Kwaliteit Surinaamse parlementariërs ondermaats

29

PARAMARIBO, 22 sep – De kwaliteit van parlementariërs laat veelal te wensen over. Dit zegt districtscommissaris en ex-parlementariër Hugo Pinas. Met name het opleidingsniveau is niet wat het wezen moet. Ook in de lagere organen, de districts- en ressortraden, is het niet veel soeps. De gevolgen blijven dan ook niet uit.

Zowel het parlement als de regionale raden presteren verre van voldoende. “Je hoort parlementariërs alleen praten als ze ja of nee moeten zeggen”, zei Pinas in het actualiteitenprogramma In de Branding. Aan de andere kant is er de kiezer met zijn hoge verwachtingen. Die gaat er vanuit dat elke parlementariër er zit voor het algemeen belang. En dan komt de anticlimax.

De gekozene kan niet beantwoorden aan de verwachtingen. Het heeft te maken met het kiessysteem. Mensen worden gekozen per regio. En niet zoals vroeger landelijk. Je moet in een bepaald district wonen om het te vertegenwoordigen. Dat is geen garantie dat ook de best opgeleiden worden uitverkoren. “We moeten overstappen op een systeem waarbij de besten het volk vertegenwoordigen.”


29 REACTIES

 1. Als DC van Para heeft dhr. Pinas aardig wat ellende op zijn bordje gehad, maar heeft vele problemen diplomatiek weten op te lossen. Daar is hij ook voor.

  Dat hij nu in de openbaarheid treedt met deze uitspraken kwalificeert hem niet alleen als een wijs, maar ook als een dapper man.

  Natuurlijk trapt hij een open deur in en daar zullen de DNA’ers niet blij mee zijn. Maar de waarheid klinkt vaak onaangenaam in de oren.

  Moge dit een waarschuwing en vingerwijzing zijn naar het onverantwoorde stemgedrag van vooral de jeugdige kiezers.


  Maak melding

 2. Geachte redactie,

  Volgens districtscommissaris en ex-parlementariër Hugo Pinas, laat de kwaliteit van parlementariërs veelal te wensen over.

  “De gekozene kan niet beantwoorden aan de verwachtingen. Het heeft te maken met het kiessysteem. Mensen worden gekozen per regio. En niet zoals vroeger landelijk. Je moet in een bepaald district wonen om het te vertegenwoordigen. Dat is geen garantie dat ook de best opgeleiden worden uitverkoren. We moeten overstappen op een systeem waarbij de besten het volk vertegenwoordigen.”

  Niet zo merkwaardig vinden wij de constatering van deze districtscommissaris en ex-parlementariër Hugo Pinas. Dat in het kader van het ontwikkelingsproces, het inderdaad tijd lijkt te zijn geworden voor een grondige ‘evaluatie’ van het kiessysteem.

  Maar echter zal deze evaluatie NIET slechts moeten gelden voor het kiessysteem alleen, maar ook t.a.v. het werven van kader en/of personeel op functies binnen de overheid en overheidsinstituten en/of overheidsbedrijven.

  Opdat ook nepotisme o.a. aan de kaak gesteld kan worden. Waarbij personeel wordt aangenomen, die op een bepaalde functie gezien zijn of haar opleidingsniveau of Curriculum Vitae, daar absoluut NIET behoort te zijn.

  http://www.youtube.com/watch?v=P6N4cWZabCE&feature=related

  Personele invulling zowel bij de overheidsinstituten als binnen het parlement en de regering, horen derhalve ‘allen’ binnen een bepaald ‘gedegen’ kader plaats te vinden. Waarbij de verantwoordelijkheden, bevoegdheden en VEREISTE kwaliteit van kader en/of personeel, helder moeten zijn vastgesteld. Terwijl afdelingen vorm geven volgens helder opgestelde doelstellingen.

  Want wat schiet een district mee op met aan het hoofd een districtscommissaris, die de term management niet weet te schrijven, laat staan deze weet te interpreteren. Of een afdeling, waarvan het personeel een klant nauwelijks professioneel te woord weet te staan.

  Maar meer nog, een parlementariër, die nauwelijks aan de gemeenschap of de media weet uit te leggen, hoe hij met zijn organisatie of team denkt, om een bepaald probleem te kunnen oplossen of aanpakken.

  http://www.youtube.com/watch?v=A1WBs74W4ik&feature=fvw

  Elk kader binnen welke organisatie dan ook, hoort voor zijn of haar taak geknipt of ruim geschikt te zijn bevonden, opgrond van zijn of haar achtergrondkwaliteiten en/of ervaring. En dat hoort zelfs voor een postbode of schoonmaakster te gelden.

