Reizen binnen Suriname prioriteit parlement

15

PARAMARIBO, 25 aug – Reizen binnen de nationale grenzen krijgt prioriteit op de parlementaire agenda. Dit zegt parlementsvoorzitter Jennifer Simons. Buitenlandse trips zijn ondergeschikt. De ommezwaai vergt weliswaar een mentale ombuiging.

Parlementariërs hechten kamerbreed veel aan hun buitenlands reisje. “We zullen eerst naar het binnenland moeten reizen, naar gebieden met structurele problemen”, zegt Simons. Gedacht wordt aan onder meer gebrek aan huisvesting. Ook de gebrekkige waterhuishouding in veel buurten krijgt aandacht. Het contact met de gemeenschap zal intensiever moeten worden.

Mogelijk voert het de kwaliteit van de debatten in het parlement op. En de zin tot het maken van zinnige wetgeving. “Het is goed voor onze parlementariërs zich ter plaatse te oriënteren en te luisteren naar de mensen”, aldus Simons. Er staan binnenkort enkele buitenlandse trips op de agenda. Het vorige parlement slaagde er maar zelden in bijeen te komen. Parlementariërs waren vaker uitlandig.


15 REACTIES

 1. heh heh, eindelijk structuur.
  Hierop heeft Suri zolang moeten wachten.
  Eerst de problemen thuis proberen op te lossen i.p.v. stomme snoepreisjes maken die niet direkt voor een oplossing zorgen voor de bevolking.
  Regering Bouta/Ameerali, zet hem op jongens.
  Het zal beter worden, ook al zal het een tijdje duren.Het surinaams volk in Nederland rekent op jullie.Laat je niet gek maken door een handje vol idioten die hier steeds praat over rotzooi.Het is maar een handje vol die als Spong denkt.
  Het over grote deel is aan jullie zijde.En natuurlijk willen wij ook genieten van een switie sranang, maar zij die altijd daar zijn gebleven hebben de eerste keus.
  Het komt goed.Laat tatta voor de mocro’s.Die zullen ze laten merken wat aan andermans pijpen dansen betekent.Nu lopen zij zelf achter de feiten aan.De turken hebben ze al voor het gerecht gesleept en hoeven dus geen inburgerings cursus meer te volgen(grappig he?)

  Tang boeng en oeng sit kong.

  Lang leve oom D.


  Maak melding

 2. dat is een heel goed idee.laten ze maar eerst de problemen oplossen in ons eigen land

  ik heb ’t vertrouwen dat er betere tijden aankomen

  one love Suriname

  mvg,

  orga


  Maak melding

 3. Onderstaand artikel geeft een inzicht waarom Suriname, ondanks alle financiele steun uit het buitenland, nooit vooruit zal komen.

  QUOTE

  Vicepresident inventariseert auto’s overheid 25 Aug, 2010

  Vicepresident Robert Ameerali wil weten hoeveel auto’s de verschillende ministeries onder hun beheer hebben. “Ik wil een goed overzicht waardoor we inzicht hebben in de situatie. Wij willen ook weten welke ambtenaren in een auto van de staat rondrijden”, aldus Ameerali desgevraagd aan Starnieuws.

  Hij heeft de ministers de opdracht gegeven om alle auto’s die boven de SRD 175 per dag aan huur kosten, in te leveren. “Ik heb deze kwestie besproken in de raad van ministers dinsdag. Geen enkele minister had er moeite mee om de auto’s in te leveren”, zegt Ameerali. Zoals gebruikelijk zijn de voertuigen gehuurd voor de nieuwe ministers, maar bij nader onderzoek bleek dat er een missive is waarin staat dat SRD 175 niet mag overschrijden.

  Ameerali merkt op dat een mogelijkheid was om ontheffing te verlenen op dit bedrag. Sommige mensen waren hier voorstander van. “Ministers hebben zulke zware auto’s niet nodig om zich in de stad te bewegen”, zegt de vp. De ministers mogen tweede handse auto’s kopen tot een bedrag van SRD 30.000 of hun eigen auto verhuren.

  De vp wijst erop dat zes maanden lang twee kabinetten in stand worden gehouden. “De ministers van het vorige kabinet mogen zes maanden lang alle faciliteiten behouden. Zij hebben auto’s, beveiliging, chauffeur en verschillende emolumenten. Dat drukt zwaar op de financiën. Wij moeten op HI en alle andere ministeries alles dubbel uitgeven, want de afgetreden en huidige minister hebben dezelfde faciliteiten”, aldus Ameerali.

  Hij zegt zaken praktisch en economisch te bekijken. “Je kan geen auto van SRD 400 en 500 per dag huren, want daar koop je liever een nieuwe auto voor”, aldus Ameerali. Hij merkt op dat een auto van SRD 400 per dag op jaarbasis SRD 144.000 kost. Het is niet verantwoord om zoveel uit te geven aan huur van voertuigen. Ameerali merkt op dat doelmatig omgesprongen moet worden met staatsmiddelen.

  UNQUOTE

  De staatskas is leeg, maar terwijl een pas op de plaats is vereist om de buitenlandse hulp te continueren, wordt gekozen voor een harde confrontatie met dezefde donoren.

  Jaarlijks word door de overheid circa
  1 miljoen Euro uitgegeven aan huurauto’s voor o.a. bewindslieden, exclusief alle bijkomende kosten (chauffeur etc).

  Nederlandse ministers gaan zelfs per fiets naar het werk, is dit onmogelijk in Suriname?
  Of hebben zij soms een goddelijke status ?

  Dat ministers 6 maanden na hun aftreden alle faciliteiten nog aanhouden hou ik alleen mogelijk in een olie-rijke land als de Arabische Emiraten (UAE). Maar die uitzonderlijke financiele status zal Suriname nimmer behalen.

  De bereidheid onder de Surinaamse gemeenschap om de familie financieel te ondersteunen zal steeds meer afnemen.

  Het slechte voorbeeld van de Surinaamse overheid zorgt voor een “self-fullfilling prophecy”, een zichzelf bevestigende voorspelling.

  De indrukken van de overheid creeeren corresponderende gedragingen ten opzichte van de onderdanen. De bevolking zal zich dan net zo gaan gedragen, om aan deze verwachtingen te voldoen.

  Twee goede voorbeelden van de self-fullfilling prophecy zijn 1. de verwachtingen van onderwijzers die een enorme invloed hebben op de prestaties van leerlingen en 2. de verwachtingen van supervisors op de prestaties van ondergeschikten op de werkvloer.

  Echter, in Suriname hebben we te maken met een “negatieve” self-fullfilling prophecy.

  Ook de goede bedoelingen van de DNA voorzitter zal dit gedrag niet veranderen.


  Maak melding

 4. Tja,

  Het reizen naar het buitenland werd/wordt door vele DNA-leden beschouwd als het buitenkansje om (valuta)dagggelden op te strijken, te genieten op Staatskosten,en een reis te ondernemen dat meestal tot geen enkele concreet doel leidt.

  Er vindt geen verslaglegging of verantwoording plaats,omdat niemand daarin werkelijk geinteresseerd is, en het binnen de gehele Surinaamse gemeenschap bekend staat als de welbekende “SNOEPREISJES”.

  Zie zo’n mentaliteit eens om te buigen. Sterkte aan degenen die dat zullen pogen,maar reken wel op een “klachtenzang”.

  Ik hoop van harte dat men die omwenteling teweeg kan brengen, en de werkelijke noden van het volk de aandacht wenst te geven.

  ** SURINAME VOORWAARTS **


  Maak melding

 5. Het is geen vakantie baan , maar ook op bestuurlijk vlak zal er productie geleverd moeten worden. Het is vanzelfsprekend dat de DNA leden hun eigen land met de mogelijkheden en problemen goed moeten kennen willen zij goede sturing aan het land willen geven. Verder is het te merken dat deze DNA VOORZITTER echt uit een intelligente hout gesneden is. Zij doet het zelf veel beter dan de karmervoorzitter in nederland. En daar mogen wij als Surinaamse volk trots op zijn.


  Maak melding

 6. Hallo machthebbers,

  Investeren in het binnenland is geen probleem, infrastrutuur, beter huisvesting, zorg, onderwijs. Maar a.u.b. wil u ook voor werkgelegenheid zorgen daar. Die mensen hebben het het hardst nodig. Zodat ze op eigen benen kunnen staan. Er zijn talloze mogelijkheden te bedenken. Waardoor ze hun eigen economie kunnen draaiend houden met een beetje subsidiehulp.


  Maak melding

 7. In vind dit een goede ontwikkeling. Laten de DNA leden eerst de problemen in eigen land leren oplossen dan te reizen naar buitenlandse conferenties die geen toegevoegde waarde hebben voor de surinaamse maatschappij. Zo zie je dat deskundigheid en kwaliteit [mevr Simons] voorrang dien te hebben boven machtsspelletjes [Somohardjo die graag Vz wilde worden]. Suriname voorwaarts in de rij der volkeren. Wat een verademing met deze nieuwe aanpak. Het gaat erom dat via een regeerakkoord samen gewerkt wordt aan het realiseren van een beter suriname zonder onderscheid te maken naar etniciteit.Je bent eerst Surinamer en daarna hindoestaan, creool, javaan, marron of chinees etc.


  Maak melding

 8. de straten gaat betegelen.een ieder zijn eigen stoep schoonhouden.er is werk zat.hele binnenstad ,kapotte tegels vervangen.parkeermeters plaatsen en markeringen op de weg met betere verf markeren.laat de gevangenen dat maar doen,onder begeleiding.


  Maak melding

 9. wie gaat nou in een lijkkist plaats nemen.ik blijft liever in de stad.of ik stapt in een kruyara met een auto binnenband.
  dan what about mijn daggeld dan,liefst in euro’s hor.


  Maak melding

 10. Goed besluit.

  Mevr. Simons sleep ze allemaal mee naar de gebieden die momenteel onderwater zijn en lopen als het even heeft gedruppeld, breng ze allemaal naar de scholen die zonder schoolboeken zitten, breng ze naar de buurten waar kinderen nog met een lege maag naar school moeten, breng ze naar brijnzeel, breng ze naar SML, laat ze die gezinnen zien waar mensen met z’n tienen in een tweeslaapkamer woning bivakkeren.

  Laat ze het Suriname zien waarvoor ze ook hard moeten werken.

  Enne by the way, wie niet mee wil, mag ook niet mee naar buitenlandse trips mocht dat nodig zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.