Suriname niet sterk genoeg om weelde te dragen

17

PARAMARIBO, 1 okt – Suriname is niet in staat een forse toename aan inkomsten te verwerken. Dit stelt directeur Marc Waaldijk van Staatsolie. Het land ontbeert instituten die een grote geldstroom verstandig kunnen kanaliseren. Ook deskundigheid is schaars. Dat kan uiteindelijk lelijk opbreken.

Als bijvoorbeeld grote aardolievoorkomens worden gevonden, hoeft dat geen goed nieuws te zijn. “We zijn een klein land en een kleine bevolking. Onze instituten zijn niet erg sterk”, zegt Waaldijk tegenover de Ware Tijd. Deskundigen hebben er vaker op gewezen. Suriname heeft bijvoorbeeld geen orgaan dat gemeenschapsgeld uitzet. Een appeltje-voor-de-dorst-cultuur is er niet echt.

Het verhaal van de aflopende bauxietindustrie zegt alles. Als grote olievoorraden beschikbaar komen, weet straks niemand wat met al het geld te doen. De kans dat het allemaal verbrast wordt, is dan ook levensgroot. Een proactieve houding is daarom aan te raden. “We moeten als land ver vooruit denken en nu al de sterke instituten bouwen, en niet wachten tot het grote geld er is”, aldus Waaldijk.


17 REACTIES

 1. Begin het huid van de beer niet te verkopen alvorens hij nog niet is geschoten.
  Maar goed er zijn inderdaad heel veel mensen op de wereld niet niet weten wat ze met zoveel geld moeten doen als ze het in handen hebben.
  Beleggen, investeren in industrieen, bedrijven enz.enz.. om meer werkgelegenheid en inkomsten te scheppen.
  Bouterse, Brunswijk en Somohardjo weten in ieder geval wel wat ze met zoveel geld moeten doen dus laat het beheer maar aan hun over…….


  Maak melding

 2. Heer waaldijk zeer goede conclusie..

  Wij suris zijn analfabeten en leven nog steeds in de jaren 1863.

  Onze lijders zeggen nog steeds,dat je je diploma moet verbranden en zonder enig document rondlopen en roven,verkrachten,stelen..

  kijk maar naar meneer ronny/somo wat voor inzicht verstand hebben deze figuren en kijk waar zij zitten staan..

  niks tegen wie dan ook,maar mevrouw amafo,die letterlijk zegd,dat ze niet weet wat ze moet doen als minister,dan weet je het al..

  En dat zijn vandaag aan de dag figuren die het land moeten dienen..

  Onze president is ook zo’n figuur,die niet weet van wanten,kan niet eens een goed gesprek in het openbaar voeren met mensen die verstand hebben van zaken..,slechts bleren van uit ocer..

  Heer Waaldijk met veel respect,ik zou het zeer op prijs stellen,als u met verschillende goed ontwikkelde suris een buiten parlementaire actie zou ontketenen een goed dialoog zou voeren met mensen die terzake deskundig zijn voor het lands beland..

  Dit buiten de regering om,want ze kunnen toch niks en als je het ook uitlegd,begrijpen ze niks van..

  ER zijn genoeg mensen in sme,die het hart op de juiste plaats hebben ,maar komen niet aan bod,ze lopen met hun diplomas rond kennis en kundigheid..


  Maak melding

 3. Ik ben het deels ONEENS met deze heer directeur Marc Waaldijk van Staatsolie.

  “Als grote olievoorraden beschikbaar komen, weet straks niemand wat met al het geld te doen”.

  -samenwerken met betrouwbare Partners doet wonderen
  -Goede contracten afsluiten
  -strengere wetgeving is hard nodig en controle mechanisme mag nooit ontbreken.

  Gemeenschapsgeld en sparen moet aangemoedigd worden door de overheid en de banken
  door goede producten te verkopen zoals lijfrentes en pensioenen

  Surinamers waar ook ter wereld hebben kennis en ervaring zat…dus het is wel mogelijk.


  Maak melding

 4. Dit hebben we al eerder meegemaakt in 1975.
  We kregen onafhankelijkheid van Nederland alleen hebben die nooit voor gezorgd dat die sterke instituten er kwamen.

  Resultaat de hoeveelheid aan ontwikkelingsgelden die Suriname kreeg werden gewoon verbrast.

  Onderstaande snap ik niet, hoezo geen goed nieuws, het is altijd goed nieuws.

  “Als bijvoorbeeld grote aardolievoorkomens worden gevonden, hoeft dat geen goed nieuws te zijn.”

  Met de huidige regering en de lessen geleerd uit het verleden zijn we misschien iets beter op voorbereid. De huidige regering heeft een ontwikkelingsvisie die duurzame ontwikkeling moet brengen alleen de middelen ontbreken nog, dus laten we aub die grote olievoorkomens vinden, laat het grote geld maar komen.


  Maak melding

 5. Die man slaapt duidelijk en de vraag hoe weet hij dat.
  I.P.V. deze lummel helpt streven naar goed bestuur, goed beleid, goed organisatie vermogen begint hij als dominee idioot rotzooi te bléren.
  Vaak denk ik waar haalt men deze idioten vandaan.

  Als het daar is gaat Su. b.v sparen ..niet die spaar verhalen van Ronald V…waar niks en ook niks van terug te vinden is….OPA RONALD HEEFT NEGRGENS GESPAARD….keellucht verhaal dat wel.


  Maak melding

 6. Appeltje-voor-de-dorst!

  Dit fenomeen is overbekend in Suriname. De ene etnische groep is daar beter in dan de andere. Nu we toch kiezen voor gelijkheid en eenheid der etnische groeperingen, kan en moet Staatsolie het heft in eigen hand nemen.

  Staats-Financieringsbank! Dat is de plaats waar de vele financiele opbrengsten van een eventueel boorsucces dienen te worden gedeponeerd. Onder beheer van Staatsolie.

  Deze financieringsbank gaat leningen verstrekken tegen redelijke rente aan mensen die andere serieuze zaken willen produceren. Zoals in landbouw, visserij, ambachtelijke of kunstrijke zaken.

  Daarnaast kan Staatsolie ook terugvallen op deze bank wanneer nieuwe investeringen nodig zijn. Verbrassen is dan uit den boze en er is altijd nog dat appeltje-voor-de-dorst.


  Maak melding

 7. Waarom is sme niet sterk genoeg om de weelde te dragen..

  Man laat me niet lachen,,

  Ben je ooit in Dubai geweest,20 jaar geleden liepen de mensen nog op kamelen en leefden in hutten sliepen in woestijnen ,vandaag de daag hebben ze de grootste wolken krabbers ter wereld amerika ingehaald..

  Dat suris de weelde niet kunnen dragen,komt omdat wij sme’rs oer-lui zijn werk schuw..

  lantie de grootste werknemer,kan niets bieden aan die luilakken daarom zeven-even tekenen en weglopen..

  Ik heb zelf arbeiders dagelijks nodig,maar nooit komt een blaka-mang werk zoeken,maar wel een hindoestaan javaan djoeka soms een indjie,daar is niks op tegen,maar die(blakamang) hebben wel de grootste bek in het land..

  Ik denk altijd positief,anders kom ik niet vooruit,de tijd is nu aangebroken om spijkers met koppen te slaan..

  Iedereen is vrijwillig verplicht te werken,misdadigers moeten de grootste straf krijgen..

  Millitaire dienst invoeren,daar ben ik blij mee,laat alle werklozen verplicht indienst gaan en heropgevoedt worden..


  Maak melding

 8. Eindelijk een herkenning en bekenning van een Surinamer die aangeeft dat wij zwak zijn in intellect en know how. Jammer dat Suriname heel slecht omgaat met haar burgers, die duidelijk intellectueel goed onderlegd zijn, door hen met een slechte benadering en acceptatoe landschuw te maken waardoor zij geen verantwoording krijgen en daardoor het ergens anders in de wereld zoeken om voldoening te krijgen in hun leven en vakgebied.


  Maak melding

 9. De Uitweg, die dames en heren welke jij systematisch tracht op te ruien hebben geen pc. Kom maar hier waar het daadwerkelijk gebeurt om alzo je steentje bij te dragen.

  Zit niet langer te muggesiften vanachter een toetsenbord!


  Maak melding

 10. Ok heren, mischien zijn wij inderdaad niet genoeg ontwikkeld, maar wij surinamers hoeven het wiel niet uit te vinden. Wij kunnen nu al kijken naar landen die iets dergelijk mee hebben gemaakt en er iets goed van hebben gemaakt. Kijk dus om je heen wij zijn niet alleen. Er zijn genoeg landen die zich zelf hebben opgewaarderd. Pak de goeie dingen van je buren en laat de rotsooi liggen.


  Maak melding

 11. Leiden 3 oktober

  Ik ben een beetje ziek, dus heel even in het kort.

  Het geld moet naar
  1. Een algemene ouderdomsvoorziening
  2. een ziekenfonds voor elke Surinamer
  en als laatst de infrastructuur.

  Waaldijk moet zulke uitspraken in het vervolg maar beter niet doen.

  Mr Roy Siwpersad
  Eigen volk eerst


  Maak melding

 12. Vertel ook erbij wie die hoge gebouwen bouwd in het midden-oosten vertel ook erbij hoe buitenlandse aarbeiders door die arabieren als slaven worden behandeld afrikanen en mensen uit indonesie dat is de keerzijde van de medaile.Ik begrijp wat waaldijk bedoeld maar het probleem met velen hier op dit net is dat ze niet tegen kritiek kunnen terwijl kritiek je scherp houdt en alert.@ pinto wij hebben allemaal een stel hersenen van onze lieve heer gehad maak er ook gebruik van a.u.b. Wij als land en volk moeten kijken en leren wat er in de wereld gebeurd afrika met miljarden rijkdom in de bodem kijk wat er daar gebeurd oorlog op oorlog en daarom moeten wij moderne wetten en regels maken om te verkomen dat suriname in de zelfde situatie beland, bouterse heeft laten zien wat er kan gebeuren waneer een gek de macht grijpt op een nippertje heeft men kunnen verkomen dat staatsolie aan deawoo werd verkocht door bosje en bouterse dankzij eddie jharap is het niet gebeurd.pinto en nena ga niet tekeer als een stelletje dwazen lees en probeer te begrijpen wat waaldijk bedoeld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.