Conflict regering, vakbeweging Suriname in de maak

12

PARAMARIBO, 5 okt – De regering en delen van de vakbeweging koersen op hun eerste aanvaring af. Het nieuwe waarderingssysteem voor ambtenaren, Fiso, lijkt een hartig punt van discussie te worden. Vakbondsleiders weigeren de zwarte piet op te pakken voor een dreigende inflatie.

Zowel de regering als de Centrale Bank van Suriname zwaaien daar nu mee. Als Fiso in zijn originele vorm doorgaat, betekent het onherroepelijk inflatie. Als de salarissen van ambtenaren nu worden verhoogd, is Leiden in last. Daarom moet Fiso maar gefaseerd gebeuren. Onredelijk, vinden de vakbondsleiders. “We willen niet met het mes op de keel praten”, zegt Wilgo Valies van lerarenvakbond BVL tegenover de Ware Tijd.

Het heeft er nu juist veel van dat het besluit al gevallen is. De vorige regering had juist een loonaanpassing in een keer beloofd. Als de huidige machthebbers het anders zien, moet er tenminste gepraat worden. “Elke overheid die komt aan het loon van de werknemer, zoekt problemen”, aldus Valies. De vakcentrales C 47 en De Moederbond vinden overleg ook gepast.


12 REACTIES

 1. Onredelijk, vinden de vakbondsleiders. “We willen niet met het mes op de keel praten”, zegt Wilgo Valies van lerarenvakbond BVL tegenover de Ware Tijd.Wordt het nu geen hoogtijd om het ambtenaren apparaat van 40.000 ambtenaren te saneren, om te beginnen naar 25.000 ambtenaren.Er zijn genoeg spookambtenaren (ik schat meer als 20.000) en dan kun je hun fiso 2 invoeren. “Elke overheid die komt aan het loon van de werknemer, zoekt problemen”, aldus Valies.Ik hoop dat hij niet de spookwerknemers(ambtenaar) bedoeld.


  Maak melding

 2. mi gado
  bouterse aan de macht
  en onenigheid met de vakbond
  hoeveel doden gaan nu vallen?
  de vorige moorden op daal, derby en consorten zijn nog nieteens opgelost


  Maak melding

 3. de regeermacht is in handen van het volk,wij het volk van dit land hebben een sociaalakkoord met de regering bouterse gesloten,en we gaan het niet toelaten dat vakcentrales/vakbond van dit land een puinhoop willen maken.

  volk van dit land wees alert.de avonturiers niet de kans geven,om dit land terug te voeren naar de tijd van voor de algemene verkiezing van 25 mei 2010.Stré de f’stré, wi no sa frede.Gado de wi fesiman.
  mik dem kon,we wakti dem
  SRANAN SA WINI.


  Maak melding

 4. wilgo wil geld zien ; dat geld de intrinsieke eigenschap heeft veel sneller te verdwijnen dan op te hopen, schijnt hij nog niet te hebben geleerd > pak je valiezen, man, en verdwijn zelf.


  Maak melding

 5. het lijkt mij juist onredelijk van de vakbonden om dit te willen blijven doordrukken, terwijl de monetaire autoriteiten al vaak genoeg hebben gewaarschuwd voor inflatie, de inkomsten van de staat magertjes zijn en er vooral weinig tot geen productiviteit van het zwakke ambtenarenapparaat tegenover staat.

  Wat heb je er trouwens aan als je salaris verhoogd wordt, maar je wegens inflatie relatief minder dan voorheen ermee kan kopen?

  Met name mensen in overheidsdienst willen niet werken voor geld (je bent dan een uitslover), maar alleen geld krijgen van het werk(vooral onkundige niet op het werk verschijnende partijloyalisten willen ‘geaccommodeerd worden’). Deze mentaliteit is door de jaren heen sterk gevoed, waardoor de overheid in een liefdadigheidsinstelling voor luilakken is veranderd.


