Suriname ziet been in opkrikken rijstcultuur

26

PARAMARIBO, 24 sep – Het heeft wel degelijk zin de rijstcultuur op te kalefateren. Dit zegt Badrissein Sital, die voor de regering een herstelplan moet opstellen. Vooral de exportperspectieven zijn goed. Maar dan moet het roer drastisch worden omgegooid.

De ‘verwaarlozing’ moet definitief tot het verleden gaan behoren. “Terwijl Amerika miljoenen dollars stopt in de eigen rijstcultuur, is de onze schromelijk achtergesteld”, zegt Sital. Zowel de infrastructuur als de organisatie kreeg nauwelijks aandacht. Het is dan ook niet te verwonderen dat de productie neerwaarts tuimelde. Het kan beter, maar dan moet wer flink geïnvesteerd worden.

Om de productie met minimaal de helft op te voeren, is ruim honderd miljoen dollar nodig. “Een deel van het geld is te krijgen via voorfinanciering”, aldus Sital. Met grote bedrijven kunnen afspraken worden gemaakt. Soepele afbetalingsvoorwaarden kunnen leiden tot meer productiviteit. De overheid wil ook inkomen met een deel van de investeringen. Het plan moet over drie jaar al resultaat geven.


26 REACTIES

 1. Het is leuk theorie,en nu de praktijk..

  Elk leider heeft zijn mond vol over de rijst industie,maar zijn vinger uitsteken ho maar..

  Nu wil ik weten of deze regering daad werkelijk het woord bij het daad voegt..

  El vene/sardjoe was als de dood bang om deze industrie in Nieckerie bij te voegen..

  In de afgelopen tijdperk is el vene slechts vlak voor de verkiezing in het district verschenen veel belooft,maar weinig gedaan..

  nu kijken wat baas en gevolg gaat deon..


  Maak melding

 2. Sital ben je daar weer? Jij was toch degene die Wageningen kapot heeft gemaakt? Een geweldig rijstbedrijf geroofd van alle opbrengsten en die mooi in het leger gestopt? Jij hebt toch ervoor gezorgd dat Manglie zo groot geworden is? Mede door jou is Wageningen vandaag wat het is: een verlaten plantage. Vandaag zeg je dat het geld gaat kosten om de rijstcultuur weer op te krikken. Man wie gaat jou geloven? Vandaag wordt rijst geimporteerd in Suriname. Ik weet precies hoe de rijstcultuur geholpen moet worden. Begin al de gestolen gelden terug te brengen voor de mensen. Of heb je geen geweten? Niemand is vergeten wat jij met Nickerie gedaan hebt. Waardeloos dat iemand als jij vandaag de rijstcultuur moet gaan redden. Misschien bedoel je helemaal doden en begraven. Want dat is wat je gedaan hebt. Maar je hebt geen geweten. Daarom praat je over 100 miljoen dollar. Man wie gelooft je nog? Kijk maar wat die schurk Manglie in Nickerie doet. Diefstal van de overheid. Hij steelt stukken grond. Zogenaamd maakt hij zijn sloot breder. Iedereen heeft hem door. Nu lacht hij in zijn vuistje. Want z’n grote mati is weer aan de macht. Niemand heeft je gekozen, maar je zit bij Bouta. Een pot nat. Zo gaat Sur. nooit vooruit. Want die 100 miljoen heb jij zelf nodig. Blijf met je poten van de rijstcultuur af. Wees een kerel en ga maar naar Tigri. Blijf daar en kom nooit meer terug in de rijstcultuur. Suriname, Mijn land heeft je niet nodig! Gado sa jep wi.


  Maak melding

 3. Rijst,rijst,en nog eens rijst.Kijk om ons heen.De rijst productie in de wereld is tot 60 % gestegen.De concurentie is dus moordend!Voor eigen voorziening is goed,maar niet voor de export en dollars er mee te verdienen.Weg met al eeuwen monocultuur.


  Maak melding

 4. Het blijkt dat elke belangrijke economische sector in Suriname geld nodig heeft. 100 miljoen hier, 200 miljoen daar en ga zo maar door. Om de sector vervolgens weer naar de kloten te helpen omdat het geld niet op de juiste plaats terechtkomt. (Zie betoog Degeh). Terugbetalen is er dus niet bij omdat de produktie achterblijft, en Suriname zal weer als een bedelaar op elke straathoek van de wereld met de hand vooruit staan.


  Maak melding

 5. hoe komt sital aan die 100 miljoen us$..

  Hoe is dit bedrag opgebouwd..geef enkele detail voorbeelden,hoe komt sital eraan..

  Wie is sital welke opleidng verstrand inzicht heeft deze meneer om dit te beoordelen..

  waar was hij al die jaren na de coup december moorden..

  heeft hij sital een bedrijfsplan klaar liggen hoe dit bedrag 100 miljoen us$ besteed moet worden in de rijst sector..


  Maak melding

 6. Om de onmacht van de huidige politieke machthebbers te demonstreren onderstaand een lachwekkend bericht uit het GFC nieuws:

  Friday 24 September PARAMARIBO – Caprino Allendy, voorzitter van de BEP, zegt aan GFC Nieuws dat de leiding van de partij dit weekend in de stad blijft en met de structuren van Paramaribo in vergadering zal gaan. “De afgelopen week hebben de BEP ministers hard gewerkt en moeten even op adem komen. We gaan dit weekend met de structuren in Paramaribo praten en dan gaan we verder. De partij wil zaken goed doen en daarom op een rustige manier”, zegt Allendy aan onze redactie. De afgelopen weekenden was het bestuur steeds in het binnenland om gesprekken te voeren met de achterban.


  Maak melding

 7. Als het over landbouw gaat zie je dat Afrikanen hier de grootse mond kennis erover hebben.

  Het zijn natuurlijk de grootste landbouw en plantage deskundigen die er zijn op deze planeet.

  Jammer dat ze het zo weinig op de akkers laten zien met hun kont gebukt in de hete zon. Echt jammer hoor. Want er zitten heel veel talentvolle planters ertussen, maar dan planters van nageslacht.


  Maak melding

 8. Zonder eigen productie geen vooruitgang, daarom moet suriname meer voedsel gaan produceren voor de binnenlandse consumptie en de export. Tevens gaat de werkgelegenheid ook toe nemen door de eigen productie. Wie zal zo een beleid niet steunen ? De gene moet dan niet serieus genomen worden, simpel omdat het dan volks misleiders zijn die met wortel en tak uitgeroeid moeten worden.


  Maak melding

 9. DDB had Sital toch uit het vliegtuig gegooid met een niet openend parashut. Leeft hij nog, dan wil Petrus hem ook niet ontvangen. Al die lijken uit de jaren tachtig de zogenaamde satan revo 1 zijn weer aan het ontwaken en de Surinamers zijn blind. Misschien heeft Sital tijdens zijn vrije val in een lichtflits vlak voor zijn dood heel veel dollars gezien.
  Groeten uit Suriname van achter de dievenijzers.


  Maak melding

 10. @13 Theo: Now you are talking “volks misleiders met wortel en tak uitgeroeid moeten worden”. Zullen we met jouw beginnen? Niet alleen volks misleiders maar ook volks verraders.


  Maak melding

 11. Degeh,
  Prima verwoord, de waarheid niets dan de waarheid!!!

  De werkgelegenheid zal toenemen? Voor wie, volgens mij voelen velen zich in surimaribo “prettiger” met een blackbarry en laptop compleet met suv, ipv “te ploeteren” tussen de muggen in Nickerie. Dus…, dat wordt weer “goedkope”, chinesen binnenhalen om rijst te planten.

  Ansoemang heeft gelijk, de concurrentie van de Aziatische landen is veels te groot(goedkoper en betere kwaliteit).
  Zorg voor eigen voorziening en gaat bananen en cacao planten.


  Maak melding

 12. Sital behoorde toch tot de groep van zestien die de coup hadden gepleegd ? En wat voor opleiding heeft hij genoten om over zo een groot inkomstenbron te mogen praten. Laat hij
  eerst internationaal trade en management gaan
  studeren, danpas moet hij met zijn plannen komen. Mensen zonder een degelijke opleiding die op verschillende departementen zitten met hoge functies hebben Suriname naar de knoppen geholpen. Daar zit de corruptie.
  Hij kan liever de militairen exercitie oefeningen leren.

  Khan


  Maak melding

 13. Pinto ,
  jij kan niet tegen de waarheid dat is jou probloeem jij geloofd in een sprookje die nooit waarheid zal worden er zijn voorbeelden zat in de wereld van afrika tot zuidamerika tot oost-europa allemaal misleiders die hun volk zand in de ogen strooien voor hun eigen belang mi boy.


  Maak melding

 14. Degeh (#4),

  Precies zoals u schrijft, precies zo is het toegegaan. Complimenten dat u dat nog weet.

  Een grote ramp wacht Suriname met dit Sital- voorstel. Wat een groot gebrek aan overzicht.

  Amerika is rijstproducent en exporteur nummer 1. Zwaar gesubsidieerde boeren planten in grote broeikassen heel veel rijst. Hierdoor zijn de voorheen grootste rijtproducerende landen zoals Indonesie, India, Thailand en Maleisie in produktie en export gepasseerd. De prijs is zodanig gedaald dat de Thaise boer geen cent winst maakt en van het platteland naar de ruige binnenstad verhuist. Juist daar, waar zijn dochters gaan prostitueren om rijst voor het gezin te kunnen kopen.

  Stop de investering in iets anders, niet in de rijstsector want het is dan verloren geld.

  Onze president praat in New York ook over de rijstsector in Suriname tot bloei te brengen. De Amerikanen weten beter en lachen hem uit. In plaats van zich eerst te verdiepen in de materie gaat hij op een top bijeenkomst over rijst praten. GOUD! Dat moet zijn hoofddoel en de rode draad in zijn speech zijn.

  Honderd miljoen dollar in de rijstmodder weggegooid geld. Grote zonde!


  Maak melding

 15. Vreemd we zouden het toch allemaal zelf doen? Waarom dan al die buitenlandse leningen? Waarom niet eindelijk eens – zoals ik al jaren aangeef – cooperaties voor de inkoop van mest en de afzet van producten? Waarom niet doorgaan met de certificeringsactiviteiten van Veni, een noodzaak om te kunnen exporteren, doorgaan en vesterken van de waterschappen, etc.
  Wetten die het mogelijkmaken monopolistische opkopers en exporteurs aan te pakken, etc.

  Allemaal maatregelen die veel harde nodig zijn en waarvoor de ambtenaren beschikbaar zijn.

  We hebben niet aan 100-de tonnen meer rijst die voor een grijpstuiver aan exporteurs verkocht wordn of in de silo’s weg rotten omdat er geen export mogelijk is.

  @ Theo
  Misschien moet je dan eindelijk eens gaan werken.


  Maak melding

 16. Suriname wil rijstcultuur opkrikken, en het is niet goed voor de negatievelingen.

  Suriname wil investeerders aantrekken, en het is niet goed voor de negatievelingen.

  Suriname wil een eigen koers varen, en het is niet goed voor de negatievelingen.

  Suriname wil met zijn buurlanden samenwerken, en het is niet goed voor de negatievelingen.

  Suriname heeft een op democratische wijze gekozen President, en het is niet goed voor de negatievelingen.

  Suriname wil regionale dialysecentrum, en het is niet goed voor de negatievelingen.

  Suriname wil ……, en het is niet doed voor de negatievelingen.

  Suriname wil ….., en het is niet goed voor de negatievelingen.

  En het is nooit goed voor de negatievelingen.

  Misschien moeten de negatievelingen, Suriname gewoon laten voor wat het is, bemoei je vanaf vandaag met het land waar alles goed is, het land van melk, honing en wilders.


  Maak melding

 17. we houden het kort. Bouterse is de oorzaak van alle ellende. Was het niet hebzucht, dat hij koste wat het kost president wilde worden?
  Zonder politieke ervaring hoe de hazen lopen wordt het voor DDB moeilijk om Suriname te verkopen. Alle rijkdom tenspijt. De middelen heb je niet en niemand zal in jou willen investeren. Caricom vertegenwoordig aantal miljoenen inwonenrs. Caricoom lust jou ook niet. Het gaat erom dat je Suriname verkoopt. Maar iedere Caricom land kent jou verleden. Het wordt heeeeeeeeeeel moeilijk om de rijssector groter, dan wel winstgevend te maken.De productie moet omhoog maar de afzet.


  Maak melding

 18. DAS,

  Je heb groot gelijk, Suriname moet niets doen aan landbouw en rijst……
  Er is genoeg goud, olie, hout, bauxiet, en nog talloze natuurlijke hulpbronnen. Dus gewoon lekker in onze hangmatje gaan liggen, die chinezen het vuile werk laten doen en wachten totdat het op is. Daarna kunnen we altijd nog gaan bedelen bij America en Europa als het allemaal op is en het land is vergiftigd. En als die chinezen het gemaakt hebben kunnen we ze ook savonds gaan beroven, want het is ons geld.


  Maak melding

 19. Suriname wil….!

  Sosoboto woonde in een vissersdorp en ging samen met andere vissers de zee op. Na tien uur kwamen de vissers terug en alle boten hadden vis, behalve Sosoboto. Helemaal niets!

  Sosoboto wil……wel vis vangen maar doet er geen moeite voor. Zelfs zijn netten zijn nog droog.

  Suriname wil……maar doet niets! Alleen maar bigi-moffo!

  Ashwin,
  U heeft groot gelijk. Alle andere landbouw is te doen zonder 100 miljoen. Rijstsector spekken gaat in zakken van de verkeerde mensen. Er is rijst genoeg op de wereld.


  Maak melding

 20. “Sosoboto wil……wel vis vangen maar doet er geen moeite voor. zegt DAS op 25.

  In het zelfde stuk legt DAS zijn ziel bloot. Want terwijl Sosoboto wel vis wil vangen, met zijn boot is hij zelfs uitgevaren, maar volgens DAS heeft hij geen moeite gedaan.

  Deze DAS heeft geen enkele intentie om iets te doen.

  DAS zegt doodleuk Suriname hoeft hun rijstcultuur niet op te krikken wat er is al teveel rijst in de wereld.
  DAS zou dus niet eens de moeite nemen om met zijn vissersboot uit te varen, want de andere vissers vangen toch al vis.

  Als je DAS zou vragen wat hij gaat eten, zal je als antwoord krijgen, ‘ik vraag of bedel de andere vissers wel een vis.’

  DAS zijn denkwereld is dus om zelf niets te doen want de ander doet het al, we hebben het wel nodig maar dan gaan we toch gewoon bietzen.

  Dus no spang mi matie DAS, Guyana geeft ons wel rijst en als ze geld voor vragen, dan is er geen probleem, we vragen Nederland gewoon om hulp, die hebben geld zat dus maken ze het wel over op een Guyanese bankrekening.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.