Surinaamse vakcentrale voelt zich genegeerd

15

PARAMARIBO, 30 sep – De vakcentrale C-47 voelt zich weggekeken door de regering. Er zijn nog geen uitnodigingen binnen voor deelname in besturen van staatsbedrijven. Dergelijke uitnodigingen zijn anders een traditie bij regeringswisselingen.

C-47 zit in een aantal bestuursraden die binnenkort worden vervangen. Volgens de Ware Tijd vergadert de vakcentrale binnenkort over deze ontwikkeling. Vicepresident Robert Ameerali zei onlangs dat vakbonden eigenlijk niet in bestuursraden horen. “De raden zijn een aangelegenheid van de aandeelhouders”, aldus Ameerali. Hij wil alleen nog ontzien bij bedrijven waar de statuten de ruimte bieden.

Toch is vakcentrale De Moederbond toegelaten bij de STVS. De statuten van het televisiebedrijf schrijven die toelating niet voor. Voor de vakcentrales is deelname een verworvenheid. Zo kan de koers van het bedrijf mee bepaald worden. C-47 zit in het bestuur van onder meer de SLM en Staatsolie. Recht voor één, recht voor allen, is nu de redenering. Dus is C-47 niet van plan zijn ‘verworvenheid’ zonder slag of stoot af te staan.


15 REACTIES

 1. Mijn mening is,dat de vakbond een apart orgaan is en geen overheids instelling.

  De vakbond moet tegen de overheid de belangen verdedigen van de werknemers en daarom dienen vakbonds leden niet in overheids dienst te treden..

  Dus heren anders spreek je van belangen verstrengelingen..

  Je kunt niet ergens werken en tegen die zelfde werkgever in strijdt gaan,ik zou je opdonderen..

  Hier is geen sprake van recht voor één recht voor anderen.

  WEg uit het overheids apparaat ..,,allemaal..

  De vakbonden moeten ten alle tijd het belang van de werknemr verdedigen.

  De vakbonds mensen moeten door de vak organisatie betaald worden,daarom betalen de leden contrubutie en bij stakingen,moet de vak bond ook de leden betalen..zo is dat en niet anders..

  Elke vak organisatie dient een juridische afdeling te beschikken om geschillen uittepraten..


  Maak melding

 2. alweer een van de loser ruth wijdenbosch of guno castelen.de zogenaamde harmoniemodel van wijlen fred derby binnen de raad van commissarissen heeft nooit gewerkt.en zal ook nooit werken.

  de vrije reizen en het regelen van vrienden en families moeten opgehouden te bestaan.ook de machtspositie bij de verschillende vakbond van bestuursleden buiten het bedrijf,zal er een einde moeten komen.

  de vakbond binnen een bedrijf is niks anders dan een verlengstuk van de vakcentrale waar deze is aangesloten om politieke druk uit te oefenen op de directie en medewerkers.en niks anders.weg met de bedrijven dictatuur van de vakcentrales,in het bijzonder de C47.


  Maak melding

 3. ze denken nu al aan stakingen,luister goed naar EL VENE zij komen heel snel weer in de coalitie, mister castelen zei ook voor de verkiezing geen regering zit vijf jaar zonder de SPA dink a torie wij benne benieuwd,dat bedoelde ik met het spel is al begonnen.


  Maak melding

 4. Oke Marcel, zo hoort het ook. Hebben ze in Suriname wel eens van een Ondernemingsraad gehoord? Dat daar een werknemer en vakbondslid in deelneemt, is heel normaal. Maar geen participatie in besturen van overheidsbedrijven. Een sterke vakbond kan een sociale partner zijn in overlegorganen van werkgevers en werknemers. Maar zolang iedere toiletjuffrouw op werk departement ook een eigen vakbond heeft, zal dit niet werken. De vakbonden zijn te zwak, hebben geen uitstraling en dienen niet hetgeen waarvoor ze zijn bedoeld. Maar ja, is het na de dood van Fred Derby anders geweest? Eigenbelang speelt bij vakbondsbestuurders een grote rol.


  Maak melding

 5. Marcel (6) een Ondernemersraad = GEEN Raad van Commissarissen. Vakbonden die in RvC zitten zijn dan niet meer onafhankelijk en kunnen dan ook niet staken tegen zichzelf. Vakbonden horen CAO-afspraken met de overheid in het belang van hun leden te maken en te bewaken. En niet zelf op de stoel van de overheid te gaan zitten. Eerder is hier iets politiek fundamenteel fout gegaan die correctie behoeft, anders worden juist de arbeiders de dupe. Onafhankelijke vakbondsorganisaties die alles doorblieven aan de politieke partij waar zij aan gelinieerd zijn, om tegelijkertijd als RVC buitenschot te blijven als aandeelhouder of als medeplichtige, is als een dubbele pet op hebben.


  Maak melding

 6. Eigen belang en nogmaals eigen belang. In een RVC zitten is het nog moeilijker de belangen van de werknemers te behartigen, belangenverstrengelingen is het eerste wat in mij opkomt.

  Misschien moeten de vakbonden allereerst de Surinaamse werknemers eerst gaan mobiliseren om harder en efficienter te werken.

  Suriname een klein land met zoveel invloedrijke vakbonden die evenzoveel verworvenheden heeft, allemaal verworven tijdens de front regeringen, dit kan investeerders alleen maar afschrikken, maar goed we weten dat front niet de bedoeling had om investeerders aan te trekken, hoefde ook niet, want ze hadden ontwikkelingshulp.


  Maak melding

 7. ik zie dat veel mensen niet begrijpen hoe goed bestuur eruit moet zien.
  de vakbond is de derde poot in het controle mechanisme van een bedrijf.door het wegzagen
  van de vakbond is het nog gemakkelijker voor de rvc en de directie om te corrumperen.
  wat zien we gebeuren bij de verschillende staatsbedrijven dat de vakbond vaak de geen
  is die aan de bel trekt. een goede vakbond kan de evenwicht helpen herstellen en een slechte vakbond kan ook een bedrijf naar de knoppen helpen. surland bijvoorbeeld.
  deze trias management zoals ik het noem is
  in het leven geroepen om goed bestuur mogelijk te maken.erzonder is goed bestuur
  onmogelijk.
  zo is mijn mening.
  patriot


  Maak melding

 8. meneer Tamara ,,

  ik heb het over twee aparte instituten,die tegen elkaar het belang van de werknemer moet behartigen..

  de vakbond,de werknemer en de werkgever,waarbij de vakbond de belangen van de werknemer moet dienen in goed overleg met de werkgever..

  deze bond(jurist) wordt betaald door de werknemer,daarbij mag en kan de bonds medewerker niet in overheids dienst treden,want dan krijg je belangen verstrengelingen..


  Maak melding

 9. Allemaal om nog meer NDP-ers te accomoderen. En het volk wordt stil gehouden met beloftes en onzinnige voornemens. Droom zacht, zolang het kan want straks blijkt dat de werkelijkheid één grote nachtmerrie is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.