Uitzetting Surinaamse studenten om ‘zwart werken’

25

Tientallen Surinaamse studenten, die zonder vergunning arbeid hebben verricht in Nederland, staan op het punt terug gestuurd te worden naar Suriname. De Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst(IND) bracht deze studenten onlangs op de hoogte van hun ‘delict’ en trok daarbij hun verblijfsvergunning in.

Studenten konden tegen dit besluit bezwaar aantekenen, maar verzuimden dit te doen. Hierna kregen zij een tweede brief van de IND met de mededeling dat ze binnen 28 dagen terug naar Suriname moeten. De Vereniging Surinaamse Studenten Amsterdam (VSSA), heeft nu een advocaat in de arm genomen die voor de studenten in bezwaar wil gaan zodat uitzetting kan worden voorkomen.

De VSSA heeft ook een aantal Tweede Kamerleden, waaronder Harry van Bommel (SP), Kathleen Ferrier (CDA) en Tanja Jadnanansingh (PvdA), ingeschakeld om via de politiek het besluit van de IND ongedaan te maken.


25 REACTIES

 1. Beste jongens en meisjes. Ten eerste heb ik in mijn studietijd geen tijd gehad om te werken, laat staat zwart. Ik studeerde. Maar goed, je hebt geld nodig, dus…

  Ten tweede: Jullie hebben je slecht laten adviseren. Ga goede raad vragen aan de vele Polen, Roemenen, Bulgaren, Marokkanen, Ghanezen, en alle anderen die grotendeels zwart werken.

  Begrijpen jullie nu waarom de schatkist in Nederland NOOIT leeg raakt?

  Ik wens jullie veel sterkte.


  Maak melding

 2. Dan zie je dat de surinaamse studenten niet lui zijn. Ze willen voor zichzelf zorgen dan alleen te teren op hun ouders en de surinaamse overheid.

  Als ze op de hoek staan,dan is het niet goed.
  ze participeren , dat is ook niet goed.

  Hoe wil je de intergratie bevorderen???

  alfa


  Maak melding

 3. Ik ben heel benieuwd wie de studenten heeft aangeklaagd. Ik kan mij niet voorstellen dat de Ned. immigratie met zo een vergroot glas op een ieder let.
  Ik heb geen druppel symphatie voor de studenten. beseffen zij niet hoe belangrijk deze mogelijkheid is om in het buitenland te studeren. Je zet je toekomst toch niet zo op het spel.


  Maak melding

 4. @Alfa, de studenten willen voor zich zelf zorgen, begrijp ik dat ze te belazerd zijn om solidair bij te dragen aan onze samenleving die wij allemaal moeten betalen. Niet op kosten van de ouders en Suriname maar wel op kosten van de Hollandse belastingbetaler !

  Ja er zijn ook Hollanders die zwart werken maar die worden dan ook fors aangepakt als dat aan ’t licht komt, dus rechtvaardig terug naar Suriname. Wellicht kunnen ze daar zonder probleem zwart werken, Bouterse heeft z’n zakken ook crimineel gevuld, toch….


  Maak melding

 5. Lasten!

  Voor sommige Surinaamse studenten in Nederland is het een echte jungle waar ze door heen moeten. Niet vergetend de ouders, die er alles aan doen om het kind de gewenste studie te laten afmaken. Ik ken er heel veel.

  Studeren en rondkomen met de soms karige middelen in wereldsteden zoals Amsterdam, den Haag, Rotterdam, enz. draagt veel lasten met zich mee. Je wil wel wat meer uitgeven.

  Je goed laten informeren om naast het leren wat bij te kunnen verdienen is de grote les.
  Er zijn mogelijkheden zonder de Wet te overtreden maar het kan ook op een andere manier.
  Persoonlijk heb ik met wat bevriende ouders in Suriname afspraken gemaakt om hier in NL wat financiele ondersteuning te verlenen, terwijl de ouders in Suriname tegendiensten verrichten. Ik ben nog nooit bedrogen; zij ook niet! De kinderen zijn allen inmiddels afgestudeerd. Zij blij, de ouders ook.

  Wat men in NL nu doet is olie op een vuurtje gooien dat verschillende kanten kan gaan opbranden. Niet slim in een tijd van verkoeling van de verstandhoudingen met de Surinaamse regering. De discussie gaat zeker de verkeerde kant op gaan.

  Natuurlijk dienen de studenten de Wet na te leven, maar men is vergeten dit soort zaken binnen de verdragsmiddelen mee te nemen.
  Een land vaart sneller bij kennis van haar inwoners hoe te handelen met de wind.
  Als slechts de helft van de afgestudeerden terug gaan naar Suriname om daar de opgedane kennis te etaleren, hebben we veel meer bereikt dan een rotonde op een kruising maken.

  Hier MOET een oplossing voor komen, desnoods via de politiek.


  Maak melding

 6. SME voor de Suri’s met Bouterse voorop. De jongeren hebben in grote getallen op DDB gestemd en nu komen de koekjes van eigen deeg langzaam maar zeker in het daglicht. DDB en zijn jonge achterlijke garnalen schelden voortdurend op NL. Ook hebben zij een grote mond en zoeken vrienden in de regio. Suriname heeft ook een Universiteit namelijk ADEK van juf Jenny. Dus alle studenten met een Surinaams passoort kunnen in SME studeren bij Opa DDB en juf Jenny. Cuba of Venezuela liggen op steenworp afstand. Waarom naar de Noordzee reizen, teren op NL en vervolgens schelden op NL.
  Alle echte intellectuelen zijn nu al bezig om SME te verlaten. Zie de recent ontslagen Hindustaanse Chirurg/doktoren. Suri studenten succes in je eigen regio en blijft stemmen op DDB. Jullie zullen heel ver schoppen met je ADEK diploma in Suriname.


  Maak melding

 7. Alweer een buitengewoon laffe daad van politiek den Haag. Deze studenten spreken beter nederlands dan welke Hollander dan ook.

  Wie zich wreekt op weerlozen is niet alleen wreed maar ook buitengewoon laf.

  Dit zoeken wij zelf. Waarom niet studeren aan een Cubaanse, Braziliaanse, Barbadiaanse, Boliviaanse, Uraguayaanse of weet ik welke andere universiteit in de regio?

  Het is van Holland het is goed, wel nu schijten onze kinderen een buffel.


  Maak melding

 8. @ DAS: Als deze jongeren gehoord hebben dat er nu al gevestigd (gestudeerd) kader aan de kant is gezet kan ik mij nauwelijks voorstellen dat ze zin hebben om na hun studie een toekomst op te bouwen in Suriname. Bovendien zullen ze (als alles doorgaat zoals beschreven in het artikel) onafgestudeerd terugkeren naar Suriname, dus wat dat betreft is hun toekomst niet echt rooskleurig. Dat ze in Nederland studeren komt omdat Suriname niet over leerstoelen beschikt waar deze studenten voor gekozen hebben.

  Er zitten natuurlijk waarheden in uw betoog.
  Ouders die zich krom hebben gewerkt en soms leningen hebben moeten afsluiten om hun kinderen in het buitenland te laten studeren. Hoe groot zal de desillusie zijn?
  Maar dit even terzijde.

  De Surinaamse studenten in Amsterdam weten zich gesteund door de VSSA, maar hoe zit dat in andere universiteitssteden? Ik weet het niet, want ik woon in Suriname. En heeft diezelfde VSSA niet kunnen adviseren om binnen de gestelde termijn een bezwaarschrift in te dienen? Of was het pure gemakzucht? Onwetendheid kan je ze niet verwijten, want ze zijn van tevoren door de IND ingelicht.

