Suriname ziet been in milieuvriendelijke energie

2

PARAMARIBO, 31 aug – Suriname staat niet afwijzend tegenover het verbruik van alternatieve energie. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. De grote risico’s nopen wel tot voorzichtigheid. Dit is de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB, ook te kennen gegeven.

De regionale bank wil investeren in onder meer zonne-energie. Suriname maakt kans op een vrij groot project. “Het projectvoorstel is nog niet geformuleerd. NH stelt zich wel open voor experimenten, mensen die alternatieve energievormen willen ontwikkelen”, zegt Hok. Het is nu afwachten. Zonne-energie zou zo op het eerste gezicht een goed alternatief zijn voor het binnenland.

De merendeels verafgelegen gemeenschappen zitten vaak zonder energie. De dieselaggregaten die er staan, zijn duur in onderhoud. Er zijn al enkele experimenten uitgevoerd. “Voor zover ik weet zijn de resultaat nogal wisselend. We moeten nu kijken waarom”, aldus Hok. IDB werkt al een energieproject uit met de Kersten bedrijvengroep. Het toerismeproject van Kersten zou kunnen profiteren.


2 REACTIES

 1. Mooi!

  Te Rallyghvallen heb ik gemerkt dat het werkt. Zonne-energie in een land waar de zon altijd schijnt is zeker voor het binnenland een must.

  In Paramaribo zonne-pannelen op je dak willen om energie op te wekken is schoon, maar de kosten voor plaatsing en onderhoud zijn dan te hoog als je vergelijkt wat je voor energie per maand moet betalen. Wil je de kosten eningszins beperkt houden dan zou je met een groep woningen van die zonne-pannelen op je dak moeten profiteren, waarbij eenieder een deel betaald.


  Maak melding

 2. Wellicht kan Desi hier wel weer een buitenlands hulpje voor vinden want ook de “zonnepaneel-broek” kan hij niet ophouden maar dat komt natuurlijk allemaal door de slavernij…….

  Groet: Linksom.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.