‘Energiebedrijven Suriname’ gaat op rantsoen

11

PARAMARIBO, 30 sep – De NV Energiebedrijven Suriname, EBS, gaat op rantsoen. De korte campagne voor minder verbruik leverde niet het gewenste resultaat. Dus zal noodgedwongen de levering aan woonwijken bij toerbeurt worden gestaakt.

Een andere mogelijkheid is er niet. “De grenzen van een stabiele energielevering is bereikt. Ondanks onze oproep tot bezuiniging, blijkt het effect niet merkbaar”, meldt het bedrijf. Voor buurten waar onder meer ziekenhuizen staan, kan nog een uitzondering worden gemaakt. De rest zal het onherroepelijk in het donker moeten doen. Mogelijk is het tekort binnen enkele dagen opgeheven.

Door onderhoudswerk aan de toevoerlijn vanuit Afobakka is er ineens veel minder energie. De dieselcentrale in Paramaribo en de leveringen van Staatsolie voldoen niet. Volgens EBS is er zeker vijftien procent minder energie beschikbaar. Het tekort moest worden opgevangen door zuiniger verbruik. In deze warme periode zetten consumenten juist meer en vaker koelinstallaties aan.


11 REACTIES

 1. Wat een rommeltje daar. gisteren nog bericht dat ze een aantal dorpen in het binnenland gaan elektrificeren. Niet dat dat niet belangrijk is maar hoe gaan ze dat doen als ze bestaande abonnees willen rantsoeneren!. Of zijn ze juist aan het rantsoeneren om hun ijdele plannen waar te maken?
  man dit is onder het nivo van 1 en 1 is twee.
  baas help, jij gaat de rekening betalen straks. men gaat straks massaal de ndp de rug toekeren als men dat nu al niet doet.


  Maak melding

 2. Als ik regerings leider was,zou ik onmiddellijk de staf van de ebs op straat zetten,weg met die curruptelingen..

  Die gasten denken enkel en alleen aan hun eigen belangen..b.v. gratis licht water auto telefoon geen huur betalen..

  Benoem een nieuw staf,met een schone lei met mensen die verstand hebben van bedrijfs voering..


  Maak melding

 3. Het geval van schorste aan energie doet zich ook in Venezuela voorkomen het gebruik is daar ook gestegen en de uitbouw is in de jaren niet zo toe genomen,dit schijnt ook het geval te zijn in Suriname.Wat men in Suriname mee zou beginnen is het over stappen naar alternatieve energie bronnen en daar heb je veel enkele oplossingen, neem maar zonne cellen op het dak deze cellen zijn nu goedkoper geworden.Van de regering zijde kan men nu eisen stellen aan de gene die een van zulke bungalows bouwt in Suriname, hoe hij denkt zijn energie verzorging te voorzien en met voorslagen voor de dag komen.Je kunt met verschillende tarieven werken, zij die grotere verbruikers zijn de prijs daar verhogen, het wassen van kleren bijvoorbeeld na 9 uur in de avonds te laten doen waar de consumptie zeer laag is.


  Maak melding

 4. Investeren in Zonneenergie. In Suriname is het efficient en effectief. Dan heb je geen EBS meer nodig. De zon schijnt de heledag. en dit kan in de avond gebruik worden door gebruik van zonnepanelen.


  Maak melding

 5. EBS heeft volkomen gelijk. De mensen in Suriname zijn te verwent. Ze houden met niks rekening mee, denk aan het roekeloos rijgedrag, klantvriendelijkheid etc. Scholingggg!!!!!!!! dus.


  Maak melding

 6. flexara wat zou je doen als een bepaalde wijk van je in nederland een paar uren zonder stroom moest doen? als je su niet leuk vindt ga er niet naar toe bijf in nederland. mensen als jij hebben niks in suriname negatieveling.


  Maak melding

 7. EBS moet niet 5 voor 12 mensen oproepen zuinig te zijn, velen ontgaat dan de boodschap. EBS moet gaan werken aan permanente voorlichting over zuinig energiegebruik en natuurlijk de (financiele) back up van de regering/DNA krijgen om haar dienstverlening te verbeteren.


  Maak melding

 8. Is het niet zo dat de beperking geldt als gevolg van noodzakelijk onderhoud?

  Ene H vroeg zicht terecht af :waarom wachten op de heetste periode met meeste energie vraag

  waarom is het onderhoud niet in de koudere periode gepland?

  Kennelijk is het lastig voor de energiebedrijven om goede capaciteitsplanning te doen.

  Ik snap wel dat als niemand luistert deze maatregelen moeten worden genomen.


  Maak melding

 9. Inplaats van die grote onzin plannen en die geweldige reis naar het buitenland kan suriname geld steken in de energie voorzining .
  Mijn mening


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.