet van Europese afkomst ben. Dat weet je zelf ook wel, anders zat je niet op Waterkant.
  4. Je noemt de dame arrogant. Je insinueert: “je hebt je verblijf hier zeker verkregen op leugens”. Als dat geen arrogantie ten top is.


  Maak melding

 35. @Ranie Beste Ranie, geen idee hoe oud je bent maar wat spreekt er toch een wijsheid uit jouw woorden. Thanks voor jouw postings, jij verwoordde EXACT zoals het Ned-Sur gebeuren in mijn mind ‘ronddwarrelt’. Ik durf haast niet meer met Surinamers om te gaan want o mie Gado, waag het niet om zelfs maar enige kritiek op het land/volk te hebben. Nogmaals thanks, ik heb voor het eerst het idee dat ik niet als enige deze mening ben toegedaan. BTW voor alle hatertjes: Yes, ik ben een Suri-Allochtonia. And an even bigger YES to an ‘I love Holland’…da wat dang??!! Sommigen op dit forum lijken wel inquisiteurs, bah!!
  Wat Iwan Brave betreft: neen hè, ben altijd fan van je geweest, las altijd gretig je columns. But damn, je bent al de zoveelste persoon ‘sang eh lasie ing srefie’ na een tijdje in Suriname te hebben gewoond. Jouw laatste column in DWT spreekt mij meer aan dan dit cynische, tamelijke aanmatigende stuk. No mek bieta kong ini joe hatie mie boi but focus again, no fergietie soema nah joe.


  Maak melding

 36. Sorry hoor Ranie ik woon al enige jaren in Su en herken je hele negatieve verhaal niet en ik vermoed zelfs dat je nogal overdrijft om je punt kracht bij te zetten. Ik denk dat een mens het overal ter wereld kan maken en vooruit kan komen indien hij/zij maar de wil en juiste houding aanneemt.


  Maak melding

 37. Als men het opneemt voor Suriname is men anti-Nederland.Sommige nagemaakte Surineds,krijgen een rolberoerte als men Nederland negatief bejegend neen dat mag niet van de immer wannabe Holland-lovers.
  Sommige Surneds zijn bereid Hollanders hun r..t te likken alleen om te laten zien dat ze zogenaamd Hollandse-lovers zijn.
  Nou Wij zijn daar toe niet bereid klaro.
  Esmerald is daar een goede voorbeeld van,zelfs een Antilliaan maakt ze/hij uit voor karoe,alleen omdat die Antilliaan negatief over Nederland is,gelukkig kunnen de Antillianen zich keihard op de borst slaan dat ze niet aan een identiteitscrisis ljden,ze zullen noot hun geboorte grond vergruizen al hoe minder het daar gaat.
  Steeds wordt het me duidelijk waarom de overige allochtonen zo een hekel aan Surinamers hebben,als ik sommige reaktie`s hier lees,Esmerald,Ranie,Bretie,Johnny etc,ect,ect. ,kan ik het best begrijpen idd SOMMIGE Surneds verkopen hun ziel aan de duivel om in een goed blaadje te komen bij de Hollanders,how slaafs kan men overkomen bah bah bah.


  Maak melding

 38. Esmeralda je verward duidelijk je eigen haat naar Suriname en Surinamers toe met kritiek hebben op het Nederlandse beleid.

  Kritiek hebben op een regeringsbeleid is je recht als volwaardig burger of betrokkene, wist je dat niet? tuurlijk niet kan ik direkt beantwoorden.

  Dat jij dit niet weet komt omdat je je eigenwaarde kwijt bent geraakt, dit komt omdat je te lang in die reserve pool zit als beroeps uitkeringstrekker. Ik weet het, ik raak altijd die gevoelige snaars bij de verlorenen.

  You’re lost, lawmang.


  Maak melding

 39. Bretie op @37

  Ik vond je onderstaande tekst zo mooi richting Brave, dat ik hem ga gebruiken.

  “But damn, je bent al de zoveelste persoon ’sang eh lasie ing srefie’ na een tijdje in Suriname te hebben gewoond. Jouw laatste column in DWT spreekt mij meer aan dan dit cynische, tamelijke aanmatigende stuk. No mek bieta kong ini joe hatie mie boi but focus again, no fergietie soema nah joe.”

  Ik heb de vrijheid genomen jou tekst te wijzigen en te gebruiken richting Ranie, hoe vind je hetzelf, lees hieronder.

  But damn, Ranie je bent al de zoveelste persoon ’sang eh lasie ing srefie’ na een tijdje in Nederland te hebben gewoond. ………. No mek bieta kong ini joe hatie mie meisje but focus again, no fergietie soema nah joe.


