Surinamers kritisch over besluit Amsterdam

39

PARAMARIBO/AMSTERDAM, 26 aug – De Nederlandse politiek moet Surinames president Desi Bouterse voorlopig het voordeel van de twijfel geven en stoppen met overspannen te blijven reageren op zijn verkiezing. Dit zeggen prominente Surinaamse oppositiepolitici en een vooraanstaande nabestaande van de Decembermoorden in De Volkskrant.

Oud-minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken noemt de maatregel ‘onvolwassen’. Hassankhan: ‘Nederland wil een zakelijke houding met de nieuwe Surinaamse regering, maar dat merk ik niet in de uitspraken en maatregelen.’ Vicevoorzitter Ruth Wijdenbosch van het parlement, net als Hassankhan behorend tot de door Bouterse verslagen Nieuw Front-coalitie, ‘betreurt’ het Amsterdamse besluit.

Ondoordacht en hypocriet’, zo noemt Henri Behr, nabestaande en al bijna 30 jaar een verklaard tegenstander van Bouterse, het besluit dinsdag van de gemeente Amsterdam om de hulpprojecten stop te zetten. Behr: ‘Nederland plaatst zichzelf steeds meer in een onmogelijke positie.’

Lees het volledige artikel van Stieven Ramdharie in De Volkskrant.


39 REACTIES

 1. Life sucks sometimes!!!

  Wanneer gaan de suri’s nu eens een keer kritisch in de spiegel kijken, en dan bedoel ik niet eens die “achteruitkijkspiegel”.
  Kijken ze wel kritisch naar hun eigen politiek, dat durven ze niet?
  Helaas, je hebt helemaal geen invloed op het budget van een “vreemd” land.

  Van mij mogen ze de projecten a la minuut stoppen. Laat de suri-overheid dit maar regelen. En als de suri-neds nu hun eigen fam steunen, dan is er geen man overboord. Het geld komt dan goed terecht.

  Hypocriet is iemand continu vernederen en een grote bek geven, maar toch nog geld verwachten!
  Die “Liefde zonder grenzen” houd een keer op.

  Zo, en nu gaan we de 8,6 miljoen voor Pakistan aanvullen!
  Next………


  Maak melding

 2. Egoïsten zullen altijd egoïsten zijn’Dit is D.D.Bouterse Waarom zou de stad amsterdam egoisten met ons belastings geld dit doen.
  Zij willen de buit delen.Mooi niet.Bouterse en vrienden willen hun slag slaan.Dat hebbem ze vroeger al bewezen.Als maar om geld gaat.

  Djiet


  Maak melding

 3. Sommige Surinamers begrijpen er nog maar weinig van: De Nederlandse Arbeidersklasse wil niet langer werken voor een (veroordeelde)crimmineel. Het wachten is nu slechts op het ontwaken van het Surinaamse Volk.

  Groet : Linksom.


  Maak melding

 4. Hierdoor wordt mijn stelling bevestigd dat het goed is dat Amsterdam stopt met de samenwerking en dat alle instanties in Nederland dat moeten doen.

  Beticht me niet van racisme of wat dan ook, mijn opa is Surinamer (fam. Baars) en hierdoor heb ik de afgelopen jaren heel wat meegemaakt en dan vooral in negatieve zin. Onze familie heeft verschrikkelijk veel spullen laten verschepen naar de familie daar, maar heeft er eigenlijk alleen maar ellende voor terug gekregen. Nooit was het goed, nooit was het genoeg, het moest altijd meer zijn en altijd was er gezeur. De kleding die werd gestuurd was uit de mode, de schoolspullen te oud, de medicijnen niet goed en het geld te weinig. Ditzelfde zie je ook in het groot. De Nederlandse belastingbetaler heeft moeten toezien dat in dertig jaar tijd miljarden zijn gedumpt in Suriname. Dit was de ontwikkelingshulp van Pronk en Den Uyl die gingen betalen uit een soort van schuldgevoel. Maar waar is al dat geld gebleven? Antwoord: dat is er op een hele onverantwoordelijke manier door de dames en heren ministers doorheen gejast. En dan achteraf nog eindeloos blijven doorzeuren over neokolonialisme enz.

  In Nederland heeft Suriname een ronduit zeer slecht imago en dat heeft negatieve gevolgen voor de Surinamers hier. Hebben jullie aan de andere kant daar wel eens over nagedacht? Nee hè, Surinamers denken nooit zover door over de dingen. Denken jullie nu werkelijk dat jullie de positie van de Surinamers in Nederland helpen met de boeven die jullie nu aan het bewind hebben gebracht? Bouterse, Somohardjo en Brunswijk, ze zijn goed voor tientallen jaren gevangenisstraf. Vinden jullie het dan gek dat de goedwillende gemeente Amsterdam die jarenlang miljoenen in Suriname heeft gepompt, nu eens zegt: het is mooi geweest??? Ik niet en het wordt dus hoog tijd dat er een einde aan komt. Suriname heeft toch van die goede vrienden in de regio? Laten die het nu allemaal maar overnemen en Suriname eindelijk eens tot bloei brengen, daar heeft Paramaribo de slavenmeesters in Nederland niet meer voor nodig.


  Maak melding

 5. “Ondoordacht en hypocriet’, zo noemt Henri Behr, nabestaande en al bijna 30 jaar een verklaard tegenstander van Bouterse, het besluit dinsdag van de gemeente Amsterdam om de hulpprojecten stop te zetten. ”

  Een van de redenen van Amsterdam om de samenwerking met Suriname op te zeggen is omdat ze respect wilden tonen naar de nabestaanden toe.

  Henri Behr een van de nabestaanden, zegt dus tegen Amsterdam “Ondoordacht en Hypocriet”, een wijs man is die Behr.

  “Behr: ‘Nederland plaatst zichzelf steeds meer in een onmogelijke positie.’”

  Maar natuurlijk, ook dit heeft Behr goed gezien, want wat zal er gebeuren als Bouters ook na dit termijn weer President wordt.

  In ieder geval hebben ze geen enkele stok meer om mee te slaan. Eigenlijk moet dit als een oplucting gezien worden in Suriname.


  Maak melding

 6. het manouvreren van een heel land/volk in een armlastige positie cq het wegwerken van desipres is al begonnen : futubooi’s zijn al actief door bvb op de valreep de invoerrechten drastisch te verhogen, (financiele) samenwerkingen worden onder het mom van ‘jullie je eigen pres., wij onze eigen vrienden’ verbroken, straks volgt ‘samen met de fransen, continue jungle-training in het lawa-gebied’ ; het lijken wel de beginjaren 80 !. maar ja, zoals iemand al zei : ‘i beat you once, i will beat you again’.


  Maak melding

 7. Als de voortekenen niet liegen dan is dit nog maar het begin. Rotterdam, Den Haag en EU (incl. Frankrijk, België)zijn aan het heroverwegen. De geschiedenis van de jaren tachtig herhaalt zich en dan in negatieve zin. Inderdaad, ben ik benieuwd naar de steun uit de regio met haar eigen problemen. Ik blijf positief.


  Maak melding

 8. mensen mensen is het bouterse die de nederlandse steun nodig heefd of zijn het mijn arme surinaame bevolking die het goed kan gebruiken denken jullie daar maar over na


  Maak melding

 9. Dit is allemaal een politiek spel.
  Bouterse is omstreden dan moet Amsterdam uiteraard een daad stellen.
  Zogenaamd doen ze het voor de Amsterdamse Surinamers waarmee Amsterdam zogenaamd een
  ‘uitmuntende’ relatie heeft.
  Om vervolgens over een paar maanden weer gezellig aan de onderhandelingtafel te gaan met de bestuurders van Surinamers.
  Dan zal het heten ;’in het belang van de surinaamse bevolking, bla, bla..’
  Niks is zo veranderlijk als de politiek.
  De schijn van vandaag is niet de werkelijkheid van morgen.
  Vandaag hoog van de toren blazen en de dag van morgen aan de onderhandelingstafel zitten. Wie dat nog niet door heeft is
  ziende blind en wereldvreemd.
  Een aantal maanden geleden was Wilders nog de paria van de politiek en hij werd door de overgrote deel van de Nederlandse politici uitgekotst.
  Vandaag is dat alweer vergeten en gaat Wilders straks mede ons land helpen regeren.
  Het kan verkeren.

  Als de heer Behr, die een familielid tijdens de decembergebeurtenissen verloren heeft,
  zelf aangeeft dat de houding van Amsterdam
  ondoordacht en hypocriet is dan zegt dat eigenlijk al voldoende.

  Ik wil bij deze de heer Behr mijn complimenten maken voor de zeer rationale en objectieve wijze waarmee hij hiermee omgaat. Een familielid vermoord zien worden is het ergste wat je kan overkomen.
  Ik zou het dan ook begrijpen als de
  heer Behr niks van Bouterse moest weten en dat hij Bouterse totaal geen kans zou willen geven.
  Ik hoop van harte dat Bouterse de uitgereikte hand van de heer Behr aanpakt.

  Je moet geestelijk heel sterk in je schoenen staan om een vermeende moordenaar het voordeel van de twijfel te willen geven.
  Nogmaals mijn petje af en heel veel sterkte.

  Ik ben benieuwd wat Du hiervan vindt.
  Is de heer Behr ook dom en achterlijk en probeert hij een massamoordenaar en drugshandelaar te verdedigen en zijn daden goed te praten???? Is de heer Behr ook gebrainwashed door Bouterse???

  Want dit zijn namelijk steevast de stopwoorden van Du als je een rationele en objectieve mening wil geven over Bouterse.
  Het zou Du sieren indien hij het goeie voorbeeld van de heer Behr zou overnemen.
  Ik heb daar mijn twijfels over.


  Maak melding

 10. Ai Baja,
  Welterusten allemaal !!!!!!!!!
  Wanneer gaan wij nu eens eindelijk eerst de feiten onder ogen zien voordat wij oordelen en veroordelen. Je behandelt onze (Ned.)uitgenodigde Ambassdeur zeer onfatsoenlijk tijdens je beediging. Door je persoonlijke levenswandel (staatsgrepen en drugshandel)mocht je eigenlijk zelfs geen kandidaat zijn voor het Sur. presidentschap. Maar de partijen die je steunen en de DNA-voorzitter (ook partijlid) lappen artikel 92 van de eigen grondwet aan hun laarzen). Dus je wordt in strijd met je eigen grondwet toch president. Daarmee worden je persoonlijke problemen (staatsgrepen en drugshandel)nu ook landsproblemen. En als anderen(personen,staatshoofden,landen,steden) afwijzend reageren hebben vooral die anderen het gedaan. Ai baja, hetzelfde scenario als je revo in de jaren tachtig en als het land economisch weer achteruit kachelt hebben vooral die anderen het dan ook weer gedaan. Welterusten Mega, A-ombinatie,Volksalliantie en DNA-voorzitter.En allen die hen in die waan willen laten door voor hen op te komen.
  Ai Baja


  Maak melding

 11. Op,frans guyana na worden er mijoenen,aan humanitaire,alsook ander soort van (ontwikkelingen,)hulp gegeven aan al die zuidamerikaanse landen.,uit europa.Zelfs chavec met zo,n grote mond.Brazilie,veneuzeula,colombia,cuba en noem maar op ,wat haal je daar,drugs,criminele organisatie,s,leren hoe je ,je volk moet onder drukken,al deze landen hebben een militairen achtergrond.


  Maak melding

 12. Ik hoef nu gelukkig niets meer aan toe te voegen. In mijn vorige bijdragen heb ik een uitgebreide analyse gegeven over de loyaliteit van de Surinaamse Nederlanders. Die ligt bij Nederland en niet bij Suriname.

  Nu blijkt dat mijn analyses effect hebben gesorteerd en dat was precies mijn bedoeling: een omslag in het denkpatroon te bewerkstelligen bij de SurNeds en een signaal naar de Surinamers dat wij niet achter hun aanhobbelen en hun keuze niet respecteren. Respect moet je verdienen !

  Wij accepteren het presidentschap van Bouterse als een gegeven, maar wij respecteren de keuze hiervoor niet.

  De Surinamers hebben een eigen keuze gemaakt en zijn moeten nu ophouden om anderen hiervoor verantwoordelijk te houden. Het is hun eigen ondoordachte keuze met verstrekkende politieke en sociale gevolgen.

  Wij SurNeds zijn nu eindelijk ook verlost van een dubbele loyaliteit en kunnen ons nu enkel gaan richten op ons leven in een democratisch, sociaal en welvarend Nederland.

  Dat er nu vanuit bepaalde kringen rondom Bouterse kritiek wordt geuit is hypocriet en zegt meer over het incasseringsvermogen van deze incompetente bestuurders en loyalisten.


  Maak melding

 13. laat amsterdam zijn geld houden ,al die jaren wat ze zogenaamd hebben gegeven wat is het land ermee opgeschoten niets je moet niet bang zijn om op jezelf te gaan wonen,anders blijf je mama kindje. Wordt volwassen wij hoeven niet zonodig iets van hun wij moeten zelf het land vooruit helpen


  Maak melding

 14. @Muriel
  Met alle respect maar denk je echt dat jij hier enige invloed in hebt gehad?

  Sjonge sjonge sjonge, ik weet het niet hoor, maar je ziet jezelf volgens mij vele malen groter dan je in werkelijkheid bent.


  Maak melding

 15. D.D.Bouterse moet een kans krijgen om te bewijzen .ik ben geen aanhanger van Bouterse,maar ik mag hen graag ,hij wil dingen doen voor suriname ,waar de andere partijen niet gedaan hebben.
  b.v de veiligheid ,waar de mensen niet durfde s’nach weg tegaan.
  ik hoop dat de mensen met de komst van Bouterse als minister president van suriname hoop veel mensen in vervulling is gegaan.


  Maak melding

 16. suriname wordt weer tekijk gezet door een aantal (surinamers)die niet willen inzien dat de fout bij de keuze voor bouterse is, democratisch gekozen of niet vast staat dat deze man een criminele en misdadige verleden heeft waar hij tot op de dag van vandaag geen afstand van heeft genomen.


  Maak melding

 17. We hebben allemaal het recht om onze mening te geven. Als je nou voor of tegen Bouterse bent. Jammer dat sommige meningen ontaarden in irrationele onzin ( vaak ook emotioneel).
  Dat geldt overigens voor zowel de tegenstanders als voor de voorstanders van Bouterse.

  Het is mooi en waar om onze mening op dit forum te geven maar het is veel geblaat maar weinig wol. Ons geblaat hier in Nederland zal
  immers niet leiden tot de val van Bouterse.

  Als we het nou terecht vinden of niet, Bouterse is door het parlement met meerderheid gekozen tot president.
  Het zijn de surinamers in Suriname die bepalen welke weg ze uitgaan en niet wij die
  duizenden kilometers ver van Suriname wonen.
  Onze mening hier op dit forum dient eigenlijk alleen maar als vulling. Verder niks. We moeten ons verder geen enkele illussie maken alsof onze mening hier in Nederland ter zake doet.

  De realiteit is dat Bouterse de president van Suriname is. Menige tegenstanders in Suriname hebben deze realiteit onderkend en
  ze zijn bereid Bouterse het voordeel van twijfel te geven. Dat geldt ook voor de meeste landen in de wereld. De regering Bouterse op haar daden beoordelen.

  Daar zal onze mening en soms irrationele geblaat hier in Nederland niks aan afdoen.

  Mensen die menen dat Bouterse niet de juiste persoon is voor Suriname zou ik willen adviseren om alle eensgezinden te mobiliseren, het eerst volgende vliegtuig naar Suriname te nemen en op het onafhankelijkheidsplein te gaan protesteren. Dat zet meer zouden aan de dijk dan wat we nu aan het doen zijn.

  Laten wij ons bezighouden met de dagelijkse
  beslommeringen waarmee we hier in Nederland te maken hebben dan ons te bemoeien met zaken in Suriname waar we op deze manier totaal geen invloed op kunnen uitoefenen.

  Overigens kan ik best wel lachen om sommige
  emotionele en grappige reacties op dit forum.
  Dus die reacties hebben toch nog enige nut.


  Maak melding

 18. Sinds wanneer geven Suris wat aan het goede doel?De 8 miljoen zal voor 99,9% uit de zakken van de echte bakra`s komen.
  een hele grote voorbeeld was de belabberde donaties voor de watersnoodramp 3 jaar geleden,de meeste donaties kwamen van de bakra`s,de Surinamers hier die hadden de smoes dat het geld niet op de juiste plaats zou komen,ook als er een tv aktie is zijn het niet de Suris die hun beurs opentrekken voor een ander,ze innen liever.
  Dus wannabee goedgeefse Esmerald maak dat de kat wijs dat jullie aan Pakistaan zullen doneren.


  Maak melding

 19. Ai baja schizofrenie helemaal.

  Ik ben Nederlander loyaal aan Nederland en ik de betwerige, respecteer de keuze van een onafhankelijk volk niet.

  Who cares. Ik zou zeggen respecteer straks Wilders.

  Hassankhan, Wijdenbosch, Behr zijn de mensen rondom de kringen van Bouterse.

  Trouwens de gevolgen zijn echt niet verstrekkend hoor, het gaat om een bedrag van 200.000euro, die linkse rakkers in Amsterdam dachten munt te kunnen slaan uit de situatie.

  Zoals ik al eerder zei, ze hebben de Landelijke politiek in hun hemd gezet, die hebben nog meer te verliezen als ze meegaan met Amsterdam, ze zullen kleur bekennen, het moet je straks niet verbazen als de liberalen straks tegen links Amsterdam zeggen, wij bepalen en verbreken niets, money talks. De belangen zijn groot, wie groot denkt, die groot ziet.

  Owen Venloo, uit de dood verrezen,

  In Suriname zijn ze met een de-kolonialisatie proces bezig, jij kan dat nooit bevatten.


  Maak melding

 20. Ik vind het bijzonder jammer wat er in mijn geboorteland heeft plaatsgevonden. Vanaf het jaar 2000 ben ik jaarlijks naar Suriname geweest en heb dus de (positieve) ontwikkelingen van nabij mogen meemaken. Natuurlijk ging er veel fout en was de regering deels incompetent. Wat echter nu gebeurd slaat echter alles. Wie wil er nu nou zaken doen met Suriname? Wat voor signaal is er naar het buitenland gegeven? Ik ben bang dat Suriname over een aantal jaren op het niveau van Haitië is beland. Mij zullen ze voorlopig niet meer in Suriname zien.Velen in mijn omgeving denken er zo. Geloven jullie nou echt in sprookjes? Ik vind het zeer triest.


  Maak melding

 21. Even een paar berichten van vandaag, lees de reacties van de Surneds.

  “Kritiek op Surinamebesluit Amsterdam

  Desi Bouterse is twee weken geleden geïnstalleerd als president van Suriname. Foto ANP
  Pas als in Suriname dingen gebeuren die niet deugen, pas je je beleid aan.
  VVD-Kamerlid Klaas DijkhoffAMSTERDAM – Vanuit de Tweede Kamer klinkt kritiek op het besluit van Amsterdam de ontwikkelingshulp aan Suriname op een lager pitje te zetten.

  CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier noemt het Amsterdamse besluit erg onverstandig. ”We hebben afspraken met de Surinaamse bevolking, niet met de president van het land.”

  ”Op regeringsniveau zal de relatie natuurlijk bekoelen,” zegt Ferrier, ”maar dat betekent niet dat de hechte banden tussen de samenlevingen worden verbroken. Burgemeester Van der Laan zegt: we kiezen zelf onze vrienden. Zijn de Surinamers nu geen vrienden meer?” Ferrier vindt dat Amsterdam net als de regering een afwachtende houding had moeten innemen.

  Ook VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff wil de hulprelatie met Suriname ‘nuchter’ bekijken. ”Pas als in Suriname dingen gebeuren die niet deugen, pas je je beleid aan.”

  Hij begrijpt wel dat emoties een rol spelen nu het om een land gaat waar Nederland een speciale band mee heeft. Dat de stad zo snel overstag gaat, ziet hij als een bevestiging voor het VVD-standpunt dat gemeenten maar beter geen eigen ontwikkelingshulp kunnen geven.

  PvdA-Kamerlid Martijn van Dam begrijpt het besluit wél, vooral omdat de stad doorgaat met projecten buiten de Surinaamse overheid om. Ook vindt hij, net als CDA en VVD, dat de stad hierover zelf beslist. Maar ze vinden niet dat de regering niet kan achterblijven na het besluit van Amsterdam.

  In de gemeenteraad is veel steun voor het besluit. PvdA, VVD, GroenLinks, D66 en SP noemen het stuk voor stuk een goede beslissing.

  PvdA-raadslid Peggy Burke, die met enkele deelraadsleden van Surinaamse komaf de stad opriep met de projecten door te gaan, legt zich neer bij de meerderheid in haar fractie. Ze is ‘geschrokken’ dat het besluit zo ‘rigoureus’ is genomen. ”Ik hoopte dat het college de kabinetslijn zou volgen en af zou wachten waar Bouterse mee komt,” zegt ze. ”Het is heel erg dat het Surinaamse volk nu wordt gestraft voor de president die het heeft gekozen.” (HET PAROOL)”

  ——————————————

  Hieronder binnen een dag komen ze gedeeltelijk al op terug, dankzij de reacties van de Surinaamse regering, of het juist niet geven van geen enkele reactie.

  “‘Geld projecten mogelijk toch naar Suriname’
  AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam gaat kijken of geld dat vrijkomt nu zij stopt met een aantal samenwerkingsprojecten in Suriname, toch naar dat land kan gaan. Het zou dan moeten terechtkomen bij projecten met een humanitair karakter en waar de Surinaamse regering niet bij betrokken is. Burgemeester Eberhard van der Laan zei dit donderdag tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

  Van der Laan maakte dinsdag bekend dat Amsterdam de samenwerking met Suriname op een laag pitje zet. De hoofdstad sluit geen nieuwe samenwerkingsprojecten meer af met het land. Slechts een beperkt aantal initiatieven op humanitair gebied gaat door. Aanleiding voor het besluit is de beëdiging van de in Nederland voor drugshandel veroordeelde Desi Bouterse als president.

  De volledige gemeenteraad steunde Van der Laan donderdag in zijn besluit. Een aantal partijen vroeg hem echter wel te kijken of het geld dat nu vrijkomt, toch ten goede kan komen aan de Surinaamse bevolking. De burgemeester zegde dit toe.

  Tijdens de vergadering kwamen meerdere Surinaamse Amsterdammers inspreken. De meesten riepen de burgemeester en de gemeenteraad op het besluit terug te draaien. Zij stelden onder meer dat de beslissing vooral ten koste gaat van Surinamers uit de onderklasse.

  Iwan Leeuwin van het Collectief Nederlandse Politici van Surinaamse afkomst zei dat Amsterdam met twee maten meet. Want, zo betoogde hij, ”er zijn nogal wat landen in de wereld die een VN-resolutie aan hun laars lappen, waar Nederland zaken mee doet”. Roy Groenberg stelde dat Surinaamse Amsterdammers zich nu voelen als Joden in de hoofdstad tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  Van der Laan benadrukte echter dat de projecten waar ‘gewone’ Surinamers niet buiten kunnen, juist wel doorgaan. Volgens hem zijn er bovendien veel Surinaamse Amsterdammers die wel achter zijn besluit staan. (ANP) ”

  Veel Surinaamse Amsterdammers staan achter het besluit, hoeveel zijn dat dan precies?


  Maak melding

 22. De Redi Musu’s zijn weer aan !!

  Door hun buitengewone haat en superieuriteitsgevoel vinden ze het zooooo vanzelfsprekend en gerechtvaardigd dat NL Surinamers denigrerend behandeld (sorry meneer Venloo maar het was toch echt eerst Verhagen die zich onbeschoft uitte, waardoor Hirsch Balin moest corrigeren en Su-regering van zich afbeet!
  Muriel je blaat nog steeds onzin, lees ook berichten, waaronder dit bericht nogmaals, die het tegendeel van je koeterwaals duidelijk illustreren!)

  Dank u wel meneer Behr dat u los van uw persoonlijke gevoelens jegens Bouterse zaken rationeel weet te bekijken. Ook gran tangi aan de veeeeeeeeeeeeeeeeeele Su-minnende Surineds in en buiten de politiek, de Redi Musu’s hier op dit Forum hebben door hun rancune en betweterigheid, jullie standpunt straal genegeerd.


  Maak melding

 23. Als dit besluit is genomen om o.a. een signaal af te geven aan de jeugd van Surinaamse afkomst dat de Surinaamse keus voor Bouterse niet wenselijk en koosjer is, dan moet ik helaas concluderen dat dit niet het beoogde resultaat zal opleveren. Bij ieder succes van Bouterse zullen deze jongeren nog meer naar hem opkijken. Waar Nederland de mond vol heeft van democratische principes, is het frappant dat juist de gemeente Amsterdam, onderdeel van deze democratische staat, een land in ontwikkeling als Suriname wil ‘straffen’ voor zijn democratische keus. Nederland kan zich ten opzichte van de wereld en in het bijzonder Suriname niet als een moraalridder opstellen. Ditzelfde land knijpt zijn ogen dicht voor de daden van Israël en Amerika, is voornemens een minderheidskabinet te formeren met gedoogsteun van een ondemocratische partij, waarvan de leider officieel in staat van beschuldiging is gesteld voor racisme, en is (mede)verantwoordelijk voor de massamoord op ongeveer 8.000 moslims in Srebenica. In 1980 wist de Nederlandse regering dat Bouterse en consorten een democratisch gekozen regering hadden afgezet en toch stelde de regering financiële middelen beschikbaar aan dit regime. Nu hij als democratisch is gekozen wil Nederland hem niet de kans gegeven het land goed te besturen. Dit alles maakt het buitenlands beleid van Nederland ten opzichte van Suriname zeer dubieus.

  Omdat Amsterdam de stad is waar de meeste mensen met een Surinaamse achtergrond
  wonen, moet dit aanleiding zijn voor deze bestuurders om de band met het land Suriname te koesteren. De stad Amsterdam laat duidelijk merken dat haar vriendschap met Suriname niet is gebouwd op vertrouwen en onvoorwaardelijkheid. M.i. is bij deze bestuurders niet bekend dat binnen een vriendschappelijke relatie meer wordt geaccepteerd dan buiten deze relatie. Bouterse hoeft toch geen sta-in-de-weg te zijn voor een band die verder gaat dan vriendschap tussen deze twee naties. Als Nederland hiervoor kiest moet Suriname zich hierbij neerleggen en erkennen dat Amsterdam nooit echt een vriend is geweest, maar al die tijd de schijnophield.

  Waar Nederland in 1980 een dictator de kans gaf zich zelf te bewijzen wil men dit keer een gekozen leider niet de kans geven zich zelf te bewijzen. Het verbaast niemand dat Nederland Bouterse niet wil ontvangen, want de daden waarvan hij wordt verdacht zijn zeker ´haram´. Verbazingwekkend is dan wel dat Nederland een dubbel moraal op nahoudt door op het hoogste niveau, oftewel tot aan de koningin, met alle egards personen ontvangt die omstreden zijn of (mede)verantwoordelijk zijn voor massamoorden, bv. Arafat, Botha, het gezicht van apartheidsregime, politicus Lieberman
  en Zorreguieta, vader van prinses Máxima. Voor de laatste persoon wordt waarschijnlijk
  gewerkt aan een oplossing om hem officieel te ontvangen bij de eventuele troonopvolging van Koningin Beatrix door kroonprins Willem Alexander. Uit dit alles lijkt het makkelijker voor Nederland om de banden met Suriname te verbreken, dan de banden met Israël die circa 32 VN-resoluties negeert (die bv. leiden tot slachting en onderdrukking van de Palestijnen) enAmerika die onder valse voorwendselen -massavernietigingswapens zijn nooit gevonden– een slachting in Irak heeft gehouden.

  Toch komt het stoppen van de projecten als een geschenk uit de hemel vallen voor de staat Suriname. Geld uit Nederland heeft Suriname in de afgelopen 35 jaar namelijk niet tot ontwikkeling gebracht. De door Suriname zelf gefinancierde projecten als staatsolie en de brug over de Surinamerivier hebben voor meer ontwikkeling gezorgd dan al het geld uit Nederland dat via consultancy weer in Nederland is beland. Naast deze zegen wordt ook de bemoeienis van Nederland geëlimineerd: dit is een wens van beide naties. En, niet minder belangrijk, dit komt de ontwikkeling van de eigenwaarde van het Surinaamse volk weer ten goede. Een land met een volk dat zijn eigen ontwikkeling succesvol ter hand neemt, wordt trotser en zal er altijd naar streven meer te bereiken dan een volk dat zich als een bedelaaropstelt.

  Vooral politiek Nederland moet beseffen dat Bouterse strategisch gezien de beste president is voor Suriname. In tegenstelling tot iedere andere gekozen kandidaat kan juist hij zich geen misstap veroorloven. Amerika heeft al duidelijk gemaakt in te zullen grijpen als hijeen democratische misstap pleegt in Suriname. Amerika wil ook rust in zijn achtertuin. Bouterse zal dus wel zorgen dat hij Suriname op een goede en democratische wijze bestuurten ontwikkelt


  Maak melding

 24. Inderdaad dom van vd Laan. Dit heerschap wil na vele mislukkingen eens eindelijk scoren en doet dat over de rug van de vele Surinaamse PVDAstemmers. Hij heeft het lef gehad de heren Spong, Hoost, Iwan Bottse, Owen Venloo en consorten te parafraseren door aan te geven dat de Surinamers geen hystorisch besef hebben. Wel, en dat uit de mond van een Nederlader. Als er een volk is zonder hystorisch besef dan is het het Nederlandse wel. Vreemd is dat echter niet, want de Nederlandse geschiedenis is bewust onder het tafelkleed geschoven daar het er een is van constante mensenrechrenschendingen, roof, moord en onzedelijkheid. Wat nu gebeurt is dat het nest water maakt en alle mieren naar buiten rennen. Paniekvoetbal sobun. De projecten die gestopt worden werden toen opgestart als te zijn a-politiek en nu blijkt dat dat helemaal niet zo was. De ware reden van al die projecten wordt nu duidelijk. Hulde voor de Surinaamse bewindslieden met hun antwoord en houding. Als je neit wil blijf dan ver weg, er zijn genoeg andere vrienden. Zij hadden niet gedacht dat na 35 jaar er een generatie zou opstaan die wil kappen met de continue bemoeienis van Nederland in de Surinaamse aangelegenheden. Suriname is een souvereine staat en laat dat nu duidelijk merken en dat is voor het voormalig moederland moeilijk te accepteren. Overigens laat hun reactie zien dat zij in Suriname zitten met een dubbele agenda. Ook denk ik niet dat Amsterdam inderdaad zich gaat terugtrekken want al die projecten worden uitgevoerd door Nederlanders die dan terug moeten een een passende baan moeten krijgen. Ik zou zeggen hou een grote opruiming, ook onder de stageaires die de plekken bezet houden die de Surinaamse studenten ontberen en vooral de Neds op strategische posten. Sranan sa wini!!


  Maak melding

 25. Gan tangie Nena,een reageerster met ballen,je typt precies hoe het gesteld is met die redimusu`s.
  Maar laat ze baja,als het goed is komt er een rechtse regering met veel zeggenschap van Wilders de allochtonen-hater.Zal je zien hoe ze zullen snakken naar Suriname.
  Ik ga hier weg,ik heb altijd gezegd als die Vene zooitje opgerot is ga ik onherroepelijk terug, nog 3 maanden en ik laat Nederland achter me .Betre mie njang a pina na mie egie kondre,dat mie oh njang a pina dja ini ptata.


  Maak melding

 26. Nena @24

  Niet vergeten deze mensen als owen, hoost, spong zijn eigenlijk de stoottroepen van de Nederlanders, ze worden ingezet voor de aanval, de slimme Nederlander hoeft verder alleen te verwijzen naar hun handeling om zijn besluit te rechtvaardigen, zie maar v/d Laan zijn uitspraak “er zijn genoeg Nederlandse Surinamers die met het besluit van Amsterdam eens zijn”. Die genoeg Surinamers heeft geen enkele betrekking op de massa, dus de gewone man, v/d laan kan nooit weten wat die er van vinden.

  Mensen als muriel gaan dus een stapje verder en geven het grif toe. Die zegt gewoon wij zijn Nederlanders, we zijn loyaal aan Nederland, wij gaan inderdaad in de aanval, want wij hebben geen band en willen geen band met Suriname, wij behartigen het Nederlands belang.

  Daarom moet je de reacties van deze kudde op waterkant goed volgen, niets constructiefs, alleen maar negativiteit, racistisch, etnisch, verdeeldheid, ze denken als de Nderlander want ook voor hun hoeft Suriname zich niet te ontwikkelen.

  Surinamee moet het onderontwikkeld landje blijven, die op zijn knieen bij Nederland moet blijven aankloppen voor hulp, de Nederlanders en hun futubois oftwel de Redi Musus kunnen dan inderdaad hun neus optrekken richting de Surinamers, hun betwerig gedrag hier op dit forum moet je dus ook alszodanig zien, de reacties zoals; Surinamers zijn dom, ik stuur hulp naar mijn familie etc. etc. komt uit diezelfde geldingsdrang.

  De meeste van deze redi musus zijn niets in Nederland, hun mening wordt niet gekend (behalve als het om Suriname negatief in het nieuws te plaatsen), ze willen graag Nederlander zijn en alszodanig gezien worden, maar worden steeds weer afgewezen.

  Vele lijden aan een minderwaardigheidscomplex en voelen zich minderwaardig in Nederland, dit resulteert natuurlijk weer in het schizofreen gedrag die velen vertonen.

  Neem die Owen Venlo bijv, die man is zo uitgekots door de PVDA en wat doet deze man? vanaf de dag dat hij is uitgekots loopt hij met een rode sjaal om, zelfs in de zomer.

  Zelfrespect en eigenwaarde is dus zoek bij de redi musus.

  Verder heb ik geen enkele illusie. Er zijn meer dan genoeg Surinaamse Nederlanders die Suriname een warm hart toedragen, ik wil alles wedden dat die groep in de meerderheid is, die muriel is gewoon een dwaas die het tegendeel hoopt.

  I rest my case


  Maak melding

 27. Heer Venlo,

  Gezien het verleden van de heer Bouterse kan ik uw zorgen over de toekomst van Suriname goed begrijpen. Het is uw zienswijze en daarvoor heeft u goed onderbouwde standpunten.
  Ik ben redelijk jong en ik heb hier in Nederland gestudeerd. Ik was niet meer in Suriname in de jaren tachtig maar ik weet wat er heeft plaatsgevonden. Door veel te lezen heb ik mij op de hoogte gehouden van
  de actualiteiten uit Suriname.

  Sta mij toe om mijn visie aan u kenbaar te maken.
  In uw reactie valt het mij op dat u net als de meeste andere tegenstanders van Bouterse niet met een oplossing komt maar ook feiten opsomt die wij eigenlijk allemaal al weten.
  Wat mij betreft mag u Bouterse haten, u mag hem minachten u mag hem zelf verafschuwen.
  Het is uw recht en niemand mag u daarvoor kwalijk nemen.
  Bouterse heeft een besmet verleden en hij en hij alleen is daar verantwoordelijk voor. Niet het Surinaamse volk. Het merendeel van het Surinaamse volk heeft voor Bouterse gekozen omdat Bouterse ze kennelijk hoop geeft maar dat wil niet zeggen dat zij verantwoordelijk zijn voor de daden van Bouterse. Ik vind het daarom kort door de bocht wanneer tegenstanders van Bouterse staan te juichen op het moment dat wordt besloten om Suriname te boycotten.

  U moet begrijpen dat Bouterse aan de macht gekomen is omdat de regering Venetiaan
  hem uiteindelijk de mogelijkheid heeft gegeven.
  De heer Venetiaan (tien jaar lang aan de macht)heeft niet alle mogelijkheden die hem tot beschikking stonden benut om te zorgen dat Bouterse nimmer aan de macht kon komen.
  Ik mag er vanuit gaan dat de heer Venetiaan tijdens zijn regeerperiode zijn best heeft gedaan maar er was totaal geen chemie met de bevolking. Het vertrouwen in de
  heer Venetiaan was eigenlijk niet optimaal.
  Desondanks heeft de bevolking de heer Venetiaan de kans gegeven om dat vertrouwen op te bouwen. Hij heeft daarvoor tien jaar de kans voor gekregen. Het vertrouwen heeft hij jammerlijk nimmer kunnen winnen.
  De heer Venetiaan kan bogen op een stabiel monetair beleid maar dat bracht de gewone man geen economische vooruitgang.
  De bevolking zocht naar een alternatief, men zocht naar iemand die hoop kon geven en
  een bepaalde chemie met de bevolking had. Veel keuze was er eigenlijk niet.
  Misschien ondoordacht maar een groot deel van de Surinaamse bevolking meent dat in de heer Bouterse te kunnen vinden.

  Wat wij allemaal hopen is dat Bouterse zich vrijwillig aanmeldt bij de Nederlandse Justitie om zijn straf uit te zitten,
  dat hij openheid van zaken geeft wat er in december 1980 is gebeurd en dat hij, indien hij schuldig wordt bevonden zijn straf uitzit. Dat is ons aller hoop. Maar u en ik weten dat dat niet een realistische kijk op zaken is. Dat zal niet gebeuren.
  Een mogelijkheid om dat af te dwingen is om Bouterse gewapend te verjagen maar dat is niet democratisch gestoeld.
  Een internationale boycot is ook geen optie omdat dat Suriname alleen maar ellende zou bezorgen terwijl Bouterse buiten schot zou blijven. Terwijl het met zo’n boycot juist de bedoeling is om Bouterse te treffen.

  Het oproepen van de bevolking om massaal op straat te gaan om Bouterse te verjagen zal ook niet gebeuren omdat de meerderheid van de surinaamse bevolking eenmaal heeft besloten Bouterse op dit moment het voordeel van de twijfel te geven.

  Waar het eigenlijk op neerkomt is dat wij hebben om te gaan met een fait accompli, een voldongen feit; Bouterse is president van Suriname en wij hier in Nederland kunnen daar niks aan veranderen. De argumenten heb ik hierboven omschreven.

  Uiteraard mogen we nimmer vergeten wat er in het verleden is gebeurd maar we moeten ook realistisch en rationeel met deze ontstane situatie omgaan.
  Dat Bouterse ( althans in de beleving van sommigen) een massamoordenaar en drugsdealer is, dat weten we inmiddels allemaal wel.
  Maar om dat keer op keer te roepen brengt ons nimmer een oplossing.

  Meneer Venlo, u kunt er van uit gaan dat het geenszins mijn bedoeling is om Bouterse hier te verdedigen maar ik probeer een realistische en rationale kijk op zaken te geven.
  Ik respecteer en begrijp uw standpunt en ik hoop dat u ook mijn visie zal respecteren.

  Wat we moeten voorkomen is om Bouterse bij voorbaat op een voetstuk te plaatsen en hem bejubelen maar wat we wel kunnen doen is de regering Bouterse de kans te geven haarzelf te bewijzen en daarna volgt het bejubelen wel.
  Mocht het wederom fout gaan dan kunnen we Bouterse bedekt met pek en veren het land uitzetten.


  Maak melding

 28. Eeeh sitke, goeie reis en neem de rest mee hoor, vele brasas en bossies.

  Want het is goed toeven hiero op de waterkant voor sommigen, maar de handen uit de mouwen steken ho maar!!!
  Ze zijn allen suri-neds, die hiero niet kunnen “aarden”.
  Met “liefde” opgevangen door Ned toen, en nu kotsen ze Ned uit. Je hebt toen je keus gemaakt, het is niet gelukt, geef Ned niet de schuld.
  Baja, ik zou allang vertrokken zijn hoor. Wat een leven, elke dag de lucht inademen van die bakras die je zo haat.

  Enne, vergeet je niet je Ned paspoort in te leveren? Flinke jongen/meisje.
  Don’t forget, weg is weg.
  Ik blijf hier, ben niet van plan mijn oude dag te slijten, liggend in een hangmat, met een parbo, onder een awarraboom (gevaarlijk).
  Nee, als het zover is, doe mij maar een “kokoloco” ergens op een “oude van dagen cruise” naar de Bahamas of zo.

  btw, wat is eigenlijk een redi musu. een rooie muze, een rooie muis help?
  Zal wel iets met die slavernij van jullie te maken hebben.
  Nogmaals, zelfs Desi is Indiaan geworden, hij wil niets te maken hebben met dat slavernij-geouwehoer.
  Neem een voorbeeld aan je Baas!


  Maak melding

 29. @jerrol

  In mijn ogen is het uitgesproken zwart-wit en zelfs tendentieus om te stellen dat: “tegenstanders van Bouterse staan te juichen op het moment dat wordt besloten om Suriname te boycotten”.

  Er zijn duidelijk verschillende in volgorde te rangschikken reacties. Net zoals de reacties wanneer iemand met hogesnelheid door een woongebied rijdt tot verschillende reacties leiden. Enkele die ik zo kan typeren zijn:
  – jammer voor SME maar het is politiek-juridisch nu eenmaal niet goed als ze gaan samenwerken met een massamoordenaar annex drugsbaron.
  – elke samenwerking met een massamoordenaar annex drugsbaron moet verboden zijn, je gaat geen relatie aan met grote criminelen.
  – vervelend voor SME maar de keizers hadden en moesten dit risico op voorhand weten. Zij hebben met de keuze voor DDB dit overzichzelf afgeroepen.
  – We moeten er alles aan doen de zwakkere niet te treffen maar dan wel op een manier waarbij we een drugsbaron annex massamoordenaar niet steunen.
  – De kiezers hebben er met DDB duidelijk voor gekozen de banden met NL op een laag pitje t willen zetten dus is het gebruikelijk dat ook NL haar relatie heroverweegt.

  Overigens moeten we het feit dat DDB een massamoordenaar en drugsdealer gewoon voor waar aannemen gezien het feit dat de OAS een overduidelijke en onweerlegbare veroordeling voor MoiWana heeft uitgesproken en het feit dat DDB met wettig en overtuigend bewijs in NL is veroordeeld. Dat laatst wordt behoudens enkele NDP-ers door niemand in twijfel getrokken. En ook veel van de prominentne die over een schijnproces, etc praten weten wel beter. Die doen het slechts uit opportunisme.


  Maak melding

 30. Snappen jullie het nog niet???
  De huidige regering heeft geen samenwerkings-projekten met de gemeente Amsterdam .
  Waren overeenkomsten tussen de re-gering van Vene en de burgermeester van gemeente Amsterdam .
  Als gemeente Amsterdam de samenwerking niet meer wil continueren cq stopzetten , is dat een keuze die gemeente Amsterdam zelf moet bepalen .
  Wij , de Republiek Suriname , zal nooit en te nimmer in de interne aangelegenheden van een ander land ,c.q Nederland bemoeien .
  Stoppen maar met de samenwerking , is jullie goed recht .
  Moge het zo zijn dat Amsterdam van gedachte verandert en besloten heeft voor re-activeren van de samenwerking ,zal dit keer enkel maar op gemeentelijk beleids-niveau ontvangen en beantwoordt worden .
  Republiek Suriname anno 2010 ,zal alles afstemmen op basis van gelijkwaardigheid cq wederzijds respect en wederzijdsvoordeel .
  Actie van der Laan , is een politieke misstap voor zowel de gemeente Amsterdam als voor politiek Den Haag .
  Als de PVDA zegt dat zij de surinaamse gemeen
  schap een warm hart toedracht , dan liegen zij als de tering .
  Owen Venloo had de poging in de jaren 80 gewaagd om zgn de surinaamse- woordvoerder en specialist van de PvdA te zijn ( hij geilde hierop) maar werd teruggefloten en gelijk in een vergeet hoekje monddood gemaakt en verstopt .
  Bel Venloo ,hij kan het beamen ,als hij integer is , nietwaar Owen ???

  Stre de fu stre
  Wi no sa frede
  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk
  Sranan sa wini
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding

 31. Esmerald, jij bent hier komen profiteren van alle goeds,alles gratis in je schoot toegeworpen gekregen,vandaar dat je blijft,je hebt gelijk Suriname geeft niets gratis weg,dan wordt het hardweken voor je toh.
  Ik ben hier,jammer genoeg,geboren en getogen sinds 32 jaar,gelukkig behoorden mijn ouders(pa is afgestudeerd Psycholoog en mijn ma is een echte echte bakra) niet tot de gevluchte groep profiteurs.En ja ik als halve bakra kies voor mijn vaders roots,naar zijn verhalen over wat hij allemaal hier heeft meegemaakt kan ik geen liefde opbrengen voor dit verziekte land en zijn bewoners.
  Jij zal wel alles pikken alleen omdat je alles gratis krijgt zeker he?
  Jij en naar de Baham`s gaan,laat me niet lachen ,jij bent niets anders dan een wannebe rijke,dat wil je zeker mensen hier wijs maken,jouw soort pik je er zo uit:zeker kom je niet verder dan de markt,want een echte reiziger komt niet hier ongenuanceerd uitleggen dat ie liever naar de Bahama`s gaat.


  Maak melding

 32. Sitke, sitke sitke,

  Ik ben de enige op dit net, die je een goeie reis toewenst, compleet met bossies en brassas en dan krijg ik de wind van voren, niet aardig hoor!

  Het is een mooie deal toch, jij gaat naar mijn vaderland en ik blijf in je moederland. Ik profiteer hier en jij profiteert van die awarraboom, die is ook gratuzzzz. Jij gaat in de mijnenvelden werken en ik neem er nog eentje.

  Voordat je gaat zou ik eerst een inburgeringcursus volgen, je hebt nog 3 mnd.
  Want die “typical dutch crab”, van suri’s profiteren, zal je daar niet kunnen “verkopen”.
  Mijn kondremangs zouden zeggen we komen halen wat jullie 300 jr geleden gejat hebben.
  Ikke niet hoor…

  En btw ik ben gek op reizen, dat weet een ieder die mij volgt. dat zit in het bloed, mijn voorouders waren ook avonturiers(een beetje voc)dus…
  Bahamas ben ik al geweest hoor, makkelijk als je fam hebt in de US. Weer een vooroordeel dat suri’s nooit reizen en de hele dag ronddwalen op de albert cuyp….

  Maar, het ga je goed, we spreken over 5jr. Vergeet “het belerende vingertje” en doe niet aan “double Dutch”, dan zal het wel lukken.
  Suc6


  Maak melding

 33. @ sitke ,
  Zie de bevestiging van mijn vermoedens op nummer 36, die man is 32 jaar geleden geboren dat betekend dat sitke een klein jongetje was tijdens de wrede en onmenselijke militaire dictatuur van bouterse en juist deze kleine ukkie hebben hier het hoogste woord.
  je kan mij proberen te pakken op mijn fouten maar inhoudelijk kan jij en de rest van de kudde mij niet aan omdat je onrecht nooit goe kan praten mi boi een onmogelijke taak is dat. ik zou graag een analyse willen hebben van psycholoog over bouterse mss kan sitke dat aan pa vragen??


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.