Surinaamse Marrons klampen vast aan goudader

12

PARAMARIBO, 8 okt – Goudzoekers in het Nassaugebied, in het zuidoosten van Suriname, weigeren te vertrekken. Aanmaningen en politieoptreden zullen daar weinig aan veranderen, stellen deze leden van de plaatselijke stam der Paramaccaners. Het blijft hun traditioneel leefgebied, ook al is het beloofd aan multinationals.

Het Amerikaanse New Mont wil er een raffinaderij plaatsen voor verwerking van gouderts. “Het bedrijf heeft voor zover ons bekend, slechts toestemming voor onderzoek naar goudvoorkomens in onze economische zone”, zegt stamdignitaris Paul Ceder tegenover de Times of Suriname. Deze stelling is eerder al voorgelegd aan de regering. Intussen zijn honderden stamleden neergestreken in het gebied.

Paramaribo ziet hun goudwinning aan het grondoppervlak als illegaal. Er lopen al afspraken met New Mont over een goudwinningscontract. De Paramaccaners willen gekend worden. Hun gemeenschappen kampen met economische problemen. De goudwinning op kleine schaal biedt uitkomst. De mensen zonder meer wegjagen zal dan ook geen soelaas bieden. “We kennen geen werklozenwet zoals in Nederland of Frankrijk”, aldus Ceder.


12 REACTIES

 1. Dus, mensen op Saramacca zouden ook aan kleinschalige oliewinning mogen doen zoals de binnenlandbewoners willen doen of zelfs doen met de aldaar verkerende natuurlijke hulpbronnen.

  Er is geen werklozenwet, maar de binnenlandbewoners hebben allemaal een onvermogenkaart (gratis ziektekostenverzekering), ongeacht welke dure auto ze rijden en ongeacht hoeveel gouden tanden ze hebben.


  Maak melding

 2. De Paramaccaners willen gekend worden. Hun gemeenschappen kampen met economische problemen. Dat snap ik dus eigenlijk niet waarom men dan tegen economische aktiviteiten is in dit gebied. Zij gaan er ook op vooruit. De regering moet vooral de zwakkere groepen deel laten nemen in het arbeidsproces, participeren.

  Het goud, olie, hout, bauxiet, vis en grond is niet alleen van Marrons trouwens. Het is voor alle Surinamers. Dit moet ze ook duidelijk gemaakt worden, hoe pijnlijk het ook moge zijn, men moet dit uiteindelijk toch gaan beseffen en accepteren.


  Maak melding

 3. Wat gebeurt ernu..

  Van wie heeft newmont een vergunning ofwel een overeenkomst getekend om goud te mogen ontginnen..

  ze hebben al honderden kg goud meegenomen om te onderzoeken,nog nooit is er al die jaren een resultaat bekend gemaakt..

  Wat is gebeurt met het onderzoek (goud)dat meegenomen is..

  Sinds wanneer is die goud contrakt getekend,zijn er geen andere bedrijven die ook willen ontginnen..

  Baas had het over India china die ook wilden ontginnen,waar zijn zij gebleven..

  Baas heeft ons altijd voorgehouden,dat hij vóór sme is en niet tegen holland (buitenlandse bedrijven)..

  Waar is surigold gebleven…


  Maak melding

 4. Zij moeten eten dat weet een ieder…maar het land moet ook vooruit.
  Dus elkaar met zaken bezig houden die geen toekomst bieden is dom.
  Maar er is altijd een oplossing..maar de Paramakker moet zich aan de wettelijke regels houden.
  Er is geen ruimte voor de domme achterlijke eigen mensen hebzucht.
  TOEKOMST…. voor…LAND EN BEVOLKING.


  Maak melding

 5. De regering moet haast maken met het herstructureren van de binnenlanden, het lijkt wel wild west daar. Iedereen doet zijn eigen ding.

  Minister Misiedjan kan nu die 63 politieagenten goed gebruiken.


  Maak melding

 6. De regering moet een eigen staatsgoudmijnbouw bedrijf opzetten, dat deel dat de buitenlanders zouden meenemen als winst kunnen dan in suriname geinvesteerd worden en voor een deel in de plaatselijke gemeenschappen. Waar blijft het geloof in eigen kunnen, zoals bij staatsolie.


  Maak melding

 7. Het wordt nog een harde dobber met deze marrons.Ze denken echt dat alles in de grond in het binnenland van hun is.Deze regering zou al per 1 okt beginnen met het ordenen van de goudvelden,echter niets meer gehoord.
  Rararara……… hoe zo!


  Maak melding

 8. Eerlijk gezegd,, ik twijvel of miesidjan iets te vertellen heeft..

  hij lijkt al op een zwerver niet persoonlijk bedoeld,wat heb je aan zo’n figuur..zijn kennis rijkt niet verder dan zijn neus..


  Maak melding

 9. Zo als ik het eerder zei.Laat de mensen naar het goud graven en de regering moet alleen haar deel op eisen.De helft lijkt mij redelijk.En de concessie duurt maar vijf jaar.Bij geen goede resultaten,komt er een ander op dat grond werken.Als een multi national komt werken dan zien wij niets van het goud.Alleen wat royality’s.En dat verdwijnt weer in iemands zak……


  Maak melding

 10. De rijkdommen van Suriname dus de bodemschatten behoren toe aan de staat. De Paramaccaners gaan het heel gebied kaal maken net zoals de Brazilianen dat doen.Zo konden zij ook bauxiet winnen bv en aluminium smelten. Maar zo werkt het niet heren. Wij zijn niet in Afrika,maar in Suriname en wij hebbben een degelijke kennis
  van zaken. De Paramaccaners kunnen toch ook in dienst treden van de Goudmaatschappij net zoals men toen werk vond bij de Suralco en is men daar niet beter van geworden?. Studeren en goede banen vinden,dan word je rijk anders moet je drugs gaan verhandelen of als pooier en dat leidt tot je ondergang.
  wakker worden .

  Khan


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.