Nederlandse première ‘Wan pipel’ met De la Parra

4

Op 28 september vindt op het Nederlands Film Festival in Utrecht de Nederlandse première plaats van de geheel gerestaureerde film Wan pipel (1976). Regisseur Pim de la Parra zal hierbij aanwezig zijn. De la Parra’s vertelling over de in Nederland studerende Surinamer Roy Ferrol die terugkeert naar de net afgekondigde Republiek Suriname, geldt als de eerste Surinaamse speelfilm.

Volgens EYE-conservator Emjay Rechsteiner, supervisor van de restauratie, ‘spatten de kleuren van Suriname weer net zo van het doek als bij de première in 1976’.

Naar aanleiding van de heruitbreng van Wan pipel organiseert EYE een programma rond Pim de la Parra, een van Nederlands meest markante regisseurs;
* 28 september: persconferentie met Pim de la Parra in Utrecht.
* 28 September – Première Wan pipel op het Nederlands Film Festival. Aansluitend is de film in de Nederlandse filmtheaters te zien.
* Vanaf 30 september – Pim de la Parra programma in EYE
* 3 Oktober – De Surinaamse films van Pim de la Parra, met aansluitend vraaggesprek met de regisseur in EYE.


4 REACTIES

 1. Ik heb het altijd vreselijk jammer gevonden dat de heer De La Parra het creëren van zijn levensdroom met een faillissement heeft moeten bekopen.
  Ik krijg nog steeds kippevel tijdens het kijken naar deze schitterende film.
  Prachtige beelden van mijn geliefd vaderland mi moi Sranan.


  Maak melding

 2. Is onze fantasie om nieuwe films te produceren uitgeput of hoe zit dat nou.

  Wan Pipel is een pracht van een film en mensen moeten begrijpen dat wij een film met een dergelijke titel reeds achter ons hebben gelaten.


  Maak melding

 3. Wan Pipel.

  ’n Inhoudelijk goede film. Nog staan de rassen even ver uit elkaar als toen. Vandaag wordt de samenleving innerlijker verscheurd door een persoon. Je houdt het niet voor mogelijk.

  Ik heb me toenertijd afgevraagd of het ooit mogelijk zou zijn om Wan Pipel te vormen. Just Wan Pipel. In deze moeten wij de andersdenkenden ook aanvaarden met al hun gebrek aan beoordelingsvermogen.

  If only.


  Maak melding

 4. Pinto heeft gelijk. De film is prachtig, de boodschap duidelijk, maar op dit moment zeer gedateerd. Al 34 jaar wordt Wan Pipel rond Onafhankelijkheidsdag zeker vijfmaal uitgezonden. In het jaar 2060 zitten we dank zij de digitale techniek nog steeds te kijken naar een film uit 1976. Volgens mij interesseert het de huidige generatie geen moer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.