Guyanese premier: niet op de vuist met Suriname

26

PARAMARIBO, 19 aug – De Guyanese premier, Samuel Hinds, sluit een gewapend treffen met Suriname uit. Als er al sprake is van conflicten, moeten die vreedzaam worden opgelost. De perspectieven voor samenwerking zijn beter dan ooit.

Dat werd meer dan ooit duidelijk tijdens het recente bezoek van de premier aan Suriname. “Het zal nooit tot een gewapend conflict komen”, zegt Hinds dan ook tegenover Dagblad Suriname. Dat Guyana Surinaams grondgebied bezet houdt, doet geen afbreuk aan zijn overtuiging. Surinaamse politici als ex-president Jules Wijdenbosch zinspeelden al op wapengekletter.

Volgens Wijdenbosch was het bijna zover gekomen tijdens zijn bewind. President Desiré Bouterse vindt ook dat het tijd is voor een oplossing. Maar die hoeft niet per se met geweld gepaard te gaan. Hinds ziet eerder een verschuiving van focus in de relaties. “Door meer met elkaar om te gaan, zal deze hete issue verdwijnen. “Zakelijke en culturele banden zullen steeds meer de overhand nemen.


26 REACTIES

 1. De kop van dit bericht is niet kies en slaat derhalve nergens op. Weet u wat het inhoudt, “het op de vuist gaan tussen twee landen?”

  War is hell!!!

  Zelf heb ik een fikse vuile en zinloze binnenlandse oorlog achter de rug, waarbij maar liefs 72 jonge Surinamers ten grave zijn gebracht. De ellende voor onze binnenlandse broeders en zusters wil ik u maar onthouden.

  Feti no habi kondisie. Make love not war!


  Maak melding

 2. ach ja bosje was zeker weer dronken hij en zijn baas desi lusten er pap van die black Label.het enige wat deze gasten kunnen is geweldadig zijn tegen hun eigen volk dat hebben ze bewezen voorbeelden zat je koopt miljoenen aan militaire matrieel om jou eigen volk te onderdrukken is mooi met je .


  Maak melding

 3. I beg to differ. Als ik president zou zijn van Su zou ik al die Guyanezen op post tigri en omgeving op mijn inauguratiedag terugposten naar GT.

  Gore lef van deze premier,al diverse uitspraken genegeerd en nu komen praten over vreedzame oplossing ?oen kies dat keba en oen guyanees no be wan eng.

  Het guyanees leger stelt toch geen ene flikker voor.


  Maak melding

 4. Suriname heeft geluk met die uitspraak…

  Guyana zou suriname verpletteren als het op een 1-1 oorlog komt.
  Zeker nu hoe Nederland suriname niet meer zal steunen


  Maak melding

 5. Geachte lezers, die man praat over verschuiving van de focus terwijl surinaams grond gebied bezet gehounden wordt. Na de oplossing van deze kwestie zullen we naar andere zaken kijken. Eerst ons grond gebied terug vuile boeven.


  Maak melding

 6. De grenskwestie is en blijft een heet hangijzer en vraagt, nee schreeuwt om een oplossing, Zuidwest-Suriname moet hoe dan ook met alle mogelijke middelen bevrijd worden uit de Guyanese wurggreep immers zonder grond valt er niks te ontwikkelen.

  Uit de reactie’s is op te merken hoe klein Surinamers denken, weleens gehoord van private militaire bedrijven oftewel PMC’s, die lossen elk probleem op tegen een aannemelijke prijs natuurlijk, tevens trainen ze ook nationale legers op alle fronten over de gehele wereld al decennia lang.


  Maak melding

 7. Oh..su heeft geen luchtmacht,niets behoorlijks op het water,weleens guyanese parade,s meegemaakt.Man schei toch uit.Met geweld ben je medeplichtig aan moord op je volk,met vreedzame oplossingen red je een hele boel generatie,s


  Maak melding

 8. @ pinto,
  Als jou baasje geen staatsgreep had gepleegd met behulp van het buitenland en hij zich aan zijn afspraken had gehouden om verkiezingen te houden en terug de kazerne in te gaan dan was suriname verder in zijn ontwikkeling dan waar het vandaag is onthouden mi boi.
  Jij vindt het zo erg voor die 72 militairen toch aanbid jij de veroorzaker van al deze ellende dan ben jij toch niet goed wijs bij jou kop pinto, jij geeft steeds de verkeerde mensen de schuld ik roep al jaren hier dat bouterse het begin is van alle ellende in suriname door zijn grootheidswaanzin nu is hij weer bezig nederland wil de samenwerking met suriname stoppen omdat bouterse een misdadige verleden heeft en wie krijgt de schuld u raad het al nederland ik wordt moedeloos van dit soort krankzinnige gasten als pinto en de rest van de aanbidder.


