Weer onrust in oostelijk grensgebied Suriname

23

PARAMARIBO/ALBINA, 20 sep – Het is weer onrustig in Albina, bij de grens met Frans Guyana. Volgens Dagblad Suriname namen burgers het recht weer eens in eigen handen. Dit gebeurde kort na de arrestatie van een verdachte door de politie. Van het recente verleden lijkt maar weinig geleerd.

Nog maar eind vorig jaar werd Albina haast van de kaart geveegd. Dat gebeurde toen burgers ook weer rechter probeerden te spelen. Ook dit keer is het politiebureau te Albina bestormd. De verdachte moest zo nodig worden vrijgelaten, omdat plaatselijke bewoners het niet eens waren met de reden. Het lukte ook, de man wist zich uit de voeten te maken.

Politieagenten konden niet meer dan wat waarschuwingsschoten lossen. Vorig jaar werden huizen en zakenpanden in brand gestoken. Dit gebeurde na de moord op een plaatselijke bewoner. Extra leger- en politie-eenheden moesten uiteindelijk de rust herstellen. In 2008 werd het politiebureau ook al aangevallen na een moordgeval. De bewuste arrestant moest per helikopter worden verplaatst naar Paramaribo.


23 REACTIES

 1. PARAMARIBO/ALBINA, 20 sep – Het is weer onrustig in Albina, bij de grens met Frans Guyana. Volgens Dagblad Suriname namen burgers het recht weer eens in eigen handen. Dit gebeurde kort na de arrestatie van een verdachte door de politie. Van het recente verleden lijkt maar weinig geleerd.

  Hoop dat mevr Jennifer Simons Voorzitter van het Nationale Assemblee na haar goede initiatief om een bezoek te brengen met parlemtariers naar de Achterstandswijken van Paramaribo nu ook eens een bezoek zal brengen naar Albina om de problemen van de lokale bevolking aan te horen en te kijken met wat voor oplossingen de Surinaamse Overheid kan komen voor de lokale bevolking van Albina om de sociale onrust onder de Bevolking van Albina wegtenemen.


  Maak melding

 2. De nieuwe kreet is : “er waait een nieuwe wind”.

  Lekker verrotte wind , dan!!!!!

  Velen, ik ook, vragen ons af , wat de nieuwe wind exact inhoudt en wat t antwoord/reactie van de minister zal zijn op deze “nieuwe wind”.


  Maak melding

 3. Bouta pe joe de. als je dingen goed kan verantwoorden hoef je niet bang te zijn dat je fouten begaat. En misiedjan san je do???
  bouta lijkt te verslappen omdat hij geschrokken is van zijn post, neemt weet hoe hij die moet invullen, of hij is bang verwijten te krijgen dat hij dictatoriaal is. Zo regeer je een land niet!
  en nog niks gehoord van onze rasta farier, intussen verloederd het land!. een titel betekent niet dat je altijd en overals right man on right place ben. get stand up fight for suriname.
  man als je de criminaliteit niet kan aanpakken ben je min van juspol niet waard en hoe wil je de verborgen criminaliteit van de winkeliers aanpakken. prijzen rijzen de pan uit.
  focus is op zeehaven en zend mast in het binnenland om beter en zonder gezien te worden drugs in en uit te voeren zeker!! op zee minder personeel en minder controle en met zendmast in binnenland is het makkelijker communiceren om ladingen in en uit te krijgen.
  focus op criminal. in rond parbo, het land verloedert. sang je go du na vs?


  Maak melding

 4. Ik ben benieuwd naar de reactie van Brunswijk en minister Misidjan. De marrongemeenschap zal zelf hierin zuivering in moeten brengen. Normen en waarden zullen de granmans in dit deel van Suriname moeten herstellen alvorens over grondrechten te praten.


  Maak melding

 5. Te ver!

  Ray, nu ga je echt te ver!
  Mensen die het recht in eigen hand nemen wil je op die manier behandelen? Jenny moet naar ze gaan luisteren? Weggegooid geld en tijd!

  Oppakken en zwaar bestraffen is mijn voorstel. De post versterken en iedereen die amok maakt in zijn benen schieten. Vergeet niet Ray, dit is al de derde keer. Praten helpt een maand lang en daarna neemt men het recht weer in eigen hand.

  Daar leeft een verziekte samenleving die niemand anders iets gunt en vernielzuchtig is. Dit is niet meer te tolereren.
  Je hoeft alleen maar daar langs de waterkant te lopen om de vijandige blikken op je te voelen en de onveiligheid. Maak een afspraak met Frans Guyana en stop alle overtreders in het gevang waar Papillon heeft vastgezeten.