  Maak melding

 40. Witte, Wilders spierwitte kabinet of
  Zwarte, pikzwarte crimineel kabinet?

  Nederland heeft eindelijk een kabinet. Met kennis en geloof is men gaan zoeken naar een te vormen miderheidskabinet, meneer Iwan.
  Punten als economie, bezuinigen, integratie, zorgstelsel, onderwijs, “kutmarrocaantjes”, Pensioenleeftijd, hypotheekrenteaftrek en nog veel meer is men gaan zoeken naar een model om te regeren.

  Suriname heeft vlug-vlug een kabinet. Met wat krijg ik, hoeveel krijg ik, wanneer krijg ik is het gelukt om snel een regering te vormen.
  Geen enkel punt van hoe te regeren is er ter sprake gekomen maar het kabinet is er. En geen Koe in Suriname die er naar vraagt. En ook meneer Brave niet. Wat een verschil!

  Het kabinet in Suriname is gebouwd op criminele gronden. Het kabinet in Nederland is gebouwd op economisch vooruitstrevende gronden meneer Brave. En daar telt ook mee het integratie-probleem waar Wilders zo op is gefocust.

  De afgelopen zomer heb ik bijna elke ochtend in mijn hangmat gehangen in Nederland. Ook in de tuin met mussen en spreeuwen. Ik heb genoeg verdient en hoef dus niet meer te werken. Ga 1 keer per jaar op verre vakantie (Afrika, Azie) en 1 keer op vakantie in het mooie Europa. Ben net terug uit Kroatie dus kan nu pas reageren op uw kolumn. Ook in Kroatie lag ik in een hangmat en in het voorjaar op Bali ook. Dus niets aan de hand!

  Geen Surinamer of gekleurde in het witte, spierwitte kabinet in Nederland. Surinamers zijn niet vertegenwoordigd maar zo werkt dat hier niet. Ik stem niet op afkomst, huidskleur of etniciteit, maar ik stem op een gedegen partijprogramma die in mijn straatje past. Ik hoef geen Surinamer of Turk in de regering om mij vertegenwoordigt te voelen.
  Hoe anders is het in Suriname? Ik ben Marron dus stem Marron, ook al zijn het criminelen?
  Ik ben Javaan dus stem ik Pertaja of KTPI, ook al weet ik dat er betere partijen zijn?

  Meneer Iwan, Een humoristisch stuk heeft u wel geschreven. Kan alleen geschreven worden door iemand die Nederland beter kent dan hij Suriname kent. Want u kent Suriname echt niet meneer Brave. U denkt Suriname op papier te kennen totdat uw echtgenote zegt: “en nu moeten we vluchten!” Want dezelfde leiders die nu aan de macht zijn in Suriname hebben me uit mijn hangmat verjaagd.
  Ik was ook zo naief als u nu!

  En om een aantal reageerders tegemoet te komen meneer Brave, geen enkele Turk of Marrokaan heeft voor me gewerkt. Ik heb zelf jaren lang moeten ploeteren voor mijn salaris en mijn zekerheid want daar gaat het om in het leven.
  Misschien heeft u wel een salaris in Suriname maar onder de huidige omstandigheden heeft u geen enkele zekerheid.
  De koersen gaan al omhoog, de prijzen van levensmiddelen gaan al omhoog, de onrust onder de bevolking gaat al omhoog en daarmee gepaard de onzekerheid. Er is nu al djoegoe-djoegoe en de schappen zijn nog niet eens leeg.

  Een leuk stuk om er van te genieten heeft u geschreven daarom neem ik het u niet kwalijk.
  Indertijd heb ik u gevraagd om uw huisbaas niet in valuta te betalen want u gaat die zelf heel hard nodig hebben binnenkort.

  Voor wat betreft de Manja en Papaja en banaan moet ik u zeggen dat de Dappermarkt en de markt in elk zichzelf respecterend stadje in Nederland bulkt van die en meerdere tropische vruchten uit Azie. Zelfs de meest gezonde vrucht de Granaatappel is er volop te vinden. Die was er vroeger in Suriname ook, maar is door luiheid van de bevolking uitgestorven en niet te krijgen in Paramaribo.
  Laat me dus niet lachen met die paar roodborstjes in de tuin van uw buurman.

  Een mooi stuk heeft u geschreven om erbij te willen erkennen dat ik over 5 jaar ook in Suriname woon. Niemand kan me tegen houden, niemand zal me tegen houden en ook u niet met uw pennevrucht meneer Brave, ik kom mijn lichaam bij mijn koemba-tetee begraven. Het liefst in een hangmat in plaats van een kist.

  Veel geluk met uw valuta.


  Maak melding

 41. Maar DAS toch op @43

  Dan hoe dan dit.

  Witte, Wilders spierwitte kabinet.

  Waarom niet Witte, Wilders spierwitte Racistisch kabinet?

  Enne dit snap ik ook niet.

  Zwarte, pikzwarte crimineel kabinet?

  Blijkbaar bedoel je het kabinet in Suriname.

