zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomieEnergieverbruik in Suriname helt naar crisis

Energieverbruik in Suriname helt naar crisis

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 29 sep – Het energieverbruik in Suriname moet dringend omlaag om rantsoenering te voorkomen. Dit stelt energiebedrijf EBS. Er is een gat ontstaan, vanwege onderhoudswerk aan de toevoerlijn vanuit Paranam. De energiecentrale in Paramaribo kan niet voldoende voorzien. Maar juist nu neemt het verbruik toe.

Dat heeft vooral met het warme weer te maken. “Toch doen we een dringend beroep op de gemeenschap zuiniger om te gaan met de energie”, zegt Samuel Mehairjan, topfunctionaris bij EBS. Bedrijven en huishoudens zouden het met minder moeten doen. Dat geldt vooral het gebruik van slurpers als airco’s. De levering overdag geeft nog de meeste kopzorg.

Het verbruik moet met zeker tien procent omlaag. Oproepen hebben tot nog toe weinig opgeleverd. De verbruiksmeter gaat maar niet omlaag. De centrales in Paramaribo en van Staatsolie kunnen weliswaar een deel van de behoefte dekken. “We zouden eigenlijk beurtelings buurten moeten afsnijden. Maar dat willen we niet. We vragen de consument overdag zuinig te zijn”, aldus Mehairjan.

opening
Fernandes Express
BODO Party

9 REACTIES
 1. hee sam, kom in bepaalde wijken/gemeenten in ptatta kijken en nadenken over sme met veel meer zon : (m.n. in de boiti’s ?)zonnepanelen, overschot aan EBS leveren > nooit meer energie-gebrek, besparing op het dieselverbruik en de diesel-motoren, minder luchtvervuiling en nog veel meer ; is te financieren met subsidies e/o micro-kredieten


  Maak melding
 2. Het is te begrijpen als je zoveel airco`s aan hebt met een laag productie capaciteit dan krijg je schaarste aan elektra.Een oplossing moet dan gevonden worden en ik begrijp deze producenten heel goed.Hier moet de staat in om het gebruik van airco`s onder bepaalde tijden te verbieden, of om bepaalde tijden de stroom naar gebieden waar het onnodig gebruik groot is af te sluiten.


  Maak melding
 3. Door het grote waterhoofd van de Surinaamse Waterleiding Mij, die in het verzorgingsgebied onvoldoende waterdruk kan leveren is iedere huishouding genoopt om waterpompen met vermogens varierende van 1/4 tot 1,5 pk resp 185- tot 1105 Watt aan te schaffen.

  Als deze maatschappij er beter voor gaat zitten kan dit totaal vermogen worden gereduceerd.


  Maak melding
 4. Mijn mening is dat een toekomstige liberalisering van de energiemarkt in de toekomst onontkoombaar is. Particuliere energiebedrijven, die afnemen van Suralco, Staatsolie en EBS zelf. Daar zal ongetwijfeld een prijskaartje aan hangen, maar in ieder geval is de energielevering gegarandeerd. Zij zullen namelijk groots moeten investeren in het opzetten en onderhouden van de bestaande en nieuwe energiebronnen. Suriname heeft nu eenmaal niet het grootkapitaal om daaraan te voldoen. Zij zullen dan ook wettelijk verantwoordelijk gehouden moeten worden voor eventuele storingen en schade aan het net. Dat gebeurt in heel veel andere landen. Suriname moet een keer van die xenofobie af. Ik weet dat er in Nederland wel 10 verschillende toeleveringsbedrijven zijn. Goed voor de concurrentie, ook goed voor de levering. Een stroomonderbreking in Nederland is een zeldzaamheid.


  Maak melding
 5. Discipline en op den duur Zonne-energie kunnen grote uitkomsten bieden.

  De explosieve bevolkingsgroei in en rondom Paramaribo loopt niet parallel aan de toevoer van electriciteit. De regelmatige uitval van stroom heeft ook tot gevolg dat de electrische apparaten vaker stuk gaan dan voorheen het geval was. Beurtelings de buurten en wijken afsnijden lijkt mij zinniger, omdat zo dan ook bekend is wanneer er wel/geen stroom geleverd wordt. Hierdoor kan men ervoor kiezen de eigen apparatuur zelf uit te schakelen i.p.v. het slachtoffer te worden van weer een stroom uitval. Discipine kan er ook voor zorgen dat men een beetje bewuster met die airco’s e.d. omgaat. Kan daar niet een extra belasting voor worden gerekend ?

  Maar zonne-energie kan een fantastische uitkomst bieden voor zo’n tropisch land als Sur. ’n Goed voorbeeld in deze is India.

  Hoe is het in de rest van Sur. gesteld met de toevoer van electriciteit? Ook in dit artikel lees je Sur. en Par’bo als synoniemen. Het is een vraag, want ik weet niet of heel Sur slechts vanuit een bron energie ontvangt. Dit lijkt me uitermate kwetsbaar.

  Maar was het niet vorig jaar dat de electriciteit in Groningen/Saramacca was uitgevallen en als gevolg daarvan de stoffelijke overschotten in het mortuarium sneller tot ontbinding overgingen.

  Ik pleit voor Zonne-energie, de meest zinnige oplossing. Zo blijven ook de natuurlijke hulpbronnen -z.a. aardolie- beter beschermd dan in de rest van de wereld. We weten ook hoe het milieu hier schade van zou ondervinden.

  Doe iedere stad/dorp maar gedeeltelijk overschakelen op zonne-energie. Alleen maar voordelen. Daar zouden de grote bedrijven in Par’bo nu toch al lang aan moeten doen?


  Maak melding
 6. Brodder,
  Ik wil jou een middagdutje zien doen tegen de late middag. Een airco is geen overbodige luxe. Voor zij die het zich kunnen permiteren behoort er voldoende elektrische energie beschikbaar te zijn. Het hoe, daar houd ik niet mee bezig.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES