vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieEerste stappen Suriname naar Constitutioneel Hof

Eerste stappen Suriname naar Constitutioneel Hof

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 aug – De eerste voorzichtige stappen naar de instelling van een Constitutioneel Hof zijn gezet. President Desiré Bouterse heeft Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, gevraagd om een stappenplan. In kringen van advocaten wordt voorzichtig gereageerd.

Als het Hof echt komt, kan eindelijk elke wet worden getoetst aan de grondwet. “Elk Hof dat komt om zaken tot in de juridische puntjes in orde te maken, is van harte welkom”, zegt mr. Stanley Marica, deken van de Orde van Advocaten, tegenover de Ware Tijd. Maar er is reden voor het temperen van elk optimisme. De menselijke bezetting kan een hele klus blijken. Dat heeft vooral te maken met specialisme.

Suriname is bepaald dun bezaaid met gespecialieerde juristen. Rekruteren bij de rechterlijke macht is helemaal af te raden. Nu al is er een tekort aan rechters. “Zelfs de mensen die nu worden opgeleid, kunnen niet worden ingezet. Althans, niet voor ze een speciale opleiding hebben gevolgd”, aldus Marica. Van Dijk-Silos wil zo snel mogelijk aan de slag. Ze wil onder meer praten met de uitdenkers van de grondwet.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

32 REACTIES
 1. Dit is mijn regering, daadkracht tonen, de koe bij de horens vatten, zaken oppakken.

  Marica we begrijpen je voorzichtigheid hoor, maar het langdurig wikken en wegen van vene waarbij besluiten nooit worden genomen, moet verleden tijd zijn. Hoe veel jaar stond dit niet op de agenda van vene.

  Laten we eerst inderdaad een stappenplan maken, alles definieren en goed uitwerken, als het goed is kan dit toch pas over een jaar of twee misschien drie geimplementeerd worden, in de tussentijd zal er een werkgroep ingesteld worden om aan de menselijke bezetting te werken, dus ook training.

  Dit is een te belangrijk instrument om nog te laten liggen.


  Maak melding
 2. Kan iemand mij uitleggen wat zo,n hof in een klein land als Suriname voor zin heeft?
  Het gaat alleen maar geld kosten.
  Of Bouterse gaat iedereen een kunstje flikken en via dit hof aansturen op een waarheidscommissie. Dan kan hij het strafproces in Suriname wat tegen hem wordt gevoerd frustreren.


  Maak melding
 3. De bedoeling zal zijn dat DDB de rechter(s) zal benoemen van het constitutionele hof en hiermee volledig macht krijgt over de rechterlijke macht. Stel dat een wet zou komen die vervolging instelt van de daders van de decembermoorden dan zou het hof deze kunnen verwerpen door rechters zelf benoemd door DBB. Tja, mensen dit is geen hogere wiskunde om de zet van DBB te begrijpen.


  Maak melding
 4. Een ex dictator anti democraat massamoordenaar genocide pleger die dit voorsteld kan toch niet waar zijn bouterse denkt dat iedereen even onwetend is als na mi en rest van de volgers laat hij de wereld tonen dat hij de rechtsgang in suriname respecteert en zich melden te boxel nog even dan gaat bouterse aan zijn onderdanige slaven vragen om hem heilig te verklaren.


  Maak melding
 5. De wetgever selecteren op kundigheid,nee hier schuilt een addertje onder het gras.Is het niet opgevallen..biervliet,boereveen,en als speciale hoofdman van de beveiliging lindscheer.Hee..het ringetje wordt weer rond.Elk wed wordt getoetst aan de gronwet,oh..er zullen een paar worden geschrapt of worden bijgeschreven,en..wie zal er dan van kunnen..,vandaar.Herinnert u onze buurman chavez nog.


  Maak melding
 6. Niet te vroeg juichen. Een Constitutioneel Hof moet een zeer invoedrijk instituut worden. Het opzetten daarvan vraagt om deskundigheid. Mevrouw Van Dijk – Silos beschikt in geen enkle opzicht over die vereiste deskundigheid. Een goed idee dit hof, maar niet in handen van deze dikzak.


  Maak melding
 7. De beste stuurlui staan aan wal en het liefst aan die van de Rijn; Maas; Waal; Schelde; Moerdijk kaarkong, allemaal mensen die niet eens gerechtigd zijn om in Suriname te mogen stemmen.


  Maak melding
 8. Prioriteiten!

  Prioriteiten stellen is een slimme zaak. Deze aanpak is niet slecht, maar dit is een van de zaken die geen prioriteit heeft.

  Er zijn belangrijkere zaken die Suriname NU nodig heeft en die kennen we allemaal. Zeker onderwijs en volksontwikkeling, ambtenaren salarissen, produktie, investeringenen en export, enz.
  Begin bij het begin!


  Maak melding
 9. Als jij niet weet wat de reden ,taakomschrijving,en in het bijzonder het nut van het Constitutioneel Hof is,verwijs ik naar de Grondwet van de Republiek Suriname d.d 1987 via gehouden referendum goedgekeurd door De Nationale Assemble (DNA)1987.te verkrijgen bij alle goedgesorteerde boekhandels in su en nl.Of onthou je van elke vorm van commentaar.


  Maak melding
 10. Pinto(nr.10),

  A.u.b. niet generaliseren. Je verzwakt hiermee jouw stellingname en men ziet onmiddelijk jouw valkuil/allergie.

  Zie dit als een advies.

  Suriname hoort een Constitutioneel Hof te hebben. Als Venetiaan het niet heeft kunnen doen, dan moet Bouterse het maar afkrijgen.
  Srika


  Maak melding
 11. De gene die niet eens zijn met de plannen om het Hof in het leven te roepen , moesten maar de verkiezing voor het bestuur van het land winnen. Nu dat zij verloren hebben kunnen zij maar beter hun braaksel inslikken.


  Maak melding
 12. Vraag 1: Waar haalt Suriname de deskundigheid vandaan?

  Vraag 2: Is het plotseling versnelde onderzoek naar de instelling van het Constitutionele Hof niet een uitbreiding van de machtspositie van de president?

  Vraag 3: Is een doordacht stappenplan dat enige tijd in beslag neemt niet beter dan een snelle blunder?


  Maak melding
 13. Bouterse toont zijn criminele gezicht.
  Waneer wordt het surinaamse volk wakker?de veelvoudige moordenaar en veroordeeld drugscrimineel Desi Bouterse heeft zijn intrek genomen in het president paleis en opringt zich meteen door allerhande dubieuze figuren geen reden voor een feesje , zou ik zeggen. iedereen ziet het behalve 40% van de schaapachtig surinamers ze slapen, suriname slaap lekker ééns word je wakker hoop ik.


  Maak melding
 14. REPUBLIEK SURINAME
  PREAMBULE

  WIJ, HET VOLK VAN SURINAME,
  geïnspireerd door de liefde voor dit land en het geloof in de kracht van de
  Allerhoogste en geleid door de eeuwenlange strijd van ons volk tegen het
  kolonialisme, welke werd beëindigd met de vestiging van de Republiek
  Suriname op 25 november 1975,

  in aanmerking nemende de staatsgreep van 25 februari 1980 en de gevolgen daarvan,

  bewust van onze plicht elke vorm van buitenlandse overheersing te bestrijden en te verhinderen,

  vastbesloten de nationale souvereiniteit, zelfstandigheid en integriteit te
  verdedigen en te beschermen,

  bewust van de wil, onze economische, sociale en culturele ontwikkeling in
  volle vrijheid zelf te bepalen,

  overtuigd van onze plicht de principes van vrijheid, gelijkheid en democratie
  alsmede de fundamentele rechten en vrijheden van de mens te eerbiedigen
  en te waarborgen,

  bezield door de beleving van het burgerschap en de participatie bij de
  opbouw, de uitbouw en de instandhouding van een sociaal-rechtvaardige
  samenleving,

  vastbesloten met elkaar en met alle volkeren in de wereld samen te werken,
  op grondslag van vrijheid, gelijkheid, vreedzame coëxistentie en
  internationale solidariteit,

  VERKLAREN PLECHTIG, ALS RESULTAAT VAN DE GEHOUDEN
  VOLKSRAADPLEGING, DE VOLGENDE GRONDWET TE
  AANVAARDEN.


  Maak melding
 15. “Vraag 3: Is een doordacht stappenplan dat enige tijd in beslag neemt niet beter dan een snelle blunder?”

  Terwijl de President juist iemand heeft aangesteld om een stappenplan te maken, durft Blaka Bakra gewoon bovenstaande te schrijven. Het bericht gaat juist gewoon om die aanstelling en de functie van een persoon, een tijdspanne is niet eens genoemd.

  —————————————–

  “een president mag zich niet met het Hof bemoeien. Daartoe is hij niet gerechtigd.

  Dhr.C. Hodasel”

  Ook weer zo eentje, hoe kan de President zich met het Hof bemoeien, er is geen hof, de opdracht voor het inrechten moet van de President komen van wie anders?

  Er staat een kort bericht van maar drie alinea, en toch durft men iets anders te lezen.

  Volgens de gasten die vinden dat het HOF niet moet komen, hopelijk snapt men niet dat men in Suriname ongrondwettelijk bezig is, in de grondwet staat dat er een HOF moet zijn.

  Front wilde dit nooit want ze wilden wetten en regels blijven interpreteren zoals ze dat wilden.

  Trouwens niet alleen een Hof moet er komen, maar onze hele rechterlijke macht moet geherstructureerd worden. Momenteel zijn ze niet onafhankelijk, een kortgeding aanvragen kan wel jaren duren, een hoger beroep duurt veels te lang en soms gewoon nooit, sommige getedineerden hebben hun straf helemaal uitgezeten terwijl hun hoger beroep niet is doorgegaan, onacceptabel.


  Maak melding
 16. Ik denk dat inderdaad een heleboel hollanders althans allochtonen (met de Nederlandse nationaliteit) reageren op zaken welke de Surinamers aangaan. Jammer maar eerlijk gezegd kan je alleen echt meepraten als je hier in Suriname woont, leeft en mag stemmen. Verder zou ik me inderdaad onthouden van commentaar. Overigens jullie zitten daar opgescheept met een ras echte rasict die zeer waarschijnlijk in jullie nieuw kabinet zal bepalen dat alle niet blanken en niet – christenen gescalpeerd moeten worden, ik zou me als Nederlander daar eerder druk overmaken, want als je s’morgens in de spiegel kijk denk ik dat een heleboel van jullie ook kijken naar een niet blank gezicht.

  Ten aanzien van het Constitutioneel Hof daar ben ik als Surinamer van mening dat inderdaad geen enkele regering voor deze serieuze pogingen heeft gewaagd om dit fundamenteel orgaan van de groind te krijgen. En de regering Bouterse verdiend voor mij part een zeer groot compliment voor de eerste aanzet. Ik weet dat een heleboel politici van andere partijen volgaarne deze regerinbg zien falen om terechte of onterechte redenen (dat hangt van je oogpunt af), maar het is wel een feit dat dit de eerste regering na tientallen jaren is die tot nu toe zo een goede start heeft gemaakt gelet op hun framework rondom het uit te voeren beleid, de voorbereidingen welke getroffen worden daar toe en de uitvoering daarvan.
  Voor alle opmerkingen ten aanzien van Mr. dr. Jennifer van Dijk – Silos, het volgende: zij heeft bewezen en dat doet ze al ruim twintig jaren op vrijwel elk gebied van het recht deskundigheid te bezitten en overigens is zij een zeer evenwichtig, integer en intelligent mens. Ik kan me er wel bij voorstellen dat ‘nieuw lombe’ nou juist daar moeite heeft gelet op de harde standout welke zij als voorzitter OKB heeft moeten nemen tegen bepaalde politici inmiddels zo een 3 maanden geleden. De wond is nog gevoelig, i get it. But no dice er zijn niet veel mensen in Suriname die kunnen tippen aan de CV en werkervaring van deze goede mevrouw en ik denk al helemaal niet dat nieuw lombe maar in haar schaduw zou kunnen lopen.
  Ik stel voor verdiep je eerst heel goed in de mensen hun achtergrond, kennis, deskundigheid en verdiensten alvorens je als een kip zonder kop wat uitkraait dat ook nog op onwaarheden, inzichtloosheid en onwetendheid gebasseerd is. Ik denk dat je dan ook minder achterlijk overkomt.

  peace out!


  Maak melding
 17. Maar zo een instelling in leven roepen staat toch haaks op het principÉ van scheidding der machten zoals beschreven in de grondwet van Suriname?Dit zal in de praktijk alleen maar bijdragen dat de president meer macht krijg door oa het benoemen van deze opperrechters. Met een meerderheid in het parlement kan hij Jan en alleman gaan voordragen als opperrechter.
  Dit zal alleen maar gevolgen hebben op de rechtspraak als het gaat om strafrecht,want op het gebied van het civiel recht is er onvoldoende capaciteit beschikbaar om dit uit te gaan voeren in de praktijk.
  En de aanstelling van mevrouw van Dijk-Silos is mij een raadsel.Bouterse kon op zn minst de schijn van onafhankelijkheid in deze kwestie in acht nemen en iemand van de oppositie aanstellen om dit te onderzoeken.Daarnaast met alle respect vind ik mevrouw van Dijk onvoldoende gekwalificeerd voor een belangrijke taak als deze.


  Maak melding
 18. Hoe kan het dat de man die zich nooit aan geen enkele rechten en wetten heeft gehouden nationaal zoals internationaal dat jij zou iemand een compliment geeft zijn jullie zo dom of bouterse zo slim het ook zo zijn jullie beiden even dom .
  er loopt al jaren een strafzaak tegen deze beest hij heeft 1001 redenen om niet te verschijnen in boxel en geen 1 om wel te verschijnen. reaktie nummer 28 heeft het goed gezegt.


  Maak melding
 19. Aan alle domme tegenstaanders , jullie zijn niet tegen bouterse ,maar tegen alle surinamers in binnen en bijtenland .
  hou toch op jullie actie is een druppel op een gloeiende plaat .


  Maak melding
 20. uae @28

  “Maar zo een instelling in leven roepen staat toch haaks op het principÉ van scheidding der machten zoals beschreven in de grondwet van Suriname?”

  “Daarnaast met alle respect vind ik mevrouw van Dijk onvoldoende gekwalificeerd voor een belangrijke taak als deze.”

  Met alle respect uae denk ik dat jij onvoldoende gekwalificeerd bent om mevr. Van Dijk-Silos niet gekwalificeerd te vinden, ik vind je persoonlijk een beetje overmoedig.


  Maak melding
 21. laten wij met zijn allen constateren dan bouterse de slimste man van heel suriname is en dat er in het land der blinden één oog koning is, En alles wat deze man beweerd de waarheid niets anders dan de waarheid iedereen moet volgen als bouterse bevel geeft zonder enige commentaar, Het is toch kolderiek dat waneer iemand zijn terechte twijfels uit over de voorgenomen stappen van meester misleider bouterse dat er groep bewakers van de duivel zich geroepen voelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES