Douanetarieven oude regering Suriname wurgend

45

PARAMARIBO, 20 aug – De douanetarieven die de regering Venetiaan achterliet hebben een wurgende werking. Importeurs en exporteurs vrezen een vernietigende terugslag. De verhoging van ruim duizend procent ging op dertien augustus in. Dat is de dag waarop president Desiré Bouterse aantrad.

Een misselijke grap van NPS-leider en toenmalig president Ronald Venetiaan, vinden direct betrokkenen. “Ik ben zelf NPS’er, maar dit is onmenselijk. Je mag bezwaar hebben tegen iemand, maar je kunt de totale samenleving daarom niet verlammen”, zegt scheepvaartondernemer Eartha Cambridge tegenover de Ware Tijd. gevreesd wordt voor een tijdbomeffect.

Uiteindelijk zullen de consumenten het gelag betalen. Ook worden exportproducten duurder. “Vooral de export dreigt tot stilstand te komen. Je hele netwerk wordt in een dag kapot gemaakt”, zegt Max Man A Hing van de Kamer van Koophandel & Fabrieken. Wat vooral bijt is dat de maatregel onaangekondigd is doorgevoerd. Volgens de douane komt er nog uitleg. De nieuwe regeerders hebben nog niet gereageerd.


45 REACTIES

 1. Los van de maatregel; bewijst het eens temeer
  dat er geen communicatie was met de bevolking door de front regering. Nu moet er aanpassingen worden gepleeg door de regering Bouterse/Ameerali.


  Maak melding

 2. ik heb vele keren gewaarschuwd over deze man venetiaan,hij heeft een zeer slechte inborst,hij kan gewoon niet tegen verlies.en brengt iedereen in zijn directe omgeving in gevaar.voorbeelden zijn zat over de slechtheid van deze dom arrogante stijfkop.

  ook de ex minister van defensie ivan fernand zal moeten verschijnen bij de president bouterse,voor een head to head gesprek.

  de landverraders zullen voor hun zonde moeten bekennen.


  Maak melding

 3. Verhoging douanetarieven met gemiddeld 1800%.
  Front houdt niet van het Surinaamse volk, de front-elite(oude gevestigde orde)laat haar “schonen vingers” zien. Dit is onbeschaamd. Ik wacht af wat voor lijken Gilmore Hoefdraad straks uit de kast van Venetiaan zal halen! Als Teling een boekhouder was dan is Gilmore(Senior Economist At the IMF Statistics Department) een econometrist met de precisie van een neuro-chirurg. Die in korte tijd de ware conditie van s’lands economische status kan demonstreren.Wonny Boedoe Min.Finaniën heeft als prioriteit gesteld een volledig rapport van de financiële status van de Republiek Suriname, want de rapportage’s van Hildenberg vertonen inconsistentie en hebben zo een hoge mate van twijfel en onbetrouwbaarheid.


  Maak melding

 4. Niks te wurgend,
  Dit komt door het jarenlange dieftig optreden van corrupte douaniers.

  In plaats van dat geld op onrechtmatige wijze in hun eigen zakken te stoppen houdt de staat Suriname nu ook nog een graantje over.

  De staking van deze pseudo ambtenaren heeft ondubbelzinnig uitgewezen de de staat benadeeld werd. Gaat u de geneugten van deze mensen maar na. Ze staan in geen enkele verhouding tot hun maandelijkse gages.


  Maak melding

 5. Behoorlijk bestuur hoor ik iemand nog beweren als ie het heeft over Venetiaan’s termijnen…

  Een grotere schurk (vermomd als politicus) bestaat er niet!

  Het is dat hij natuurlijk “niets tegen de wet” heeft gedaan, maar dat wil niet zeggen dat het wel door de beugel kan.