  Ik zou het niet weten maar als ik het goed tel zijn er hooguit 2 of 3 zwarte kabinetsleden, de rest is bruin, tot licht bruin, en het is een gemengde kabinet, juiste bevolkingsweergave, elke ras is in vertegenwoordigd.

  “Pikzwarte” mensen ai mi boi.

  Crimineel kabinet?? misschien dat je ons een keer kan uitleggen, wanneer een kabinet crimineel is enne vooral wie de criminelen zijn.

  “Suriname heeft vlug-vlug een kabinet. Met wat krijg ik, hoeveel krijg ik, wanneer krijg ik is het gelukt om snel een regering te vormen.
  Geen enkel punt van hoe te regeren is er ter sprake gekomen maar het kabinet is er.”

  Bovenstaande zegt DAS dus, zoals ik al eerder zei Geschiedvervalsing is zo Surinaams als POM.

  We gaan dus even terug naar Juni.

  MC de winnaar van de verkiezingen wil een regering formeren, en stelt dat er eerst over een regeerprogramma moet worden onderhandeld alvorens over de poppetjes te gaan praten. Right man on right place, eigenlijk zoals het hoort, zoals men het in Nederland ook doet.

  VHP wordt uitgenodigd en wil over poppetjes praten, oude front politiek dus , daar hebben ze geen regeerprogramma’s nodig om een regering op te zetten.

  A-combinatie zit wel aan tafel en praat dus over een regeerprogramma. Oude politiek gaat stoken en haalt A-comb. over, waarschijnlijk door omkoping om de regeerprogramma onderhandelingen stop te zetten.

  Oude politiek (front) gaan als dieven in de nacht een akkoord tekenen niet op basis van regeerprogramma, maar op basis van poppetjes verdeling, sardjoe zegt luid en duidelijk ” we zijn er uit” na nog geen 24 uur onderhandelen alle posten zijn verdeeld. sardjoe zegt doodleuk dat SPA ATM mag houden als verjaardag cadeau.

  Vulg-vlug kabinet is dus iets van front, binnen 24 uur hebben ze een kabinet met posten verdeling en al. MC daarentegen onderhandelde en schreef langer dan 3 weken aan de regeerakkoord. dit heeft ze bijna uit de regering gehouden.

  zie nu wat die rancuneauze frontbende aan het uithalen is of zie wat ze allemaal hebben uigehaald, als we het dus over criminele kabinetten hebben, denk ik dus direkt aan de front kabinetten.

  “Het kabinet in Suriname is gebouwd op criminele gronden. Het kabinet in Nederland is gebouwd op economisch vooruitstrevende gronden”

  Ik heb bewust bovenstaande weer gecopieerd zodat je het nogmaals goed kan lezen.

  Met sommige Surinamers is het water naar zee dragen, Surinamers hebben geen buitenlandse vijanden nodig, ook dat moge duidelijk zijn.


  Maak melding

 42. Met pijn in me hart moet ik toegeven dat ik meer emoties deel met Ranie. Ik reis veel in de wereld en voel in elk land die ik bezoek dat ik een kind ben van Suriname. Helaas heb ik een hekel gekregen aan de Surinamers van nu. De surinamer van nu spoort helemaal niet en heeft een verdorven mentaliteit. Ik heb het gehad met Suriname. Ik heb nog een NV en grond te koop voor de schreeuwers onder ons, die zo van hun land houden en in hun land willen investeren. Mijn zegen heb je…
  Adjoisie mie Swiet Sranan


  Maak melding

 43. ik heb een reactie gegeven op de column.
  het zijn mijn ervaringen.
  en ik wens niet in discussie tegaan, omdat het niet een eerlijke discussie zal worden(het is een kip ei discussie)

  mochten de ervaringen anders zijn dan is dat prima, ik schrijf mijn ervaringen!

  Ranie


  Maak melding

 44. Na lange tijd besloot ik deze website weer eens te bezoeken. Bleek niet geheel tot mijn genoegen mag ik wel zeggen. De redenen om weg te blijven blijven gehandhaafd.

  Het gaat nauwelijks over de inhoud, maar al snel over uiterlijk (lees ras). De aloude en over bekende thema’s/ stigma’s worden steeds herhaald: mijn ras is beter, diepgewortelde rancune tegen het negroide ras, hindustanen zijn achterbaks en huicelachtig, en wat al niet meer.

  Daarmee is deze website verworden tot een vrijplaats van ongenuanceerd en ongecensureerd schelden. Dat mag ook de redactie zich aantrekken; ik dacht dat hier spelregels in acht genomen dienden te worden? Worden de bijdragen dan niet gemodereerd?

  Ik steek hier niks van op en voel ook geen inspiratie een bijdrage te leveren aan deze ordinaire en banale teksten. Integendeel, wat een beschamende vertoning van een volk dat kennelijk nooit een eenheid zal kunnen vormen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.