“We zijn niet tegen Nederland, maar voor Suriname”

81

PARAMARIBO, 23 aug – “We zijn niet tegen Nederland, we zijn voor Suriname.” Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, Buza. “We zijn kleiner dan Nederland, maar we willen respect.” Het wordt de houding voor de komende vijf jaar. Suriname wil voor zichzelf de ontwikkelingskoers bepalen. Nederland heeft daar een rol in te vervullen.

Weliswaar is het niet de traditionele die geleid wordt vanuit Den Haag. “Suriname laat zich niet ophouden door de visies van Den Haag. We willen goede banden onderhouden met de Nederlandse bevolking, daar komt de politiek niet tussen. Dat geldt ook het bedrijfsleven. Een goede band met Nederlandse bedrijven kan leiden tot een versnelde ontwikkeling”, zegt Lackin.

Bovendien zijn er de honderdduizenden Surinamers in Nederland. “Daar blijven we goede relaties mee onderhouden. Onze focus is de grenslandenpolitiek. We hebben de afgelopen dagen goede afspraken gemaakt met Brazilië, Guyana en Venezuela. Je integratie begint met je natuurlijke inbedding en niet op honderdduizenden kilometer verder”, aldus Lackin.


81 REACTIES

 1. Een waarheid als meerdere koeien! Wij willen niet meer in het Nederlandse gareel lopen.

  Het is steeds weer een doekje voor het bloeden gebleken. Tot diepgang heeft de relatie met Holland niet geleid en zal dat ook nooit het geval worden. Kijk maar hoe pover de Antillen, die vallen binnen het Koninkrijk er bij staan.

  De bedelaar heeft geen keus! Suriname wil en moet van dat bedel-imago af.


  Maak melding

 2. Dit een goede instelling!
  Niemand is ondergeschikt aan de ander.
  Goed samenwerken is voor beide landen en inwoners prima. In economische zin, werkgelegenheid, gezondheidszorg en kennisuitwisseling, zoals over en weer studeren en uitwisselen van stageplaatsen…
  Perfect toch? Van een goede vriendschappelijk en zakelijke onderlinge verstanhouding worden beide landen zeker niet slechter.
  Wellicht kunnen de visum perikelen en 100% controles ook op termijn weer wat worden versoepeld…


  Maak melding

 3. Ik citeer,,er zijn honderdduizenden surinamers in Ned.volgens Lackin zie boven artikel..

  Wel wel doe dan gelijk een aanbod aan die suris aldaar.. b.v. visa afschaffen of een versoepeld beleid aan deze mensen..

  Ze hoeven niet de regering of het ambtenaren apparaat te bemensen,maar wellen graag hun ouderdom met pensioen in hun geboorte land door brengen..

  De sme’se regering hoeft niks te doen,dan alleen misschien wat onderdak aanbieden tegen betaling in de vorm van huur en wel betaalbaar..

  Voor de rest zorgen zij zelf voor alles,want ze hebben behoorlijk inkomen..

  Vergeet niet die moordende inkomsten belasting van 38 % op de pensoenen die zij meenemen af te schaffen of ten minste te beperken..

  Want zij hebben al loonheffing betaald in Nederland..


  Maak melding

 4. Ik hoop dat de po´s en neo´s dit goed gaan begrijpen en stoppen met hun onzinnige gezwam. Synergie met onze buren. Ik vind dat de kiezers bij de laatste verkiezing `fris en onbevangen´ hebben gestemd.
  Jammer dat dit heeft geleidt tot een crisisstemming bij Pro/en neo/kolonialen. Maar … dat is hun probleem daar aan de noordzee.


  Maak melding

 5. “We zijn niet tegen Nederland, maar voor Suriname”

  “We zijn kleiner dan Nederland, maar we willen respect.”

  “Suriname wil voor zichzelf de ontwikkelingskoers bepalen. Nederland heeft daar een rol in te vervullen.”

  ” “Suriname laat zich niet ophouden door de visies van Den Haag.”

  ——————————————-
  Zo is het en niet anders, niets aan het hele stukje toe te voegen. Alleen mensen die andere belangen dan het Surinaamse belang voor hebben kunnen hiertegen zijn.

  We kunnen met gemak vastsstellen dat met de visies van Nederland als enigste ontwikkelingspartner, Suriname geen meter is voorruitgekomen.

  Suriname eerst, meer is er niet.


  Maak melding

 6. Goed zo, en goed gezegd ook. In het hele artikel is alles perfect beschreven, alleen de laatste zin klopt niet.
  Honderdenduizend kilometer?? lackin pe je go.
  Maar goede zak dat sr geen vijandige houding wil nemen tegen nederland, nederlandse bedrijven en nederlanders (waaronder dus ook ex surinamers)
  Nl stagiares zorgen nu voor een upgrade van veel sr bedrijven en surinaamse arbeidscultuur (wat nul,nul is) en efficientie ( wat erg ver zoek is in sr.)
  Nl stagiares zorgen langzaam maar zeker en gestaag voor steeds meer toerisme, dank zij de stagiares groeit het toerisme in sr als kool en rollen de euro’s en dollars.
  touroperators, toers, binnenlandse toers, inkomsten van binnenland, groei van bezetting van slm en zanderij, huur van accomodaties etc. etc. dit allemaal groeit als kool tegenwoordig.
  Bouta doe je ding, maar no werede den stagiares stratie, je snijdt je ernstig in je eigen vingers daarmee. Hodt het toerisme hoog in het vaandel, maak goeie wegen naar trekpleisters en zie een inkomsten boom is geplant.


  Maak melding

 7. We zijn niet tegen Nederland, we zijn voor Suriname.aldus de minister van buitenlandse zaken.

  het probleem van nederland/den haag is niet de surinamers/landgenoten,maar de president bouterse.als den haag het niet kan opbrengen om respect te tonen voor de wil van de surinaamse mens,dat op een zeer democratische wijze gekozen hebben voor bouterse als president,dan gaat de tent tot nader orde dicht.

  het zou leuk zijn no, als den haag de vette pech m.verhagen en de rest van de kudde toestemming geeft om te komen protesteren tegen de gekozen president bouterse.
  de schijnheiligheid of hypocriete houding in den haag is allang achterhaalt.

  AMSTERDAM – Het aantreden van Desi Bouterse als president van Suriname mag geen reden zijn voor Amsterdam om de hulp aan het land stop te zetten. In een manifest roepen vier raadsleden van Surinaamse afkomst het stadsbestuur op de samenwerking met Suriname voort te zetten.

  de poppenkastspelers in den haag probeert zand in de ogen van anderen te strooien. babun tere na babum skin. geef de hulp maar aan Pakistan, deze hebben het hards nodig.
  de banden tussen de twee volkeren zal toch blijven bestaan. anyway niemand mag ongevraagd aan onze principes gaan tornen/dieken.

  san poentje e’du anu no habi fu sabi.

  Nederland weggelaten in regeerakkoord
  Paramaribo – In het regeerakkoord dat zaterdag is getekend in Hotel Torarica door coalitiepartijen Mega Combinatie, Volks Alliantie en A Combinatie staat geen woord geschreven over voormalig moederland Nederland. Hiermee hebben de regeringspartijen wederom hun standpunt over de betrekkingen met Nederland doen blijken. De eerste concrete stappen om Nederland op de achterste rij te zetten.
  Aldus de beklagenswaardige H.Dundas bij nospang.

  ook bij de K P S website zijn wij verlost van misbruikt door de ex minister chandrikapersad santokhi als propagandablad van de vhp/nf.


  Maak melding

 8. Retoriek nomaals retoriek,
  Herrenberg is zeker de adviseur van deze schreeuwlelijk, deze grote waffel van lacking zal ons meer vijanden dan vrienden op leveren let maar op mijn woorden ik wacht op de dag dat deze onervaren jongetje van de klas voet op nederlandse boden gaat zetten we zullen de zelfde scenario te zien krijgen als dat van herrenberg
  Even een paar dingens op een rij.
  1)Verhagen; Bouterse alleen welkom voor celstraf dit zegt verhagen over de gekozen president van suriname die tot 11 jaar veroordeeld is voor drugshandel in nederland ik vindt dat de minster niets miszegt en correct is in deze.
  2)organisatie die samenwerking aangaan met suriname waaronder militaire en politie drugs en crminaliteit bestreiding vragen zich terecht af of zei bepaalde gevoelige informatie met een drugsveroordeelde criminelen in suriname moeten delen.
  Als je de reaktie vanuit paramaribo hier tegen over zet dan vraag ik mij af waarom lacking zo een grote smoel moet opzetten hij wil respect maar is wil minister geworden onder drugsveroordeelde crimineel respecteer eerst jou zelf voor je dat van anderen verwacht.
  Dit soort grote woorden zie je vaak bij dit lieden het is meer om hun achterban in toom te houden van kijk we blaffen hard tegen holland maar de vraag is wat berijk je ermee naar mijn mening helemaal niets, zo kan je zien dat de mensen die hier beweren dat bouterse heeft geleerd van het verleden weer ongelijk hebben die zelfde domme fouten worden gemaakt en je zal zien dat al die landen die nu door lacking worden genoemd meer grootspraak is dan wat anders .
  Deze zelfde lacking heeft ons voor gehouden dat er staatshoofden uit het buitenland in de rij staan om naar suriname te komen voor de beeidiging van bouterse wat achteraf een grote leugen was. het wordt tijd dat lacking terug word gefloten en aan hem word verteld om bedachtzaam te werk te gaan.


  Maak melding

 9. Honderduizenden KM verder?Maar NDP wil wel meer gaan investeren in de relatie met China?
  Waar heeft Des deze clown van een minister die keer op keer blundert gevonden?
  En Su heeft de Suri NLer al geschoffeerd door het arrogant lange tenen gedrag.BV de Ware Tijd is helemaal niet meer verkrijgbaar in NL sinds na de inauguratie.
  Winston mi boi,treed nu af want je bent duidelijk ongeschikt.


  Maak melding

 10. zo hoor ik het graag. maar vergeet niet dat de hindoestanen samen met de chinezen de grootste handelaren zijn. er zijn minimaale van deze mensen aanwezig, in het nieuwe parlament. of gaan de ministers of worden het familie leden die de zaken gaan overnemen/doen met de buurlanden.
  maar het is een goed gebaar, laten we afwachten wat er komende 5 jaar gaat gebeuren.

  langa


  Maak melding

 11. Duitsland is de grootste afnemer van de Nederlandse export en met Belgie is er ook grote handels relatie. Met beide buurlanden verloop de handels ter land via het spoor en met vrachtwagens en met duitsland ook via de luchtvaart.

  Zo moet suriname zicht gaan richten op betere handels betrekkingen met brazilie frans guyana en venezuela. Met deze benadering is niets fout, het is zelf noodzakkelijk om met de buurlanden goede handels betrekking te onderhouden.

  Suriname gaat straks met de EU zaken moeten doen via het verdrag dat gesloten is tussen de Caricom en de EU, Het zogenaamde EPA verdrag (European Partnership Agreements)

  In die zin kan de VVD partij in nederland de staats hoofd van suriname nooit uitsluiten in de EU. Ook kan suriname niet meer geisoleerd worden met dit verdrag in de EU.

  Aan de andere kant zal alle EU lid-staten inclusief Nederland bevoegd zijn ook in suriname vrijerlijk zaken te komen doen en opzetten. Dit allemaal via het EPA verdrag.

  Verder krijgt de Caricom landen door de EPA een voorsprong van 10 jaren om hun concurrentie-positie op te bouwen. Na die 10 jaren is het beste voor suriname om sterk te staan met onze zuider-buur om tegen de EU te kunnen concurreren.


  Maak melding

 12. Vergeleken met de situatie tot twee jaren geleden, zijn de donormiddelen van Nederland met haast de helft afgenomen, maar desondanks blijft Nederland het grootste donorland voor Suriname. De huidige oppositie maakt zich zorgen over de positie die Suriname inneemt in zijn opstelling jegens het voormalige moederland.

  En ik geef de huidige geen ongelijk zei maken zich terecht zorgen.

  Kolibrie


  Maak melding

 13. Kolibrie @14

  De oppositie maakt zich zorgen ja, dat weten we allemaal, omdat het woordje donor het enigste is wat de oppositie kent. Het zijn geboren bedelaars. Km je aan het Nederlands belang, dan zullen deze gasten het niet leuk vinden, ze hebben een neo-kolonialistische inborst, het Surinaams belang is het laatste waar ze aan denken.

  —————————————
  uae @11

  Kan je je nader verklaren, want ik ben wel benieuwd hoe en wanneer het onderstaande is gebeurd.

  “En Su heeft de Suri NLer al geschoffeerd door het arrogant lange tenen gedrag”

  Eerlijk gezegd, denk ik niet dat je het stukje hebt begrepen, zo moeilijk is het niet hoor.


  Maak melding

 14. Zo kan je zien dat het een opgeraapt-zootje is iedereen roept maar wat om zo populair over te komen bij de baas hoe meer retoriek hoe hoger de functie .
  Schoenmaker, Blijf dij je lees.
  Als wij een aantal maanden verder zijn zal ik zien wat de zamenwerking met de andere landen hebben opleverd, het zal wel weer kilo,s gebakkenlucht worden.
  sranangmang leren het nooit althans een deel van ze .


  Maak melding

 15. Aansluitend wil ik deze minister adviseren om met onmiddelijke ingang alle prive-transacties vanuit Nederland te verbieden. Ook de pakketdiensten, met name de vele voedselpakketten, voor familie in Suriname moeten met onmiddelijke ingang worden verboden.

  Er mag geen enkele twijfel over bestaan dat Suriname een eigen koers wil varen en geen prijs stelt op inmenging in zijn binnenlandse aangelegenheden, in welke zin dan ook.

  Verder dient er een hoge toeristenbelasting te komen op reizen naar Suriname. Dit om de stijgende interesse van vakantiereizen naar Suriname en het normale familieverkeer in te dammen.

  Suriname heeft de Nederlanders niet nodig om zijn eigen broek op te houden, men kan zonder de miljoenen euros aan toeristische uitgaven en het aantal stagiares moet flink ingekort worden. De stagiares zijn slechts voor hun eigen plezier in Suriname en hebben geen toegevoegde waarde voor het algemene kennisniveau voor de gemiddelde Surinaamse student en het Surinaams bedrijfsleven.

  Inderdaad, een her-orientatie op de regio en het minimaliseren van de contacten met Nederland. Men vergeet dat de keus van de SurNeds heel simpel en rationeel kan zijn: als je ons wantrouwt en de relatie met Nederland niet belangrijk vindt, dan vindt u ons ook niet belangrijk !

  Het gevolg van deze omslag in het denken van de SurNeds is mogelijkerwijs dat er een keuze gemaakt wordt, met name de jaarlijkse reis naar familie in Suriname kan onder druk komen te staan. Dit leidt op den duur tot een verwijdering tussen deze twee familie- gemeenschappen.

  De Surinaamse Nederlanders zijn nu aan hun derde(en zelfs de vierde) generatie begonnen in Nederland. Deze generaties trouwen niet meer met Surinamers en het contact met de familie in Suriname verwatert. Deze jonge generatie kiest nog liever van een zon-zee vakantie in Turkye, all-in in een 5-star hotel voor een prijs van onder de Euro 1000, dan voor een lange vermoeiende en dure reis naar (verre-)familie in Verweggistan. Zonder enige luxe en comfort.

  De enige reden dat ze nog naar Suriname gaan is de band met hun verre-familie, neefjes en nichtjes, oom en tantes, maar bovenal familie die ze nog nooit eerder hebben ontmoet. Meestal om de ouders te plezieren, want hun eigen keus was wel anders geweest:
  lekker met vrienden/vriendinnen naar Salou.

  Indien deze ras-socialist Lackin, doorgaat met het propageren van anti-Nederlandse sentimenten zal de Surinaamse gemeenschap voor hem een onaangename verrassing in petto hebben. Een felle reactie die de historische banden tussen Suriname en Nederland voorgoed zullen veranderen. De arrogantie van de macht zal de toorn van de Surinaamse Nederlanders niet gauw vergeten.


  Maak melding

 16. Beste Winston,

  laten we maar eerst het overleg dat de oppositie voorstelt tussen beide landen afwachten. Het betreft een overleg waarbij gestreefd wordt naar een herstel van de banden tussen de landen.

  Want er wordt teveel a la dol geroepen dat Sur. dit, dan weer dat van NL vindt. Dat je kleiner bent dan NL, prima, maar op regeringsniveau moeten we niet als kleuters overkomen. Dat je deze president gekozen hebt, ja, wie probeer je eigenlijk te overtuigen? Twee weken geleden riep je ook al van die onzin. Ondertussen lezen we dat je president alle oude relaties weer leven inblaast. Sorry, Winston, rustig nu maar. Eerst het overleg, en dan kom je allicht met een ander verhaal. Is er echt niemand anders voor Buza te vinden?


  Maak melding

 17. Du !!!!
  Ik heb de heledag op je reactie gewacht !!!!

  en dit is het ????

  Geen decembermoorden????

  Takie no brada !!!

  Nu is het Gebakkenlucht ????

  @6 je hbet zwaar gelijk man !!!!


  Maak melding

 18. “Men vergeet dat de keus van de SurNeds heel simpel en rationeel kan zijn”

  Onze eigen groete fantasierijke muriel dacht met die glazenbol kom ik niet ver dus heeft ze zich dus een andere rol aangemeten nl. dat van Woordvoerder voor de SurNeds.

  Misschien is het handiger dat je voor jezelf spreek, de Surned zouden zich niet willen vereenzelvigen met zulks een dom geklets.

  huphup andere rol.


  Maak melding

 19. De west,
  Slechte relatie met nederland heeft consequenties.
  de verslechterende relatie tussen de surinaamse en nederlandse regering kunnen zeer vervelende consequentie hebben voor ons land.
  Binnen onze gemeenschap zijn er maar weinigen,die het goed vinden dat de bilaterale relaties tussen suriname en nederlander ernstig aan het verslechteren zijn. vrijwel niemand wil terug naar de periode van de jaren tachtig, toen de zaak op een gegeven moment zo bekoelde, dat er slecht een zaakgelastigde in beide landen het diplomatieke verkeer moeste coordineren. vrijwel elke familie heeft leden in nederland en die mensen onderhouden regelmatig contact met hun mensen hier.Er zijn wekelijks tal van vliegverbindingen met met nederland en zonder meer kan worden gesteld dat de meeste vluchtbeweging tussen Amsterdam en paramaribo vice versa plaatsvinden.Dan hebben we het nog niet eens gehad over de handel met nederland en de velen verschepingen, die vanuit nederland naar suriname worden gedaan. ook onze exporteurs verdienen goed met hun handelswaar op de nederlandse markt. De velen banden, die we hebben met het koningkrijk der nederlanden zullen echt niet worden doorgesneden door een toevalig kabinet met aan het hoofd president Bouterse. hij zal dat echt ook wel weten, maar is gebelgd over het feit dat nederland vast-houd aan de verstekveroordeling op zijn naam voor drugshandel. de surinaamse regering kan dan wel vijandig staan tegenover het huidige demissionare kabinet uit denhaag, maar zal niet kunnen verhinderen dat op andere niveau de banden niet zullen verslappen.zelfs in de periode van dictatuur in de jaren tachtig, toen Bouterse ook de machtigste man was in suriname heeft hij de relatie, die velen met nederland wensten te onderhouden, niet kunnen doorsnijden. zelfs president bouterse heeft vele familieleden, die binnen de grenzen van het koningkrijk der nederlanden woonachtig zijn.zal hij de banden met die mensen willen en kunnen doorsnijden? Wij denken van niet. waar wij goed voor moeten uitkijken is, dat we de zaak niet volledig op de spits drijven en nederland op gegeven moment het reisadvies aan zijn onderdanen uitbrengt om suriname tot nader orde als de pest te mij-den.Geeft de nedrlandse regering een degelijk reisadvies dan donderd alles op het gebied van de luchtvaart met dit land onze gehele horeca en het daaraan gekoppelde ecotoerisme wel gelijk in elkaar al die mensen, die een kleine duit verdienen aan de opvang en bijvoorbeeld stagiares kun-nen het ook gelijk ‘schudden’.Een slechte relatie met nederland heeft verstrekkende gevolgen voor onze economie en dat gat word echt niet binnen de kortste keren opgevuld door het aanhalen van de bestaande betrekkingen met cina, Brazilie of venezuela.We hebben het al eerder geprobeerd met zwaar bekoelde relaties met nederland en het heeft ons vrijwel niets opgeleverd.thans proberen mensen van deze regering het oude pad weer te bewandelen. Mensen, die de periode 1980-1987 hebben meegemaakt weten precies wat ons te wachten staat.


  Maak melding

 20. ik vraag mij toch af waarom zoveel heibel om wat de minister van buza van Su zegt het zou verstandig zijn om je bezig te houden met wat de nog te vormen regering hier in nederland in petto heeft voor jullie die zoveel te vinden hebben over de leiders in su,en probeer daarop jou commentaar te leveren stelletje hille likkers,want je grootspraat kan je niet tegen de blanke bazen opzetten en doen gewoon aan stemming makerij zodra er maar iets over su wordt gelanceerd ,vandaar de zgn nonchaalante houding van jullie betweterigen hier te landen jegens de leiders hier in nl,wezen jullie mns genoeg en lever ook kritiek op hun.


  Maak melding

 21. Su mag en kan respect eisen….jij bent toch geen pieterbaas…of wil jij pieterbaas blijven spelen.

  Come up Su…niemand speelt de ander de baas.

  Men stemt heel eerlijk en democraties….dan komt een idioot ons vertellen zoeken jullie maar een ander.
  Dan suma law en wat levert het op…enkel en alleen manipuleer en dom het liefst achterlijk houden…..

  …..400 jaar Ned….maar Su. nog steeds pinaren….dan waar zit de fout….dus diezelfde Ned. moet Su nu de (kans geven) zelf te gaan onderzoeken zonder bemoeien en te manipuleren waar de fout ligt.

  Maar anno 2010…laten wij eerlijk zijn.
  U MOET DIT BEGRIJPEN…..Su. do your thing.


  Maak melding

 22. @nr. 17

  Muriel,

  Ik denk dat je de plank een beetje mis slaat. Het gaat niet om de Nederlanders, het Nederlands bedrijfsleven en de SuriNeds. Het gaat om Politiek Den Haag die altijd dicteert wat er in dit land moet gebeuren.

  Wij hebben als Suriname ook een uistekende band met Belgen, Belgisch bedrijfsleven en SuriBelgen zonder dat er echt sprake is van een noemenswaardige band op Overheidsniveau. Waarom zou dat niet kunnen in het geval met Nederland?

  En dat zeg ik als Surinamer die volgend jaar 2011 zelf voor onbepaalde tijd vertrekt naar Belgie vanwege familieverplichtingen.

  Kortom: Geen Politiek Den haag, wel familiebanden en bedrijfsleven.


  Maak melding

 23. Ik zou ook roepen dat je baas in eigen huis wilt zijn. En dat je zelf wilt bepalen waar het geld aan besteed word. Maar in het verleden is al gebleken dat Suriname dat niet kan. Hoe kan je verwachten dat een veroordeelde drugscrimineel (hoe is hij als oud legerleider zo rijk in Suri geworden?) en een bosneger die alles oplost met geweld (zie jungle oorlog tegen Bouta, scheidsrechter dreigen met een pistool)met eer en geweten om gaan met miljoenen euro’s??

  Ik snap de mensen in Su wel , dat ze geen invloed van Ned willen hebben. Maar de keuzes die nu zijn gemaakt, zijn denk ik funest voor Sur.

  Kijk maar naar Wijdensbosch, de loop jongen van Bouta. Die heeft opeens ook miljoenen. Terwijl het salaris van een president niet eens 100.000 per jaar is. Maar ik denk dat het merendeel van de suries de struisvogel techniek toepassen. Kop in het zand en hopen op beter. En als dan blijkt dat over 4 jaar er niets meer over is van de schatkist, Nederland de schuld geven. Dat zij nooit het geld aan Bouta hadden moeten geven.


  Maak melding

 24. Er zijn bepaalde mensen op dit forum die kennelijk niet goed Nederlands kunnen lezen.

  De heer Lackin wijst de samenwerking met Nederland niet af . Maar de samenwerking moet gebeuren op wederzijds respect.

  Als Nederland al bij voorbaat roept dat ze allerlei verdragsmiddellen wil stopzetten
  dan ben je niet respectvol bezig maar dan is er sprake van een arrogante en een disrespectvolle houding.

  Dit was dezelfde arrogante houding die Nederland ooit tegenover Indonesië ten toonspreidde. Totdat indonesie de arrogante houding van Nederland zat was en toen besloot de regering van Indonesië het volgende tegen Nederland te roepen; ‘Nederland stop je ontwikkelingshulp maar in je reet’.
  Er moest toen door Nederland heel wat gelobbyd worden om de relatie weer te normaliseren.
  Ik vind niet dat Suriname zover moet gaan om de deur voor Nederland te sluiten want hoe je het draait of keert Suriname en Nederland zijn historisch gezien wel met elkaar verbonden. Ik vind het daarom goed dat de heer Lackin zegt dat Suriname haar eigen ontwikkelingskoers bepaalt maar dat Nederland daar ook een rol in kan spelen.
  Maar als Nederland besluit om eenzijdig de hulp stop te zetten dan kan het nimmer zijn dat Suriname op haar knieën moet gaan om Nederland te smeken om vooral door te willen gaan met het verlenen van hulp.

  Als ik sommige reacties lees op dit forum dan lijkt alsof dit onderdanige reactie wel door sommigen van Suriname wordt verwacht.

  Suriname is qua inwonersaantal weliswaar een kleiner land dan Nederland maar dat kan nimmer een reden zijn om een land disrespectvol en arrogant te behandelen.

  Wat dat betreft zal het in de ogen van sommigen nooit goed zijn.
  Als de heer Lackin door de knieën was gegaan en gesmeekt had om de hulp niet stop te zetten dan hadden de tegenstanders van Bouterse allemaal in koor groepen; ‘zie je wel, ze kunnen het niet zonder Nederland’.

  De werkelijkheid is dat de trein nu aan het rijden is en dingen die goed zijn moeten wij ondersteunen maar we moeten ook vooral kritisch blijven daar waar het niet goed gaat.

  Om bij voorbaat domweg te roepen dat niks wat Suriname op dit moment doet goed is getuigt van geringe realiteitszin.


  Maak melding

 25. Muriel (#17) gelet op je cynische reactie heb je duidelijk de kop & inhoud van bovenstaand artikel en de paradigm shift die Su momenteel doormaakt, niet goed begrepen. “Wij zijn niet tegen Nederland, maar voor Suriname”. lees het artikel aub nogmaals, tenzij je van oordeel bent dat Suriname zich voor eeuwig onderdanig en afhankelijk dient op te stellen naar NL, omdat het een belangrijk donorland is.

  Ook lijk je er niet van op de hoogte te zijn dat deze regering heeft toegezegd een vriendelijker beleid te willen voeren naar Surineds en andere Suri’s in het buitenland, die o.a. willen wonen, werken en investeren in Su(of dat bewaarheid wordt is natuurlijk een 2e).


  Maak melding

 26. Als het volgende beloofd wordt ga ik morgen terug.
  1. Alle nederlanders die in Suriname geboren zijn en hun nakomelingen tot de eerste graad, hebben de zelfde rechten als de Surinamers. Dit vwb het kopen van een huis, een lening in su, werk, ondernemers zin etc.
  2. Geen dubbele belasting heffing. We betalen hier al belasting en moeten daar weer betalen indien we onze oude dag daar willen doorbrengen.
  3. Dubbel paspoort of iets in combinatie met punt 1 zodat wij ook passief stemrecht hebben. Ook voor de Surinaamse sporters zou dit bijdrage kunnen zijn om Suriname beter op de wereld kaart te positioneren. Denk hierbij aan onze voetballers die net niet in dit Nederlands elftal kunnen spelen maar van een dusdanig nivo zijn dat ze met Suriname ook die wereld top kunnen bereiken. Dit is een kwestie van een goed plan van aanpak.
  4. Indien de Nederlandse regering niet meewerkt deze punten eenzijdig invoeren zodat ik me oude dag toch in Suriname kan doorbrengen. Me euro’s ga ik hoe dan ook toch daar besteden.

  Graag zinvolle reakties


  Maak melding

 27. @ Na Mi en Blakaboy

  Jullie moeten eerst leren om informatie niet oppervlakkig, maar diepgaand te verwerken.

  De Surinaamse gemeenschap in Nederland is aan verandering onderhevig. De oude generatie in Suriname geboren Surinaamse Nederlanders zijn nu gemiddeld 50 jaar en ouder. Hun kinderen en kleinkinderen trouwen nu steeds meer gemengd met niet-Surinamers.

  Deze trend zal zich de komende jaren steeds meer doorzetten, met als gevolg dat naast een identiteits- en mentaliteitsverandering ook een loyaliteits-verandering zal plaatsvinden, die van invloed zal zijn op de toekomstige relatie Suriname-Nederland.

  Op langere termijn zal deze veranderende loyaliteit ertoe leiden dat er een kloof ontstaat tussen de jongere generatie en de oudere (in Suriname geboren) generatie.

  De huidige generatie Surinamers (geboren na 1980 en de coup van Bouterse) is zich ook niet bewust van de donkere militaire periode en de decembermoorden. De overwinning van Bouterse is grotendeels het resultaat van deze (mindere) kennis van onze recente geschiedenis.

  De Nederlandse bevolking weet anno 2010 niet dat hun land tot 1863 een slavernij verleden heeft gehad. Wij hebben het dan over senioren geboren na 1900. Zij hebben nog kennis van de relatie met Indonesie, maar de relatie met Suriname is hun onbekend.

  Ik heb dit nu in een begrijpelijker Nederlands opgeschreven om de veranderende identiteit, mentaliteit en loyaliteit van toekomstige generaties SurNeds inzichtelijker te maken.

  Hopelijk leidt dit nu tot een helder begrip over de veranderende omstandigheden in de toekomstige relaties tussen onze gemeenschappen Surinamers en SurNeds.


  Maak melding

 28. hahahhahahah SurNeds ,SurNeds, wat een misselijke benaming voor Surinamers,want zo worden jullie genoemd,dan noem ik me zelf gewoon een allochtoon.
  Ai baja Surinamers in Nederland doen er alles aan om een Nederlander te zijn.
  Hoe gaan jullie pakketten en euro`s sturen baja,want het worden roerige tijden maw,flink besparen op je budget al willen de zg SurNeds daat niet aan geloven,ook voor hen worden het extra harde tijden met de aankomende rechtse regering,tja ze willen steeds doen geloven dat ze de rijksten onder de allochtonen zijn.
  Suriname staat open voor iedereen die hard willen weken zonder hoge eisen te stellen,dus geen huisje boompje beestje op kosten van de staat,zoals Nederland dat deed toen jullie hier kwamen,wordt gewoon kei en keihard werken,wie daar toe niet in staat is,moet maar hier in Holland blijven,gelukiig zijn er andere immigranten die interesse hebben om zich te vestigen in Suriname nl,Indiers,Chinezen,Brazillianen en ook Nederlanders, zo ik vernomen heb ook heel veel hard werkende zg SurNeds die het heel goed voor hebben met hun geliefd land, wo MOI,die allochtoon van Sur.komaf.


  Maak melding

 29. Lackhin, nu nog de daad bij het woord. Laat de Nederlandse bevolking iets anders zien dan dat wat de pers hen daar voorschteld.

  24 augustus is je kans. Dan neemt NOVA een historisch programma met de heer Bouterse op. De kans van Suriname om de ware Bouterse te laten zien. Laat deze kans niet voorbij gaan.


  Maak melding

 30. Mriel @34

  Hou op, jij probeerd je eerste reactie te verdedigen door het op een heel andere boeg te gooien nl dat de Surinaamse gemeenschap in Nederland aan verandering onderhevig is. Dit zal wel, ga ik niet ontkennen, maar….?

  Onderstaande is wat je schreef in je eerste reactie, het had helemaal niets met wat je stelt in je reactie op @34 het verband ontgaat me helemaal.

  Of moest ik het lezen in de trend van dat Suriname met de SurNeds moet breken omdat de SurNed gemeenschap aan verandering onderhevig is. Als je dat probeerde te stellen, kan je mij uitleggen, waarom Suriname dat zou moeten voorstaan of bevorderen? De minister propageerd juist het tegendeel.

  Je reactie begint met een advies aan de Surinaamse minister.

  “Aansluitend wil ik deze minister adviseren om met onmiddelijke ingang alle prive-transacties vanuit Nederland te verbieden. Ook de pakketdiensten, met name de vele voedselpakketten, voor familie in Suriname moeten met onmiddelijke ingang worden verboden.

  Er mag geen enkele twijfel over bestaan dat Suriname een eigen koers wil varen en geen prijs stelt op inmenging in zijn binnenlandse aangelegenheden, in welke zin dan ook.

  Verder dient er een hoge toeristenbelasting te komen op reizen naar Suriname. Dit om de stijgende interesse van vakantiereizen naar Suriname en het normale familieverkeer in te dammen.

  Suriname heeft de Nederlanders niet nodig om zijn eigen broek op te houden, men kan zonder de miljoenen euros aan toeristische uitgaven en het aantal stagiares moet flink ingekort worden. De stagiares zijn slechts voor hun eigen plezier in Suriname en hebben geen toegevoegde waarde voor het algemene kennisniveau voor de gemiddelde Surinaamse student en het Surinaams bedrijfsleven.

  Inderdaad, een her-orientatie op de regio en het minimaliseren van de contacten met Nederland. Men vergeet dat de keus van de SurNeds heel simpel en rationeel kan zijn: als je ons wantrouwt en de relatie met Nederland niet belangrijk vindt, dan vindt u ons ook niet belangrijk !”


  Maak melding

 31. @nami:ik doelde op de inaug rede van pres en vd manier waarop de ambasadeur(want hij is ook de ambasadeur van de suri neds)behandeld is.
  En nog op de tig blunders van Lackin die vergeet dat hij nu niet voor zn stemvee predikt maar voor de gehele(dus ook de 60% die niet voor het NDP gestemd heeft).
  En dan nog de kwestie die ik aanhaalde,dek je nou dat de average bakra De Ware Tijd in NL leest?Dacht t niet.
  Als Winston t echt meent dan begint ie met die belachelijke 45euro die SRNeds moeten betalen als ze op vakantie willen komen,de belachelijke visumplicht(van het NPS)aan Suri Neds die in Suriname wonen.
  Ik kan zo maar door gaan maar realiseer je wel dat als de Surinamers geen inmenging willen van NL ze ook indirect de SuRiNeds in de discussie betrekken.
  Dit is de realiteit,300000NLers met een Suri achtergrond in NL die invloed hebben in Su.


  Maak melding

 32. Dat zijn de goede woorden ja gewoon proberen van eigen kracht uit te gaan want we hebben de natuurlijke hulpbronnen in overvloed en daar moeten wij meer over te zeggen krijgen en wie mee wil doen oke en wie niet bekijkt het maar we zijn een klein land maar wel rijk land als we nu even goed met onze hulpbronnen om gaan en hopelijk brengt bouta die weer in surinaamse handen.We horen baas te zijn in eigen land en niet de braziliaanen of chinezen en in mindere mate de nederlanders.En hopelijk kunnen ze het toerisme een flinke boost geven want dat kan een hele goud mijn voor suriname worden .De nederlanders houden van natuur en we spreken de taal dus wat willen ze nog meer .Dus als we de accomodatie verbeteren en de prijzen van de reizen verlagen kan dat onze goud mijn worden voor de komende jaren.


  Maak melding

 33. Hey Muriel (#34),

  je (grotendeels correcte)uiteenzetting over de veranderende identiteit, mentaliteit en loyaliteit van toekomstige generaties Surineds, neemt niet weg dat volgens bovenstaand artikel de Su-regering goede banden wenst te onderhouden met NLers, NL-bedrijfsleven en Surineds.

  Dus je cynische betoog op #17 blijft ondanks je ’toelichting’ op #34 kant noch wal raken.


  Maak melding

 34. Muriel,

  itt wat jij opschrijft zie ik geen verschil tussen Surinamers in Suriname en Surinamers in den vreemde.

  Dat is nu het grootste verschil tussen jou en mij. Jij denkt in hokjes, maar ik weiger dat te doen.

  Alle Surinamers zijn nodig om het land tot ontwikkeling te brengen en ik vind het alleen maar goed als men in Suriname ook tot dat besef komt. En dat dit gebeurt onder een regering die jouw goedkeuring niet draagt, dat maakt mij helemaal niks uit.

  Je slaat de plank volledig mis als je zegt dat het gebrek aan kennis bij de mensen in Suriname is waardoor we nu deze regering hebben. Ik zou hem omdraaien en zeggen dat het misschien een overvloed aan kennis is (remember “de achteruikijkspiegel”).

  Het Surinaamse volk is moe van deze zaak en wil vooruitkijken, er zijn genoeg uitdagingen waarvoor men zich gesteld ziet en het hele volk smacht naar ontwikkeling.

  Het geleuter over het verleden hangt als een loden last om het volk en de mensen hebben besloten die last achter zich te laten.


  Maak melding

 35. uae,

  In Suriname zijn ze allang klaar met de inaug rede en de ambassadeur, als jij je wilt vereenzelvigen met het lot van de ambassadeur omdat je denkt dat hij ook jou ambassadeur is, moet je zeker niet nalaten, wat een gekkigheid.

  Over welke tig blunders van Lackin heb je het, het zijn geen blunders volgens mij hoor, vooral als je naar de inaug rede wil verwijzen.

  Maar goed nu snap ik al helemaal niet meer. Eerst heb je het over de Nederlandse ambassadeur die ook jou ambassadeur is als SurNed, dan wil je dat de Surinaamse regering als ze het menen met Surned die hele belachelijke visum van 45 euro moeten afschaffen, daarna zeg je weer dat als Suriname geen inmenging van Nederland wenst ze SurNed indirect in die discussie betrekken.

  SurNeds hebben invloed in Suriname noh, vertel me maar welke invloed ze daar hebben hoor, ik ben echt benieuwd.

  uae als ik je verhaal zo een beetje leest, ben je in de waar, je wil van alle walletjes eten, dan ben je Nederlander, dan weer heb je invloed in Suriname, maar vooral wil je gunsten van de Surinaamse regering.

  Ok, het laatste krijg je waarschijnlijk wel, ik heb begrepen dat de huidige regering het hele visum gebeuren wil versoepelen. Hopelijk ben je nu blij.


  Maak melding

 36. Trouwens dit is weggevallen.

  Weet je wel hoeveel SurNeds zichzelf niet vereenzelvigen met de witte Nederlandse ambassadeur in Suriname, omdat ze in Nederland waar ze wonen niet eens als Nederlander worden gezien, ze worden nogsteeds als allochtoon gezien.


  Maak melding

 37. Krobia

  Gemiste kans.
  We gaan nu genieten van Doutzen Kroes, de verloofde van dj Sunnery James!
  btw Sunnery is een suri-ned en heeft een leuke achternaam, neefje van??


  Maak melding

 38. Het is wel leuk dat men steeds roept in Su dat ze zelfstandig willen zijn en geen Nederlandse bemoeienis willen hebben vanuit Den Haag maar laat het dan ook zien dat je het kan!!! Afgelopen jaren heeft men in Su laten zien dat ze het niet kunnen anders zou er nu genoeg welvaart zijn in Su!!! Dat men van Den Haag meedacht met Su en richtlijnen gaf was mischien meer uit medelijden met de Surinaamse politici want daar kwam er geen zinnig beleid uit!!!! Je kan niet wel vele Miljoenen Euries aan steun ontvangen vanuit Europa en alle geld maar steeds verprutsen zonder aantoonbare resultaten te halen en dan nog steeds het lef hebben om te roepen van we willen geen bemoeienis,wie is hier de domme dan????


  Maak melding

 39. murriel ik kan jou lijn volledig volgen.
  Alle anderen die eens zijn met deze lichting politicie heeft de hersenen van een garnaal.
  Suriname heeft Ned, nodig en niet anders om.
  Er zit heelveel kennis in Ned vooral onder de Surinaamse Nederlanders.
  Wij zijn een beschaving .Wij hanteren internationale spelregels.
  Wij hebben een rechterlijke macht. Dit betekend wanneer iemand iets foutief heeft gedaan, hij berecht moet worden.
  Wij laten de standarden los en benoemen een crimineel tot president.
  Daar is het fout gegaan.
  Dit betekend dat europa met jou geen zaken wil doen.
  Dit betekend dat het lastig word op internationaal niveau zaken te doen.
  Wij noemen China, venuzuela,. Maar de meeste rijke chinezen verruilen china voor de vs omdat het land(china) toch beperkingen heeft.Waarom zoek China naar mogelijkheden dmv spionnen om kennis te kopen uit het buitenland mn het rijke westen.
  Ned staat hoog aangeschreven als het gaat om water management. Waar staat China,Venuzuela. Hoe kan jij internationaal opteren als zelfs het caraibische gebied jou niet lust.Het is hier meerdere malen verteld maar velen hier echt hebben de hersenen van een garnaal voor Lach kin en zijn club NDPers met Abob erbij. Want zij hebben dit veroorzaakt.Wij hebben ons mond vol van corruptie.
  Wie heeft voor Geerlings gestemd, tegen betaling?
  Waarom is dat nooit onderzocht?
  Als mijn naam genoemd word in een case,wil ik hem gezuiverd hebben. Waarom is het niet gedaan bij de twee abob parlementaiers? overtuig de wereld dat je het niet gedaan hebt.Het is in de doofpot gestopt.
  Er werden toch geld bedragen genoemd in de essemblee waarom stel je geen onderzoek in?Maar schijnt niet meer belangrijk te zijjn.
  Het is corruptie ten top.
  Venitiaan heeft ervoor gezorg hoe krom het ook is voor ontwikkeling, wat krijg hij bespuug geschoffeert op de radio door Limbo niemand zegt er iets van. Maar straks als alles op is mag hij weer puin ruimen. Maar Wie gaat dit betalen die arme bevolking.Ook crimineel Brunswijk is het niet gelukt om ooit voorzitter te worden van de essemblee, tijdens front periode. Dit kan alleen bij de NDP. die hebben 5 jaar gebeukt op regering venetiaan (sky radio). Nu is alles goed.
  Mensen wees niet dom doe niet als een garnaal maar kom met argumenten. Dit kan niet een crimineel benoemen tot bankdirecteur.
  of een crimineel benoemen tot Juspol.


  Maak melding

 40. Als het aan Holland had gelegen zaten wij anno 2010 nog steeds te donderjagen met dieselrokende veerbootjes, zowel te Paramaribo als Coppenamepunt.

  Aan de verdedigingswerken is nergens te merken dat wij ooit met een dijkenbouwen te maken hebben gehad.


  Maak melding

 41. Het interesseert Nederland helemaal niets.
  Er staat in Nederland ook niets over Suriname nog Bouterse in de krant.
  Onbelangrijk.
  De groep Nederlanders die in Suriname geboren zijn wordt behoorlijk minder.
  Mijn kinderen hebben geen enkele behoefte om naar Suriname te gaan. Mijn kleinkinderen ook niet.
  Mijn vrienden van 60 jaar en ouder halen hun schouders op.

  We vragen aan elkaar; Ga jij nog op vakantie naar Suriname? Antwoord van de meesten. Nou volgend jaar misschien we gaan nu naar Spanje.

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/internationale-handel/publicaties/artikelen/archief/1999/1999-0366-wm.htm

  Lees dit maar. Suriname kost Nederland alleen maar geld.
  Dat geld wat wordt gegeven is geld van de belastingbetaler in Nederland.
  Die wil dat het geld goed wordt besteed en dat er verantwoording wordt afgelegd.
  Je hebt dus een gever en ontvanger.
  Er is dus nooit gelijkwaardigheid.

  Dat bestaat niet.


  Maak melding

 42. Geachte heer Hoost (reactie #23),

  Het artikel uit de West past precies bij uw neokoloniale porum. Jammer dat niet vermeld is van wie het artikel afkomstig is. Om te weten uit welke koker die geproduceerd is.

  Maar wat vooral storen lijkt en dat kunnen wij ons best voorstellen bij de Surinaamse regeerders, is dat wanneer je het eenmaal met iemand hebt uitgemaakt, de persoon vervolgens niet kan besluiten om je voor straf vervolgens als een gek te gaan lopen ‘stalken’.

  Om jou haar wil koetkekoet op te willen leggen. Waarschijnlijk ook met geweld in het achterhoofd. Zo van “je moet me weer terug nemen”! “Want ik ben onmisbaar in je leven”! “Zo niet dan maak ik je gek gek gek en nogmaals gek”! “Of ik schiet je dood dood dood”!

  “WANT GEEN VOLK KAN TOT VOLLE WASDOM KOMEN, DAT ERFELIJK MET EEN ‘MINDERWAARDIGHEIDGEVOEL’ BELAST BLIJFT.”

  (Citaat van Anton de Kom)

  Zo’n relatie kan nimmer een gezonde zijn. Buitendien ga je met zo’n hardnekkig en opdringerig karakter van iemand toch geen relatie aan? Kan nog je dood worden ook.

  Vandaar dat wij van mening zijn, dat de Republiek Suriname een soort van ‘omgangsverbod’ moet proberen voor mekaar te krijgen bij de Verenigde Naties. Want deze situatie lijkt ons absoluut niet gezond meer en voelt zelfs ‘beangstigend’ aan.

  In sommige gemeenschappen heeft dit gedrag geleid tot zelfdoding van de afgewezen partner en zelfs moord op de weigeraar.

  En dit gedrag van Nederland begin zo zoetjes aan ‘pervers’ te lijken. Tenminste als dat al niet het geval is. Want het was dit extreem gedrag, waarmee ook het verre binnenland van de Republiek Suriname tijdens het Nederlands kolonialisme geïnfecteerd is geworden. Wat nu gangbaar is als ‘Marron cultuur’.

  En daar zal de Centrale Overheid van de Republiek Suriname nou wat tegen moeten ondernemen. Omdat een (neokoloniale-) cultuur ‘nimmer’ onderdrukkend mag werken op een gemeenschap.

  Nota bene in een land in ontwikkeling dat nogsteeds worstelt met haar verleden en met haar zoektocht naar een eigen identiteit.

  http://www.youtube.com/watch?v=1kQP_iecwMA

  En omdat de Republiek Suriname een Onafhankelijk land is en zelf bepaalt met wie zij een duurzame relatie wenst aan te gaan, kan het NIET zo zijn dat het Koninkrijk der Nederland zich zo hardnekkig, beangstigend en vooral extreem opdringend blijft opstellen. Alsof men z’n verstand in Den Haag behoorlijk verloren heeft.

  De Republiek Suriname kan nauwelijks op adem komen van de moeizame Algemene en Geheime Verkiezingen van 2010 jongslede of daar staat men vanuit Nederland weer hardnekkig bij het vensterbank te tikken.

  Vandaar dat wij een “straat- of omgangsverbod” eisen, alvorens dit gedrag van Nederland buitensporig gaat worden t.o.v. de Republiek Suriname en haar bevolking.

  Ten minste zullen de buurland van de Republiek Suriname en bovenal de Verenigde Naties van dit Europees gedrag op de hoogte moeten worden gesteld.

  Desnoods om een ‘waarschuwing’ proberen af te dwingen, tegen het Koninkrijk der Nederlanden.

  http://www.youtube.com/watch?v=YVjlNMvBwJg&feature=related


  Maak melding

 43. ik ga voor me families naar suriname, er wordt nu overdag ingebroken, waardoor ik erg bang bent, als ik geen families had, had ik in turkye lekker in een luxe hotel met zwembad gelegen. 2 jaren geleden was ik met gezin en toen weer met dieven ellende gehad, hoe wilt suriname dit oplossen, ik hoop het van harte dat het iets gebeurd door deze nieuwe regering.

  Ik wacht af!!


  Maak melding

 44. Het blijft vreemd dat figuren als Lackin steeds maar weer blijven zeuren dat een gelddonor bevoogdend is hij algemeen aanvaarde principes als behoorlijk bestuur en een behoorlijke verantwoording oplegt.

  Lackin geeft daarmee aan niet veel anders te zijn dan het gemiddelde Kwakoe of derderanges voetbalclub-bestuurslid. Het heeft niets met bevoogding te maken als een donor eist dat er verantwoording van de uitgaven komt en een goed plan van aanpak.


  Maak melding

 45. De super kolonialist DU zou zeggen, “We zijn niet tegen Suriname, maar voor Holland”.

  Een typisch manneke als het om Suriname gaat.
  Van dit soort oelewappers wens ik niet eens een krantenportret te gebruiken om verspilde motorolie of anderszins op te ruimen.


  Maak melding

 46. @Du.

  die is zeer zeker in dienst van de toen zg. ‘masra’s’. Een zielige vertoning die geen respect heeft van de wil van de meerderheid van het Surinaamse Volk. Verder dan dit is het niet de moeite waard om de gast erover te hebben.


  Maak melding

 47. Lackin doet zijn werk als minister.De Sur die in Nedrl woonachtig zijn geboren of niet zullen nooit nooit en te nimmer erkend worden als een volwaardige nederlander zij zijn zullen altijd als allochtonen gezien worden houden jullie daar rekening mee.studeer en werk maar wees realistisch ju a no pttata.Denkt politiek Den Haag dat we de kantjes willen aflikken.Wees gerust ,denk positief en realistisch Sranan krijgt zijn identity terug let maar op.Power aan de allochtonen we kijken naar jullie uit er is veel meer maar ik laat het hierbij
  Lobi


  Maak melding

 48. Heel veel schrijvers op dit forum,snappen niet waarom het gaat,Suriname kan nederland nooit uitsluiten omdat Nederland nou éénmaal de creator van Suriname is.We spreken toch nederlands,in welke taal krijgen de kinderen op school les?Waarom tekent men een regeerakkoord?Is dat niet nederlands?Waar hebben de meeste van ons gestudeerd?


  Maak melding

 49. Mijn eerste reactie bevat een stuk cynisme, maar ook een flinke dosis realiteitszin.

  In mijn tweede reactie ga ik hier wat dieper
  op en stel nadrukkelijk dat de Surinaamse Nederlanders of hoe men dat wilt noemen aan de vooravond staan van een gedwongen keuze:
  zonder voorwaarden volledig kiezen voor Nederland als hun tweede vaderland,
  het land waarin ik men zich net zo thuis voel als hun geboorteland Suriname.

  De opstelling van de Surinaamse regering en de minister van buitenlandse zaken is nogal vernederend te noemen. Het wel openstaan voor samenwerking als het op de financien aankomt noemt men een typische “bedelgedrag”.

  Onderstaand een opsomming van zijn uitspraken:
  “We zijn niet tegen Nederland, we zijn voor Suriname.”
  “We zijn kleiner dan Nederland, maar we willen respect.”
  “Suriname laat zich niet ophouden door de visies van Den Haag. We willen goede banden onderhouden met de Nederlandse bevolking, daar komt de politiek niet tussen. Dat geldt ook het bedrijfsleven. Een goede band met Nederlandse bedrijven kan leiden tot een versnelde ontwikkeling”, zegt Lackin.

  En dan tenslotte zijn meest in het oog springende en discutabele uistpraak: “Bovendien zijn er de honderdduizenenden Surinamers in Nederland. Daar blijven we goede relaties mee onderhouden.”

  Mijn laatste reaktie is ingegeven door deze laatste uitspraak van de minister.
  Hier slaat hij de plank volledig mis. Binnen een aantal jaren en zeker na 2025 onstaat er en loyaliteitskwestie tussen de Surinamers
  in Suriname en de nakomelingen (3e generatie en hoger) van de in Suriname geboren SurNeds.

  Niet verwonderlijk, aangezien uit historisch besef ca. 50 jaar na een onafhankelijkheid de volgende generaties zich diverser gaan gedragen.

  Dit heeft effecten voor de sociale categorisatie: “Ik” wordt “Wij” en je gaat jezelf zien als een groepslid. De typische karakteristieken van een groep kunnen normen of standaarden worden voor gedrag wanneer iemand zichzelf ziet als groepslid en zich meer Nederlander voelt dan een nakomeling van een geimmigreerde Surinamer. Mensen gaan zich ook indentificeren met hun groep
  (de autochtone Nederlanders) en zien zichzelf als een meer typische groepslid.

  De nieuwe generaties zullen een evenwicht gaan zoeken tussen individualiteit en verbondenheid. En groepslidmaatschap kan de behoefte voor individualiteit en verbondenheid beiden bevredigen.

  Wanneer groepslidmaatschap toegankelijk is, denken we aan kenmerken die we met groep delen. Hoe toegankelijker het groepslidmaatschap, hoe meer veronderstelde gelijkheid we waarnemen. We leren ook veel over de unieke eigenschappen van andere ingroepsleden. Het leren van elkaars persoonlijkheden, passies en preferenties helpt ons om onze plek te vinden in de groep en in de samenleving.

  En omdat de groep deel is van het zelf, vinden we leden van de ingroep (de autochtone Nederlanders) aardiger dan leden van de outgroep (de Surinamers in Suriname).

  In de Nederlandse politiek zijn Surinaamse Nederlanders heel slecht vertegenwoordigd ten opzichte van de andere grote allochtone groeperingen (Turken, Marrokkanen).

  De reden hiervoor is dat wij ons onbewust steeds meer zijn gaan identificeren met de ingroep, de autochtone Nederlanders en de band met ons geboorteland Suriname toch niet zo hecht blijkt als wordt verondersteld.

  Voor mijn critici: De huidige Surinaamse regering heeft met zijn stellingname tegen de Nederlandse ambassadeur en de overheid, niet alleen de Nederlandse regering geschoffeerd, maar ook alle Nederlanders.

  Surinaamse Nederlanders zijn tenslotte ook allemaal NEDERLANDERS ! En onze loyaliteit ligt in de eerste plaats bij Nederland, want onze toekomst en die van onze kinderen en kleinkinderen ligt hier in dit klein landje aan de Noordzee. En daar mogen de meningen best over verdeeld zijn. But who cares !


  Maak melding

 50. @ 1 Pinto: Je vergelijking met de Antillen is heel ongelukkig gekozen. De Antillen zijn de laatste 3 decennia met sprongen vooruitgegaan, waar Suriname is stil blijven staan. Kijk naar de hotels, de infrastructuur, de vliegvelden, het toerisme in het algemeen. In het nieuwe regeerakkoord wordt “toerisme” nauwelijks genoemd. Waarom niet? Het kan een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor Suriname betekenen, alleen zal men zijn verstand moeten gebruiken.


  Maak melding

 51. Op het W-forum las ik het bondige antwoord van KANU, daarmee hoeft het wiel niet nogmaals uitgevonden te worden. Overweeg:

  Kanu:
  Lackin is diplomaat op kleuterniveau!!!
  De hamvraag is, wat is het doel van een dergelijk artikel? Ik kan het niet anders zien dan zijn (NDP) aanhang zoet te houden.
  Lackin schreef:

  Weliswaar is het niet de traditionele die geleid wordt vanuit Den Haag. “Suriname laat zich niet ophouden door de visies van Den Haag. We willen goede banden onderhouden met de Nederlandse bevolking, daar komt de politiek niet tussen. Dat geldt ook het bedrijfsleven. Een goede band met Nederlandse bedrijven kan leiden tot een versnelde ontwikkeling”, zegt Lackin
  Bovenstaande zegt al heel veel over zijn kennis en ervaringen.

  Hij als min. v. BuZa hoorde te weten dat de ontwikkelingsgelden door de Nederlandse Minister van BuZa/ Ontwikkelings-samenwerking verantwoord dienen te worden. Dus een gedegen controle vanuit Den Haag is noodzakelijk. Wil je dat niet, dan heeft het geen nut in de media als een gek te gaan schreeuwen. Daarmee zet je Suriname te kijk. Het is heel simpel. Accepteer je geen hulp, dan is er ook geen controle vanuit Den Haag.

  Als hij zich een beetje in het Nederlandse bedrijfsleven had verdiept, dan zou hij weten dat zij naar landen gaan waar Nederland garant voor staat en onzekerheden opvangt om het te bevorderen. Er worden verschillende overeenkomsten op regeringsniveau getekend.

  De Nederlandse bevolking zal er niets aan hebben als Nederland niet meewerkt aan faciliteiten waarin de Nederlandse bevolking kan participeren in de Surinaamse economie.
  Dit geldt voor o.a. de volgende terreinen:
  – Fiscale faciliteiten
  – In- en uitvoer moegelijkheden
  – Garantie bij investeringen
  – Ongehinderde goederen en personenverkeer
  – Uitbreiding van het dekkingsgebied voor medische kosten
  – Sociale verdragen

  En die ezel zegt: De Nederlandse politiek komt er niet tussen.
  Dus zal hij straks zijn braaksel moeten inslikken.

  Waar is “the right man on the right place” gebleven?
  Was er geen capabele persoon voor de functie van minister van BuZa te vinden in Suriname? Iemand met kennis en diplomatie.
  Laatst bewerkt door Kanu (Vandaag 06:38:53)


  Maak melding

 52. Ik wil dit even kwijt aan alle “surineds”.Ik ben Surinamer en had toen ik naar Nederand kwam had ik de keus Nederlander te worden of Surinamer te blijven ik er toen voor gekozen Surinamer te blijven met een verblijfsvergunning waardoor ik in Suriname stemrecht had een kon mee beslissen welke koers mijn land en welke leiders er komen.
  Jully allemaal die Suriname de rug hebben toegekeerd en bben gekozen voor een leven in nederland door te kiezen voor de nationaliteit moeten zich vooral bezich houden met welke koers nederland kiest en welke leiders er in nederland komen.
  Succes daarmee


  Maak melding

 53. Man Du,
  schreeuw, scheld, raas en tier!
  Ik vraag me af of je nog normaal eet of drinkt, laatstaan dat je nog iets aan je ontwikkeling doet. Heel de dag en als een bezetene verdoe je je tijd met het uitschelden en schoppen naar Bouta. Of we het leuk vinden of niet hij is wel de surinaamse president, legaal gekozen nb.
  legaal gekozen omdat jou front het verpruts heeft en daarom niet herkozen is.
  Mijn mening over bouta moge op deze forum duidelijk zijn, maar voor je weer als een kip zonder kop reageert. Ik verafschuw ook de misstanden van hem maar ben de positieve dingen van hem niet vergeten.


  Maak melding

 54. @Muriël Kan me vinden in hetgeen jij stelt. Zó denk ik er namelijk ook over, vooral vwb de hedendaagse vermenging met andere culturen/allochtonen. Mijn beide kids ‘bliefden’ hun eigen Suri-mangs niet, hoewel mijn man en ik de nodige koppelingspogingen hebben geprobeerd. Mijn dochter resp. zoon hebben uiteindelijk gekozen voor een Bakra resp. Indo. Heb tegenwoordig dus ook Indonesië als familievakantie-adres…
  @Jay Kort&krachtig, vooral duidelijk. I’ll pray dat dit ooit bewaarheid wordt.


  Maak melding

 55. ik lees alleen wat du schrijft
  het is de waarheid die veel niet willen horen
  ze lezen niet eens de tekst waar het over
  gaat maar beginnen gelijk te loeien
  ik wordt er zo moe van
  bruno


  Maak melding

 56. @Bryan
  Wat jij aanhaalt, iemand die de SME nationaliteit behouden heeft en in NL een verblijfsvergunning heeft is een mogelijkheid die slechts in hoge uitzondering voor iemand openstond en staat. Dus mag je daaraan geen generieke conclussies verbinden.

  De meeste SME zijn voor de onafhankelijkheid vertrokken en bleven daardoor NL, vele zijn daarnaa – om vervolging door Bewind te ontkomen – gevlucht en bij de aanvraag van een asiel status is het aanvragen van de nationaliteit een vanzelfsprekende bijna noodzakelijke vervolg stap.

  Ik kan dan niet anders concluderen dan dat je posting slecht is, vraag mij ook af of het door jouw aangehaalde juist is, en heb sterk de indruk dat je tot die hetzerige posters behoort die dagelijks het forum vervuilen met allerlei onzin.


  Maak melding

 57. Muriel (#58)

  dus omdat de TOEKOMSTIGE generaties Surineds aan verandering onderhevig zullen zijn, slaat de Su-regering de plank mis wanneer ze VANDAAG de dag gewoon een goede relatie wenst te hebben met Surineds e.a. Je bezigt inderdaad een dosis realiteitsonzin!

  Voorts is het triest dat sommigen zich superieur voelenden op dit forum vinden dat NL het recht heeft Suriname denigrerend te bejegenen, omdat Suriname als ontvanger van NL-donormiddelen verantwoording dient af te leggen. Een controlerende taak uitoefenen rechtvaardigd volgens deze personen dus een respectloze behandeling van Surinamers en NL-zeggensschap op elk gebied! En oh wee als Su het lef heeft om NAAST NL met andere landen samen te werken, dan moet NL volgens deze personen al haar poorten rigoureus sluiten!


  Maak melding

 58. Aan Muriel en Du ik als Surinamer en eentje met een Surinaams paspoort vraag mij af wat jully belang is met Suriname.Muriel geeft toch aan dat haar toekomst ligt in nederland waarom denk zelf dat je ze dat afraad te doen.Ik heb een advies voor jully verdiep je in de dat ellelange betoog.Jouw kinderen trouwen toch ook niet meer met een surinamer en ik
  problemen van nederland je hebt er eenmaal voor gekozen en laten echte surinamers zich bezich houden met wat daar gebeurt want als het goed of slecht gaat in suriname jij woont in nederland en het gaat je niets aan wie er daar aan de macht is en wat er daar gebeurt.


  Maak melding

 59. “Voor mijn critici: De huidige Surinaamse regering heeft met zijn stellingname tegen de Nederlandse ambassadeur en de overheid, niet alleen de Nederlandse regering geschoffeerd, maar ook alle Nederlanders.”

  “Surinaamse Nederlanders zijn tenslotte ook allemaal NEDERLANDERS !”

  Bovenstaande beweerd muriel, maar goed.

  De Nederlandse regering heeft met zijn stellingname tegen de Surinaamse President niet alleen de Surinaamse President en regering geschoffeerd, maar ook alle Surinamers.

  Muriel voelt zich dus geschoffeerd, maar owee de Surinamer zich ook geschoffeerd voelt en reageerd. muriel voelt zich beter en verheven boven de Surinamer, want muriel is Nederlander de Surinamers zijn tenslotte dom en weten niet wat goed voor ze is.

  “Surinaamse Nederlanders zijn tenslotte ook allemaal NEDERLANDERS !”

  Ik kan muriel natuurlijk ook vragen volgens wie ze Nederlander is, want volgens CBS, worden Surinamers tot de derde generatie als ALLOCHTOON beschouwd, zo staat het ook in elk officieel document beschreven.

  Volgens mij kan je jezelf nog beter Surinamer noemen, dan weet je wie je bent want een allochtoon is niets. muriel wil iets zijn, dus dan maar beter Nederlander want dat is in haar ogen nog altijd beter dan Surinamer.

  “En onze loyaliteit ligt in de eerste plaats bij Nederland, want onze toekomst en die van onze kinderen en kleinkinderen ligt hier in dit klein landje aan de Noordzee. En daar mogen de meningen best over verdeeld zijn.”

  MAW zeg jij hetzelfde als Lackin maar dus omgekeerd. “Nederland eerst bij jou” op zich niet erg, maar dat je een Surinaamse minister probeerd te bekritiseren die zegt “Suriname eerst”, hmmmmmm.

  Muriel, je hebt een heel lang verhaal geschreven, op zich heel eerlijk van je, want eigenlijk geef je precies weer, wat ik hier al een tijdje merk.

  Ik denk dat er dus meer verwarde Surinamers als jou hier rondhangen met een bepaalde bedoeling.

  Eerlijk gezegd denk ik, dat jij al aan schizofrenie lijd, misschien een lichte vorm, maar het is aanwezig.

  Deze ziekte zal dus vaker gaan voorkomen bij Surinamers in Nederland als ik jou bovenstaande tekst lees en mocht die uitkomen ergens in 2025 (hoe jij aan die datum komt zal ik niet meer vragen).

  Over je loyaliteit.

  In feite heb ik je in een andere topic al aangegeven dat jij bewust bezig was met het zaaien van verdeeldheid in Suriname onder de Surinamers, jij als Nederlander, van wie zal je het geleerd hebben?

  Nu kan ik je reacties beter plaatsen, bij jou/jullie gaat het dus allang niet meer om de ontwikkeling van Suriname in positieve zin, nee jullie zijn Nederlanders, je loyaliteit ligt bij Nederland dus who cares als het slecht gaat in Suriname.

  Een onafhankelijke leider is een doorn in je oog, het liefst had je Suriname weer als een kolonie gehad onder Nederland.

  Maak je niet druk met de Surinamers die niet terug gaan of willen gaan, momenteel zijn de vliegtuigen richting Suriname volgeboekt met heel heel veel Witte Nederlanders. Als het dus goed zit zullen er nog meer witte Nederlanders heengaan dan Suri Nederlanders, ze hebben Suriname her-ontdekt, terwijl de Suri Nederlander nu pas Nederland proberen te ontdekken, hopelijk is het niet te laat, want Wilders en de echte witte Nederlanders hebben volgens mij andere plannen.


  Maak melding

 60. We hebben de afgelopen dagen goede afspraken gemaakt met Brazilië, Guyana en Venezuela aldus Lackin.

  http://www.youtube.com/watch?v=SyVDmqQyin8&feature=related

  Hoop dat na de goede onderhandelingen met onze Buurlanden, Suriname instaat zal zijn de komende regeerperiodens de wegen, bruggen en treinverbindingen met onze Buurlanden te kunnen bewerkstelligen en dat de regering de komende periode ook instaat zal zijn goede betrekkingen met Nederland kan onderhouden voor de verdere ontwikkeling van ons Geliefd Suriname.


  Maak melding

 61. @ harry ,
  noem mij een paar van die positieve dingen a.u.b .
  kom niet met staats olie en twee bruggen ok.
  @ bryan,
  Mijn gevoel wordt niet bepaald door een paspoort laat dat duidelijk zijn.
  Ik vindt jou reaktie een beetje tegenstrijdig jij kies er wel voor om hier te wonen en te leven met jou surinaams paspoort en ik ben met mijn nederlandse paspoort naar nederland gekomen wat is het probleem bryan.Nummer 65 geeft jou de juiste antwoord bryan volgens mij denken een aantal MC surinamers dat wij allen leeghoofden zijn.


  Maak melding

 62. uae: das niet eerlijk wat je daar verlangt,waarom mag Suriname geen geld innen voor een visum,,maar Nederland wel,kan toch niet,velang of gebied Nederland dat ook maar te doen,geen geld voor een visum voor Suri`s die hier naar toe willen.


  Maak melding

 63. Count me out,Muriel,ik ben wel hier geboren en getogen,maar ik hang niet aan een toekomst hier,dus spreek voor jezelf.
  En dat is het grootste probleem voor de zg SurNeds ze vereenzelvigen zich te graag met de echte Nederlanders,maar jammer voor ze want de echte Nederlanders zien ze gewoon als een Surinamer,maar dat willen de zg SurNeds niet inzien,uitzonderingen daar gelaten natuurlijk,daarom vallen ze steeds op hun bek.Een Turk ,Marokkaan,Antilliaan en Afrikaandie zijn ook op papier Nederlanders maar daar gaan ze echt niet prat op,ze blijven heel TROTS op hun afkomst.
  Moeten sommige zg SurNeds een voorbeeld aan geen nemen.
  Nogmaals mijn toekomst ligt niet persé in Nederland,en al zou dat zo zijn,ik zal nooit en te nimmer mijn roots Suriname afvallen neverrrrrrrrr.
  Daar je Suriname niet ziet als je toekomst,vraag ik me af waarom bemoei je je dan met Suriname,ga hier opletten wie er gaat regeren,geef je mening in de landelijke forums tjssss maar joe oh law,want geen haan die naar je kraait hiero.
  Wist nooit dat men in Suriname voedselpakketten nodig had om te overleven,zal wel want de meesten zijn veel te lui om God gedag te zeggen want hun so called rijke familie in Nederland houdt ze wel lui,maar nog effe en dit behoort tot het verleden,al denken ze dat ze de rijksten onder de allochtonen zijn,hahahahahaha they wish haahahahahahha.


  Maak melding

 64. Nr.58
  Hertogin Muriel ,
  Er waait nu een nieuw wind in Republiek Suriname en indien u goed luistert hoort dit:
  “Wij kunnen enkel in principe op een manier menselijk tot dat ding verhouden als dat ding zich menselijk tot ons verhoudt” !!!
  Onze streven is ook om goede relatie te hebben met alle volkeren op basis van ” wederzijds-respect en wederzijds-voordeel ” .
  Nek’s no fout !!!
  Weet u mevr. de Hertogin , wat naar mijn inziens heel fout is ?
  -Het dagelijks verstrekken van heroine aan hulpbehoeftigen en achtergestelde mede-landers
  -Het bestaan van voedselbanken in een welvarend 1e wereldland
  -De opkomst van het neo-fascisme en de deelname in een regering
  -Dreiging met inkorten van het pensioen
  Het zijn maar een paar voorbeelden .
  Dan zwijgt mijn persoon omtrent de doden door politie-kogels .
  Nanga ala saka fasi , Sranan sa wini !!!
  Soso Lobi !!!


  Maak melding

 65. @Bryan
  Dat jij daarvoor gekozen heb, is geen wetmatigheid voor een ander. Er zijn even zoveel SurNeds die nu een bijdrage leveren aan SME als Suries in welke vorm dan ook. En dat is een feit die jij niet moet en kan ontkennen.


  Maak melding

 66. Beste Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya,

  Nog nooit zoveel onzin in zo weinig zinnen tegengekomen. Echt, ik kan u niet meer serieus nemen. En u woont zeker veilig en hoog en droog in Nederland? En altijd maar weer teruggrijpen op de gebeurtenissen van 300 jaar geleden. Ik word daar zooooooooo moe van. Overal het zelfde excuus voor, nooit enige zelfreflectie. Dat is nu het echte probleem van een deel van de Surinaamse gemeenschap. het is altijd de schuld van Nederland, maakt niet hoe ver terug we in de geschiedenis moeten duiken. Ik hoor daar de Chinezen, Javanen en Hindoestanen nooit over. Voor deze bevolkingsgroepen loont het niet om maar over het verleden te blijven zeuren. Get a lfe please!


  Maak melding

 67. @ blaka bakra, (#59)
  Ik kan niet echt wijs worden van hetgeen Pinto over de Antillen schreef, zo onduidelijk was het, maar het woordje “pover” herkende ik wel.
  Om te beginnen heb je gelijk met de geweldige vooruitgang qua infrastructuur, hotels enz. op de Antillen. Maar dat schaar ik onder de noemer “uiterlijke vooruitgang”, dus van buiten ziet het er idd goed uit. Maar het betekent niets als het grootste deel van het volk economisch gezien achteruit holt, dus zienderogen aan het verarmen is en niets wijzer wordt van al die ogenschijnlijke vooruitgang! En zoals je vaak ziet in de Caribean en Z.amerika, een bovenlaagje dat nog rijker wordt dan ze al waren! Bovendien bestaat er straks geen ned.antillen meer, maar wel eilanden die binnen het koninkrijk zitten en zogenaamd autonoom zijn geworden. Wat voor eenieder duidelijk volksverlakkerij is, want de eilanden hebben juist autonomie ingeleverd, dus eigenlijk weer kolonien onder Nederlands beheer en de Curaçaose olichargie.

  En zoals iedereen wel begrijpt is het mogelijk dat het er van buiten misschien wel goed uitziet, maar áls de bevolking aan het verarmen is, zegt al die “uiterlijke” economische en infrastructurele vooruitgang helemaal niets! Op het ogenblik heerst er heel veel sociale onrust in met name Curaçao die volgebouwd wordt met hotels en allerlei moderne wegen etc. Overigens ook Bonaire, maar dat eiland is tot groot verdriet van vele Bonairianen door hun eigen domme bestuurders aan nederland overgedragen! Het toerisme op Curaçao is overigens ontzettend achteruit gegaan, en het wordt alleen maar erger.

  Maar ze zullen op Curaçao iig ontzettend hun best moeten doen om de vlam niet in de pan te doen slaan! Het volk is zich al flink aan het roeren. De bekende lont in het kruidvat smeult al jaren, maar de laatste maanden steeds heftiger. Dus eigenlijk zegt het allemaal niet zoveel. Mooi zijn van buiten, maar van binnen aan het rotten! Dát is pas angstig!


  Maak melding

 68. @Neus
  Uw verhaal en vele soortgelijke verhalen kunnen misschien waar zijn maar dat neemt niet weg dat jully nu gewoon nederlander zijn en surinaamse zaken laten voor zij die surinamer zijn want ik weet een ding zeker het nederlands paspoort die ruil je niet meer in voor het surinaamse dus waarom dan je druk maken voor wat er daar gebeurt want als het goed gaat of niet alleen de surinamer daar gaat het goed hebben of slecht.
  Ik hoop dat je de boodschap nu hebt begrepen.


  Maak melding

 69. @ bryan.
  Ik maak zelf uit als ik mij met de zaken van mijn geboorte suriname land wil bemoeien, dat maakt geen enkele uilskuiken uit duidelijk.
  En als ik kritisch wil zijn dan doe ik dat uit liefde voor mijn land en volk en niet omdat ze haat ik wordt moe van die emotionele onzin van de aanhangers van die massamoordenaar.@ sempa in iedere samenleving heb je mensen die buiten de boot vallen iedereen heeft zo zijn verhaal waarom hij of zij zwerver is geworden of hard-drugs gebruikt het is juist de taak van de regering en de samenleving om deze mensen te helpen om zo een (menswaardig) leven te mogen leiden,iedereen die legaal in dit land woond mag rekenen op een dak boven het hoofd en een uitkering en voor de mensen die het helemaal niet meer redden heb je de voedselbank ook illegalen maken daar gebruikt van dus om de noden van deze mensen als argument te misbruiken vindt ik misplaats dom en zwak van jou sempa .laten wij een voorbeeld nemen aan nederland hoe je met jou medemens omgaat die buiten de boot zijn gevallen in suriname worden ze leven verbrand vermoord weet jij dat nog sempa?
  En dit nog sempa door het verstrekken van heroine voor lang verslaafden want dat moet jij ook bij vermelden verkom je dat deze mensen andere misdaden plegen zoals het openbreken van jou auto of voor overlast zorgen. vertel de de dingens in de juiste contex, dat is een hele grote manco van een groep mensen hier op dit forum en dat ik vindt best wel jammer.graag jou reaktie sempa.


  Maak melding

 70. Nr.78
  ME_neer DU-bieltje ,
  Het verstrekken van gratis heroine aan hulpbehoeftigen en achtergestelde mede-landers is niet enkel het schenden van de rechten van de mens maar tevens een schending van de menselijkheid en dient enkel een economisch-doel .
  Inderdaad is het de taak van de centrale overheid om hulpbehoeftigen en achtergestelde medelanders te helpen maar door het verstrekken van gratis heroine pleegt de overheid een misdaad en deze wordt nog dagelijks gecontinueerd .
  Elke dag pleegt jou overheid misdaden tegen de mensheid en jij hebt het gore lef om ons van schending van de rechten van mens te betichten .
  Indien jij het als menswaardig wil noemen door drugsgebruikers van gratis heroine te voorzien , rest mijn persoon jou nog te vraag te stellen :” Wat versta jij onder ETHIEK EN MORAAL “?
  Betreffende voedselbanken : Het is een schande dat in een welvarend 1e wereld-land voedselbanken moeten bestaan , denkt even na ,al heb je moeite mee met het denken .
  Schandalig ME_neer DU-bieltje .
  De eerste surinaamse indiaan die kon schrijven werd door de missionaris leven gekookt , weet jij dat ?
  Enkel omdat hij in de BIJBEL had gelezen dat God de mens naar zijn evenbeeld heeft gemaakt
  en dat wij allen even gelijk zijn .
  ME_neer DU-bieltje , sa yu du???
  No go siki yu srefi .
  A bun , te so fara , ina moro tin .

  Leve Patriot/Opperbevelhebber/President D.D.Bouterse !!!
  Soso Lobi , Soso Lobi , Soso Lobi !!!

  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk
  Stre de fu stre
  Wi no sa frede
  Sranan sa wini
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding

 71. Ach ja sempa yu ede tranga mi boi,
  je kan proberen de dingens te verdraaien maar dat zal jou niet lukken ik heb jou al eerder aangegeven in mijn reaktie dat drugs verstrekking hier in nederland onder strikte voorwaarde gebeurd en dat het geld voor uitzichtloos gevallen en zeer langdurige verslaafden ouderen die al jarenlang gebruiken maar de ndp-ers kennende ze zullen altijd hun draai aan geven maar ik weet waar ik over praat dus mijn kan je geen knollen voor citroenen verkopen, hier in dit land wordt ook mediwiet verstrekt aan aids patienten en bepaalde gronische zieke patienen.
  Sempa jij vraag aan mijn wat ik versta onder ETHIEK en MORAAL?
  Ik draai de vraag om wat is ETHIEK en MOREEL verwerpelijk een patient die uitzichtloos lijd helpen met medicijnen? of mensen die kritiek op jou hebben en verdacht worden van een tegen coup eerst oppakken martelen en standrechterlijk executeren en op de televisie verklaren dat ze op de vlucht zijn neergeschoten geef hier op antwooord sempa.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.