Algemene ziektekostenregeling Suriname dichterbij

23

PARAMARIBO, 18 aug – Een Algemene Ziektekosten Verzekering, AZV, is dichterbij dan ooit. Dit zegt minister Celsius Waterberg van Volksgezond. Hij ziet de verzekering wel in orde komen tijdens zijn tweede achtereenvolgende rit op het ministerie. De politieke omstandigheden lijken gunstiger dan in de vorige regering.

Toen strandde het betreffende project al inj de ministerraad. “Ik moet nog horen wat de inzichten zijn van de nieuwe minister van Financiën. Maar minister Michael Miskin van Handel & Industrie is vakbondsman”, zegt Waterberg tegenover de Ware Tijd. Miskin kan niet anders dan voorstander zijn. De AZV moet de toegang tot de zorg aanmerkelijk vergemakkelijken. Vooral de lagere inkomensgroepen moeten profiteren.

Daar zal de vakbeweging toch wel oren naar hebben. Ook opandere ministeries wordt nu matiger gedacht. Sociale Zaken & Volkshuisvesting bijvoorbeeld stond eerder sceptisch tegenover het project. Zonder zijn sociale bestand van tienduizenden cliënten zou het ministerie zijn bestaansrecht verliezen. “Ik heb al met collega Waterberg afgesproken dat we er hard tegenaan gaan”, zegt minister Alice Amafo.


23 REACTIES

 1. AZV!

  Soms moet je toegeven dat je sceptisch bent en weer soms moet je je ongelijk bekennen.

  De minister die dit rond krijgt, krijgt van mij persoonlijk een lintje. Van welke politieke partij hij of zij ook is, ik zal een bijdrage doen voor een standbeeld.


  Maak melding

 2. alice is weereens in wonderland beland ; het wachten is nu op de viering van haar volgende verjaardag en misschien ook de volgende verkiezingen.
  intussen kunnen gucci e.a. mogelijk goede zaken komen doen.


  Maak melding

 3. De minister vertelt wijselijk niet wie die premiegelden zullen moeten ophoesten. In het verre binnen land van Suriname willen wij immers alles “gratus”!


  Maak melding

 4. Het is gewoon haalbaar.
  ———————-
  Als elke Surinamer(ingezeten) 10 SRD per maand betaald. Aantal Surinamers of inwoners wordt geschat
  op 400.000 keer 10 SRD = 4.000.000 SRD
  Op jaarbasis is dat maal 12 =48.000.000 SRD

  Omgerekend is euro’s bij een koers van 1:4
  48.000.000/4= € 12.000.000

  de overheid mag 25 tot 50% aanvullen.

  Bij 25 SRD per maand zal het de overheid minder kosten.


  Maak melding

 5. Die AZV komt er doorheen zeker weten, daar is al zolang aan gewerkt, mooi moment om het nu door te zetten. DAS als je lintjes gaat weg geven vergeet vooral die man achter het scherm niet….de gene die met de eer strijkt heeft meestal niet het werk verricht…


  Maak melding

 6. #6 kws.

  Wie heeft jou dit sprookje verteld?
  Dergelijke oplossingen accepteren we van de Lagere School. Maar dat heb je toch al eeuwen achter je gelaten? Je gelooft het toch zelf niet?

  Tipje van de sluier opgelicht: er zijn gezinnen die geen inkomen hebben en dagelijks moeten hosselen, kinderen die zonder eten naar school gaan. Mensen bij wie de basisbehoeften ontbreken en jij stelt voor dat het probleem met 10 SRD per maand haalbaar is. Voor sommige gezinnen betekent 10 SRD een maand lang eten.

  KWS, we spreken hier toch echt van een doodgeboren kind.

  Zo jammer.


  Maak melding

 7. #6 kws.

  Mijn collega oppert net dat je misschien doelt op al de Euro’s die er overgemaakt kunnen worden vanuit NL. Bedoel je soms dat wij vanuit NL deze kosten voor onze rekening moeten nemen? Is dit wat Desi bedoelde met een beroep doen op de Surinederlanders?


  Maak melding

 8. @kws, je gaat ervan uit dat ook een gezin met heel veel kinderen het zou kunnen opbrengen. Inwoneraantal SME incl. kinderen is ongeveer 400.000.
  Alleenstaande werkende moeder met 5 kinderen, betaalt dus 60 SRD per maand.
  Ik vind dat je de minderdraagkrachtigen incl. werklozen niet mee moet tellen in jou berekening.
  Verder zal het ook betaald moeten worden uit een deel van de opbrengsten verkregen uit verkoop van de grondstoffen zoals bauxiet, aardolie, goud etc.


  Maak melding

 9. Pinto nummer 4.
  Ik heb jou eerder aangegeven dat jij een hypocriet ben maar je wil mij niet geloven. maar nu komt het(verstandig) dat het jou opvalt dat de minister niet verteld hoe hij zijn plannen gaat betalen maar toen jij in ocer was onder het genot van een bierte alcohol muziek en eten heb je nooit afgevraagd hoe die mega plannen van jou baasje betaald gaan worden sterker nog je propageert ze hier op het net pinto hoe verklaar jij dit pinto leg mij dat a.u.b uit . ik hoop een verstandige antwoord van jou te krijgen ééns een keer zonder schelden .


  Maak melding

 10. Beste Vanity (#7),

  Omdat je zo zeker weet dat de AZV er komt en met alle vertrouwen de toekomst afwacht, mag ik je ook een lintje geven?

  Natuurlijk is er heel lang achter de dikke schermen gewerkt hieraan dus ere wie ere toekomt.

  De AZV is zo belangrijk voor Suriname dat men er alles aan moet doen om het rond te krijgen.

  De rekening betalen moet via een inkomsten systeem waarbij de grootste verdieners het meeste moeten bijleggen. Die horen bij een goede samenleving een extra bijdrage te leveren. Ook werkgevers zullen hun bijdrage moeten leveren omdat ze ook proviteren van een goede, gezonde werknemer. Het zal niet gemakkelijk zijn om dit door te drukken maar een goed registratiesysteem zal hulp bieden.
  De aanvulling van de overheid zal belangrijk zijn om de rekening te betalen.

  Werkgelegenheid scheppen en werklozen via de sociale dienst verplichten te werken om zo hun bijdrage te kunnen leveren.

  Ik hoop met je mee en ben optimistisch dan velen op dit forum.


  Maak melding

 11. @tazmin #11
  “Tipje van de sluier opgelicht: er zijn gezinnen die geen inkomen hebben en dagelijks moeten hosselen, kinderen die zonder eten naar school gaan. Mensen bij wie de basisbehoeften ontbreken en jij stelt voor dat het probleem met 10 SRD per maand haalbaar is. Voor sommige gezinnen betekent 10 SRD een maand lang eten. ”

  De planning is ook om hosselen en alle luie praktijken de kiem in te smoren door werk voor iedereen te creeren denk aan de dienstplicht.

  Iedereen zal geld verdienen en het weer investeren in t land.

  Ik snap niet dat jullie je als surinamer voor doen.
  T feit dat men al praat over dit geeft me gevoelens om terug te keren naar suriname omdat ik voorhet eerst in een lange tijd hoop heb in de zaak.

  Onder front bewind( geen mordenaars enzo). Werd er geen moer gedaan maardat is ook precies wat men wil tocc DU en tazman

  Trouwens in nederland pinaren surinamers ook.
  Ik snap bepaalde mensen echt niet.

  Hebben jullie t wel door dat je niet bouta,maar de hele hoop en moed van het volk zijn aan het ondermijnen,
  Is niet bouta alleen die beledigt wordt maar de gehele surinaamse bevolking en aks je niet met ons ben ben je tegen ons in dit geval tegen je eigen mensen wat jullie verraders maakt.

  Zoek op. Het woord “verrader”


  Maak melding

 12. De mensen die geen belasting betalen en de meeste kinderen hebben.
  de binnenlandse marron mannen met 3 vrouwen en 20 kinderen krijgen traks kinderbijslag voor alle kinderen. en gratis medische zorg.

  Wie gaat dat betalen.
  Wanneer neemt Bouterse een geode beslissing om de tij te keren.

