maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politiePresident Suriname klaar voor Verenigde Naties

President Suriname klaar voor Verenigde Naties

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 20 sep – President Desiré Bouterse is gereed voor zijn trip naar de New York, in de Verenigde Staten van Amerika. Bouterse zal er de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, VN, bijwonen. Zijn reis loopt via Puerto Rico, wat vrij ongebruikelijk is. Volgens advocaat Freddy Kruisland hoeft Bouterse geen arrestatie te vrezen.

Als angst voor arrestatie de reden is, dan is die onterecht. Bouterse krijgt een Amerikaans inreisvisum, speciaal om de VN te bezoeken. “Hij geniet immuniteit binnen de perken van het visum”, zegt Kruisland tegenover de Times of Suriname. Bovendien is er ook de immuniteit als staatshoofd. In Nederland pleit het comité Geen Moordenaar als President voor Bouterse’s arrestatie in New York.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

23 REACTIES
 1. De Amerikaanse deal met Bouterse
  Surinaamse cocaïnehandel
  De Drugs Enforcement Administration (DEA) schreeuwde moord en brand over het Suri-kartel, maar toen Nederland in 1992 eindelijk actie ondernam, haakten de Amerikanen plotseling af. ‘We hebben nooit meer een bruikbare tip gekregen van de DEA-collega’s,’ zegt een politieman van het CoPa-team. Hebben de Amerikanen het Surinaamse drugsgevaar misschien op een andere manier bezworen? Waarom werd Etienne Boerenveen – wegens drugs in Miami veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf – al na vier jaar vrijgelaten?

  Op 20 april 1992 vloog de toenmalige minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin, met een zware ambtelijke delegatie naar de Verenigde Staten om afspraken te maken over een strafrechtelijke joint venture tegenover bevelhebber Bouterse. Washington oefende al jaren stevige druk uit op de Nederlandse autoriteiten om de cocaïnehandel vanuit Suriname aan te pakken, maar had tot dan toe nauwelijks gehoor gevonden in het door postkoloniale trauma’s geplaagde Den Haag. Daar werd vooral ongemakkelijk de andere kant op gekeken als er weer eens informatie was binnengekomen over de betrokkenheid van de Surinaamse legerleiding bij de wereldwijde distributie van Colombiaanse coke.

  Maar minister Hirsch Ballin, die vond dat je ‘boeven’ gewoon moest ‘vangen’, stond wel open voor de Amerikaanse klacht dat de jonge Republiek Suriname een narcocratisch transitoland was geworden. De Verenigde Staten boden alle mogelijke hulp aan bij het oprollen van het Suri-kartel.

  Afgesproken werd dat beide landen intensief criminele inlichtingen zouden gaan uitwisselen over de activiteiten van Bouterse en diens handlangers en dat de DEA met de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) een gezamenlijke veldpost zou opzetten in Paramaribo, het hol van de leeuw.

  ‘De informatieuitwisseling tussen Nederland en de Verenigde Staten is van grote operationele betekenis,’ liet het ministerie van Justitie weten bij terugkeer van de minister uit Washington. Hirsch Ballin zelf was ook opgewekt. ‘We hebben goede en stevige afspraken gemaakt. De samenwerking tussen Nederland en de Verenigde Staten is bevestigd en verder versterkt.’

  Beide landen hadden, in hun optimisme over het welslagen van de eendrachtige operatie tegen Bouterse en de zijnen, meteen ook maar een asset sharing-overeenkomst opgesteld. Daarin stond dat de in beslag te nemen miljoenen aan drugswinsten van het Suri-kartel samsam verdeeld zouden worden.

  Minister Hirsch Ballin hoefde dus niet op een paar centen te kijken toen hij de Haagse politie het groene licht gaf voor het formeren van een speciale recherche-eenheid. In de zomer van 1992 maakte zijn departement 4,5 miljoen gulden vrij voor het CoPa-team van hoofdcommissaris Tom Driessen. Dat was voorlopig genoeg voor twee jaar speurwerk. Vervolgens lieten de Amerikanen, die jarenlang moord en brand hadden geschreeuwd over de Surinaamse cocaïne-export naar de Verenigde Staten en Europa, het volledig afweten.

  ‘Van die mooie beloftes is niets terechtgekomen,’ zegt een Haagse politieman die vanaf het begin bij het CoPa-onderzoek betrokken is geweest. ‘We hebben al die jaren nooit één bruikbare tip gekregen van de DEA-collega’s.’

  Amerikanen zijn banger voor communisten dan voor cocaïne, lijkt wel. Toen ‘Castro-vriend’ Desi Bouterse eind 1992 het veld ruimde als legerleider om zich volledig in het zakenleven te storten, verloor de DEA op slag alle belangstelling voor Suriname.

  Nog geen jaar nadat Hirsch Ballin ‘stevige afspraken’ had gemaakt in Washington, kreeg de CRI te horen dat de DEA bij nader inzien er toch maar van afzag een gemeenschappelijk kantoor in de Surinaamse hoofdstad op te zetten. De narcoticabestrijdingsdienst wilde haar operaties meer verleggen naar het voormalige Oostblok, luidde de verklaring. Dus moest er worden bezuinigd op het Zuid- en Midden-Amerikaanse front van de war on drugs.

  De rechercheurs van het CoPa-team voelden zich misbruikt en in de steek gelaten. ‘Opeens werd ons duidelijk dat de Amerikanen al die tijd met een verborgen agenda hadden gewerkt,’ zegt een rechercheur van het team die anoniem wil blijven. ‘Het Suriname van Bouterse was voor de Verenigde Staten vooral een politieke bedreiging.’

  Dat klopt. Na de coup van1980 hield Washington de adem in. En toen de nieuwe machthebber in Suriname toenadering zocht tot Cuba en vriendschappelijke betrekkingen aanknoopte met Maurice Bishop, de marxistisch-leninistische president van Grenada, en met Jerry Rawlings, de revolutionaire leidsman van Ghana, sloeg de paniek echt toe. Damn, in een tropisch hoekje van Amerika’s onmetelijke ‘achtertuin’ dreigde wildgroei van het Rode Gevaar.

  Tot twee keer toe overwogen de Verenigde Staten een gewapend ingrijpen in Suriname. De eerste invasieplannen dateren van begin 1983, enkele maanden na de decembermoorden. Speciale militaire verkenners waren al vooruitgestuurd. De Militaire Inlichtingendienst (MID) van de Nederlandse strijdkrachten reageerde dolenthousiast en verschafte de Amerikanen gedetailleerde informatie over wapen- en munitieopslagplaatsen in Paramaribo en omstreken. ‘We hadden het leger van Bouterse in no time kunnen uitschakelen,’ vertelt een oud-inlichtingenman aan Vrij Nederland. ‘Maar premier Lubbers en vooral minister Van den Broek van Buitenlandse Zaken durfden het niet aan.’

  Omdat de Amerikanen er niets voor voelden om op eigen houtje de voormalige Hollandse kolonie binnen te stormen, blies Washington de aanval op Bouterse af. Deelname van het Nederlandse leger had nog een tintje legitimiteit aan de actie kunnen verschaffen, dacht men in Washington. Daarmee kon de kritiek in eigen land de mond worden gesnoerd.

  Suriname heeft de dreigende Amerikaanse agressie altijd uiterst serieus genomen. Toen de Verenigde Staten in oktober 1983 hun leger op Grenada afstuurden, wist Paramaribo niet hoe gauw alle Cubaanse militaire adviseurs het land uitgezet moesten worden. En dezelfde dag nog vloog Henk Herrenberg, vriend en vertrouweling van Bouterse, naar Cuba om alle Surinaamse studenten uit Havana terug te roepen. Zo bang was Paramaribo voor een Amerikaanse inval.

  De geschiedenis herhaalde zich toen Washington in 1986 opnieuw de Nederlandse regering polste over de bereidheid om de voormalige kolonie met gezamenlijk militair geweld van de Bouterse-kliek te ontdoen. Ook nu weer lieten Lubbers en Van den Broek weten daar niets voor te voelen. Ze vonden dat het herstel van de Surinaamse democratie een meer subtiele aanpak vereiste.

  De in Amerikaanse ogen slappe houding van de Nederlandse premier zou Lubbers jaren later noodlottig worden bij zijn poging secretaris-generaal van de Navo te worden. De Verenigde Staten hadden geen zin in een softie.

  Natuurlijk waren er ook andere middelen dan een klassiek militair ingrijpen om Bouterse aan te pakken. Al vanaf 1983 hadden de Amerikanen geprobeerd om via hun contacten bij de Nederlandse politie, de Tweede Kamer en later ook de media, Den Haag te bewegen tot een strafrechtelijk onderzoek tegen Bouterse. Toen dat almaar op niets uitliep, besloot de DEA – deze opsporingsdienst diende al vaker in het verleden hogere politieke belangen – begin 1986 een val op te zetten voor de Surinaamse legerleider.

  In februari van dat jaar nam de DEA via informanten contact op met Etienne Boerenveen, de militaire rechterhand van Bouterse. Deze undercovers gaven zich uit voor grote drugshandelaren en informeerden naar de mogelijkheden om gebruik te maken van vliegveldjes in Suriname bij het transporteren van verdovende middelen. Geen probleem, liet commander Boerenveen weten, als er maar betaald zou worden voor geleverde diensten.

  De DEA hoopte via Boerenveen in contact te komen met de hoogste baas zelf. De oorspronkelijke bedoeling van de operatie was Bouterse naar Amerikaans grondgebied te lokken en hem vervolgens te arresteren en te berechten. Dat wordt bevestigd door oud-CDA-kamerlid Hans Gualthérie van Weezel, die tegenwoordig ambassadeur is in Luxemburg.

  Als woordvoerder justitie van zijn partij bracht hij ‘met collega Dijkstal’ van de VVD ‘in 1991 of 1992’ een bezoek aan het hoofdkwartier van de DEA. Eerst laat Gualthérie van Weezel weten dat hij ‘niet vrij is om te vertellen’ wat hij bij die gelegenheid allemaal heeft gehoord, maar even later zegt hij van de ‘directeur’ van de dienst te hebben begrepen dat de narcoticapolitie in 1986 ‘hoopte dat Bouterse’ hoogstpersoonlijk naar Miami zou komen om de onderhandelingen te voeren. ‘Dat is absoluut zo,’ zegt de ambassadeur.

  Maar Bouterse bleef thuis en stuurde zijn ondergeschikte. De ontmoeting vond plaats in de kajuit van een zeiljacht in de haven van Miami, waar Boerenveen voor het oog van verborgen politiecamera’s zijn criminele ziel en zaligheid blootgaf en bij het afscheid in de armen van een arrestatieteam liep. In het najaar van 1986 werd hij wegens conspiracy- voorbereidingshandelingen voor grootschalige drugssmokkel – veroordeeld tot twaalf jaar cel.

  In mei 1991 kwam Boerenveen plotseling vrij wegens ‘goed gedrag’. Dat was opmerkelijk, omdat het gewezen hoofd van de Surinaamse militaire politie er toen nog niet eens de helft van zijn gevangenisstraf op had zitten. Doorgaans zijn de autoriteiten minder soepel in Florida.

  ‘Dat vond ik ook vreemd,’ zegt Gualthérie van Weezel, ‘dat Boerenveel zo snel al werd vrijgelaten. Dat was ook een van de redenen waarom ik toen bij mijn bezoek aan de DEA over Suriname ben begonnen.’ De huidige Nederlandse ambassadeur in Luxemburg ‘vermoedt’ dat er destijds ‘afspraken’ zijn gemaakt met Boerenveen.

  ‘Het zou me niks verbazen als ze hem een duidelijke boodschap voor Bouterse hebben meegegeven, namelijk dat Suriname moest ophouden met het vervoeren van cocaïne naar de Verenigde Staten. Ik denk dat Bouterse toen goed begrepen heeft dat hij vroeger of later grote problemen met de Amerikanen zou krijgen als die transporten toch zouden doorgaan. Dat het spul vervolgens allemaal naar Europa komt, zal de Verenigde Staten verder een zorg zijn.’

  Gualthérie van Weezel is niet de enige die denkt dat de Amerikanen een deal met Bouterse c.s. hebben gemaakt. Die gedachte leeft ook binnen het CoPa-team. ‘Bewijzen kunnen we het natuurlijk niet, maar er zijn toch wel aanwijzingen,’ zegt een politieman. ‘Er wordt al jaren geen grammetje Surinaamse cocaïne meer onderschept in de Verenigde Staten. Dat kan geen toeval zijn.’

  Uit heel Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied wordt coke naar de Verenigde Staten gesmokkeld, met 6,9 miljoen gebruikers verreweg de grootste afnemer van de wereld. De prijs van cocaïne is er bovendien beduidend hoger dan in Europa, wat de export dus alleen maar interessanter maakt. ‘Je zou dus verwachten,’ zegt de politieman, ‘dat de Surinaamse handelaren daar ook een graantje van willen meepikken. Blijkbaar niet dus. En dat vind ik onbegrijpelijk, tenzij er natuurlijk iets geregeld is met de Surinamers.’

  In Amerika worden jaarlijks enorme hoeveelheden cocaïne onderschept door politie en douane. Vorig jaar ging het om 120.000 kilo. De coke werd op alle mogelijke manieren aangevoerd en was afkomstig uit alle uithoeken van de Amerikaanse ‘achtertuin’. Uitgezonderd inderdaad Suriname. Dat land wordt in geen enkel statistisch overzicht genoemd. Al jaren niet meer.


  Maak melding
 2. Augie hahaahha.

  Augie die man moet van zijn naam eboi aka-de-in-mi-ede maken in plaats van ebu akademya.
  Deze heeft een anton de kom syndroom.
  Steeds komt hij met zijn afgezaagde langabere verhalen.
  Zijn echte naam is eduard buitenman maar hij vindt zijn nederlandse naam genant.


  Maak melding
 3. Dat bouterse bang is voor een arrestatie weet ik al een hele tijd, daarom zijn eerste bezoek aan guyana.
  Dit bezoek moeten wij in het kader van een propaganda stunt zien, verder is dit bezoek niet belangrijk kost alleen maar geld en zet mijn land voor lul in de wereld beschaafde landen laten zich niet vertegenwoordigen door een massamoordenaar


  Maak melding
 4. Verdieping!

  DeDeBiel oftewel DDB heeft zich zodanig in deze zaak verdiept dat hij/zij zich dezelfde initialen van Desi heeft aangemeten.

  Prima uiteenzetting en aanvoer van feiten is bij dit soort zaken altijd belangrijk. Ik hoop echt niet dat Debiel de achternaam van u is want zoveel van een drugszaak afweten doen alleen debielen of mensen die er vreselijk veel belang bij hebben.

  Toch mijn complimenten want ik heb er van genoten. Hopelijk loopt het bezoek van Bouterse aan New York goed voor hem af en blijft de DEA met hun poten van hem af.

  Desi moet alleen maar gaan luisteren. Hij moet niet gaan toespreken want dan lopen een aantal regeringsleiders zogenaamd naar de koffieautomaat een verdieping lager. Mark my words!
  Oppakken? Neen! Iets anders? Misschien wel!


  Maak melding
 5. Pas op jongens,
  Niet naief doen, want de internationale wetten zit heel erg ingewikkeld in elkaar.
  Als je denkt dat je je goed zit kan je in hun goed vergissen.
  Zo werkt het eenmaal en niet anders. Pas op de listige trucjes van de wereldmachten.

  Lontoe edeh,


  Maak melding
 6. Het DEA heeft net als de toenmalige minister van Just. in Nederland Mevr Sorgdrager de zaak naar de prullenbak verwezen. Anonieme getuigen die het van horen/zeggen hadden vernomen en meer van dit soort shit. De verklaring van de kroongetuige klopt van geen kant. Blijf maar lekker dromen. Missie mislukt! Hij is toch Commander-in- chief geworden. Want de bedoeling was om dit te voorkomen. Marco Kroon Willemsorde! Maak je daar druk om! Drugs uit de ned antillen door mariniers gesmokkeld. Eigen gebruik? Handel? Wapenhandel? Nederland narcostaat! Vraag het maar aan de fransen!


  Maak melding
 7. Laten we maar hopen dat Baas weer veilig thuiskomt van zijn Amerikaanse avontuur. Als’ie trouwens weer zo’n zelfde toespraak voor de VN houdt als in de jaren tachtig, dan wordt het nog lachen daar in New York.


  Maak melding
 8. De journalisten, forumleden en opportunisten leren snel.

  We moetn positie zijn.

  Dus zeuren we niet over buitenlandse reizen zoals we jaren hebben gedaan maar vertellen we positieve verhalen dat drugsdealer vrij kunnen rond reizen, dat ze ook nog een leuk uitstapje naar Puerto Rico maken, dat hij vrij is binnen de beperkingen van het inreisvisum voor VN bezoek.

  Klinkt veel beter dan de President gaat een zinloze reis naar de VN maken, en maakt nog even op staatskosten een privee uitstapje en omdat hij een drugsveroordeling heeft in NL zijn zijn reismogelijkheden in de USA enorm beperkt. Hij zal waarschijnljk zijn intrek nemen in het gebouw tegenover de VN omdat hij dan alleen de weg over hoeft te steken en zijn visum slechts toestaat da hij dat stuk van de openbare weg betreed. Een bezoekje aan 4-th, time square of broadway kan hij wel vergeten. Dat die op loopafstand zijn van zijn verblijf maakt daarbij niet uit. Het is verboden gebied voor hem.


  Maak melding
 9. @DeDeBiel

  Het is ook goed mogelijk dat de relatie tussen de DEA en NL bekoelde omdat die toen met CoPa bezig was en/of de DEA de indruk had dat er wel eens lekken bij de NL politie zaten. Vooral dat laatste was niet onwaarschijnlijk.

  In de USA is het verschil tussen de uitgesproken straf en de wekelijke tijd vaak in die orde van grote. Dat Boereveen bij een straf van 12 jaar na 4 jaar vrij kwam is dan ook niet ongebruikelijk.

  Alleen deze twee punten maken je conclusies twijfelachtig.

  En dat SME weinig voorkomt in de USA drugtrafficking statistieken is niet vreemd. Het handels volume is veel kleiner, het aantal contacten dat geschikt is is veel kleiner, de sociale infrastructuur om mensen in de USA te werven voor de logistiek is kleiner. Dus ook op dat punt moeten vraagtekens bij je analyse geplaatst worden.

  Ook is het zo dat de USA in die tijd weldegelijk grote bedragen aan de war on drugs uitgaf. Mn in Colombia.


  Maak melding
 10. Geachte redactie,

  “IN HET LEVEN VAN IEDERE NATIE KOMT EEN TIJD, DAT ER NOG MAAR TWEE ALTERNATIEVEN ZIJN. ‘OVERGAVE OF VRIJHEID’.”

  (Citaat van Nelson Mandela/Zuid-Afrika).

  Die tijd is nu gekomen voor de Republiek Suriname. En wij zullen ons NIET overgeven.

  Nelson Rolihlahla Mandela was President van Zuid-Afrika van 1994 tot 1999. Hij werd geboren bij Umtata (in het vroegere Transkei), als zoon van een plaatselijke Graman.

  Mandela wordt eveneens als Desi Delano Bouterse van de Republiek Suriname alom gerespecteerd, vanwege zijn volhardende strijd tegen apartheid, corruptie en onrecht. En werd hij de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

  Mandela was van 1991 tot 1997 voorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres) en werd voor meer dan 25 jaar voor “terrorisme” gevangen genomen in de gevangenis te Robbeneiland in Zuid-Afrika.

  Mandela’s vrijlating na ruim 27 jaar gevangenschap op 11 februari 1990 echter, zorgde wereldwijd voor een golf van opluchting en blijdschap. Ook in de Republiek Suriname was zijn vrijlating in relatie tot Desire Delano Bouterse, een inspiratie voor in het bijzonder jongeren in de Republiek Suriname.

  http://www.youtube.com/watch?v=1QDBQgpUGg8

  Als voorzitter van het A.N.C in juli 1991 werd Nelson Mandela uiteindelijk in februari 1994 gekozen tot President van Zuid-Afrika. Hij was toen 75 jaar.

  Terwijl Desi Delano Bouterse 64 jaar was (13 oktober 1945). Toen ook hij tot opluchting en blijdschap in 2010 met meer dan een twee/derde parlementaire meerderheid gekozen werd tot President van de Republiek Suriname. Dit na een gevangenschap van ruim 30 jaar.

  http://www.youtube.com/watch?v=Im_sYVAIpxo&feature=channel

  “WANT GEEN VOLK KAN TOT VOLLE WASDOM KOMEN, DAT ERFELIJK MET EEN MINDERWAARDIGHEIDSGEVOEL BELAST BLIJFT.”

  (Citaat van Vrijheidsstrijder Cornelis Gerard Anton de Kom/Suriname).

  En in de voetsporen van onder andere deze helden vervolgd President Desire Delano Bouterse zijn weg naar vrijheid, economische- en politieke onafhankelijkheid van zijn volk.

  Met als voornaamste doel het bewerkstelligen van welvaart, eenheid en respect voor de Republiek Suriname en al haar inwoners.

  http://www.youtube.com/watch?v=nO54KHOrsys


  Maak melding
 11. @ 2: Een prachtig verhaal, en keurig overgetikt uit Vrij Nederland van 1 november 2007. Bronvermelding was wel zo netjes geweest.

  Maar goed: Mijn vraag is wat dit verhaal te maken heeft met het bezoek van Bouterse aan de Verenigde Naties. Ik kan de link niet leggen.


  Maak melding
 12. Ik hoop van harte dat bouterse ergens word gearresteerd en opgehangen voor alle ellende die hij steeds veroorzaakt in Suriname.
  Dat hij door hebzuchtigen in stand wordt gehouden komt door zijn duivelse ingeving.
  God,behoede ons van deze judas.


  Maak melding
 13. Ach, je hoeft het niet met hem eens te zijn, maar hij geeft tenminste stof om over na te denken. Surinamers zijn ‘kort-door-de-bocht-lezers. Een lange tekst is niet altijd oninteressant. Zijn surinamers te lang opgevoed met lectuur zoals Kuifje, Donald Duck, Dik Bos ect. ect.?


  Maak melding
 14. Weet iemand nog wat er met de president van Panama is gebeurd.
  die heeft eerst in amerika gebromt en daarna uitgelevert aan frankrijk en bromt nog steeds.

  hij was ook president van Panama.

  succes.

  vragen jullie aan boerenveen die in miami was aangehouden en gestraft waarom hij vroegtijdig is vrijgelaten toendertijd.
  dan horen jullie het hele verhaal.

  ik zou maar oppassen.
  er liggen behoorlijke belastende verklaringen in miami voor een aantal personen.

  we benne benieuwd.

  kom halen kom halen het is hier , het is hier ??????????

  Raga


  Maak melding
 15. Als DDB wordt aangehouden! en dan, weer verkiezing.
  Stijg dan het niveau van de suri.
  Of kies je voor bruinbrood en spelen…….
  Ik hoop niet dat hij wordt gearresteerd, maar stiekem denk ik dan, wat gaan de de tegenstaanders van DDB dan doen.
  Want 12 jaar Vene zijn ze niet masaal naar suriname vertrokken..
  Mi ede yere


  Maak melding
 16. memre buku kennen we allemaal, maar ‘remember boereveen ?’ is wat vele (ex-) dea-agenten graag aan desipres willen zeggen ; dus pres.: wees een keertje niet zo macho om een wereld-forum toe te willen spreken maar slim genoeg om je eigen hachje te redden. bovendien, die mensen van de vn zullen je swit-tori’s a la ocer toch niet snappen !.


  Maak melding
 17. Kunnen de MC-ers EBU niet wijs maken dat zijn reaktie nergens op slaan en dat rijp is voor gesticht, bouterse is en blijft een ordinaire boef moordenaar die zijn volk heeft beroofd va al haar waardigheid en zijn ontschuld, en om massamoordenaar bouterse in één adem te noemen met nelson mandela geeft aan wat voor geestelijk gestoorde demogoog ebu is .


  Maak melding
 18. MENS hou het kort jeetje de ene weet beter dan de andere
  in heel Noord Zuid en Midden America zijn Inheemse uit geroeid voor grondstoffen en die rijkdom hebben die Kolonisten gebruikt WAT willen ze met BAAS HIJ is ook AFOE INGGI en NENGGRE de tweegrootste benadeelde on THA PLANNET

  IN GOD WI TRUST!

  GODO DE WI FESI MANG!!

  GO SIT SANI!! GI SRANANG!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES