Voorstelling van twee films over Marrons

1

Kunstenaar en filmmaker Karel Doing trok vorig jaar met zijn videocamera naar de binnenlanden van Suriname waar hij het regenwoud filmde en de reacties registreerde van de Marrons op vertoning van de documentaire ‘Djoeka’ uit 1932. Het resultaat is te zien in de productie ‘Saamaka’, welke op 5 oktober te zien is in het EYE Film Instituut Amsterdam. Vooraf is ‘Looking for Apoekoe’ te zien.

‘Looking for Apoekoe’ (13 min/2010) is een raadselachtig mozaïek van beeld en geluid geïnspireerd door de bosgeest Apoekoe, een levendig, slim figuur die zowel goed als kwaad kan doen. ‘Saamaka’ (30 min/1932/2010) is een bewerking van het reisverslag Djoeka uit 1932. De filmbeelden tonen een expeditie van een Nederlands gezelschap terwijl ze uitgebreid de cultuur van de Marrons in beeld brengen. Karel Doing reisde deze zomer terug naar het gebied om de film aan de huidige bewoners te laten zien. Hij maakte een soundtrack voor de film, samengesteld uit reacties, verhalen en muziek.

5 oktober
EYE Film Instituut Amsterdam
aanvang 19:45u


1 REACTIE

  1. Als ik die president zo zien staan dan denk ik wat een zielig man.Kon hij niet van zijn oude dag genieten.Ik zie een man staan die diep ongelukkige is.Hoe kan zo iemand het land besturen.Ik heb mijn twijfels maar het volk heeft hem gekozen en dat moet ik respecteren.Ik ben geen politicus en heeft ook geen verstand ervan maar deze man kan suriname niet vooruit krijgen dat is mijn mening.Hij wordt zeker rijk.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.