Binnenkort Surinaamse ambassade in Frankrijk

37

PARAMARIBO, 1 sep – Suriname vestigt binnenkort een ambassade in Parijs, Frankrijk. Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, Buza. Het wordt de eerste keer sinds de vestiging van de Franse ambassade in Paramaribo. De keus voor speciaal Frankrijk is bewust.

Suriname wil de banden versterken als onderdeel van het nieuwe beleid. “Frankrijk staat hoog op de agenda van landen waarmee de president een gesprek wil hebben tijdens zijn bezoek aan de VN-vergadering”, zegt Lackin. Dat is in september. President Desiré Bouterse is dan in New York voor de Algemene Vergadering van de VN. Bouterse zei tijdens zijn inaugurele toespraak Parijs in het vizier te hebben.

De Franse hoofdstad krijgt een voorname rol in het beleid naar Europa toe. Dat moet breken met de eenzijdige focus op Nederland. Bovendien speelt ook de geopolitiek, vanwege Suriname’s oosterbuur Frans Guyana. “Frans Guyana is onze buurman en wij zien de Marowijne-rivier niet als grens, maar als verbinding. Frankrijk is één van de meetellende landen in West- Europa”, aldus Lackin.


37 REACTIES

 1. Ik b en blij met zo’n tenemen stap heel goed Suriname en nu ook nog in Duistland als het kan topi jongens ga zo door mi lobi da tori,kan men wer de verbing openen dat je van uit Frankrijk kan vliegen naar Suriname dag alle suri’s mi lobi oeng


  Maak melding

 2. Frankrijk heeft 4 x zoveel slaven verhandeld als Nederland (zo,n 2,5 miljoen) en een waar schrikbewind in zijn kolonie,s uitgevoerd.
  Denk maar eens aan Algerije 1,5 miljoen doden en Marokko waar niet eens getallen van bekend zijn.
  Maar goed dat is verleden tijd. Al bijna 60 jaar.

  Maar dat ze nog steeds Frans Guyana onderdrukken is toch echt van de gekken.
  Maar goed prettig zakenoen met fransen. Enne wie betaald die ambassade?


  Maak melding

 3. Door dit beleid kunnen de toeristen fluiten naar goedkopere tickets en concurrentie op de lijn naar Suriname.
  Air France / KLM die bepalen wat er zal gaan gebeuren.
  Ik zie het al gebeuren, het onderzoek van de NMA in Nederland stagneert en Air France neemt de scepter over van de KLM.
  Slim hé


  Maak melding

 4. hoeveel suri’s wonen in Frankrijk, en volgens mij heeft de gemiddelde suri ook niks met fransguyana v.s.
  Indien het er nog niet is is suri mer gebaat met een ambassade in india of china.


  Maak melding

 5. Boeng sanie., by the way, wat moeten de Fransen in Suriname doen., die hebben het toch beter in Frans Guyana dat als onderdeel is van Frankrijk dan in Suriname?. De toekomst ligt VOOR ons en NIET achter ons.


  Maak melding

 6. Champs elysees, here we come, y avec nous, deluge!wat een verspilling van geld en resources, want wat Frankrijk wordt nieuwe best friend forever van Suriname?


  Maak melding

 7. Bouterse wilde de focus toch richten op de zuid-amerikaanse regio? Helaas voor zijn aanhangers gaat het toch weer Europa worden en vraag de Roma’s in Frankrijk maar eens hoe de Fransen met niet-Fransen omgaan.
  Desi is er nu misschien al achter dat hij bij Chavez en Castro niet echt een poot aan de grond krijgt, vandaar zijn “vlucht” naar Frankrijk.

  Groet: Linksom.


  Maak melding

 8. Dit is shit mensen gewoon geldverspilling vanwaar moet deze ambassade bekostigd worden.
  Ze kunnen amper de salarissen van de ambtenaren betalen. Klote zooi.
  Wat voor binding heeft suriname met Frankrijk.
  Is het misschien omdat gevluchte marrons in Frans guyana wonen?
  Deze hele regering is een flop regering.
  In een staat met verschillende etniciteiten moet je een balance of races hebben. En dat ontbreekt bij deze samenstelling. Ik had altijd gedacht dat de Ndp een afspiegeling was van surinaamse maatschappij niets is minder waar.
  Maar dat zie je niet enkel abop figuren die politiek willen bedrijven.


  Maak melding

 9. Het is ook NOOOOOOOOIT goed getuige sommige reactie`s.Over geldverspilling gesproken……what about de Nf 3.5000.000.000 die Suriname bij de onafhankelijkheid van Nederland kreeg????Als bedankje kreeg Nederland de ruimte om een supermodern ambassadegebouw in Suriname neer te zetten vanwaaruit het land (Suriname)bespiedt en gedirigeerd wordt door nederland.Omdat zulks niet meer kan gebeuren na het aantreden van de regering Bouterse stopt nederland bepaalde “samenwerkingen” met Suriname!!!


  Maak melding

 10. nederland kiest zijn vrienden,suriname kiest voor de vijand van de nederlanders.frankrijk is de buurman van suriname,daarom makkelijk zaken doen.vooral met de vele landgenoten dat dagelijks de oversteek doen van en naar suriname.

  wij hebben altijd een goeie relatie met de fransen en nooit neergezien op onze landgenoten.wij maken dagelijks gebuikt van de verbinding tussen de twee buurlanden.ook mag met trost vermeld worden dat onze landgenoten in cayenne geen allochtonen zijn maar fransen.en de surinaamse fransen zijn ook geen allochtonen.


  Maak melding

 11. Keuze!

  Een mini-ambassade in Frankrijk is een keus die je kunt maken. Een ambassadeur en zijn secretaresse die tevens chauffeur, belboy en interieurverzorgster is. Daarna mag ze ook de koffie verzorgen.

  Dit is geen slechte zaak, maar het moet betaalbaar zijn en blijven. Eerst kijken uit welke pot dit gefinancieerd wordt en dan pas het nieuws brengen, meneer Lackin.

  Frans Guyana als belangrijke buur is vele malen beter en economisch aantrekkelijker dan de Engelstalige buren aan de andere kant.
  Daarom is een mini-ambassade in Frankrijk en een brug over de Marowijne rivier veel interessanter dan over de Corantijn.


  Maak melding

 12. Aai boi,surinamers! degenen die negatieve reacties plaatsen wie van jullie kan of kunnen het beter ?jullie zijn op de eerste plaats om te klagen waar en waneer het niet nodig is,en achteraf als het goed verloopt ,doen jullie alsof.dan wordt het hoog tijd om te slijmen ,makasnekis allemaal,ondankbare schepsels


  Maak melding

 13. yere dja : 1).frankrijk is ‘gewoon’ buurland, want cayenne = fr.; dus moet je daar een ambassadeur hebben en bvk dicht bij het politieke hart : paris 2).de vroegere sme-consul in cayenne, een ndp-er van het eerste uur, zit werkEloos in foto > creatie van een werkplek voor hem ? 3).ze hebben een koloniaal verleden, ja, maar…den sab fa fu deal nanga wi : de roep om ‘srefidensi’ in cayenne, verstomde meteen toen fr.ook daar allerlei uitkeringen intoduceerde >> had nl ook in sme moeten/kunnen doen !. vwb nl en kolonieen : de nederlandse antillen komen stilaan steeds meer terug onder ‘moeders rokken’ terwijl het toch antilliaanse studenten en intellectuelen waren die het idee van onafhankelijkheid van nl, bij toenmalige sme-stud./intell.hebben geintroduceerd.eenmaal terug in sme en als pnr, hebben dezen : de srefidensi uiteindelijk doorgedrukt, de nps verder afgebroken en het land in de verdoemenis gestort, eigenlijk vanaf nov.75 maar zeker va feb.80/dec.82.de huidige stand van zaken is zeer wrang : noemers als ’tropisch nl’ voor de ned.ant., en ‘schurkenstaat’ voor sme,. geven de onderlinge relaties goed weer.


  Maak melding

 14. Het surinaamse volk bepaald met wie nog meer banden worden aangehaald. Het is niet tegen Nederland, maar voor Suriname. Het kan toch geen kwaad om meerdere Gateway tot europa te hebben. Bovendien wat is er verkeerd aan om een nog betere band met de Fransen te hebben. Fans-guyana telt ongeveer 180.000 inwoners, dat kan toch worden beschoud als een kleine afzet gebied. Met Frankrijk zelf kan suriname betere overeenkomsten gaan sluiten gelet op het EPA VERDRAG.

  DE ECHTE THEO


  Maak melding

 15. Beste Brantimaka,

  Wat een onzin kraam je uit. Frankrijk de vijand van Nederland….Waar haal dat vandaan in godsnaam. Ik wed dat 99 procent van de Fransen nog nooit van Suriname heeft gehoord. Een peperdure ambassade in Frankrijk is volledig zinloos en alleen maar bedoeld om Nederland een hak te zetten. Pure rancune van je president waarvoor hij het Surinaamse volk de rekening laat betalen. Een echte president denk eerst aan zijn volk en dan aan zijn persoonlijke voldoening. Veel plezier de komende 5 jaar met deze man
  Maak melding

 16. Dan kan even zo goed die ambassade in
  Fr.Guyana worden geplaatst.
  Volgens de voorstanders is Fr. Guyana=Frankrijk

  Frankrijk en NL zijn ook (zo goed als) buren en bondgenoten. Van een extra gateway naar Europe zal geen sprake zijn.
  SU heeft niets te verwachten van Frankrijk!
  Naar mijn bescheiden mening heeft dit plan geen enkel voordeel voor Suriname en de Surinaamse bevolking.. Slecht plan dus.


  Maak melding

 17. Het zou pas van “ballen” getuigen als deze regering de Surinaamse ambassade in Nederland zou sluiten en naar Frankrijk zou overbrengen. Inclusief het consulaat. Eens kijken wat er dan gebeurt…


  Maak melding

 18. Er zijn àltijd nazaten[4]van de KOLONISATOR, die sur. in een cocon willen zien[isoleren]moeten wij op ned zitten wachten?geef ons een brik man.de juk van 300jr is pasè .laat ons.


  Maak melding

 19. Dat wordt een spoedcursus Franse taal. Als er een volk op deze aarde chauvinistisch is, dan zijn het de Fransen wel. Een andere taal bezigen, dan de Fanse taal is not done!

  Moet wel bekennen dat de service van Airfrance stukkken beter is, dan KLM. Ondanks dat ze 1(een) bedrijf zijn!


  Maak melding

 20. Suriname moet meer in afrikaanse landen ambassades vestigen daar suriname een band heeft met deze afrikaanse staten want als je in een rechte lijn de atlantische oceaan oversteekt in oostelijke richting kom je uit in een bekend land voor suriname.
  Opoh yu eye no kantie dong


  Maak melding

 21. Toppunt van Achterlijkheid noem ik dit.
  Air-france en KLM zijn een en dezelfde bedrijf.

  Nederland kan zo vliegtuigen met Air-france logo op de route suriname amsterdam zetten en als ze zeggen dat ze vanaf parijs komen gelooft Lackin dat ook.
  In een tijd van globalisatie probeert men zo achterlijk te doen dat je achter je oren moet krabben of ze in de oude tijd nog leven.

  ik zou zeggen doe dingens waarmee suriname vooruit komt en niet waarmee de wiel opnieuw wordt uitgevonden.

  als je air-france de gelegenheid geeft om rechstreeks te vliegen vanaf parijs naar zanderij denkt ik niet dat ze gaan concureren met KLM.
  en trouwens alle surinamers die nu via schiphol vliegen moeten eerst een vlucht of bus nemen naar parijs en dan verder.
  gewoon een omslachtig gedoe voor een holle frase bescherming van de souvereiniteit tegen nederland.
  waarom had bouterse de diensten van toendertijd van de koloniale machthebber gebruikt om de coup te plegen in 1980.

  waren ze toen goed genoeg. en ook toen nederland 500 miljoen op de centrale bank had gestort toen ze aan de macht waren. waren ze toen goed en was toen de souvereiniteit niet geschonden.
  ik denk dat een hoop mensen aan verstandsverbijstering leiden als ze dingens niet in hun context kunnen plaatsen.

  we blijven benieuw welke woorden er nog meer gebezigd zullen worden in een ander jasje.

  ik zal dat steeds proberen te ontrafelen.
  Raga


  Maak melding

 22. Heel goed! Wanneer je bijvoorbeeld een paar dagen naar Gunsi gaat, kom je bij Atjoni veel blanken tegen. Die komen allemaal uit Frankrijk, je ziet er geen Nederlander!
  Ga maar lekker door met dat kinderachtig lees “nieuw beleid”, dan raken de stemmers van een van de regeringspartijen vanzelf hun broodwinning kwijt!

  Naar schuldigen voor de dan optredende malaise hoeven wij niet te zoeken. De schuldigen zitten in het FRONT.

  Nog 8 maanden en 1 week en puinhoop is weer compleet!


  Maak melding

 23. Mijn reactie

  14. Isri,

  Wat is het belang van Nederland om te ‘spioneren’ in Suriname? Gaat het hout en goud (cq de winst erop) van het binnenland naar NL of toch naar Canada/USA/Azie? Wat is het nut van invloed hebben voor NL..want zover ik weet gaat er al 100 jaar geld de kant van Parbo op ipv richting Den Haag? Maar ik laat me graag voorlichten.

  Terugkomend op het onderwerp van een ambassade in Parijs hahahaha. Klinkt meer als een door de Surinaamse staat betaalde vakantiewoning voor DDB en co, dan dat ik er enig nut in zie voor de Surinaamse bevolking of zakenleven.

  Dan liever een ambassade in Hamburg/Duitsland. Daar zit een grote haven, veel internationale kontakten/handel komen daar bijeen en Duitse autos zijn stuk sterker dan de Franse…plus..sinds de WW2 zijn de Duitsers wel van hun kapsonens af, en de Fransen hun koloniale en dominante houding /cultuur nog lang niet kwijt.

  Een rivierverbinding met Frans Guyana is daarentegen wel interessant, sowieso is infrastructuur de sleutel tot een welvarende toekomst..echter…dan moet de oost-west verbinding wel verbeterd worden..dus..verbreding weg van Parbo(Haven)tot de grens, gescheiden rijbanen, geen speedbumps (op de autobaan) en verlichting bvb.

  Groeten


  Maak melding

 24. Nee mensen we zoeken het te kleinschalig. Frankrijk is wat te mager,te weinig inwoners en te lage economische groei. Het is wel goed om handel te drijven met je buren en daar hoort ook Frankrijk bij. Laat de brug over de Marowijne komen. Laat Frankrijk dat grotendeels bekostigen. Wat wij nodig hebben is de kijk naar Brazilie. Dat is een groei land. Ze hebben heelwat buurlanden. Een hechte band met Brazilie brengt ook een link naar de andere Zuid-Amerikaanse Staten. Dus hebben we met een goed beleid veel meer landen tot ons bereikt. Dus een Noord-Zuid lijn is wat de toekomst moet zijn. Een goede infrastructuur en een goede havenbeleid in Saramacca. Het concureren met de Panamakanaal scheepstransport. Laat de grote Containers schepen in Saramacca aanmeren. Dat bied groei van de economie tot heel ver in de toekomst. Stap hierin voordat anderen dat doen. De regering moet groot denken en ver in de toekomst prestatie leveren. Wij kunnen de leverancier en doorvoer land van Zuid-Amerika worden.


  Maak melding

 25. beste landgenoten,
  willenn jullie voortaan deze volgorde toepassen;

  Lezen,
  Nadenken,
  en dan reageren.

  aan emotionele onzin reacties hebben we niks.
  help a.u.b. mee om de kwaliteit en het nivo van deze site omhoog te stuwen.


  Maak melding

 26. @ isri en de rest van volgers van volks-misleider bouterse.Ik wil jullie gaarne verzoeken om informatie te zoeken op het net over de uitzetting van de roma in frankrijk.


  Maak melding

 27. Ik heb enkele reacties gelezen over de verh Sur. France
  Nu ik ben origineer Sue.
  Ik heb onv 35 jaar door gebracht in France en Frans Guyana
  Leefd en gewoond
  Mijn reactie:
  Van Frankrijk kan veel geleerd worden.
  Niet kijken naar de Franse situatie als overheid ,maar als nongouvernemental.
  Er zijn vele Fransen die hun land verlaten om zaken buiten hun land te doen,of om ervaringen op te doen
  De fransen noemen dat “delocalisation”
  Bedrijven verlaten Frankrijk om zich elders te vestigen.Fransen oàrganiseren zaken of andere affrarenn buiten hun land.
  In hun land moeten ze te veel uitgeven of belastingen betalen.
  Frankrijk geefty geld aan mensen die niet produceren.Wie moet dat betalen?
  Wij die werken.
  Zonder wat te doen kan je al wat krijgen van de overheid
  B.v.Sociale steun(RMI,gratist dokter,vrouwen komen hiern bevallen en verdienen 800€ )
  Zodra je produceerd moet je betalen voor zij die niet produceren.
  Wij moeten dus niet kijken of er Sur in France wonen of Fransen in Sur wonen .
  Wij moeten de Fransen gaan zoeken en ze hier laten produceren.
  Dus wij moeten iets organiseren om de Fransen hier te laten komern.
  Ik praat dan over Frankrijk.
  Zij van FransGuyana kennen wij als.
  Frankrijk geeft niet veeluit om Frans Guyana te ontwikkelen.Maar ons ons tussen komst kan er wat voor hun gedaan worden,want voor sommigen Fransen kan Frans Guyana hun standpunt worden ,als ze zaken met Sur doen,.
  Zij kunnen dan bepaalde voordelen krijgen van France omdat ze vanuit Frans Guyana opereren.
  Hoop dat mij reactie begrepen is
  Volgende keer wat meer

  Glenn


  Maak melding

 28. frankrijk wilt Suriname over nemen met zarkosie zet je schrap die man is een dictateur. hij heeft gezegd dat hij frankrijk gaat schoon maken buitenlanders zijn vliegtuig heet g20 in het frans betekend het ik heb honger opo kondre man oen opo sranag gron e kari oen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.