Staatsveiligheid in Suriname voor grote dreigingen

24

PARAMARIBO, 18 aug – De staatsveiligheid staat voor steeds grotere en nieuwe bedreigingen. Dit zegt Johan Ceder, de pas afgetreden commandant van de centrale veiligheidsdienst, CIVD. Door de grensoverschrijdende criminaliteit kan Suriname zich niet langer permitteren in isolatie op te trden. De dreigingen zijn daar veel te groot voor.

Behalve drugsgerelateerde criminaliteit spelen ook milieuzaken. Met name de goudmijnbouw in het binnenland is een bron van gevaar. Het milieu wordt steeds meer aangetast, zegt Ceder. Ook de ongecontroleerde invoer van buitenlandse goudzoekers bergt gevaren in zich. Volgens Ceder is de CIVD bij uitstek de dienst om met zulke dreigingen om te gaan. “De CIVD zal een coordinerende rol blijven vervullen.” Ceder is vervangen door politiefunctionaris George Biervliet.


24 REACTIES

 1. Dus Biervliet is altijd een spion van bouterse geweest nu krijgt hij zijn beloning santokhi je hebt het goed gezien de man die in gezelschap verkeerd van drusgscriminelen word chef van CIVD hoe ver kan je zakken als samenleving drugscrminelen worden to hoogste rangen bevorderd en toch durven ze te ontkennen dat misdaad niet wordt beloond in mijn geliefde sranang.
  Ik sluit af met deze mooie woorden, Door de grensoverschrijndende crminaliteit kan suriname zich niet langer permitteren in isolatie te treden de dreigingen zijn daar veel te groot voor. gezien de ontwikkeling in mijn geliefde land suriname ben ik bang dat egoisme het gaat winnen realisme.
  Ik vergeet de woorden van bosje nooit meer toen hij ruzie kreeg met bouterse toen zei hij dat bouterse moet kiezen tussen acceptatie of isolatie nu zijn we jaren verder en suriname staat voor de zelfde keuze wat surinamers vergeten is dat de ogen van de wereld op suriname zijn gericht alles zal onder vergrootglas worden gelecht omdat de man die daar de leiding heeft een pik zwarte verleden heeft.


  Maak melding

 2. En dacht je dat Nederland dat niet wist ? :-)))
  Vandaar de uitlatingen van Korpschef Welten.

  Er liggen nog een paar dossiers in Nederland van deze heren.


  Maak melding

 3. In dit kader heeft de Twentse korpschef Martin Sitalsingh, van Surinaamse afkomst, een heel goede opmerking gemaakt.

  Over de samenwerking tussen de Surinaamse en Nederlandse politie zegt Martin Sitalsing, dat hij begrip heeft voor de uitspraken van de Amsterdamse korpschef Bernard Welten. Die zei namens de Raad van Korpschefs dat alle activiteiten en investeringen in Suriname worden stopgezet, omdat de politie zich niet kan associëren met de bestuurders.

  Sitalsingh laakt het collectieve geheugen van de Surinaamse bevolking. “Ik kijk er met verbazing naar, want de impact van de militaire coup destijds was toch behoorlijk groot. Ik vind het collectieve geheugen aan de magere kant en het stelt me teleur dat niemand kritischer is. Maar in Nederland lopen we tegen dezelfde discussie aan op dit moment.”

  Ik trek mij deze kritiek wel aan en probeer via dit medium ook invloed op uit te oefenen.

  De jonge generatie Surinamers heeft een andere norm van gehoorzaamheid ontwikkeld: onderdanig zijn bij autoriteit.

  In een van de meest bekende experimenten in de psychologie, voerden mensen orders uit om elektrische schokken toe te dienen aan ongewillige en lijdende slachtoffers. Ze voerden deze orders uit ondanks dat ze niet gedwongen werden. Dit experiment uit 1963 staat bekend als de Milgram Studies of Obedience – the Norm of Obedience: submitting to Authority.

  De destructieve onderdanigheid van Milgrams deelnemers was niet te wijten aan persoonlijke tekorten, harteloze onverschilligheid jegens het slachtoffer of achterdocht dat het experiment niet echt was.

  Veel onderzoeken wijzen uit dat “organizational obedience” , onderdanigheid dat plaatsvindt in hierarchische en bureaucratische organisaties, kortom onderdanigheid op de werkvloer, misschien wel op veel grotere schaal plaats vindt dan wordt gesuggereerd door Milgrams onderzoek.

  De norm van gehoorzaamheid aan autoriteit is de gedeelde mening dat mensen zouden moeten gehoorzamen aan de bevelen van personen met legitiem gezag. Om onderdanigheid te bereiken, moet het gezag duidelijk maken dat hij gehoorzaamd moet worden (legitiem gezag van het presidentschap).

  Als alle verantwoordelijkheid aan het gezag is gegeven komen mensen in een situatie terecht dat ze zichzelf alleen als een instrument van het gezag zien. Echter, individuen verschillen in de mate waarin ze zelf afstand doen van verantwoordelijkheid als ze orders opvolgen. Het gezag moet de zelf verantwoordelijkheid accepteren.

  Hoe duidelijker het gezag was in Milgrams experimenten, hoe waarschijnlijker was dat de norm van gehoorzaamheid toegankelijker werd en dat het gezag werd gehoorzaamd.

  Als alternatieve normen toegankelijker zijn, daalt de gehoorzaamheid. De verplichting gezag te gehoorzamen kan voor positieve en negatieve doeleinden gebruikt worden.

  Mensen kunnen weerstand bieden tegen manipulatie door normen. Mensen vechten tegen bedreiging voor vrijheid van actie als normen niet persoonlijk geaccepteerd worden of worden gezien als ongepast.

  Vraag je af hoe normen worden gebruikt.
  Vraag je af welke relaties er geclaimd worden en bekritiseer de mening van anderen over deze situatie.

  De meest effectieve verdediging is om normen tegen normen te gebruiken.

  Groepsconsensus en sociale steun zijn cruciaal voor een succesvolle opstand !


  Maak melding

 4. suriname……groote dreigingen?????

  ha ha ha ha dat vind ik pas grappig, de surinamers worden niet bedreigt, maar zij houden van bedriegen. en dat zal de bevolking nog merken. stel nu een begroting op wat deze nieuwe ministers allemaal aan kapitaal hebben. en bekijk het dan jaarlijks wat deze dieven in een jaar verdienen. en zeker na hun regerings periode, en zeker die van onze raasta man.

  langa


  Maak melding

 5. Haast!

  Het gevaar in het binnenland bij de goudmijnbouw moet alle prioriteit genieten.
  We moeten haast maken om dit in te dammen anders zijn we te laat. Dan is niet 1 maar dan zijn alle kalfjes verdronken.


  Maak melding

 6. We hebben Johan Ceder nooit iets horen zeggen hierover. Nu hij weg moet zijn er allerlei dreigingen. Ik ben het met hem eens maar Je hoeft geen Hoofd van de inlichtingen dienst te zijn om deze wantoestanden met milieu te constateren. Ieder met een lagere school opleiding kan dit zien. Wat heeft deze man al die tijd gedaan????Du, ik heb voor jou maar 1 reactie dUHHHHHHHH…..


  Maak melding

 7. waarschijnlijk weet ceder het verschil tussen staatsveiligheid en criminaliteit niet > wat hij beschrijft is (grens-overschrijdende) crimi ; van bedreiging van de staatsveiligheid spreekt men gewoonlijk als men coup e/o invasie cq annexatie bedoelt.
  of wilt ie zeggen dat criminelen de regeermacht in sme aan het overnemen zijn ? >> dan moet je duidelijker taal praten, brada !.


  Maak melding

 8. Oud nieuws. Om de dreigingen het hoofd te bieden moet het militaire apparaat worden uitgebreid. Vooral het herinvoering van de dienstplicht kan soelaas bieden om te helpen bepaalde gebieden in suriname beter te kunnen bewaken.

  Andere soort dreigingen moeten door een betere samenwerking en beleid met de verschillende actoren het hoofd worden geboden. Te denken aan Het leger, de politie
  en eventueel een volksmilitie. Verder moet het milieu bizondere aandacht krijgen in al zijn vormen, zodat die dreiging wordt weg-genomen.


  Maak melding

 9. Ik vind heel typisch hoe vele reageren en zeker die gene die zich DU noemt over santoki .Ik zou je eerst nader laten informeren over hem die man is gewoon de grootste crinmineel man waar is die 90 kilo gebleven zijn jullie dat vergeten en ook vergeten dat hij bevriend was met de grootste crimineel Segebay en dat hij nu een auto van Segebay rijdt. Dus laten we ophouden over santoki. Was hij het niet die bouta achter slot en grendel wilde en die daarna ook met hem wilde werken toen hij wist dat hij zijn minister post zou verliezen bij winst van Bouta. hoe laag kan je dan gaan.en dat Welten nu gaat zeggen van niet met Bouta te kunnen werken hij vergeet wel dat hij wel met iemand heeft gewerkt waar onder zijn leiding wel 90 kilo zoek is geraakt. En er zijn geen enkele stappen naar hem genomen.Zou dat in nderland wel kunnen vraag ik me af.Dus mensen zo schoon is die Santoki niet denken jullie dat hij al die huizen bezit en die hummer en een gepanserde BWM (van Segebay) met zijn ministers loon.
  dit is genoeg stof tot na denken alvorens Santoki zo op te willen hemelen.Ondhou maar er is 90 kilo drugs zoek en allen de lagere rangen van het AT team worden aan gepakt terwijl de grote jongens met de code en sleutel van de kluis de dans ontlopen.
  Dit is genoeg stof tot na denken over die santoki met zijn grote mond nu .


  Maak melding

 10. Jullie mogen allemaal voor de eerst komende 5-jaar op het dak van de hoogste flat gaan zitten.

  Niemand anders dan daartoe gerechtigde Surinamers hebben gekozen voor Z.E. de president Bouterse met zijn crew.

  Blijf vooral met stokken gooien! Nooit gedacht he stelletje afvalligen!!!


  Maak melding

 11. Officieel is de Amerikaanse militaire aanwezigheid bedoeld voor de strijd tegen drugshandel en terrorisme. Maar veel Latijns-Amerikanen vertrouwen de goede bedoelingen van Washington niet. Zo denkt de Boliviaanse president Evo Morales dat de VS de basis willen gebruiken om “revolutionaire processen” in Latijns-Amerika te dwarsbomen.

  Deze dreiging moet suriname niet onderschatten. Het zijn de onderdrukkers die de derdewereld de derdewereld wil houden zonder vooruitgang maar slechts uitbuiting.


  Maak melding

 12. Hmm als we het gaan hebben over ministers en kamerleden die op een dubieus manier miljonair zijn geworden hoef je heus niet naar suriname te gaan hoor (zoek het zelf uit ga hier niet alles voor kauwen). Ik hoor heel veel mensen over die nieuwe surinaamse regering klagen maar ik durf te wedden dat het grootste gedeelte van die finger pointing masses van wat drugs geld heeft genoten. Lets be real als we over dat soort dingen gaan beginnen! Uitbuiting gebeurt dagelijks en het meest in de westerse wereld waar er met je hard verdiende geld wordt gegokt (kapitalisme heet dat). Kwam er onlangs achter dat ik waarschijnlijk minder pensioen kan genieten op me oude dag. Geloof mij maar of je hoeft het niet van mij aan te nemen ga op onderzoek uit al die directeuren van die pensioenfondsen verdienen er niet minder om. Maar ja dat is legaal als we het over morele dingen gaan hebben kunnen we de hele dag doorgaan. Er veranderd niets mee want geld word nou eenmaal door de meeste mensen vereerd. Ik vind dat je kritish mag zijn maar ik moet wel wat aan het kritiek hebben. Als jullie het zou erg vinden doe er wat aan en niet de hele dag zeiken op een forum. Vraag jezelf eens af wat jij hebt bijgedragen aan de ontwikkeling van suriname en dan wil ik je wel horen zo niet moet je aan de kant staan en die rest laten spelen.


  Maak melding

 13. Vreemd want de CIVD heeft niets maar dan ook niets te maken met milieu vervuiling en goud, die is er voor andere zaken.
  Wanneer we echter terug gaan in de tijd dan zien we dat Johan Ceder ook in het veleden al eens op die dienst werkt en toen al dikke banden met DDB onderhield.
  Het lijkt er dan ook meer op dat men gewoon zo veel mogelijk pottekijkers uit het binnenland weg wil hebben en dat de CIVD een speciale rol in het binnenland toe bedeeld gaat krijgen.
  Waarom anders op eens het hoofd van deze dienst vervangen? Daar moet toch een goede reden voor zijn?

  Lees tip:
  http://www.groene.nl/1997/35/brandend-geheim


  Maak melding

 14. MURIEL(NR.4)

  IK denk dat jouw reactie beter toepasbaar is op de populatie van Surineds, hier in Nederland.
  Hoeveel Surineds handelen in een vorm van persoonlijke gemaaktheid? Prijzen daarbij in het openbaar de handelingen van de nederlandse regering, maar huilen en schreeuwen in hun slaapkamer de onmacht uit steeds vernederd te worden door hetzelfde systeem van die nederlandse regering waar zij niets tegen kunnen doen.

  Ik ben geen psycholoog, maar praat veel met Surineds in Rotterdam. En dan zie ik hoeveel gestresst rondlopen.Hoog opgeleiden die geen erkening krijgen in dit systeem, omdat zij ook durven een eigen mening/visie te hebben. Dit is de werkelijkheid onder vele Surineds, zeker in Rotterdam.

  JA, Anton de Kom heeft gelijk! Wij slaven van Suriname, maar dan in Nederland.
  Srika


  Maak melding

 15. ik hoor baas zeggen”corruptie wordt aangepakt”
  Biervliet is in opspraak geraakt, Amofo iedem.
  Hoe wordt de veiligheid van het binnenland gewaarborg.
  Hoe kunnen wij verkomen dat de Brazilianen het binnen land vergiftigen met kwik.
  Hoeveel mensen zijn er door kwik vergiftiging om het leven gekomen.’Zijn er cijfers van bekend.
  Heeft Bruinswijk wel of niet goud concessie gekregen van zijn vriend Somo.
  Wie gaat wie controleren.
  En wij roepen wij gaan dit land vooruit helpen.Hoe moet ik dit zien???


  Maak melding

 16. Wacht nog steeds op commentaar van president Bouterse over bestrijden van de criminaliteit in Suriname.Tot nu toe heeft hij geen woord gezegd over CRIMINALITEIT, MILIEU en over DRUGS? ho,ho, maar heel erg vreemd is dat ook niet eigenlijk, want:
  Als DE VOS SPREEKT DAN zeg ik altijd BOEREN KIJK UIT MET JE KIPPEN !!!!!!!!
  En President Bouterse PRAAT niet maar hij SCHREEUWT!!!!! hij schreeuwt respectloos naar zijn publiek toe, omdat hij weet dat zijn publiek nog steeds SLAVEN zijn.
  En je SLAVEN spreek je niet toe, maar je SCHREEUWT naar ze respectloos.
  Iemand die geen respect toont voor de mensen kan nooit respect hebben voor de MILIEUZAKEN.


  Maak melding

 17. Al die goede stuurlui wonen/leven waarschijnlijk a/d Noordzee…
  Pres is wel Popi hoor, ineens zoveel nieuwe sabiso’s.

  De groeten aan Wilders,makem jullie je maar druk om hem, hij is een groter gevaar voor jullie dan Pres. Desi voor ons in Suriname…


  Maak melding

 18. @ jeroen,
  laten wij ons bij de feiten houden ok amerika en nederland hebben laten weten dat ze hun beleid afstemmen aan het gedrag van desi nerderland overweeg om geen gevoelige informatie meer te delen met suriname omdat bouterse daar de leiding heeft santokhi is ondervoorzitter van drugscommisie als hij zo onbetrouwbaar was had amerika nooit toestemming geven voor deze functie.hoe zit het met biervliet en linsgeer geen vuiltje aan de lucht toch blijven jullie lekker slapen in suriname slaap kindje slaap daar buiten lopen schaapachtige.


  Maak melding

 19. “Wacht nog steeds op commentaar van president Bouterse over bestrijden van de criminaliteit in Suriname.Tot nu toe heeft hij geen woord gezegd over CRIMINALITEIT, MILIEU en over DRUGS? ho,ho, maar heel erg vreemd is dat ook niet eigenlijk,”

  Bovenstaande volgens ene Shayrie.

  Vreemd is het eigenlijk ook niet dat jij op commentaar van de President zal blijven wachten.

  Weet je waar de slimmerikken onder ons op wachten, een regeerakkoord en beleidsplan.

  Stommerikken als jou wachten op commentaar.


  Maak melding

 20. @ nummer 23,
  Stommerik,sloeber, schapenkop ben jij die hier de spreekbuis van een massamoordenaar hier uithangt.
  waneer iemand een reaktie geeft is het verstandig om het goed te lezen dan te reageren en niet anders jij ben emotioneel zo dom dat je niet begrijpt wat nummer 18 zegt het klopt toch dat bouterse nooit normaal praat ga het na dan zal je zien dat hij jullie commandeer en het klopt ook dat bouterse geen respect heeft voor mensen mijn landgenoten zijn zo onderdanig dat zei het niet door hebben ze gedragen zich inderdaad als slaven bouterse is hun meester daar zeggen ze baas tegen bouterse die ezels .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.