Voorlopig geen buitenlandse lening voor Suriname

33

PARAMARIBO, 29 sep – Suriname neemt voorlopig geen buitenlandse leningen op. Dit zegt minister Wonnie Boedhoe van Financiën. Het geld om zulke leningen terug te betalen, is er gewoon niet. De gunstige internationale kredietrating verandert daar niets aan. De lokale schulden alleen zijn een kopzorg.

Die lopen in de miljoenen, ook al omdat er onverantwoord is gekocht. Dat gebeurde tijdens de regering Venetiaan. “Er zijn contracten gesloten met bedrijven, waarbij je je afvraagt hoe het kon voor zulke hoge bedragen”, zei Boedhoe in het actualiteitenprogramma Suriname Vandaag. Dat het voor veel minder kon, blijkt uit een recente deal met een autoverhuurbedrijf.

De overheid mocht er auto’s huren voor honderd en vijftig euro per dag. “Nu hebben we voor elkaar gekregen dat het voor honderd Surinaamse dollar (ongeveer vijf en twintig euro) per dag gebeurt”, aldus Boedhoe. Ook bij de aankopen werd niet op een cent meer gelet. “De overheid is de grootste consument en zou dus flink korting moeten krijgen bij aankopen. Ik heb die niet gezien, integendeel.”


33 REACTIES

 1. Minister Boedhoe you’re my girl, i like you.

  De fronters gaan momenteel als bezetenen tekeer, nu weet men waarom, als je een contract afsluit tegen een veels te hoge bedrag en een deel ervan terugkrijgt, dan begrijp ik dat je in het machtscentrum wil blijven zitten ook al ben je 80 jaar.

  De bedrijven die zaken teveel hebben doorberekend moeten vanaf nu buitengesloten worden voor het meedingen naar nieuwe contracten.

  Als ze door vorige regeringslieden onder druk zijn gezet om hoog door te berekenen om daarna af te dragen, moeten ze dat nu bij Justitie melden, zodat de schuldigen bestraft kunnen worden. Alleen daarna mogen ze weer meedingen.

  Voorlopig inderdaad geen leningen, laten we eerst alles goed in kaart brengen, intussen zoeken we investeerders die willen participeren.


  Maak melding

 2. ja voorlopig geen buitenlandse lening
  de sme moet zorgen dat ze geld zelf sparen ?
  en hoe?
  als je per mnd 4 keren feest had of ging ga er een minder
  ging je 3 keren p/m feesten doe er een minder zo wordt je niet in een hoek geschoven ,omdat geld op is.
  zo word je langzaam rijk en over 4 jaren kan men goed investeren en dan word deze regering weer gekozen.
  dus het hele volk moet meedoen.
  en van sme ont. jullie ook 137 miljoen dus


  Maak melding

 3. Goed Wonnie je laat goed de mensen zien hoe men in de vorige regering met staats financies is omgegaan.Een stop voor de buitenlandse leningen vind ik zeer goed.Surinamers moeten nu laten zien dat ze werken kunnen zoals men in andere landen doen.Als je naar het geval van openbaren werken kijkt het gaat over vreemde contracten en er zijn zeker veel meer van zulke gevallen die niet ten openbare gekomen zijn dan weet je wie het land leeg melkt.Het is zeker het geval wat men in het Engels zegt “You scrags me on my back I scrags you on your back”en dit gaat ten koste van de arme mensen in het land.Ik zeg Wonnie ga je gang er valt zeker veel meer op te ruimen ik hoop dat je de financies van het land opeen betere koers brengt.


  Maak melding

 4. Wonnie,

  Ik zou alle contracten nalopen. Zijn het er veel, huur stagiaires in die ze uitpluizen.

  Ik ben benieuwd of de verhuurder van de auto’s dezelfde is die de vorige regering 150 Euro heeft gevraagd. Nu is het 25 Euro, dus als het dezelfde verhuurder is dient hij minsten 100 Euro per duur per auto aan de staat terug te geven. Of de overheid betaald hem niet totdat de Euro’s die hij te veel heeft ontvangen bereikt zijn. Grote Smeerlap!

  V.w.b. de buitenlandse leningen is het jammer, omdat Dalian een model had gevonden om via een lening woningen te bouwen. Als de eigenaren van de woningen de lening aflossen dan kost het de overheid toch niets?

  Heeft Desi dan geen enkele lening kunnen scoren in NY? Met onze goudvoorraad als onderpand zal het toch niet zo moeilijk zijn?


  Maak melding

 5. el vene ,el sardjoe ,runny brunswijk , el somo weten er alles van en ze zitten op sardjoe en vene na allemaal ook bij jou in de regering..

  dus waar hebben we het over..

  pak ze op en sluit ze totdat zij verklaart hebben waar het geld is gebleven..

  leg onmiddellijk beslag op al hun privé bezit..veil dit en stort het geld in de regering kas..

  maar je moet ballen tonen..


  Maak melding

 6. Oh gaan we nu de vorige regering de schuld geven.
  Wat een onbeschoft leugenachtig zooitje.

  Volgens het eerder aangehaalde Wereldbankrapport bedroeg in 1996 het jaarlijks inkomen per hoofd in Suriname 1050 dollar. Dat is tweederde minder dan bij de onafhankelijkheid in 1975.

  Leve de zelfstandigheid


  Maak melding

 7. winnie bedoeld: voorlopig wil niemand aan DiDiBrie Bouta lenen
  het is geen keuze van suriname, deng mang taki bouta njang kaas, of als je wil lenen gaan we die rentepercentage voor je beren want we vertrouwen je niet
  als je kan moorden kan je ook stelen


  Maak melding

 8. Heffingen op percelen, huizen en motorrijtuigen een oplossing. Niks mis mee als bezittende klasse betaald voor de zorg van 40.000 ambtenaren,boeven, rovers, Santo Boma bewoners, partijsubsidie, “projecten met goodwill” echte “zieke” mensen etc.


  Maak melding

 9. Ik ben het eens met de minister. De kortingen kregen bepaalde van de minister wel, maar het verdween in hun zakken. Dit soort dingen hebben een smet gelegd op de regering Venitiaan. Jammer jammer. Het zou handig zijn of de minister kon benoemen om welke deals het gaat. We weten van openbare werken al.


  Maak melding

 10. Ja hoor gooi lekker met modder mevrouw.
  Bouterse heeft suriname beroerder achter gelaten dankzij regering vene is suriname economisch nu in betere vaarwateren wie dat tegen spreekt is een grote leugenaar. ik heb het gevoel dat al die beloftes die op de podia zijn gemaakt kiezers bedrog is dus iemand moet nu de schuld krijgen stelletje leugenaars bende die nu aan de macht zijn in suriname .


  Maak melding

 11. Dit ontzenuwt alle Brood Aap-verhalen over het al dan niet uitgenodigd zijn van pres. Bouterse bij diverse recepties tijdens zijn verblijf in New York. De pres. had het te druk met het zoeken naar investeerders en -banken. Dast is hem dus blijkbaar niet gelukt. Geen man overboord: Dan moeten we het doen met de middelen die ons op dit moment ter beschikking staan. Wonnie: stuur broekriemen!


  Maak melding

 12. Thank you DE UITWEG. Niets meer aan toe te voegen. Nu merkt men dat bermtaal een heel andere is dan regeertaal. Wonnie, wat heeft de charter van Desi ons land gekost? Paramaribo – New York v.v. Venetiaan was een dief en brulaap, maar hij nam gewoon de lijndienst als andere gewone passagiers. is dit bezuinigen, Wonnie?


  Maak melding

 13. De eerste zin van het artikel bevalt me al niet. “Suriname neemt voorlopig geen buitenlandse leningen op”.

  Over welke leningen hebben we het hier? Liggen de leningen in rijen van tien klaar?

  Ik denk dat de eerste zin zo had moeten luiden: “Suriname kan op dit moment geen leningen aangaan, want het is niet in staat om deze af te lossen”.

  Dat zou een eerlijker uitspraak zijn.


  Maak melding

 14. Minister Boedhoe zoekt continue de media op om te zeggen dat er geen geld is.Terwijl ze nog helemaal niks heeft gepresteerd.Deze vrouw laat nu al duidelijk zien,dat ze niet deugd.Zo snel mogelijk vervangen.


  Maak melding

 15. Al met al denk ik dat die Wonnie een zeer positieve bijdrage gaat leveren, zelf hoe ik het heb ervaren als buitenstaander vond ik dat er ook ontzettend veel wel is bereikt met de vorige regering. Maar hoe die Wonnie het aanpakt,ik ben er over te spreken, ach en als de vorige regering het echt zo slecht heeft gedaan kan deze regering alleen maar beter uit de bus komen, go ahead zou ik zeggen… we weten hoe het ervoor staat, men kan steeds vingertje wijzen maar waarom al die energie daaraan verspillen, het is zo als het is en er moet NU wat gebeuren. Nou gaat goed toch of niet ? 😉


  Maak melding

 16. Ha,die Wonnie toch!Kijk.als er geen geld in kas was,zou somo en konoe foe alla liba niet terug gekeerd zijn naar de ndp tijdens de formatie.Zij weten wel dat er wat te halen valt.Dus toen front niet wilde delen zijn ze weer gaan praten met de boef.En houden jullie eindelijk op om alle lasten naar degene te schuiven die al betaalt voor de aov en kinderbijslag.Dat is een luxe die rijke landen zich kunnen veroorloven.Ik heb tot dus ver nooit wat gevraagd van de overheid.Maar ik wil mijn laptop.


  Maak melding

 17. ndp stijl, men zoekt rugdekking, wetende dat het eindresultaat van deze Moord Combinatie (MC) 0,0 zal zijn.

  Deze minister zal het niet lang aanblijven, voert een Penny wise pond foolish beleid, voor zover men over beleid kan reppen.

  Uiteraard niet slecht om naar contracten te kijken en corrigerend optreden. Maar geen kleinzielige vingerwijzing naar een regering die Suriname uit een diep ndp-dal gehaald heeft.

  En bear in mind;

  You can fool some of the people all the time, and all of the people some of the time, but you cannot fool all of the people all the time.

  Abraham Lincoln

  De mensen in Suriname zullen snel ontdekken dat deze Moord Combinatie (MC) more mouth than do is!


  Maak melding

 18. Boedhoe,
  Hoe durf je nog a public verklaringen voor te lezen (liegen)?
  Je hebt nade niets gepresteerd laatstaan gepresenteerd.
  Wat voor monetair beleid wil je voeren? Wat voor beleid zal door jou worden uitgestippeld om eem snelle herstel van de betalingsbalans en de huishoudelijke balns in evenwicht te brengen.
  Waarop wordt de meerjaren begroting op afgestemd?
  Als een dolle geit lopen stieren en roepen geeft toch wel de zwakte bod en het praktisch intellect niveau van je weer.

  En Waterkant.net
  Ik hoop dat mijn posting wordt “gepost”


  Maak melding

 19. Een van de beloften Van voor de verkiezingen was transparantie, Wel”This is it” Je hebt ernaar gevraagd fronters nu daar je het hebt en je leiders er niet goed uitkomen moet je niet op dit forum komen zeuren.
  Een bekende Amerikaanse acteur zei eens.
  Do you want to no the truth, you can’t Handel the truth.


  Maak melding

 20. Blaka B. @11 en @14

  Je maakt een kardinale fout in jou beredenering.

  Dit zegt de minister.

  “Suriname neemt voorlopig geen buitenlandse leningen op. Dit zegt minister Wonnie Boedhoe van Financiën. Het geld om zulke leningen terug te betalen, is er gewoon niet. De gunstige internationale kredietrating verandert daar niets aan. ”

  MAW al had Bouterse duizend banken gevonden in NY die leningen wilden en konden verstrekken, kan en mag dat niet. Suriname kan het voorlopig in ieder geval niet terugbetalen, lenen kost geld, denk aan de rente enz.

  Bouterse is dus niet naar banken gaan zoeken de geld willen lenen aan Suriname. Hij zou waarschijnlijk eerder naar een land als China kijken.

  Investeerders, investeren voornamelijk dat heeft niets met leningen aangaan te maken, hooguit kan of moet de staat een garantstelling geven voor die investering.

  De minister geeft duidelijk aan dat Suriname geen lening gaat opnemen, ook dat is correct. Omdat Suriname een bepaalde kredietrating heeft kunnen ze geld lenen, de geldverstrekkers staan altijd in de rij, je kredietrating is dus een soort garantie, hoe hoger je rating, hoe lager de rente en hoe meer particuliere banken willen lenen.

  Als je kredietrating laag is wordt je meestal verwezen naar IMF, Wereldbank enz.
  Particuliere banken kunnen en mogen je ook lenen maar doen dat tegen een zeer hoge rente.

  Denk aan Griekenland momenteel.


  Maak melding

 21. Wat wonnie moet doen,,

  aan haar baas zeggen,,,begin alvast van jou salaris(baas) de helf inteleveren..

  Alle andere lantie-mang-oema moet minstens 20 % inleveren en alle pas benoemde maties de laan uit sturen..

  Dat bespaart vele miljoenen .

  baas heeft vele vele goud velden andere plantages die geheim zijn,laat hij het geld dat daar verdient wordt illegaal in lantie kas storten..

  probleem opgelost..


  Maak melding

 22. weer een ander de schuld geven ,want ze weten dat ze niets waar kunnen maken wat ze beloofd hebben en dan maar op dit mannier , en Koata dat gebeurt niet hoor ze zijn al vergeten wat ze allemaal beloofd hebben en als er iets is dan gaat het hun eigen zaak ,nu proberen ze de vorige regering zo zwaard te maken dat ze hun eigen zaken vullen


  Maak melding

 23. @22 koata
  Wanneer de laptops worden uitgedeeld?

  Moeilijk te zeggen, maar eehhh…

  Bij de vele roofovervallen v/d laatste tijd worden wel erg veel laptops gejat!

  Indien men er genoeg heeft gejat, dan zal waarschijnlijk het grote opperhoofd persoonlijk deze verdelen onder het hebberige volk.

  Een kinderhand is tenslotte gauw gevuld!


  Maak melding

 24. Voorlopig geen lening omdat NF genoeg geld in de pot heeft achtergelaten!! dat is de waarheid, denken jullie echt dat als suri geen geld had NDP geen massale uitverkoop zou doen zoals in 1996-2000? Ze zijn trouwens wel al aan het onderhandelen om heet het surinaamse oerwoud te verkopen aan de aziaten….


  Maak melding

 25. El Vene en de pres is geen vergelijking.De oude tijger heeft schone blasoen.Terwijl de jonge kat maar een bermschreeuwer is.En heeft zoveel bloed aan zijn handen,dat hij sluipwegen moet nemen.
  Guyana was even kijken of het immuniteit beginsel hem werkelijk vrije toegang gaf tot een land.Costa Rica was in gelast ingeval er een DEA erewacht op hem wachhte in new york.En Barbados is zijn volgend vakantie bestemmig


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.