Surinaamse minister wil militairen in straatbeeld

57

PARAMARIBO, 28 aug – Er moeten meer militairen op straat te zien zijn. Dit zegt minister Lamuré Latour van Defensie. Gezamenlijke patrouilles met de politie zijn niet ondenkbaar. Het moet kunnen als zulke patrouilles de burger een groter veiligheidsgevoel inboezemen. Traumatische ervaringen uit het verleden mogen geen rol spelen.

In elk geval mogen incidenten uit de militaire periode niet de doorslag geven. “Als mensen het niet leuk vinden, dan is dat iets dat we op de tweede plaats moeten zetten. Het gaat op de eerste plaats om de veiligheid en ik denk dat men dan geen problemen heeft met militairen”, zegt Latour tegenover Dagblad Suriname. De gezamenlijke patrouilles moeten juist rust en vertrouwen inboezemen.

In het verleden is er al mee geëxperimenteerd. Oud-minister Siegfried Gilds van Justitie & Politie was toen initiatiefnemer. De operationele kosten bleken achteraf te hoog. Of de patrouilles ook echt effectief waren, is nooit gemeten. “Als ik me zou moeten afvragen wat voor problemen mensen zouden hebben met militairen, dan zeg ik: ik zou dat niet weten”, aldus Latour.


57 REACTIES

 1. de balans is op gemaakt gesteld mag worden dat de NDP niet gereeld heeft uit het verleden.
  Die heeft gekozen voor voorzetting van het regiem van de jaren tachtig dan wel met andere gezichten.
  Het feit dat er nu gekozen wordt voor inzetten van militairen betekend angst inboezemen, betekend dictatuur, betekend jou wil opleggen, betekend hogere prijzen, betekend monetaire instabiliteit, betekend teruglopen van de toeristen, betekend vooral dat de jeugd heeft gewonnen.
  Betekend vooral dat ik wil zien hoe brunswijk die vooral hier heelveel aandeel in heeft, hoe hij datgene wat hij beloofd heeft voorelkaar krijgt.
  Betekend bovenal 5 jaar achteruitgang.


  Maak melding

 2. ’t zal weer niet goed zijn bij de schreeuwers die schreeuwem om wat te doen tegen de criminalitijd. Maar laat je niet overschreeuwen minister. Doe je werk en cotroleer je manschappen tijdig want ze worden met argusogen bekeken door de criticasters en tegenwerkers uit Nederland vooral. Sranang sa winie! Dit is onze eigen projekt! Koester het!


  Maak melding

 3. Ik erger rot aan die domme acterbakse reaktie van mc der dwazen iedereen weet wat voor beeld en gevoel militairen oproepen in suriname, dan moet je voorzichtig zijn met dit soort maatregeling zelfde geld voor die idioot die misiekeba heet.


  Maak melding

 4. Excellentie,
  Goede zaak, maar probeert u ook de militairen zichtbaar te laten zijn in het achterland van Suriname. Kleine kazernes op Stoelmanseiland, Asidohopo, Apoera, Tepoe, en verbetering van de infrastructuur van de kazernes te Nickerie en Albina brengt ons al een eindje op weg. Thank you minister!


  Maak melding

 5. Uit statistieken blijkt dat de politie het niet aankan om in de Surinaamse wijken surveillances uit te voeren en tijdig uit te rukken. Meet maar eens hoelang het duurt voordat de politie bij een verkeersongeluk ter plaatse is. Telkens hoor je dat ze ook ergens anders nodig waren. Kortom te weinig in aantal om adequaat op te treden. Vandaar dat de Hermandad(Grijs) ondersteund zal worden door de Hoeders van het Volk, de mannen in het groen. Dan kan er snel opgetreden worden bij inbraken en vechtpartijen. Ik heb met plezier van de medewerking genoten van de vroegere POG(politie ondersteunings groep)van het leger. Bij een melding zijn ze pijlsnel erbij om de rovers aan te houden door bijv. s’nachts zonder beven een bos uit te kammen. En sommige leden van het POG liepen gewoon op slippers, omdat ze geen materiaal hadden. Maar hun moraal was bijzonder hoog! Ik kijk er echt naar uit dat mijn familie weer met een gouden ketting om de hals door Paramaribo kan.


  Maak melding

 6. toff no.1 ,je bent zo dom als een …..
  Of heb je liever dat de criminaliteit nog welig blijft tieren.
  Zijn door zulke domme mensen als jij is Suriname geen stap verder gekomen wat de criminaltiteit betreft.
  In Irak lopen er dagelijks militairen rond,buitenlandse nog wel,hoor je de Irakezen klagen?Neen ze gaan voor hun veiligheid.

  Al met al een goed idee van de minister,misschien heel misschien worden er minder roofmoorden,roofovervallen,verkrachtingen inbraken etc.etc. gepleegd.


  Maak melding

 7. Oud-minister Siegfried Gilds van Justitie & Politie was toen initiatiefnemer. De operationele kosten bleken achteraf te hoog. Of de patrouilles ook echt effectief waren, is nooit gemeten. “Als ik me zou moeten afvragen wat voor problemen mensen zouden hebben met militairen, dan zeg ik: ik zou dat niet weten”, aldus Latour.

  http://www.youtube.com/watch?v=1sK2vcMiwG4&NR=1

  Ik kan mij best goed voorstellen dat bij sommige Personen, Transporten, Interventies, beveiligiging bij Luchthavens en Zeehavens er extra veiligheidsmaatregelen genoodzaak zijn waarbij de politie de steun van het leger nodig heeft, maar dat zal dan bij de wet goed geregeld moeten zijn wie,wat,welke bevoegdheden heeft op zulke momenten om te mogen optreden het lijkt mij meer iets voor de minister van justitie Miesiedjan om hierover voor duidelijke wetgeving te zorgen samen met het Nationale Assemblee wat dan de taken en bevoegdheden zijn van de Militairen en de Politie in dergelijke situaties.


  Maak melding

 8. Het is een goed iedee
  politie en militairen samen gaan Gezamenlijke patrouilles.
  wandt het gaat om de veiligheid van burgers.
  de vorige regering heeft niet veel gedaan op dit gebied.
  maar wel alleert zijn, dat niet de zelfde regiem krijgen van de jaren tachtig.
  alle criminalitijd die gepleeg worden zijn toch de mensen van brunswijk,70% zijn de bos neger.
  nu dat de volk voor deze regering heeft gekozen moet ook voor en de nadelen accepteren.
  de prijzen van voedsel zal stijgen koersen zal stijgen tegen de euro /us dollar.
  mensen gaan weer vlugten ,de prijzen huizen/percelen gaan dalen .een voor deel is het wel als de prijzen van percelen gaan dalen kunnen gewonne man ook een stukje grond kopen tegen betaalbaar prijs.


  Maak melding

 9. Elke overheidsapparaat zowel politie als militair heeft een doel om te functioneren in de hedendaagse maatschappij.
  Maar wat deze regering van plan zijn is te doorzichtig.
  Militairen horen de grens en de diplomatieke functionarissen te bewaken en diverse voorkomende werkzaamheden die onder hun verantwoordelijkheid vallen.
  Zo ook de politie apparaat heeft ook hun eigen takenpakket die onder hun verantwoordelijkheid vallen.
  Het kan niet zo zijn dat er ineens veranderingen in de Surinaamse samenleving met machten die andere doelstellingen hebben om deze als dagelijkse gebeuren in te burgeren.
  Dit kan niet de bedoeling zijn van deze regering, te DOORZICHTIG.
  Succes mannen.


  Maak melding

 10. goed idee Lammie kijk dit is dus inzicht hebben in maatschappelijke vraagstukken. in nederland zou men zeggen meer blaauw op straat. In suriname zeggen we meer groen op straat. het is overduidelijk dat hoe groter de pakkans hoe kleiner de criminaliteit is. Althans zo zou het voor mij werken. Nu nog de dienstplicht echt invoeren om de jeugd wat discipline bij te brengen. en niemand moet voor mij praten dat ik het straatbeeld beangstigend vind. i like it.. speak for yourself


  Maak melding

 11. Als de gemeenschap gebaat is met deze inzet, is het prima. De militairen moeten dan ondersteunend ipv provocerend worden ingezet.
  Een provocerende houden leidt tot vrijheidsbeperking van de goed willende burgers.


  Maak melding

 12. Geert wilders komt over 5 jaren zeker aan de macht in nederland. Dan komen er stads-commando’s die samen met de politie gaan optreden waar het noodzakkelijk is.

  Zo als de zaken er nu voor-liggen is suriname die situatie voor, door met militairen bepaalde gebieden samen met de politie te gaan beveiligen. Heel goed plan.

  Willen wij de productie gaan opvoeren op het platten-land dan moet er voldoende bewaking zijn , zodat de ondernemer en haar goederen voldoende beschermd worden. Dus het een goede zaak dat de veiligheids-diensten samenwerken om suriname veilig te maken. Iedereen die daar tegen is meent het niet met suriname. Nu bepaal de winnende partij wat er gaat gebeuren en niet anders.

  De echte THEO


  Maak melding

 13. Ik hoop niet dat we teruggaan naar de dictatuur van toen en dat de gewone burgers weer in angst zullen leven,waar geen plaats was voor mensenrechten en mensenlevens geen waarde hadden.


  Maak melding

 14. Er is weer een minister die zonder nadenken iets roept. 🙂
  Dit is nu al een leuke regering.

  Ik ben benieuwd wat de nieuwe minister van justitie hiervan vindt.
  Het wordt echt lachen.


  Maak melding

 15. Meer millitairen op straat te zien?
  Eén voor “the money”en 2 voor de show,?
  Het is beter een soort Stadswacht met bevoegdheden(aanhoudingen?)in leven te roepen,(werkverschaffing)dan millitairen op straat te laten lopen.


  Maak melding

 16. Schaf dat leger van Suriname maar af en vraag de OAS garant te staan voor de veligheid van Suriname. Het geld en de manschappen overhevelen naar de politie en justie. Weg met die militaire cowboys, recht moet er komen in Suriname!

  Groet: Linksom.


  Maak melding

 17. Hier zat ik op te wachten. Nou, meneer Latour vraagt zich af wat voor problemen de mensen hiermee zouden hebben. Ik weet dat nog wel meneer Latour. En die arme moeder van mij ook. Die arrogante zakken die haar helemaal op haar erf kwamen vertellen wat ze wel en niet mocht. Dat mens heeft nooit een vlieg kwaad gedaan. Als ik die meneer Latour was zou ik die militairen in de kazerne houden, waar ze overigens thuis horen. Dit is het begin van het einde.


  Maak melding

 18. Dan mogen lijfstraffen ook weer. Is het wat om tegelijkertijd dan ook de slavernij weer in te stellen? Of wel onder begeleiding van militairen werken op het land. Met natuurlijk ouderwets lijfstraffen. Allemaal onder het mom van de jeugd discipline bijbrengen.


  Maak melding

 19. Militairen voor burger doeleinde gebruiken is niet wenselijk, daar die niet voor dit soort taken zijn getraind…

  neem het Noord-Amerikaans leger als voorbeeld in Irak, dat was een complete fiasco, hoeveel coalitiemilitairen zijn daar nodeloos dood gegaan omdat deze militairen zijn getraind voor gevechtsmissies…

  beter is dat men de Militaire Politie drastisch uitbreid, wat werkgelegenheid opleverd, verder beter bewapend en dezelfde bevoegdheden geeft als de Politie, deze kunnen dan ten alle tijde bijstand aan de Politie verlenen…Dit is in Nederland ook het geval, hier is sprake van algemeen opsporingsambtenaar Politie/Marechaussee waarbij de laatste desgevraagd bijstand aan de Politie verleend…
  Er worden zelf Marechaussees gestationeerd als rechercheur Politie voor de kennis uitwisseling of zoals in Amsterdam waar de K. Marechaussee samen met het korps Amsterdam-Amstelland surveilleerd…
  Dit zou in Suriname ook zo moeten zijn…


  Maak melding

 20. Wel,wel,wel,niet te hopen dat dit een ingeving van hoger af is.

  Anyhow, mocht SME hiertoe overgaan dan zorgen wij wel voor een UNICUM in de wereld.

  Vele plekken in de wereld bezocht en geen enkele plek tegen gekomen waar in een land (onder NORMALE omstandigheden) MILITAIREN onderdeel zijn van het DAGELIJKS BEELD om de POLITIE te ondersteunen.

  Moet dit gezien worden als het FALEN van de politie om de orde te handhaven of het gebrek aan ontzag dat de POLITIE oproept?

  Ik denk niet dat dit idee wenselijk is.

  Het is niet de taak van militairen om in een NORMALE samenleving onderdeel te zijn van het handhaven van de dagelijkse orde en rust.

  Dit idee dus maar gauw weer in de KOELKAST doen.

  Indien dhr. Latour nuttige(r) bezigheden zoekt voor zijn manschappen, dan nog maar eens rustig de tijd nemen om een beter EI UIT TE BROEDEN.

  ** SURINAME VOORWAARTS **


  Maak melding

 21. Surinamers die in nederland wonen, de meesten hebben voor Wilders gestemd. Terwijl Wilders duidelijk rassen tegen elkaar opzet.

  Laten wij met z’n allen positief blijven ten aanzien van onms land en niet de europese normen en waarden aan de surinamers opleggen, terwijl in nederland de politie en politici onder het mom van veiligheid onze kinderen ten alle tijden mag /mogen beledigen.


  Maak melding

 22. Land genoten, volk van Suriname;;; WAARHEEN??????????????????

  Deze minister heeft de revolutie niet meegemaakt.
  Hij was toen in het buitenland, of op mars
  Hij kende geen avondklok.
  Hij had genoeg te eten en te drinken.
  De december moorden, de binnenlandse oorlog , mooiwana en noem maar op.
  @5 februari 1980 met al de schoten in de binnenstad van Paramaribo.
  De militairen op de daken van Ebro aan de zwarten hovenbrug straat.
  De kazerne waar je jaren lang niet mocht langs gaan.
  De intimidatie van de MP’s en de militairen.

  Nou zo kan ik maar doorgaan.

  De militairen horen in het kamp en om onze grens en souveriniteit te waarborgen.

  A.u.b. heel veel mensen hebben een trauma opgelopen. Dus laat hij mij geen nonsen vertellen. Hij heeft geen zelfkennis en hij wil weer de dictatuur in suriname brengen.

  Dit is de mensen angst inboezemen.
  Gaan wij richting venezuela toestanden????

  Heeft Bouterse geleerd uit zijn verleden.
  Dit moet hij a.u.b. niet toelaten.

  a.u.b. niet.
  We hebben genoeg politie en de A team in Suriname. Die zijn al wreed genoeg.

  Ik wordt er bang van…………


  Maak melding

 23. Zoals ik vernomen heb van me ouwe heer(opa),waren de mensen toentertijd niet bang voor de militairen,wel waren de criminelen en de handelaars in ver over de datum goederen gekregen van hun familie in Nederland,de geldhandelaren op de markt en de hamsterende winkeliers als de dood voor de militairen.
  Dus DU,als je tot deze groepen behoorde dan klopt het dat je je nog kan herinneren hoe erg het was als de militairen je zouden betrappen .De gewone burgers konden weer met hun gouden kettingen om de hals de stad in wetende dat de militairen hun beschermden tegen de dieven.
  Als men eerlijk is ,zal men zich ook kunnen herinneren dat de criminaliteit tijdens de revo periode flink gedaald was,maar daar zullen de nog steeds hatende tegenstanders geen boodschap aan hebben.
  Dus ja als het effe kan zullen de mensen in Suriname ,blij zijn als er ook militairen in het straatbeeld zullen verschijnen,de ontsierende dievenijzers zullen hopelijk tot het verleden gaan behoren.Ook zullen de Chinezen gewoon zaken kunnen blijven doen,zonder bang te zijn dat ze vermoord zullen worden om hun door hard werken verkregen geld en goed,de Ned. stagaires kunnen dan ongestoord van hun verblijf genieten,zonder dat ze beroofd en verkracht worden.
  Eigenlijk moet men zich niet druk maken over het gebazel van sommige Surinamers in Nederland,ze weten niet wat met hun tijd te doen dan drie hoog achter te zitten internetten over een land dat ze niet meer als hun land beschouwen ,maar ze denken wel steeds maar weer alles wat goed voor Suriname zou zijn de grond in te boren,want de mensen waar het om gaat,de echte Surinamers in Suriname,zullen dit idee van de minister van harte verwelkomen.


  Maak melding

 24. Ik heb het gevoel dat een aantal uilskuiken hiet op dit forum bewust voorbij gaan aan de feiten wat de militairen onder leiding van bouterse mijn volk hebben aangedaan en dat vindt ik schandalig, jullie gaan zo makkelijk voorbij aan onderdrukking vernedering knechten terroriseren massaslachting genocide, militairen zijn er om hun land en volk te beschermen en niet om ze te doden knechten en onderdrukken. a.u.b


  Maak melding

 25. Traumatische ervaringen uit het verleden mogen geen rol spelen maar doen dat wel!!

  Deze ongevoelige mini-ster Latour kan liever zijn energie besteden aan het bewaken van onze grenzen tegen een overvloed van illegalen en het mede helpen ordenen van de goudsector! Laat patrouille in het straatbeeld over aan onze Rastamin, die luie politieagenten een schop onder hun achterste behoort te geven om hun werk te doen!


  Maak melding

 26. De hoeveelheid criminelen en criminaliteit zijn agelopen decennia zo geworden omdat ze doodgetroeteld werden door soortgenoten van het vorige regering. Wat dat betreft ben ik blij dat de leger ingezet wordt om ism de politie, zaken op orde te stellen. Het zal velen ook bekend zijn, denk ik dat de politie gewoonweg op sommige plaatsen niet durft te komen. Hopen dat het tij nu zal keren. Elk bewoner van Suriname dient respect te hebben voor haar wetten en regels, zoniet dan moet je gewoon ophoepelen.


  Maak melding

 27. Is Suriname dan echt zo arm, dat 80 extra politie-agenten en 10 nieuwe politie-auto’s met politie-opleidingen niet bekostigd kunnen worden?
  En dan nog stoer roepen, dat we extra hulp van buitenaf voor het bouwen van nieuwe politiebureaux en materiaal niet nodig hebben. We kunnen het zelf wel! Wat een arrogantie! Ja ja, de gewone man is weer de pineut. De volgende stap is de avondklok! En lijfstraffen! Weet u nog? Wat zijn we er toen beter van geworden? Ja ja, een land besturen valt niet mee. Daar wordt je ziek van………….!
  Kwakoe


  Maak melding

 28. Nationalis toch! Waarom is alles wat in Nederland gebeurd beter? Wat nu komt in Suriname is ons eigen projekt.We laten ons niet overschreeuwen door de schreeuwers in Nederland. Het zal een tijdelijk projekt zijn. Daarna als het nodig is. Want het is niet goedkoop.


  Maak melding

 29. Vrijheid van meningsuiting én het hebben van een veilig gevoel.
  Als de nieuwe Surinaamse regering een module kan creëren om bovenstaande zaken voor elkaar te krijgen teken ik ervoor !!!
  Daarvoor moet ook elke Surinaamse burger de verantwoordelijkheid tot zich nemen om zijn/haar steentje bij te dragen die leidt tot bovenstaande factoren.Persoonlijk heb ik geen bezwaar dat gezamenlijk gepatrouilleerd wordt door defensie en politie.Als daar duidelijke afspraken over worden gemaakt kan dit leiden naar een structurele verbetering van de binnenlandse veiligheid.Maar let op: de militairen dienen enkel worden ingezet ter ondersteuning van de politie.Meer niet.
  Onder de huidige omstandigheden in Suriname heeft bovenstaande optie altijd mijn voorkeur genoten.Zowel Surinamers als elke buitenlander/toerist dient zich in ons land veilig te voelen.


  Maak melding

 30. Beste “echte” Theo

  Militairen als handhavers van de openbare orde. Dat is een heel dom plan. En dat 2 weken na de start van de nieuwe regering…… Geeft altijd een leuke sfeer, gewapende militairen in de stad. Goed voor het toerisme. Hoe verzin je dit? Geeft ook veel vertrouwen naar mensen/bedrijven die willen investeren in Suriname. Militairen horen het land te verdedigen. Dit plan is pure intimidatie van de nieuwe regering. Dom, dom en zo doorzichtig

  En niet een winnende partij bepaalt niet wat er gebeurt, er is nog altijd zo iets als en grondwet, toch? En die staat niet toe dat militairen de politietaken uitvoeren


  Maak melding

 31. Het grootste deel van de surinaamse bevolking wil dat de militaire dienst wordt her-ingevoerd. En dat is wat telt, de wil van de bevolking. Verder is de bevolking van overtuigd dat de dienstplicht de jongens van de straat houdt en dat er minder criminaliteit zal zijn wanneer die maatregel is in-gevoerd. Bovendien zal de samenwerking van militairen politie en de reguliere politie geen problemen hoeven te zijn voor de samenleving en de toeristische-sector. De veiligheid in het land zal het toerisme juist goed doen. En niet te vergeten aspect, dat Suriname geen Nederland is . Dus wij kunnen niet altijd dogmatische princiepes hanteren, maar flexibel zijn om de koe bij de horens te vatten.

  De echte Theo


  Maak melding

 32. criminaliteit aanpakken door het leger, laat mij niet lachen.de meeste criminelen zijn djoeka s, en dat zijn voormalige jongens die in het leger hebben gezeten, die zien wat brunswijk heeft bereikt. en dat willen ze ook ,maar opeen andere manier door te roven enz.
  in het leger zit 80 % creolen en bosnegers, naar mijn inziens zijn deze de criminelen van morgen, want zij ruiken ook de macht en deze zullen ze ook misbruiken. diensplicht moet een samenstelling zijn van alle bevolkingsgroepen hindostanen javanen chinezen,creolen enz. en dan zul je merken dat er rust en orde zal zijn


  Maak melding

 33. Ik zou zeggen veiligheid dient hoog in het vaandel te staan, maar dit mag geen angstgevoel veroorzaken.
  Mensen die bewust de 80er jaren hebben meegemaakt zullen hier slapeloze nachten van kunnen krijgen.

  Daarom geef die militairen die geschikt zijn om politietaken te doen een speciale training en geef ze een aangepast politie uniform zodat het er allemaal wat vriendelijker uitziet.


  Maak melding

 34. 1 minder!

  #18 Linksom heeft een prima oplossing.
  Afschaffen van het leger betekent tegelijkertijd het afschaffen van een ministerie.

  Breng Leger en Politie samen onder een noemer om de toenemende criminaliteit te bestreiden. Dat is nu het grootste probleem in Suriname en als het zich ooit voor zal doen kunnen deze manschappen ook de grens gaan bewaken.

  We hebben danook een minister minder nodig, inclusief staf en secretaresses.


  Maak melding

 35. Denk dat het beter zou zijn om de doodstraf weer in te voeren voor zware misdrijven denk aan roofmoorden of verkrachtingen. Dit kost de belastingbetaler/overheid ook geld want opgeruimd staat netjs in plaats van zo’n crimineel levenslang op te sluiten en van voedsel en kleding te voorzien.

  Ik hoop dat de nieuwe minister van justitie de doodstraf weer invoert.

  Militairen op straat roept nare associaties denk maar aan de jaren 80.
  Beter zou zijn om de militairen naar het tigri-gebied te sturen en dat stukje weer terug te veroveren.


  Maak melding

 36. Laat de militairen de grens bewaken waar buitenlandse mogendheden de Surinaamse grondgebied probeert te annexeren.
  Dat is het voornaamste doel waar militairen kan worden ingezet.
  Stoere jongens uithangen op de straten van Par’bo is geen doel en werkt gewoon averrechts, provoserend, en intimiederend gedrag van de achterlijke ongeschoolde jongens moeten op een ander manier ingezet worden waar je wijzer kan worden. Het is niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van de staat. In andere landen als Cuba en dat soort landen zie je ook hoe averechts het werkt en je houd je burgers alleen maar dom en achterlijk zoals de militairen zelf.
  Een land moet in ontwikkeling worden gebracht en dat is de taak van de overheid.
  Het kweken en opvoeden van criminelen zoals de overheid voor ogen heeft zal rampzallige gevolgen hebben voor de sociaal-economische ontwikkeling van Suriname.
  Dat moeten we echt niet hebben, de toekomst en de ontwikkeling van de jeugd staat op een dood spoor zoals het nu al merkbaar is in de straten van Paramaribo.
  Zoals mijn naamgenoot hierboven aangeeft dat de Surinaamse burgers wenselijk acht dat militairen de straat moet beveiligen is de grootste onzin. Want de grootste massa van de burgers is zo dom als een ezel wat ik wel ontzettend jammer vind voor hun.
  Suriname is een gezegend land met rijkdommen en waar zijn de Surinamers die daarvan gebruik hebben gemaakt ??? Ze zijn nergens te bekennen op een paar na die wel hebben kunnen profiteren.
  De domme burgers zitten liever met hun handen op naar de overheid te wachten om een almoesje terwijl het land rijk is aan diversiteiten.
  Dan kijk ik naar mijn negers mede landgenoten
  die liever lui dan moe zijn om hun handen te laten wapperen.
  Zij gaan eerder mede burgers beroven en stelen inplaats dat ze zelf wat probeert om brood op de plank te brengen.

  Zo gaat het niet he.


  Maak melding

 37. IZAAK (36) wat ben jij dom.

  Je wil mij zeggen dat stadsneger , hindoestanen, javanen etc. etc. niet stelen of moorden???

  Wat ben jij zelf en uit welk wereld kom je vandaan?????

  Alfa


  Maak melding

 38. Militairen horen ten enenmale niet thuis in het straatbeeld.

  Dat is een taak weggelegd voor het Korps Politie Suriname.

  Wij zijn niet bereid om als schrik te dienen voor die samenleving.

  Als wij komen is het ad-hoc, kort en zakelijk om vervolgens weer te verkassen naar reguliere posten.

  Skowtu, mars go wroko!!!


  Maak melding

 39. Ik heb daar mijn bedenkingen bij:

  1.
  Deze minister wil de militairen inzetten om te patrouilleren in de straten van Sur. Evt. samen met de politie. Dit snap ik niet, want handhaven van orde in de samenleving is toch per definitie een taak van de politie? Waarom wil hij hier dan extra militairen eraan toevoegen, doet de politie haar werk dan niet naar behoren? Dan is het de taak van de Min.Jus/Pol. hiernaar te kijken en naar interne oplossingen te zoeken.

  2.
  Ik las ergens over invoeren van dienstplicht om werkloosheid tegen te gaan. Huh, hoe dan? Extra militairen om de straten stoer en crimi-vrij te houden? Maar diezelfde militairen worden gerecruteerd uit de werklozen-pot? Dus die zelfde personen gaan nu met wapens rondlopen, daar waar ze vroeger hun ‘ding’ deden?

  3.
  Theo #42, ik kan je gedeeltelijk wel volgen. De grenssituatie behoeft verdediging, die best door de nieuwe en oude militairen voor hun rekening genomen kan worden. De afro-surinamers zou ik opleidingen aanbieden die bij hun passen. Geen dienstplicht.

  4.
  Minister Latour “Als ik me zou moeten afvragen wat voor problemen mensen zouden hebben met militairen, dan zeg ik: ik zou dat niet weten”.
  Minister een advies: stap niet zo licht over trauma’s uit het verleden. Dat zou echt niet verstandig zijn. Ze zijn als BANA-WATRA. Verdiep u eerst in de problematiek, alvorens u met ad hoc oplossingen komt. Het klopt toch wel dat u gekozen bent voor deze job, niet erin geboren?

  Al met al een merkwaardige oplossing. Misschien kan deze minister ook mee met de tours van Simons. Of beter, gedurende zijn regeerperiode wonen op Latour zelf. Ik wed dat er dan constructieve ideeen naar voren komen.


  Maak melding

 40. ben je helemaal aan het doordraaien ?.
  militiaren op straat betekent coup, belegering, oorlog, repressie, militarisme !.
  bovendien is het niveau vd gemiddelde ‘blootsoldaat’ amper die boven een debiel en zullen we het nog niet hebben over hun drank en drugsgebruik > hun macho-gedrag zou de meer ontwikkelde politiemensen negatief kunnen beinvloeden >> NOOIT MEER AAN DENKEN, he ; bespaar ons jouw aanbidding van ‘legergroen’.


  Maak melding

 41. DU, hiet is een typfoutje,maar mie gheeeeeee, , is een vreselijke spelfout,je had eerder dat kunnen corrigeren.
  Dit is de goede spelling:{dat vind ik},zonder t:Ik vind;jij vindT;hij/zij vindT:wij vinden;zij vinden en jullie vinden.
  En denk er om,als je of jij achter het werkwoord komt te staan is het zonder T.


  Maak melding

 42. Alswe te veelmilitairen hebben moeten ze gewoon afslanken. En als er te weinig agenten zijn dan moeten we die gewoon aannnemen.

  Het leger is er om het land tegen dreiging van buiten te beschermen en is niet opgeleid voor politie taken. Ook beschikken ze zelden over de juiste persoonlijke instelling.


  Maak melding

 43. ik constateer bij het volk exelentie ,dat als de politie niet snel ter plaatse kan zijn dat er dan in plaats daarvan militairen stuurt.dan is de hulp snel ter plaatse.
  maar wat heeft men toen geleerd toen minister gils dit deed.
  de militairen moeten dienen ter opvanging alleen.
  of genoeg eigen sme mensen in politie opleiding.
  of militairen voor speciale gevallen,dat kan ook.
  genoeg mogelijkheden om geen miltairen te gebruiken.


  Maak melding

 44. #48 Sitke, je bent geweldig. Wat goed van je. Heel slim hoor. We weten nu ook dat je op school bent geweest. Maar in jouw plaats zou ik op mijn eigen gramatica letten.

  “is een vreselijke spelfout,je had eerder dat kunnen corrigeren.”

  Het is DIE SPELFOUT dus de correcte zin is “je had eerder DIE (spelfout) kunnen corrigeren.”

  Jouw schrijfwijze wordt gedoogd en lijkt normaal te zijn, maar is formeel fout!
  En in de regel zijn gramaticale fouten erger dan typ of spelfouten.

  Ik kan me vreselijk storen aan mensen die anderen op een forum proberen te pakken op spel en typfoutjes. Flauw hoor, want dan zou je 90% van de forumleden moeten aanpakken. Het siert je als je niet bewijst hoe goed je zogenaamd bent, maar de boodschap van de mens probeert te vatten of je het er mee eens bent of niet. Trouwens achter elke komma volgt een spatie. Dat kan nl ook als gramaticale fout worden gezien. Je zult misschien op je tenen getrapt zijn maar dan moet je niet de slimste van de klas proberen uit te hangen.

  Met betrekking tot jouw reactie #25 kan ik alleen maar stellen dat jij de klok hebt horen luiden maar helaas niet weet waar de klepel hangt. Ik wil je aanraden je goed te verdiepen in bepaalde zaken alvorens je anderen klakkeloos napraat. Maar het zal wel door de leeftijd komen.

  En iedereen is vrij om, waar en wanneer men maar wil, hun mening op een forum te geven. Dat doe jij toch ook? Maar niemand neemt aan dat je de hele dag op driehoog zit te internetten, of is dat bij jou wel het geval?

  En nee, ik heb niets met DU, noch Front, noch NDP of Bouta of wie of wat dan ook.

  Succes met jouw mening.


  Maak melding

 45. Zozo heeft DU een leraar?
  AHE,, je niets mer en niets minder dan een gore hypocriet.
  En neen ik zit gelukkig niet 3 hoog achter te internetten jij misschien?Want je valt daarover.
  Alles wat ik getypt hebt klopt als een bus,of wil je anders beweren?Was de criminaliteit in de reve periode niet gedaald,door het kordate optreden van de militairen?
  Ok,ik ga naar het heden,is het niet zo dat er veel roofmoorden worden gepleegd waar vooral Chinezen de dupe van zijn?Is het niet zo dat de Ned.stagaires niet vrijelijk kunnen rondlopen?Is het niet zo dat de dievenijzers de huizen ontsieren,door de golf van inbraken?
  Nou ja zeg AHE,als je nog beweert dat ik de klokken heb horen luiden ……..,dan weet ik het niet meer.
  Weer zo een zg SurNed die alles goed komt praten wat absoluut heel krom is.


  Maak melding

 46. @ sitke.
  luister no mi boi ik doe mijn zelf niet voor als hoogeschoold en geweldig geleerd ik ben een straat man en spreekt straattaal ok.
  Mijn bootschap is duidelijk het ontmaskeren van leugenaars bedriegers en aanbiders van een massamoordenaar, en een voorvechter voor de democratie met al zijn vrijheden.
  jij beweerd dat er minder criminaliteit was in de tijd van de revo het kan kloppen want al die criminelen waren toen in de regering.Ik ben niet geschoold maar ik kan wel logisch na denken en ook een goede discussie voeren. laten wij terug gaan naar de jaren 79 en daarvoor toen kon je met open ramen slapen. wat wij ons eerlijk en oprecht moeten afvragen is wat de gevolgen van een militaire dictatuur zijn op een ontschuldige en vredelievend samenleving? iemand die zich leider van een volk noemt en lak heeft aan wetten en regels in dat land geeft zo een slechte voobeeld aan de bevolking ik kan stapels voorbeelden noemen. een simpel voorbeeld is de invloed van een criminele of alcoholist vader op een gezin. bouterse heeft mijn landgenoten laten zien dat je met geweld alles kan bereiken wie hem in de weg staat wordt uit de weg geruimt radio station en kranten gebouwen die hem niet aanstaan werden in brand geschoten ga zo maar door en als klap op de vuurpijl wordt hij beloond voor al deze misdaden met het presidentschap iemand die in het buitenland veroordeeld is voor drugshandel.Sitke laat mij jou dit nog zeggen de grootste criminelen in de jaren 80 daar na waren de militairen van bouterse bijna allemaal zitten ze in de drugshandel dus volgens ben jij bezig alles recht te praten wat krom is , ik hebt sterk de indruk dat veel van jullie die het opnemen voor bouterse vanuit een soort fantasie redeneren een romantische droombeeld, terwijl de werkelijkheid van de jaren 80 gruwlijk gemeen bloeddorstig angstig en dodelijk was.


  Maak melding

 47. Ahhh Joh, die Sitke is duidelijk de weg kwijt.

  Wil Suri spelen maar is een blakabakra(albino) en wij surineds zeggen kaaskoppetje.
  Je bent alleen Surinamer als je “koemba te”(vraag je opa wat dat is) daar in Suri is begraven.
  Dat “witte” bloed van je speelt je parten noh! Do fofong you inie sranang. Daaro zijn het geen suri-neds, met je staart tussen je poten zul je terugvliegen.

  Dat stomme geklets over haat en nijd, kap ermee en gaat liever fietsen stelen of zo. die anansietories van je opa vergeet ze aub, want ze kloppen voor geen meter!!!

  Denk niet dat je ‘het” bent omdat je toevallig naar Suri gaat. Een mug is genoeg om je te vloeren.

  Denk ook niet dat we geen contacten hebben in Suri omdat we toevallig anti zijn, Suri is klein 1(een) telf en je komt niet eens binnen, dus effe dimmen jochie, effe dimmen….


  Maak melding

 48. Jeeetje Esmerald,
  je brengt het hoor!!

  Maar die arme Sitke is ook zo doorzichtig, en weet niet dat hij op dit forum ook met volwassen mensen te maken heeft, die hun sporen in het bedrijfsleven al hebben verdiend en nog steeds verdienen.

  Deze mensen hebben ervaring in het doorgronden van een ander, alleen maar door hun commentaar of houding. Daarom valt mi takie, pure, watcher en nu Sitke gewoon op met dat bekende geluid.

  @Sitke, ik neem het voor niemand op en probeer niets uit de jaren tachtig te ontkennen. Sterker nog, ik woonde al tig jaren niet meer in Su. Waar het om gaat is dat je de boel wel heel zwart wit benadert, door te stellen dat alleen criminelen angst hadden voor de militairen, en het volk niet. Wat dat betreft heeft die lieve opa niet alles verteld.


  Maak melding

 49. Hoi AHE,

  Je weet dat ik “speciale” connecties heb met dhr. Blufpand, hihihihihi….
  En dat ik een “nichtje” ben van Lonny, dus…
  Connecties te over, als je het telefoontje bedoeld 🙂
  Het moest even, lekker rustig nu op de site…

  Een dag niet gelachen is….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.