Fusie Surinaamse staatsmedia op komst

14

PARAMARIBO, 18 sep – Staatsmedia STVS en SRS-radio gaan mogelijk fuseren. Voor de efficiëntie, zegt vicepresident Robert Ameerali. Maar de directe aanleiding is het aanhoudend gesteggel binnen beide bedrijven. Management en personeelsleden liggen meer dan eens met elkaar overhoop.

De laatste tijd is de frequentie aan botsingen zelfs opgevoerd. De regering grijpt de kans dankbaar aan om schoon schip te maken. “Naar mijn mening moeten we bij de overheid meer zien te clusteren: of STVS of SRS wordt opgedoekt”, zegt Ameerali. Om dan één bedrijf te maken voor zowel radio- als televisiediensten. Binnen drie maanden moeten een gedegen plan op tafel liggen.

Dat werk is voor de raden van toezicht. Als voorproefje staan beide raden alvast onder dezelfde leiding: Vivian Gordon, directeur op het kabinet van de vicepresident. Onder de overige leden bevinden zich mediawerkers. Dit op zich is een breuk met de traditie van het aanwijzen van politieke loyalisten. “We hebben het zwaartepunt niet gelegd op de politiek. Deze bedrijven werken het best als dat in alle vrijheid mag”, aldus Ameerali.


14 REACTIES

 1. Voorlopig zijn alleen de Raden van Commissarisen vervangen. Dit geeft uitsluitend aan dat Ameerali meer invloed op beide wil uitoefenen. Bij en over deze vervanging is niet tijdig bekend gemaakt. Normaal is dat bij een dergelijke vervanging alle stake holders (politiek, werkgevers, -nemers, maatschappijlijke organisaties) tijdig betrokken en geinformeerd worden. Normaal bestaat zo’n RvC uit vertegenwoordigers van meerdere maatschappelijke groepen!

  De volstrekte afwezigheid van transparantie, motivatie en inspraak bij de vervanging, de prioriteit die bij de vervanging ipv de fusie gelegd wordt, de snelheid waarmee het gedaan is die getuigd van eenzijdige belangen geeft te denken.

  In mijn ogen is hier dan ook sprake van een zeer zorgwekkende ontwikkeling in de sfeer van koppensnellen en machtsconsolidatie.


  Maak melding

 2. En was dit anders onder Venetiaan mijn waarde Neus of zit je weer allerlei zaken te benoemen waar je de afgelopen 10 jaar wijselijk je mond over hebt gehouden?


  Maak melding

 3. Autoriteiten behoren zich verre te houden van de media. Hun enige taak is belastinggeld overmaken opdat de media in alle vrijheid hun werk kunnen doen.


  Maak melding

 4. dit is een normale overheidsbeslissing die overal ter wereld in principe door elke regering kan worden toegepast, als het gaat om efficiente besteding van ons belastinggeld..in Nederland is de overheidsbemoeienis groot tot zeer groot , toch is er sprake van inefficientie

  Voet


  Maak melding

 5. Ik ben voorstander van fusie van de STVS en de SRS, mits het de efficientie en kwaliteit ten goede komt.De nieuwe naam zou dan kunnen zijn: Surinaamse Radio- en Televisieomroep(SRT). Een mooi voorbeeld is de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) in Vlaanderen(Belgie). Het is naar mijns insziens verstandig dat de Surinaamse betrokkenen hun licht opsteken bij de VRT in Vlaanderen.


  Maak melding

 6. Dit hebben van chavez geleerd, ik kan mij nog herinneren dat er een bericht in de media verscheen dat figuren binnen de ndp de vrije pers in suriname aan banden wil leggen ik vindt dit een verkapte vorm van perscensuur.De politiek moet met zijn poten afblijven van de pers in suriname en vooral figuren die in het verleden hebben laten zien dat zei het niet zo nauw nemen met de democratie en de persvrijheid figuren die journalisten hebben vermoord en media gebouwen in puin hebben geschoten, Suriname wordt wakker voor je het weet is het te laat.Ik ben het volkomen eens met reaktie nummer 1.


  Maak melding

 7. Het is geen slecht idee om van twee bedrijven die de staat toe horen een te maken en gelijktijdig een reform toe te passen om overbodig personeel een ander baan te laten zoeken.Het moet op den duur gebeuren de staat moet sparen en dat geloof ik dat de meeste mee eens zijn.


  Maak melding

 8. @blakaboy
  Probleem met jouw en je vriendjes is het selectieve geheugen, de afgeplakte en vervormde achteuitkijkspiegel.

  Ook als Veni dergelijke zaken gedaan had was ik in de pen geklommen, maar bv bij het belangrijkste instituut dat in zijn tijd bemand is, de Suri SER, is zorgvuldig aan de voorwaarde voldaan alle maatschappelijke relevante groepen erin deel te laten nemen.
  Bij de kiescommissie was duidelijk iets mis toen bleek dat een dame van NPS oorsprong haar familie accomodeerde. Iets wat ik op reageerde. Grappig alleen was dat de dame nogal opportunistisch bleek te zijn en na hand en span diensten voor de NDP door die partij geaccomodeerd is. Trouwens horen we nog wel eens wat van haar?

  @POSITIVO
  Voorlopig zijn er alleen koppen gesneld en door andere stromannen vervangen. Dat levert echt geen besparing of beter bedrijf op. En de wijze waarop het gebeurt is is beslist NIET ganbaar in de beschaafde wereld waar democratie en fundamentele mensenrechten als vrijheid van meningsuiting gerespecteerd worden.

  Een fusie en verbetering van de bedrijfsvoering juig ik toe. Maar een minister die onder het mom van een noodzakelijke fusie niet verder komt dat het plaatsen van stromannen zonder enige gedegen motivatie van wie, wat en waarom is demagogisch bezig de nieuwsmedia onder zijn controle te brengen.

  Een zeer alarmerende actie.


  Maak melding

 9. We kunnen constant zitten zieken en z**ken, maar als je de geschiedenis van deze stattsorganen bekijkt, dan is er ALTIJD staatsbemoeienis geweest.
  Laten wij wel critisch blijven en scherp de komende ontwikkelingen een vinger (het liefst beide handen)aan de pols blijven houden, maar wel de mensen de ruimte geven de zaak te ordenen.
  Het was een puinhoop en liep vreselijk uit de hand.
  Ik herinner mij dat niet zo lang terug “de heer” Sardjoe geïntervenieerd had om een uitzending te stuiten.
  Als dat geen staatsbemoeienis is vreet ik mijn hoed op.
  Dus voor en tegenstanders let’s just wait and see.


  Maak melding

 10. Tweeling!

  Van een, twee maken komt in het leven vaker voor dan van twee, een maken. SRT is een naam dat alles zegt.
  Maar….het houdt in dat het geruzie binnen de omroepen Radio en TV moet stoppen. En dat doe je niet met een naam maar met beleid.

  Uniforme berichtgeving op Radio als op TV kan gaan lijken op indoctrinatie. En daar is deze set van Ameerali misschien voor bedoeld. Zelf bepalen wat je bericht hoort bij persvrijheid. Maar een ander laten bepalen wat je mag berichten niet.

  Dat deze eenlingen een tweeling worden gaat niet direkt richting persvrijheid uit.
  Zou je ook met de SLM en de KLM kunnen doen.
  Daar heeft het misschien meer effect op de efficientie.


  Maak melding

 11. Het begint nu zo langzamerhand vormen aan te nemen de nieuwe winden die in Suriname zullen waaien of reeds waaien.

  Waar bemoeid de overheid of de politiek zich mee en wel in de persoon van vice-President of liever gezegd loopjongen Ameer-Ali.
  Mag de media niet op eigen benen staan om zijn journalistike werkzaamheden op zelfstandige basis te mogen verrichten?
  Of is de media nu een verlengstuk geworden van de regering of de Pres.?

  Eerst was het de militairen dat gereorganiseerd moet worden en nu de pers en media en wat wordt de volgende verandering die in opkomst is.
  Het is allemaal zo doorzichtig wat de plannen zijn van de nieuwe winden die gaan waaien, maar let op: er kan ook stinkende winden worden waar de Surinaamse burgers alleen maar de dupe wordt.

  sterkte jongens
  lontoe


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.