Suriname-Guyana richt op ‘betere afstemming’

21

PARAMARIBO, 6 sep – Het eendaagse bezoek van president Desiré Bouterse aan buurland Guyana is meer gericht op een betere afstemming. Het gaat om een heroriëntatie van het beleid naar elkaar toe, zegt Harvey Naarendorp, directeur van het presidentieel kabinet. Het grensconflict gaat even op ijs.

Dat moet om de afstemming kans van slagen te geven. Als ex-kolonies mogen de twee landen niet vasthouden aan “conflicterende koloniale erfenissen”, zegt Naarendorp tegenover de Ware Tijd. “Dat biedt een betere basis voor het bilateraal oplossen van de onderlinge conflicten en Guyana gaat daar akkoord mee.” Georgetown gaf al eerder te kennen een vreedzame koers voor te staan.

Het laatste conflict dateert van enkele jaren terug. Toen betwisten de twee landen elkaars maritieme grens. Bouterse, toen in de oppositie, leverde felle kritiek op de uitspraak toen van een zeerechttribunaal. Guyana zou groot voordeel hebben gehaald, dankzij de slappe houding van Surinaamse zijde. Infrastructuur, het klimaat en misdaadbestrijding staan nu hoog op de bilaterale agenda.


21 REACTIES

 1. Regering Bouterse richt zich tot Arme Guyana..ik werd er effe stil van toen ik dat las.. Voor mij is het duidelijk.. De politieke NIVO.. die men gaat uit voeren. Ik zou mijn pijlen eerder richten op Brazilie.. daar gaat het Economische gezien wat beter dan met arme Guyana.. Regeren Is vooruit zien.. en als je niet vooruit kan kijken.. GO Home and play with ure SAXOFOON


  Maak melding

 2. ach ja naarendorp is één van de oude lijn die suriname geen enkel voordeel heeft opgeverd alleen maar retoriek en een grote smoel voor de achterban voor rest niets. ze slikken allemaal hun braaksels op bosje bouterse die hele kliek .


  Maak melding

 3. Als helemaal niemand een vriendje wil worden van Bout, nou ja; dan Guyana maar!

  Deze man Bouterse gaat nog liever een pact aan met de duivel dan alleen achter te blijven.

  Groet: Linksom.


  Maak melding

 4. Conflict!

  Beide landen hebben niets aan een conflict.
  Te arm om oorlog te voeren, wat zal leiden tot ellende onder beider bevolking.

  De verstandige weg is de “praatweg” om zo via diplomatie naar een vredige oplossing te zoeken. Hoop dat Desi zijn diplomatenkoffer meeneemt en niet Lackin.


  Maak melding

 5. Het zijn weer die nederlanse negativelingen
  Maar ja ze zeggen liever een goede buur dan een verre vriend
  He Du en clan jullie denken scheef het zijn mensen als jullie
  Die niet voor uit kunnen kijken als je je pijl op guyana richt kun je er geen meer op brasil of fransguyana richten
  Zit rustig enkijk wat er gebeurt

  Kodjo


  Maak melding

 6. Het is bekend ook bij Baas”wil je het land vooruit helpen moet je internationale steun krijgen van bevriende landen”. Als venezula jou niet lust , des te minder Brazilie. Als Caricom jou wil roojeren, blijft alleen maar Guyana over.
  Omdat Baas gezegt heeft dat hij wil gaan werken aan een vaste oververbinding tussen Guyana en Suriname om meer economische groei te genereren, betekend infeite de criminelen de ruimte geven om Suriname leeg te roven.
  De middelen zijn beperkt, waarom niet investeren in goed onderwijs,meer agenten, goede wegen , werken aan het surinaams kader. Vooral als je adviseurs hebt als Bruinswijk. Mijn bekruip het gevoel dat Baas steun zoekt bij Venezuela, en brazilie, daarom moet en zal hij gaan naar de VN om daar een verhaal voor te lezen waarbij hij hoopt internationaal erkenning te krijgen.Baas doet er alles aan om steun te verwerven maar de vrienden zoals hij ze noemt lusten hem niet.
  En de ene vriend Guyana heeft niets, kan Suriname niets bieden . Een tip stop met de brug over de corantijn. Want het zal heel moeilijk zijn de guyanezen te stoppen . De brazilianen is al een plaag overal duiken ze op in de bossen van Suriname.
  Met een brug over de corantijn komen ze massaal en wie mag het gaan opruimen : Santhokie en weer opnieuw beginnen.


  Maak melding

 7. Ik heb geen woorden voor deze DU. Steeds weer maar blijven klagen. Als jij het beter kan waarom ga je niet naar su om een positieve bijdrage te leveren. Zo niet ga iets nuttigs doen met je leven i.p.v rotsooi uit te kraaien. foei toch


  Maak melding

 8. De eigen saxofoon blazers,die zitten tegen allas aan te pissen wat positief is bla bla bla aan de zijkant,en zelf niets in hun mars hebben.blaas maar hard,maar op je eigen fluitje.wildplassers heeft suriname op DIT moment niet nodig,bye..bye.


  Maak melding

 9. De mensen Limburg,Du,Linksom en anderen zijn wel irritant bezig op dit forum. het is niet meer leuk en opbouwend.Het idee is dat we van elkaar leren.Ik kan mij niet voorstellen dat je als mens zo negatief kan staan in het leven.Ik raad jully daarom aan het boek “De kracht van het positief denken”van Norman Vincent Peale te lezen.Dit boek kan je helpen van je negativiteit,vooroordelen en destructief gedrag af te komen dat is dan weer goed voor dit forum die dan weer leerrijk en leuk wordt.


  Maak melding

 10. Limburg,waar heb jij het over, het moet niet dommer worden.Du,jij voert oppostie maar maak het een beetje opbouwend en Linksom,ik denk dat jij gewoon een negativeling bent.Deze mensen maken van dit forum een vuilnisbak , je leert er gewoon niets bij dat vind ik jammer want met wat meer opbouwend kritiek worden we allemaal wijzer.


  Maak melding

 11. Met Guyana moet eerst de Tigri-grenskwestie maar eens opgelost worden. Mijnheer Bouterse had hier nu al meteen zijn ballen kunnen tonen maar deed het niet. Jammer. Die brug over de Corantijnrivier kon wel eens “een brug te ver” worden…


  Maak melding

 12. Bryan,

  Prachtig boek! Ben blij dat je het aanhaalt.
  Een echt Meesterwerk voor alle doemdenkers, zwartgalligen en azijnpissers.

  Maar vergeet niet Bryan; de wereld bestaat niet alleen uit doemdenkers, zwartgalligen en azijnpissers. Er zijn ook mensen die het nut van een brug over de Corantijn niet zien.
  Ik ben daar een van. Maar ik zie wel het nut en het economisch en toeristisch belang van een brug over de Marowijne rivier.

  Het beroemde boek van Peale is vooral stof voor mensen die in de put zitten en er baat bij hebben om positief te zijn en te doen.
  Je bedoelt het niet slecht Bryan, maar de mens heeft nu eenmaal verschillende inzichten. Als je me het economisch belang van de Corantijn brug kan vertellen dan ben ik misschien bereid om Desi een lening te verstrekken.


  Maak melding

 13. He Das het gaat bij mij om de klank.We mogen allemaal kritiek hebben en onze ongenoegen uitten maar laten we allemaal op dit forum de verantwoordelijkheid nemen en het niveau hoog houden.We kunnen allemaal kritiek hebben en toch positief blijven door met goede argumenten te komen waardoor het plezierig en leerrijk blijft.


  Maak melding

 14. @ nummer 13 je haald de woorden uit mijn mond.@ bryan DU laat zich niet in de maling nemen door criminele recidivisten laat dat duidelijk zijn. zolang deze criminele bende geen afstand van hun verleden hebben genomen en hun oprechte excuus hebben aangeboden aan mijn volk voor wat zei hun hebben aangedaan zolang zal ik ze met woorden bestrijden.ik hoop dat ik nu duidelijk ben.


  Maak melding

 15. @Bryan

  Niet zo negatief, van kritiek kun je leren, Maar ja als je niet wilt leren, als je niet tegen kritiek kunt, of erger nog als je zoals je baas mensen die opbouwende kritiek uiten vermoord dan en je echt heel diep gezonken.

  Bryan, Josta, kodjo, etc. behoren tot de domme naieve gat likkers die de ontwikkeling van SME slechts ernstig belemmeren door hun kritiekloos volgen van de Baas nnaar de afgrond. Lemming gedrag.


  Maak melding

 16. @ kodjo,
  ik verwijst jou naar reaktie nummer 20, verder heb ik niets te zeggen tegen jou ik wordt moe van die emotionele onzin van de mc-ers echtwaar.Als jullie echt positief en verstandig waren dan hedden jullie nooit moeten kiezen voor een persoon als bouterse als president dat zegt genoeg over jullie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.