Suriname als regionaal dialysecentrum

7

PARAMARIBO, 24 sep -Suriname heeft de mogelijkheid het dialysecentrum te worden van de Caribische regio. Dit zegt minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid. Er is nog wel wat werk aan de winkel. Maar met wat er al in huis is, kan een heel eind worden afgelegd. Er worden al gesprekken gevoerd.

De mogelijkheden worden afgetast. “Binnenkort komt er een missie van de Paho (Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie) om te kijken of er samengewerkt kan worden”, zegt Waterberg. Ook de Caribische Gemeenschap, Caricom, heeft interesse. De missie zal de belangrijkste dialysepoli’s bezoeken. Suriname heeft een aantal die in aanmerking komen.

Regionaal is er zonder meer een markt. “Veel Caribische landen kunnen zich geen dialysepoli permitteren. Suriname is een goede optie”, aldus Waterberg. Het laatste heeft vooral te maken met de relatief goedkope tarieven. Waterberg ziet het gezondheidstoerisme groeien op termijn. Diensten en faciliteiten mogen wel fors beter als het inderdaad zover komt.


7 REACTIES

 1. Als de minister praat over gezondheidstoerisme, dan vind ik dat schandalig.Hier uit blijkt, dat de minister met commerci bezig wil houden in de gezondheidssector.Daarom vind ik hem ongeschikt als minister.
  Ook wil ik opmerken dat hij de kwaliteit van de gezondheid op de teede plaats zal zetten en geld verdienen op de eerste.
  Dit is schande en nogmaals schande voor een minister die met zulke gedachten rondloopt.


  Maak melding

 2. Probeer maar eerst zonder de hulp van Cuba de gezondheid te boosten.
  Zorg maar eerst voor een adequate eerste hulp
  Zog maar eerst voor herscholing in attitude van medicie en personeel.
  Zorg eerst dat er goed geschoolde medicie aanwezig is en wel op elk gewenst niveau.
  Zorg eerst dat de politiek zich niet inlaat / bemoeid met medische zaken (benoeming en ontslag) en medische deskundigheid.
  Zorg maar eerst dat de Surinaamse bevolking het recht op zorg en hulpverlening eindelik krijgt.
  Pas dan kun je denken over zorg toerisme.


  Maak melding

 3. Eindelijk iemand die in kansen denkt. Door regionale zorg met elkaar te delen, dalen de kosten. Daar profiteert iedereen dus van.

  Naast een regionale zorgfunctie is zorgtourisme een heel goed idee.

  In NL gaat binnenkort de hele babyboom generatie met pensioen. Deze generatie bulkt van het geld. Laat ze maaar lekker een maandje in een zorg hotel in Suriname, operatie, lekker verzorgen, mooi weer, en een mooie rekening!

  Goed voor werkgelegenheid, inkomsten, en stijging van kwaliteit van eigen zorg.

  (In NL gaat een babyboom generatie met pensioen, in Suriname komt een babyboom de arbeidsmarkt bestormen)


  Maak melding

 4. Waar heeft Waterberg het in hemels naam over? Een nier patient moet om de paardagen een dialise ondergaan. Verwacht hij dat de Caricom landen die mensen van dure tickets gaat voorzien om in MSE gedialiseerd te worden? Binnen een maand zullen hun kosten zo hoog zijn dat ze meer betalen dan een dialise apparaat. Tuurlijk er zijn verschillen maar je kunt tegenwoordig al een portable apparaat aanschaffen!!??!!


  Maak melding

 5. Zorgtoerisme (b.v. ook revalidatieoorden in het binnenland etc.)kan een goede investering zijn Waterberg, mits Suriname toeristvriendelijker gaat opereren.Zorgtoerimse kan financiele voordelen voor de staatskas opleveren EN hoeft geenszins te betekenen dat er aan kwaliteitszorg wordt ingeboet/verwaarloosd.De commerciele inslag zou Suriname juist kunnen stimuleren haar zorg te optimaliseren, ook ten voordele van haar eigen ingezetenen.


  Maak melding

 6. die waterberg spoort niet
  hij heeft al eerder zo een belachlijke,
  uit spraak gedaan tegen aids
  dialise patienten moeten twee tot drie keer
  in de week gespoeld worden
  dan zou men in suriname moeten gaan wonen
  daar ziet hij zijn winst in
  van de arme bevolking kan je niets verwachten


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.