Surinaamse overheid doet alleen dringende uitgaven

41

PARAMARIBO, 13 sep – De overheid kan zich alleen de meest dringende uitgaven permitteren. Dit zegt minister Wonnie Boedhoe van Financiën. De brandstofrekening is zo een uitgave. En dan nog wordt erop gelet dat alles wat in rekening wordt gebracht, ook terecht is. “Er zijn prioriteiten”, aldus Boedhoe.

Dat is al het geval sinds dag één van de nieuwe regering. Het probleem is vooral dat er zo weinig zicht is op wat in komt en wat uitgaat. “Het kostte me drie weken voordat ik een beetje overzicht had. Er is sprake van verminderde inkomsten”, zei Boedhoe in het actualiteitenprogramma Welingelichte Kringen. Aan de andere kant zijn de uitgaven danig toegenomen. De loonkosten drukken zwaar.

Dat is traditioneel, maar sinds het nieuwe waarderingssysteem, Fiso, werd het alleen maar erger. “Er zijn prioriteiten. Je kijkt naar de betaallijst om dan een keus te maken”, aldus Boedhoe. Een andere keus dan rigoureus bezuinigen is er niet. Alle andere beleid is anders zinloos. “Ongelimiteerd doorgaan met het consumptiegedrag bij de overheid, klapt uiteindelijk je economisch en monetair beleid in elkaar.”


41 REACTIES

 1. Ai mie boi. Hoe zullen de volgende issues bekostigd gaan worden.
  AZV, verhoging AOV, laptop voor de kinderen, bruggen over de Nickerie- en Marowijnerivier, tweebaansweg van Apoera naar Albina, onderhoud van infrastructuur, baggeren suriname- en nickerierivier etc…..
  Nederlandse hulp (30 % BNP) valt weg. Inflatie ligt op de loer zegt minister Boedhoe. Franse ambassade kost alleen geld maar levert geen geld.


  Maak melding

 2. En terecht! Eerst moet de openstaande rekening bij Royal Torarica, de recentelijke snoepreis naar onze “land stelende” vrienden, verbouwing van het paleis en nog een paar door mij vergeten uitgaven voldaan worden.

  Kijk! Dat noem ik prioriteit stellen, of moet ik het als prioriteit stelen omschrijven!?


  Maak melding

 3. “Het kostte me drie weken voordat ik een beetje overzicht had. Er is sprake van verminderde inkomsten”

  Als je niet de juiste ervaring hebt doch wel theoretisch geschoold bent dan kost het inderdaad wat tijd om te begrijpen waar je mee bezig bent. Terecht om de tijd te nemen.
  Maar om te stellen dat “De brandstofrekening is zo een uitgave” is zoiets van mi no sabie.
  De brandstof die je betaald voor eigen gebruik zijn uitgaven voor de overheid.
  Brandstof importeren kost de importeur geld maar daartegenover staat dat hij inkomsten genereert (en inkomen voor de overheid o.a. BTW, loonbelaqsting etc).
  Dus weet niet wat Boedhoe bedoeld met alles kost geld.
  Kastroomtermen “herkomst en besteding”


  Maak melding

 4. Ik ben een leek wat economie ect ect betreft.. maar wat ik wel heb opgestoken van mijn jaren verblijf in west europa is dit.. als jou uitgaven hoger is dan jou inkomsten.. is het fouten boel..

  ik ben benieuwd wat de heren en vrouwen analytitie, die vaak hier op deze site hun oordeel fellen of hun mening aan scherpen hier over te zeggen hebben.. er komen een paar hier sang kisie scoro.. mi stel op


  Maak melding

 5. Hoe zwaar drukken de salariskosten+ emolumenten van de nieuwe ministers + president op de begroting. Staan deze ook op het lijstje van DRINGENDE ZAKEN.

  zomaar een vraag

  srananmike


  Maak melding

 6. Verlopig ontkomt de nieuwe regering niet aan zware bezuiningingen om de overheid uitgaven te ordenen. Verder dient de belasting dienst snel de wegenbelasting en ontroerendgoed-belasting in te voeren en te zorgen dat er werkelijk betaald gaat worden door de belasting plichtigen. Nu moeten de ministers laten zien of zij daadwerkelijk beleid kunnen maken om de verdien capaciteit van de overheid te vergroten.

  Verder krijgt Suriname steun van de surinamers in nederland:Surinaamse ondernemers in de Bijlmer blijven kansen zoeken om zaken te doen met Suriname. De gemeente Amsterdam gaat juist minder in zee met het land, nu Bouterse daar president is, maar de Amsterdamse Surinaamse ondernemers zien er een uitdaging in om wél zaken te doen met hun geboorteland.

  Dat blijkt op het feestje van een kleine Surinaamse onderneemster in de Bijlmer. Patricia Sweet viert dat haar praktijk voor Mondhygiëne tien jaar bestaat. Sweet heeft zelf ook projecten in Suriname, zoals cursussen voor tandartsen, die zij coördineert. Op het feest is ook ‘Taante’ Jetty Mathurin. Zij roemt Sweet om haar inspanningen. “Je zorgt ervoor dat die kinderen hun tanden in de mond houden.”

  De stemming onder de ondernemers op het jubileumfeest is optimistisch. Ze zorgen dat ze de gaten vinden om zaken te doen. Het is weliswaar lastiger geworden, maar omdat ze ondernemen met hun hart, geloven de ondernemers stuk voor stuk dat ze partijen mee kunnen krijgen. En het is ook niets nieuws onder de zon. “Been there, done that. We doen altijd al veel zonder bemoeienis van de overheid.”


  Maak melding

 7. Ik als Surinamer en hoogopgeleide creool word er kotsbeu van dat voornamelijk vanuit de Hindostaanse hoek constant wordt ingespeeld op etnische sentimenten.

  Men gilt constant dat Marrons en Negers de regering uitmaken, zijn er dan geen Javanen in de regering?????

  Wat hebben al die regeringen met zogenaamde Hindostaanse vertegenwoordiging gedaan voor de Nickerianen en de Sarmacca bewoners??? Ik zal het je vertellen: Surland, SML, Jarikaba en Landbouw naar de bliksem. Visserij naar de Bliksem…etc..allemaal sectoren waar de Hindostanen in zitten.

  Men praat constant over ongeschoolde Negers en Marrons die het voor het zeggen hebben in de nieuwe regering. Over welke ongeschoolde Negers en Marrons hebben wij het????? Laat mij enkele namen noemen:
  Alice Amafo, MSc: Minister SoZaVo
  Linus Diko, PhD: Minister RO
  Celcius Waterberg, MSc: Minister Volksgezondheid
  Misiedjan, LL.M, Minister Justitie
  Lamoure, LL.M, Minister Defensie
  Falisi Pinas, B. Tech, Minister TCT
  Jim Hok, MSc, Minister N.H.
  Etc…Etc…Allemaal creolen of Marrons met minimaal Bachelor en Hoger…waar praten wij over????????????

  Aangezien men geen argumenten kan vinden grijpt men naar rasistische opmerkingen die kant nog wal raken.


  Maak melding

 8. Maatregelen!

  1. Fiso terugdraaien!
  Salarissen die bij Fiso zijn gestegen terug brengen op hetzelfde niveau als daarvoor. Dat moet voor iedere ambtenaar gelden.

  2. Fiat!
  Bij alle overheidsuitgaven dient vooraf fiat van de hoogste in funktie op het ministerie te worden verkregen.

  3. Belasting!
  Belasting tot 5 jaar terugwerkend innen bij de ontduikende rijksten van het land.

  4. Borgoe!
  No Whisky today! Geen alcohohoudende drank bij overheidsvergaderingen of welke bijeenkomst danook.

  5. Portie!
  Eenieder, wie het danook is, gaat gewoon thuis met de pot mee eten. Is goed voor het gezin. Geen bezorgChinees of Pom, Rotie of Bami.

  6. Benzine!
  Verplaatsingen in strikt noodzakelijke gevallen en geen ritjes van de minister naar frijari-oso.

  7. Broodtrommel!
  Alle ministers, directeuren en wat daaronder valt nemen dagelijks gewoon een broodtrommel mee met daarin een boterhammetje rode Kersen of Guyave jam van Surinaams fabrikaat.