  OMDAT EEN ORGANISATIE WORDT GEMETEN AAN DE KALIBERS (KWALITEIT) VAN HAAR MENSEN.

  Dat hoort bij voetbal, een gezinshuishouden, een parlement als bij de samenstelling van een regering het geval te zijn.

  Een gedegen ‘organisatie’ van hoog tot laag.

  http://www.youtube.com/watch?v=Rog28B7Ii9c&feature=fvw


  Maak melding

 3. Idd, een interessant voorstel:

  “We moeten overstappen op een systeem waarbij de besten het volk vertegenwoordigen.”

  Kan ik helemaal mee leven.

  Echter, het Surinaams parlement gaat dit natuurlijk nooit toestaan want dan is het gedaan met vele van ze.

  We gaan dus moeten roeien met de riemen die we hebben (jammer dat ik dit moet constateren)


  Maak melding

 4. THE understatement of the year.
  Geen nieuws ,maar wat wel nieuw en gedurfd is, om de koe de bel aan te binden is de hoek waaruit dit komt. Iemand die zelf heeft gezeten tussen de ja-nee antwoorders, bankvullers die braaf aanwezig zijn voor t quorum, en om elke maand weer salaris te cashen .
  Nu worden mensen “beloond”voor t waterdragen, heillikken, pajongwaaien en slijmen tijdens de verkiezingscampagne en de aanloop daartoe.
  Niet raar dus dat t niveau laag is, maar erger nog , t geeft een signaal af naar de jongeren die nog gevormd moeten worden door scholing. t Signaal van , je hoeft geen kennis van zaken te hebben, scholing is niet nodig , sloof je uit en je wordt geregeld t.z.t


  Maak melding

 5. Onze Lonnie haalde al in z’n tienerjaren kattekwaad uit, stelen dus. Zo moest hij al heel jong voor de rechter verschijnen omdat hij een pan had gestolen.
  > Rechter: je weet waarom je hier bent
  > Lonnie: neen ezelachtbare
  > Rechter: edelachtbare ja,
  > Lonnie: ja edelachtbare
  > Rechter: je hebt een pan in Kirpalani gestolen
  > Lonnie: ik heb niet kestolen, die mensen zekken alleen maar jonke dingens
  > Rechter: Hoe zo dan, verklaar je nader
  > Lonnie: ezelachtbare sorry meneer de edelgesteente eeh edelachtbare er was een papiertje bij die pan dat ik die pan mocht nemen.
  > Rechter: wat stond op dat papiertje
  > Lonnie: op die papiertje stond “Steelpan” en toen heb ik die pan kenomen
  > Rechter: na te zijn bijgekomen van een lach.Steelpan betekent niet dat je het moet stelen maar het betekent dat het een pan is met een lange steel
  > Lonnie: maar het is en blijft een steelpan dus ik heb niet kestolen


  Maak melding

 6. Die kiestelsel moet zeker gaan veranderen. Niet alleen maar om meer intellectuelen te laten regeren. Zie nu wie regeert, massamoordenaars, drugsdealers, verkrachters, straatvechters enz.enz….

  Het zal me absoluut niet verbazen dat het regeernivo veel lager zal zijn dan voorheen. Met alle gevolgen van dien. Ook vind ik het niet acceptabel dat stemmen van sommige districten veel zwaarder wegen dan van de stadsmensen. Kom op politiek, zie nu zelf in dat dit zo niet langer kan en dat dit ten koste gaat van het algemene belang van Suriname.


  Maak melding

 7. geen nieuws toch. ook de “goedopgeleiden” doen niks op een handjevol na bij wie opl. niet de determinerende factor is trouwens.
  ik vraag me af waar deze pinas was toen somo parl. voorzitter was!


  Maak melding

 8. “steelpan” verhaal is best cool. ja pinas waar was je toen lonnie parlementarier was?
  mensen met mr. titel hebben ook jrn in het parlement gezeten en geen seconde gedurende hele zittingsperiode hun mond opengetrokken.


  Maak melding

 9. What else is new!?
  Een volk dat een veroordeelde drugsdealer en Moordenaar als haar president kiest heeft het niveau van haar volksvertegenwoordigers.

  Het Nieuw Front heeft niveau in huis. Daarentegen is het niveau van de Moordenaars Combinatie (MC) sans niveau!

  #6.
  Ik val van mijn stoel! Bent u naar de kapper (wilde haren kwijt)geweest!? U bent toch de echte pro-ndp Paagal, die stad en land bewoog om vooral een Moordenaar als president van Suriname te kiezen.


  Maak melding

 10. In ieder geval is de 1ste stap gezet. Benoemen! Dit probleem moet wel bij de wortel worden gepakt. Het zijn toch de politieke partijen die deze leeghoofden naar voren schuiven? Ook hebben onze vrienden van de NPS dit kiessysteem toch bedacht? Af ie tan tekie. Het zal wel duidelijk zijn wie tegen een nieuw kiesstelsel zal stemmen. Degenen die geen frans sprekende politie agenten in Moengo wilt zien!

  Freddy


  Maak melding

 11. Het is niet zo dat de beste aan de slag zouden komen, maar zij die de heleboel omver kunnen praten.Je kunt niet alle politieker over een kam kunnen scheren maar je hebt vele die veel beloven maar weinig doen.Het is niet lang geleden dat men in Suriname verkiezingen had en tijdens die tijd waren de beloftes zeer hoog.Het is werkelijk niet zo dat de best opgeleide de beste vertegenwoordigers kunnen zijn het gaat om wat je voor mensen kunnen hebt verder als je kunt luisteren wat je medemens zegt en daar op een eerlijk respons kan geven verder niet meer beloven dat in je mogelijkheid bestaat Elke vertegenwoordiger dient opgeleid te worden er bestaan opleidingen voor deze banen en dat kunnen deze partijen er voor zorgen,er zou ook een eis moeten zijn dat deze personen doorlicht werden,dat een ieder wist wat ze van hun kunde verwachten.


  Maak melding

 12. @ meneer pinas.
  De president van suriname en de derde voorzitter van het hoogste orgaan in suriname namelijk het DNA zijn ook niet geweldig geschoold dus waar hebben wij het over.@ ebu is een grote demogoog en een Hypocriet, vertel de lezers wat voor opleiding bouterse heeft genoten mulo school en een militaire opleiding in nederland verders niets.


  Maak melding

 13. Je kunt het kiessysteem/stelsel op zn kop zetten,maar surinamers kennende werkt het niet.De vriendjespolitiek moet eerst geëlimineerd worden en dan pas…overstappen op een systeem waarbij de besten het volk vertegenwoordigen.


  Maak melding

 14. DNA in Su is nog steeds circus stupido…

  daarom moet de nieuwe regering na 6 maanden stevig tegen het licht worden gehouden en beoordeeld worden op haar daden…


  Maak melding

 15. Er is hoop meneer Pinas,als ik nu naar onze universiteit kijk dan zie ik meer vrouwen studeren dan mannen. Dan kunnen we af zijn van het Bouta,Brunsie,en Somo imago die het parlement heeft. O ja Brunsie studeert Marketing en is een goede student heb ik begrepen.


  Maak melding

 16. Het is toch een prachtig regeer team..

  Waarom zijn we weer zo negatief..

  We wilden graag baas als baas en weg met de harde realiteit de strake regeeer team..

  baas heeft alles belooft noemand kan het beter doen..

  ronny is al de koning baas is de baas somo is de billelikker en de rest draait om heen..

  zo zijn we toch goed op weg,weg met holland geen bakra basie..


  Maak melding

 17. Daar gaan we weer, het negatieve aan kaarten.
  Waarom had Hugo Pinas toen hij de macht had geen opleidings mogelijkheid voor zijn naaste medewerkers aangeboden. Achteraf swammen is onzin. Als ik bij een baas werk en de baas ziet dat ik tekort schiet, dan kan hij twee dingen doen: of hij ontslaat mij maar dat kan hij niet,of hij krik mijn opleiding op. Want hij weet dat investeren in mensen loont. Of dacht hr. Pinas ik ga geen domme mensen wakker schudden anders weten ze wel wat ik doe, dus mondje toe.


  Maak melding

 18. Het zijn weer de nps en vhp die klagen ,eerst de staatskast leeg roven en dan nog een grote bek hebben tegen de nieuwe regering .
  EN ik vraag me af wat Pinas betekend of gedaan heeft voor PARA .
  Deze mensen moeten weten dat er verantwoording gevraagt zal worden naar het verdwenen geld uit de staatskas .


  Maak melding

 19. ??? Hu hu is er nog meer negatiefs
  Mischien moeten alle hoger opgeleide in nl maar naar su
  Kommen. Dan worden wij maar weer slaven en contract abeiders
  Mischien is er dan wat positiefs te vertellen toch want Daar in nl
  Weten ze het toch allemaal beter

  Aiiba is erg hoor

  Kodjo


  Maak melding

 20. Juist nu het aantal intellectuelen onder de DNA-leden is toegenomen laten neef Pinto zijn stem horen.

  Toen hij zelf deel uitmaakte van dit hoge college van staat en het krioelde van de ebbe’s liet hij zijn stem niet horen.

  Pinto geef me een grote brik. In elk geval hebben de meeste fosielen plaats gemaakt voor jongbloed. Er is tenminste hoop voor een gewisse toekomst.


  Maak melding

 21. Er moet een sterke samenbundeling van de politieke machten komen wil je het kiesstelsel veranderen. Zoals het nu voor staat is het nog een beetje gissen. Het gaat pas lukken als de NDP met zijn bondgenoten steken zullen laten vallen.. en niet al te kleine steken..


  Maak melding

 22. Politiek is als religie: Zeer persoonlijk. Daarom kiest men de persoon met wie men zich ‘emotioneel verbonden’ voelt. Niet alle academici zijn geschikt om politici te zijn en omgekeerd kan een minimaal geschoolde -Mulo- toch vertrouwen wekken bij zijn achterban, waardoor hij wel gekozen wordt.

  Een ander aspect is dat het hier Sur. betreft. U weet net zo goed als ik dat ons geb. land, vooral de emotionele banden stevig voedt. Daarom wordt er vaak emotioneel gestemd. De recente uitslag is daar een goed voorbeeld van. Ook de hele formatie was van emoties doorspekt.

  En wat las ik gisteren over Somohardjo? Dat alles wat Boedhoe nu zegt eigenlijk nieuw voor hem is? Hoe zo, waar was hij al die jaren, heeft hij liggen slapen? Pinas zoekt ook gewoon naar een stok om een hond mee te slaan. Wat is het rendement van zijn afgelopen politieke jaren ?

  Laten we niet altijd zeggen dat politici goed geschoold moeten zijn: dat zou helpen, maar de kans is klein dat het voor iedereen zou gelden. Ook in Nederland. Het enige wat nu zou kunnen is dat er VERSTANDIGE ADVISEURS naast de regering komen te staan. Daar kan aan gewerkt worden. Tot nu toe heb ik niet veel daarvan gemerkt, u wel ? Dat is het manke pootje van deze regering.


  Maak melding

 23. nu pas begint de districtscommissaris en ex-parlementariër Hugo Pinas voor zijn centjes te werken.en probeert hierdoor zijn achterstand in te lopen.door schuldigen aan te wijzen voor zijn misstanden als burgervader in het district para.gelukkig ook.

  Panka zal wel raad weten met deze bluffer (van voor en tegen meneer de voorzitter)aller tijden.


  Maak melding

 24. De mensen die suriname willen opbouwen zonder kritiek zijn naar mijn mening rijp voor de sloop .Waar zijn die uilskuikens die hier grote waffel hadden over de jongeren jullie zijn met zijn allen voor de gek gehouden door de grootste clouwn die suriname heeft DB.


  Maak melding

 25. Ach die Pinas toch.

  Momenteel zitten er meer academisch geschoolden in de DNA dankzij MC. Tijdens front hadden we dna leden die met rokken zwaaiden. Ze hebben zelf de durf gehad om Somo voor de tweede keer als Voorzitter aan te dragen, waar heb je het over. Dankzij de twee tegenstemmers is deze debacle ons bespaard gebleven. Als het dus aan jou front lag zaten we weer met Somo als voorzitter.


  Maak melding

 26. Ik zou de aanhangers van massamoordenaar bouterse willen verzoeken om man en paard te noemen maakt het makkelijk om jullie tegen te spreken het is toch te gek voor woorden dat academisch geschoolden hun laten leiden door een ongeschoolde als brunswijk want hij gekozen tot derde voorzitter van één de hoogste organen in suriname zelf de president heeft alleen de een lagere-school doorlopen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.