  Maak melding

 9. Grens!

  Trek een grens als nieuwe regering. Trek die grens langs de belangrijkste zaken die moeten worden aangepakt: AZV, KB, AOW, Salarissen, JUSPOL, Kwikvervuiling, zekere werkgelegenheid, Criminaliteit, infrastructuur en nog veel meer.

  De grens bij Tigri is van latere orde. Het baat niet om als nieuwe regering over oorlog te gaan praten. Pak de zaken aan die jullie bij de vorige regering niet vonden deugen.

  Een geschil met Guyana met in het achterhoofd wapengekletter moet ten alle tijden voorkomen worden. Oorlog heeft geen enkele zin.


  Maak melding

 10. Guyana speelt een tactisch uitgekiende strategie omtrendt Zuidwest-Suriname.
  Tijd is immers aan hun kant en naarmate de tijd vordert wordt het gebied stilletjes definitief bij Guyana gevoegd en verliest Suriname elke aanspraak.

  40 jaar is immers al gigantisch lang, geeft tevens ook aan hoe slordig en slap Suriname deze kwestie oppakt.


  Maak melding

 11. Al sinds 2007 heb ik vaker gereageerd op de problematiek Suriname/Guyana t.a.v de westelijke grens. Ik moet constateren dat een aantal van jullie heel snel vergeten en waarschijnlijk daarom zo reageren.

  IK ZAL HET BIJ HET ACTUELE HOUDEN.

  Premier Samuel Hinds van Guyana heeft een politieke uitspraak gedaan, hopende op reactie van de nieuwe regering in Suriname.

  De orientatie van de economische groeipool van Guyana ligt in de toekomst niet meer in het zuiden van Guyana, maar ligt nu in het noorden. Beter gezegd, voor de oostkust van Guyana waar vermoedelijk veel gas en olie zit.

  Suriname voert nu rechtmatig het gezag uit over de Corantijn en zeker de westelijke oever. En juist deze westelijke oever en de brede zeemonding van de Corantijn heeft Guyana nodig voor het kunnen ontwikkelen van een eigen olie-industrie. Hiervoor is dus toestemming nodig van Suriname.

  Ik had al in 2008 gezegd dat Suriname een bevoordeelde positie heeft en rustig moet wachten totdat Guyana hiervoor een verzoek zal indienen. Guyana heeft geen troeven in handen en het zal Suriname zijn die met de eisen op tafel komt.

  Belangrijke eis is zeker terugtrekken uit Tigri en zeker ook mede samenwerken, op basis van winst, in de toekomstige olie-industrie van Guyana. Uiteindelijk is de westelijke oever van de Corantijn Surinaams grondgebied en moet daaraan door Suriname verdient worden.

  De uitspaak van premier Samuel Hinds is, denk ik, de eerste stap in die richting.

  President D.D. Bouterse is een goede troefcall-speler en zal wel raad weten met de politieke uitspraak uit Guyana.
  Srika


  Maak melding

 12. DU ben je wel goed in je bovenkamer?De revo is reeds lang history hoe kan het dan zo zijn dat Suriname nog steeds nog onderontwikkeld is?Of heeft de revo tot 2010 geduurd?Joe law edeh joe,ga rekenen hoor,jouw boevenbende Front heeft 15 jaar lang de kans gehad om Suriname ietsje pietsje tot ontwikkeling te brengen ,maar neen het enige wat ze deden was het volk in de maing nemen met hun zg paradepaardje de economie gaat heel goed,ai ze dachten dat het volk dom bleef net als jij,kijk wat ze op hun bord hebben gekregen je boevenbende, een flinke afstraffing thereeeeee.

  een vreedzame oplossing voor dit conflikt is:om de tafel gaan zitten en overleggen en nogmaals te overleggen.


  Maak melding

 13. Wat is het verschil tussen de guyanezen en surinamers ,vergeet niet .. In het verleden waren we allemaal guyanezen ,sommige van portu somigge frankrijk engeland nederland spanje.

  Het hoeft niet perse slecht tezijn
  Visionarisen zien zelf een groot SUriname met toevoeging van. Brits en frans guyana. Het zijn ook onze mensen onderzoek dit heel goed .


