Suriname spaart milieu niet tegen elke prijs

15

PARAMARIBO, 10 sep – Suriname is niet van plan het natuurlijke milieu te sparen tegen elke prijs. Minister Ginmardo Kromosoeto van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu wil een shift in de houding van donoren. Op hun strepen staan omdat ze wat geld geven, zal geen zoden aan de dijk leggen.

Niet meer als vroeger ten minste. “We kunnen onze natuur niet zonder meer behouden, alleen maar omdat de grote landen dat willen”, zegt Kromosoeto. En dat is precies waar de schoen wringt. De ‘grote’ landen verwachten een voorwaardenvrije houding. Een beroep doen op het verantwoordelijkheidsgevoel van landen als Suriname moet voldoen. En af en toe zijn er wat seminars.

In het buitenland wel te verstaan. Seminars waar lokale deskundigen voor worden uitgenodigd. Als een soort zoethoudertje. Kromosoeto wil breken met die strategie. “We zullen zelf bepalen aan welke meetings onze deskundigen nog meedoen.” Dat niet alleen, ook alle andere donorhulp wordt onder de loep genomen. “We willen meer evenwicht tussen wat de donor wil en wat wij willen.”


15 REACTIES

 1. Oke jongens, start de Caterpillars maar weer op. Er is nog heel wat tropische regenwoud te kappen.

  Sorry hoor, maar ik moet even slikken bij de uitspraken van Kromosoeto. De gemiddelde Surinamer gaat toch al ondoordacht om met het milieu, de donoren trekken zich langzaam terug en Suriname wordt vervolgens gelegaliseerd kaalgeslagen. Zeer onverstandig besluit derhalve. Nog maar niet te spreken over de enorme inkomstenderving in de toerisme-industrie.


  Maak melding

 2. Weer een klets verhaal. Dan verzuip je toch in je eigen rotzooi en wateroverlast.
  Maar weet je wat het ergste is? Je kinderen en kleinkinderen zullen zich schamen voor het gedrag van hun voorouders.
  Nu al worden de inlanders ziek en krijgen hun kinderen tumoren en hersenafwijkingen.

  Ga dus lekker door.
  Je krijgt geen cent.
  je verdient genoeg met het leegroven van het land.


  Maak melding

 3. Rijk!

  Alle rijke, geindustrialiseerde landen hebben hun natuurlijk oerwoud gekapt ten gunste van landbouw en industrie. Daar is het begin gemaakt van millieuverpesting.

  In geheel Europa heeft zuid Polen het enige echte stukje overgebleven natuurlijk oerwoud.
  Industrie, landbouw, fabrieken en vakantie parken vullen het aangezicht van de natuur.
  Rijkdom is het enige doel dat daarmee wordt vergaard. Economische gewin!

  Elke donor die wat wil zeggen of beslissen over het Surinaams oerwoud zal diep in de buidel moeten tasten. Daarom moeten wij pas ingaan op uitnodiging voor een seminar waar danook, als er financiele afspraken worden gemaakt.

  Azie, Afrika en Zuid Amerika zijn de armste werelddelen met de meeste oude oerwouden. De rijke Europese landen willen gewoon doorgaan met hun millieuvervuilende, geldopleverende industrie ten koste van alles.
  Daarbij proberen ze arme landen ervan te weerhouden om hun oewoud te kappen zodat er nog een beetje leven op Aarde mogelijk is.

  Minister: wie wil bepalen, moet betalen!

  Onlangs zijn er bosbranden geweest in Australie, Canada, Amerika, Portugal, Spanje, Rusland, Nederland en Griekenland.
  Deze branden zijn allemaal aangestoken door financiele gelukszoekers die industrie, hotels of vakantieparken willen plaatsen op deze aangelegde bosgebieden. Schaamteloos!
  Menselijk en dierlijk leed wordt niet ontzien. Rijkdom vergaren is het enige doel.


  Maak melding

 4. Het kan allebei.

  Suriname kan zowel het milieu besparen als economisch groeien. Wees voorzichtig met het vergiftigen van het binnenland. Er is heel veel onbenutte land, waar men niets mee doet.

  Ik zie heel veel potentie in landbouw, veevoer en biodiesel.

  Wel moet een ieder zijn steentje bijdragen. En moeten ook agrarische projecten komen in het binnenland, de zwakste groep in de samenleveng moet ooit ook op zijn eigen benen kunnen staan. Het goud zal ooit opraken, en wat dan. Wees een stapje voor en denk vooruit. Toekomstvisie.


  Maak melding

 5. Suriname “denkt” dat ze de wereld wat aandoet als ze in 1 klap het hele regenwoud vernietigen door het aan 1 of andere Indonesisch bedrijf geven.

  Ik zou zeggen, ga je gang.

  Maw, minister, de vraag moet zijn, hoe belangrijk is het behoud van het regenwoud voor Suriname zelf?

  Als je daarmee eens begint, ipv al direct te praten over donoren en zo.


  Maak melding

 6. Niet zo lang geleden zei Gadaffie in Italie dat als Europa hem geen 5 miljard euro’s per jaar geeft hij de de onkundige afrikanen gewoon naar Europa laat zwemmen.Via zijn land.En nu wil Kromo ook aan euro’s en dollars ruiken.Anders stopt hij de zuurstof toevoer.
  Maar in Sur.lopen daar nog marrons.Die weet nog niet dat ze al vrij zijn!


  Maak melding

 7. DAS: Compliment voor uw uitstekende betoog.

  Er zijn echter nog een paar aanvullingen. Bosbranden, voor zover deze niet moedwillig zijn aangestoken, zijn nog niet het ergste. De natuur is in staat om zich razendsnel te herstellen.

  Maar de natuur beschermt zelf ook! Kijk naar gebieden (o.a. Athene, Rio de Janeiro en recentelijk Nicaragua), waar de mens de beschermende natuurlijke “firewall” heeft vernietigd met alle gevolgen van dien. Bij de minste regenval volgen er desastreuze modderstromen, die hele woongebieden mee naar beneden sleuren. 80% van de huidige natuurrampen op het land zijn te wijten aan ondeskundige kaalslag met economische motieven, inderdaad. Ook Brazilie maakt zich daar schuldig aan.

  Maar laten we hopen dat dat in Suriname niet gebeurt. Daar zal tegen opgetreden moeten worden. Gelukkig heeft Suriname geen bergland, wel veel water. Laat de longen van de wereld met rust, zou ik zeggen. Ik hoop dat de regering (lees het ministerie van ATOM) weloverwogen beslissingen neemt en de unieke biodiversiteit van Suriname beschermt. En de bewustwording van de eigen inwoners als prioriteit neemt. Want daar schort het aan. Vooral in de kustgebieden.


  Maak melding

 8. We kunnen onze natuur niet zonder meer behouden, alleen maar omdat de grote landen dat willen”, zegt Kromosoeto

  Maar wij moeten wel proberen om ons natuur zo natuurlijk mogelijk te behouden. Dit kan alleen door de mens te leren omgaan met de natuur, te leven in de natuur en te leven met de natuur.
  Bovenal respect hebben voor de natuur. Gif vrij en bosrijk behouden. Niet zoals het nu gaat met alle vervuilingen eb verkwanseling van ONS natuur voor die paar shit dollars / euro’s. Ons natuur is onbetaalbaar maar dan realiseren velen zich wel maar worden een bepaalde richting opgedrongen door die dollars / euro tekens in de ogen van de verantwoordelijken.


  Maak melding

 9. Juist verwoord Minister,

  op een gegeven moment bestond het werk van ATM alleen maar uit workshops, seminars en conferenties bijwonen zonder dat Suriname zelf er beter van werd tot op heden is er geen arbeidswet, minimumloon, milieuwet en wat doen ze eigenlijk met de T van ATM hoort dat niet bij wetenschappelijke instanties thuis zoals ADEK?


  Maak melding

 10. Blaka bakra,

  Dank voor de aanvulling.
  Vijf berichten verder op dit forum wordt ons de grote wateroverlast omschreven. Het is het gevolg van hoe wij omgaan met de natuur.

  Be good!


  Maak melding

 11. We weten met z’n allen dat als moeder natuur heeft besloten om te bijten omdat men nonchalant met haar omgaat, dan bijt ze hard! Vraag ze in New Orleans en Pakistan, wat nonchalant gedrag heeft veroorzaakt. Ik ben het deels met hem eens, maar de manier waarop hij suggereert tekeer te willen gaan voorspelt geen goed. Ga je slordig om met je milieu kun je het ecotoerisme in Sur vaarwel zeggen, een sector alvast dood. We kunnen water exporteren, zoals SPA dat doet.Het selectief kappen van volwassen bomen. Men kan heel wat doen, zonder de natuur ernstig te beschadigen. De opdracht is niet verzet je tegen het westen, maar lEER van hun fouten en doe het beter.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.