Relatie Suriname en Guyana moet effectiever

16

PARAMARIBO, 7 sep – De relaties tussen Suriname en Guyana moeten een stuk effectiever. Dit zegt president Desiré Bouterse. Tijdens zijn bezoek aan Georgetown werden dan ook spijkers met koppen geslagen. De besluitvorming geschiedt voortaan op het hoogste niveau.

Er wordt gekapt met het systeem van gemeenschappelijke commissie. “Veel babbelwerk en weinig resultaatgerichte prestaties”, zei Bouterse bij zijn terugkeer. Het alternatief is een mechanisme dat rechtstreeks valt onder de staatshoofden. De verwachting is dat projecten zo vlotter zullen lopen. Suriname en Guyana willen onder meer de voedselschuur worden van het Caribisch gebied.

Dat moet via het bundelen van expertise en beleid. Er komt onder meer een gemeenschappelijk programma. “We moeten samen meer kunnen bereiken”, aldus Bouterse. Als het lukt een brug te bouwen over de Corantijn, is dat ook een stap vooruit. Behalve de landbouw, kunnen ook andere sectoren profiteren. De integratie van beide landen op het continent kan dan ook vlotter, vindt Bouterse.


16 REACTIES

 1. laat bouterse zijn grote smoel dicht houden over babbelwerk want deze man klets meer uit zijn nek dan want anders. ik vraag mij af wat de toegevoegde waarde van zo een bezoek is wat wordt suriname wijzer van, wie het weet mag het mij vertellen .


  Maak melding

 2. Vreemd gisteren hete het nog dat er geen resultaten geboekt waren. Blijkbaar is het media circus aan de gan gegaan en zitten de journalisten weer te slapen en lippen diensten te bewijzen.

  Welke resultaten zijn er dan geboekt? Wat is er geteken?

  De gebruikelijke holle rethoriek van Baas, hij is nog steeds niets veranderd. 🙁


  Maak melding

 3. Nu reeds zijn veel inwoners van de Caricom onder de indruk van Zijne Excellentie DD Bouterse. Deze president van SME wordt een groot leider in Z-Amerika en misschien verder in de wereld. Geen wonder dat de ex-kolonisator Zijne Excellentie probeerd te isoleren , wat deze keer zeker niet zal lukken omdat het Surinaamse volk echt achter deze leider staat. En verder heeft hij genoeg vrienden in de wereld.


  Maak melding

 4. Boutserse kan maar beter niet naar de VN gaan, want de meeste diplomaten hebben al afgesproken dat ze zullen weglopen als hij een toespraak daar houdt. Nog meer schande kunnen we niet hebben. En misschien wordt hij nog opgepakt door Interpol ook, want het opsporingsbevel staat er nog steeds.


  Maak melding

 5. Begrip!

  Ik heb begrip voor deze trip. De eerste buitenlandse bustrip van Desi is bereikt.

  Toch wil ik wel weten hoe wij de graanschuur van het Caribisch gebied kunnen worden. Hoe? In Hemelsnaam!
  Wie vertelt me wat we precies gaan doen? Wie legt me een plan voor? Wie maakt de berekening? Wie betaald de brug? Wie houdt de smokkel tegen? Wie houdt de Guyanese sex toeristen tegen? Wie wil gaan praten over Tigri als de brug af is? Wat kan Guyana ons bieden wat we toch al hebben? Wie zorgt er voor een goed geasfalteerde Oos-West verbinding voor de brug af is? Allemaal vragen die snakken naar antwoorden.

  Waar komt de brug? Van Nieuw Nickerie uit is
  het zeker niet verstandig. Een brug dicht bij de monding van de Corantijn wordt bij een kleine Atlantische zeebriesje meteen weg gevaagd. Wil je de brug halverwege de Corantijn aanleggen dan moeten eerst goede wegen in Nickerie komen en dat wordt een probleem. Wie maakt de wegen?

  De grootste rijstproducent in Nickerie zorgt en betaald en onderhoudt zijn eigen wegen voor zijn eigen vrachtvervoer naar de haven. In Nickerie zelf zijn er meer wegen die op paden lijken dan paden die voor wegen doorgaan. Waarom beginnen we niet bij de gewone kleine klussen in eigen land?
  Allemaal grootdoenerij!


  Maak melding

 6. Zelfs een ezel weet waarom het belangrijk om een goeie verstand houding te hebben met je buren ….

  Alleen SURINAMERS zien daar het nut niet van in …..


  Maak melding

 7. Ik ben zeer bezorgd over de weg die onze leiders nu bewandelen. Doordat ze zichzelf moedwillig van Europa willen isoleren, omdat ze niet paradigmatisch kunnen denken, gaan ze nu hulp bij een veel armer land dan Suriname zoeken (GDP per capita 2009 Guyana: $4100 / Su $8400). Guyana is nooit redelijk en vriendschappelijk naar ons toe geweest, door hun blinde jaloezie willen ze alles wat Surinaams is bezitten. Ik zou het logischer hebben gevonden als er eerst een haalbaarheidstudie voor een brug over de Marowijne rivier was opgemaakt. We moeten de rode loper voor de euro’s uitrollen, door onze infrastructuur naar Europa te upgraden (asfaltering en verbreding oost-west verbinding), waardoor de export en handel met Europa op gang kan komen. Wat hebben we nou aan een brug naar Guyana?? Guyanese rovers en gelukszoeker hier naar toe halen? Wij Surinamers hebben daar niets te zoeken, want er valt niets daar te halen. Waarom kan Bouterse niet rationeel en professioneel te werk gaan en over zijn hebie’s en Koenoes met Nederland heen stappen om daadwerkelijke ontwikkeling voor zijn volk te brengen, dan een bedelaar om hulp en samenwerking te verzoeken?


  Maak melding

 8. Ach jongens doe niet zo moeilijk over de contacten van Bout; nu heeft hij toch eindelijk een vriend gevonden??? t’Was toch allemaal moeilijk genoeg voor hem om iemand tevinden die hem nog geloofwaardig vond?

  Groet: Linksom.


  Maak melding

 9. Gaat DDB er hier van uit dat de andere landen geen nieuwsberichten lezen/hebben gelezen? Vreemd hoor. Het zou goed kunnen dat men ook in de Caricom op de hoogte is van alle ontwikkelingen. Dan krijg je al gauw dat paranoia gedrag. NL moet mij niet, dat weet de hele wereld. NL hoeft echt niet meer te lobbyen. Het lijkt me dat DDB ook niet goed slaapt met al die gedachten die door zijn hoofd spoken.
  Brengt me bij Steve Meije, wanneer komt de grote schuldbelijdenis?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.