  De kinderen die geboren worden moeten in aanwezigheid van de moeder en de vader bij de burgelijke stand worden ingeschreven.
  als alleen de moeder langs komt moet dit geweigerd worden.

  en zodra de vader aanwezig is kan meteen een formulier aan hem worden overhandigd dat als hij niet meehelpt met het verzorgen en het grootbrengen van het kind, dat er allimentatie bij de werkgever rechttreeks worden gevraagd en afgedwongen.
  alleen zo kunnen we de surinaamse kinderen die zo achter zijn gebleven in de ontwikkeling helpen.
  door de ouders te vragen de verantwoordelijkheid te nemen voor hun kinderen.
  niet wanneer de staat de verwaarloosde kinderen gaat opvoeden.

  alleen zo kunnen we voorkomen dat de binnenlandse vrouwen worden misbruikt en aan hun lot worden overgelaten met een aantal kinderen.

  de kinderen van suriname krijgen al gratis school.

  hoe kunnen de ouders hun dan niet verder helpen.

  en een verplichte bijdrage van de werknemer en de werkgever wat rechtstreeks wordt overgemaakt naar de balastingdienst die het doorsluist naar minster van sociale zaken zal helpen om aan alle surinamers adquaat medische zorg te verlenen.
  ook dient een limiet te worden bepaald tot maximaal 5 kinderen kinderbijslag te verstrekken.
  zo krijgen we een balans in onze surinaamse samenleving die berust op reele principes van waardigheid en respect voor man en vrouw.
  die geen onderdrukking kent voor de surinaamse vrouw.
  En die een goede basis legt voor de onwikkeling van de surinaamse kinderen waar dan ook gevestigt.
  laat dit mevrouw minister Amafo en Minister Waterberg als voorstel indienen bij de raad van ministers.
  Ik weet dat het dan zeker wordt goedgekeurd.

  Raga


  Maak melding

 13. DU,
  Weet je hoe?
  Wanneer je een keer ophoudt de geveinsde stuurman uit te hangen en natuurlijk een beetje nederlands begint te schrijven op dit forum. Het is doorgaans gewoonweg schandalig wat jij hier neerzet.


  Maak melding

 14. hahahahahaha look who’s talking pinto na yu? het heeft niets met de stuurman uithangen te maken ik laat jou zien hoe inconsequent jij ben en daar kan jij niet tegen op dan wordt je persoonlijk. steek jij lekker jou handen in de ploeg met die bloedhanden van bouterse en zijn maatjes ik wens jou veel succes.ik stel jou een normale vraag dan verwacht ik een normale antwoord waarom twijfel jij terecht aan de plannen van de minister en niet aan dat van bouterse is toch een dood normale vraag pinto?


  Maak melding

 15. Ik roep al jaren dat AZV voor 500,000 een realistische doelstelling is.Echter als het belastingstelsel niet op orde is en er totaal geen zicht is op wat er financieeel haalbaar is in Su dan wordt het een lastig verhaal.
  Het verhaal van het AZV moet men nl zien in een breder context in het beleid,wat voor prioriteit geniet het?En is de politieke wil er om het door te sluizen.Men had bijvoorbeeld allang een studie moeten verrichten omtrend de randvoorwaarden,per doelgroep om te kijken of het wel realistisch is.Niemand zit te wachten op een extra taks,want dat is de AZV in prinipe.
  De AZV wordt naar mijn mening pas haalbaar als men gericht belasting gaat heffen,bv wegenbelasting,OZB,kortom een gerichte faire fiscaal beleid.Laten we nou eens daarmee beginnen dan zullen de mogelijkheden op andere terreinen vanzelf haalbaar worden.


  Maak melding

 16. #17 Sabimang,

  ik zou zeggen, wat doe je nog hier, ouwe jongen? Wanneer vertrek je? Je praat over hoop en teruggaan, maar doet er niets aan? Bij die gevoelens moet je handelen en niet dralen. Waar ging het om?

  Zo’n simpele oplossing als #6 KWS voorstelt, kan er bij mij echt niet in. Omdat je mijn antwoord op #11 niet hebt begrepen, volgt hier een verkorte versie. Sociaal zwakkeren moet je niet lastig vallen met premies inzake AZV. Ma-foe-di-joe-no-sabi; niet iedereen is lui, Sabimang en het leger is geen pleister voor alle werkloosheid-wonden.

  Het is mij opgevallen hoe makkelijk je het woord belediging m.b.t. de Surineds, in de mond neemt. Iemand hoeft maar een afwijkende mening op na te houden en jij zit op de kast. Een discussie mi boi, houdt je vooral op gang m.b.v. argumentatie, niet door emoties.

  Bovendien, iemand voor verrader uitmaken? Kom, kom, doe niet zo dramatisch!

  In de wereldgeschiedenis is het nu eenmaal zo dat je altijd voor- en tegenstanders zult hebben. Overal waar je terecht komt. Probeer voor de verandering maar eens met een duidelijke argumentatie te komen. Iets waarmee je ons Surineds kan overtuigen.

  I dare you and meanwhile, I’m waiting!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.