Monetaire reserve Suriname blijft onaangeroerd

14

PARAMARIBO, 2 okt – De monetaire reserve blijft onaangeroerd. President Desiré Bouterse bevestigde dit bij de presentatie van het regeerprogram 2011. De opmerking was meer dan gewoon een statement. Bouterse corrigeerde zich in politieke zin. Het was ook een erkenning van de inzet van de vorige regering.

Die werd overigens ook de ruim tweehonderd en vijftig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer vijf en vijftig miljoen euro) aan openstaande rekeningen toegeschreven. “We hebben ook een monetaire reserve overgenomen die, uitgedrukt in aantal maanden
Import, een hoge is vergeleken bij internationale standaarden”, zei Bouterse in het parlement. Dat is op zich al een erkenning.

Ook de houding tegenover de monetaire reserve is opmerkelijk. Voor de verkiezingen was deze technische grootheid niet meer dan een overbodige bron. Die moest maar worden aangesproken om sociale misstanden recht te trekken. “Belangrijk is nadrukkelijk te vermelden dat het niet gaat om geld en het dus ook niet kan worden gebruikt om de enorme hoeveelheid openstaande rekeningen te betalen”, zegt Bouterse nu.

“De monetaire reserve is ter dekking van de Surinaamse munt en daar zal niet aan getornd worden.” Opmerkelijk inderdaad. Overigens is er nog altijd de nieuwe wetgeving op overheidsgeld. Die wetgeving is eveneens wapenfeit van de regering Venetiaan. Op het aantasten van de monetaire reserve staan strenge straffen. De beperking is ingevoerd om de geschiedenis te beletten zich te herhalen.


14 REACTIES

 1. ‘Op het aantasten van de monetaire reserve staan strenge straffen.’

  DDB heeft al die tijd in de DNA zitten slapen en is er recent op gewezen dat hij beter met zijn vingers van het reserve af kan blijven. 😆

  Anders krijgt hij een volgend proces. Hoe zit het overigens met het lopende proces??


  Maak melding

 2. Goed zo, laten we gewoon inkomsten genereren via belastinginning, bezuiningingen,investeringen in onze delfstoffen, landbouw, visserij enz. zodat wij sociale misstanden kunnen wegwerken, woningen kunnen bouwen, werkloosheid kunnen laten dalen, onderwijs kunnen stimulerenbeter ook in de binnenlanden, gezondheidszorg op een hoger peil kunnen brengen enz.

  Laten we het overgrote deel van de Surinamers een toekomst en perspectief geven, want we kunnen monetaire reserve hebben, als bijv. het gros van de bevolking geen onderdak of banen hebben, hebben ze niets aan die sterke Surinaamse dollar.


  Maak melding

 3. Reserve!

  Bij veel sporten wordt de reserve achter de hand gehouden voor indien nodig. Is die niet nodig, dan wordt die ook niet ingezet.

  Nederland en vele andere landen hebben een schatkist als reserve. De schatkist is niet overal gevuld met geld, maar vaak met goud staven of andere waardevolle hebbedingetjes.
  Die kun je niet zomaar uitgeven omdat er regels zijn voor het omwisselen. Daar is Desi nu achter gekomen. Deze reserve kan dus niet worden ingezet.

  Het wordt dus hard werken en bezuinigen hier en daar om de vele plannen uit te kunnen voeren. Hoe eerder men begint, hoe beter!
  Wonnie heeft al flink bezuinigt op lease-auto’s. Welke minister volgt?


  Maak melding

 4. Neus zou Neus niet zijn om ieder positief geladen artikel om te zetten in een negatieve gejereminjeer. Mens je begint onderhand zo te shtinken dat het niet mooi meer is.


  Maak melding

 5. Front(incl schurken rovers)(met jas en das)(pen potlood en papier+laptop)deze bende. hebben heel wat spookrekeningen aan staatskas aangeboden…MAAR ZIJ MOETEN WETEN DEZE REKENINGEN ZULLEN NOOIT EN NEVER UITBETAALD WOREN.


  Maak melding

 6. Erken nu maar dat Bouterse nergens verstand van heeft. Behalve dan van misdadige schurken streken.
  Dus dat geld verdwijnt wel ergens en er is niemand in Suriname die hem voor de rechter durft te brengen.
  Ga hem maar van huis halen

  Bouterse heeft lak aan de democratie en rechtstaat.
  Dat bewijst hij al zolang hij terug is in Suriname.
  Zijn aanhang zal straks wel in zien dat alles holle retoriek is.
  Niet gebaseerd op feiten of enige kennis van zaken.
  Laat staan voldoende inzicht en zelfkennis.

