Grootste district Suriname bestuurlijk gesplitst

16

PARAMARIBO, 22 sep – Het district Sipaliwini wordt administratief opgesplitst. Er komen maar liefst zeven districtscommissarissen in plaats van slechts één nu. Volgens minister Linus Diko van Regionale Ontwikkeling, RO, heeft dit te maken met efficiëntie.

Sipaliwini was zo goed als onbestuurbaar vanwege de uitgestrektheid. De districtscommissaris restte dan ook niet veel meer dan in Paramaribo te hokken. “We gaan het nu anders aanpakken”, zegt Diko. De districtscommissaris, de hoogste lokale autoriteit, moet bereikbaar zijn. Dat gaat alvast in drie delen van Sipaliwini gebeuren. Het wordt proefdraaien vanaf eind dit jaar.

Plaatsen met al een regionale functie komen het eerst aan de beurt. “Het betreft Atjonie, Stoelmanseiland en Sneesi Kondré”, aldus Diko. De drempel moet absoluut omlaag voor de honderden wijd verspreide gemeenschappen van Sipaliwini. Burgers klagen vaak dat in het binnenland de overheid zo ver verwijderd lijkt. Met de districtscommissaris moeten ook overheidsdiensten dichterbij komen.


16 REACTIES

 1. Het is de keus van verschillende mensen om zeer verspreid te wonen. Dat brengt problemen met zich mee. Het is ‘not done’ om overal waar er een paar honderd mensen wonen voldoend infra structuur te realiseren. Overheidsvoorzieningen zoals kantoren en diensten zullen daardoor natuurlijk ook wat moeilijker bereikbaar zijn.

  Bovenal brengt dit hoge kosten met zich mee. Kosten die gedekt moeten worden uit belastingen. En het zijn nou juist deze bewoners van suriname die geen belasting betalen.

  Moet Paramaribo maar steeds hun luxe wensen subsidieren? Wel nee, niet logisch en niet eerlijk.

  Nu wil men meer distriktscommisarissen. Alvast meer salarissen. Waarom kiest men niet voor efficientie? Gewoon een hoofdplaats stichten voor het betreffende district, met de nodige infrastructuur. Mensen aanmoedigen om wat dichter bij elkaar te gaan wonen. Lost alvast veel problemen op. Zet er desnoods incentives op.

  Of misschien toch maar dat onmetelijk gebied opdelen in 4 districten?


  Maak melding

 2. linus is blijkbaar niet op de hoogte van het gezegde ‘pur bruku, wer bruku’ of hij geeft blijk van een beperkt geheugen : sipaliwini is een schepping/gedrocht van de ndp en mogelijk de grootste bijdrager aan hun winst bij de laatste verkiezingen, dus … : moeten er meer partij-genoten commissaris worden ? hersplitsen van sipa kan niet, want dan ndp/mc o las sot te bij de volgende verkiezingen !.


  Maak melding

 3. Toe Maarrrrrr. !!!!!
  Wat zal dat gaan kosten , sterker nog , wie zal dit allemaal gaan betalen ????
  Moni is er niet , de broekriem moet aangehaald worden, dus zijn we benieuwd.

  Zoete-lieve-Gerritje mag zich vast gaan voorbereiden


  Maak melding

 4. Sipaliwini is een uitgestrekt gebied dat voor het grootste deel uit oerwoud bestaat. Maar als je naar het aantal inwoners kijk dan is het niet veel. Wat er nu gaat gebeuren is het acomoderen van partij loyalisten terwijl er juist bezuinigd moet worden.7 DC plus secretaresse plus dienstauto en dan praat je nog niet over huisvesting en reiskosten en bemensing dit is een absurd plan.


  Maak melding

 5. Baas heeft ieder sme-er een laptop beloofd..

  Welnu als ieder sranangmag/vrouw over deze moderne apparaat bezit,kan je de hele wereld bereiken inclusief alle djoekaaas in surbo en opperhoofden..

  Om zoveel nieuwe commissarrissen te benoemen kost het land een vermogen aan kapitaal die de regering al niet heeft,plus de nodige faciliteiten transport behuizing enz enz..

  Het enige wat je bereikt,is alle djoekaas te faciltiteren in het overheids apparaat..

  Het beste is ,, geeft alle suris een lantie wroko en je bent van alle gedoe af..

  baas waar blijven de fabrieken de industies de export van surinaams fabriekaat de productie van coke enz enz enz je hebt het belooft..
  we hebben al een minis-ter die coke mariwana gelieert gebruiker is..en nu de export nog..schept enorm veel werkgelegenheid..

  het zijn niet mijn woorden ik citeer alleen..

  Dit is positief bedoeld..


  Maak melding

 6. Ik dacht dat bestuursressorten werden geleid door districtssecretarissen die verantwoording dienen af te leggen aan de Districtscommissaris.

  Dus waarom in hemelsnaam 7 DC´s erbij voor zo´n dunbevolkt gebied, waar zijn alle DS´s van Sipa om dit werk te doen? 7 DC´s betekent dat er ook een heel leger DS´s zal moeten worden aangetrokken, wat een geldverspilling!


  Maak melding

 7. Babun skien na babun téré….

  Het hemd is nader dan de rok….

  Voelt u die nieuwe wind al?

  Ala winti na winti, tingu pu na winti tu!!!!!

  Een nieuw wind? ook de ergste stinkscheet is een wind !!


  Maak melding

 8. Ai baja, Sranang de wan sani no.

  wie heeft het distr. Sipaliwini toen bedacht? Ik weet het niet. Maar nu gaan ze die in regio’s verdelen. Meer salarissen om de nieuwe rijken te vergoeden wat zij in de slavernij niet hebben ontvangen? Wie houden ze voor de gek. Een minister verdient al 16444 SRD. Bijna 4000 Euro. Hoeveel gaan de nieuwe rijken dan verdienen? Waar is het plan van aanpak. Ik heb gehoord dat baas op 1 oktober wat gaat vertellen. Kan hij ook zeggen hoe mijn oude vader en moeder de beloofde AOV gaan krijgen? Die mensen hebben op hem gestemd, maar tot nu toe is er niets voor ze gedaan. En dan gaat hij geld stoppen in Sipaliwini terwijl mijn ouders in Coronie nog steeds op hem wachten. Ai mi boi, Bouta, soso taki nanga travel go na Amerika. Mik den hoor joe drape.


  Maak melding

 9. Wie moet dit betalen?

  Bosnegers die belasting betalen?

  Bij de vroegere indeling van de districten had je dit gedonder niet waarom nu wel?

  Wie heeft de nieuwe indeling van de districten bedacht?

  Zeker een marron


  Maak melding

 10. 1 op 1000!

  Voor in totaal 7000 stemmers komen 7 district commissarissen. We hebben al 7 ministeries aan 7000 stemmers weggegeven. Hierdoor loopt de trein van Sipaliwini 1 op 1000.

  Ik zou als minister eerst in samenspraak gaan met Wonnie en Gilmore. Omdat dit heel veel geld meer gaat kosten wat we niet in kas hebben.

  Bereken eerst wat dit allemaal maandelijks aan salarissen en vergoedingen voor minstens 7×7=49 ambtenaren gaat kosten. (Commissaris, chauffeur, Secretaresse, adviseur, tuinman, kokin, wasvrouw/strijkster).
  En wat gaat dit verhelpen? Niets!


  Maak melding

 11. De hele wereld is aan het saneren,inkrimpen van de overheids apparaat..

  In sme gaan we de overheid met alle gemak uitbreiden voor een paar duizend binnenland bewoners..,,terwijl de meeste van deze mensen in stad wonen en rover..

  Als deze uitbreiding de productie proces volgens baas zou helpen optimaliseren,dan zeg ik oké maak er wat van..

  Die meesten roven/mishandelen in parbo en vluchten het binnenland in om te genieten van de opbrengsten..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.