Suriname’s minister van Defensie wil sterk leger

55

PARAMARIBO, 4 sep – Het leger moet wat zijn kwaliteit betreft steeds beter worden. Dit zegt minister Lamuré Latour van Defensie. Hijzelf wil zijn uiterste best doen om de werkomstandigheden te verbeteren. Het leger moet in zijn oude glorie hersteld worden.

Makkelijk wordt dat niet bepaald. “We moeten gezamenlijk zorgen voor de instandhouding van het defensieapparaat. We willen allemaal de terugkeer naar de goede oude tijd. Maar dat kan alleen wanneer de woorden professionaliteit en discipline het proces terugleiden”, zegt Latour. Zijn kennismaking met legermanschappen stond helemaal in dit licht.

Hoe beter de kwaliteit van het kader, hoe groter de kans van slagen. Vooral de samenwerking met de burgerij toe is bepalend. En gevoelig. “De samenwerking is niet meer weg te denken. Deze kan alleen verder gaan als daadkracht, hardwerken, loyaliteit en wederzijds respect in acht worden genomen”, aldus Latour. Van hem mag daar best wat tegenover staan: deugdelijk materieel en goede personeelszorg.
latour
[Minister Lamure Latour van Defensie (r) werd vrijdag met een gebed van twee legerdominees verwelkomd in de Memre Boekoe Kazerne. Latour heeft het Surinaams Nationaal Leger een prachtperiode beloofd. De nieuwe defensieminister parkeerde vorige week zijn plan om de dienstplicht opnieuw in te voeren, maar is vast van plan alles in het werk te stellen om het leger uit te breiden.]


55 REACTIES

 1. Ik vraag mij af of de leden van het nieuwe kabinet na denken voordat zei iets roepen .
  Welke oude tijd heeft deze minister het over ? ik hoop niet dat hij het over de jaren 80 heeft.


  Maak melding

 2. In zijn oude glorie 🙁 🙁 🙁
  En wat heeft dat te betekenen.

  Zonde van het geld. Maar het is in alle derde wereldlanden hetzelfde.
  Kijk maar naar Afrika en Azië. BV Pakistan.

  Suriname heeft niets aan een groot leger. Geen land dat ze ooit zal aanvallen. En mocht het ooit zover komen dan is Suriname door z,n kleine bevolking nooit een partij.
  Gebruik het geld maar voor een goede politie en goede wegen.

  Dat doet mij denken aan Slagveer en de tranen van Den Uyl


  Maak melding

 3. Armoede,werkeloosheid, slechte scholing, gebrekkige ouderenzorg. En deze regering wil geld ( welk geld??) besteden aan een sterk leger. Hoe verzin je zulke geldverkwistende onzin. Over welke “oude glorie”heeft deze man het in godsnaam. Tegen welke vijand moet het Surinaamse worden beschermd?


  Maak melding

 4. oude glorie hersteld worden.
  wat bedoeld de minister van defensie.
  weer de machtvertoon van de jaren tachtig.laat het leger in de kazerne.
  voor samen werking met het volk kan je andere cominicatie gebruiken daan de leger in zetten.militair maken misbruik van zijn rechten in verleden is gebleken dat deze dienaren heel intimidatie gedaan hebben bij de burger.en heel veel verkrachting.


  Maak melding

 5. Sterke defensie.

  Geen slecht idee…..Absoluut niet.

  Alleen zie ik geen externe dreiging zich voordoen binnen korte termijn. Het enigste wat een beetje wrijving kan veroorzaken is het Tigri-gebied. Ik zou voor deze knelpunt meer gaan voor een oplossing via diplomatieke weg. Een goede verstandhouding met je buren is van essentieel belang, ook voor de toekomst.

  Voor andere veiligheidstaken zou een goede defensie wel bijdrage kunnen leveren aan:
  Politie assisteren bij de grotere, georganiseerde vormen van criminaliteit, helpen bij escalaties a la Papatam, kustbewaking voor smokkel en overbevissing, illegalen, illegale gouddelvers, houtkap enz..enz….Ik ben ervan overtuigd dat meer dan 50% van Surinaamse rijkdom weggestolen of weggesmokkeld wordt dus ook bij de visserij.

  De grootste dreiging van Suriname op dit moment speelt zich dus meer af in het binnenland zelf als dreiging vanuit het buitenland.


  Maak melding

 6. Heel goed plan van Lamuré Latour dienstplicht,daarmee helpt hij de jeud zodat ze niet kunnen ontsporen, want ledigheid is des duivels oorkussen, ik hoop dat het zo een leger wordt als de jaren voor 1975, TRIS tijd, toen was het een leger dat professionaliteit en discipline uitstraalde.

  Srudatie


  Maak melding

 7. En wat dan als de leger weer in zijn oude glorie is hersteld en STERK is?

  Wordt er dan oorlog gevoerd tegen de buurlanden? is dat nodig? BELACHELIJK.
  Of worden de burgers in Suriname eindelijk beschermd tegen de ROVERS en de moorden in Suriname.
  En worden de burgers ook bevrijd van hun TRALIES die ze nodig hebben voor hun huizen?

  Ben Benieuwd…waarvoor Suriname een STERKE LEGER nodig heeft.
  Geld investeren voor AANZIEN en MACHT? of aan iets nuttigs voor de burgers, want uiteindelijk gaat het om hun BELASTINGSGELD.


  Maak melding

 8. Prima Tipgever, neem inderdaad een voorbeeld aan Costa Rica, sinds de jaren zestig al geen leger meer maar wel het meest welvarende land van lat.amerika!
  Goed voor Suriname om hier eens naar te kijken en dat brengt meer geluk dan de horror-jaren waar Latour het over heeft.

  Groet: Linksom.


  Maak melding

 9. Wat een hoop holle woorden. Nergens wordt concreet aangegeven wat hij daar onder verstaat. Het enigste dat er uit te lezen valt is dat hij veel meer geld voor het leger wil, maar waarvoor is de vraag. En dat in een tijd waarin ze beweren dat er geen geld is.

  De vraag is dan ook wat er straks echt gaat gebeuren. Als hij geen geld krijgt zullen de militairen zich bedrogen voelen en daal het moreel alleen maar. Als hij wel geld krijgt is het maar de vraag of het zinvol gebruikt wordt voor doelen waar het volk ook echt achter staat.

  Trouwens wat moet SME met een leger? En hoe verhoud dit zich tot de verhalen da ze de politie gaan onder steunen? Als de politie ondersteuning behoeft dan is het beter om geschikte militairen om te scholen en het leger af te slanken.


  Maak melding

 10. Toen tijdens het vorig regiem jungletrainingen werden gehouden hoorde ik jullie niet!Werd ook niet gevraagd tegen wie en waarvoor deze training? Het is nooit goed bij jullie! Blijven jullie maar lekker zwammen!


  Maak melding

 11. Voorwaarts ….mARS…
  you’re in the Army now….
  Leuk toch ..groot leger ..hoe meer zielen hoe meer vreugd.. heerlijk al die mannen in uniform… Y M C A… JOEHOEEEEE


  Maak melding

 12. Suriname heeft geen vijanden,ze onderhouden goede contacten met hun buurlanden.En sterk leger is af te raden vergeet de jaren 80 niet.De diensplicht zou een oplossing zijn voor vele jonge mensen die zonder werk zitten en een goede opleiding krijgen voor een jaar.Militairen in het straatbeeld samen met de politie geen goed plan, daar heb je de politie voor.Voor het binnenland na een goede opleiding zou het goed zijn om daar militairen naar toe te sturen om te voorkomen dat goud en andere grondstoffen het land verlaten.


  Maak melding

 13. Suriname mag geen goed gediciplineerd leger hebben

  Ja mensen als het zo ver van je bed gebeurt weet je meesta niet wat men bedoelt
  Maar de glori tyd was toen er respeckt voor het leger was en dicipline
  Toen er dienst plicht was
  Als land heeft su mischien geen directe vijanden maar deste meer op de grensen waar je niet ff de douane op af stuurt (de jungle in )
  Dus een sterk leger bewaakt je economische belangen waar de politie niet zo makelijk komt
  Ik ben blij dat de meeste negativelingen niet hier wonen en dat de meeste surinaamers wel positief zijn
  Want als we op de mening van uit de noord zee of moeten gaan komen we nooit
  Zelfstandig voor uit suriname is een soeverein land dus laat ons onze eigen ding ding
  Doen en onze eigen fouten maar maken als je naar nederland kijkt denk ik niet dfat ze snel oorlog zullen krijgen
  Maar ze willen ook een sterk leger voor de binnen en buiten landse veiligheid
  En als costa rica een probleem heeft is de US er in een mum vantyd
  Elk land heeft het recht op een leger ook al bestaad er geen drijging

  Wi mu feti gi sranan

  Kodjo


  Maak melding

 14. Wat een lucht ballon van een krekel.
  Onzinnige opmerkingen van deze minister. Tegen Wat, wie en waartegen wil hij zich verdedigen of is het om een dikke bolling in de broek te krijgen.


  Maak melding

 15. Idee om dienstplicht invoeren ieen goed plan maar wat na de dienstplicht. Als er geen vervolg is dan is het de meest onzinnege plan voor een arm land als Suriname en boven dien het leger gaan werken aan haar imago


  Maak melding

 16. goed nieuws, creert werkgelegenheid en bied de jeugd ontwikkelingskansen…

  Het SNL kan zichzelf tot een ontwikkelingsleger omvormen door bedrijven zoals bouwbedrijven, palmolie plantages, suikerriet, je kan het zo gek niet bedenken op te richten, zoals de nationale legers van Pakistan, Zuid-Afrika, Iran, Indonesie, Noord-Korea, Argentinie, Brazilie…

  We moeten niet door een NAVO bril naar deze landen kijken, tenslotte zijn de NAVO landen allang op eenzame hoogte maar wij bij lange na nog niet…dus lering trekken van hun innovativiteit, tenslotte kennis is macht…

  Tevens kan het leger zichzelf hiermee voor een groot deel bedruipen wat de nationale begroting alleen maar ten goede komt…


  Maak melding

 17. In de jaren 80 hebben wij kunnen zien wat een zogenaamde sterke leger met zijn eigen bevolking heeft gedaan.moi wana is nog vers in de geheugen wat mij opvalt zijn de woordkeuze van de lieden in de regering bouterse ik denk dat ze dat bewust doen om het volk op een summier manier bang te maken omdat deze gasten niet zonder bangmaken en angstaanjagen kunnen regeren.


  Maak melding

 18. Belachelijk voor woorden!
  Kan nog beledigend zijn voor de Moord president, want het leger van de jaren 80 kan hij niet bedoelen met terug naar de oude glorie! Dat leger was in alle opzichten een ware nachtmerrie.

  Onderofficieren werden zonder adequate scholing van de een op de andere dag officier, de bevolking werd het leven zuur gemaakt, het land werd als doorvoerhaven voor drugstransporten aangeboden (denk aan Boereveen en miami), wapentuig werd zonder deze te betalen in Brazilië gekocht en later door de zoon van Keizer Bigi Mofo I voor drugs geruild, etc. etc. etc.!

  Zijn er nog scherpzinnige mensen in Suriname aanwezig!? Mensen die deze Stumper onmiddellijk om nader uitleg vragen. Pardon, kunt iets concreter zijn, over welke periode heeft u het?


  Maak melding

 19. amerikanen hebben met de grootste oppermacht leger die zij bezitten op deze aarde,niks in Irak kunnen bereiken ,dan alleen maar dode amerikanen vervoert per luchtpost terug naar amerika..

  Uiteindelijk met de start tussen de benen na tien jaar in de holst van de nacht Irak verlaten,met de woorden dat de missie gelaacht is..

  Sme’se millitairen hebben in de afgelopen tijd met name met de strijdt met de jungle commando toen er echt geschoten werd,hun geweren weggegooid en weggelopen snel een burger kleding gedragen en ondergedoeken..

  met bewijs als je het niet geloofd..

  Wat kunnen wij zelfstandig ondernemen,om het land op te bouwen,, dat is de centrale vraag,, en niet in de ruimte lullen..

  de lijder had grote bla bla bla,voor de verkiezing ,,hij zou i am gold gelijk aanpakken en nationaliseren in het belang van het land..wat gebeurt er nu,niks..


  Maak melding

 20. Ik ben voor een heel sterk Surinaams leger of helemaal geen leger.
  Wat Suriname nu heeft stelt niet veel voor.

  Suriname moet de kant van Israel op gaan of Costa Rica een midden weg is er niet.
  “Geen land zal Suriname ooit aanvallen” zoiets naiefs heb ik al een tijdje niet gehoord. Op welke manier is Tigri Suriname ook alweer afhandig gemaakt? Ehhhhh o ja, de Guyanezen deden dat bijna fluitend en geen land die een poot uitstak. Surinamers huilen ondertussen al bijna 50 jaar over Tigri.
  Mijn vrees is dat het niet bij Tigri zal blijven.


  Maak melding

 21. Suriname heeft een leger, en als een land een leger heeft dan moet het goed uitgerust zijn. Degene die anders beweren kletsen gewoon uit hun nek. De grenzen moeten bewaakt worden en daarvoor dienen genoeg manschappen en materieel aanwezig te zijn om het werk te doen. Denk bvb aan het nieuwe beleid dat na 1 oktober dit jaar zal worden ingezet om de goud-sector te ordenen. Wordt dat geordend dat krijg SME vanzelf meer inkomsten binnen. Verder als zij de zee-kust kunnen beheersen kunnen zij ook meer inkomsten binnen halen door de illegale visvangst te stoppen . Vergist u zich niet dit is echt beleid en niet de stomme beleid van het front die nergens over ging. Ik weet dat de critici in paniek beginnen te raken omtrent het nieuwe beleid. Dit omdat internationale organisaties er bij betrokken wordt en niet meer op nederland wordt gewacht. Na het bezoek door Zijne Excellentie DD Bouterse aan Venezuela praten wij verder.


  Maak melding

 22. De mc-ers maken een verwarde indruk lees reaktie van henky op nummer 15 hij vergelijk appels met peren.Ik heb twee vragen voor jou
  1)wat versta jij onder het woord regime.
  2)weet jij waar over jij praat henky ?


  Maak melding

 23. @Theo ik ben het 100% eens met het geen je daar zegt. Ik vind dat men veels te negatief is, je leest zelden wat positief geschreven over Suriname,men klaagt zeer veel zonder met wat Constructiefs voor de dag te komen.


  Maak melding

 24. HET leger is /wordt gesterkt.Niet om oorlog te voeren,niet om de grensgeschil te bewaken,maar om het te intimideren.Zoals in de jaren tachtig het geval…..


  Maak melding

 25. Hallo Theo,

  His Masters Voice? Wat een onzin. Suriname heeft 30.000 man soldaten nodig om haar grenzen te bewaken. Dit echt beleid? Ik hou mij hart vast. Een leger is alleen een kostenpost en levert dus niets op. Moeten critici in paniek raken omdat er een sterker leger komt? Weet je wel wat je zegt? Dit is een indirecte bedreiging.


  Maak melding

 26. Suriname heeft behoefte aan een leger dat op zijn taken goed voorbereid moet zijn.Het gaat dan niet alleen om defensieve taken zoals de verdediging van de landsgrenzen, maar ook om adequate hulpverlening bij natuurverschijnselen als overstromingen, stormen en overige calamiteiten.Het leger moet goed op haar taken voorbereid zijn en van goed materiaal zijn voorzien. Het mag niet meer voorkomen dat bij calamiteiten(watersnood en vliegtuig crash) hulp van het buitenland moet worden ingeroepen.Het Surinaams leger heeft door het beleid van de regering NPS/VHP keer op keer voor schut gestaan.In de Nederlandse pers werd lacherig gesproken over het Surinaams leger dat niet eens kogels had om te schieten en ook geen eten had om te eten.


  Maak melding

 27. mensen praat niet ka dingen jullie weten van niks dienstplicht is verplich in elke lang ik was ook surdatie duss lullen jullie niet en is goed voor werkloosjongeren daarmee bedoeld de minister van df


  Maak melding

 28. Ik denk dat Suriname veel beter een goede gedisiplineerde politiemacht kan hebben.
  Deze mannen/vrouwen zijn tenminste breder inzetbaar en zullen niet meer de angst van de Glorietijd terugroepen.
  Maar voordat men het geld wil gaan uitgeven, waar moet het geld vandaan komen?
  De staatskas is leeg!!!! Heeft DDB zelf gezegd!!!!
  Dus ophouden met die onzin uit te kramen, het zijn allemaal omhooggevallen piepeltjes die totaal geen overzicht hebben en alleen hun eigen Toko willen promoten.
  Natuurlijk begrijp ik dat als je minister van defensie bent, je liever een groot en machtig leger hebt dan een handjevol slemielen met bierbuiken.
  Hetzelfde dat een kapitein liever op een Mammoettanker vaart dan op een Coaster.
  Maar als je lading hebt voor een Coaster, ga je geen Mammoettanker inzetten om die lading te vervoeren.


  Maak melding

 29. De meeste posters snappen het nog niet maar het Surinaams leger zorgt ervoor dat velen van een inkomen kunnen genieten om hun gezin te onderhouden.
  De vorige regering heeft bar weinig gedaan op het gebied van een goede scholing op lager en middelbaar nivo dus zijn er in die tijd (10 jaar) vele drop outs ontstaan.

  Voor mn de jongens is het leger dus de 2e kans om iets goeds van hun leven te maken en/of hun leven te beteren.

  Ik ken deze minister, hij is een echte militair (van de academie in Breda) en heeft naderhand ook rechten gestudeerd (en afgerond) maar diep in z’n hart is en blijft hij militair !

  De keus als minister van Defentie is dus gemaakt conform de uitspraak ‘de juiste man op de juiste plek’ .

  God Speed Lammy !


  Maak melding

 30. Beste Milton,

  Denk toch eens na. Een leger is niet productief. Kost alleen maar geld. Steek geld in onderwijs en gebruik het leger niet als vergaarbak voor kansloze laag opgeleide drop outs die geen vak hebben geleerd en nu soldaatje mogen spelen.Gebruik dat geld voor herscholing! Daar profiteert het land van.


  Maak melding

 31. Genoeg gepraat over defensie/genoeg gepraat over gesterkte militairen/politie.We hebben uiteraard militairen/polities nodig,maar we gaan niet overdrijven.Brrooodnodig is onderwijs:van peuter tot hogeronderwijs.Hier moeten we met ons allen geld insteken(lees investeren)Hier verdient men dubbel en dwars terug.Minder politici,militair,ambtenaren brengt veel geld voor de staatskas op.Dus,, na 20..30? jaar krijgen we geschoolde(acad.gevormde mensen) voor terug.


  Maak melding

 32. Laat Bouterse met rust! Telkens wil men hem niet gunnen wat hij is. Had je moeten weten wat ik heb mee gemaakt in SU. MAAAAAR, als je op Wilders stemt moet je je BEK houden mensen. Bouterse is altijde voor SU en blijft. Waar was Vene. met ONZE rechten. NL. bepaalt nog steeds over ons. Denk daar maar een over na.


  Maak melding

 33. Beste Minister,

  Als je zo nodig een leger wilt hebben, doe dat maar met professionals. Een kleine groep volwassen vrijwilligers, oftewel huurlingen die eventueel de grenzen zouden kunnen bewaken.

  Suri heeft nooit iets gedaan voor zijn veteranen. Een groot deel is naar Ned gevlucht. Er is geen veteranendag, geen opvang bij de opgelopen trauma’s, geen vergoeding, helemaal niets! Waarom zou het anno 2010 anders zijn?

  Het getuigd van kiezersbedrog om de dienstplicht in te voeren. MC heeft gewonnen omdat de jongeren massaal hebben gestemd op MC. Had dit in het verkiezingsprogramma gestaan, dan zou de uitslag er iets anders hebben uitgezien.
  De jongeren hebben gestemd voor goed onderwijs, goede en meer stageplekken, betere communicatiemiddelen, banen na afronding van de studie. Genoeg sport en vertier, etc etc..
  Dus aub deze kindjes niet tot “kindsoldaten” maken, en moederziel alleen de binnenlanden in sturen.


  Maak melding

 34. Beste H Molenaar, elk zichzelf respecterend soeverein land heeft een adequaat leger nodig. Het maakt niet uit of je wel of geen vijanden hebt, maar het feit dat je manschappen in stelling kan brengen om jou grondgebied te verdedigen is heel belangrijk. Ook in tijde van crisis, rampen en of andere moeilijke (niet oorlogse) situaties is het leger een zeer belangrijke factor !

  Wat denk je dat er in het binnenland van Suriname zal gebeuren indien men zonder ondersteuning van het leger de goudsector aan wil pakken. Denk je dat de politie voldoende berekend is voor deze taak ?
  Ik weet wel dat zonder het leger geheel Sipaliwini door de Brazilianen geannexeerd zal gaan worden !

  En neem dit verder van mij aan; er is altijd genoeg geld voor onderwijs en volksgezondheid in Suriname echter is het aan de regeerders hoeveel zij hieraan willen spenderen, want als men ’te veel’ uitgeeft aan onderwijs zal men in een mindere auto (dan een Prado) moeten rijden.
  Er zal dan ook niet genoeg geld overblijven voor alle buitenlandse snoepreisjes incl het toucheren van daggelden.

  Ergo, er is genoeg geld voor onderwijs en defensie !


  Maak melding

 35. Diezelfde oude NPS-club begon in 1975 een leger waarmee zij zich in the end geen raad wisten.

  Professionele soldiers maakten zij uit voor weesparaat-padvinders met als gevolg een 25 februari1980.


  Maak melding

 36. Hartstikke goed no.29,jij begrijpt wat een
  sterk leger inhoudt.
  Ben blij dat er ook nog verstandige mensen op
  deze aardbol lopen.
  Suriname voorwaarts.


  Maak melding

 37. @ die dwaas om nummer 40 pinto,
  Jou reaktie laat duidelijk zien dat lieden zoals jou nog in de middeleeuwen leven je ben onwetetend en jij weet niet waar je over praat je lult in het luchtledige je spreek jou zelf vaak tegen.proffesionele militairen onderdrukken en vermoorden hun eigen mensen niet proffesionele militairen schieten niet op ongewapende burgers lees de geneefse conventie pinto. Die padvinders van toen zijn nu moordenaars en
  drugscriminelen sommigen doen zich nu voor als democraten.


  Maak melding

 38. Het zogenaamde defensieve van legers lap ik aan mijn laars, kijk naar Nederland: sinds de tweede wereld oorlog is het leger louter offensief gebruikt; Indonesie,Korea,Joegoslavie,Irak, Afghanistan.
  Ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat een leger van Bouterse een andere koers zal varen, het zal ook een Offensief leger worden.

  Groet: Linksom.


  Maak melding

 39. Mooie speech!

  De oude glorie was de TRIS tijd. Toen was deze minister zes jaar. Het verval kwam al gauw na de onafhankelijkheid met als gevolg opstandigheid en overname en vernietiging van de democratie in Suriname.

  Ik neem het deze minister niet eens kwalijk. Bang voor een uniform als hij is, slaat hij de grootste onzin uit. Hij is niet de enige die bang is voor een militair in uniform. Het is gebleken dat heel veel Surinamers deze angst nog kennen. De glorie-tijd van de TRIS zal nooit meer terug komen. Nooit!
  Ons volk ziet een militair niet meer als haar beschermer, maar als haar tegenstander.

  Paagal schrijft dat leger en politie het beste samengevoegd kunnen worden om de strijd in het binnenland tegen vernietigers van onze wateren te voeren. Daar ligt onze prioriteit en bij onderwijs, infrastructuur, criminaliteit en corruptie.
  Ook het Costa Rica systeem kan Suriname een hoop geld en ellende besparen.

  We hebben niets aan zichzelf vet etende BA krachtpatsers (zoals op de foto) die, al neervallen na honderd meter snelwandelen.
  Ruim het leger op richting politie.


  Maak melding

 40. @Milton Fleur
  Waarvan wil je dat betalen? Militairen leveren het land geen geld op maar kosten aallen maar geld aan salaris en materieel.

  En ook is een leger er om te waken tegen buitenlandse dreigingen. Binnenlandse ongeregeldheden moet je aanpakken met een speciale getrainde politie macht. Het feit dat jij dit verschil niet begrijpt toont aan dat je absoluut niet weet waarover je praat.

  Overigens wat hebben de militairen gedaan de afgelopen jaren? Het was toch Santo die clean sweap in het leven riep!

  Je hele verhaal is dan ook niets anders dan dom en kortzichtig DDB naar de mond praten. Triest.

  Om die reden plijt ik er voor dat er veel meer geld naar onderwijs gaat zodat jongeren instaat zijn zelf hun werk te kreeren, dat ze instaat zijn producten voor het buitenland te maken, en dat ze nooit meer zo stom zijn om op een stel oplichters te stemmen.


  Maak melding

 41. Hallo Milton,

  je hebt voor 90 procent gelijk. Alleen: het leger van Brazilie is 50 keer zo groot als dat van Suriname. Dus hoe sterk en groot wil je het leger van Suriname maken? Voor de rest heb je gelijk. Er wordt te veel door egoisten uit e schatkist gestolen ten koste van de bevolking. Heel triest.


  Maak melding

 42. Herinvoering militaire dienstplicht in de republiek Suriname!

  Het symboliek uit de Surinaamse geschiedenis van de koloniale heerschappij vanaf de komst van (Abraham krijsen) de verschillende Europese mogendheden, eist dat de militaire gewapende macht o.a. op het fort Zeelandia & het fort Nieuw Amsterdam gedetacheerd moet zijn.

  Het herbemannen van een militair detachement op het fort Zeelandia & het fort Nieuw Amsterdam als kazerne symboliseert de macht en het regeermandaat van de democratisch gekozen nieuwe machthebbers.

  Als de herinvoering van de militaire dienstplicht in republiek Suriname een feit is, moeten de rekruten gefaciliteerd c.q. geaccommodeerd worden.

  De militair strategisch goed gelegen plaatsen zijn de van oudsher koloniale militaire stationaire gebieden geweest, o.a. de voormalige militaire (kazerne) fort Zeelandia & het fort Nieuw Amsterdam.

  Deze twee voormalige militaire basissen zijn onomstotelijk logistiek goed gelegen om bij de herinvoering van de militaire dienstplicht wederom tot militair grondgebied te worden verklaard.

  fort Zeelandia & het fort Nieuw Amsterdam mogen nooit en te nimmer geoccupeerd worden door de voormalige kolonisator of hun neo-koloniale stromannen.

  Alle activiteiten die ontplooid worden op het fort Zeelandia & het fort Nieuw Amsterdam in opdracht van en door de voormalige kolonisator symboliseert de macht van de ex-kolonisator over de republiek Suriname.

  Patriot!


  Maak melding

 43. @Henk Molenaar, let wel ik ben niet uit op ruzie met de buren, alleen moeten wij de buren niet het gevoel geven dat Suriname uit een stel broekpoepers bestaat want wij durven toch niets tegen al de buitenlanders te doen.
  De grootte van het leger is minder belangrijker dan de daadkracht, gezag en doorzetting die het uitstraalt.
  Een leger van 150 man die bestaat uit keiharde vecht en moordmachines, zal zeker een psychologische impact hebben op de vijand.

  @Neus, Jij wil het maar niet begrijpen en accepteren maar de realiteit is daar. De vorige regering had meer gebruik kunnen en moeten maken van het leger maar men heeft er bewust niet voor gekozen.
  Indien de militairen waren gevraagd om mee te helpen tijdens clean sweep hadden ze dit ook gedaan. Trouwens deze actie op Benzdorp is totaal mislukt !

  Waren het verder niet de militairen die voor rust en orde hebben gezorgd in Marowijne tijdens de rellen in Papatam ???

  Ik pleit ook voor meer geld voor het onderwijs, volksgezondheid maar ook voor bescherming van de burgerij (leger en politie).


  Maak melding

 44. Suriname heeft geen leger nodig.
  Wie moet het leger beschermen.

  Suriname moet een leger des heils hebben daarmee bereik je veel meer.

  Leger des heils kunnen de landgrenzen met liefde beschermen en kost geen geld.

  Gebruik onoe koen koen ede.


  Maak melding

 45. Dienstplicht is idd een goede optie maar dan moet er concreet worden vastgelegd wat er met de jongens en meisjes gebeurt na de diensplicht.allemaal misschien een vak laten leren tijdens de dienstplicht en daarna een studiebeurs?Haalbaar.Maar hoe ga je dat alles bekostigen?En de jongeren hebben echt geen ontzag voor deze chubbys die zich militair durven te noemen.
  Maar er zal wel eerst gekeken moeten worden naar de primaire rol van het leger in de Surinaamse samenleving.En ook het ontkoppelen van de functie van de president als opperbevelhebber.Al met al zou deze minister er wijs aan doen om eerst een grondige onderzoek uit te voeren alvorens wat te gaan schreeuwen in de pers.


  Maak melding

 46. mensen houden jullie op met over scholing te praten.De pres.is als de dood bang voor geschoolde mensen.Mocht het zijn dat hij ze laat studeren[de jeugd] dan worden ze als nog vermoord.Op de vlucht doodgeschoeten.
  Augie.


  Maak melding

 47. Chauvinist (#49),

  Mooi geschreven. Verstandig geschreven. Foutloos geschreven en overgenomen.

  Hierbij hoort een voorstel tot absolute naamsverandering van Fort Zeelandia en Fort Nieuw Amsterdam als u toch los wil van de kolonisator. Noem het Fort Bomika2 of Fort Commewijne dan is de binding gebroken.

  Momenteel is er niet genoeg te doen voor de huidige militairen in het Kampement. Poetsen, eten, wacht houden, poetsen eten.
  Wat volgt er na dienstplicht? Worden de oude dikbuikige militairen met vervroegd pensioen gestuurd om zo dienstplichtigen een kans te geven? Of worden ze na dienstplicht gedropt op Spanhoek?
  Bij een goede uitleg ga ik misschien met u mee.


  Maak melding

 48. Ach ja, voer maar de dienstplicht in!

  Het is vervolgens niet te hopen dat de geschiedenis zich herhaald en dat deze “kindsoldaten” er na enige tijd genoeg van krijgen en een coup plegen, omdat ze niet gestemd hebben om hun leven tussen de malariamuggen door te brengen.
  Ze zijn wel 30jr jonger, dan de huidige soldaten.. dus je weet maar nooit!
  Hilarisch…. dat wel…

  De bedrieger bedrogen!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.