  Ik ken overigens uit mijn kennissenkring de handel en wandel van de IND. Het kan inderdaad een jungle zijn. Maar wet is wet, en ook een Surinaamse student in Nederland dient zich daaraan te houden.

  Ik hoop alleen met u dat zowel juridisch als politiek deze zaak tot een positieve ontknoping komt.


  Maak melding

 9. HEREN en DAMES studenten, laat dit een eerste les voor jullie zijn; 1.. hier in NEDERLAND,zijn er regels waaraan je je hebt te houden,dààr zijn ze voor.2..jullie hadden in beroep kunnen gaan,en niet gedaan,HIER in holland wordt je met de neus op de feiten gedrukt,hier leer je wat mentaliteitsverandering is,dus niet JANKEN, want hier in dit land gelden wetten en regels,maar niet degene met het hoogste woord,wees in de toekomst niet zo dom hier niet en in SURINAME NIET,TJA sommigen moeten eerst op hun bek vallen om het te leren..PS.[NIET weer holland de schuld geven,steek je hand in eigen boezem]je kan lullen tot je een ons weegt,deze saak win je nòòòòòòt,never nunca,van de tatas.


  Maak melding

 10. Studeren en werken(arbeid) gaan heel goed samen,mits je agenda goed bijhouden!Voor een paar tientjes bijverdien kan geen kwaad.
  De IND treed keihard tegen de vele ex rijksgenoten,maar ze kijken andere kant op wanneer de oost-europeanen de grens binnenstormen.


  Maak melding

 11. Daar gaan we weer, er zijn altijd mogelijkheden om de studenten te straffen, Maar wel met een mogelijkheid om hun studie te kunnen afmaken,Wat zal er gezegd worden als DB de stagaires ook naar huis zal sturen. kan altijd wat gevonden worden om ze rechts omkeer te laten maken.


  Maak melding

 12. Blaka bakra,

  Het is een zielige zaak zoals het intellect in Suriname wordt vervangen of aan een kant gezet. De regering die dat doet is gedoemd te mislukken omdat er op die manier minder geschikt Kader beschikbaar is, waardoor chantage gemakkelijker wordt.

  Maar…Blaka bakra; Deze regering blijft gelukkig niet voor eeuwig aan de macht. Dat weet en hoop je ook. Dus alle nu studerenden doen er goed aan hun studie af te maken want wat binnen is, is binnen! Hun tijd komt misschien nog.

  Ik hoop samen met jou dat Lackin e.a. in Suriname zich hier niet mee gaan bemoeien want dan gaat de discussie echt de verkeerde kant op. Het is een kwestie die de VSSA in samenwerking met welwillende Nederlandse politici moet oplossen.
  Ik heb momenteel twee studerende neven, een in den Haag en de ander in Rotterdam. Die studie-mogelijkheid hadden ze niet in SU. Is die mogelijkheid wel aanwezig bij het ADEK dan vraag ik ze om liever in SU hun studie af te maken. Gaat prima via mijn systeem! De VSSA is er voor alle studerenden. Je moet alleen de weg weten en willen bewandelen. Soms is het gemakzucht en dan kan je niemand anders de schuld geven.

  Verder ben ik ervan overtuigd dat dit probleem wordt opgelost, misschien via boetes en belastingen over een aantal jaren gesmeerd. Als de Surinaamse overheid zich er maar buiten houdt, komt er intern wel een oplossing en wordt er geen enkel de Wet overtredende student, terug gestuurd.


  Maak melding

 13. Natuurlijk zou uitzetting een véél te zware sanctie zijn… zonde van alle tijden en middelen… En natuurlijk zijn de studenten dan ook zwaar gedupeerd. Ik hoop er zeker op dat dit door de Nederlandse politiek zal worden opgelost. Sterker nog: Ik reken erop.
  Ook al hebben de studenten dit aan zichzelf te danken. Net zoals SU stelt NL ook voorwaarden aan een visum. Als ik met mijn toeristenvisum in SU de regels schendt word ik ook aangepakt.
  Dit heeft niets te maken met de bekoelde verhouding die DBB wil met NL.


  Maak melding

 14. O, o, o, Pinto! Weer te lang aan de Waterkant gezeten? Dat men in Suriname schijt heeft aan wet, recht en regels (kijk maar naar het verkeer) is inherent aan de mentaliteit van de Surinamers. Als je diezelfde mentaliteit in het buitenland denkt te kunnen hebben, krijg je met problemen te maken. Ook in de door jou genoemde alternatieve landen. Ditzelfde zal gebeuren met alle overige buitenlandse studenten. Ik ben het ook niet eens met de sactie, laat ik dat even voorop stellen. Maar het getuigt van veel kortzichtigheid om weer het vingertje naar Nederland te wijzen.
  Het blijkt dat je mijn posting @ 8 niet gelezen hebt, dan weet je ook waarom deze studenten voor Nederland gekozen hebben.


  Maak melding

 15. Met een goede advocaat komt het wel goed.

  Dit moet wel een les zijn voor alle andere studenten. Wat ze in de toekomst ook mogen gaan uitvreten; als je een brief krijgt om in beroep te gaan moet je dat zeker doen! In deze situaties heeft een student dan nog een kans. Nu wordt het moeilijker. Dat is pta pta, vaak heb je maar 1 kans.

  Ik wens ze het beste!


  Maak melding

 16. @draaideur

  Wat een achterlijke reactie zeg. Kunnen we politiek niet scheiden van andere zaken? Blijkbaar niet, want zelfs de studenten moet het hier ontgelden. De studenten zijn hier voor hun toekomst en een fout begaan is menselijk. Achteraf gezien vind ik het wel niet slim van ze, maar zo een onzinnige reactie om de studenten naar Su te sturen vind erg stom . Dat getuigt van het IQ van 0=hersens van een Garnaal. Zij doen tenminste een studie op HBO of WO niveau en jij? Van de WWB leven en en je idioterie hier uitkraaien.


  Maak melding

 17. Ansoemang jere no.

  Ex-rijksgenoten? Boi die studenten zijn in de onafhankelijke republiek Suriname geboren. Ze zijn dus Surinamers, zo vertelt Bouta en dan ook vreemdelingen. Ze hebben hopen papier in moeten vullen om het beoogde visum te krijgen. Daarin staat met koeien van letters dat ze niet mogen werken. Ik heb veel nichten en neven die hier ook mee geconfronteerd worden.

  Studeren in het buitenland is heel zwaar. Maar als familie probeer je de studietijd zo veel mogelijk te verkorten door ze wat toe te stoppen. Een student moet gewoon studeren en niet alle luxe willen hebben.

  In mijn tijd hadden we 2-3de handse spullen en studeerden hard. Studenten van nu moeten Blackberry. Als de ouders het niet kunnen betalen, moeten ze zich ernaar schikken. Tevreden zijn en niet jaloers op de medestudenten. Dat hadden ze echt niet moeten doen. Ik ken Ned. studenten hier die het met een minimum moeten doen. Ze studeren, klagen niet en werken hard zodat het later beter wordt. Laat die Sur. studenten dat ook maar gaan doen.

  Maar de Polen zijn Europeanen en mogen kris kras door Europa reizen. Daar kan de IND niets aan doen. Maar troost je, ze worden regelmatig opgejaagd. Studeren in een economische crisis wordt extra zwaar. Maar dan moet je leren leven met aalmoezen, minder uitgaan en harder werken. Dan kan je sneller naar Suriname terug.

  Ik verwacht niet dat ze het land uitgezet worden. Ned. is toch niet zo keihard. Het wordt gewoon een boete. Hopelijk hebben ze hun les geleerd en ook de aankomende studenten van dit jaar.


  Maak melding

 18. @ nummer 7 pinto ,
  jij klets weer onzin uit jou nek zoals altijd, jou president heeft de wereld laten zien wat hij met weerloze burgers van zijn eigen land heeft gedaan en daar ben jij trots op onnozelaar dat je ben.er zijn hier in dit land regels waar je aan moet houden pinto.


  Maak melding

 19. @17 Jenny: Hopelijk niet juf jenny van DNA. Linkerhand moet wel weten wat rechterhand doet anders ben je de motorieke coördinatie van de hersenen kwijt. Mij IQ is 0 en van jouw 2 samen komen we gemiddeld uit op 1. Hopelijk is het niet de IQ van Suriname.
  In relationele wiskunde heeft elke verandering in de functie en/of procedure een gevolg op het eindresultaat. In de vrije natuur heeft elke obstakel in vloed zowel op de laminaire- als de turbulente stroming. Bij partiële differentiatie waarbij de limiet niet naar nul gaat is het eind resultaat niet te bepalen. Niet elke oppervlakte integraal heeft een oplossing. In dat geval moet je proberen numeriek m.b.v. een computer een benaderde oplossing zien te vinden. Uit de golflengte van het zichtbare licht kan je met behulp van de Wet van Planck aantonen dat licht niets anders is dan energie waarbij de energie van elke oerkleur uit het kleurenspectrum afzonderlijk kan worden bepaald waarbij in de spectrofotometer dankbaar gebruik wordt gemaakt. Alleen achterlijke garnalen begrijpen wat hier staat. Bye Bye en succes!!
  Groet uit Atlantis


  Maak melding

 20. Wat mij niet geheel duidelijk is: Is het wit werken, terwijl te niet MAG werken vanwege je verblijfsvergunning OF bewust zwart werken.

  In het tweede geval is het vrij simpel, hier krijgen de NL ook hoge boetes voor. In het eerste geval: Den Haag los dit even op, en verder naar de orde van de dag.


  Maak melding

 21. Zwart werkende studenten kennen de regels
  Monday 13 September
  PARAMARIBO – Surinaamse studenten in Nederland, die zwart hebben gewerkt, worden het land uitgezet door de Immigratie en Naturalisatiediens (IND) van dat land.

  Volgens afspraken zijn ze daar om te studeren en mogen zij niet werken, omdat zij geen arbeidsvergunning hebben. Het gaat om een dertigtal studenten maar het vermoeden bestaat dat er meer zijn.

  GFC Nieuws sprak met Jan Moredjo, medewerker van het Bureau Onderwijs Informatie van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Hij zegt dat er sinds 1995 geen Surinaamse studenten meer door de overheid naar Nederland zijn gestuurd.

  De Surinaamse overheid concentreerde zich de afgelopen jaren meer op de regio, The University of the West Indies, en de OAS lidstaten. In een later stadium kwamen Cuba, China en India in beeld die een 100 procent beurs verschaffen aan de Surinaamse student.

  “De studenten in Nederland mogen niet zwart werken. Ze weten allemaal waar ze aan toe zijn. Zij kennen de regels”, zegt Moredjo aan onze redactie.

  “We hebben al ruim 15 jaren geen invloed op Surinaamse studenten die in Nederland studeren. De beurzen van de overheid waren bestemd voor studenten die bereid waren in de regio verder te studeren. De overheid geeft, wegens gebrek aan financiën, allang geen beurzen meer.”

  De studenten in Nederland zijn naar zeggen op eigen kosten naar Nederland vertrokken om daar te studeren.
  Bron:gfcnieuws.com


  Maak melding

 22. Zwarten die zwart werken is niet hetzelfde als witten die wit/zwart werken. SME studenten, de wereld is groter en jullie zijn in staat om voor jezelf op te komen. Kom in opstand en laat iedereen weten wat jullie noden zijn. Jullie zijn toch de toekomst van SME. Hopelijk hoeven jullie niet te wachten tot ALLE hoogbejaarde SME politici het tijdelijke met het eeuwige hebben verwisseld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.