Opmars

8

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Het is grote vakantie. Voor Suriname zit een roerig seizoen erop. Alsof we vanuit een rotsrijke en kolkende sula zijn terechtgekomen in rustig open vaarwater. Zelfs het regeerakkoord is getekend zaterdag. Alles lijkt op een perfecte timing. Alleen moet de minister van Justitie en Politie nog worden beëdigd en staat de MC-partij Nieuw Suriname op scheuren. Dat eerste is een formaliteit en het tweede zal niet zoveel gewoel teweegbrengen.

Want alles duidt erop dat Bouterse inderdaad die ‘sterke president’ is die Suriname een eenduidige koers opstuurt. Je hoort vooralsnog geen coalitiepartners chanterend van de toren blazen. Of zal die sluwe vos Somohardjo iets in zijn knuistje smeden? Je weet het nooit. Ronnie Brunswijk lijkt in veel zijn zin te hebben gekregen. Hij geniet zichtbaar ervan een ‘sterke partner’ te zijn van Bouterse. Er is inderdaad veel te zeggen over de ‘onevenredige’ macht van de Marrons, die met hun zeven parlementszetels wel zes ministeries hebben weten los te weken. Suriname is ruled by the Maroons. Hurray!

Zij zijn de groep die nu emancipatorisch aan de beurt is. Hoe achtergesteld het binnenland ook mag zijn, boslandkinderen weten nu dat je ook (met rastaharen) minister van Justitie en Politie kan worden. In Pikin Slee heb je een kunstenaarscollectief ‘Totomboti’ van ‘rasta’s; dat heel vooruitstrevend bezig is. Een dikke tien jaar geleden werden ze nog door dorpsbewoners als paria’s verjaagd vanwege hun ‘verderfelijke’ levensstijl en ‘negatieve’ invloed op jongeren. Inmiddels zijn het deze rasta’s die Pikin Slee – en daarmee het binnenland – positief op de (inter)nationale kaart hebben gezet. En blijken zij juist grote bewakers en bewaarders van de marroncultuur, -normen en -waarden. Pikin Slee kent door hen nu een heus ‘marronmuseum’. En een van de rasta’s is zelfs basja geworden.

En nu hebben we dus ook een marronrasta als minister van Justitie en Politie. Hoera! Ala ogri e tja wan bun – al het slechte brengt ook iets goeds voort. De binnenlandse oorlog heeft ervoor gezorgd dat geïsoleerde binnenlandbewoners massaal gevlucht zijn en de wijk hebben genomen naar de stad. Wat aanvankelijk – vanwege ontspoorde jongeren – het etiket van een ‘criminele’ groep opgeplakt kreeg, brengt nu ook in hoog tempo academici, deskundigen en succesvolle ondernemers voort. En laten we niet vergeten: Marrons weten van strijdbaarheid en akkoorden sluiten. En dat vertaalt zich nu in politieke opmars. Het is deze Srananmans van harte gegund. Hoewel velen in het latent racistische Suriname negatief zijn over de opmars van de Marrons. Zij zouden eerst voor zichzelf de volgende vraag moeten beantwoorden: hoever hebben mensen ‘die op mij lijken’ het land gebracht?

Toch zal het stelsel van kiesdistricten (van onevenredigheid) moeten worden herzien. Want het druist in tegen elk rechtvaardigheidsgevoel dat een partij die in de stad meer dan tienduizend stemmen krijgt, geen zetel behaalt in het parlement, terwijl je met zevenduizend in het binnenland fors beloond wordt met zeven zetels. Nu klagen de stadscreolen, de mulatten, de Hindoestanen en de Javanen steen en been hierover. Maar in het verleden heeft niemand zich erom bekommerd. Want toen was het makkelijk zetels scoren in het binnenland met spiegeltjes en kraaltjes en in het meest gunstige geval een buitenboordmotor of lichtmotor. En toedeloei, tot over vijf jaar! Die tijden zijn dus – gelukkig – voorbij.

Het kiesdistrictenstelsel mag van mij gehandhaafd blijven, want dat is de enige garantie dat etnische minderheidsgroepen niet uitgesloten worden. Mijn voorstel is een goede tussenweg: minimaal twee zetels per district – hoe weinig inwoners ook – en per zoveel duizend een zetel erbij. Dit zal moeten geschieden op basis van het bevolkingsregister. Simpel. Nu zijn er tien zetels te halen in het binnenland. Wellicht kan dat teruggeschroefd worden naar zeven. En daar is niets onrechtvaardigs aan, want het aantal Marrons in de stad is nog altijd goed voor zo’n vier zetels. O o, wat als A Combinatie niet te laat was geweest met het indienen van de kandidatenlijsten in Paramaribo en Para? Brunswijk als president; ik lig er niet wakker van.

Iwan Brave


8 REACTIES

 1. het gaat niet om zetels te behalen,,,,,maar om het lands belang te dienen,..

  maakt niet uit wie aan de macht is,maar het land moet goed bestuurd worden,waarbij iedereen in het land een goed en gelukkig leven kan leiden..

  en nu een land besturen,waarbij er geen dief ijzer meer op de ramen geplakt worden,dus weg met die criminelen..,dat is een uitdaging..


  Maak melding

 2. Inderdaad

  Het is “grote vakantie” in Suri. De vluchten naar Nederland zitten vol met suri-neds die weer aan de slag moeten, maar ook met Suri’s die nu vrij zijn.

  Nu komt de waarheid naar boven, we worden overspoeld met “tories” over de afgelopen periode.

  Thx God, het is nog steeds 60% die tegen is.
  Mijn kondremangs zijn nog puur en eerlijk!
  Zegt het voort, zegt het voort.

  Ook onze marron vrienden zijn terug, velen zitten op de Uni hier, dus…
  Het is wel leuk hoor, van die etnische “minderheidsgroepen”, maar vergeet je niet de chinezen en libanezen en boeroes en Indianen. Of vind je het goed zo, omdat ze nooit klagen?

  Hierbij het verzoek, scheld het volk niet uit. De grootste groep is verstandig genoeg!
  Blijf ze vooral steunen….. laat ze niet alleen!!!
  Enne, ik bedoel niet steunen in materiële zin des woords, voordat de bom weer barst.


  Maak melding

 3. Ik ben wat ze noemen mulat? Maar … ik ben ’t 100% met je eens. Al die jaren nooit geklaagd en ineens. Maar, wij mulatten hadden ’t ook niet makkelijk. We hoorden nergens thuis. Zonder dat wij ’t zelf wisten werden we in de 60-er jaren uitgemaakt voor coministen. Door de NPS-ers en VHP-ers. Weet u ’t nog? Als je toen ’t woord onafhankelijkheid in de mond nam, werd nergens aangenomen. Daaron woont jammer genoeg al ruim 40 jaar in nederland. Maar wat in Suriname gebeurd blijf ik verdedigen.


  Maak melding

 4. Ik hoop met grote hopen dat dit landskind in alle oprechtheid in “OPMARS” is ten faveur van land en volk.

  Soms bekruipt mij wel het donkerbruin gevoel dat er andere invloeden in het spel zijn.

  Tot dat het tegendeel blijkt geef in deze Iwan het voordeel van de twijfel.


  Maak melding

 5. Pinto, je blijft in alle opzichten een doemdenker. Het is toch bewezen dat vele marrons het heel goed doen, in werk en in studie. Zeer hoogopgeleid, dus is er geen reden om alles in twijfel te trekken. Toen anderen aan het bewind waren dachten ze niet aan de inheemsen.


  Maak melding

 6. In Nederland zou het kiessysteem ook wel mogen veranderen, De aardgasbel onder Groningen is gebruikt om de welvaart in de Randstad te vergroten en nauwelijks te investeren in Groningen en Drenthe.
  Wat Suriname wat kan leren van Nederland is wel om het aantal ministeries te verkleinen, toen ik het las van 17 ministers in Suriname dacht ik bij me zelf , straks is iedereen minister in Suriname.


  Maak melding

 7. Het is best interessant op te zien hoe die import- gasten vechten om macht terwijl de echte oorspronkelijke bewoners van suriname nergens in vertegenwoordig zijn laat mij duidelijk zijn de oer echte indiaan geen nep of vals indiaan .
  Ik ben blij dat ook anderen het door hebben dat pinto een doemdenker is, dat zal hij blijven ook.


  Maak melding

 8. Ik denk niet dat wij nu met enige vorm van ontzuiling moeten beginnen.
  Laten de verschillende zuilen eerst het totale emancipatie proces doorlopen en tot weerbare zelfstandige zuilen groeien. Eenheid in cultuur bouw je op stevige fundamenten en zuilen. Nu zijn het de binnenland bewoners die aan het emanciperen zijn. Als het goed is zullen de Inheemse dit voorbeeld volgen, door hun zoon en dochters het belang van onderwijs voor te houden, waardoor er ook Inheemse Economen, Juristen, Artsen, Ondernemers, en Politicologen zich zullen profileren. Maar ook de Surinaamse vrouw is in opmars, ook zij is bezig met een emancipatie proces.
  Misschien is TIJD en dus gedult het enige wat we nog moeten hebben. Laat het kiestelsel daadwerkelijk nog even zo als het is. Het was toen goed, dus waarom nu niet. Als elk Surinamers(maar 400.000) gelijke kansen heeft tot onderwijs, electriciteit, huisvesting, drinkwater zeg maar de primaire levens behoefte dan mogen we denken aan een andere kiesstelsel.
  Overigens is het Europese kiesstelsel ook een aandachtspunt??
  Maar ja dat is een ander verhaal???


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.