  Wonnie, succes! Over een jaar zal je me bedanken.


  Maak melding

 9. alles en iedereen bezuinigd behalve suri. daar worden juist spook ambtenaren aangesteld. ook de zgn niet spookambtenaren zijn in feite spookambtenaren. Ik lees vaak de verhalen de nl stagiares. die moeten drie dagen rondlopen en langs 6 kantoren gaan en binnen 1 kantoor langs drie verschillende balies om een stempel te krijgen. De dames achter de balies zitten te praten, eten of nagels te vijlen. Dit is geen incident, ze schrijven allemaal hetzelfde. dat betekent dat als je het goed organiseert kan je driekwart van je personeel ontslaan, die stop je in de productieve sector.( toerisme, landbouw etc). simpeler kan niet. ja maar als iedereen., iedereens vriendje is en ze allemaal niet willen werken en niemand denkt aan staatsbelang maar aan vriendjesbelang krijg je dit soort wantoestanden.
  Als je in suriname in parapasie woont zie je hoe ambtenaren, sommige in uniform en al, om 07hr naar het werk gaan en om 09hr thuis komen.


  Maak melding

 10. Een verstandige beslissing. En vallen onder die dringende uitgaven: de verhoging van de AOW, de extra te bouwen woningen, verhoging van de kinderbijslag en de laptops voor de kinderen op school? Zomaar een vraag hoor.


  Maak melding

 11. Als het aan minister Wonnie Boedhoe van Financiën ligt, zou Fiso 2 (Functie Informatie Systeem Overheid) niet zoals gepland is, worden uitgevoerd. Er is te weinig geld om Fiso 2 per 1 januari volledig uit te voeren. Daarom heeft zij verschillende scenario’s uitgewerkt om deze kwestie te bespreken.

  In een presentatie aan ministers, politieke partijen en adviseurs hield ze hen voor dat het liquiditeitstekort behoorlijk verminderd zal worden als de uitbetaling van Fiso 2 over meer jaren wordt verspreid. Boedhoe zegt dat ze niet komt aan de uitvoering van Fiso 2, maar het gaat om de termijn waarop de uitbetaling moet plaatsvinden.

  Twee scenario’s

  De minister werkte twee scenario’s uit, waarbij 25% om 10% wordt uitbetaald. Uitgaande van september 2010 zou bij 25% de druk verminderd worden met ruim 63 miljoen SRD voor dit jaar. Bij 10% zou de vermindering ruim 100 miljoen SRD zijn. Voor het komende jaar zou bij 25% de liquiditeitsdruk bij 25% met SRD 189 miljoen en bij 10% met 265 miljoen verminderd worden.

  De minister wijst erop dat er nog geen enkele beslissing genomen is. Het gaat om scenario’s waarover nog verder gesproken moet worden. Nog voor haar aantreden als minister had Boedhoe te kennen gegeven dat ze met de vakbeweging om de tafel wil gaan zitten over de uitvoering van Fiso 2.

  Op basis van deze gesprekken moeten er besluiten genomen worden over de wijze waarop Fiso 2 uitgevoerd moet worden.

  Zoals de zaken er nu uitzien, is er geen financiële ruimte om in januari de resterende 50% uit te betalen van Fiso 2.

  Het is nog niet duidelijk wat de geprojecteerde inkomsten van de staat zijn. Intussen is uitgerekend dat op 3 september een tekort van SRD 160 miljoen is om de uitgaven te kunnen dekken.

  De minister ziet voorlopig veel heil in het efficiënter omgaan met de middelen. Ook gaf zij als voorbeeld dat het niet zo kan zijn dat er voor grote aankopen van de overheid via bestelbonnen de winkelier een veel hogere prijs vraagt dan in de winkel. Bij grote bestellingen wordt altijd korting gegeven en tot de uitvoering van FISO I betaalde de overheid de bestelbonnen binnen twee maanden.


  Maak melding

 12. mevrouw wonnie,,

  vrij eenvoudig oplossing..

  Halveer de lonen van alle ambtenaren inclusief de pres,v.p.v.zitter en alle ministers..alle beleids-medewerkers inclusief ronny en volgelingen.

  schaf de medische en ziekenhuis voorzieningen af bij de overheid,dan ga je zien hoe snel de overbodige zeven even boys en girls weg lopen..

  schaf alle fasieliteiten gratis licht en water en telefoon inclusief gratis lantie autos af,dan bespaar je miljoenen srd,us$,euros..

  Maar ja je moet ballen hebben niet waar..

  Baas had heeft altijd een grote bla bla bla laat hij als eerste het voorbeeld geven..

  succes..


  Maak melding

 13. Op de markt lopen (liepen??) bv zgn marktpolitie of zo. mensen met een lichtbruine pak toentertijd, (zgn kakalaka scoutoe). deze mensen waren in dienst van de overheid. Bij mij in de straat waren er drie van. Je kon je klok op afstellen. iedere dag om 09hr liepen ze trouw terug richting huis. Zo zijn veel zgn chauffeurs en wachters e.d aangesteld die eigenlijk niks doen en zelfs geen rijbewijs hebben.
  Ontslaan die hap, ipv eerbiedwardige chirurgen en internisten gaan ontslaan.


  Maak melding

 14. De vorige regering heeft op de valreep heel wat onverantwoorde uitgaven gedaan waar tegenover geen inkomsten stonden. De vorige Govener had problemen mee.De fiso was bedoeld om de ambtenaren te paaien om toch front te stemmen maar zoals je ziet het volk kan je niet bedonderen. Mevr. Boedhoe ik hoop dat u niet kiest voor monetaire financiering zoals Bosje en Goedschalk hadden gedaan.U zultmoeten bezuinigen op de zelfde ambtenaren en zorgen voor meer inkomstenbronnen zoals de Goud/hout/vissector en onroerendzaak belastingen veel surcces.


  Maak melding

 15. Spookambtenaren die helemaal niet werken maar wel maandelijks uitbetaald worden, gratis vliegreizen, gratis auto, onbeperkt tanken, vanalles kunnen en mogen declareren enz.enz.enz.

  Dit moet een keer ophouden.


  Maak melding

 16. nr 1 ze zegt het zo mooi,,,tot dat je weer wil gaan bedelen,,laat holland we zijn zelfstandig of niet,,,al die dingen welke voor bovenn zijn opgenoem allemaal geweldige dingen tog,geen enkel andere regering heeft hierover gerept..we moeten ons mooi land opbouwen,,libie holland no go bigie bigie ahh


  Maak melding

 17. Het is prima dat mevrouw Boedhoe de vinger aan de pols houdt. Maar nieuws is dit niet. Je kunt geen kwartje uitgeven, als je maar een dubbeltje hebt, toch? Het planmatig omgaan met het inkomsten- en uitgaveplaatje zal de komende jaren prioriteit moeten hebben, en het ongelimiteerde graaien moet maar eens afgelopen zijn. Je kunt beloven wat je wilt, maar als het geld er niet is, houdt het op. Die bruggen even in de ijskast, denk eerst aan de belangrijke infrastructuur.


  Maak melding

 18. Kondremangs,

  We moeten niet steeds bepaalde bevolkingsgroepen de schuld geven. Ze kunnen wel aan het hoofd van een ministerie zijn, maar wil nog niet zeggen dat ze schuldig zijn.

  Het beleid/strategische keuze wordt immers gemaakt door de regering met aan het hoofd een President.

  We moeten met elkaar samenwerken om dit land op een hoger niveau te brengen. Niet wijzen naar een ander…

  Met Diversiteit in dit land kunnen we heel veel bereiken. Kennis delen, elkaar alles gunnen en helpen kan Swiet Sranang het verschil zijn/maken in deze wereld!

  Inkomsten genereren:
  -Laat ieder Surinamer per maand 20 SRD ingezetene Belasting betalen.
  -Laat ieder huishouding 20 SRD per maand betalen voor de vuilophaaldienst
  -Laat ieder automobilist of motorrijder wegenbelasting betalen zodat wegen onderhouden kunnen worden. Het hangt van het gewicht af!

  God bless you all!