  Maak melding

 6. Harakiri!

  Zelfmoordpiloten worden soms vergeleken met vakbondsleiders. Harakiri plegen is een daad
  die nog nooit goed begrepen is, behalve bij de daders van nine eleven. Die wilden naar de Hemel voor 90 vrouwen.

  Fiso dreigt de gehele staatskas te ruweneren.
  Fiso terugdraaien en vooruit schuiven is het beste wat ons land kan overkomen. Ambtenaren kunnen zonder salarisverhoging best een poos vooruit. Verhoging van de salarissen op dit moment betekent hetzelfde als Harakiri.

  Natuurlijk is overleg met de vakbonden nodig, maar de uitkomst kent men al: uitstel van Fiso tot betere tijden; onherroepelijk!

  Stakingen of het werk tijdelijk neerleggen wil betekenen dat men egoistisch denkt en niet aan de problemen waarin ons land zich bevindt. Het kan zomaar gebeuren dat er helemaal geen salarissen worden uitbetaald omdat de pot leeg is. En dan? Dan hebben we te maken met Harakiri!


  Maak melding

 7. Tuurlijk moet men overleggen, daar is niets op tegen.

  Alleen zal de huidige regering geen enkele beslissing nemen die tegen het belang van Suriname is of de economie nog meer ontwricht.

  De vakbonden zullen dus water bij de wijn moeten doen, FISO II zal gefaseerd uitgevoerd moeten worden.

  Heel erg onverantwoordelijk van front om FISO zo te hebben doorgedrukt ondanks CBvS en de minister van Financien hiertegen waren, ergo zelfs de vakbeweging CLO was hiertegen.


  Maak melding

 8. #2. Een correctie de dood van de heer Derby staat niet op naam van keizer Bigi Mofo I.
  Toto op heden staat vast dat het hier om een natuurlijke dood gaat.

  #3. Heeft u uw achteruitkijkspiegel weer opgepoetst!? Niet voor herhaling vatbaar en zal ook niet geaccepteerd worden mi ta!
  Ik ben geen voorstander van FISO, maar onderschat de vierde macht niet.

  #5.
  “Wat heb je er trouwens aan als je salaris verhoogd wordt, maar je wegens inflatie relatief minder dan voorheen ermee kan kopen?”

  – Mee eens, dat is een van de redenen dat ik
  Fiso niet zie zitten.

  “Met name mensen in overheidsdienst willen niet werken voor geld (je bent dan een uitslover),”

  – Moet ik hier lezen;
  Met name SOMMIGE of ENKELE of VELE mensen in overheidsdienst willen niet werken voor geld (je bent dan een uitslover),

  Ik durf mijn handen in het vuur te steken dat er ambtenaren zijn die werken voor hun geld. Stel u of een familielid moet met spoed voor opname naar een ziekenhuis.

  Fiso beperken, hotelrekeningen (Royal Torarica) beperken, dienstauto’s beperken en helemaal het aantal districtscommissarissen (20 voor Sipaliwini) te gek voor woorden beperken, etc. etc. etc.

  Niet alleen Fiso!


  Maak melding

 9. Sabi,
  wel even goed de geschiedenis lezen hoor!!
  Derby is de enige die destijds door Bouterse is vrijgelaten en pas 10 jaar later aan een hartaanval tijdens het voetballen is overleden.
  (dit even ter informatie)

  Voor de rest blijft het goed opletten en ogen en oren openhouden!


  Maak melding

 10. het verschil : harakiri is een ritueel om de eigen eer te redden, 09/11 was ‘shaheed’: je eigen leven opgeven ten dienste van je land, volk, familie, geliefden. 09/11 wordt in het westen vaak ‘jihad’ genoemd, om de indruk te bestendigen dat het om het geloof gaat/ging. maar het gaat niet om het geloof : die 800 miljoen mensen geloven echt niet dat hun geloof wordt bedreigd ; wat ze wel dagelijks ervaren is dat hun land en mensen worden beknot en sommigen van hen deden wat terug.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.