  Met jouw voorstel gaat het straks ook in Nickerie, Coronie, BelemdoParamaribo, Combe,
  Blaugrond, van Dijk, Latour en Weg naar Zee gebeuren.
  Criminelen in de regering kunnen geen criminelen in de burgerij tegen houden. Zo, Ray, geldt de WET niet voor iedereen.
  En dat is niet wat je wil, toch?


  Maak melding

 6. HET VERHAAL ZIT HEEL ANDERS IN MEKAAR HOOR MENEER WATERKANT
  PARAMARIBO – Inspecteur Ronny Bhola, Gewestelijk Politie Commandant van Marowijne, vertelt aan GFC Nieuws dat de verdachte in de Papatam zaak van afgelopen december, ontvlucht is tijdens een commotie die ontstaan is bij het politiebureau van Albina. Dit gebeurde zaterdag avond.

  Bij zijn arrestatie moest de politie noodgedwongen vuurwapengeweld gebruiken omdat hij bekend staat als een vuurwapen gevaarlijke crimineel. De politieman die het waarschuwingsschot loste, richtte niet goed genoeg en de verdwaalde kogel bezorgde een baby een schampschot.

  De verdachte die gearresteerd werd, was overgebracht naar het bureau. Albina heeft volgens Bhola geen cellenhuis. De aangehouden personen zitten gewoon op een stoel.

  De bewoners die dachten dat de baby ernstig gewond was geraakt, begonnen het politiebureau met flessen en stenen te bekogelen. In die commotie wist de verdachte te ontvluchten.

  “Wij proberen met de middelen die wij ter beschikking hebben ons werk te doen, maar zo gaat het echt niet. Ik hoop dat de regering andere maatregelen zal treffen, zodat wij ons werk beter kunnen doen. De manschappen raken zo gefrustreerd”, aldus Bhola in in gesprek met GFC Nieuws.


  Maak melding

 7. Bouterse gaat niets doen in Brunswijk zijn territorium, pleurt heel de regering uit elkaar…

  Het wordt een stevige toespraak van DDB en een hoop loze beloftes van de minister van Justitie, die uitdelfde contreien komt, over een harde aanpak , 6 maanden verder is de situatie nog steeds het zelfde…

  Het is al minstens 25 jaar onrustig in Oost-Suriname, sedert de Binnenlandse oorlog…


  Maak melding

 8. waarom maken jullie zoveel heisa over een incident die makkelijk in te dammen is ,
  vocus op welvaart .
  want op weg naar succes kom je moeilijkheden en opstakels tegen .


  Maak melding

 9. Het valt mij op dat de nieuwe regering weinig tot bijna geen tijd gegund wordt om orde op zaken te kunnen stellen gezien bovenstaande/onderstaande reacties. Mensen…..wees redelijk en gematigd in uw (voor)oordeel mbt het functioneren van deze nieuwe “wind”, daar ook de zeilen moeten worden bijgesteld voor de beoogde richting.
  Verwacht geen wonderen binnen 7 dagen en creeer die sfeer dan ook niet, want dat proef ik een beetje uit bepaalde reacties.
  Tot slot wil ik zeggen dat hoop doet voortleven. En als u het nu al hebt opgegeven dan heeft SURINAME helemaal NIETS aan jullie soort. En desondanks HOOP ik dat jullie soort, na een redelijk termijn, weer een beetje HOOP krijgen en zaken toch nog positief gaan bekijken!

  Tang Boeng.


  Maak melding

 10. Het schijnt heden ten dage het geval te zijn dat met name van Marron zijde geuit wordt dat er een nieuwe (kennelijk Marron) wind door SME waait.

  Het is niet te hopen dat deze lui het feit dat men politiek nu wat meer op de voorgrond staat of treedt interpreteren als zijnde dat het de Marrons vrij staat te doen en laten wat men wil.

  Ik hoop dat de goed ontwikkelde AC leden hun achterban kunnen en willen wijs maken dat het nu niet een vrijgevochtenbende voor de Marrons moet zijn.

  Ik ben benieuwd hoe de Marron minister van Justitie nu het Albina probleem zal benaderen en behandelen.

  Als er gedacht wordt in de trend van “Ons soort” dan is het hek van de dam in SME.

  Dat lijkt al een beetje het geval als ik lees dat een binnenland bewoner een 6 jarig meisje zo bruut heeft VERKRACHT dat zij dood is binnen gebracht bijAZP Eerste hulp.

  I know one thing: “The moment one try to mess up with me or my home/belongings” I will shoot to KILL and nothing else.

  Men mag kennelijk te Albina geen Marron meer arresteren.

  Meneer Misiedjan laat nu dan zien wat voor skills U heeft.
  Minsiter worden is één,maar wat NU ? (met uw ACHTERBAN)

  Wordt vervolgd en in de gaten gehouden.


  Maak melding

 11. @ Ray: Welke sociale onrust? Die bestaat al zo lang er mensen wonen in Albina. Er wordt iemand gearresteerd, mag dat mag blijkbaar niet van die anarchisten. De politie schiet uit zelfverdediging en verwondt daarbij een baby. Collateral damage. Onmiddellijk slaan de stoppen door. Wanneer begrijpen die mensen nou eens dat er wet en recht hoort te gelden. Ik denk dat de regering er niet aan ontkomt om dit met harde hand af te dwingen.
  Als iemand de taal van deze menen spreekt, is het de man uit hun eigen midden, Misiedjan. Waar blijft zijn reactie, waar blijven zijn maatregelen? Ik ben in de tijd dat ik in Suriname woon maar 1 keer in Albina geweest, maar al bieden ze nog zoveel, dat was wat mij betreft de laatste keer. Als je je auto parkeert, mag je blij zijn dat bij terugkomst je banden er nog onder zitten. Sociale onrust? Laat me niet lachen. Een broeinest van criminaliteit kun je moeilijk sociale onrust noemen. En Ray: Als je ooit eens in Albina komt, vertel me dan even wie er, buiten de Chinese winkel(s) eerlijk werk verricht in Albina. Als er al gewerkt wordt. En die omoe benijd ik niet.


  Maak melding

 12. Het is niet meer leuk in Suriname met deze nieuwe regering.
  -economie onstabiel
  -criminaliteit
  -angst
  -onbetrouwbaar nieuws
  -raciale uitspattingen
  -hebzucht
  Ik denk dat Suriname VERVLOEKT is.


  Maak melding

 13. Dit is letterlijk recht in eigen handen nemen.
  een boslandcreeol is minister dus alle boslandcreolen kunnen het recht in eigen handen nemen.

  want zij zijn ook minister van justitie

  Raga


  Maak melding

 14. Heb altijd gezegd dat deze hele poppenkast- regering een marionet is van deze ex-dictator.
  Ene martin miskiesjang minister van juspol jah wat moet ik van deze rasta zeggen met zijn haardracht en rode ogen, geloof dat hij onder invloed van ganja zijn werk doet.
  Ben benieuwd of hij zijn soortgenoten gaat oppakken in albina?


  Maak melding

 15. Blaka Bakra
  Ray: Welke sociale onrust? Die bestaat al zo lang er mensen wonen in Albina. Er wordt iemand gearresteerd, mag dat mag blijkbaar niet van die anarchisten. De politie schiet uit zelfverdediging en verwondt daarbij een baby. Collateral damage. Onmiddellijk slaan de stoppen door. Wanneer begrijpen die mensen nou eens dat er wet en recht hoort te gelden. Ik denk dat de regering er niet aan ontkomt om dit met harde hand af te dwingen.

  Blaka Bakra
  Als deze Sociale Onrust al zo lang bestaat hoe komt het dan dat de voorgaande regeringen het zo ver hebben laten komen?? De vorige regering van Venitiaan heeft 15 jaar geregeerd vertel mij wat voor goeds zij hebben gedaan met uitzondering van de gelden die zij uit Nederland ontvangen hebben voor Justitie.

  Blaka Bakra wordt het niet eens tijd dat de Surinaamse Overheid haar Verantwoordelijkheid gaat nemen tenopzichte van het Surinaamse Volk die in de Districten van het Land wonen. Het is makkelijk om vanuit Paramaribo te roepen stuur maar een Leger en dan is het probleem wel opgelost, helaas werkt dat in de praktijk niet zo en daar heeft Suriname genoeg ervaring mee om te weten dat dat niet werkt.

  Blaka Bakra de Surinaamse Overheid zal het probleem bij de wortel moeten aanpakken en dat is dat de Centrale Overheid een grondig onderzoek zal moeten opstarten naar het reilen en zeilen van de Lokale Overheden daar ter plekke

  Wat zijn de opstakels van de Lokale Overheden (District Raden) in de regio Albina ook zou er geluisterd kunnen worden naar de problemen van de Lokale bevolking daar terplaatse, waar lopen ze tegen aan, hoe zouden ze geholpen kunnen worden door de lokale Overheid en de Centrale Overheid in Paramaribo.

  Het is fijn dat de Surinaamse parlementariers reizen ondernemen naar het buitenland onlangs nog naar Jamaica, maar het zou nog beter zijn als de Surinaamse parlementariers Werkbezoeken zouden brengen naar de verschillende Districten van het Land en in contact zouden komen met de District Raden en de Bevolking daar ter plaatse om te bekijken wat de Centrale Overheid in Paramaribo voor ze kan betekenen.

  Blaka Bakra ik vond het initiatief van mevr, Jennifer Simons dan ook zeer prijzigwaardig om de Achterstands wijken van Paramaribo samen met andere parlementariers een werkbezoek af te leggen, hoe wel het de taak is van de District Paramaribo om hun problemen aan de Centrale Overheid voor te leggen om deze te kunnen oplossen.
  dergelijke Werkbezoeken van het parlement zouden ook in de andere districten als (Nickerie en Commewijne waar dergelijke sociale problemen ook bestaan) gedaan kunnen worden en als daarvoor wetgeving aangepast moet worden om de probelmen van het District te kunnen oplossen dan zou er een voorstel gedaan kunnen worden voor nieuwe wetgeving daarover in het NA.


  Maak melding

 16. Stiko.

  Met uw reactie op 10 je pot soekroe djie sorro. De derde keer in nog geen twee jaar tijd dat deze bandelozen eigen rechter spelen.

  Ik ben Missiedjan-man maar dit is een zaak van de totale overheid. Alles moet anders in Albina. Uw +Ds Polanen reactie op 10 met hoop en zegen is achterhaald.


  Maak melding

 17. We wonen al 40,50 en nog langer in suriname.We laten ons verkiezen tot dna leden en dan moeten we gaan kijken wat de problemen zijn.Wat een lachertje.Waar zaten de leden van het ge-achte college al die tijd?Alle feeling met de burger verloren?
  Weten ze dan plotseling niet wat onze noden zijn?Of kunnen ze eidelijk een toerische trip maken naar onze verloederde buurten?Zonder bang te zijn beroofd te worden?
  Werkbezoek?goed geef ons een verslag van bevindingen.Of zijn we zo geleerd niet meer?
  Openheid?nooit van gehoord waarschijnlijk.
  Augie.


  Maak melding

 18. Dit hele kranteartikel is geschreven door iemand die nog maar een keer naar de school van journalistiek moet…hoezo Albina van de kaart geveegd…wat tendentieus…
  Blijkt nu dat dat hele verhaal van de zogenaamde bevrijding niet klopt en die man gewoon in een opstootje van de familie die verhaal kwam halen over de verwonde baby is gevlucht….Het is me wat met jullie hoor..


  Maak melding

 19. @nr 5
  pas aan de regering betekent niet dat je niets kan doen en het land stuurloos moet laten, dit is precies wat er gebeurt nu.

  @12
  ach niet de moeite waard om op te reageren.


  Maak melding

 20. Inderdaad waar blijft de reactie van min van juspol?
  Is hij ergens in het land reggae aan het dansen?
  Ongelofelijk dat mensen die geen kaas hebben gegeten van politiek bedrijven die moeten het land runnen en veiligheid garanderen.
  Klote zooi allemaal daaro.
  Beste oplossing voor deze recidivisten is hardhandig vastketenen in het ruim van het schip en vervoeren naar het land van herkomst waar ze gewend zijn om in hun blote reet achter de wilde beesten aan te rennen.


  Maak melding

 21. Het racistische kankergezwel, heeft duidelijk weer toegeslagen onder de Surinamers van een bepaald laag allooi.

  VHP zit niet in de regering dus wordt de racistische kaart gespeeld met behulp van die zelfde racistische pers en handlangers.

  Deze racisten zijn net houtluizen, ze dachten de staatsmiddelen nog langer van binnenuit te kunnen vreten, nu daar ze niet meer mogen, wordt zelf met behulp van des-informatie zoals dit bericht de racistische kaart bespeeld.

  Welnu er waait inderdaad een nieuwe wind, deze VHP racisten mogen nooit meer in het machtscentrum, opzouten richting India.

  Trouwens dat het nu verkeerd gaat, betekend dat de vorige regering zaken NOOIT structureel heeft opgelost. Santhokie heeft politiehuizen gebouwd met Nederlandse hulp, nu blijkt dat Albina niet eens een cellencomplex heeft. Arrestanten zitten in de wachtruimte op de bank.

  De man die gevlucht was, is tijdens de rellen te Pppantam gearresteerd, nu nogsteeds maanden later zit hij nogsteeds op een bank in Albina, waarom is hij nog niet berecht en als hij schuldig was bevonden ergens te Santo Boma geplaats.

  De huidige regering moet zaken op orde stellen, maar de puinhoop die de vorige regering heeft achtergelaten is zoveel, ik zou er moedeloos van worden, waar moet men precies beginnen. Dat is nu het probleeem van de huidige regering.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.