  Maak melding

 19. Heel vreemd. Natuurlijk was al jaren bekend dat het geen vet pot was maar toch waren ze in staat om elk jaar de reserves aan te vullen. En natuurlijk in de maand dat bv Staats winsten afdraagd gaat het allemaal wat makkelijker dan in andere maanden. Maar toch, het ging rond. Er waren geen groe acties van boze geldeisers die de overheid financieel wangedrag verweten.

  Nu zit de NDP er en opeens is er nergens geld voor? Hoe kan dat? Zijn er soms opeens enorme kosten posten bij gekomen? Ministers die buiten de boeken om grote extra’s krijgen?

  Nergens een verklaring voor deze plotselinge trendbreuk. En vragen er naar heeft geen zin want Boetje-Koe weet het ook allemaal niet. Of wel soms?


  Maak melding

 20. Beste Harry (reactie #13),

  Nogmaals willen wij het herhalen, dat mensen zich nauwelijks kunnen voorstellen wat voor een soort overheidsapparaat de huidige regering bij haar aantreden aangetroffen heeft. Niet anders als de hond met honderden teken uit Qatar. En geen enkele ministerie of overheidsinstituut blijkt momenteel uitgezonderd te zijn van de gaos.

  Het huidig Ministerie van Openbare Werken en Verkeer hebben wij intussen mogen vernemen na het aantreden van de nieuwe minister, spant de kroon wanneer het gaat om ‘georganiseerde’ fraude en corruptie.

  http://beheer.uwhondenkat.nl/pictures/news/20090807-9.jpg

  Vandaar dat wij van mening zijn dat, meer dan vijftig jaar oude politiek, waarvan de laatste 15 jaar o.l.v. voormalig President Ronald Venetiaan en Vice-President Ram Sardjoe en hun Nieuw Front-combinatie, een ‘oplichterstreek’ van enorme grove politieke orde was. Ongetwijfeld.

  Vindt je het gek dat de voormalige President van de Centrale Bank van Suriname Andre Telting voortijdig het loodje definitief moest neerleggen. Nog voor hij van zijn pensioen kon genieten? Het was gewoonweg een politieke moord op de man en nog op klaarlichte dagen.

  http://www.youtube.com/watch?v=bf3noICdjno

  En maar als loopse teven achter Bouterse aanhollen, alsof zij koloniaal volledig blind geslagen waren van haat en rancune. Nota bene enthousiast roepend naar de toekijkend publiek langs de weg, dat “moro e kon” bika “stabiliteit” spikri!!!!! Ordinaire leugenaars, volksverraders en zelfs volksverkrachters.

  En noch toen zij weggestemd waren tijdens de Algemene en Geheime Verkiezingen van 2010 jongslede, konden zij het zich tot hun verbazing zelfs nauwelijks voorstellen. Een ziekelijk zooitje bij mekaar. Kunnen wij ons helaas niet anders vaststellen.

  http://4.bp.blogspot.com/_ujk9GTedwW8/Sb-EYIwqdCI/AAAAAAAAXC4/sUvm4CyGBiQ/s400/Venetiaan3.jpg

  En wat blijkt, dat zij het land intussen aan de rand van bankroet gebracht hadden. Zonder dat er wat tegenover stond dan een overvolle overheidsapparaat, twee onafgebouwde bruggen over de Carolinakreek en de Saramaccarivier. Terwijl elders een moeder met drie (3) SRD kinderbijslag per maand moet zien rond te komen in een woning, welke ook nog dagen onder water staat vanwege een stromende regenbui.

  http://www.youtube.com/watch?v=HPdLfThedoE

  En hebben zij nota bene nog het lef om als ‘afleidingsmanoeuvre’ racistische oppositie te willen voeren tegen een regering, die zich nauwelijks kan voorstellen wat voor een zieke geesten dit veroorzaakt hebben.

  En gelukkig voor hun, dat de Republiek Suriname geen Republiek China is. Want dan stond meer dan de helft van hen zeker geblinddoekt tegen de muur geplaatst voor volksmoord en/of volksbedrog. Zonder in aanmerking te komen voor gratie.

  En bij vertrek nog op de valreep hun inkomen d.m.v. een resolutie voor enkele maanden tot onbepaalde tijd veilig stellen d.m.v. onder andere gratis auto met chauffeur, gratis internet en een volle salaris, nog eens ten laste van de belastingbetaler. Onder het mom van “zachte landing”?