  Maak melding

 6. Die gierige Venitiaan regering wilt niets geven aan onze eigen bedrijfsleven.
  Hij kijkt alleen naar kostendekkend.
  Maar hij heeeft wel het ambtenaren volk veel salarisverhoging geven in Fiso.
  Fiso moeten ze terugdraaien en het bedrijfsleven moet vrijstelling krijgen van douanetarieven.
  Die bedrijven zijn al zo arm en ze moeten hard werken.
  Weet je hoeveel een benz en een rolex kost tegenwoordig jongen!
  Deze wet is al in december 2009 aangenomen door die gierige Veniiaan.
  De voorbereiding van deze wet is al 20 maanden geleden klaar maar dat maakt niet uit.
  Omdat de meeste van het arme NPS volk bij de ambtenarij werkt trekt Vene de ambtenaren voor.
  Goed dat Vene weg is.


  Maak melding

 7. Als dit waar is, is het een behoorlijke lage streek van de vorige regering!!!
  Het was zeker de bedoeling om de nieuwe regering het zo moeilijk en onmogelijk te maken dat ze slechter zouden moeten presteren dan de vorige…..heel erg triest en schandalig!!!!


  Maak melding

 8. Echt een vieze vuile streek van de man. Die man heeft nooit van zijn volk en land gehouden. Hij geeft nu duidelijk aan dat hij het belang van het buitenland diende. Een dergelijk een vloek moet nooit meer de gelegenheid krijgen om weer in het machtcentrum van bestuur te komen. Foei toch lafaard!!!!!!!!


  Maak melding

 9. En is er van al deze bouta-aanhangertjes iemand die weet wat er nu echt betaald moet worden?
  Nee dus.
  Natuurlijk willen de douanemensen graag een redelijk salaris wat op tijd wordt betaald.
  Dankzij Bouterse betaalt Nederland die niet meer.
  🙂 Mooi hé.

  Maar Bouterse zal net als voorheen de zaken wel oplossen. De winkels leeg en honger.
  Maar de dierentuin heeft nog vlees


  Maak melding

 10. Nader bekeken is het probleem niet zo zwaar voor grote handelaren. “Er is eigenlijk niets aan de hand als de tarieven slechts gelden voor containers, omdat de doorberekening op de goederen procentueel centen zal bedragen”, zegt een groot-importeur die niet bij naam genoemd wil worden. Mendonça: “Handelaren mogen zeggen dat het tarief (gestegen van SRD 48 naar SRD 605) hoog is, maar zij verdienen wel miljoenen terug.”

  Voor de kleine man is het wel rampzalig. Pakketten transporteurs als Cambridge International en Global Expeditions dreigen failliet te raken, omdat er plotseling SRD 65 (in plaats van SRD 4,80) per exportpakket moet worden betaald. “Die tarieven voor een douanezegeltje zijn hoger dan de waarde van het hele pakket”, zegt Glenn Bansse van Global Expeditions. “Een paar van ons zullen moeten sluiten en dan komen vijfhonderd directe arbeidsplaatsen te vervallen. De nieuwe regering moet dit terugdraaien”, roept Robbi Lachmising van Continental Shipping.

  Kijk zo zit het. Maar in Suriname schreeuwt men al weer moord en brand.
  Ambtenaren maken deze fout.
  je moet dus bij de vorige minister zijn.
  Zo gaat dat in elk fatsoenlijk land.
  Maar de bosapen gaan alweer schreeuwen.


  Maak melding

 11. Douane tarieven, Fiso, al die ambtenaren die zijn aangenomen na de verkiezingen van 25 mei, een pand die bijna gekocht was voor 1 miljoen boven taxatiewaarde nog net voor de nieuwe regering aantrad, de financiele afspraken wbt de ex-ministers, de lintjes, de hoge functies die ze zichzelf hebben toebedeeld of wilden toebedelen, alles wat we dus nog niet weten.

  Wie het Surinaamse volk dom noemt, omdat ze deze fronters naar huis hebben gestuurd, is voor mij vanaf vandaag een ezel.

  Deze fronters hebben hun hart niet op de juiste plaats. Eigen belang en als dat niet kan, dan zullen zal het Surinaamse volk het merken zullen ze gedacht hebben.

  Front NOOIT MEER.


