dinsdag, april 23, 2024
HomeNieuws uit SurinameBouterse: Surinamers moeten Suriname helpen

Bouterse: Surinamers moeten Suriname helpen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/QUEENS, 27 sep – Surinamers in het buitenland moeten Suriname helpen opbouwen. Dit zei president Desiré Bouterse tijdens een ontmoeting met Surinamers in de Verenigde Staten van Amerika. Het vaderland mag niet worden vergeten. Het maakt niet uit hoe groot of klein de eigen bijdrage is.

Suriname heeft de hulp van eigen mensen meer dan ooit nodig, zei Bouterse tegen enkele honderden op een sportveld in Queens, New York. Suriname staat op een kruispunt. De periode van vaste Nederlandse ontwikkelingshulp is net ten einde. Volgens Bouterse is dit eerder een zegen dan een vloek. Nederland zou Suriname geen beter geschenk hebben kunnen geven.

De hulp is op en daarmee de beïnvloeding. Suriname heeft nu alle ruimte zich te ontwikkelen naar eigen inzichten. Het land beschikt over enorme natuurlijke rijkdommen. Die kunnen meer dan ooit worden ingezet voor eigen ontwikkeling. “Het hoeft dan geen Verenigde Staten te worden, maar we kunnen wel komen op een veel hoger ontwikkelingsniveau”, aldus Bouterse.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

59 REACTIES
 1. Als de meeste Surinamers in Suriname een beetje meer aanpakten dan zou het land veel verder zijn vandaag je hoeft maar naar Guyana toe te gaan en daar het verschil zien.Je kunt niet alleen geld naar toe sturen en dat de mensen het geld gebruikten voor de consumptie dit heb ik zelf meegemaakt waarom kan men niet sparen om een kleine zaak te beginnen.Wil Bouterse hulp van de meeste Surinamers hebben dan moet hij er wat voor doen.ten eerste dubbel staatsburgerschap invoeren,ten tweede geen dubbel belasting op gepensioneerden van Nederland die in Suriname willen wonen.


  Maak melding
 2. Ik vind dat Suriname zich dan soepeler moet opstellen tegenover de buitenlandse Surinamers.Ook om een bedrijf te beginnen worden deze mensen tegengewerkt met allerlei regels en hogere belastingen.
  Dat werkt allemaal niet in het voordeel van Suriname als ze de buitenlandse landgenoten willen overhalen in Suriname te investeren


  Maak melding
 3. bouterse
  heeft gelijk
  een vogel zingt zoals die gebekt is.
  wiens brood men eet diens woord men spreekt.
  daarom hebben sommige sme mensen nog de partij getrokken van de holladers.
  nu moeten die het met eigen mensen doen.
  dan pas gaan zij leren wat regeren en maken is .
  net als een kind die zolang die wordt verzorgt ,luistert naar zijn ouders.
  de dag dat zij hun eerst loon hebben ontvangen begint dit kind anders te denken en soms zelfs in opstand te komen tegen die zelfde ouders.
  waarom ?
  denk jij dat dit leven gemakkelijk is?
  neen
  maar je moet het zelf doen.
  en geloof mij maar bouterse heeft gelijk.
  het is meer een zegen ,dat holland is gestopt met zijn invloed.
  holland bedankt.
  aan holland heeft men toch niets gehad 300 jaren niet.
  dus holland en hollanders die nooit is opgekomen voor ons bedankt.
  in isreal komen de hollanders ook niet op voor de palesteinen,de palesteien moeten het zelf doen?ja toch


  Maak melding
 4. “De periode van vaste Nederlandse “ontwikkelingshulp is net ten einde. Volgens Bouterse is dit eerder een zegen dan een vloek.”

  Ben ik 100% mee eens, geen enkel land die ontwikkelingshulp ontvangt is ooit ontwikkeld geworden, ze zijn vaker nog armer geworden.

  Het boek “Dead AID” van de Zambiaanse econome Dambisa Moyo zou iedereen moeten lezen.

  En die Moyo is niet zomaar iemand.

  Moyo groeide op in Zambia, studeerde economie aan Harvard, promoveerde in Oxford en werkte acht jaar voor Goldman Sachs – een internationale ster. Het laatste half jaar reist ze de wereld over voor lezingen, tv-optredens, een Time-uitverkiezing tot een van ’s werelds invloedrijkste personen en lunches met ministers.

  ‘Overal waar ik kom, bij IMF-bijeenkomsten, in donorlanden en in Afrika zelf, heerst consensus: er is iets mis met de hulp’, zegt Moyo. Ze ontving lovende woorden van voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan en mag rekenen op de publieke steun van president Paul Kagame van Rwanda, die zijn land met redelijk succes wegleidt van hulp.

  Onderstaande een paar zaken die Moyo aanhaalde in een vraaggesprek.

  ‘Hulp een bijzaak?’, smaalt Moyo. ‘Buitenlandse hulp – omvat in veel Afrikaanse landen het merendeel van het overheidsbudget. In het Westen sturen burgers regeringen naar huis als die belastinggeld verkwanselen. In Afrika zijn regeringen niet afhankelijk van hun burgers, maar van buitenlandse donors. Zij houden zich daarom meer bezig met het pamperen van die donors dan met het zorgen voor hun inwoners.’”
  —————————————-

  Zie hier front politiek van de afgelopen jaren, ze hielden zich ook niet bezig met de bevolking maar met het pamperen van Nederland. Het volk werd intussen armer en de Nederlandse regering kreeg meer invloed.

  ——————————————-

  “Intussen voedt ontwikkelingshulp corruptie, creëert het bureaucratie, leidt het tot inflatie en een verslechterende concurrentiepositie, maar gaat de rijke wereld er gewoon mee door, omdat de hulpindustrie zichzelf graag in stand houdt. En omdat we geen maatregelen willen nemen die Afrika echt helpen, zoals het afschaffen van landbouwsubsidies.

  Met ingehouden boosheid: ‘Een Nigeriaanse vriend van me zei: Afrika is voor de hulpindustrie wat Mars is voor NASA. Er gaan miljoenen dollars naartoe. Maar zoals niemand echt gelooft dat we ooit op Mars zullen wonen, gelooft niemand dat Afrika zich zal ontwikkelen.’


  Maak melding
 5. Surinamers moeten suriname helpen,ben ik volkomen-eens ddb.Maar u zult toch eerst heel veel moeten veranderen,en of u dat lukt met al die geld wolven?In 2001 ben ik tesamen met enkele hollandse collega,s naar s.u. afgereisd met het idee om een vakschool op te zetten,autotechniek,timmerman..enz…Zelf ben ik van school afgestuurd omdat(paulusschool,meester sweet,vrouw tjoa,frater orantes)mijn ouders het kleine beetje lesgeld niet kon betalen.Resultaat,geen enkele andere mogelijk heid in su alhans voor de laagsten,dus ging ik de criminaliteit in.Ja wat kon je anders,geen familie of baka mang bij een van de ministeries,die je aan een baan zou kunnen helpen.Vandaar ik met het idee kwam voor een vakschool,samen met mijn oud collega,sMaar ik kreeg de schrik van mijn leven,toen ik bij de eerste instantie aanklopte,deze aanvraag kan maanden of soms meer dan een jaar duren werd mij verteld door een meneer in keurige pak.Na wat rondlopen door het kantoor kwam hij met een heel stijl blik,ik ken iemand die kan het voor je binnen een paar weken afhandelen,maar…..ja hij doet het niet voor niks.Toen ik het bedrag hoorde kon ik door me schoenen heen zakken.En zo heeft het ook bij meerdere instantie,s plaats gevonden.Uiteidelijk heb ik het maar opgegeven.Vandaar ik me eigen afvraag hoe gaat hij-dat doen.De namen sital..boereveen.lindscheer..enz..geven mij geen goed gevoel,militairen op straat,breidt de politie macht uit,want,bij chaves,peru,chillie,bolivia enz….lopen militairen


  Maak melding
 6. Surinamers moeten Suriname helpen opbouwen.
  Ik ben het ten volle eens met de president. Maar tegelijkertijd bij zijn oproep zou het fantastisch zijn geweest als hij aan had gekondigd dat er wettelijke voorzieningen zullen komen die een einde maakt aan de discriminatie van geboren Surinamers. Ongeacht welk paspoort men thans draagt, een geboren Suri dient als hij bijvoorbeeld in Suriname woont kunnen meedoen aan passieve en actieve verkiezingen. Hij moet zonder restricties land kunnen kopen. In feite zou Suriname gelet op onze historie en huidige omstandigheden en de enorme potentie welke geboren Surinamers in het buitenland vertegenwoordingen, op zo kort mogelijke termijn de dubbele nationaliteit moeten toestaan aan in Suriname geboren Surinamers. Pas dan vind ik dat het land en de president, de gedane oproep oprecht doen. Anders is het een grapje en slechts voor politiek comsumptie bedoeld en daar schiet niemand mee op. Het wordt hoog tijd om volgens het principe ” do not just talk the talk, but walk the walk” het land te leiden.
  Roy Bottse ( Curaçao)


  Maak melding
 7. Delano die Suri’s vinden dat we landverraders zijn, redi musus’s, bakra-slaves. Ze kunnen ons wel afschieten. Dus begin ze eerst te “scoren”(instrueren) om hun “manieren”(mentaliteit), aan te passen.

  Neem een voorbeeld aan je baas suri’s hahahahaha… Hij beseft dat hij ons meer dan ooit nodig heeft. Dus kappen met dat gezeik over suri-neds.
  We mogen dus volop bemoeien van jullie baas, hahahahaha hihihihihi..
  Of bedoel je alleen suri-yorkers?

  We staan in de startblokken, onder 1(één) voorwaarde, die ken je zelf wel of niet?


  Maak melding
 8. Komt bouterse er nu pas achter?
  De surinamers in het buitenland zijn vroeger door bouterse als spionen bestempeld nu hij geen kant op kan moeten wij komen helpen bouterse hou je zelf maar voor gek idioot dat je ben .


  Maak melding
 9. Die vent spoort echt niet!

  Iedere investeerder/weldoener van ontwikkelingshulp/ wil er wat voor terug.
  Gewoonste zaak v/d wereld.

  Ga dan zelf werken voor je geld i.p.v. bedelen/je hand op houden.

  Wereldreiziger.


  Maak melding
 10. ja, pres en laat het niet bij woorden : geef/laat geven iedereen die in sme geboren is ook de sme-nationaliteit (terug), onafhankelijk van waar ie woont > dat zal het betrokken voelen bij sme zeker stimuleren. sme gaat dan visum-opbrengsten derven maar kan er veel meer voor in de plaats krijgen door bijvoorbeeld investeringen !.


  Maak melding
 11. Ben het volkomen met hem eens.De nederlandse staat heeft jaren genoeg gekregen het tegendeel te bewijzen dat ze anders is dan haar voorvaders.Helaas heeft u en ik zelf met eigen ogen gezien dat dit absoluut niet geval is.

  Nog niet zo lang geleden heeft ze het vierhonderd jarig bestaan New York gevierd en tegelijkertijd verteld ze aan ons dat driehonderd jaar slavernij al lang voorbij is.

  Kun jij je deze arrogantie voorstellen?Well i don’t.Als ze beter was dan had ik hier niet eens een reactie achter gelaten.We staan inderdaad op een kruispunt en met z’n allen gaan we dit doen!

  Let’s go people!!!


  Maak melding
 12. Figuren als bouterse pretenderen van iedereen te houden om een voorwensel te vinden om van niemand te houden.
  Het is echt komisch om te zien wat voor moeiten sommige doen om bouterse als staatsman neer te zetten, hoe laag moet je als land en bevolking zakken om een persoon als bouterse jou land te laten vertegenwoordigen in het buitenland.


  Maak melding
 13. Geachte heer Bouterse,

  Surinaamse Nederlander of Nederlandse Surinamers willen graag hun steentje bijdragen aan de opbouw van hun geboorteland. Maar als je ziet hoeveel bureaucratie er plaatsvind is het allemaal demotiverend. Alleen maar een vergunning aanvragen duurt meer dan een jaar.

  Bovendien ken ik maar weinig landen waar je een visum aan moet vragen voor het land waar je navelstreng is begraven. Dit is echt belachelijk. Ik kan best begrijpen dat jullie dat geld hard nodig hebben, noem het dan iets anders i.p.v. visum. Welkomtax ofzo. Een visum hoor je voor een vreemde land aan te vragen. Suriname is voor ons geen vreemd land. Plus dat gedoe om helemaal naar Amsterdam te gaan ervoor. Kan dat in hemelsnaam niet op Zanderij???? We komen sowiezo met een paspoort.

  Bovendien heb ik met vele lotgenoten gesproken, potentiele investeerders, ze vinden dat er ook veel aandacht besteedt moet worden aan de veiligheid op straat en in je eigen huis notabene. Ik wil graag investeren maar ik moet me ook veilig en thuis voelen.


  Maak melding
 14. Ach weet je,,

  dit soort uitspraken doen alle lijders die sme vertegenwoordigen..

  Sinds ultimo 25-11-1975 hebben alle leiders gezegd dat iedereen nodig is voor het land..

  Maar geen één heeft ooit een plan gelanceerd of fasiliteiten aan geboden hoe je het land moet ondersteunen of je bijdrage leveren..

  Allemaal hebben ze losse flodders uitgesproken en als ze terug zijn in sme,dan zijn ze alles weer vergeten..

  kom met een degelijk plan om het aantrekkelijk te maken om mensen te inspiereren,niet zomaar schreeuwen in de ruimte..


  Maak melding
 15. Eerst deugde de SuriNed niet en mocht SME nie bedelen. Vroeger stuurde we dozen omdat we begaan waren met onze landgenoten.

  Nu bedelt DDB of we weer dozen willen sturen.

  Hij denkt dat we gek zijn.


  Maak melding
 16. “Delano die Suri’s vinden dat we landverraders zijn, redi musus’s, bakra-slaves”

  Bovenstaande beweerd die esmeralda met haar grote droge ogen.

  Tuurlijk vinden de Suri’s de SurNed die betwerig zijn, zich veel beter wanen dan ze zijn, die niets anders kunnen dan kritiek leveren op Suriname, die de Nederlanders als kippen zonder koppen naspreken, die loyaler zijn aan Nederland dan aan hun geboorteland, die de Nederlandse belangen behartigen, die de Suri’s dom vinden, enz. enz. veraders, bkra-slaves en redi musis. Geef ze ongelijk.

  Elke Suri weet wel dat deze Surneds meestal een kleine gefrustreerde groep is die niet anders kan omdat hun belangen zijn geschaad zijn.

  Deze hypocrieten zullen doorgaan met die vuilspuiterij en niemand heeft eenige illusie want deze kleine wegkwijnende groep zal Suriname nooit helpen het is niet in hun belang.

  De groep Surinamers wereldwijd die Bouterse bedoelde, zijn de waarachtige Surinamers die van hun land zijn blijven houden en de democratie vooral respecteren.

  Deze groep is vele malen groter, maar zoals een paar posters hebben gesteld laten we de juiste voorwaarden stellen om deze groep actief te laten participeren, dubbele paspoort is een grote wens, Nederland zal dat niet zo leuk vinden, maar dat moeten we aan onze laars lappen.

  Neus, Bouterse bedoeld zeker geen dozen sturen naar je familieleden, dat vooral niet. Het zou al een hele hulp zijn als je bijvoorbeeld je familie zou instrueren om van hun luie kont op te staan en te gaan werken, laat ze maar gaan landbouwen er is genoeg grond, laat ze gaan vissen. Die dozen met consumptiegoederen die je naar je familie stuurde heeft ze tot bedelaars en luiwammessen gemaakt.

  Jou volgende doos zou uit kunstmest en gereedschap moeten bestaan met de duidelijke vermelding dat dit echt jou laatste doos is.


  Maak melding
 17. Bouterse vraagt aan 200 opgekomen bezoekers om suriname een handje te helpen. Dat de ontwikkelingshulp uit nederland ten einde is als een zegen.

  wel ik weet niet wanneer hij de visum voor de zelfde surinamers in amerika en nederland gaat afschaffen.
  wat denkt hij te melden over de surineds die per jaar 200 miljoen bijdragen aan suriname.
  kan hij ook uit egards een beroep doen aan de surineds dat ze goed werk doen en dat hij dankbaar is dat die surineds aan hun vaderland denken.
  schaf de visum af voor de surineds.
  dat zal tenminste een goed gebaar zijn voor al het hulp die surineds bieden.
  ook zal het dubbele verdient worden door af te schaffen want de drempel is dan niet hoog om naaar suriname te gaan.
  het kost 2 x een halve dag om een visum te halen wanneer je naar suri moet.
  dat is allemaal weggegooit geld voor die 60 euro die de ambassade per persoon wil verdienen.
  laat de surinamers bij aankomst op JAP gewoon een 50 euro betalen voor het stempelen van hun paspoort.
  dat is veel beter en weinig rompslom.

  denken jullie een keer na.

  Raga


  Maak melding
 18. De laatste rekening is vereffend, Bouterse blij en Nederland blij, wat wil je nog meer.
  Nu moet Su zelf de handen vuil maken, nee… niet met moorden maar met werken zoals wij dat ook doen.
  Ja… werken.
  Nooit van gehoord, wij altijd hand ophouden, en nu hand leeg.


  Maak melding
 19. Begin jaren 80 toen Bouta regelmatig naar Nederland kwam, reisde hij meteen door naar Zwitserland, waar hij code rekeningen heeft. Later kon dat niet meer en werd het gedaan door NDP loopjongens die in Nederland wonen. Van verschillende van hen die ik persoonlijk ken heb ik gehoord, dat DDB inmiddels miljardair in euro’s is en dat ene zakenman Sardjoe in Suriname zelf een loopjongen van hem is.


  Maak melding
 20. Geachte Exelentie DDB.

  Surinamers die in het buitenland wonen doen al decenia’s lang niks anders dan het thuisfront Suriname ondersteunen.
  Maar wat krijgen wij van de Surinamers te horen incl. DDB. alleen maar ondankbaarheid, dan druk ik me nog zachtjes uit.

  Een President die geen behoorlijke opleiding heeft genoten mag naar mijn mening zo’n zware taak eigenlijk niet eens te hoeven ambieeren tenzij hij voldoet aan de hedendaagse eisen voor dit zware taak.

  Ik ben zeker er van overtuigd dat de Surinaamse politiek op een zeer laag niveau is geschoeid waardoor het land op sociaal-economisch terrein zeer onwaarschijnlijk met de groot machten in het buitenland alleen maar als een lachertje wordt aangezien.

  Als je eens in de gelegenheid komt zoals nu het geval is bij de VN bijeenkomst in New York dient je op alle fronten je mannetje bij te kunnen staan, anders doe je gewoon niet mee.
  Het is nogal wat om President te zijn voor een natie waarbij diverse vaardigheden van jezelf op de proef wordt gesteld.
  Ik vind het persoonlijk zielig voor iemand die een armoedige ontwikkeling en kennis bezit en dan tussen de grote jongens te willen meedoen.

  Theo


  Maak melding
 21. Mi moni e tang ini mi zaka.Surinamers in su gaan jullie werken voor je geld,dat moet ik ook doen.Ze hebben nooit beltegoed.Ik heb genoeg van het bedelen,je krijgt nooit iets van ze terug.


  Maak melding
 22. menneer janki is al bijna bejaard geworden die voor ons opkwam voor onze rechten.you na papa bouta now.maakt het nu waar ,geef alle surí’s ook een suri paspoort.en moet je zien hoe geliefd je wordt.


  Maak melding
 23. Sosoboto

  Ik heb geen “grote droge ogen” hoor, maar mooie ovale donkerbruine ogen dus…

  Luister naar je baas, toe nou….
  Volgens Delano ben ik een waarachtige Surinamer, wie ben jij om anders te verkondigen.
  Dit bedoel ik dus met die “opgefokte manieren”.
  Delano doe er wat aan!!!!!!!!!

  Enne spreek niet voor alle Suri’s, want 60%(ZESTIG PROCENT) van de suri’s denkt anders ….
  Das nou de main reason waarom we jullie “wakker” houden!
  Wij zijn ons daarvan heel goed van bewust.
  Wij zullen jullie blijven triggeren speciaal voor deze Suri’s de 60%.

  Yes we can, nex no fout!!!

  Mazzeltof


  Maak melding
 24. Smara, je heb gelijk.

  Ik roep ook op, dat alle Surinamers Su moeten helpen net als minister precident D.Bouterse.

  Maar dit doen wij al een jaar en een dag voor ons land.
  Het kan natuurlijk beter en meer worden, maar er zijn bepaalde belemmeringen in Su.
  Soms heb ik het gevoel dat wij Su/Ned. wonen niet geaccepteerd worden.

  Ik stel voor dat: ten eerste dubbel staatsburgerschap invoeren,ten tweede geen dubbel belasting op gepensioneerden van Surimaanse Nederland die in
  Suriname willen wonen,ten derde stemrecht voor alle in Suriname geboren Su/Nederlanders, ten vierde afschaffing visum aanvraag voor de Surinamers van uit Nederland, verder hoop ik dat dhr.D.B. iets van het geen wordt voorgesteld meeneemt in zijn uitvoeringsplannen.

  Punt vier van mijn betoog, is dat veel Su/Ned. terug willen naar hun geboorte land maar zijn bang voor om dubbele belastingen te moeten betalen. De mensen houden dan haast niets over om te leven, terwijl het juist Suriname ten goede komt wandt er komt hoedan ook Euro’s het land binnen die uiteindelijk in Su wordt besteed.

  Luc.


  Maak melding
 25. Esmerald, Bouta bedoelt geen Suriname-haters zoals jij en Muriel, maar Surinamers die het echt menen met Suriname en niet staan te kraken dat of te juichen wanneer het Suriname slecht vergaat. Wat dat betreft hebben jullie je ware aard al meermalen laten kennen op WK: jullie blijven de persoon Bouterse teveel vereenzelvigen met het land Suriname en hebben daarom liever niet dat het goed gaat met dit land. Trouwens jullie hadden als ston futu NLers toch totaal geen interesse in Suriname?

  Voor de Surinamers in het buitenland die het, ongeacht de president, wel oprecht menen met de ontwikkeling van Su, moeten uiteraard zeer aantrekkelijke voorwaarden worden geschapen zoals eerder genoemd op dit forum.


  Maak melding
 26. #23 Informant:

  Dan lijkt het me zinnig als het geld nu teruggeboekt wordt en in de Staatskas wordt gestort. Kun je er meer over uitwijden? Dan hoeven al die bedelroutes langs de ‘grote jongens niet meer. Je gaat me toch niet vertellen dat het geld in Swiss alleen voor zijn eigen pensioen is? Gi tori !


  Maak melding
 27. Leeg!

  De verdragsmiddelen zijn op! De pot is leeg!
  Wie me in Suriname kan aantonen waar deze middelen naar toe gegaan zijn, zal ik erg dankbaar zijn.

  Uit het beroemde boek van Moyo heb ik een maand geleden al op dit Forum een aantal passages aangehaald. Ontwikkelingshulp zorgt er voor dat het volk zijn leiders niet tot verantwoording roept. Belastingbetalers willen weten wat er met hun geld gebeurt. Dat moet nu ook de Surinaamse belastingbetaler gaan doen. Zeker die mensen die dubbele belasting moeten betalen.

  Daarnaast zijn er Surinamers die in een ander land wonen die het allerbeste voor hun geboorteland wensen, hun bijdrage leveren, terwijl ze ook nog belasting in het land van wonen betalen. Ooit willen ze terug naar het land van geboorte tenzij er geen al te hoge belemmeringen zijn zoals dubbele belasting.
  Voor deze groep is gezondheid, veiligheid en acceptatie van groot belang. Met de dubbele belasting die ze moeten betalen lijkt het alsof ze niet worden geaccepteerd en hebben ze nog geen stemrecht, tenzij ze van nationaliteit veranderen. Daarom zou een dubbel paspoort helpen deze twee zaken te vergemakkelijken. Deze groep is een verrijking voor de economie en het blijft maar toenemen tot er geen geboren Surinamers meer in het buitenland leven. De regering Vene heeft veel goeds gedaan maar heeft dit laten liggen.

  Dat de nieuwe regering haar tegenstanders heeft is niet te voorkomen. Dat had de vorige regering toch ook? NDPers waren allemaal tegen de regering Vene, of niet! Die hadden samen met de nieuwe president alleen maar ktitiek, toch? Maar dat wil toch niet zeggen dat ze hun land niet vooruit willen zien gaan? Net zo is het met de kritische Surinamers die in het buitenland wonen. Die leveren kritiek voor vooruitgang, maar dat wordt nu door NDPers gezien als afbraak. Wat de een mag, mag de ander ook, toch?
  En als de nieuwe president niet geschikt gevonden wordt vanwege zijn verleden, moet u me toch zeggen waarom de vorige president voor de NDPers niet deugde.

  Surinamers waar danook willen Suriname altijd helpen. Maar willen sommige Surinamers in Suriname geholpen worden? Aan de grootspraak van 40% is dat niet te merken.
  Gelukkig heeft hun nieuwe president het nu wel duidelijk gezegd. Met een aantal op dit forum eerder gestelde versoepelingen kan hij aantonen dat hij het ook meent. Doet hij dat niet, dan is makkelijk te ontdekken dat zijn woorden “leeg” waren. Net zo leeg als de pot van de verdragsmiddelen.


  Maak melding
 28. Nena,

  Meid, meestal laat ik je “links” liggen, maar vandaag krijg je hem van rechts.

  Die langspeelplaat van je begint behoorlijk te ambeteren. Zo versleten als die is, poets je hem elke dag weer op, en draai je hem elke dag weer af.

  Je pretendeert “hooggeleerd” te zijn, maar iedereen die enigszins in het bezit is van een greintje algemene kennis, beseft, dat het eeuwige gezever van jou, over de Nederlanders anno 2010, absoluut, nergens op slaat.
  Het getuigd van een ultiem minderwaardigheidscomplex en mijn advies is: doe er wat aan.

  Jou kernwoorden zijn: redimusu, bakrabasie, bakraslaaf, landverraders. Andere woorden komen niet voor in jou vocabulaire. Trieste zaak.
  Het feit dat er landgenoten bestaan, die er een andere mening op na houden, is not done. It’s your way or the highway.

  Wake-up girl, jou mening is er één van de vele biljoenen medebewoners op deze aarde.

  In suri hebben ze een mooi spreekwoord:
  “prey you pokoe dang ye dansie“.

  En bevalt deze feedback je niet, dan zoek je maar een tomatenboom en hang je jezelf eraan op dus…


  Maak melding
 29. De Uitweg je hebt het goed gezien.

  Bouterse zei ooit dat Surinamers in het buitenland spionnen zijn en nu wil hij hulp van die spionnen.

  Waarom gebruikt het geld niet dat hij van de centrale bank geroofd heeft in de jaren tacht.

  Hoepel op boef moordenaar.


  Maak melding
 30. Lectori salutem!

  Gezien de huidige politieke en sociaal-economische ontwikkelingen in Suriname en de daarop geleverde commentaren op de diverse forums op internet, moet mij op dit moment even iets van het hart.

  Gezien het feit dat de Nederlandse verdragsmiddelen op dit moment aan het eind zijn gekomen, wordt het ook eens tijd dat een deel van de Surinaamse gemeenschap aan de eigen identiteit gaat werken. Toe nu toe wordt het vingertje keer op keer gewezen naar de toenmalige kolonisator met al te vaak verwijzingen naar het slavernijverleden. Dat moet een keer afgelopen zijn! Niemand van deze schrijvers heeft een slavernijverleden! Zelfs hun ouders niet! Het is niets meer dan een aangepraat trauma, een verstoppen achter je eigen identiteit of het ontbreken daarvan. Het is onderdompelen in de slachtofferrol waarvoor geen enkele reden is, maar waarin veel Surinamers een soort masochistisch genoegen scheppen. Suriname is het enige land ter wereld waarin mensen in welke discussie dan ook het het koloniale en het slavernijverleden erbij halen. En altijd maar met het vingertje naar anderen wijzen, zonder over het vermogen te beschikken ook de hand eens in eigen boezem te steken. Overigens blijkt dat bij academici van Surinaamse afkomst het slavernijverleden nauwelijks een onderwerp van gesprek is. Maar zij beschikken dan ook over een bovenmiddelmatige intelligentie.

  Denkt u dat ik het leuk vind als ik door een gedrogeerde of dronken bedelaar aan de dr. Sophie Redmondstraat word uitgescholen voor “slavendrijver”? Maar ik ben een religieus man, dus ik denk maar: “Heer, vergeef hen, ze weten niet wat ze doen”. Ik voel me niet veranwoordelijk voor de wandaden van mijn voorouders, evenmin voor het feit dat mijn ouders als leden van het verzet tegen de Duitsers in de oorlog waarschijnlijk ook verantwoordelijk zijn geweest voor een aantal (Duitse) doden. Moet ik de Duitsers bijven haten om hetgeen zij hebben gedaan? Onder mijn beste vrienden bevinden zich ook Duitsers. Ken je geschiedenis en je kent je toekomst, dat is waar. Maar om in de geschiedenis te blijven hangen biedt geen progressie. En als je op iedere slak zout weet te leggen ben je bewust van je eigen onkunde.

  Hoe zou het komen, dat (behalve Brazilië) heel Midden- en Zuid-Amerika Spaans spreekt? Als dank voor het feit dat de Spaanse Inquisitie in die landen een meer dan gruwelijk bewind hebben gevoerd en hele beschavingen hebben uitgeroeid? Uit naam van God? In veel Latijns-Amerikaanse landen wordt de naam Columbus (Colón) nog met respect uitgesproken. Hij is zelf waarschijnlijk niet bewust geweest van het feit dat de Spanjaarden in zijn kielzog een compleet continent hebben bezet. Ja, die indiaantjes moesten zonodig gekerstend worden. En met geweld. Straten, pleinen, gebouwen, scholen en nog veel meer dragen de naam Colón nog steeds. Maar de geschiedenis van veel van deze Latijns-Amerikaanse landen is in bloed geschreven. Revoluties, dictaturen, wankele democatieën, alles is over hen heen gekomen. Veel landen vieren heden het feit dat ze 200 jaar geleden onafhankelijk zijn geworden. Men blijft echter de Spaanse taal spreken en ik hoor in die landen niemand over het schrikbewind van de Spanjaarden. Omdat er door de jaren heen trotse volkeren zijn ontstaan die keihard werken, met visie en levensvreugde, ondanks de vaak schrijnende armoede in veel van deze landen. En dat is vermoedelijk ook de reden dat veel van deze landen verder in hun ontwikkeling zijn dan Suriname. Ook in de rest van Zuid-Amerika zijn destijds slaven uit Afrika tewerkgesteld. Gelukkig is een bloedige vrijheidsstrijd Suriname bespaard gebleven. En over hoe die onafhankelijkheid tot stand is gekomen kunnen nog boekwerken volgeschreven worden. Door zowel de voor- als tegenstanders.

  Europese landen als Nederland, België, Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal en Duitsland hebben alle een koloniaal verleden. Sommige van deze landen bezitten nog steeds kolonies, al dan niet verzameld in een Gemenebest of ander statuut. Dan heb ik het nog niet eens over de nabije status van de Antillen. Maar die kolonies zijn (op een enkele na) onafhankelijk of hebben een status aparte. En zij hebben allemaal dezelfde geschiedenis: kolonialisme en slavernij. De Guyanezen hoor je niet over de kolonisatie van de Engelsen, Frans-Guyanezen zijn zelfs blij met Frankrijk als machtige paraplu, Brazilianen en Angolezen zal je niet meer horen over de toenmalige kolonisatie door Portugal. Vele honderdduizenden inwoners van de voormalige Britse kolonies (ook met een slavernijverleden), Indiërs en Pakistanen, wonen en werken al generaties in het voormalige “moederland”. Algerijnen en Marokkanen doen hetzelfde in Frankrijk. In de V.S. is door de (blanke) noorderlingen een burgeroorlog met het zuiden gevoerd om de negerslaven te bevrijden. Niet dat het daarna veel beter is gegaan met de integratie en separatisme, maar dat is een ander verhaal. Daaraan zijn beide partijen schuldig geweest.

  Tienduizenden Surinamers hebben gekozen voor een verblijf in Nederland, al dan niet gedwongen door politieke dan wel sociaal-economische motieven, maar vaak ook uit eigen wil. In welk land waren de sociale voorzieningen destijds het beste ter wereld?
  Dat het juist een deel van deze mensen is die geen goed woord over hebben over Nederland, is uiterst hypocriet. De meeste negativisten wonen in het land van de voormalige kolonisator, maar dat is in hun ogen een bijkomstigheid. Maar ze genieten (of genoten) wel de lusten, maar willen niet de lasten. In Suriname zelf wordt (bijna) niet meer over het slavernijverleden gesproken. En mensen van mijn generatie en iets ouder kunnen onder de manjaboom nog lyrisch praten over de (koloniale) tijd vóór 1975. Was het toen inderdaad slechter of beter dan nu?

  Heeft het zin om in iedere posting steeds hetzelfde liedje af te draaien? Het doet me denken aan een psychisch gestoorde in een kliniek, die iedere minuut van de dag “Ik ben Napoleon” zit te schreeuwen. Vaak is het elkaar afkatten om het afkatten. Het wordt tijd dat de handen eens in elkaar geslagen worden en er een eenheid ontstaat. Op dit moment staat men elkaar verbaal naar het leven. Vana est sine viribus ira (Haat, zonder macht om er aan te voldoen, is ijdel). Het Surinaamse volk, waar ook ter wereld zij zich ook bevindt, is verdeeld, en niet alleen etnisch. En dat is een bittere vaststelling.

  Suriname is een jonge, onafhankelijke staat. Maar het heeft nog een lange weg te gaan om tot totale onafhankelijkheid te komen. En zeker om tot totale eenheid te komen. Dan denk ik vooral aan de jongeren die na 1975 in een vrij en onafhankelijk Suriname zijn geboren. Dát zijn de echte Surinamers. Zij zijn het, die de toekomst van Suriname bepalen. Jonge, intelligente, enthousiaste mensen, die, als ze de kans krijgen, het land kunnen leiden en opbouwen. Deze jongeren hebben een “vrije” geest. Geen hokjesgeest. En ze zijn van alle rassen. Ik volg de discussies op televisie en ik sta verbaasd van de verbale kundigheid van deze jonge mensen. Vele van deze discussies stijgen met kop en schouders uit boven het vaak eenzijdige, nutteloze gewauwel van mensen op diverse internetforums. Kritiek is prima. Ik heb mij daar, mea culpa, ook wel eens aan bezondigd. Opbouwende kritiek is echter nog beter.

  Ik heb respect voor ieder mens. Zoals ieder ook mij met respect behandelt.

  En ja, ik ben ook slaaf geweest. Ruim 40 jaar. Loonslaaf weliswaar, maar toch….

  Pax vobiscum.


  Maak melding
 31. Sommige zg Surinaamse “Nederlanders”,moet Suriname niet verder komen,ze krijgen een rol beroerte als dat ooit zal gebeuren,want hier in Nederland is het geen paradijs meer.
  Alles wat eningszins riekt naar vooruitgang in Suriname wordt genadeloos afgekraakt door,Esmerald en consorten,want dit soort blijft de bakra`s maar verdedigen ,wat enigszins te begrijpen is wiens brood men vreet wiens taal men spreekt.In plaats van dat ze zich gaan zorgen maken over de grote veranderingen die plaats gaat vinden in vooral hun portemonee,zeiken en bemoeien ze zich met Suriname ,een land,waar ze keer op keer laten blijken niets meer voor te voelen,maar ze willen wel kritiek leveren.Het is duidelijk dat ze hier niets in de pap te brokkelen hebben vandaar dat ze,lopen te zeiken over Suriname,de Surinamers en hun president.
  Suriname staat open voor voormalige landgenoten die graag water bij de wijn willen doen en met kop en schouders Suriname tot bloei willen brengen,maakt niet uit wie president is.Niet dat soort van Esmerald,want die zit op haar/zijn luie reet te wachten op de maandelijkse bijstand,zulk soort zal nooit er over piekeren om hard te gaan werken.Een Hollandse collega maakte een keer deze zin voor de Surinamers die van de steun leven:zalig zij zijn die vrijdags hun briefje in leveren en maandags de rijkste spelen.
  Nena, ga gewoon door met je postings,laat die Esmerald lekker zijn/haar gal spugen ,want zo te lezen typt ze/hij precies hoe ze/hij in elkaar zit.En al zou je hoogopgeleid zijn so what,heeft hij/zij het voor je betaald?Ze/hij barst van jaloezie zo te lezen.


  Maak melding
 32. “Delano die Suri’s vinden dat we landverraders zijn, redi musus’s, bakra-slaves. Ze kunnen ons wel afschieten. Dus begin ze eerst te “scoren”(instrueren) om hun “manieren”(mentaliteit), aan te passen.”

  “Enne spreek niet voor alle Suri’s, want 60%(ZESTIG PROCENT) van de suri’s denkt anders ….”

  Bovenstaande twee reacties zijn ontsproten uit hetzelfde brein van Esmeralda en dit binnen 24 uur. Eerst verklaard zo doodleuk met haar bruine ovale SCHELE OGEN dat Suri’s haar kunnen afschieten, om binnen een paar uur te komen verklaren met haar POEPE AI dat 60% van de Suri’s anders denkt.

  Wanneer kom je uit die wirwar waarin je verstikt bent geraakt, doe vooral je ohen open.

  “Volgens Delano ben ik een waarachtige Surinamer, wie ben jij om anders te verkondigen.”

  Ach komop kind, de President kent je niet, hij zou zich diepschamen voor jou gedrag, je laat mij ook geen andere keus.

  Trouwens ik las dat je Nena had verwezen om zichzelf op te hangen enkel en alleen omdat ze beter dan jou geschoold is, waarom ben je zo jaloers?

  Een advies, mocht jij besluiten je een keer op te hangen, zoek aub geen tomatenboom, door je overgewicht aan domheid heb je een kankantrie nodig.


  Maak melding
 33. Blaka bakra (38),

  Mooi werk! Mijn bed-overgrootvader was een trotse, donkere slaaf. Zijn lijden heb ik niet gevoeld, noch ondervonden. Waar haal ik dan het recht vandaan om zijn lijden te misbruiken om anderen te verwijten?

  Je hebt gelijk! Mensen die de slavernij misbruiken om hun standpunten aan te dikken
  hebben een vooraf bepaald niveau.
  Zij begrijpen niet dat hun bed-overgrootvader het voor hun vooruitgang heeft overleefd. Ze zijn stil blijven staan en geven anderen de schuld van hun stilstand.

  We hebben een heus monument van afschaffing van de slavernij die ons eraan herinnert dat het nooit meer mag gebeuren. Men moet nu alleen nog leren om op te houden met zeuren.


  Maak melding
 34. Gehaal en getrek

  Sender het zit erin hé, je krijgt het er maar niet uit!
  Geeft niet sommigen zijn zooo traag, het zal effe duren voordat je beseft dat het nutteloos is om continu het koloniale verleden erbij te halen.

  Zorgen maken om de politiek, sorry hoor, ik heb op Markje gestemd, dus waarom zou ik.
  Voor mij telt geen afschaffing van de HRA en geen rekeningrijden. De rest kunnen we wel aan. Ik krijg maandelijks genoeg van de bijstand volgens jou eerder repliek, hahahaha, jaloers. Die betaal jij toch?

  Legeboot
  Als argumenten ontbreken dan probeer je het op de man te spelen!
  Typisch hoor, als iemand een andere mening heeft, dan is die gelijk dom. Dat zegt alles over jou en niets over een ander.
  Joh, voor mij is het Delano en voor jou baas. Weet je, hij houd absoluut niet van meelopers, maar wel van mensen die hun eigen mening hebben.
  Lezen is een kunst. In jip en janneke taal, 60% van de suri’s is niet voor.
  Ze wachten af en wij steunen ze. Wij zullen ze niet laten vallen en gaan gewoon door.

  Voor jullie beiden, we zullen kritiek blijven leveren, totdat er een echte verandering optreedt.
  Lees effe #38, is goed voor jullie algemene ontwikkeling.

  Ik ben Surinaamse en blijf dat ook, niemand die hierover kan beslissen en zeker jullie niet! De bloedbanden zijn niet te verbreken.
  Dus ik blijf “bemoeien” en velen met mij!

  Basta!!!!


  Maak melding
 35. Zo zo Esmerald die rechtseSuriname-hater (ben je van PVV?zou me niet verbazen) weer helemaal op dreef ik heb kennelijk een zeer gevoelige snaar bij je geraakt, de waarheid is hard voor je he, gelukkig hebben mijn herhaalde boodschappen je goed bereikt. Voor wat betreft de verhanging: NA JOU!!!!!!!!


  Maak melding
 36. Oh ja Esmerald, verwar je minderwaardigheidscomplex niet met mijn liefde voor Suriname, jij bent immers de bounty die haar Surinaamse afkomst minderwaardig vindt en daarom elke gelegenheid aangrijpt om Suriname af te kraken en tja dan krijg je een hele harde rechtse van me!


  Maak melding
 37. Ohw en de jeugd, moet tegenwoordig ook voelen wat er allemaal in de 2e wereldoorlog is gebeurd?Maar over de slavernij mag men zich niets meer herinneren?Vraag me af als je ook zo spreekt over de lessen op school hiero ,over de 2e wereld oorlog is dat anders dan de slavernij?Zal wel, een zwarte steld niets voor in de blanken hun ogen.
  Al ben ik geen nazaat van de slavernij,als ik een film ,bv Kunta Kinte,zie voel ik aan den lijve wat de slaven allemaal hebben mee moeten maken.
  Dus ja deze zwarte bladzijde van je slvenmeesters mogen nooit bergeten worden.Want dat doen de blanken wel,ze hebben het er nooit over,en dat vinden mensen als DAS prima,ik heb het idee dat je meer uit schaamte gevoel over je afkomst handeld daar je zo neerbuigend over de slavernij typt.


  Maak melding
 38. @ 45. Beste Sender, ik denk dat je een aantal dingen door elkaar haalt. Er is door niemand gesteld dat het slavernijverleden niet vergeten mag worden. Maar het slavernijverleden mag NOOIT een excuus zijn voor de mentale en fysieke ontwikkeling van een volk. Het houdt integendeel de ontwikkeling tegen! Als je in Nederland woont, zul je ongetwijfeld wel gemerkt hebben dat er b.v. op 4 mei heel veel jeugd aanwezig is bij de dodenherdenking. Juist omdat er niet vergeten mag worden. De dodenherdenking is op dit moment niet alleen ter herdenking van de doden die in de 2e Wereldoorlog zijn gevallen, maar voor alle doden in de jaren daarna, waar dan ook ter wereld. Het is een onderdeel van het bewustwordingsproces bij de jeugd. Maar als jij vindt dat je het slavernijverleden in je rugzak mee moet blijven dragen omdat je je daarbij prettig voelt: Mijn zegen heb je.


  Maak melding
 39. Esmerald,wil je je beter voor doen dan je bent?Op Markje gestemd?Maar jammer genoeg is Markje er niet voor jou.Doen als of je bij de betere klasse hoort kan je aan je familie misschien vertellen.Zelf een Surinamer die een paar toko`s heeft past er voor om op Markje te stemmen.
  Waarom mag jij anderen hun mening,Nena,onderuit halen en mag men niet jou mening in twijfel trekken?Een waarachtige VVDer,zou dat nooit doen,dus daar gaat je leugen over op Markje gestemd.
  Het is zielig dat sommige figuren als Esmerald ,anderen willen doen geloven dat hij/zij een zg rechtse stemmer/ster is,draai ie poko dang joe dansi jere,Wilders wacht op je met “open”armen.
  Ik ben geen nazaat van de slaven,maar dat wil niet zeggen dat ik niets over het koloniaal verleden mag typen.Waarom mogen ze de 2e wereld oorlog wel steeds herinneren?
  Esmerald, geef gewoon toe dat je een onderkruipsel van de bakra`s bent.
  Alles wat de bakra`s ooit hebben misdaan ,hele volkstammen vermoord,recent in Indonesie hele dorpen vermoord,bedek je graag met de mantel der liefde,maar dat wat Bouterse gedaan heeft,wil je je hele leven veroordelen en herinneren?
  ook ik ben geen Bouta-fan,maar respekteer wel de wil van het Surinaamse volk.


  Maak melding
 40. @42 esmeralda

  “als iemand een andere mening heeft, dan is die gelijk dom. ”

  Het is niet die andere mening waardoor je dom overkomt, het is hetgeen je zegt, heb je dat nog niet door dan. Dat je dat niet doorhebt is heel dom, zie je wat ik bedoel.

  “Joh, voor mij is het Delano en voor jou baas.

  Waar slaat dit nou weer op. Het zal wel je slimme andere mening zijn, maar voor jou informatie, het is Wettig en Democratisch gekozen Z.E. President Bouterse die aan het hoofd staat van de Surinaamse regering en de strijdkrachten, als dat hem baas maakt in jou ogen, so be it.

  “Weet je, hij houd absoluut niet van meelopers, maar wel van mensen die hun eigen mening hebben.”

  Geloof mij maar hij houd zeker niet van mensen die dom kletsen, vuilspuiten, haatzaaien en anti-Surinaams reageren ook al is het je eigen mening.

  Waar hij veel respect voor heeft, zijn mensen die constructief denken, opbouwend kritisch zijn, aan Surinaamse eenheid werken en denken en vooral vaderlandlievend zijn, wat dat betreft sta ik dus op een lijn met de President, jij niet, gezien je reacties hier..

  “Ze wachten af en wij steunen ze. Wij zullen ze niet laten vallen en gaan gewoon door.

  Voor jullie beiden, we zullen kritiek blijven leveren, totdat er een echte verandering optreedt.”

  Ja ja het zal, blijven jullie maar lekker
  dom kletsen, vuilspuiten, haatzaaien en anti-Surinaams reageren, dat is de steun die jou 60% vooral nodig heeft. Front doet het momenteel ook, ze zullen het blijven doen tot er echte verandering optreed, dus totdat ze weer in het machtscentrum zijn. Ze zullen ook vinden dat ze constructief en opbouwend bezig zijn.

  Ik heb 38 gelezen, Ik heb hieronder een paar stukjes uit gecopieerd. Begrijpend lezen kan nooit jou sterkste kant zijn, anders had je mij niet naartoe verwezen.

  ——————————————
  “Heeft het zin om in iedere posting steeds hetzelfde liedje af te draaien? Het doet me denken aan een psychisch gestoorde in een kliniek, die iedere minuut van de dag “Ik ben Napoleon” zit te schreeuwen. Vaak is het elkaar afkatten om het afkatten. Het wordt tijd dat de handen eens in elkaar geslagen worden en er een eenheid ontstaat. Op dit moment staat men elkaar verbaal naar het leven. Vana est sine viribus ira (Haat, zonder macht om er aan te voldoen, is ijdel). Het Surinaamse volk, waar ook ter wereld zij zich ook bevindt, is verdeeld, en niet alleen etnisch. En dat is een bittere vaststelling.”

  —————————————

  Zie je terwijl 38 het heeft over handen in een slaan, eenheid enz. enz. Heb jij het over 60% die je zal blijven steunen. En dit in een topic gericht aan alle Surinamers om hun steentje bij te dragen.

  ——————————————-

  “Suriname is een jonge, onafhankelijke staat. Maar het heeft nog een lange weg te gaan om tot totale onafhankelijkheid te komen. En zeker om tot totale eenheid te komen. Dan denk ik vooral aan de jongeren die na 1975 in een vrij en onafhankelijk Suriname zijn geboren. Dát zijn de echte Surinamers. Zij zijn het, die de toekomst van Suriname bepalen. Jonge, intelligente, enthousiaste mensen, die, als ze de kans krijgen, het land kunnen leiden en opbouwen. Deze jongeren hebben een “vrije” geest. Geen hokjesgeest. En ze zijn van alle rassen. Ik volg de discussies op televisie en ik sta verbaasd van de verbale kundigheid van deze jonge mensen. Vele van deze discussies stijgen met kop en schouders uit boven het vaak eenzijdige, nutteloze gewauwel van mensen op diverse internetforums. Kritiek is prima. Ik heb mij daar, mea culpa, ook wel eens aan bezondigd. Opbouwende kritiek is echter nog beter. ”

  —————————————–

  De Keywoorden zijn, jongeren, “vrije geest”, echte Surinamers, de kans krijgen het land op te bouwen, alle rassen, de toekomst bepalen en opbouwende kritiek.

  Blijkbaar zijn de jongeren toch niet zo dom (zoals vaker beweerd wordt hier op dit forum) om front naar huis te sturen, een bewuste keuze dus.

  En weer die ontbrekende opbouwende kritiek.

  Nu mag jij het hele stukje op 38 weer gaan lezen, probeer het aub goed te begrijpen, je kan er veel van leren.


  Maak melding
 41. Opgeruimd staat netjes

  Sender.

  De uitnodiging van oom Desi is ook voor jou en consorten bestemd hoor! Dus wat let je?
  Als “enige echte Suri”, moet je als de bliksem naar Suriname om het land op te bouwen.
  Lever je paspoort in en snel ook. Denk niet dat een dubbele Nationaliteit aan de orde is. Die heb je trouwens niet nodig, gezien je haat tegenover de kolonist. Je kunt alvast vertrekken en later aan “gezinshereniging” doen.

  Dus gauw kaplaarzen en een sombrero aanschaffen, de zon is erg fel in suri.
  Oom Charles en oom Mo(hallo ooms), zullen Julie beide, jij en sosoboto, onder hun hoede nemen.
  Eén van jullie kan beginnen met rijst planten en de andere met de bouw van de Corantijnbrug. Jullie mogen zelf kiezen. Als de klus is geklaard, kunnen jullie starten met het “projectje Bigipan”. De tijd dringt, komend seizoen moet alles af zijn als de suri-ned toeristen naar Nickerie gaan om te kunnen genieten van een adembenemend prachtig stukje natuur aldaar.

  Dus huppakkee aan de slag, time is money.
  Helaas kan ik niet mee, anders verlies ik mijn uitkering, snik…..


  Maak melding
 42. Meisje nena,

  Jij bent één van de suri’s die de opbouw van Suriname van binnen uit frustreert.
  Het beleid van deze regering is dat suri-neds van harte welkom zijn om mee te helpen. En wat doe jij, je verstoord het proces, door continu te schoppen tegen suri-neds.

  Als je in de kleine ochtenduurtjes van je “hoopopgeleide” callcenterjob komt, let op de SUV met donkere glazen.
  Deze regering maakt geen grapjes, iedereen die het proces verstoord wordt vervangen.
  Dus voordat je het weet ben je vervangen door een “witte” stagiaire.
  Dus hou je gedeisd meid…

  You don’t know who’s on the other site of the net.


  Maak melding
 43. Ik kan nergens opmaken dat Bouta bezig is te bedelen!!! Waar venitiaan niets wilde weten van Surinamers in het buitenland is het Bouta een andere mening toegedaan!! Hij wil Surinamers in het buitenland ook betrekken in de ontwikkeling van Su!!! Is dat ook niet goed!!!??? Je kan niet aldoor alles negatief blijven bekijken, proberen jullie ook positief door je bril te kijken!!!


  Maak melding
 44. Esmerald leer begrijpend lezen ik schop tegen redi musu’s als jij, niet iedere Surned is er 1, het zijn juist veel surneds die jou om je bountyschap onderuit halen en dat doet pijn he verrader!! Blijf voor de rest maar lekker aan de Noordzee waanideeen hebben over wie ik ben en wat er in Suriname gebeurd… je moest eens weten oreo koekje!!


  Maak melding
 45. Ach ja,Esmerald,wil graag als de bakra`s praten,iedereen terug sturen,maar ikke niet hoor ik ben hier geboren en mijn pa is een rasechte bakra,dan hoe dan.Wie ben jij eigenlijk om in het land van mijn pa,mij te commanderen terug te gaan?O jee dat heb je zeker van Joop Glimmerveen en Jan Maat overgenomen noh?
  En jij beweert een VVDer te zijn?Laat me niet lachen layer layer layer.
  Wees een echte sranangmang en verschuil je niet steeds achter de bakra`s hun kont,dat doe ik ook niet.
  Ik houd van Suriname en de Surinamers en ga wanneer ik wil,daar heb jij niets mee te maken.De Surinamers aldaar zijn tenminste hele aardige en sociale mensen,jouw soort kotsen ze met recht uit.
  Iedere keer maar weer laat je onbewust blijken hoe ooo zooooooo jaloers je bent.
  Tegen Nena zou ik willen typen:Meid,laat die geschifte Esmerald voor wat hij/zij is en ga gewoon door met je ongezouten mening,zoals Markje zegt Vrijheid van meningsuiting staat hoog in het vaandel van de VVD,gheghegheghe.


  Maak melding
 46. @50

  Esmerald stuurt Sosoboto naar Suriname om te gaan planten, dijken en bruggen helpen helpen bouwen enkel omdat Sosoboto niet schroomd aan te geven dat hij voorstaander is van het Surinaams belang, dat mag natuurlijk niet van esmerald. How dare you Sosoboto and what about my Netherlands, hoor je d’r al denken.

  Blijkbaar van woede, slaand op de borst als een echte baviaan, brult Bokito esmeralda “Opgeruimd staat netjes”.

  Dit zielig stukje mens die blijkbaar het verstand heeft van een garnaal, denkt dat de oproep van de President betekend dat elke waarachtige vaderlandslievende Surinamer waar ook ter wereld direct in het gelid moeten gaan staan, met koffer in de hand richting Suriname.

  Als voorbeeld.
  Die naam zal je niets zeggen want deze man zal zich niet bezighouden met mensen als jou die alleen maar negatief bezig kunnen zijn. De heer Dennis Lapar is een Surinamer die misschien al 40 jaar in Nederland woont. Ondanks zijn lang verblijf in Nederland is hij Suriname dus nooit vergeten, met of Bouterse aan het bewind, weet je hoeveel goed werk hij dagelijks verzet om zijn geboorteland te helpen ontwikkelen. Van seminars organiseren om investeerders aan te trekken tot Surinamers in Nederlan helpen mobiliseren, offshouring klanten trekken enz. enz.

  Met bovenstaande voorbeeld wil ik je dus duidelijk maken dat zo iemand aanwezigheid in Nederland misschien wel beter is, dan dat hij dijken zou helpen bouwen in Suriname.

  Met de Heer Lapar heb je wel duizenden andere Surinamers in het buitenland die allemaal hun eigen steentje bijdragen, hoe klein ook, deze mensen koesteren wij. Jij mag het ook proberen hoor, daar ging die oproep van de President over, vergeet je vaderland niet.


  Maak melding
 47. ik zal zeker mijn mening blijven geven hoor Sender.

  Wij anti-bouta aanhangers vinden het erg dat een moordverdachte met een ernstig bevlekt verleden president is geworden:

  – DESONDANKS,respecteer ik de democratische keuze van het Surinaamse volk, in zie ik de realiteit onder ogen dat de partij van Bouta, de winnaar is en de meeste stemmen van alle partijen heeft behaald (45% van de zetels)

  – DAAROM,haalt Esmerald de Surinaamse kiezers neer, en bagatelliseert ze de verkiezingsuitslag met der kronkelige 60%-onzin redenering. Toen ik haar vroeg om diezelfde fromoe redenering toe te passen op de VVD, die ook winnaar is, doch 80% van de zetels niet in handen heeft was het muisstil aan de overkant van de plas…


  Maak melding
 48. @ nena ,
  nena jou vraag en jou vergelijking slaan nergens op ik wil jou herinneren dat 5 of 6 jaar geleden de sp de grootste winaar was van de verkiezing en toch niet in de regering zat . als wilders het zelfde zou doen wat bouterse in suriname heeft gedaan weet ik voor de volle 100% zeker dat hij nooit een tweede kans zou krijgen dat is het verschil van de democratie hier en dat van suriname. nena als je de politiek van nederland niet begrijpt stel ik voor dat jij lekker met jou moordenaar prsident gaat chatten.


  Maak melding
 49. Uitweg jij kunt alleen maar reageren vanuit irrationeel, emotioneel, sentimenteel, rancuneus denken en scenario’s die niet hebben plaatsgevonden. Ook kun je niet begrijpend lezen, want mijn stuk gaat niet over welke partij wel of niet in de regering heeft plaatsgenomen of op wie de burgers zouden hebben gestemd indien Bouterse of indien Wilders of indien dit of indien dat of indien zus of indien zo of indien what ever…

  Mijn stuk gaat over de WINNAARS VAN DE VERKIEZINGEN, waarbij ik mij baseer op wat er WEL is gebeurd, DE FEITEN C.Q. DE VERKIEZINGSUITSLAGEN:

  De Surinaamse winnaar (MC) van de verkiezingen heeft 45% van de zetels (55% niet)

  De Nederlandse winnaar (VVD) van de verkiezingen heeft 20% van de zetels (80% niet)

  Ik weet dat je graag de verkiezingsuitslag van MC wilt ontkennen omdat je Bouterse haat maar dat neemt niet weg dat MC de winnaar is, jo schijnheilige nep democraat!!!


  Maak melding
 50. Zonder steun van Surinamers van buitenaf, zou Suriname na 37 jaar onafhankelijkheid heel anders uitgezien hebben. Gelukkig gaat men langzaam maar zeker, hoewel dit voor sommigen veel moeite kost, toch beseffen dat dit een feit is. Bovendien zit er nog veel meer potentie in het diaspora volk, indien men de wetten en regels versoepeld. De toeristenkaart is al een stap in de goede richting, naar een dubbele paspoort. Mensen zullen dan meer geneigd zijn te gaan investeren omdat ze zich dan ook meer thuis gaan voelen, en zullen meer risico’s durven te gaan nemen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES