Geen nieuwe samenwerking A’dam met Suriname

48

PARAMARIBO/AMSTERDAM, 24 aug – De gemeente Amsterdam sluit geen nieuwe samenwerkingsprojecten meer met Suriname. Aanleiding is de beëdiging van Desi Bouterse als president. Dat heeft de gemeente Amsterdam dinsdag laten weten schrijft De Telegraaf.

Ook leggen Amsterdamse bestuurders of hoge ambtenaren voorlopig geen werkbezoeken meer aan Suriname af. Omgekeerd geldt dat voor Surinaamse bestuurders en ambtenaren.

Het presidentschap van Bouterse vormt „een onoverkomelijk bezwaar” om met de huidige regering in Suriname een nieuwe samenwerkingsovereenkomst te sluiten, aldus het college van B & W.


48 REACTIES

 1. van hsrte gefeliciteerd met de stopzetting ik zou graag willen dat het niet alleen bij deze besluiten blijft maar een complete stopzetting ,terverduidelijking,de 200.000 euro’s die jullie gaven kwam toch de doorsnee surinamer niet ten goede,bestee jou gelden maar lekker hier als vervanging van de door de komende regering bezuinigingen die ervoor moeten zorgen dat het onderwijs,gezondheidszorg(eigenbijdrage)crimminaliteitsbestrijding,ouderenzorg,woningnood,kwaliteits en kwantiteits bevordering van de diverse gemeentelijke diensten verbetert wordt.Mijne heren en dame vergeet niet suriname is geen stadsdeel van jullie dus je hebt er niets te beslissen,met het bovenstaande wil ik jullie alleen maar meegeven schoenmaker hou je bij jou lees,en verbeter de wereld begin bij jou zelf dus de pot op met jullie zgn hulp,terwijl jullie eenstelletje grote gore HYPOCRIETEN zijn.


  Maak melding

 2. Beste mensen,
  Ik had moeite om op dit bericht te reageren. In eerste instantie omdat het bericht zo vol zit van een oud herkenbaar Koloniaal gehalte. In tweede instantie omdat je nu pas ziet wie je vrienden niet zijn. Als laatste punt de respectloze manier waarop om gegaan word met een democratiesch proces.
  Toch nog deze reactie.
  Men moet weten dat Nederland met oa Amsterdam als voorloper eeuwenlang de kolonie Suriname hebben gehad onder hun juk. Met grof geweld werd elke vorm van zelfredzaamheid en creativiteit de grond in geboord. Mensen die daar naartoe werden gebracht werden gescheiden van elkaar op grond van soms hun uiterlijke verschillen en soms hun culturele verschillen. De mensen die uiteindelijk daar waren mochten zichzelf niet tot critische mensen ontwikkelen. Zelfs ook niet op het moment dat het besef van de critische mens gemeen goed werd in Nederland. In Suriname heeft men tot 1975 een schijnontwikkeling achtergelaten. Instituten die bij het minste geringste deplorabel bleken. Een infratructuur die niet deugde en daar waar het behoorlijk was enkel het Nederlands belang diende.
  Tot en met de eerste helft van de vorige eeuw heeft kolonisator in publieke functies invloed uitgeoefend welk type Surinamer daar toegang toe kreeg om te werken met zijn invloed op de private sector.
  Al de jaren na de onafhankelijkheid is men bezig geweest op zeer schandelijke wijze invloed uit te oefenen op het nieuwe Suriname. Steeds het eigen belang en zeker niet dat van Suriname en het Surinaamse volk dienend. En zo kan ik nog inzoemen op diverse momenten in onze geschiedenis.
  Een krachtig geluid moet nu gehoord worden dat ook wij hier in Nederland dit niet accepteren. Suriname kiest zijn eigen toekomst en een goede vriend die accepteerd dat en gaat met je mee en daar waar zaken niet goed gaan heb je de vriend die je nog steviger vasthoud. Ik wil wel gelijk mijn welgemeende medeleven nog aangeven voor de Surinamers die in de jaren tachtig hun dierbaren hebben verloren.
  Het gaat niet om D Bouterse, het gaat hier om Surinaamse instituten die hier worden weggezet en daarmee een heel volk. Dat kunnen wij niet accepteren met de lering die wij hebben uit de geschiedenis.
  Ik wens jullie nu veel succes, wijsheid en vermogen om elkaar niet los te laten.

  Ik heb een ieder van u hoog staan.

  Roland


  Maak melding

 3. Ja Surinamers begrijp nu eens een keer dat jullie inferieur zijn aan de boven alles verheven NLers. In het vervolg dienen jullie eerst toestemming aan NLers en sommige Surineds te vragen alvorens je een stem uitbrengt. Zij dienen immmers op subjectieve gronden te dicteren wat er wel en niet in Su mag, zoals ze op subjectieve gronden vinden dat de grootste mensenrechtenschenders als China, Arabische landen,Israel etc. met alle egards moeten worden behandeld.

  ‘onoverkomelijk bezwaar’ wat een giller!!!


  Maak melding

 4. We zagen het al aankomen. Amsterdam beperkt haar projecten in Sur. en zal geen nieuwe meer aangaan. Triest, door en door triest.
  Heel jammer voor al die mensen die nu buiten de boot zullen vallen. Volstrekt onnodig, maar helaas.

  De gevolgen van de gemaakte keuzes zijn hier. Sur. zal hier mee moeten leren leven.

  Het bataljon hulpverleners moet nu maar uit de regio komen….

  Zwaar triest.


  Maak melding

 5. nou baas bouta wat je nu moet doen is iedere persoon van surinaamse komaf een surinaams paspoort te geven .
  stop met de belastingdienst te melden wat surinamers in suriname bezitten dus gooi ook die spionnen op bepaalde departementen eruit.
  surinamers zullen dan meer geld naar suriname beginenen te sturen net als de marokkanen .
  en dat van het paspoort moet niet iets zijn dat je moet aanvragen anders zouden we onze nederlandse nationaliteit op moeten geven wat werken onmogelijk maakt .
  is maar een idee !


  Maak melding

 6. AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam sluit geen nieuwe samenwerkingsprojecten meer met Suriname. Aanleiding is de beëdiging van Desi Bouterse als president.
  Ook leggen Amsterdamse bestuurders of hoge ambtenaren voorlopig geen werkbezoeken meer aan Suriname af. Omgekeerd geldt dat voor Surinaamse bestuurders en ambtenaren. Dat heeft de gemeente Amsterdam dinsdag laten weten.

  Vorige week werd bekend dat de gemeente een dertigtal hulpprojecten in Suriname onder de loep ging nemen naar aanleiding van de beëdiging van Bouterse. Amsterdam blijft doorgaan met een beperkt aantal projecten waarbij humanitaire aspecten of de volksgezondheid een belangrijke rol spelen.

  Onoverkomelijk bezwaar
  Het presidentschap van Bouterse vormt ‘een onoverkomelijk bezwaar’ om met de huidige regering in Suriname een nieuwe samenwerkingsovereenkomst te sluiten, aldus het college van B & W.

  Het stadsbestuur wijst er in dat verband op dat Bouterse in Nederland is veroordeeld voor drugshandel en in eigen land verdachte is in het proces over de moord op vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime in Suriname op 8 december 1982.

  Grote Surinaamse gemeenschap
  In Amsterdam woont een grote Surinaamse gemeenschap met hechte familiebanden in het Zuid-Amerikaanse land. Velen herinneren zich de gebeurtenissen in de jaren tachtig goed, aldus het college, dat zegt grote waarde te hechten aan de banden met de Surinaamse gemeenschap. ‘Het college wil ook duidelijkheid scheppen voor diegenen – vaak jongeren – voor wie dit recente verleden minder bekend of minder problematisch is.’

  ———————————————
  Toch wel vertederend dat B&W bij haar besluit rekening heeft gehouden met de zwaar getraumatiseerde Surinaamse gemeenschap en die onnozele Surinaamse jeugd. Hier in P’arbo lopen ze als toeristen idd met angst en beven door straat.

  Groetjes en een brasa aan alle Amsterdamse collega-ambtenaren en Cohen, we hebben ontzettend leuk samengewerkt en gelachen door de jaren maar nu is het ons helaas niet meer gegund!


  Maak melding

 7. Dit had ik al eerder voorspeld. En ik vrees dat dit maar het topje is van de ijberg die langzaam richting Suriname aan het drijven is.

  Het land en volk, is het zeer kwalijk te nemen om een massamoordenaar, couppleger en drugsveroordeelde als President te kiezen. Ik heb absoluut niks persoonlijks tegen DDB, maar er zijn internationale regels en wetten die waar men dan ook woont, ook respect voor dients te hebben. Hij moest zonodig president worden i.p.v. op de achtergrond te delegeren.

  De arrogantie van sommige mensen zullen nooit verdwijnen, ook al gaat men ten onder of ten koste van anderen. Een staart van een hond zal nooit recht worden.


  Maak melding

 8. dit valt heel zwaar.
  Snap niet hoe machtwellustelingen dit gaan rechtbreien. Geen enkel land dan Ned investeerd zoveel in Suriname aan kennis en ontwikkeling.Hoe dom kan men zijn om met een omstreden figuur op de proppen te komen.
  Hoe zien wij vooruitgang?
  geld lenen bij China, Brazilie,enz…
  Hoe zien wij ontwikkeling.
  Het westen heeft noch steeds de beste economie, techniek en democratie.
  Zelfs rijke Chinezen ,hebben $500.000 voorover om een greenkaart in de vs te kopen om weg te vluchten uit china. Dat zegt heelveel over het land.Waarom zijn de latijns americaanse landen huiverig om met China te werken?.
  Wij bouwen op Chinan en Brazilie, maar zelfs hun mensen proberen een goed leven te hebben en zoeken allen hun heil in de goudvelden van Suriname.
  Een land als Suriname heeft Nederland nodig om haar een duw omhoog te geven.Om ingangen te vinden binnen de EU.Wanneer Ned zich terug trekt, volgen klappen wellicht niet het zelfde jaar voelbaar , maar die komt wel.
  Alle technocraten ten spijt.Maar zonder politieke stabiliteit geen economische ontwikkeling, weinig tot geen investeerders.


  Maak melding

 9. Geen drama landgenoten. Hun bedoeling is aansturen op ´n opstand in Suriname. Dat is de neo-koloniale politiek dat al lang achterhaald is. Zo was december 1982 begonnen. Maar we zijn nu wijzer geworden. Onderdrukkingshulp kan wachten tot hun stromannen weer aan de macht zijn.Maar dat is … Until the twelfth of never and that’s a long long time! We gaan het zelf doen met vallen en opstaan. We kunnen het! De VS en China zijn de grootste economiën. Die zien erop toe dat we in 2015 de milleniumdoelen halen! En we hebben nog goede buren. Suriname voorwaarts! Aardig om te weten. CICAD en DEA hebben het proces ook gevolgd, en net de toenmalige minister van justitie mevr Sorgdrager dat het geen zaak was. De rest weet u. Een kroongetuige betaald door het OM in Nederland.


  Maak melding

 10. Geen nieuwe samenwerking , Betekend geen nieuwe slavernij .
  wij surinamers moeten gewoon doorzetten om ons land op te bouwen zonder hulp van de familie Judas en pieraten partijen .
  Het is ook gebleken dat nederland met tegen zin te werk ging in suriname , om de wereld te laten zien wat voor weldoeners ze zijn .
  bij een hollander geld voor wat hoort wat , maar aangezien ze de plank misgeslagen hebben , dan moet de hele surinaamse bevolking het ontgelden , en dit beleid hebben ze al honderde jaren gevoerd.
  dus dit is niet nieuw , ze geven 1 en ze nemen 100 , dus landgenoten trek je der niets van aan .
  ze denken dat we dan aarmer zullen worden , maar holland heeft het glad mis.


  Maak melding

 11. Het presidentschap van Bouterse vormt „een onoverkomelijk bezwaar” om met de huidige regering in Suriname een nieuwe samenwerkingsovereenkomst te sluiten

  we zullen de wens van de burgemeester eberhard van der laan respecteren en ooit vergeten,als hij vindt dat nederland/amsterdam zijn eigen vrienden kiest.

  Suriname mag nooit en te nimmer een sta in de weg zijn voor welk land dan ook om zijn eigen vrienden te kiezen.

  Ook leggen Amsterdamse bestuurders of hoge ambtenaren voorlopig geen werkbezoeken meer aan Suriname af. Omgekeerd geldt dat ook voor Surinaamse bestuurders en ambtenaren.

  niet alleen bouterse wordt geweerd om nederland te bezoeken,maar ook de onschuldige bestuurders en de gewone ambtenaren.

  ik hoop dat dit aanleiding mag zijn voor velen van mijn landgenoten om zich te gaan bezinnen om nu daadwerkelijk aan de opbouw van land en volk te beginnen.dit is onze kans en wij moeten ervoor zorgen dat dit ons nooit meer uit de hand wordt afgenomen.

  voor de landgenoten met een nederige nederlandse overgevoeligheid zou ik willen zeggen.wees niet treurig want er staan nieuwe vrienden met open armen om ons te verwelkomen.wat wij zullen bereiken,is wat wij gezamenlijk als waarachtige landgenoten hebben op gebouwd.

  er zijn mogelijkheden in overvloed.wie had ooit gedacht dat China een van de rijkste land van de wereld zou zijn.

  Sranan sa wini


  Maak melding

 12. Het Surinaamse volk wordt de dupe van de hetze van de getraumitiseerde Romeo Hoost, gefrustreerde Theo Para,psychopaat en kabaaltante Lisbeth,de mislukte Amsterdamse politicus Owen Venlo en de radio dictator Iwan Bottse.Deze personen zijn de echte vijanden van het Surinaamse volk.Via de radio gaan ze continu door met het verkondigen van hun onheilboodschap over het Surinaamse volk.Hun programma’s zitten vol hoop dat het slecht gaat met de nieuwe regering, dat het buitenland geen zaken met Suriname moet doen,de Caricom moet de regering Bouterse boycotten,dat de ambtenaren in opstand moeten komen,enz.enz.Deze gasten zijn vervuld met een donkere aura.


  Maak melding

 13. Onderstaand het belangrijkste argument van de stad Amsterdam om de samenwerking met Suriname op te schorten.

  quote

  In Amsterdam woont een grote Surinaamse gemeenschap met hechte familiebanden in het Zuid-Amerikaanse land. Velen herinneren zich de gebeurtenissen in de jaren tachtig goed, aldus het college, dat zegt grote waarde te hechten aan de banden met de Surinaamse gemeenschap. „Het college wil ook duidelijkheid scheppen voor diegenen – vaak jongeren – voor wie dit recente verleden minder bekend of minder problematisch is.”

  unquote

  De Surinaamse gemeenschap in Nederland is verre van pro-Bouterse en pro-Suriname. Dit beeld heb ik in een vorig artikel haarfijn uit de doeken gedaan. Onze loyaliteit ligt in de eerste plaats bij onze tweede vaderland Nederland en niet zoals door velen wordt beweerd bij ons eerste vaderland Suriname.

  Altruistische overwegingen hebben de afgelopen jaren weliswaar de overhand gehad, maar de politieke ontwikkeling van dit jaar hebben bij velen het besef doen ontstaan dat wij slechts financiers zijn van een gemeenschap die ons niet waardeert. Hoe meer je jezelf wegcijfert, hoe minder gewicht je in de schaal legt. Mensen hoeven niet om je heen en gaan dus over je heen.

  Rationeel denken verdringt onze historische band en waarbij niet enkel rekening wordt gehouden met logische principes. Men vraagt zich niet enkel af of het denkproces juist is, maar veeleer of het nuttig is.

  Een enquete onder de Surinaamse gemeenschap in Nederland zal dit beeld nogmaals bevestigen. Enkel de die-hards zullen het tegendeel blijven beweren. Sweet dreams !

  Door een ex-dictator, die nogal wat op zijn kerfstok heeft, tot president te kiezen, zijn de fatsoensnormen volgens Nederland overschreden. Het getuigt van goed fatsoen en medeleven met de nabestaanden van de decembermoorden om de samenwerking op te schorten, zolang de regering Bouterse aan de macht is.

  En daar mogen de meningen wederom over verdeeld zijn. But time will tell.


  Maak melding

 14. Deze ptata’s willen ook nog komen bepalen wie in dit land de president zou moeten worden. What tha hell is going on here?

  Wij hebben lang genoeg gebukt hier in dit land.


  Maak melding

 15. Amsterdam bedankt voor al het gene tot zover gedaan voor SME. Vanaf nu gaan wij zelf verder met onze buurlanden te werken aan een beter suriname. Ons doel is een onafhankelijk suriname waar onze burgers trots is op suriname.

  Onze buurlanden tellen meer dan 200 miljoen inwoners en behoren tot de grootste economieen in de wereld. wij hebbe alle reden om het dicht bij huis te zoeken waar de mogelijkheden ongekend zijn voor suriname. Zelf Europa is onze oosterbuur, waarom zouden wij ons druk maken over een kleine land aan de noordzee. Het is beter dat wij een gewone zaken relatie op na houden, Meer hoef niet als dat tot problemen leidt

  Ik ben 100% van overtuig dat SME MEGAPROJECTEN GAAT UITVOEREN Als zij maar de eenheid bewaren die zij nu aan de dag leggen. Vergeet niet eenheid maak macht.

  Verder moet SME zelf het bewezen goudvoorraad gaan delven in de Nassaugebergte, die de Amerikanen zo graag willen hebben. Als wij Repect willen hebben, moet wij zelf onze rijkdommen uit de bodem halen en alles voor ons zelf houden. Dan pas dwing je repect af als volk.

  Biodiesel uit suiker-riet: wordt door staatolie 10.000 hectare beplant in samenwerking met Brazilie, opbrengst meer dan een miljard liter biodiesel. Tel uit je winst. verder Handels betrekking met Brazilie intensiveren en naar de regio toe kan goede verdiensten voor suriname op leveren. Met Venezuela kan goede visserij overeenkomsten gesloten worden en leveringen van aardolie aan suriname voor de nog te bouwen raffinaderij.

  Verder Komt de 250 duizend hectare rijst-arealen in cultuur in suriname. Dit zijn de duurzame megaprojecten die de basis gaar vormen voor verdere ontwikkeling van SME

  Bovendien kan Nederland suriname niet isoleren in de EU gelet op het EPA verdrag dat gesloten door de EU en de Caricom waar ook alle lid landen afzonderlijk het verdrag moest rektificeren. Het regeerakkoord van deze regering bied voldoende perspectief om suriname tot ontwikkeling te brengen. DE SLEUTEL VAN DIT ALLES IS EENHEID IN DENKEN EN HANDELEN.DUS EENHEID IN BELEID.


  Maak melding

 16. Dit had ik al zien aankomen, ik denk dat dit het begin is voor de verdere verslechteren van de goede banden met nederland is best jammer maar is de realiteit van nu, in suriname maken ze hun keuze en nederland maakt ook hun keuze.Bouterse en zijn kliek hebben coupe gepleegd in suriname die je moeilijk kan bewijzen maar alles wijst erop .Mijn landgenoten hebben hun lot in handen van criminelen gezet en die criminelen op hun beurt hebben hun hoop gevestigd op criminelen als chavez.


  Maak melding

 17. Het is jammer dat gemeente Amsterdam heeft besloten deze stap te nemen. Jammer voor zowel Amsterdam als voor Suriname.
  Jammer omdat zowel Amsterdam als Suriname hebben aangegeven op vriendschappelijke wijze met elkaar om te willen gaan. Het is eigenlijk triest om te moeten ondervinden dat Amsterdam een geheel eigen invulling geeft aan het begrip vriendschap.
  Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid. Binnen een vriendschap helpt men elkaar en aanvaardt men meer dan daarbuiten. Nu blijkt dat voor Amsterdam het woord vriendschap eigenlijk niks meer waard is omdat Amsterdam een persoonlijke vete
  met de heer Bouterse over de rug van alle Surinamers wil uitvechten. Wat is gebeurd met het woord onvoorwaardelijk??
  Je hoeft geen vrienden met een leider van een land te zijn om toch vriendschappelijk
  om te gaan met de bevolking van dat land.
  De leiders van China zijn ook geen mensen die zich houden aan de rechtsbeginselen van de mens. Maar toch gaat Nederland en ook Amsterdam vriendschappelijk om met de inwoners.
  Natuurlijk heeft Amsterdam het recht eenzijdig de vriendschapsbanden met Suriname
  af te breken maar dat zegt meer over Amsterdam dan over Bouterse.
  Nogmaals deze stap van Amsterdam is jammer maar het hoeft geen ramp voor Suriname te zijn. Het moet juist nu een stimulans voor Suriname zijn om nog meer te werken aan de eigen zelfstandigheid en waardigheid en langzamerhand de afhankelijk van Nederland en in dit geval van Amsterdam van zich af te werpen.
  Het zal waarschijnlijk niet makkelijk worden omdat de afhankelijk van Nederland diep geworteld is in de surinaamse gemeenschap.
  Suriname moet zich blijven focussen op haar
  doelstelling en de eenheid stimuleren en koesteren dan zal het uiteindelijk wel lukken om onder de juk van Nederland af te komen.
  Uiteraard zullen er ook weer Surinamers in Nederland zijn die applaudiserend op de banken gaan staan voor deze stap van Amsterdam. Wij als Surinamers zijn namelijk onbewust decennia lang door Nederland geïndoctrineerd om vooral geen vaderlandse liefde en eigenwaarde te hebben. Het is Nederland die moet blijven bepalen welke
  richting Suriname opgaat. O wee degene die
  daar tegen gaat. Die wordt meteen door Nederland afgestraft.
  Die latente indoctrine op ons die naar Nederland zijn gekomen(o.a. ook door de media) is alleen maar versterkt. Het is eigenlijk diep en diep triest als Surinamers hier staan te juichen wanneer Nederland vijandelijke stappen tegen de bevolking van Suriname onderneemt.
  Dan is de indoctrine diep geworteld.
  Je zal daarom altijd surinamers in Nederland blijven houden die zitten te wachten dat het slecht met Suriname gaat. Ze kunnen dan zeggen;’ ai, kis ding mooi’.
  Je mag zeker je bedenkingen hebben over de
  leider van Suriname, maar moet daardoor ook de bevolking onder lijden?
  Het overgrote deel rechtgeaarde surinamer zal op deze vraag volmondig nee beantwoorden. maar je mag er vanuit gaan dat er ook een aantal Surinamers zijn die op deze vraag volmondig ja zullen beantwoorden.
  Deze mensen zullen het niet toegeven maar dat is echte indoctrine.


  Maak melding

 18. De gemeente voert dus duidelijk een ander beleid dan het rijk. De regering heeft nl aangegeven de regering bouterse op zijn daden te beoordelen. Het komt amsterdam zo te zien goed uit om te bezuinigen op suriname. Nou voor Suriname is het makkelijker om zijn starre houding naar Nederland toe voort te zetten. Het is moeilijk om een uitgestoken hand te blijven weigeren. Als je weet dat je op jezelf bent aangewezen reken je ook niet op hulp. Wan ogri e tja wan bun dus.


  Maak melding

 19. Zijne Excellentie DD Bouterse zegt : we hebben grandioos gewonnen. Wat zien wij nu de koloniale onderdrukkers en uibuiters druipen af met de staart tussen hun benen. Ik zou zeggen zulke vrienden wensen wij als surinamers niet ook niet te hebben. Want onder dekking van andere projecten werden een grote onderdrukkings-apparaat gebouwd met verschillende politiebureau’s. Zo werd ook strak in onze keuken gekeken door het koloniale apparaat om te weten wie er komt investeren in suriname. Wel vanaf nu is dat verleden tijd en mogen iedereen met geld komen investeren in suriname want de koloniale onderdrukkers , hun kop is afgehakt in suriname. Leve de vrijheid en laat het geld vloeien , er komen goede tijden aan . Ere aan Zijne Excellentie DD Bouterse van de Republiek Suriname.

  Verder is door de EENHEID DIE TEN TOON wordt GESPREID , de valutakoers aan het dalen. Bovendien worden er maatregelen getroffen om verkwisting van overheids geld tegen te gaan.

  Aan het besluit van Amsterdam is geen aandacht besteedt in het kabinet van suriname. Aandacht wordt besteedt aan belangrijke zaken die de productie aangaande.


  Maak melding

 20. Ja hoor daar gaan weer het is allemaal de schuld van nederland want nederland doet ook zaken met china waarom niet met suriname?
  De nieuwe gekozen president van suriname heeft een strafblad in nederland hij is veroordeeld voor drugshandel en er loopt ook een strafzaak tegen hem in suriname voor zeer grove mensenrechten schending hij is niet te vertrouwen wordt nou keertje wakker en geeft niet de schuld van jullie verkeerde keuze aan nederland als bouterse echt van suriname houd dan was het verstandiger geweest om buiten de politiek te blijven maar hij is zo machtgeil dat hij de belangen van mijn land en mijn landgenoten ondergeschikt maakt aan zijn eigen belangen hij heeft last van grootheidswaanzin.Die revolutionaire gelul van jullie zal suriname naar de afgrond leiden, het is moreel etisch verwerpelijk dat een figuur als bouterse tot president is gekozen snappen jullie dat nou keer en reageer niet zo dom en koppig .


  Maak melding

 21. De gemeente Amsterdam bepaald niet wie president wordt van Su maar mag wel zelf bepalen met wie ze samenwerkingsverbanden aangaat. Nu maar hopen dat de Nederlandse toeristen niet in een keer ook wegblijven want hoe leuk die chauvinistische reacties hier ook zijn, als de ptata’s niet op vakantie komen zullen heel veel mensen in Su dat voelen. Nu is er nog niets aan de hand maar over 5 jaar kunnen we hopelijk pas echt met trots zeggen dat we op de goede weg zijn. Het is mij in iig geval nog niet duidelijk wat de intentie is van Brazilie, China en Venezuela.


  Maak melding

 22. Pirka
  De gemeente voert dus duidelijk een ander beleid dan het rijk. De regering heeft nl aangegeven de regering bouterse op zijn daden te beoordelen.
  Pirka
  De Gemeente krijgt haar richtlijnen van uit Rijk Den Haag!


  Maak melding

 23. En een exponent van de NDP in Amsterdam Zuid- Oost mobiliseert Surineds op het NOS journaal om voor pleiten om het besluit van gemeente Amsterdam in heroverweging te nemen.

  Handelt deze broodheer van de NDP tegen de partij principes(Lees DDB) of is hij aangezet om de gemeente Amsterdam (lees Nederalnd) te verzoeken om steun aan Suriname te blijven geven??

  Ja, het lot van Suriname wordt opgehangen aan een persoon, die het niet kan verwerken dat hij terecht is veroordeeld.

  Waar blijft het respect voor het volk??

  Weer een grove misdaad tegen de menselijkheid.


  Maak melding

 24. Ik zit vaak te lezen op dit forum en ik heb veel meningen gelezen van voorstanders en tegenstanders van deze surinaamse regering. Ik ben geen voor-of tegenstander maar het is zo dat hulp bieden aan landen een soort industry is en dat landen en vooral rijke landen een heleboel mee verdienen.Ik kom tot deze conclusie omdat alleen de landen die hulp bieden er beter van worden.Als ik bijvoorbeeld kijk naar Haiti dan is grootste deel van het geld gegaan naar het betalen van alle hulpverleners, het kopen van matriaal ,Benzine voor alle verschillende soorten voertuigen enz enz
  Wat je vooral niet moet vergeten is werkgelegenheid die onstaat bij het verlenen van hulp.
  De economie van deze landen gaat altijd omhoog na zulke missies.
  Ik heb gemerkt na zelfstandig onderzoek dat de meeste samenwerkings verdragen van nederland en suriname altijd een soort hulpverdrag is of was.Ik kom daarom tot de concludie dat nederland door suriname te helpen meer zichzelf helpt dan suriname omdat het in-elk-geval werkgelegenheid creerd voor mensen in nederland en hiermee is ook weer antwoord gegeven op de vraag waarom bepaalde surinamers in nederland zo in paniek zijn over de relatie tussen beide landen.


  Maak melding

 25. No.18,als je de zielige beelden van het handje demonstanten in Den-Haag en het grote feest in A`dam-zuidoost op 12 augustus moet dat je genoeg zeggen.Maw er zijn meer voorstanders voor de nieuwe regering met Bouterse als president,dat er tegenstanders zijn in Nederland,de tegenstanders komen uit een klein hoekje nl Hoost en zijn bende.
  Je hoeft zelf niet ver te gaan zoeken,hier op dit forum kan je uit je winst tellen.

  Geen nieuwe samenwerking met A`dam,moet geen probleem zijn niet heel Suriname leeft van A’dam.Misschien gaan ze nu leren ,de Surinamers ,om op eigen benen te staan,laat die bakra`s niet denken dat Suriname nog steeds naar hun pijpen MOET dansen.


  Maak melding

 26. Wie kent de geschiedenis van de indiers die op Marienburg op zeer wrede wijze door de blanken zijn doodgeschoten? het moet gebeurt zijn rond de jaren 1940 -1950. het ging om bijkans 20 mensen.zij waren bezig vreedzaam te betogen voor lots verbetering.


  Maak melding

 27. Bedankt Amsterdam bedankt!

  Ik hoop dat jullie voor de verdere rest van ons land zullen wegblijven met je vieze-, onbetrouwbaar en onberekenbare worst.

  Een overeenkomst met Holland is als ware het op water geschreven. Ajus paraplu!!!


  Maak melding

 28. Mensen,mensen leggen jully me uit,hoe kan je iemand veroordelen voor drugs die je nooit hebt gepakt met drugs.Leggen jully me uit hoe het kan dat meneer X op een dag besloot vanuit A cocaine te vervoeren naar C ,gepakt werd op B en in de rechtzaal verklaart dat de drugs van meneer Y is die in A woont,Vervolgens wordt dan meneer Y die niet geweest is in C geen drugs heeft verhandelt in C veroordeeld in C
  Wat je reinste onzin.
  Als er geen politiek luchtje aan deze veroordeling zit mag je me ………..
  Zegt dit niet alles over het recht systeem van Nederland.Zelfs rechters zijn politiek beinvloedbaar ….nou,nou,nou


  Maak melding

 29. Wanairama reactie[16]gròòt gelijk zo ken ik er nog een paar;..gerard spong,prem[voe voe seela]verhagen,.onze vriend….DU idem dito,deze lieden zijn altijd bezig met altijd dezelfde retoriek,verbitterd die bittere pil daar weten ze geen raad mee.volledig gefrustreerd,ziet men ze in elke talkshow met allemaal van die LAFFE,ONDER DE GORDEL voorstellen en constructies verzinnen,om zich op bouterse te wreken.maar de BAAS heeft het te druk. om zich te storen aan deze BACK BITERS.ze zijn nog steeds onder de invloed van de kolonisator,hun grote voorbeeld,en ROL MODEL,neem nou zòn DU.[28]..triest,en jammer eigenlijk voor zo een looser,misschien draait ie wel bij de KOLONISATOR HEEFT hem helemaal gebrainwashed TJÈ POOTIE.KRAKTIE..DU,werk aan jezelf.sidong dinkie.hoe wij het land weer op de rails te krijgen ipv ONZIN te zoemen..


  Maak melding

 30. Ik wil me bij deze aan een voorspelling wagen.
  Dit besluit van de gemeente Amsterdam zal achteraf als een van de beste bijdragen aan de Surinaamse ontwikkeling aangemerkt worden.

  Time will Tell.


  Maak melding

 31. Stad Amsterdam denkt nog te leven in het tijdperk ; “het geoctrooieerde societeit” , waarbij toen , de stad Amsterdam ,een der aandeelhouder was van Suriname .
  De uitbuiting van onze Republiek Suriname is duidelijk waar te nemen in de stad Amsterdam
  Al de versieringen en de weeldige uitstraling van de grachten-panden zijn allemaal verworven rijkdommen uit onze bezette en geparasiteerde vaderland .
  Toen konden zij nog van alles dicteren , maar wij leven in anno 2010 en de stad Amsterdam blijft nog steken in zijn fantasie-rijke dogma’s .
  Door het bevriezen of opschorten van de samenwerking met de Republiek Suriname , snijdt stad Amsterdam in zijn eigen vlees en is het neo-koloniaal politiek van de toen-
  malig kolonisator/verdrukker hiermede ” geaccentueerd ” !!!
  Tevens gaf B&W van Amsterdam te kennen dat gemeente Amsterdam zijn vrienden zelf kiest en de Republiek Suriname hierbij duidelijk
  uitgesloten wordt .
  Wij , de Republiek Suriname , richt zich niet op Amsterdam , maar op de surinaamse gemeenschap en aan allen die zich met ons verwant voelen .
  Wij stellen onze eigen prioriteiten en laten nooit en te nimmer dicteren door de ex-kolonisator/onderdrukker .
  Indien stad Amsterdam daadwerkelijk met het surinaamse gemeenschap goede bedoelingen heeft , laat dit dan merken aan de aldaar wonende en werkende surinamers .
  Als een samenwerking of relatie niet gestoeld is op basis van ” wederzijds-respect
  en wederzijds-voordeel ” , wordt automatisch door de huidige ” liga van surinaamse patriotten ” het predikaat “in-human” opgehangen en wordt middels gepaste maatregel gehoor aangegeven .
  Nek’s no fout !!!
  Resumerend: Stad Amsterdam ga in retraite !!!

  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk
  Stre de fu stre
  Wi no sa frede
  Sranan sa wini
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding

 32. Goede zaak!

  Je bent nu, eigenlijk al 35jr zelfstandig. Het is nu tijd om op eigen benen te staan. Je hebt 35 jr lang kunnen oefenen.
  Huppakkee, aan de slag suri’s, laat zien wat je kunt zonder je hand op te houden.

  De suri’s hebben geen rekening gehouden met de gevoelens van de grote groep “gevluchte” surineds, dus waarom omgekeerd!!
  De “echte” familie, zullen wij wel bijstaan.
  De rest, zoek het maar zelf uit, met jullie grote mond!
  Live sucks sometimes!!!!


  Maak melding

 33. Otmar: “Wie kent de geschiedenis van de indiers die op Marienburg op zeer wrede wijze door de blanken zijn doodgeschoten? ” Dit is een racistische opmerking, waarschijnlijk bedoeld om haat op te wekken van de Hindoestanen tegen blanken. Ik geloof dat deze groep een stuk verstandiger is dan Otmar hoopt.


  Maak melding

 34. Beste suris,,

  gebruik je nuchter verstand..

  de stad A’dam geeft de hulp vrijwillig en niet verplicht..

  mogen ze zelf uitmaken aan wie zij deze hulp geven..

  wij suris hebben een grote bla bla bla bla en wat doen we zelf voor het land….

  Als elk ned/sur slechts tien euro per maand op zij legd voor het land dan heb je al elk maand drie miljoen euro en daarmee kun aardig een stad in een jaar tijd bouwen..

  wat denk je daarvan..zijn we bereidt iets te ondernemen..

  lullen is makelijk,maar iets doen,,, is iets anders..veel geluk..


  Maak melding

 35. Och wat jammer dat Amsterdam niet meer meedoet, nu mist Suriname natuurlijk al die honderden miljoenen die ze ZOUDEN GAAN investeren.

  Ik las dus ergens dat men het had over een bedrag van 200.000euro, de meeste projecten zouden 1 juni toch afgelopen zijn, de lopende projecten worden afgemaakt.

  Waar hebben wij het precies over 200.000euro???

  Suriname moet volgens mij blij zijn dat Amsterdam stopt met zijn projecten, blijkbaar werden alleen die Nederlandse consultants er beter van.

  En nu zal de nederlandse regering kleur moeten bekennen en zijn beleid richting Suriname duidelijk moeten maken, de stad Amsterdam heeft dus de Nederlandse regering in zijn hemd gezet en voor een voldongen feit gesteld.

  De Nederlandse regering zal dus of Amsterdam moeten volgen en alle samenwerkingsverbanden verbreken of aangeven dat ze de samenwerkingsverbanden nog niet verbreken maar eerst het beleid willen zien en dan pas beoordelen of er is niets aan de hand we gaan gewoon door met onze projecten.

  Hoe dan ook men zal kleur moeten bekkennen in Nederland.

  Zo op schrijven #18 hebben we onze waarzegster muriel weer.

  “De Surinaamse gemeenschap in Nederland is verre van pro-Bouterse en pro-Suriname. Dit beeld heb ik in een vorig artikel haarfijn uit de doeken gedaan.”

  Zo muriel die haar beeld haarfijn uit de doeken heeft gedaan. En wat is haar beeld precies.

  muriel die niet eens snapt dat een Surinamer wonende in Nederland wel PRO-Suriname kan zijn, maar niet perse PRO-Bouterse hoeft te zijn.

  muriel gooit alles op een grote hoop, zoals het een echte Nederlander betaamd.

  muriel blijft dus names alle Surinaamse Nederlanders spreken, hoe ze dat recht heeft verworven, zal ik maar niet vragen.

  Maar ik begrijp muriel wel, ze hoopt zo vurig dat de Surinaamse Nederlanders met Suriname breken, zoals Amsterdam dat nu doet, ja muriel is loyaal aan Nederland, dus ze moet volgzaam zijn, kritisch denken zit er niet in.

  Nu komt het, nogsteeds diezelfde muriel hieronder.

  “Een enquete onder de Surinaamse gemeenschap in Nederland zal dit beeld nogmaals bevestigen. Enkel de die-hards zullen het tegendeel blijven beweren. ”

  Dus aan het begin beweerd deze muriel een vaststaand feit volgens haar, ja ze is daar stellig in, ze had het volgens haar ook haarfijn uit de doeken gedaan.

  Aan het eind, beveeld ze gewoon doodleuk een enquete aan, die haar vasstaand feit moet bevestigen, leuk is wel dat ze precies weet wie het tegendeel zal blijven beweren.

  Weet je wat muriel, we wachten allemaal op die enquete, niemand gaat een tegendeel beweren, tot die tijd,
  JUST SPEAK FOR YOURSELVE, want ik kan je nu al vertellen dat een hele grote meerderheid Surinamers in Nederland wel PRO-Suriname zijn. Een heel groot deel zou weer lekker in Suriname willen wonen mochten de economische, gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting enz. omstandigheden goed zijn of verbeteren.

  Tuurlijk heb je een kleine minderheid die-hards zoals jou, die at all cost voor Nederland hebben gekozen, dus die nooit meer terug gaan ook niet op vakentie. Maar verwar jou soort niet met de Surinaamse Nederlanders die zielsveel van hun land houden blijven houden.

  Nu mag je met je enquete komen.


  Maak melding

 36. En zo is het Na Mi (#45), straks gaat Hare Excelllentie Muriel nog beweren dat duizenden Surineds bij de Su-ambassade zijn gaan demonstreren tegen Bouterse en de vooruitgang van Suriname!


  Maak melding

 37. De families in Suriname die zg moeten overleven van hun suikeroompjes en tantes in Nederland ,hebben geen eigenwaarden denk ik,want als ze steeds maar moeten horen/lezen hoe ze zg gesteun worden,zullen ze zich dood moeten schamen om nog 1 dubbeltje aan te pakken van die grootdoeners hier.
  Sommige Surinamers hier in Nederland,denken dat ze de enige ter wereld zijn die goed is voor hun familie,maar dat blijkt steeds weer een farce,je geeft uit het diepste van je hart en heb het niet te tij en ontij over.
  Wat heeft je familie te maken met je haat tegen een nieuwe regering,je steunt toch hun en niet de regering?Eigenlijk hebben Surinamers helemaal geen hulp nodig,want sinds mensenheugenis weet men dat Suriname geen hongersnood kent er is nog nooit iemand omgekomen van de honger,dus van waar alle paniek om steeds maar geld en goederen te sturen,is dat om je eigen steeds maar op de borst te slaan hoe zg goed je het hier hebt?Maar als ik het goed begrijp worden het moeilijke tijden hier,er zal ontzettend overal bezuinigd worden,misschien alleen voor de bakra`s,blijven de Surinamers buitenschot?Als de nieuwe regering hier gevormd wordt zal ik opletten als de opscheppende Surinamers in Nederland nog blijven rondbazuinen dat ze het beter hebben en volop nog geld en goederen kunnen zenden naar hun zg noodlijdende familie in Suriname.


  Maak melding

 38. He pagaa volkomen met u eens het land die zon president kiest moet op de blaren zitten .Dus geen enkele steun van wie dan ook meer richting suriname .Laat ze maar creperen dan tenminste die bouterse hebben gestemd incl hemzelf


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.