  Toch te gek om rond te lopen!?

  http://www.youtube.com/watch?v=gwHZpYGblic&feature=fvw


  Maak melding

 21. Du, mi boi. ere wie ere toekomt. goed zo
  eindelijk een beschaafde en constructieve reactie van je, zonder traumatisch te reageren op bouta. zo krijg je je gelijk ook nog ipv vergruist te worden op deze site.
  Je hebt gelijk ook, ik heb dat artikel ook gelezen en hou me hart vast dat we geen wantoestanden en lange rijen krijgen als de jrn eind ’80. (NB de eerste jrn van front), ik hoop dat het deze regering (ndp of welke regering dan ook, om dat ik primair te doen heb met volk van sr) lukt om het tij te keren door controles op deviezen en inkomsten.
  lackin de luchtballonnen koning verziekt het land, het zelfde wat aaron en lachmon deden met hun zoete praatjes en loze beloftes.
  Maar mensen allemaal in de rij voor een applaus voor Du.


  Maak melding

 22. du, jij verwijst naar een bericht in dagblad
  Suriname.
  In het Dagblad wordt een mevrouw geciteerd die op MC heeft gestemd. De partij van Bouterse.
  Jouw opvatting is dat iedereen die op Bouterse gestemd heeft dom en achterlijk is en ze zijn verdedigers van een massamoordenaar.
  Onder welk categorie valt deze mevrouw dan?
  Waarschijnlijk ben jij niet zo standvastig in jouw opvatting.

  Als je de media naloopt zal je zowel positieve als negatieve berichten over de regering Bouterse lezen. Dus als je bewust naar een negatief bericht zoekt zal je dat zeker vinden maar dat geldt ook wanneer je zou zoeken naar een positief bericht.


  Maak melding

 23. ” Wat hebben al die regeringen met zogenaamde Hindostaanse vertegenwoordiging gedaan voor de Nickerianen en de Sarmacca bewoners??? Wie gaat hier in op etnische sentimenten. Dat waren regeringsperioden die door Creolen werden geleid. Kijk om je heen overal op de wereld hebben deze groepen het moeilijk


  Maak melding

 24. “Alles wordt met de dag duurder”
  lees dit bericht bij dagblad suriname

  zonder het(negatieve)domme massa ontstaat er geen verbrandingen(de stimulans)bij de positieven om prestatie te leveren.
  daarom is het goed om bij de negatieven te proberen om opbouwende kritiek te leveren, dan alleen maar rondjes draaien als een klok met alleen maar een seconde wijzer,dat geen moer voorstelt.

  Surinaams staatshoofd schuift bij moslims aan
  Spontaan trok(de ongelovige)hij aan het begin van de dienst de schoenen uit. Hij(en)nam daarop de traditionele zithouding aan tussen de honderden gelovigen. Bouterse(hij)vindt zijn handeling(om een keertje te laten zien dat hij ook moslim kan spelen)niet meer dan logisch.
  dit is de échte realiteit.

  ook nu weer,worden wij verwezen naar een bepaald dagblad.hebben wij hier te doen met een soort van twee handen op een buik


  Maak melding

 25. Du,ook onder de regering Venetiaan klaagden de mensen steen en been over de de hoge prijzen van levensmiddelen. Dus het klagen over de hoge prijzen is niet van nu.
  Er zullen altijd handelaren zijn die misbruik maken van elke situatie die in hun voordeel uitkpakt. Er zijn enkele winkeliers in Suriname die hun prijzen verhogen zonder dat er enige aanleiding voor is. De taak van de regering is om deze winkeliers die op een oneerlijke wijze hun prijzen verhogen hard aan te pakken.

  Laten we hopen dat door de maatregelen die
  de regering Bouterse/Amereerali wenst te treffen ook de arme man gaat profiteren.

  Bouterse is geen tovenaar die binnen enkele weken alle problemen in het land kan oplossen. Zelf de grote leider Obama lukt dat niet om binnen korte termijn orde op zaken te stellen in Amerika.
  Degenen die denken dat alle problemen van Suriname binnen enkele weken zijn opgelost hebben geen realistische kijk op zaken.


  Maak melding

 26. mensen du haalt hier een feit aan en voor het eerst zonder uit te schelden is dat geen compliment waard?
  ik denk dat de verhoogd prjzen niet perse het gevolg zijn van een ndp regering maar van deze instabiele (gelegenheids)combinatie. niemand gelooft in standvastigheid van brunsie en somo. abop en bep en weet ik veel wie nog (NS?) lopen te rollebollen. somo is premiejager gebleken. lackin lat constant ongevraagd allerlei luchtballonnen los dus komt de regering als zwak en ongeloofwaardig over. het is m.i. wachten tot de bom barst.
  Du als je het leuk vind of niet maar bouta moet nu strak regeren en geen LPF achtige toestanden tolereren. probleem is: bouta klem. hij is afhankelijk van brunsie en somo, dat was hij niet inde jrn tachtig. als hindoestaan heeft deze regering gevoelsmatig ook niet mijn voorkeur, niet dat het een koeli regering moest zijn maar gewoon lekker gemixt, maar geef de huidige het voordeel van de twijfel.
  bouta heeft wel allemaal geleerde mensen neergezet, is anders dan wat front deed, gewoon van de schoolbanken (leerkrachten) en moestuinen( landbouwers) af halen en minister van maken.
  het geheel van bouta moet wel goed als 1 geheel functioneren met een sterke leider en dat is precies wat er niet gebeurd daarom prijs e kring.
  bouta klem en is als de dood bang om weer fouten van het verleden te maken dus is ie nu slap en a boi ziekie in de eerste week.


  Maak melding

 27. Citaat:
  “Het kostte me drie weken voordat ik een beetje overzicht had. Er is sprake van verminderde inkomsten”

  Als je nu bezuinigd dan weet je welke inkomsten minder zijn en omdat jullie BEWEREN transparantie na te streven had boetje-koe dit specifiek aan moeten geven.

  Doet Boetje-koe dit niet dan kletst ze maar wat en is het verhaal over transparantie duidelijk onzin.

  We wachten al een paar dagen op de details.


  Maak melding

 28. De huidige regering moet zich gaan bewijzen!Ik vraag me af of zij al die beloftes kunnen nakomen? AOV, kinderbijslag, bruggen, ect… Tot nu toe is het opmerkelijk dat er nogal wat geld wordt uitgegeven. En dan stellen dat er geen geld is? Ik kan je nu al vertellen dat ambtenaren naar huis worden gestuurd vanwege hun politieke kleur. Let wel niet ontslagen want daarvoor is er geen gegronde rede. Gewoon thuis zitten met behoud van je salaris. Waar past bezuiniging in dit plaatje? Ik zie dan helemaal geen verandering zoals er gepretendeerd wordt. Ik weet wel dat ik de afgelopen jaren door hard te werken heb kunnen sparen. het geld heb ik zeker niet kado gekregen. Laat men niet “lullen maar poetsen”. Wie een vinger wijst naar een ander wijst drie naar zich zelf, dit geld ook voor het nieuw Front. Voor mijn land hoop ik dat Wonnie de druk aan kan!


  Maak melding

 29. Beste AH (#35),

  Sparen is een gezonde en goede zaak.
  Zelf heb ik indertijd ook veel gespaard. Keurig op de bank: 21.000 sterke Surinaamse Guldens. Genoeg voor een perceel met kleine, bescheiden woning er op.

  En toen kwamen de militairen in groene uniform. Toen gingen mijn 21.000 sterke, groene Surinaamse Floreinen naar de bliksem!
  Uiteindelijk bleef er op diezelfde bank een bedrag over waar ik een Schaafijskarretje voor kon kopen. Zonder wielen!

  Wat ik u hiermee wil vertellen is om op uw spaargeld te letten. Altijd in valuta wegzetten. Ik heb mijn les geleerd, u bent gewaarschuwd.


  Maak melding

 30. DAS, ik ben het met je eens dat je altijd op je spaargeld moet letten.
  Sparen is sowieso een riscico. In welk land je ook woont.
  Zodra je je geld wegzet op een bank heb je geen invloed meer op wat er met je geld gebeurd. De bank kan falliet raken. Er kan ook een wereldwijde financiële crisis ontstaan waardoor je spaargeld minder waard wordt.
  Zelf had ik bij de DSB bank (Nederland) een achtergestelde deposito van 6 duizend euro.
  2 jaar geleden was DSB nog een hartstikke gezonde bank.
  Toen DSB failliet werd verklaard heb ik 0,0 euro teruggekregen vanwege de achtergestelde deposito. weg 6 duizend euro.
  Wat ik hiermee wil zeggen is dat sparen wel goed is maar het blijft ook wel een risico.
  Dat geldt voor Suriname maar zeker ook voor de rest van de wereld.


  Maak melding

 31. Laat mij dit zeggen tegen en aantal figuren hier op dit forum die met open ogen lopen in een fuik.Het lijkt mij heel verstandig dat jullie bouterse zijn economisch wanbeleid goed onder ogen nemen voordat jullie hier onzin uitkraien.Ik zie al een paar barsten bij de aanhangers van bouterse als je tussen de regels lees geven ze toe dat dit avontuur niet lang zal duren ik heb jullie voor gewaarschuwd maar ik wordt hier neer gezet als een hater ik ben geen hater ik ben kritisch en terecht.Ik vraag al jaren aan de aanhangers van bouterse wat de positieve kanten van deze beul bouterse zijn ik wacht nog steeds op antwoord.@ harry het is bouterse die heeft gekozen voor deze regering en niet andersom lacking is door bouterse gekozen. beste harry surinamers hebben zich in de maling laten nemen met mooie verhalen luchtbalonnen muziek eten en drinken en niet te vergeten sopie ramtahal.


  Maak melding

 32. @ ebu nummer 25,
  Het bewijs dat jij geestelijk niet in orde ben heb jij allang geleverd, dus jou reaktie op nummer 25 is overbodig en in zijn algemeen genomen klinkklare onzin.
  Als wij het over een zieke geesten moeten hebben dan ben jij de eerste die daarvoor in aanmerking komt een paar voorbeelden
  1) wat moet er met figuren gebeuren die ervoor hebben gezorgd dat onze gulden in waarde is gedaald.
  2) wat moet gebeuren met figuren die onze staatkast leeg hebben geplunderd en onze goudvooraad.
  3) weet jij ebu in wat voor staat van ontbinding vene de economie heeft overgenomen van de man die nu zo hoog van de toren blaast, er is nu een denking van velen honderden miljoenen in kas.


  Maak melding

 33. Leuk al die verhalen maar nergens staan harde feiten. Dat kan ook niet want boetje-koe loopt wel te gillen maar geeft zelf aan dat ze het eigenlijk pas over 3 weken weet. Waarom zit ze dan nu te gillen??

  Het antwoord ligt eigenlijk voor de hand. Toen Veni voor de eerste keer aantrad kreeg hij een failliete boedel als ervernis. Gevolg was dat we de eerste jaren met een moeilijk bedwingbare inflatie zaten. Iets waar van iedereen weet dat DDB en Bosje de schuldigen waren. Als gevolg daarvan was de NDP in die tijd dan ook bepaald niet geliefd.

  Het lijkt er veel op dat de NDP van die tijd een smerig truukje heeft opgestoken. Als je de regering overneemt dan moet je doen als of de ervenis uit een failliete boedel bestaat. Dan kun je misschien je politieke tegenstander een hak zetten.
  Mijn advies, laten we boetje-koe nu eens vragen om echte cijfers en haar dwingen om te stoppen met OCER tories. We willen en eisen feiten: welke bedrag is er deze maand uitgegeven aan lonen in vergelijking met vorig jaar? Welek bedrag is er deze maand uitgegeven aan bijzondere uitgaven zoal inauguratie, torarica, bonussen voor ministers, etc. in vergelijking met vorig jaar.

  Schreeuwen en blaten dat kan iedereen maar de echte feiten geven daar gaat het om. Dat is pas transparantie. De rest is op zijn best kolder.


  Maak melding

 34. Als vene de pers op cbs heeft gelaten dan is er niets aan de hand.De pres.is een handige bediener van en zijn assistent zal weer bosje zijn.En de hoefdraad toeschouwer!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.