Minister van Financiën Suriname somber gestemd

30

PARAMARIBO, 9 sep – Minister Wonnie Boedhoe van Financiën wordt niet bepaald vrolijk van de stand van de economie. Er zijn nogal wat achterstallige schuldbetalingen. Het is hoogtijd voor bezuinigingen. “We hebben problemen”, aldus Boedhoe.

‘Iedereen’ blijft voorlopig beperkt tot de ministerraad en enkele toppolitici. Die krijgen een presentatie van de economische stand van zaken. Als het van Boedhoe afhangt mag ook de rest van het land die informatie delen. “Het is de bedoeling dat we iedereen laten zien waar we voor staan”, zegt Boedhoe tegenover de Ware Tijd. De buikriem moet sowieso strakker. Ook aan de inkomstenzijde komen maatregelen.

Het vertrek van belastingdirecteur Roy May is in dit opzicht een voorbode. Volgens Boedhoe heeft dit te maken met “gewijzigde inzichten.” May wordt vervangen door financieel deskundige Anthony van Dijk. Intussen is ook de leiding bij de Centrale Bank intact. Boedhoe ziet het uiteindelijk wel goed komen met de economie. “Ik heb altijd een goed gevoel gehad, vanaf het begin.”


30 REACTIES

 1. Maar belofte maakt schuld! Alle jongeren zouden toch een laptop krijgen met internet aansluiting van MC/NDP? En iedereen zou een stuk grond krijgen met een huis van MC/NDP? of….gaan we nu weer terugkrabbelen?


  Maak melding

 2. Laat ons nu a.u.b. niet doen alsof dit IETS compleet nieuw onder de zon is. De financiele situatie van het ontwikkelingsland Suriname.

  Voor vele ontwikkelingslanden is dit de dagelijkse realiteit.

  Niet voor niks staat de overheid bekend als de “instantie” met de slechtste debiteurendagen om zaken mee te doen.

  Ook deze regering zal crediteuren ongetwijfeld langere tijd op hun geld laten wachten.

  Feit is wel dat de huidige financiele situatie van SME wel degelijk anders is dan in de jaren 1999/2000 en dat het land de afgelopen jaren een vrij stabiele SRD koers heeft gekend, waardoor men weer durfde te ondernemen/ investeren in het land.

  Dat de overheidsfinanciën belabbeerd is kan geen verrassing zijn met zo’n ambtenarenapparaat, dat sinds mensenheugenis in stand wordt gehouden(Door de happening van vriendjespolitiek)

  Uiteraard kan men niet rigoreus ambtenaren ontslaan als er geen ander werkgelegenheid voor handen is.

  De overheid is dus een vangnet voor de vele(geregelde) ambtenaren.

  Gelukkig geeft de minister van Financiën aan dat zij een positieve benadering opna houdt.

  Problemen zijn er om opgelost te worden, en wij moeten zeker niet met excuses komen door steeds te verwijzen naar het verleden en wat men heeft achter gelaten.

  Men moet anders niet zulke functies aanvaarden als men enkel een gespreid bedje verwacht.

  Anyhow, wij gaan ervoor en pogen dus enkel om de zaken goed/beter op de rit te krijgen.

  ** SURINAME VOORWAARTS **


  Maak melding

 3. Beste Minister Wonnie Boedhoe,

  Ik vind het een hartstikke goed idee om dit soort informatie ook te delen met de rest van het land. Op die manier weet iedereen wat er gaande is in het land.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 4. Wonnie,bij Vene2 heb ik een nieuw riem uit holland gekregen.Maar gaande weg heb ik er zoveel gaten in gemaakt dat er geen plaats meer voor gaten zijn.Hoe moet ik het nu strakker doen?Er is mij toch zoveel beloofd?
  krijg ik nu een nieuwe taille?
  Augie


  Maak melding

 5. Hoe zal deze regering al die beloften waar maken.Ik vind dat de minister niet op haar gevoel moet afgaan ,maar een scherpe analyse moet maken van de situatie en met oplossingen komen ,die gedragen zullen worden door een groot deel van de samenleving .


  Maak melding

 6. Dankzij de grote schurken Venetiaan en Sardjoe zitten we nu echt in de problemen.Door slecht monetaire economische beleidvoering van de afgelopen 15 jaren van de Stront regering delft Suriname nu het onderspits t.o.v. derest van de wereld.De lachende derden zijn Iamgold, billinton, Alcoa en de andere rovers die dit doelbewust hebben bewerkstelligd.


  Maak melding

 7. Transparantie!

  Goede zaak om de bevolking op de hoogte te houden van haar financiele toestand.

  Belangrijk is dat deze transparantie steeds weer terug komt. Niet alleen nu, maar ook straks als het beter of slechter gaat dient de bevolking tijdig te worden geinformeerd.

  Een positieve instelling als minister van financien moet je altijd hebben, anders begin je er niet aan. Kom op Wonnie, je kan het! Advies: volg je eigen weg.


  Maak melding

 8. Voor Suirname is het misschien bijzonder en revolutionair dat minister Boedhoe deze informatie wil delen met de rest van de Surinaamse bevolking. In andere landen heet we dit gewoon: democratie.


  Maak melding

 9. U zegd,,,

  ….hoog tijd voor bezuinigingen..

  dat is zeer positief gedacht,en nu de uitvoering..

  begin de top ambtenaren hun lonen te halveren,begin bijde president,vice pres,en al die maties die zojuist benoemd en beëdigd zijn..
  Schaf de vele vele ambassades af ook die van holland als je ballen hebt..

  Alle lantiemangs/vrouw moeten verplicht inleveren,laat alle die zeven even boys/girls met de fiets naar het werk komen,lantie autos intrekken..

  brunsie heeft zoveel functies binnen de overheids-apparaat,hij heeft het zelf opgesomd bij de grammang,geeft hem één salaris en de rest als prodeo medewerker..

  dan bespaar je vele vele vele miljoenen srd..

  vergeet niet de buitenlandse bedrijven invoerrechten te laten betalen,net als de surinaamse bedrijven,die betalen zich blauw..


  Maak melding

 10. Men zegt met recht dat in het land der blinde (man)één oog konning is.
  Degene die verantwoordelijk zijn voor de economische puinhoop in suriname zijn nu weer aan de macht .


  Maak melding

 11. Hebben wij nog steeds last met de uitgaven van alle ndp-regeringen!? Eerst een sgt. sportinstructeur alias de moordenaar, toen Keizer Bokassa II en nu Keizer Bigi Mofo I.

  SLM toestellen uit de roulatie halen om een snoepreis naar het land dat maar niet van onze bezittingen kan afblijven te maken.

  Een suite in Royal Torarica huren, etc. etc. etc., of betaald Mexico de rekening!?

  Je weet het met deze verdachte en zijn handlangers maar nooit!


  Maak melding

 12. Blindeman.
  Ben je vergeten, dat de regering Venetiaan toentertijd een land had overgenomen, dat als het ware bankroet was. En als dat niet erg genoeg was moesten ook nog 2 bruggen afbetaald worden. Het is allemaal uiteindelijk goed gekomen met als eind resultaat een stabiele wisselkoers, dus moet het nu ook kunnen. Gewoon de schouders er onder zetten zoals de regering Venetiaan het in het verleden heeft gedaan.
  De politieke leiders hebben de fout gemaakt om de huid van de beer te verkopen alvorens die was doodgeschoten. Niet alleen Bouterse maar ook Somo en Brunswijk.


  Maak melding

 13. Ik wacht op me beloofde laptop en heb al een berg stenen gekocht om een huis te bouwen.
  Nu nog het beloofde stuk grond en dan gaan we van start.
  Ik haast niet meer wachten op al dat moois wat beloofd en geschreeuwd is vanaf het podium.


  Maak melding

 14. @ Blinde man: een juiste nickname. Dank zij de door u genoemde multinationals vloeit er nog een beetje geld in de staatskas, Staatsolie even daargelaten. Voor de rest is het dweilen met de kraan open. Een niet functionerend belastingsysteem, zeven-even-ambtenaren, een ongedekt uitgavepatroon en noem maar op: dat zijn de zaken die Suriname naar de kelder sturen. Niet de afgelopen regeringen, alhoewel zij het ook beter hadden kunnen doen. Makkelijk met het vingertje te wijzen, maar niet verrassend. De vorige regeringen hebben voor monetaire stabilieit gezorgd, maar ja, dat heeft u niet gezien. En noemt u mij het verschil tussen schurken uit het verleden en schurken uit het heden.


  Maak melding

 15. blinde man nr.7
  Jij bent niet alleen blind, maar ook DOOF en DOMMM.

  Minister Wonnie Bhoedhoe constateert dat Suriname PROBLEMEN heeft en is SOMBER GESTEMD!!! hahaha, echt waar, niemand wist dat Suriname PROBLEMEN had en heeft.
  Echt een PRIMEUR,wat een interessante CONSTATERING!

  Bezuiniging is geen oplossing voor de problemen in Sur, want waarop wil ze Bezuinigen? ja misschien de SNOEPREISJES van haar collega’s, maar dan wordt zij door hun uitgeknikkerd, dus dat zal zij niet doen.

  Oplossing voor de problemen in Sur. is banen creeren en de luie ROVERS EEN SCHOP ONDER HUN DIKKE KONT GEVEN EN AAN HET WERK ZETTEN. Bijv. in AGRARISCH en BOUW als het maar FYSIEK werk is. Dwing de domme Surinamers met hun grote MOND maar PRODUCTIEF te worden en dan wordt Sur. vanzelf een welvaart land.
  .
  Een weetje over de minister van financien
  voor degene die nog niet weten is dat haar naam BOEDHOE betekend LETTERLIJK DOM in het hindustaans echt waar en dit is geen grap hoor.


  Maak melding

 16. Graag wil ik de gezichten zien van de MC aanhangers,die hadden gedacht dat zij nu maar alles zouden kunnen krijgen,laptops, verhoging kinderbijslag,verhoging aov zie daar,Boedhoe zegt er is geen geld.Wat nu???


  Maak melding

 17. Aan allen op dit forum er is op dit moment een wereld economische crisis denken jullie dat Suriname daarvan gespaard zal blijven.
  Zelfs in de rijke landen wordt er aan bezuiniging gedaan.ambtenaren worden naar huis gestuurd of moeten inleveren leerkrachten moeten er ook aan geloven,bus en treindiensten worden gekortwiekt.het enige wat in Su moet gebeuren is dat men nu eens eindelijk de ballen moet krijgen om ambtenaren naar huis te sturen,het land kan er wel minder ambtenaren gebruiken.
  Het is pijnlijk en je verliest wel wat behoorlijk aan politiek kapitaal maar het moet gebeuren. En waarom hebben ministers in Suriname zoveel vaste vergoedingen alsof wij in een rijk land als amerika wonen
  Suriname is tot nu te gespaard gebleven voor deze crisis door de financiele hulp die nederland ons verleende, maar deze is nu over zo er zullen harde maatregelen genomen moeten worden.


  Maak melding

 18. Blind geboren, blind gebleven!

  Zij die niet weten waar Suriname uit gered is door de regering Venetiaan en Sardjoe zijn blind geboren en blind gebleven.

  De economische malaise in de periode dat de huidige president de macht had, heeft ons land 50 jaar achteruitgesteld. De dood van de Surinaamse Gulden is de schuld van zijn beleid en niet dat van Venetiaan en Sardjoe.
  Die hebben ons land weer tot leven gebracht.

  Het is nu afwachten wat ons de komende vier en een halve, beloftevolle jaren overkomt.


  Maak melding

 19. Denkt de minister met dit soort opmerkingen dat het alleen als binnenlandse voer zal dienen.
  investeerders zijn niet bij gebaat om zulk nieuws over suriname te horen.
  voor de verkiezing was alles ok en nu na een maand is het weer niet goed.
  wat is er binnen die ene maand gebeurd.

  of is het een truc van de regering om nu te vertellen dat het niet goed is terwijl het wel zo is en later te vertellen van “kijk” het was niet goed maar wij hebben het goed gemaakt.

  deel de informatie uitgebreid met de surinaamse bevolking want daarvoor zitten jullie daar.
  en de surinaamse bevolking is niet achterlijk om zijn conclusies te trekken.

  er lopen meer economen buiten dan mevrouw Boedhoe.

  men moet de wiel net nog een keer gaan uitvinden.

  Raga


  Maak melding

 20. Trukkendoos geopend door NDP omdat nakoming van beloftes niet kan worden gegarandeerd dus alvast waarschuwen dat de buikriem aangetrokken moet worden.

  Verhoging AOV
  Verbetering infrastructuur
  Verhoging kinderbijslag
  Toegankelijkheid voor iedereen in SZF
  Verkleining werkeloosheid
  Verbetering riolering
  Verbetering gezondheidszorg
  etc
  etc
  etc

  Bouta waar blijf je. Geef geluid wat wel kan en wat niet kan en wat onmogelijk is.


  Maak melding

 21. Wel, wel, wat wordt dat spannend! Rond 29 sept. wordt de jaarrede gepresenteerd. Wonnie bereidt ons langzaam voor. Maar wie zal de zwaarste klappen krijgen?


  Maak melding

 22. Geloof!

  Zij die geloofden in een Laptop, stukje grond, huisje, tuintje, beesie gratis hebben het IQ van een stondoivie.

  Zij die geloofden in hoger kinderbijslag, AOV en gratis AZV hebben het IQ van een Sergeant Majoor sportinstructeur.

  Je moet eerst je inkomsten veilig stellen en aan de hand van die resultaten gaan beloven. Niet andersom!
  Wonnie krijgt het ontzettend moeilijk!


  Maak melding

 23. Je kunt zeggen wat je wil,ddb heeft zijn zijn doel bereikt en de rest kan barsten..

  Het domme volk heeft dit nooit willen inzien,wat er gaande is..

  Een gezond mens weet,dat beloftes nooit verzilvert kunnen worden met analfabeten in sme..

  Wat verwacht je van movinas,die ongeletterd zijn..

  Er zijn in sme zoveel betere goed geschoolde
  mensen die een parij besturen met goede argumenten,maar daarop wordt niet gestemd,dus boontje komt om zijn loontje..

  lang leve de armoede..

  ddb zit goed met zijn vrienden een goed salaris goede posities..

  het land zal hem een wordt wezen..


  Maak melding

 24. Wonnie zei zondag: ”Je kunt geen geld blijven uitgeven terwijl je geen productie activiteiten hebt om die uitgaven te compenseren. We moeten ervoor waken niet te veel geld in de economie te stoppen, waar geen productie tegenover staat. Hiermee kunnen wij inflatie in de hand werken.”

  Mooie woorden van deze minister. Wanneer gaat ze het aan de president en zijn mannen vertellen dat er werkgelegenheid gecreerd worden. We hopen gauw te horen hoe, wat, waar, wanneer?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.