  Maak melding

 12. minder ‘laag en laf’ dan een inkijk in de overtuigingen van opa : ’te mi no man win a pree, mi mu poor en gi den trawan’.
  desipres moet hem nu terugpakken, door alle ‘na-gerechten/-genietingen’ van zijn yang als pres.en al zijn ministers, in te korten tot een duur van maximaal 3 maanden.


  Maak melding

 13. Hopelijk begrijpen de redi musu’s, die meenden het Surinaamse electoraat voor vies en vuil te mogen uitschelden en Venetiaan en co. de hemel in te prijzen, nu beter waarom NF tijdens de verkiezingen zo is afgestraft.

  De douanetarieven-kwestie is weliswaar de opvallendste, maar slechts 1 van de vele laag-bij-de-grondse acties van m.n. NPS en VHP. ‘Na mij de zondevloed’ is altijd het credo geweest van deze elite landverraders!

  Hopelijk wordt met dit bovenstaande bericht the Good (NF) and the Bad (Bouterse) beeld, dat m.n. door buitenlandse media en redi musu –journalisten wordt geschetst, doorbroken en genuanceerder van aard.


  Maak melding

 14. Anti Bouta =not= Pro Vene
  Het feit dat iemand z’n bedenkingen heeft over het presidentschap van Bouta betekent niet automatisch dat die persoon Pro Vene of Front is. Iedereen die het beste voor heeft met dit land weet dat Su toe was aan een andere wind. Alleen jammer dat er geen ander alternatief was. It’s a fact now so we can only hope for the best! Dat hele Suri-Neds vs Suri’s slaat nergens op.


  Maak melding

 15. pinto ,
  het gebeurd niet vaak maar ik ben het voor de volle 110% met jou eens met jou reaktie op nummer 5 jammer genoeg geld dat ook voor de bestuurders die in dure bolides rondrijden in de straten van paramaribo ik hoef geen namen te noemen .


  Maak melding

 16. Douanetarief verhoging is een vorm kapitaal export in te dammen.Er moet meer aan eigen productie gedaan worden voor eigenbehoefte.
  Als D.D.Bouterse begin augustus zou aantreden,zou de wet op een andere datum in werking gaan.Als president kan dat allemaal ongedaan gemaakt worden.De president en de vice president is heel blij mee omdat zij nu de schuld aan venetiaan kunnen geven als alles duurder word. Maar de koers zal ermee dalen


  Maak melding

 17. Wij beginnen moord en brand te schreeuwen zonder na te denken:wanneer waren de tarieven voor het laatst aangepast? Wat zal het effect zijn op de consumenten prijzen? Geloven we de handelaars op hun woord? Handelaren zijn geboren leugenaars.We moeten niet emotioneel reageren ,maar de zaken met ons volle verstand analyseren.A;s we dat doen zal het blijken dat dit een storm in een glas water is.


  Maak melding

 18. Wie betaalt de douaniers ? Dat is de overheid dus wij allen.Wanneer de tarieven aangepast worden komen aan de andere kant een deel van de kosten die we als volk hebben om het douane apparaat in stand te houden terug,waardoor we zelf minder hoeven te betalen.We moeten juist blij zijn met deze aanpassing,maar wat doen we?
  Wij luisteren naar de handelaren.Zullen deze heren ooit voor de consument opkomen? Volk denk toch na.Wees geen schaap!


  Maak melding

 19. Beste mensen,
  Dat de vorige regering waardeloos was , hebben ze nu duidelijk kenbaar gemaakt om hun eigen landgenoten te benadelen.
  Hopelijk zal de nieuwe regering ervoor zorgen dat de invoerrechten omlaag gaan.
  Ik heb persoonlijk meegemaakt dat er oude en ook andere mesen de invoerrechten niet konden betelen omdat ze niet genoeg geld hadden.En nu zo duur gemaakt door de grote verliezer JUDAS Venitiaan. zou ik zeggen BOUTA laat onze landgenoten niet in de steek.Zorg ervoor dat het omlaag gaat en dat onze landgenoten die willen remigreren ook welkom zijn in suriname .Dat het hun niet moeilijk gemaakt wordt indien ze een bedrijf willen starten, en ook voor de remigranten die ten opzichte van onze landgenoten extra belasting moeten betalen.
  Bouterse moet ervoorzorgen dat wij die terug willen komen naar suriname op een menswaardige manier worden behandeld.
  Heel veel surinamers zijn gemotiveerd geremigreerd maar door de problemen die ze heben gehad terug zijn gekomen naar nederland.
  Dus ik zou willen zeggen BOuta zorg ervoor dat de invoerrechten omlaag gaan zodat wij die ons land steunen door het sturen van pakketten voor onze landgenoten, ook geen extra geld hoeven over te maken voor de hoge invoerrechten. In feite moeten de ouderen vrijstelling van invoerrechten krijgen.

  Dus Bouta zorg ervoor dat je je werk goed doet .
  Namens BIGA MAN from SURINAM>


  Maak melding

 20. dan is het toch een mooie en makkelijk actie voor deze regering om eenvoudig te scoren en de maatregel terugdraaien.
  Dus waarom is dit een actie van vene? Waarom is het nog niet teruggedraaid.

  Think twice


  Maak melding

 21. Dhr. Brunswijk had dit al geroepen toch? Dat de vorige regering op de valreep allerlij contacten afsloot om de nieuwe regeerders het regeren zo moeilijk mogelijk te maken. M’n avo zij altijd ” a lik fa blakka a so ing atie blakka.” Maar het komt goed! Vers bloed moet gaan stromen in de leiding van ons Suriname! Handen af van Suriname! Alle pro-neo kolonialen met jullie verwensingen. Hoezo pariastaat? Isolement? Never nooit!


  Maak melding

 22. De zwakke leiders van het Nieuw Front wilden in een keer daadkracht tonen.Mijn analyse leert dat de van het Nieuw Front op de een of andere manier dringend financiële middelen nodig hadden om de ambtenaren lonen te betalen.De mensen van het Nieuw Front dachten dat zij de verkiezing wederom zouden winnen door de ambtenaren een loonsverhoging te geven.

  Suriname kan met de huidige productiecapaciteit de gelden niet opbrengen om de loonsverhogingen voor de ambtenaren te betalen.Ook de cadeautjes aan de mensen om verkiezingswinst te halen moeten bekostigd worden.De regering Bouterse heeft een groot probleem van het Nieuw Front overgenomen.


  Maak melding

 23. Geen enkele wet wordt aangenomen zonder tussenkomst van DNA. Toenmalige NDP fractie kan niet zeggen dat ze het niet wisten. Dat er geen ruigbaarheid gekomen is omtrent deze regeling, komt vanwege het feit dat de toenmalige oppositie haar werk ook niet goed gedaan heeft. De oppositie zat te slapen!

  Was het een ministerieel besluit (geen wet), dan nog dient de DNA daarvan in kennis gesteld te worden; men hoeft de DNA geen goedkeuring te vragen, maar de DNA dient daarvan in kennis gesteld te worden.

  Oppositie lag te slapen.

  Verder vind ik het heel laf van Venetiaan dat hij een dergelijke verhoging heeft doorgevoerd.

  Tegen alle Surineds zou ik zeggen; post voorlopig geen pakketten. Dan wil ik zien hoe de douane zich bedruipt.


  Maak melding

 24. Als iets plotseling 1000% duurder moet worden getuigd dat van stommiteit, slapte, zwakte en hebben de beleidsmakers 100.000x gefaald. Typisch front. want waren ze dan toen de nodige aanpassingen met 1, 2, 3 en ga zo door tot de 999% aanpassing behoefde? ( ervan uitgaande dat de 1000% echt noodzakelijk zou zijn) slapen dus, Typisch front. m.i, gaan rechtstreeks door dit beleid meer dan 15 mensen dood!. en niemand praat hierover. honderden mensen en kinderen en vrouwen en zwangere worden gekilled door dit beleid van zgn brandschone el vene.
  Ik vind dit 1000x erger dan al s militair je (15) tegenstanders uitschakelen, hoe afschuwelijk dat ook moge zijn. Ik wil dat niet bagatelliseren, maar wil alleen aangeven el vene en co MEER verderf zaait hiermee dan 15 mensen executeren.


  Maak melding

 25. venitiaan heeft geen vision =hij is niet visionair=laat zich besturen-zijn afbouwen is versneld- het volk heeft gekozen-we shall overcome!. kondre man un opo!.


  Maak melding

 26. Ik vind dit land. Verraad en vene moet de cel in voor de economische sabotage van suriname.

  mensen moeten nu de regering bouta vragen een onderzoek te doen naar de regering vene


  Maak melding

 27. du,, du,, du,, du,, waar blijf je met je stijkoppe reaties,,,
  kijk hoe jou vene jou arme arme surinamers in de diepte gooid,, eerst was het aanpassing progamma .s.a.p piena ding sma…en nu ga we weer,, ai boy….


  Maak melding

 28. hahahahaha ik heb al eerder aangegeven dat de aanhangers van bouterse een collectief dom sootje is hun reaktie over dit onderwerp zegt genoeg.
  Gebruik je verstand een keer als jullie dat hebben tenminste ik heb daar mijn twijfels over.
  De man die ervoor heeft gezorgd dan jou gelwaarde niets meer waard is, de man die ervoor heeft gezorgd dat jou hele goudresereve is verdwenen en jou staatsbank leeg is geplunderd deze man geloven jullie nu.Ik laat mij niet zo kinderlijk en makkelijk in de maling nemen door een stelletje recidivisten van de MC.


  Maak melding

 29. Mensen, uitkijken naar DU heeft geen zin. Uiteraard zal ie zich hier niet vertonen. Zijn rol is alle negatieve zaken in Suriname aan de heer Bouterse toe te schrijven.

  Aangezien hij dit nu bij dit onderwerp niet kan doen, zal ie niet verschijnen.

  Trouwens, hierin is hij zeker niet de enige hoor, je hebt er zoveel van vooral hier in Nederland.

  Het zijn de zogenaamde nationalisten die hun mond vol hebben van de rechtstaat en de democratie, maar in de werkelijkheid een terrorist hebben gefinancierd die Suriname naar de verdoemenis moest brengen. Zijn mensen die Suriname liever naar de afgrond zien glijden dan dat er onder dhr Bouterse een poging wordt gedaan het land op een betere manier te regeren dan die verloren jaren onder Venetiaan.


  Maak melding

 30. @ blakaboy,
  Ik zal een boef moordenaar schurk drugscrimineel en ex dictator nooit Heer noemen een heer is in mijn ogen iemand die het goede voorbeeld geeft.
  Ik heb jullie al door die doctrine werkt heel goed het is altijd de schuld van een ander nooit de schuld van jou zelf toch mi boi.ik ben principieel tegen bouterse laat dat duidelijk zijn als jij een moordenaar of drugscrmineel als president wil hebben moet jij dat zelf weten één ding vraag ik mij af hoe de (mensen) die bouterse zien zitten hun kinderen normen en waarden en princiepes bij brengen.


  Maak melding

 31. DU,het is duidelijk ,je hersenen gaan niet verder dan de 80-er jaren,zo gauw jouw boevenbende op de korrel wordt genomen vlucht je in je eeuwig durende syndroom nl Bouterse.
  Reageer verdomme 1x inhoudelijk op een artikel,je draait steeds die cd van 80-er jaren,heb je echt niet door dat jouw haat kant nog wal raakt?

  Klopt Vene dacht op deze manier de nieuwe regering een hak te zetten,maar hij heeft op het verkeerde paard gewed,deze regeling is gelijk de prulleebak ingegooid,de tarieven blijven bij het oude.


  Maak melding

 32. “je draait steeds die cd van 80-er jaren”

  Die gek du, dacht als ik die leugens vaak genoeg blijf herhalen ga ik hetzelf ook geloven. Ik kan mij niet voorstellen dat hij enig moment heeft gedacht dat zijn leugens hier voor anderen bestemd waren.

  I rest my case.


  Maak melding

 33. Als je verstandig met mijn in discussie wil gaan dan sta ik dar voor open want niemand heeft de wijsheid in pact de waarheid is ergens in het midden, maar onzinige en kinderachtig gedoe daar doe ik niet aan mee .
  Voor degene die belangstelling hebben minister wonnie badhoe ik hoop dat ik haar naam goed schijft geeft op dwtonline.com een uitleg over dit hele gebeuren over de douanetarieven die in december 2009 al is goed gekeurd hoe kan je iemand de hak willen zetten met een wet die maanden geleden is goed is gekeurd denk een beetje na en reageer niet als een stel hersenloos……..


  Maak melding

 34. “Regering Venetiaan wilde economie ontwrichten
  maandag, 23 augustus 2010 03:54
  Paramaribo – Minister Wonnie Boedhoe van Financien heeft met het tijdelijk terugdraaien van de verhoogde douanetarieven bij de afhandeling van import- en exportgoederen een wijs besluit genomen. Volgens econoom Guillermo Samson heeft de regering Venetiaan/Sardjoe een economische tijdbom tot uitvoering gebracht welke had kunnen leiden tot ontwrichting van de …

  totale Surinaamse economie. “Zij hebben toen een ondoordachte beslissing genomen”, zegt Samson. Verhoging van dounekosten bij afhandeling van import- en exportgoederen met honderden en duizenden procenten kan volgens de econoom ertoe leiden dat prijzen van goederen in de winkels enorm stijgen.

  Als gevolg hiervan vermindert de koopkracht van de samenleving en binnen de import- en exportbranche zouden ruim 1000 ontslagen het gevolg kunnen zijn. Ook winkels en kleine importeurs en exporteurs riskeerden zodanig verlies dat ze hun zaak zouden moeten sluiten. “Het is een economische tijdbom die voor veel chaos kan zorgen”, zegt Samson. Regering Venetiaan heeft volgens de econoom bewust een tweede ‘boobytrap’, verhoging van dounetarieven, ingevoerd om het de nieuwe regering moeilijk te maken.

  “Ze hebben eerst bewust mensen aangezet om de dollarkoers omhoog te doen schieten. Vice-president Ram Sardjoe heeft toen gezegd dat het de schuld is van de Mega Combinatie die aan de macht zal komen. Omdat de boobytrap niet is gelukt hebben ze de douanekosten verhoogd”, zegt Samson. Met het terugdraaien van de douanetarieven is Suriname bespaard gebleven van uitbarsting van de economische tijdbom”
  —————————————-
  Zo denken de fronters nou eenmaal, ‘na mij de zondvloed’.


  Maak melding

 35. @ na mi ,
  Die leugen van jou op nummer 42 is al ingehaald door de waarheid je liegt dit is een wet van dec 2009 laat jou goed informeren.
  hoe was het met onze staatskast na mi , waar is onze goudvooraad gebleven waar is onze sterke gulden om maar te zwijgen over die miljoenen schulden die ali baba met zijn rovers benden hebben achtergelaten voor front regering wat voor boobytrap was dat? over ontwrichten van onze economie gesproken vraag aan die pseudo econoom wat de gevolgen van de jaren 80, 80 zijn aan onze economie laat hij eerst die vraag beantwoorden voordat hij komt met valse en domme beschuldigingen die alleen de mc-ers geloven jullie kunnen toch niet verder denken dan revolutionare neus lang is want jullie zijn echt een dom volk no joke


  Maak melding

 36. Tuurlijk kan jij geen discussie`s aan oellewapper DU.
  Deze wet is aangenomen in dec.2009 okay,maar wanneer is het ingegaan??????hahahahah ai baja joe oedoe asie ede joe, het ging in op 13-08-2010 ,dus waar zeik je over?????Waarom is het toen niet gelijk ingegaan,maar rustig afwachten tot dat er een nieuwe wind ging waaien?Als dit niet riekt naar een duivelse pact van je boevenbende ,weet ik het niet meer.
  Je typt steeds maar weer brokobroko Nederlands,komt er ook nog bij dat je absoluut niet BEGRIJPEND kan lezen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.