  Nu moet Suriname na Zwitserland een voorbeeld nemen aan Luxemburg en Singapore.
  Ga nu maar eens als neger/indiaan naar die landen.
  Dan zul je snel merken hoe de vork in de steel zit.

  I.p.v. dromen kan je de Surinamers beter de waarheid zeggen.
  Er is geen geld. Er komt voorlopig geen geld.
  Voor de geopperde plannen is geen investeerder te vinden.
  Dus vergelijk je met landen als Liberia, Ivoorkust, Guinee en Sierra Leone.


  Maak melding

 7. Op het aantasten van de moneteraire reserve staan strenge straffen. de beperking is ingevoerd om de geschiedenis te beletten zich te herhalen.@ pinto jij doet niets anders hier dan moord en onderdrukke en vernedering knechten te verheerlijken en goed te praten dat is immoreel. Jullie kunnen lullen als brugman maar de economische schade van de jaren tachtig zijn enorm voor zo een klein land als suriname, de vorige regering heeft met man en macht de zaak nog kunnen keren laten daar met zijn allen blij mee zijn.


  Maak melding

 8. Ha die Wonnie,je hebt het nu erg moeilijk omdat de reserves zo moet blijven.Gaan we geld zoeken op straat.De mensen die ons laten betalen voor het parkeren op ons parkeer plaats in de binnenstad.We gaan gewoon de plaatsen aan hun verhuren.Ze krijgen mooi een vergunning voor en worden gelijk zichtbaar voor de fiscus.Er zijn voldoende spoken om hun te controleren.
  Dat de wilde bussen in de stad blijven wachten op hun beurt is een achterhaalde zaak.Ze moeten maar hun beurt afwachten op hun eindhalte buiten de stad.De plaatsen die daardoor vrijkomen in de binnenstad verhuren aan de hosselaars.Er zijn voldoende systemen te benken om deze mensen te contoleren.
  De wegen worden ook niet meer voor bijna gratis betreden.Er komt een verhoging invoer rechten op de import van voertuigen en de belasting rij en voertuigen.Deze gelden gaan naar een fonds voor aov en kinderbijslag.Veel succes.


  Maak melding

 9. @Pinto Voor de Surinaamse samenleving betekende de uittocht van 1980 evenwel een gevoelige aderlating: onder de emigranten was veel geschoold kader en slechts een handjevol daarvan kwam later terug. Dit had toen een enorme remmende werking op velerlei gebied.
  Dat is buiten alle doden de schuld van Bouterse en zijn kornuiten.
  Dus geloof niet in sprookjes.


  Maak melding

 10. Bouterse maakte tijdens de verkiezingen in OCER allerhande onthullingen over staatsfinancien. Nu blijkt dat hij het beleid van Venetiaan zal voortzetten. Zand in de ogen strooien van het volk is zijn handelsmerk.


  Maak melding

 11. De Uitweg en consorten zijn duidelijk blijven steken in de tachtigerjaren. In militaire termen zeggen we lessons learned. Bouta van nu is geen sergeant Bouterse meer!

  “He learned his lessons well”.

  Bouta heeft bewust gekozen voor dit land met alles wat hij op zijn pad is tegengekomen.

  Hij heeft tenminste gedurfd om de veilige Hollandse dekking te verruilen voor een onzekere toekomst in Suriname.

  He did it the military way. Nu zal deze president alles in het werk stellen om samen met anderen voor dit land en volk het onderste uit de kan te halen.

  Intussen wordt van jullie niet anders verwacht dan doem te blijven denken en gooien met stenen.

  He did and will do it his way.


  Maak melding

 12. Wanneer je in de oppositie zit kun je de regering kritiseren hoe je wilt,maar als je zelf regeert zijn het dan andere woorden dat blijkt nu het geval te zijn met Bouterse,nu heeft hij de verantwoording over het land zijn economie, je zult zeggen dat hij moet leren want hij heeft vele jaren geslapen. Ik hoop dat hij de gevallen van “zeven even” onder de loepen neemt,daarin is heel veel geld te sparen.Het leven van lui lekker land is voorbij nu is het hard werken tenzij men het land vooruit wil sturen.


  Maak melding

 13. @pinto ,
  de enige verschil van toen en nu is die dikke kop van bouterse voor de rest is hij even dom als in de jaren tachtig hij liegt bedriegt nog steeds dus ja wat heeft hij geleerd en wat heb jij geleerd pinto vertel mij dat.


  Maak melding

 14. ddb had de afgelopenjaren zijn mond vol van dat vene geen visie had om het land te regeren nu is hij aan het wiel,nu moet hij laten zien wat voor visie hij bedoelde,hopelijk geen kwiekwie walapa of krobia


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.