Havens van Suriname moeten ook buren voorzien

10

PARAMARIBO, 26 aug – De Nieuwe Haven in Paramaribo en de haven van Nickerie moeten op zo een materieel niveau komen, dat de buurlanden voorzien kunnen worden. Dit zegt minister Falisie Pinas van Transport Communicatie & Toerisme, TCT. Guyana, Frans Guyana en Brazilië zijn potentiële klanten. Dat los van de voordelen voor Suriname zelf.

De haven zit midden in een grote make-over. Het betreffende project moet vooral de groeiende export ten goede komen. Maar ook de import en de doorvoer. Guyana bijvoorbeeld, is een potentiële klant. “Het is goede business voor Suriname. rijstproductie in dat gebied is met veertigduizend ton gestegen”, zegt directeur Havenbeheer John Defares.

Falisie bevestigt de perspectieven. Alleen wil hij meer bewuste actie zien. De haven in Paramaribo is al goed genoeg op weg geholpen. De Europese Unie stopte ongeveer dertig miljoen euro in het project. Ook de overheid kwam in. “De tijd van donorhulp is voorbij. We mogen daar niet meer op rekenen. De haven moet zich zelf kunnen voorzien”, aldus Pinas.


10 REACTIES

 1. Weten ze in de haven wel dat de de rijstoogst is mislukt?
  Met zo weinig geld doe je niet.
  Na aftrek van smeergeld en mislukte initiatieven blijft er waarschijnlijk een ingestorte pier over.


  Maak melding

 2. Dit zegt minister Falisie Pinas van Transport Communicatie & Toerisme, TCT. Guyana, Frans Guyana en Brazilië zijn potentiële klanten

  Wat een lulverhaal. Als je Suriname een belangrijke speler wilt maken dan ben je verplicht de infra structuur en communicatie aanzienelijk te verbeteren. Dit zie ik niet gebeuren in Suriname.
  Teveel onopgeloste problemen zoals
  slechte wegen
  slechte waterbeheersing
  slechte service van overheidsinstellingen
  slechte communicatie mogelijkheden
  dure samenleving t.o.v. de genoemde landen
  adhoc beleidsvoering
  etc

  Suriname moet eerst heel goed haar werk doen en daar ruim de tijd voor nemen. Ik denk dat dit een niet haalbare zaak is omdat Suriname in planning en denken geen uitblinker is.


  Maak melding

 3. Dat is dat ding,er moet gewoon hard gewerkt worden..

  De tijd van batjau-tere is voorbij,nu de handen uit de mouwen..goed zo..

  Laat al die lantie mang/oema zijn positie bewijzen..

  Wie niet werkt van zeven-drie,kan gewoon vertrekken..


  Maak melding

 4. Mijn interesse is gewekt. Ik heb meteen gegoogled naar feasibility studies in de naburige landen en zie Guyana doet precies hetzelfde. Nu lijkt het alsof ik spijkers op laag water zoeken, maar ik ben nu eenmaal niet gauw blij als ik VS-Naipaul oplossingen meen te horen. (Uitleg: Ik wil een haven en iedereen staat in de rij om bij mij aan te meren). Borrelpraat en sprookjes zijn geen pijlers voor de opbouw van een land.

  Dat er sprake is van opbouw als de Sur. havens een opknapbeurt krijgen c.q. groeien in capaciteit geef ik ruiterlijk toe, maar beloof toch niet meteen gouden bergen.

  Kijk, Frans Guyana heeft Kourou (top development), dus zullen ze heus niet zo snel alles bij Sur. langs laten gaan. Brazilie heeft havens te over. Chavez zit toch ook niet stil?

  Ondertussen zien we het wassende water de kuststreek overspoelen. Het water staat zo hoog dat de koeien er kunnen grazen en zwemmen tegelijk. De boeren kunnen niet vooruit en zien hun bezittingen verpieteren en afnemen. Kreken die jaren niet zijn opgehaald en uitgediept. Zij hebben de machines niet om het zelf te doen. Een job voor de overheid dus.

  Als er niets gebeurt, valt er straks ook minder te exporteren. Dan heb je ook niet veel aan je nieuwe havens.


  Maak melding

 5. Ik heb geen enkele minister nog over ontwikkeling van de landbouw sector horen praten. Is het niet beter om hierop in te zetten, mits de boeren met droge voeten aan de bak kunnen natuurlijk.


  Maak melding

 6. @konkroe té
  Mannen als jij hebben we nodig in Suriname. Waaron kom je niet heplen? Is het moeilijk voor je de vleespotten aan de Noorzee los te laten? Lekker makkelijk 8000 KM ver vandaan commentaar te leveren. Wat jouw bazen in 300 jaar niet is gelukt moet nu binnen één decennia gebeuren. Kom naar Suriname als jij ’t zo weet toch?


  Maak melding

 7. Henky
  Lezen is niet altijd makkelijk doch begrijpend lezen is nog veel moeilijker.
  Mijn aandeel in Suriname staat en loopt nog veel verder. Heb 8 jaar van mijn carriere gegeven aan Suriname (1980 t/m 1987), ja in de tijd van Bouta.
  Betaal tot op heden nog steeds de kosten van mijn schoonmoeder die thans 87 jaaris en nog steeds alleen woont(huisvesting elektra etc) alsook de bewaking en dit reeds 15 jaar.
  Waarom bewaking omdat er tot 5 keer toe bij een oude vrouw is ingebroken. Ook haar huis heb ik voor haar (ver)gebouwd.
  Ik heb de ziekenhuiskosten en operatie voor haar betaald.
  Van al dit geld draag ik bij aan de economie want ik hou 3 gezinnen in Suriname in leven door ze in te zetten voor mijn schoonmoeder.
  Daarnaast investeer ik ook in Suriname maar moet lijdzaam toezien hoe dit mooie land door een beleid wordt achtergesteld.

  Mijn opmerking is:
  Probeer eerst de problemen in kaart te brengen en maak dan een prioriteitsplan etc
  Maar loop a.ub. niet te schreeuwen “havens van Surinaqme moeten buren ook voorzien”.
  Want dan hebben de leiders van het land niet begrepen wat planning en vooruitzien is, dit noemen ze Beleid en strategie uitstippelen.


  Maak melding

 8. Hei meneer @Konkroe heel mooi, wat je daar neer geschreven hebt. Maar ik denk als wij buurlanden bedoelen dan moeten we als eerste plaats denken aan Brazilie die heeft veel meer buurlanden en bewoners. een nieuw haven moet gericht zijn naar verre landen in Zuid Amerika.(Paraqua, Uragua, enz ) daar hebben wij en Brazilie profijt van. een infra stuctuur tegen de boomgrens zodat de natuur niet in gevaar komt. Al het geld wat binnen komt gebruik je voor infra op korte afstanden, en aan de opsomming die je hierboven hebt gesteld. je moet dingen doen die een ander nog niet heeft gedaan.
  Als wij dit doen dan heeft Brazilie ook belang bij een goed haven beleid van Suriname.
  Denk na mijn broeder.


  Maak melding

 9. Over begrijpelijk lezen gesproken, het is wat je er zelf van maakt van dat bericht.
  Ik zelf vindt dat men in suriname meer naar de prestige projecten kijkt dan naar de voordelen neem als voorbeeld die twee bruggen kosten meer als 100 miljoen euro ik zou dit geld anders besteden als ik het voor het zeggen had, ik zou inzetten op toerisme onderwijs en wat je terug verdien herinvesteren in goede wegen huizen en niet onbelangrijk medisch gebied.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.