Woningbouw moet Surinamers uit de brand helpen

17

PARAMARIBO, 16 sep – Duizenden mogen in de komende vijf jaar een droom zien uitkomen. Ze krijgen de beschikking over een eigen woning. De staat wil zeker vijfduizend huizen bouwen voor mensen met een lager inkomen. Mogelijk komen daar nog eens vierduizend bij. De verzorgende staat is goed terug. “De nood is hoog”, zegt president Desiré Bouterse.

Nog geen vijf jaar terug leek de traditie van gesubsidieerde woningbouw gebroken. Definitief. Mensen werden aangemoedigd zelf te bouwen. Met hulp van China werden slechts tweehonderd ‘volkswoningen’ opgezet. Nu komt het Chinese aannemingsbedrijf Dalian met een nieuw plan. De vijfduizend woningen worden voorgefinancierd. Suriname mag later terug betalen.

Dalian wil met de Exim Bank in China de mogelijkheden voor een lening nagaan. Dan kunnen nog minimaal vierduizend huizen extra komen. Het oude Lisp-programma gaat nog door. Het programma dat de vorige regering lanceerde, biedt leningen voor zelfbouw. Via Lisp komen nog zeker drieduizend woningen beschikbaar. Ook zal geëxperimenteerd worden met flatbewoning.


17 REACTIES

 1. Wat deze regering zegt dat doen zij. Ik zou het zeker anders hebben aangepakt , door eerst de bouwmaterialen complexen als bakstenen-fabriek te bouwen. Verder zou ik bruinzeel hout fabriek betrekken bij het vervaardigen van alle hout componeten die nodig is voor de bouw van die woningen.

  Maar als SME wil samenwerken met andere landen en organisaties dan moet men geven en nemen. Het is niet anders


  Maak melding

 2. Nu had ik eindelijk willen zien dat leningen zichzelf terug betaalden door het te investeren in de productieve sector.Maar om de droom van het luie deel van de bevolking hun wens te vervullen leningen af te sluiten getuigt niet van schranderheid.Kraken,ocuperen.Bezetten,. wegen afsluiten en geld eisen.Beroven.Maar handen uit de mouwen steken?Daar zijn de dromers van woningen allergisch voor.Lange leve de boeven voor de boeven!

  Augie.


  Maak melding

 3. Straks is suriname gewoon van de chinezen,dus geen problemen meer.
  goedzo suriname ga zo door met bedelen met andere landen.

  Op eigen benen staan gaat ze nooit lukken

  ze blijven maar afhankelijk van andere landen.

  Ja jammer van nl hey dat ze niet meer in ze willen met bouta


  Maak melding

 4. “Nu komt het Chinese aannemingsbedrijf Dalian met een nieuw plan. De vijfduizend woningen worden voorgefinancierd. Suriname mag later terug betalen.”

  En tevens de opmerking van #1.

  “Wat deze regering zegt dat doen zij.”

  Schulden maken en vervolgens deze schulden overdragen aan een deskundige regering die dan de tering naar de nering moet stellen en daardoor niet populair is bij het volk dat denkt dat alles zomaar uit de lucht komt vallen.

  Denk maar aan de rekening aan Brasilia, (wapens voor de zoon van keizer Bigi mofo I).


  Maak melding

 5. Bouterse, goed zooooo…..maar eerst zien dag geloven.
  Er moet ook een cementfabriek komen om goedkoop te kunnen leveren, en om de monopoly van bepaalde personen en trinidad te doorbreken. Goedkoop bouwmateriaal bemoedigd mensen ook om te gaan bouwen.
  Andere punt is: ik ben erg, maar dan ook erg benieuwd aan wie deze volkswoningen zullen gaan toebehoren. Aan alle behoeftige Surinamers of aan bepaalde groepen in Suriname die bijna, sowiezo alles gratis krijgen.. En wat zullen de randvoorwaarden c.q. maatstaven zijn om voor zo’n woning in aanmerking te kunnen komen.


  Maak melding

 6. ha ha ha moeten we altijd afhankelijk zijn van die chinezen. wat krijgen ze daar voor terug. het is alleen maar laariekoek, sur zal heeeel dik terug moeten betalen aan de chinezen. ze hebben in africa het al eerder gedaan.
  ze hebben in gana kenia uganda s.africa en nog enkele landen geboud. het is allemaal politiek, de komende generaties die krijgen het wel te voorduren. het klint toch prachtig
  dalian komt weer met een ander plan om die gierige surinamers (overheid) op te lichten.

  wh


  Maak melding

 7. De aanhangers van bouterse laten zien hoe inconsequent ze zijn nog geen 3 maanden geleden moesten de chinezen en de brazilianen het land worden uitgezet en nu roepen ze een heel andere verhaal.


  Maak melding

 8. Waarom zijn Surinamers altijd zo negatief als het om China gaat??? Geven andere landen ons zoveel hulp????? Wees bij dat er nog bevriende naties zijn die willen helpen!!! Stelletje negativisten….en beterweters!!!!Wanneer gaan Surinamers nou eens een keer leren om een gegeven paard niet in de bek te zien???? De gemaakte opmerkingen vind ik puur racistisch….de creolen denken dat Suriname alleen van hen is!!!!


  Maak melding

 9. krepi

  ik ben het eens met je.. maar dit nog /als en hindo zegt eyyy sranang man mi ne vertrouw of sranaman lessi ,,dan vraag ik me af wie bedoelen ze daar mee?,,,,antwoord ??? blaka man creolen dus. ik werk al jaren met ze..omdat van die mannen kan je leren…en smaad volk..vooruit denken en streven..

  dus krepi loek a torie ooktu van trafasi


  Maak melding

 10. Zelfhelp!

  Dalian heeft een mode gevonden om een lening te verstrekken. Met goede afspraken moeten we daar niet vies voor zijn.

  De huizen laten bouwen en via inschrijving vooraf aan mensen die enige maandinkomen hebben verhuren (zie voorstel Mike #3).
  De woning wordt eigendom als de maandhuur (inclusief lichte rente)tot op de laatste cent is betaald. E.e.a. zal juridisch moeten worden vastgelegd.
  Zo verplicht je mensen om te gaan werken voor een vast inkomen.

  Geen enkele woning wordt aan geen enkel persoon gratis gegeven. Kun je niet maken tegenover mensen die hard werken en sparen om een eigen huis te hebben.

  De maandhuur wordt gebruikt om de lening bij Dalian af te lossen en nergens anders voor.
  Iedereen onderhoudt zijn eigen woning met strikt vastgestelde regels.

  Daarna moeten alle krotwoningen uit de oude binnenstad (Maagdenstraat, Jodenbreestraat, Zwartenhovenbrugstraat, Heiligeweg, watermolen en Keizerstraat) verdwijnen.
  De wegen en trottoirs een goede beurt geven zodat men kan lopen zonder enkelblessures.

  Is dit weer zo’n droom of is dit haalbaar?


  Maak melding

 11. ik vindt het een prima idee dat we meegaan in de bloei van de bric landen maar laten we niet vergeten dat deze landen er wel wat voor terug vragen als ze zoveel duizendwoningen willen laten bouwen misschien is het wel voor de chinezen die daar het land draaiend gaan houden ,ik vindt het zo jammer dat suriname zo afhankelijk is en bijna het rijkste land van de wereld is qua grondstoffen dan maar investeren in apparaten om het uit de grond te halen maar dan doen we het zelf


  Maak melding

 12. Beter is om wolkenkrabbers en grote winkelcentrums van meer dan 5 verdiepingen neer te laten zetten. Dan is er geen woningnood meer in Suriname.


  Maak melding

 13. Ook moet er een hoogwaardig Universiteit komen met campussen en een HBO instelling en meer studenten woningen komen. Ook 4 baanswegen aanleggen behoren tot de mogelijkheden.


  Maak melding

 14. Treinstations, nieuwe luchthaven, tramverbindingen, dubbeldekkers, nieuwe taxi’s en ook een Metro verbinding in Paramaribo.

  Meeste mensen hier zijn er mee eens.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.