Surinaamse economie “verstoord en aan herstel toe”

21

PARAMARIBO, 22 sep – De economie is verstoord en is dringend aan herstel toe. Dit zegt de nieuwbakken president van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad. Daar gaat tijd en opoffering in zitten. Met de juiste inzet en aanpak kan het lukken. Maar er zijn voorwaarden.

Een gezond monetair beleid is zo een voorwaarde. De uitgaven moeten direct worden beperkt. “De Centrale Bank onderschrijft de noodzaak van overleg tussen regering en vakbeweging”, zegt Hoefdraad. Met name de verhoging van ambtenarenlonen moet temperen. Weliswaar is de verhoging al vastgelegd via het Fiso-systeem van de vorige regering. Maar het tijdschema is ongeschikt.

De verhoging moet over langere tijd worden uitgesmeerd. Alleen zo is behoud en uitbouw van de economische situatie te garanderen. “We hebben een sterke krediet rating opgebouwd. We moeten nu verder om buitenlands kapitaal aan te kunnen trekken. De toekomst ziet er goed uit, Suriname heeft goede toekomstprespectieven”, aldus Hoefdraad.


21 REACTIES

 1. Governor: Werk aan de winkel. Hou het huisje bij het schuurtje. Dompel u niet onder in excuses vooraf, maar zet het goede werk van uw voorganger Telting (Moge hij rusten in vrede) voort. Laat u niet meeslepen in de retoriek van de leiding van dit land. U bent als Governor van de Centrale Bank waarschijnlijk belangrijker dan die witte-boordencriminelen die op dit moment het beleid van Suriname bepalen.


  Maak melding

 2. Ik kan er tot de dag van vandaag niet bij dat het zogenaamde dreamteam van Suriname, Venetiaan Telting en Hildenberg hebben besloten FISO 2 in te voeren….

  In 1 klap is hun credibility weg.

  Telting komt het door zijn overlijden nog het beste vanaf. Maar die andere 2 moeten hiervoor boeten.

  Is er zoiets als een Parlementaire Enquete in Suriname?

  Waardoor kan worden onderzocht of deze 2 gasten niet beter hadden moeten weten? Want als dit zo een dreiging is, moet misschien worden geopperd ze voortaan uit te sluiten van politieke bemoeienis wegens misdaden tegen de economie.


  Maak melding

 3. De economie is verstoord en is dringend aan herstel toe. Dit zegt de nieuwbakken president van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad.

  Wanneer er waardoor is dit gebeurt?
  Het is wel gemakkelijk om te zeggen dat de economie verstoord is, zonder verdere details te geven. Of, mogen wij niet zelf hierover nadenken; moeten wij gewoon alles aannemen wat gezegd wordt?
  Feit is dat onder Hildenberg/Telting er niet zoveel problemen waren.


  Maak melding

 4. Het probleem is NIET de verhoging van het salaris, maar het achterlijk hoge aantal ambtenaren in Suriname.

  Als er nu 1 ambtenaar gaat tellen hoeveel cruiseschepen er per dag Suriname passeren.

  En als dezelfde ambtenaar belt met de gemeente Amsterdam, om te vernemen wat de inkomster in Amsterdam zijn per cruiseschip:

  EUR: 500.000,=

  Tourisme, Tourisme, Tourisme.

  Alle spook ambtenaren krijgen verf en kwast om de stad / huizen mooi te schilderen, en Paramaribo wordt een van de meest gewilde aanleg plaatsen van het gebied.

  Ziedaar: De economie hersteld!!

  Succes.


  Maak melding

 5. ik sluit me aan bij Blakaboy. Venetiaan en hildenberg hadden nooit akkoord mogen gaan met Fiso 2, eerst had het overheidsapparaat gereduceerd moeten worden, meer werkgelegenheid scheppen in de private sector, zo schep je ruimte om de ambtenarensalarissen op een verantwoordelijke manier te verhogen.

  Maar ja, Venetiaan heeft altijd een hekel gehad aan het doorvoeren van hervormingen en die dan ook consequent sinds 1990 voor zich uit geschoven. Nu zit men met de gebakken peren. De ironie is nu dat Bouterse op basis van nationalistische ideologie, nu waarschijnlijk de hervormingen gaat doorvoeren waar IMF en Wereldbank al twintig jaar tevergeefs om vragen.


  Maak melding

 6. Maar natuurlijk is de economie verstoord.

  Als de Front regeringen een import economie hebben gecreerd met behulp van donorgelden, ontwikkelingshulp, bauxiet-, olie- en goudopbrengsten ipv van een productie economie kan je wel stellen dat het verstoord is, ik zou zeggen het is helemaal fucked up.


  Maak melding

 7. @Tjoko

  Dat is nou het meest iodiote wat je kan roepen.

  Waren er geen problemen of zijn de problemen zodanig gecamoufleerd dat ze niet zichtbaar waren?

  Denk je echt dat de problemen met de machtswisseling te maken hebben?

  Reality check: Suriname is een arm land.

  Is zo, was zo tijdens het bewind van Telting en zal nog enkele jaren zo blijven….omdat we geen volk hebben wat hard wil werken.

  Overal in de wereld hoor je discussie over het ophogen van de pensioensgerchtigde leeftijd. Hoor je die in Suriname?

  Overal heeft men het over noodzakelijke bezuinigingen. Hoor je die in Suriname?

  Overal heeft men het over produktieverhogingen. Hoor je iemand in Suriname over het terugbrengen van het aantal vrije dagen?

  Maw, zo lang we geen fundamentele discussie gaan voeren en maar naar lanti blijven kijken, zullen we de boot missen.


  Maak melding

 8. niet fiso al dan niet gefaseerd invoeren, maar een groot deel van de ambtenaren AFVOEREN > betaal de ambtenaren goed, dan heb je (misschien ?) minder omkoopbaarheid, maar laat ze zweten voor hun betere loon >> weg met de 7-evens, de door-slapende nachtbrakers, de hosselaars en dieven op de werkplek, de taxi-houders en al dat uitschot, die bij hun pensionering of sterfte altijd ‘na een werkzaam leven, in dienst van…’ meekrijgen >>> me M..’werkzaam ‘ !.


  Maak melding

 9. Front wanbeleid alom. Zelfs de voorzitter van de assemblee en voormalig fronttopper wist niet wat er aan de hand was.

  De front minister hebben allemaal een lintje gehad voor bewezen diensten van Vene en 6 maanden mogen ze nog nagenieten van alle verworvenheden.

  Front wilde weer aan de macht om hun wanbeleid te verdoezelen, ander kan je het toch niet stellen, VHP wil weer in de regering om door te kunnen stelen uit.

  Wat een parasieten zijn ze toch.

  “Somohardjo ook verrast met precaire financiële situatie 22 Sep, 12:30
  Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur/Volks Alliantie, is ook verrast met de precaire financiële situatie van het land. Hij maakte tien jaar deel uit van de coalitie maar had toch onvoldoende informatie over de staatskas.
  “Ik hoorde steeds dat wij 600 miljoen US dollar reserve hadden, dat er stabiliteit was en dat het goed ging met het land”, zegt Somohardjo aan Starnieuws. “Ik schrik ervan nu ik zie hoe wij er werkelijk voor staan”, zegt de politicus.

  Somohardjo was tijdens de vorige zittingsperiode parlementsvoorzitter en hij maakte deel uit van de top van het Nieuw Front. “De minister van Financiën zei wel dat het passen en meten is. Hij was heel streng met het uitgeven van geld, maar hij heeft geen cijfers gepresenteerd om aan te tonen dat er geen geld was”, aldus Somohardjo.

  Fiso ook doorgevoerd
  Somohardjo merkt op dat de vorige regering Fiso (Functie Informatie Systeem Overheid) ook heeft doorgevoerd. In januari wanneer Fiso 2 volledig wordt uitgevoerd, is het meer geld nodig. “Maar deze zaken zijn in uitvoering. Ambtenaren bellen mij en zeggen dat Fiso deze maand wordt stopgezet, maar dat kan natuurlijk niet. Dit is al in uitvoering”, aldus Somohardjo.

  De partners in het Nieuw Front hebben vaak geklaagd over gebrek aan informatie en de slechte communicatie. Pertjajah Luhur, A-Combinatie, de Surinaamse Partij van de Arbeid en DA’91 kwamen zelfs onderling bijeen omdat er maar geen coalitietop werd gehouden. “Om te voorkomen dat wij weer in zo een situatie zouden belanden, hebben wij nu afgesproken om in elk geval eens in de twee weken een topberaad te houden”, zegt Somohardjo. Hij is tevreden over dat er nu voldoende contact is en de topbijeenkomsten daadwerkelijk worden gehouden. “


  Maak melding

 10. OK meneer Hoefdraad ! U communiceert in duidelijke taal. Verfrissend in deze regering!

  Fiso moet inderdaad aangepakt en op termijn aangepast. Kunt u ook meteen die maffe dromen van havens en bruggen naar het eiland van de verloren dromen verbannen ! U heeft geen tijd te verliezen.

  ’n Goede communicatie tussen alle groepen, incl. desi en regering van het land zodat er gekeken wordt naar productie en misschien zelfs export. Maar u bent goed begonnen. Ga zo door !


  Maak melding

 11. Wat kan je doen als de economie verstoord is.Dat is goed beleid voeren.Ik weet niet waarom u weg ging na een conflict met Goedschalk maar ik kan u vragen niet in tegaan op vragen als monetaire financiering.Uw voorgangers hebben goed beleid gevoerd op de invoering van het FISO na.Laat Bouterse en zijn trawanten hun luchtkasten op een andere manier invullen.


  Maak melding

 12. Geachte redactie,

  Nogmaals ter verduidelijking. Opdat het in het kader van het Bewustwordingsproces, helder en duidelijk tot de gemeenschap moet zijn doorgedrongen.

  Dat de Nieuw Front-combinatie o.l.v. de voormalige president Ronald Venetiaan (N.P.S.) en de voormalige Vice-President Ramdien Sardjoe (V.H.P.), d.m.v. meer dan vijftien jaar Oude Politiek de Republiek Suriname bizar ‘opgelicht’ hebben.

  Daarbij hebben zij op gewiekste wijze zelfs hun overige politieke partners erbij ingeluisd. Door deze tot medeplichtige aan het drama proberen te maken.

  Door hen ‘valse’ informatie omtrent de reële monetaire situatie van Suriname te verstrekken en/of voor te houden. Als zou er al die tijd sprake zijn geweest van ‘stabiliteit’. Ze logen bewust daarover. En met ruime medewerking van de President van de Centrale Bank van Suriname.

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/2773

  Vandaar ook dat wij eerder stelden dat de ‘jacht’ op Desire Delano Bouterse als voorzitter van de grootste politieke organisatie van de Republiek Suriname, gewoonweg een bizarre en zelfs een ziekelijke obsessie was geworden van deze Ronald Venetiaan (N.P.S ) en Ramdiem Sardjoe (V.H.P.). Ten koste van de Surinaamse gemeenschap, haar economie en persoonlijke ontwikkelingen.

  http://www.youtube.com/watch?v=Qw3Z8Oa7E3Y

  Te gelijkertijd werd er alles aangedaan, om het land onder water te loodsen. Door tevens alle eventuele inkomsten van buitenaf bestemd ter ontwikkeling van de Surinaamse gemeenschap tot de bodem toe te verteren.

  Het financiële gat moest onoverbrugbaar groot gemaakt worden, om progressieve ontwikkelingen langdurig te kunnen ‘remmen’. In de hoop op acties vanuit de gemeenschap. En ze lachten tijdens de inauguratie van President Desi Bouterse er ook nog triomfantelijk gemeen bij.

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/2765

  Het land moest onder een eventueel Bouterse regime zelfs volledig bankroet zijn gemaakt en teven onder water moeten zijn gebracht. Een bizar scenario in samenwerking met het buitenland.

  http://www.youtube.com/watch?v=mY835T9Hw68

  Zodoende konden de multinationals gefocust op de natuurlijke rijkdommen van de Republiek Suriname, gretig hun slag slaan.

  En dit noemen wij pas moorddadig. Wanneer mentaal zieke leiders op ‘perverse’ wijze menen een land desnoods onder water te zetten, in het belang van zichzelf en het buitenland. Dan het leiderschap aan een ander nota bene gekwalificeerde opvolger te gunnen of democratisch over te dragen.

  Maar het Universum is een dynamisch systeem. En NIETS gaat aan haar universele oog voorbij. En what goes around, comes around, vroeg of laat. Omdat Anana op gepaste wijze en timing ‘antwoord’ zal geven. Als teken dat NIEMAND boven God staat.

  http://www.youtube.com/watch?v=6jxOEDj0JRs

  De Republiek Suriname bevindt momenteel op een kruispunt. En onder de huidige leiding van President Desire Delano Bouterse zal de draad weer opgepakt worden. Daar gelooft de Surinaamse gemeenschap momenteel heilig in.

  Echter, de bedoeling van de oude leiders om de Republiek onder water te loodsen (wisi ati), zal NIMMER ongestraft blijven.

  Daar Gods molens langzaam malen maar zeker.

  http://www.youtube.com/watch?v=130J-FdZDtY&feature=related


  Maak melding

 13. Geachte EBU akademiya,u moet zich schamen dat u zover gaat om een dode te bekladden alleen en al om een moordenaars bende te prijzen.Ik begin er ernstig aan te twijfelen aan de geloofwaardigheid van uw aanbeden anana.Want als het ideologie van anana is om zelfs de dode niet te ontzien,blijve het maar ver van mijn bed.

  Augie.


  Maak melding

 14. Vandaag in Starnieuws een reactie van Vene.

  Hieronder een paar passages, de rest bespaar ik jullie wel, ik schaam mij dood voor deze man, die jaren de President was van Suriname.
  Ondanks het een krapte was en Hildenberg elke maand weer moest passen en meten om ambtenaren salarissen te betalen werden er doodleuk meer ambtenaren aangenomen door front zelfs voor en na de laatste verkiezingen, dure auto’s werden gehuurd zelfs voor secretaressen, geen enkel bezuiningsmaatregel werd ingevoerd, Fiso werd doodleuk ingevoerd, ex-ministers mochten 6 maanden na aftreden emolumenten blijven ontvangen, Salaraissen van DNA, President en ministers werden gewoon verhoogd enz. enz. tijdens de verkiezingscampagne werd de ware stand van de economie nooit vermeld, het was rozegeur en manneschijn, de eoconomie was stabiel enz. enz.

  ——————————————–
  “Op de vraag over een lege staatskas die achtergelaten zou zijn, antwoordt Venetiaan tijdens een interview met Starnieuws: “We moeten oppassen dat er niet een nieuw rookgordijn wordt getrokken. De NPS of het Nieuw Front heeft nooit onder stoelen of banken gestoken hoe de economische situatie ervoor staat”. De ex-president zegt dat hij minister Wonnie Boedhoe van Financiën op een eerlijke manier omspringt met de financiële situatie.”

  “In de loop van 2009 en dit jaar is door de uitvoering van het Functie Informatie Systeem van de Overheid (Fiso) aan alle ministers meegedeeld dat het een zware job zou worden om rond te komen elke maand. “Dit is nooit onder stoelen of banken gestoken.”

  Minister Boedhoe van Financiën zegt dat er een krapte is aan geld. Venetiaan merkt op dat de vorige minister, Humphrey Hildenberg, ook zulke momenten meemaakte. “Hij vroeg zich vaak af of hij de salarissen zou kunnen uitbetalen”, merkt Venetiaan op. Door de kredietwaardigheid van de regering konden er altijd middelen gegenereerd worden. Venetiaan wijst erop dat er sommige maanden meer inkomsten zijn via belastingen en dividend. Er is volgens hem een golfbeweging in de inkomsten. ”

  “Hij benadrukt dat het land niet in een crisis is en deze moet ook niet worden aangepraat. “De mensen in de regering moeten hun spierballen tonen en de job doen waarvoor ze gekozen hebben. We staan er krap voor maar er is geen crisis. De problemen die op de regering afkomen, moet het hoofd geboden worden”, aldus Venetiaan. ”

  ———————————————

  Sorry wie nog een beetje geloof had in front, moet nu toch van een koude kermis thuiskomen. Deze mensen zouden de bak in moeten draaien.


  Maak melding

 15. hahahaha ik moet echt lachen om sommige uilskuikens hier op dit net de naam sosoboto valt mij de laaste tijd op zijn nickname past precies bij hem reaktie nummer 18 laat hij zien dat al die aanhangers van bouterse geestelijk in de war zijn ze hebben allemaal het verstand van pindadop, ebu is een neger met complex, Een zieke leider verhogerd en vermoord zijn eigen landgenoten om aan de macht te blijven zie mugabe bouterse deze beesten lijden aan magalomanie afrika heeft veel van dit soort mis-leiders voort gebracht ik noem dit soort figuren medogenloos monsters die hun volk uitbuiten. mugabe, idi amin, bokasa ,mobuto, rawling .kijk ook in zuidamerika allemaal hebben deze beesten hun volk geknecht.


  Maak melding

 16. @20

  Het is duidelijk dat jij ze niet allemaal op een rijtje heb, yu law helemaal kaba.

  I’m not going to waste to much time on you, you little piece of shit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.