  Maak melding

 14. Is het geen idee om die Hollanders daar hun jungle trainingen te laten houden? Zo’n reality oefening met een stuk of 20 van die vervaarlijk uitziende apache heli’s 😉 Je zult zien dat Guyana die grond graag aan Su terug geeft 😉


  Maak melding

 15. @ srika,
  waar blijkt het uit dat jou baasje een goede troefcall-speler is daar ben ik echt benieuwd naar ? @ watcher het lijkt mij verstandig dat jij jou revo kaak sluit want er komt niets verstandig uit.
  Feit is dat bouterse zijn wanbeleid desastreus is geweest voor de economie van suriname daar begint het mee goudvoorraad verdwenen staatskast was zo goed als leeg onze geld waarde is binnen korte tijd tot het nul punt gedaald dan is het erg dom om de regering vene de schuld te geven je moet je aan de feiten houden en dat kan jij niet watcher enige wat je kan doen is verwijzen naar de slavernij indonesie, sorry maar met figuren als jou is niet mogelijk om een gezonde discussie te voeren jou feiten kennis is nihil. als je aan de fundamenten van een samenleving gaat tornen zullen de schade op lange termijn nog voelbaar zijn dan kunnen jullie wel roepen het is 30 jaar geleden we moeten het vergeten, die zelfde kwallen die dat roepen verwijzen wel naar 300 jaren geleden zo dom en achterlijk zijn ze.


  Maak melding

 16. PINTO,

  Welke oorlog heb je meegemaakt?
  Die van Bouterse en Brunswijk?
  Maar, Bouterse en Brunswijk zijn toch jou BAAS? zo noem je hun toch? helaas kun jij niks aan doen, het zit in je bloed om SLAAF te zijn en eindelijk heb jij je doel bereikt en jou BAAS gevonden.
  Blijf maar zo denken dan belandt jij vanzelf in de goot, zonder tom-tom !!!!!


  Maak melding

 17. Look who`s talking.
  DU jij bent zowat de enige die nooit met feiten komt,alles van je is gestoeld op de jaren 80,je kan nooit 1 goede feit opnoemen wat jouw boevengilde heeft gepresteerd.Ja de revo was 30 jaar geleden en jij bent het die de revo overal de schuld van geeft,zelfs alles wat fout is gegaan bij je boevengilde geef je de schuld aan de revo,dus wie is de grootste KWAL hiero.
  Waarom wil je zo graag dat men de slavernij ,de moorden in Indonesie ,de introduktie van de apartheid in zuid-Afrika door jouw Nederlandse gepeupel enz.enz vergeet?Als
  het aan jouw zou liggen hebben deze mensontwaardige misdaden nooit bestaan,je wil dat men alleen het pietlullige van de revo van Sur. onthoudt,The Hell no.


  Maak melding

 18. Watcher jij ben ziellig jongen je bent vast blijven steken zoek geestelijk hulp mi boi.
  leg mij uit wat indonesie de slavernij zuidafrika met 25 feb 1980, moi wana 8 dec 1982 te maken hebben jij en die achterlijke aanhangers van bouterse brengen die dingens steeds met elkaar in verband waneer jullie niet uit kunnen komen. watcher je gedraag jou al kleinkind jij gaat zover de geschiedenis in om argumenten te vinden om misdaden die in de jaren 80 zijn gepleegd in suriname onderleiding van massamoordenaar bouterse. watcher zoek iemand anders maar ik stop om op jou domgelul te reageren jullie zijn een collectief dom zootje bijelkaar knoop dit goed in jou kanis. doeiii idioot


  Maak melding

 19. Je kan niet reageren DU,ik wodr niet wijs uit al die koeterwals wat je typt,ga een cursus Nederlands doen aub.
  Mijn vergelijkingen met de misdaden van jouw blanke meesters en die pietlullige dec.gedoe heeft alles met elkaar te maken,omdat jouw blanke meesters Bouterse en co.proberen neer te zetten als een grote moordenaar terwijl ze door de jaren heen onmenselijk daden hebben gepleegd idd Apartheid hebben hun uitgevonden,hele Indonesische dorpen hebben ze uitgemoord en recentelijk Irak en Afganistan is er ooit 1 blanke daarvoor veroordeeld vraag ik je, en jouw soort trapt er met open ogen in.
  Ga even deze gezegde analyseren kaw edeh joe:Wie In Zijn Eigen Tuintje Wiedt,Ziet Het Onkruid Van Een Ander Niet.


  Maak melding

 20. Ja hoor daar gaan we weer altijd het zelfde liedje mijn buurman heeft grote auto dus ik moet een grotere voor mijn deur hebben.
  sekte leider jim jones heeft honderden mensen vermoord mag bouterse het het ok.
  pol pot heeft bijna alle geschoolde krachten in zijn land vermoord dus bouterse mag dat ook .amerika gooit atoombommen op Hirishima en Nagasaki, dan mag bouterse een hele dorp te moi wana laten uitmoorden, als bouterse van de bosje brug gaat springen dan hoop ik van harte dat jullie hem ook gaan volgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.