maandag, mei 20, 2024
HomeOnderwerpenEconomieRegering Suriname verlaagt douanetarieven

Regering Suriname verlaagt douanetarieven

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 aug – De regering heeft de douanetarieven verlaagd naar het oude niveau. Dit zegt douanechef August van Hammen. De maatregel volgt op aanhoudende klachten van vooral exporteurs. De verhoging van soms wel ruim duizend procent werd als wurgend ervaren. De exporteurs zijn opgelucht.

Hun concurrentiepositie komt niet meer in gevaar. Van Hammen ontkent dat er sprake was van kwade opzet bij het vorige kabinet. “Het was niet bedoeld om de nieuwe regering een hak te zetten. Het kwam zo verveled uit”, aldus Van Hammen. De invoering viel een beetje ongelukkig. De hoge tarieven leidden al tot de vrees dat handelsprijzen de lucht in zouden schieten.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

21 REACTIES
 1. goede morgen ik las inde ware tijd dat mensen terug willen naaar suriname .die land word nooit beter er zit de zelfde mensen weer daar in de erste plaats bouta weet waar hij moet zijn zak vullen bij de goudwinner- olie- hout-belasting geld-de goudmijn is zanderij daar gaan wij als nerdelander- 1000-EURO moeten tellen voor dat je het land binnen kan komen daarmee gaat hij zak vullen met euro betaal je mensen niet in suriname dus wat heeft bouta met dat geld gedan in 1980 die tijd moest je ook 1000 gulden wisselen waar is dat geld wie kan mij dat vertellen. no spang dus 5 jaaar bouta zaka spang als hij aftreed is hij al miljoennaer.


  Maak melding
 2. Geachte redactie,

  “Het was niet bedoeld om de nieuwe regering een hak te zetten. Het kwam zo vervelend uit”, aldus douane chef August van Hammen.

  Wel heer Van Hammen, dan heeft U de neokoloniale ‘Oude Politiek’ die in Suriname in de afgelopen vijftig (50) jaar gevoerd werd onder supervisie van het buitenland (nog) NIET begrepen. Of u ‘durft’ het neokoloniaal beleid van de afgelopen vijftien (15) jaar Nieuw Front regering ‘nogsteeds’ maar misschien NIET met een ruim bewustzijn te verdedigd.

  En als u en wie dan ook in een bepaalde positie zit en (nog) niet wilt of kunt begrijpt, wat zich in deze periode van vijftig jaar ‘neokoloniale politiek’ aan het afspelen was (is) in uw branche, dan is ook uw tijd aangebroken om plaats te ruimen voor kader die dat nu WEL begrijpt.

  http://www.youtube.com/watch?v=_UQK9ye3Xio&feature=related

  Vandaar dat wij van de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya van mening zijn, dat ALLE vooral ‘cruciale’ schakels als onderdeel van die geschiedenis (ideologie) ‘ontmanteld’ horen te worden. Opgrond van die neokoloniale gedachte. Het nest dient ge- of verschoond te worden, ontsmet en opnieuw te worden opgebouwd. En helaas NIET slechts met toiletpapier, stoffer en blad.

  http://www.youtube.com/watch?v=Kbuyp0EhQOI

  En trouwens, door deze achterhaalde houding is ook de Nieuw Front-combinatie door het volk terecht weggestemd geworden in 2010. En in feite om een enkele reden: LANGDURIG MINACHTING VAN DE SURINAAMSE MASSA!

  DE NIEUW FRONT ORGANISATIE IN SAMENHANG MET HAAR POLITIEK BELEID EN CULTUUR, WAS (IS) DE ‘BELICHAMING’ VAN DE ‘OUDE NEOKOLONIALE POLITIEK’ IN DE REPUBLIEK SURINAME. ONDER SUPERVISIE VAN HET BUITENLAND W.O. HET KONINKRIJK DER NEDERLAND EN HAAR BONDGENOTEN. MET ALS DOEL: DE ‘UITBUITING VAN SURINAME’.

  “Van Hammen ontkent dat er sprake was van ‘kwade opzet’ bij het vorige kabinet.”

  Wel meneer Van Hammen, ook een varken handelt NIET met kwade opzet. Wanneer het zich in de eigen stront wast en zich daarin plezierig and happy voelt. Het is haar natuur dat haar zo gemaakt heeft.

  En ook hier handelen wij met deze heldere vergelijking beslist NIET met kwade opzet. Het is slechts de ‘realiteit’ van de situatie, die wij in het kader van het ‘Bewustwordingsproces’ voor onze lezers helder en duidelijk proberen te stellen.

  http://www.youtube.com/watch?v=n6HrEOsbVFU&feature=related

  Vandaar dat wij hopen, dat u en anderen eventueel onze reactie NIET als ‘wurgend’ zult ervaren. Op een wijze zoals dat de huidige President van de Republiek Suriname eerder in de afgelopen dertig jaar ook vergaan is geworden, opgrond van een hardnekkig neokoloniale pact.

  Een ideologie waarbij de strijd om een top functie zoals het ambt van minister, meer van doen heeft met ‘ego’ en ‘persoonlijke’ ambitie ter vervulling en/of het camoufleren van een minderwaardigheidscomplex. Dan uit ‘idealisme’ opgrond van welvaart, gelijkheid en rechtvaardigheid voor allen.

  http://www.bruna.nl/boeken/het-heft-in-eigen-handen-9789046112908

  Uiteindelijk is het in praktijk NIET een regering, die “een hak gezet wordt” door een vorige regering. Dat’s een ‘oude’ en achterhaalde veronderstelling. Het is het volk uiteindelijk die de rekening betaald krijgt. En daar verkijken vele regeringen zich ‘telkens’ weer op. Totdat zij tijdens Algemene en Geheime Verkiezing ‘bitter’ met de neus of de feiten gedrukt worden.

  En nota bene er zelfs van opkijken, alsof zij het nog niet wensen of zelfs absoluut niet kunnen begrijpen.

  Wat helder aangeeft tenslotte hoe ‘ernstig diep’ het neokoloniaal beest jammer genoeg toch haar weg heeft kunnen vinden tot zelfs in het brein van ook sommige van onze zo gerespecteerde “hoogopgeleiden”.

  http://www.youtube.com/watch?v=jpv5grwRuK4


  Maak melding
 3. Deze wet was al in december 2009 aangenomen door die gierige Veniiaan.
  De voorbereiding van deze wet is al 20 maanden geleden klaar en Vice president Ameerali was op de hoogte voordat hij gezet is op die post van VP.
  Ameerali heeft natuurlijk niets gezegd tegen het volk omdat hij niet weet wat het betekent voor het volk en de economie, goed of slecht.
  Die gierige Venitiaan regering wilt gewoon niets geven aan onze eigen bedrijfsleven.
  Hij kijkt alleen naar kostendekkend.
  Maar hij heeeft wel het ambtenaren volk veel salarisverhoging geven in Fiso.
  Fiso moeten ze terugdraaien en het bedrijfsleven krijgt nu gelukkig weer vrijstelling van kostendekkende douanetarieven.
  Die bedrijven zijn al zo arm en ze moeten hard werken.
  Weet je hoeveel een benz en een rolex kost tegenwoordig! A liebie tranga.
  Omdat de meeste van het arme NPS volk bij de ambtenarij werkt trekt Venetiaan de ambtenaren voor.
  Goed dat Vene weg is.


  Maak melding
 4. Ik mag hopen dat die Paul Abena het niet in zijn hoofd haalt om kennis en hulp van deze super ervaren en superkundige jongens in huis te halen.
  Dat zou anders betekenen dat onze eigen trainers moeten gaan luisteren naar kundig en professioneel advies en dat sommigen van onze jongens op de bank moeten gaan zitten.
  We moeten er alles aan blijven doen om ons kliekje te beschermen.
  Wij zijn niet bang voor de ondergang, zolang het maar van ons is.


  Maak melding
 5. Geachte NDP FOREVER (reactie #5)

  U zegt “Die gierige Venitiaan regering wilt gewoon niets geven aan onze eigen bedrijfsleven.”

  Het probleem zit echter veel dieper. Deze Venetiaan is momenteel gewoon een door het Westen uitgekauwde en uitgespuugde ‘lummel’ van een ondernemer. Die de Republiek Suriname en haar bevolking d.m.v. drie regeerperiodes Nieuw Front-combinatie doodgewoon heeft opgelicht en vernederd.

  En vervolgens ook nog meende de startende ondernemers hun investeringskapitaal afhandig te kunnen maken d.m.v. zo’n maatregel. Indien zijn combinatie nogmaals regeermacht zou verwerven.

  In feite is het een ‘vernegerde’ maatregel van een vernegerde grijze man, die er vanuit gaat dat een ieder die een onderneming heeft, dus rijk moet zijn. Dus graaien maar. Om als pseudo-elite zijn politieke carrière te samen met zijn soortgenoten te kunnen voortzetten. Ten koste van het Nationaal Belang.

  Maar zelf iets produceren met dat opgehaalde kapitaal, ho maar. En omdat men dat NIET kan of kon, (zie ook de IamGold overeenkomst en de half afgebouwde bruggen over de Carolina kreek en de Saramacca rivier) koos men voor de weg van de minste weerstand. Zo ver als hun neokoloniaal geïnfecteerde geest reiken kon.

  https://www.waterkant.net/suriname/newspictures/index.php?showimage=618

  Een houding die je ook ziet bij sommige zwervers wanneer zij honger hebben. In plaats van te kiezen om de daklozenkrant te gaan verkopen, kiezen zij eerder ervoor om te gaan rommelen in vuilnisbakken, opzoek naar iets eetbaar.

  Om vervolgens het probleem zonder enige bezorgdheid of principe uiteindelijk door te schuiven naar de President van de Centrale Bank. Die intussen te kampen kreeg met hart problemen.

  En met zijn regeerteam maar achter Bouterse aanhollen met symptomen van hondsdolheid.

  http://moeferkoe.files.wordpress.com/2008/11/07-08-09_insurance4.jpg

  Maar uiteindelijk heeft het volk van Suriname ook dit varkentje intussen wassen. Opdat wij kunnen uitzien naar een nieuwe morgen van puinruimen en opbouwen. Dit in het belang van de huidige en toekomende generaties.

  http://www.youtube.com/watch?v=UD-24X0EeIU&feature=related


  Maak melding
 6. Ik vind dat er met die wet hoegenaamd niets mis is.

  Het speelt alleen die boeftigen onder de douaniers in de kaart om voor grof geld zaken/inklaringen/exporten buiten de vigerende procedures om te doen.

  Het is publieksgeheim dat die gasten doorgaans feesten vanuit de kofferbak van hun bolides.

  Red/Black/Blue/Gold label you just name it.

  Niet zelden is het aan sommigen te merken dat je met een lopende slijterij te doen hebt. Daar moet een keer een einde aan komen. Opsluiten die handel!!!


  Maak melding
 7. reaktie nummer 7 of beter gezegt tirade op mummer 7 laat zien dat deze gasten last hebben van achtervolgingswaanzin.
  Ebu je hebt altijd grote mond over alles en iedereen ik stel jou een simpele vraag ik hoop op simpel antwoord , hoe noem je het feit dat bouterse een lege staatskast heeft achtergelaten onze goudvooraad die is verdwenen en onze gulden die in waarde is gedaald en een toren hogeschuld die door bouterse is achtergelaten ebu jij ben een leugenachtige demogoog die alleen kan gedijen met leugens en berdrog EBU jij ben een vuilnisbakkenras een bastaard, EBU akademiya is een nakomeling van de zwarte slaven die hun eigen broers en zus hebben verkocht aan de blanken voor de slavernij.


  Maak melding
 8. Achterlijk

  Alsof dhr. Venetiaan het alleenrecht had om wetten in te voeren.

  Deze wet is sinds 2009 geaccordeerd door het DNA(coalitie en oppositie) En rarara wie zat er in de oppositie???

  oeps!!
  In eigen vingers gesneden, de “ondernemersaanhang”, die geen minister is geworden moeten ook tevreden worden gesteld, hè wayangpop wonnie….

  Joh, afschaffen die invoerrechten, maak maar gratuzzzz, goed voor de economie, dus…


  Maak melding
 9. Geachte heer Hoost (reactie #9),

  Wat zich toen afspeelde tijdens de toenmalige regering onder President Jules Wijdenbosch, in vergelijking met vijftien jaar onder President Ronald Venetiaan, is dat de ‘intenties’ bij het eerste (President Jules Wijdenbosch) in den ‘beginne’ van zijn regeerperiode, in de lijn lagen van zijn ‘partij cultuur en idealen’ o.l.v. zijn Voorzitter Desire Delano Bouterse van de N.D.P.

  Maar naar gelang de regeerperiode verliep en zaken succesvol van de grond waren gekomen, verliet President Jules Wijdenbosch met enkelen van zijn corrupte kornuiten ‘geleidelijk’ het N.D.P. pad. Gooide toen de N.D.P. partij ‘cultuur en idealen’ met kind en badwater demonstratief de prullenbak in. Om vervolgens hun partij voorzitter publiekelijk te negeren of te ‘neger-en’.

  Tenslotte een Nieuw Front politieke koers te varen in de lijn van wat het buitenland verwachtte. En daar zijn wij allen van deze pijnlijke geschiedenis volledig nog bewust van. Een gegeven die ons in de geschiedenis beslist NIET onbekend is.

  http://www.sarafina.nl/1911.html

  De ‘neuzen’ wezen op een gegeven moment NIET meer de zelfde richting op. Waarbij zelfs de N.D.P. adviezen, om de toenmalige regering Wijdenbosch naar huis te sturen vanwege corruptie, in de wind werden geslagen. En inderdaad heeft de toenmalige President Jules Wijdenbosch de Partij en inclusief de partij voorzitter Desire Delano Bouterse, daardoor in grote verlegenheid gebracht. Waardoor de N.D.P. aanhang er beslist GEEN goed woord voor over had.

  De neokoloniale cultuur die de Republiek Suriname jaren was opgelegd vanuit het buitenland met medewerking van het Front (V.H.P./N.P.S.), was ook binnen de N.D.P. ‘sluipend’ doorgedrongen. Met alle gevolgen van dien.

  En wat vooral zo jammer was, is dat dit het buitenland in slechts zeer korte tijd inderdaad gelukt was. Door het N.D.P. kindje te transformeren van ‘progressief’ naar neokolonialist. En nogmaals een klap in het gezicht van de Partij voorzitter, haar kaderleden en haar structuren. De N.D.P. aanhang in het bijzonder.

  http://www.youtube.com/watch?v=oHWIVeKz_y4&feature=related

  Maar gelukkig bleek echter in 2010 uiteindelijk dat na vijftien jaar Front regering, de N.D.P. achterban dit triest gebeuren beslist NIET vergeten was. Welk men de heer Jules Wijdenbosch en zijn kornuiten intussen betaald zette. Door NIET op hen te stemmen tijdens de Algemene en Geheime Verkiezingen van jongslede. Meer kunnen wij er niet van maken.

  “HET ‘ONTWAKEN’ VAN HET BEWUSTZIJN BRENGT EEN ‘MENTALITEITSVERANDERING’ MET ZICH MEE, DAT DE MENS ZICH OP EEN NAUWKEURIGE, REALISTISCHE WIJZE BEWUST WORDT VAN ZIJN PLAATS IN DE NATUUR EN DE MAATSCHAPPIJ.”

  (Uit de Filosofen van de Derde Wereld door Hans Achterhuis)

  Tenslotte is het belangrijk te weten, dat het buitenland, het Koninkrijk der Nederlanden in het bijzonder, de Republiek Suriname nimmer met rust zal laten. Waardoor de dreiging van zulks een ‘cultuur-coup’ altijd aanwezig zal blijven. Zowel jegens de N.D.P. als haar samenwerkende partners.

  Vandaar dat ‘Bewustwording’ essentieel hoort te zijn bij elke fase van onze strijd. Het onderwijssysteem en alle neokoloniale instituten in de Republiek Suriname horen derhalve op de schop te gaan of spoedig ontmanteld te worden. Om deze dreiging enigszins af te doen nemen.

  Al het overige in uw reactie lijkt ons verder NIET relevant en/of overbodig om op te reageren.

  http://www.youtube.com/watch?v=4fwW44QvSwQ&feature=related


  Maak melding
 10. Meneer harold denkt nog steeds dat we in de jaren 80 leven, brada de tijd staat niet stil. Suri is geen Pakistan of afghanistan. Daar zijn ze nog 50 jaar achter.


  Maak melding
 11. Hahahahaahha ai mi gado ebu akademiya van wie heb jij die goochel-trucs geleerd mi boi?
  Weet jij wat niet relevant is ebu ? jou inhoudsloos tirade hier op dit net, het is altijd de schuld van anderen nooit dat van bouterse als één persoon met alles en iedereen ruzie krijgt lijkt het mij zinvol en verstandig dat hij of zij naar zijn eigen gedrag gaat kijken.ebu jij ben geestelijk ziek je spoort niet mi boi, jou reaktie op nummer 11 heb ik jou precies waar ik jou hebben wil verder hoef ik niets te doen jullie zetten je zelf hier op dit net zelf te schande met jullie tegenstrijdige reaktie.
  en dit nog ebu weet jij dat bouterse de minste stemmen heeft gehad tijdens de verkiezing het is publiek geheim dat andere leden binnen de mc meer stemmen hebben gehaald dan bouterse, bouterse gebruikt en misbruikt iedereen en waneer je hem tegenspreekt dan is er gelijk stront aan knikker want meneer kan het niet hebben waneer hij wordt tegen gesproken dat is reden van ruzie met bosje en niet fauwe kul wat jij hier schrijft ebu. waarom is roy horp raadselachtig aan zijn einde gekomen waarom moest haaakmat vluchten voor zijn leven vertel mij dat. bouterse heeft bewezen dat hij niet tegen kritiek kan en dat hij medogenloos afrekend met zijn tegenstanders kijk naar 8 dec 1982, kijk naar radio en kranten gebouwen die in brand zijn geschoten kijk hoe hij de rechterlijke macht in suriname op de podium bedreigd ook santokhi moest het ontgelden een vos verliest zijn haren maar niet zijn streken, we praten over een aantal maanden verder ebu dan zal ik zien wie de schuld zal krijgen als het werderom mislukt in suriname want de garantie dat het goed zal gaan is nul%


  Maak melding
 12. @ ebu en de rest van de waterdragers hier op dit net, op Dwtonline.com geeft Wonnie badoe een heel andere uitleg dan jou tirade leugens en bedrog.
  Wonnie Badhoe,
  ‘Verhoging douanetarieven na goed overleg’
  Paramaribo-”Door de dingen op de juiste manier te doen, voorkom je dat mensen duizend kilo zout erop gooien. inhoudelijk zal de verhoging van de douanetarieven niet veel uitmaken.ze zijn wel fors, duizenden procenten in sommige gevallen , maar de uitwerking ervan op prijzen zou slecht centen zijn,” verduidelijk minister wonnie badoe van financien. zij beschuldig de vorige regering er niet van dat zij de huidige een hak wilde zetten met het laten ingaan van de plotselinge verhoging op haar eerste werkdag, 13 augustus jongsleden ”de regering heeft het besluit genomen sinds december 2009 genomen maar er zijn functionarissen die moeten zorgen voor de implemantatie.lees dit bericht verder op Dwtonline.com


  Maak melding
 13. Ja president BOBO dacht even nog een streek uit te halen voor hij het veld moest ruimen en de nieuwe regering met een volks probleem op te kunnen schakelen maar gelukkig is hety terug gedraait.Dus BoBO je hebt weer gefaalt zoals je al je hele regeer termijn al heb gedaan.


  Maak melding
 14. Deze maatregel is uit zn context getrokken.Het ging hierbij om de prijs van containers,niet individuele goederen.Dat de ondernemers dit zouden doorrekenen is meer dan normaal en gebeurt overal.Als je mij persoonlijk vraagt vind ook ik die prijs erg ondergewaardeerd en mag hij best wel omhoog.Een positief effect zou zijn dat dit een boost zou geven aan de consumptie van eigen goederen en dat willen we toch,oen eigi sani?

  @NDP,yu dommie yu,Fiso,hoe slecht ik Vene ook vind is gwn een must geweest voor de hardwerkende ambtenaar,niet de spookambtenaar maar dat terzijde.Als je navraagt wat bv de gemidd leerkracht verdient per maand,schandalig.Ga Keynes maar ff lezen mi boi want je roept maar wat.Die rijke handelaren van Su zijn de laatste groep die ontzien moet worden want ze hebben een killing gemaakt onder Vene.En dan heb ik nog niet over de macht die ze hebben op bv de wisselkoers.
  Go read sth ipv hier op t forum een hoop onzin uit te zitten kramen.Aan NDPers als jou heeft iedereen een hekel.Dommie


  Maak melding
 15. Het is een goede zaak dat er nu wat gedaan wordt. weg met invoer belasting. laat de mensen nu een keer Suriname opbouwen door veelvuldig in te voeren . Ik remigreer binnen kort ook naar Suriname neem ook mijn spullen mee . per container of vrachauto.


  Maak melding
 16. Wat een hoop domme reacties van vooral NDP-ers die weer gelijk gillen zonder te weten waar het om gaat. Sommige wet zelfs het verschil tussen import en export niet.

  Het punt is dat de overheid administratie kosten maakt voor elke container en pakket. Die kosten brengt de overheid normaal inrekening door leges te heffen ( vergelijk je paspoort aanvraag, ook daar is sprake van leges en niet van belasting).
  Nu wil het dat die kosten jaarlijks aangepast moeten worden door alle componenten van de prijsberekening opnieuw te bepalen. Sinds 2003 is dit niet meer gebeurt en in 2009 heeft de regering opdracht gegeven de prijzen opnieuw te berekenen en een prijsverhoging door te voeren. Zonder die prijsAANPASSING is er sprake van subsidie voor importeurs.

  Ook is de berichtgeving zonder meer vals en tendentieus. Ja in % is het veel, maar per product in de container stelt het niets voor.

  Wat nu gebeurt, het TIJDELIJK terugdraaien van de maatregel creert een stuk rechtsongelijkheid en verkeerde verwachtingen. Immers een aantal containers zijn wel tegen die hoge prijs ingevoerd. Krijgen die nu hun geld terug?? En er wordt aangegeven dat het terug draaien tijdelijk is. Lijkt mij dat herberekening op het zlefde resultaat uitkomt en we dan over 3 maanden voor de keuze staan. Het hogere tarief weer invoeren of doorgaan met het subsidieren van de import. Laten we niet hopen dat voor het laatste gekozen wordt. Inplaats van het indirect subsidieren van een handje vol importeurs is de SME werkgelegenheid meer gebaat bij realistisch importheffingen (leges die alles dekken en een belasting om de lokale markt enigsinds te beschermen)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES